Ensituntumat: Sony Xperia 1, 10, 10 Plus ja L3

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Juha Kokkonen, 27.02.2019.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 408
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  Sony lanseerasi uudistetun mobiililaitestrategiansa ensimmäiset puhelimet MWC:ssä maanantaiaamuna. Samalla yritys esitteli myös uuden nimeämiskäytännön, jossa on luovuttu XZ- ja XA-kirjainyhdistelmistä high-end- ja mid-price-mallien yhteydessä. MWC:ssä julkaistuun uuteen mallistoon kuuluvat huippumalli Xperia 1, keskihintaluokkaan sijoittuvat Xperia 10 ja Xperia 10 Plus sekä edullisen hintaluokan Xperia L3.

  Kävimme tutustumassa Sonyn uutuuksiin yrityksen messuosastolla maanantaina ja saimme hieman tarkemman katsauksen Xperia 1 –huippumallin tekniseen toteutukseen tiistaina. Tässä on lyhyet ensituntumat kaikista uutuusmalleista. Huomionarvoisena seikkana Xperia 1 –huippumallin ohjelmistoa ei päässyt vielä käyttämään, vaan demolaitteet olivat rajattuna lukitusnäytölle.

  [read more="Klikkaa ja lue koko juttu" less="Piilota teksti"]

  Xperia 1


  [​IMG]

  Uusi Xperia 1 on ikään kuin seuraaja Xperia XZ2 Premium- ja Xperia XZ3 –malleille, vaikka jälkimmäinen säilyykin edelleen mallistossa ”ykkösen” alapuolella. Sony on keskittynyt Xperia 1:ssä erityisesti multimedia- ja kameraominaisuuksiin. Myös muotoilua on jälleen uudistettu.

  Ulkoisesti Xperia 1 on ikään kuin palannut muutaman vuoden takaiseen aikaan, eikä Sony oikein tunnu itsekään tietävän mihin suuntaan se haluaa puhelimiensa muotoilua viedä. Parin edellisen sukupolven tyynymäisen kaarevasta takakuoren muotoilusta on luovuttu ja laite on jälleen viety ohuempaan ja tasapaksuun muottiin.

  [​IMG]

  Etu- ja takapuolella on Gorilla Glass 6 –lasi ja välissä tasaisesti pyöristetty metallikehys. Laite tuntuu tukevalta ja varsin ohuelta. Sonyn lippulaivamalleille tyypilliseen tapaan rakenne on myös IP65/68-suojattu vedeltä ja pölyltä.

  Xperia 1 näyttää jopa poikkeuksellisen solakalta, johtuen ensisijaisesti harvinaisesta näytön kuvasuhteesta. Laitteessa on markkinoiden ensimmäinen 4K-tarkkuuden OLED-mobiilinäyttö, jonka kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 21:9. Käyttöliittymässä ja sovelluksissa näyttö toimii alhaisemmalla tarkkuudella. Sonyn mukaan näyttö kykenee toistamaan värit erittäin laajasti ja se on kalibroitu tarkasti ITU-R BT.2020-väritilan mukaan. Sony perustelee harvinaista kuvasuhdevalintaansa elokuva- ja videosisällön kuvasuhteella, pystysisällön (kuten nettiselaus) tehokkaammalla näyttämisellä, paremmilla moniajomahdollisuuksilla sekä puhtaasti kilpailijoista erottavana tekijänä.

  Vaikka näytön läpimitta on 6,5 tuumaa (1644 x 3840), on puhelimen leveys millin kapeampi kuin kuusituumaisella 18:9-kuvasuhteen näytöllä varustetussa XZ3:ssa. Pituus on sen sijaan kasvanut peräti yhdeksällä millillä ja kyseessä onkin varsin pitkä puhelin. Näytön suhteen Sony on ikään kuin hypännyt ääripäästä toiseen verrattuna XZ2 Premium –mallin 16:9-kuvasuhteen 4K-näyttöön. XZ2 Premium on yhdeksän millimetriä lyhyempi, mutta peräti kahdeksan millimetriä leveämpi kuin Xperia 1.  Sony on jättänyt näytön ylä- ja alareunaan edelleen pienet ”otsa-” ja ”leukakaistaleet”, joten laitteessa ei ole näyttölovea tai kamerareikää. Sonyn mukaan ylimääräisten elementtien ei haluta häiritsevän näytön sisältöä, kuten elokuvan katsomista. Ratkaisu pidentää luonnollisesti laitteen ulkomittoja entisestään.

  Xperia 1:n oikeaan kylkeen on sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka ei ole enää virtanäppäimen yhteydessä, vaan omassa upotuksessaan ja varsin hyvin peukalon ulottuvilla. Samassa kyljessä on myös kaikki painikkeet, eli äänenvoimakkuuden säätö, virtanäppäin ja Sonyn puhelimille tyypillinen kaksivaiheinen (tarkennus, kuvan otto) kameranäppäin.

  [​IMG]

  Xperia 1:n takakuori on Gorilla Glass 6 –lasia, joka on suurimmilta osin tasainen, mutta kaareutuu kevyesti kaikilta reunoiltaan. Takakuoren alla sijaitseva akku on kapasiteetiltaan 3330 mAh, eli keskimääräistä pienempi tämän kokoluokan puhelimessa. Puhelin tukee USB Power Delivery –standardia pikalatauksessa sekä Sonyn Smart Stamina, Battery Care- ja Xperia Adaptive Charging –ominaisuuksia, mutta langaton lataus on valitettavasti pudotettu pois varustuksesta. Sonyn edustajan mukaan syy tähän löytyy designista – laitteesta haluttiin edellistä sukupolvea ohuempi, joten langaton lataus oli jätettävä pois.

  Rautapuolelta Xperia 1:stä löytyy Qualcommin uusi Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri, joka tarjoaa Android-markkinoiden tämän vuoden parasta suorituskykyä. RAM-muistia on kuusi gigatavua ja tallennustilaa 128 Gt. LTE-yhteydet ovat tuettuna Cat.19-nopeusluokkaan asti.

  [​IMG]

  Keskelle takakuoren yläosaa sijoitettu takakamera on Sonyn ensimmäinen kolmoiskameratoteutus. Se tarjoaa kolme 12 megapikselin kuvasensoria, joista pääkamera on varustettu 26 mm:n kinovastaavalla polttovälillä, f1.6-aukkosuhteella sekä optisella vakaimella. Toinen kamera tarjoaa 52 mm:n kinovastaavan polttovälin sekä optisen vakaimen ja kolmas superlaajan 16 mm:n kinovastaavan polttovälin ilman vakaajaa.

  [​IMG]

  Sonyn Alpha-sarjan järjestelmäkameroista on tuotu mm. automaattinen ihmiskohteen silmätarkennus, joka pystyy seuraamaan kohteen silmiä sekä tarkennuksen että valotuksen osalta kymmenen kuvan sekuntivauhdilla. Tuettuna on myös Optical SteadyShot –videokuvanvakautus aina 4K-tarkkuuteen asti. Videokuvaukseen tarjolla on erillinen Cinema Pro –tila, joka mahdollistaa 21:9 HDR 4K 24 FPS –videon tallentamisen käyttäen erilaisia Hollywoodissa käytettyjä väritiloja ja parametrejä.


  Sony Xperia 10 ja 10 Plus
  Keskihintaluokassa Sony nimesi Xperia XA –mallistonsa uudelleen Xperia 10 –mallistoksi. Sony kutsuu uusia Xperia 10 –mallejaan super-keskiluokkalaisiksi, josta voi käytännössä olla toki montaa mieltä. Huippumalli Xperia 1:n tapaan myös molemmat ”kympit” on varustettu laajalla 21:9-kuvasuhteen näytöllä, joka on perusversiossa kuusituumainen ja Plus-versiossa 6,5-tuumainen.

  Kuvasuhdetta lukuun ottamatta näytön toteutus poikkeaa Xperia 1:stä. Kympeissä näytöt perustuvat IPS LCD –paneeleihin, joiden resoluutio on 1080 x 2520 pikseliä. Etupuolen design on myös hieman erikoinen, sillä alhaalla näyttö ulottuu lähes reunoille saakka, mutta yläreunaan on jätetty varsin leveä kaistale, joka on Sonyn mukaan pakollinen tarvittavan tekniikan (antennit, ääniliitäntä, etukamera) mahduttamiseen puhelimen sisään.

  Laajakuvaisen näytön hyödyntämistä ja käytettävyyttä on pyritty parantamaan ohjelmistopuolella mm. yhden käden käyttöä helpottavilla ominaisuuksilla (ilmoitusvalikon avaaminen näytön keskeltä pyyhkäisemällä, yhden käden pienennetty ruutunäkymä) sekä moniajoa ja kahden sovelluksen avaamista helpottavilla toiminnoilla.  Xperia 10 –mallien unibody-kuorirakenne on muovia, vaikka sen pinnassa onkin mattapintainen ”metallimainen” viimeistely. Muodot ovat melko samankaltaisia kalliimman Xperia 1:n kanssa, vaikka materiaalit ja toteutus ovatkin poikkeavat – kyse on varsin solakan ja ohuen tuntuisista puhelimista, vaikka paksuutta onkin yli kahdeksan millimetriä.

  Kooltaan Xperia 10 –mallit eivät tunnu kädessä yhtä suurelta, kuin näytön tuumakoon perusteella saattaisi päätellä. Leveyssuunnassa laitteet ovat miellyttävän kokoisia ja ongelmat käytön kanssa saattavatkin tulla lähinnä näytön yläreunassa sijaitsevien kohteiden kanssa. Erikoinen kuvasuhde ei kuitenkaan vaikuttanut ensituntumien perusteella lainkaan niin erikoiselta, kuin olin ennakkoon olettanut.

  Ulkomitoiltaan Xperia 10 on peräti 13,7 mm pidempi kuin 5,2-tuumainen (16:9) XA2, mutta leveys on pienentynyt kahdella millillä ja paino pudonnut yhdeksällä grammalla.

  Xperia 10 Plus on puolestaan neljä millimetriä pidempi, mutta peräti seitsemän milliä kapeampi ja 41 grammaa kevyempi kuin XA2 Ultra, joka käyttää kuusituumaista 16:9-kuvasuhteen näyttöä.

  Molempien mallien oikeaan kylkeen on sijoitettu äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet sekä sormenjälkitunnistin. Valitettavasti myös Sonyn keskihintaluokan puhelimista aiemmin löytynyt erillinen kameranäppäin on jätetty pois kustannussyistä. Sonyn edustajan mukaan keskihintaluokan puhelimien käyttäjät eivät käyttäneet kameranäppäintä erityisen paljon, joten yritys halusi panostaa sen sijaan muihin ominaisuuksiin.  Molempien kymppimallien takakuoret näyttävät keskenään identtisiltä – vain mittasuhteissa on eroa. Kuten sanottua, kuorirakenne on muovia, vaikka se saattaa ensivaikutelmalta näyttää metallilta. Laatuvaikutelmassa ei kuitenkaan ole valittamista ja rakenne tuntuu kädessä tukevalle.

  Xperia 10 –mallien hintaluokka (noin 350-450 euroa) huomioiden Sony on päätynyt käyttämään sisuskaluissa paikoin melko mielenkiintoista rautaa. Pienemmässä mallissa on Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt eMMC-tallennustilaa. Plus-mallissa järjestelmäpiiri on etenkin prosessorien osalta hieman ruudikkaampi Snapdragon 636, jonka parina on neljä gigatavua RAM-muistia ja samat 64 Gt tallennustilaa.

  Akkuosastolla kymppisarja jatkaa huippumallin viitoittamaa tietä, eli akkukapasiteetit ovat nykypäivän keskitasoa pienemmät. Xperia 10:n akku on kooltaan 2870 mAh ja Plus-mallin puolestaan 3000 mAh. Tuettuna on USB Power Delivery –pikalataus sekä Xperia 1:stä tutut lataustekniikat.  Takakamera on sijoitettu molemmissa malleissa keskelle takakuoren yläosaa, mutta ulkoisesta yhdennäköisyydestä huolimatta kameratoteutuksissa on eroa. Xperia 10:ssä takakamera koostuu 13 megapikselin pääkamerasta (1,12 um pikselikoko) f2.0-aukkosuhteen objektiivilla sekä syvyysterävyysefektin toteutuksessa avustavasta viiden megapikselin lisäkamerasta.

  Plus-mallissa takakameran toteutus on hieman sisarmallia monipuolisempi. Pääkamera käyttää hieman suurempikokoista 12 megapikselin kuvasensoria (1,25 um pikselikoko) ja valovoimaisempaa f1.8-aukkosuhteen objektiivia. Toinen takakamera on kaksinkertaista zoomausta varten – se käyttää kahdeksan megapikselin sensoria (1,12 um pikselikoko) ja f2.4-aukkosuhteen 53 mm:n (kinovastaava) objektiivia.

  Molemmat mallit tukevat 4K-videokuvausta 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.


  Xperia L3
  MWC:ssä esitellyn Xperia-malliston edullisin vaihtoehto ei jostain syystä noudata uutta nimeämiskäytäntöä, vaan on mallinimeltään Xperia L3. Toteutukseltaan alle 200 euron hintaluokkaan sijoittuva malli on kalliimpia sisariaan perinteisempi.

  L3:n kuorirakenne on muovia ja näytön suojalasi Gorilla Glass 5:ttä. Ensituntumien perusteella laitteen rakenne on tukevan ja hyvin tehdyn oloinen muovin käytöstä huolimatta. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu sisarmallien tapaan puhelimen oikeaan kylkeen.

  18:9-kuvasuhteen näyttö on läpimitaltaan 5,7-tuumainen ja tarkkuudeltaan 720 x 1440 pikseliä. Ylä- ja alapuolelle jää nykymittapuulla leveähköt kaistaleet. Järjestelmäpiiriksi on valittu 12 nanometrin prosessilla valmistettava MediaTekin Helio P22, joka sisältää kahdeksan Cortex-A53-ydintä sekä PowerVR GE8320 GPU:n. RAM-muistia on tässä hintaluokassa riittävät kolme gigatavua ja tallennustilaa 32 Gt. Takakuoren alla piilottelee myös 3300 mAh akku, joka tukee USB PD –pikalatausta USB Type-C-liitännän kautta. Käyttöjärjestelmänä on valitettavasti vanha Android 8.0 Oreo, jollaista ei enää vuoden 2019 älypuhelinmalleista pitäisi löytyä.


  Yhteenveto


  Sonyn MWC-julkaisuista etenkin keski- ja high-end-luokan mallit tarjoavat hieman massasta poikkeavaa lähestymistapaa näytön kuvasuhteen osalta. Ensituntumien perusteella kapea ja korkea näyttö ei tuntunut lainkaan niin pahalta kuin ennakkoon saattaisi olettaa, mutta vasta käyttötestin myötä selviää, onko pitkästä puhelimesta riesaa esimerkiksi taskuun mahtumisen osalta. Etenkin Xperia 1 tarjoaa myös muita mielenkiintoisia uudistuksia näytön ohella. Sonyn ensimmäisellä kolmoiskameraratkaisulla on potentiaalia olla markkinoiden terävintä kärkeä.

  Xperia 1 -älypuhelin tulee myyntiin loppukeväästä 2019 neljässä värissä: musta, liila, harmaa ja valkoinen. Xperia 10 ja 10 Plus tulevat Suomessa myyntiin 1. maaliskuuta alkaen 349 ja 429 euron suositushinnoilla. Xperia L3 tulee saataville maaliskuun puolivälistä lähtien 199 euron suositushintaan.

  io-tech testaa ainakin Xperia 1 –mallin, kunhan testikappaleet tulevat saataville.
  [/read]

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
 2. milleria

  milleria

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  08.06.2017
  Typerää että tuota täyttä tarkkuutta ei varmaa voi taskaan pakottaa itse päälle kokoajaksi.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 3. Tarjoushaukka

  Tarjoushaukka

  Viestejä:
  99
  Rekisteröitynyt:
  27.09.2017
  Hölmö nimeämiskäytäntö, kun huippumalli on Xperia 1, keskihintaluokkaan sijoittuvat Xperia 10 ja Xperia 10 Plus. Miten jatkossa nimetään uusi huippumalli? Loogisempaa olisi aina kasvattaa numeroita, kun uusia malleja julkaistaan.
   
 4. MSJD

  MSJD Tukijäsen

  Viestejä:
  417
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Alkaa tämä 1 kiinnostaa kokoajan ennemmän. Aluksi kammoksuin hieman tota pituutta, mutta kyllä sitä pitäisti päästä kokeilemaan ennen kuin lopullisesti tyrmää. Oikeastaan isoin miinus on pieni akku varsinkin näytön pinta-alaan nähden. Testiartikkelia odotellessa.
   
 5. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 501
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  No kaikilla valmistajilla on enemmän tai vähemmän tuon mallinimen kanssa vaikeuksia tai ei ainakaan ole kovin selkeä.
  Ei ainakaan tule mieleen yhtään mallisarjaa missä olisi ollut mitään järkevää nimeämiskäytäntöä viime vuosina.
  Sonyn compact sarja on ehkä se järkevin nimi.
  No ei sony näillä puhelin julkistusten kanssa mitään markkinoita ravistele päinvastoin tulee lisää miinusta pankkitilille.
   
 6. ikuhappy

  ikuhappy

  Viestejä:
  539
  Rekisteröitynyt:
  27.11.2016
  Olen varmaan taas vanha jäärä, kun mielestäni se paras kuvasuhde olisi 16:9 tai jopa 16:10. Tabletissahan 4:3 on loistava ja olisi puhelimessakin, ellei tulisi liian leveäksi käsitellä. Mutta näillä pitkuloilla saadaan tietenkin näytön halkaisijaksi ilmoitettua iso tuumakoko ja iso on in. Tuo Sonyn 6.5 tuuman 21:9 on käytännössä venytetty 5.2 tuuman 16:9.

  Omassa luurissa (XZ1) on juurikin 5.2 tuuman 16:9 ja en kyllä keksi miksi ihmeessä haluaisin näyttöä venyttää, kun jo tässä on kurottelemista yläreunaan. Mieluummin otan nuo isohkot ylä- ja alareunat stereokaiuttimineen ja tietenkin ideaalitilanteessa kutistettaisiin niitä reunoja tämän näytön ympäriltä hieman, niin että puhelin lyhenisi.
   
 7. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 744
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Älä muuta virka! Kyllä minä taas mieleni pahoitin, kun luin näistä puikuloista!
  Mutta kohta meillä on parimetrinen puhelinkeppi kuvasuhteella 10000:9 tai jotain vastaavaa. Ei tartte enää sitä selfie sauvaa, kun puhelin itsessään on tarpeeksi pitkä! Nah... ehkä minä alan tulla vain wanhaksi ja kärttyisäksi :)
   
  hmb ja ovastu02 tykkäävät tästä.
 8. spede

  spede Köyhä

  Viestejä:
  2 122
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa, että ainakin tekevät oman tyylisiään puhelimia. Eri asia sitten kuinka käy kaupaksi.
   
 9. Raikku

  Raikku

  Viestejä:
  2 290
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuo kulmikkaampi muotoilu suuresti parempaa kuin se "turvonnut akku"-tyylinen mitä välillä epäonnistuneesti yrittivät. Toki miinusta etteivät ymmärrä minun haluavan metallisen takakuoren.
   
 10. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 500
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kertoiko Sony muuten mitään syytä sille, että huippumalli oli kokeiltavana vain lukitusnäytöllä? Markkinointimateriaaleissa demotaan paljon ruudunjako-ominaisuutta ja moniajo mahdollisuuksia kehutaan muutenkin. Onkohan tuohon tulossa/tullut jotain vakio Androidista poikkeavia ominaisuuksia mutta ohjelmisto olisi ollut ensituntumien aikaan vielä kesken?
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 11. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 408
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei tainnut muistaakseni olla vielä valmis esiteltäväksi tuolloin.
   
  FlyingAntero tykkää tästä.
 12. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 500
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jotain eroavaisuutta huippamallin ohjelmistossa saattaisi siis olla edullisempiin malleihin nähden? Edullisemmat mallit kun taisi olla vapaasti kokeiltavissa :hmm:.
   
 13. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 408
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin tai sitten vaan ihan yksinkertaisesti laitteiden kehitys on tapahtunut hieman eri aikataululla.
   
 14. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 500
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No varsinaisessa testiartikkelissa tämäkin luultavasti selviää.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 15. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 408
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei ole Xperia 1:n testikappaleista kuulunut toistaiseksi mitään. Epäilen että menee kesän puolelle...
   
  FlyingAntero tykkää tästä.