Ensituntumat: Samsung Galaxy S9 ja S9+

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
14 217
galaxy-s9plus-winfuture-otsikko-200218.jpg



Samsung Galaxy S8 –mallit olivat viime vuonna yhdet ensimmäisistä älypuhelimista, jotka käyttivät uuden suuntauksen yli 16:9-kuvasuhteen näyttöä ja samalla ne uudistivat malliston muotoilua jälleen askeleen modernimpaan suuntaan. Tänä vuonna Samsung esitteli uudet yhdeksännen sukupolven Galaxy S –mallinsa jälleen parin vuoden tauon jälkeen MWC-messujen yhteydessä Barcelonassa. Uutuudet eivät tuo valtavia mullistuksia viimevuotiseen konseptiin, vaan ennemminkin lähinnä hiovat sitä vuoden 2018 viimeisimpien vaatimusten mukaiseksi.

io-tech pääsi tutustumaan Galaxy S9- ja Galaxy S9+-malleihin viikkoa ennen julkaisua Lontoossa järjestetyssä ennakkotilaisuudessa. Käymme tässä ensituntumat-artikkelissa läpi Samsungin uusista lippulaivamalleista saamiamme ensivaikutelmia ja havaintoja. Varsinainen testiartikkeli on luvassa näillä näkymin maaliskuun lopulla, kunhan olemme saaneet testikappaleet käsiimme ja ehtineet testata niitä riittävästi jokapäiväisessä käytössä.





Muotoilullisesti ja rakenteellisesti uudet Galaxy S9 –mallit muistuttavat hyvin pitkälti viimevuotisia malleja, eikä asiaan perehtymätön osaa todennäköisesti erottaa niitä edeltäjistään. Jopa allekirjoittaneelle olisi ollut hankalaa erottaa GS8- ja GS9-malleja etupuolelta toisistaan, jos en olisi hetkeä aiemmin kuullut muutamasta muuttuneesta pienestä yksityiskohdasta. Muotoilu on edelleen modernia ja sulavaa - rakenteessa on käytetty metallirunkoa sekä muotoillusta lasista valmistettua etu- ja takakuorta. Rakenne on myös edelleen IP68-suojattu ja tuntuu kädessä erittäin tukevalta ja hyvin tehdyltä.

Ulkomitoiltaan uudet Galaxy S9 –mallit ovat pienentyneet aavistuksen Galaxy S8 –malleihin nähden, sillä näytön ylä- ja alareunoja on kutistettu entisestään. Pienemmän Galaxy S9:n ulkomitat ovat 1,2 mm lyhyemmät, 0,6 mm leveämmät ja 0,5 mm paksummat kuin Galaxy S8:ssa. Galaxy S9+ on puolestaan 1,4 mm lyhyempi, 0,4 mm leveämpi ja 0,4 mm paksumpi kuin Galaxy S8+. Paino on noussut 8 ja 16 grammaa.



Galaxy S9 –mallien näyttökoko on pysynyt samana kuin edeltäjämalleissa ja myös resoluutio (2960 x 1440) on pysynyt samana. Galaxy S9:ssä näyttö on siis 5,8-tuumainen ja S9+:ssa 6,2-tuumainen. Molempien tapauksessa kuvasuhde on 18,5:9. Näyttöpaneelit käyttävät Super AMOLED –tekniikkaa ja ovat pitkiltä sivuiltaan aavistuksen kaarevia, jonka avulla puhelimen rakenteesta on saatu mahdollisimman kapea. Edeltäjämallien tapaan keskellä näytön alareunaa sijaitseva virtuaalinen kotipainike on varustettu paineentunnistuksella, joten sitä voi painaa myös näytön ollessa sammutettuna.



Järjestelmäpiirinä Galaxy S9 –malleissa on käytössä Qualcommin tai Samsungin itsensä uusinta piiriosaamista. Euroopassa myytävissä laitteissa käytössä on Samsungin oma Exynos 9810 –järjestelmäpiiri ja muilla markkinoilla on saatavilla myös Snapdragon 845 –piirillä varustettua versiota.

Toisen sukupolven 10 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettu Exynos 9810 sisältää neljä Samsungin kustomoimaa 2,9 GHz Mongoose 3 –prosessoriydintä, neljä 1,9 GHz Cortex-A55-ydintä, Mali-G72 MP18 GPU:n sekä Cat.18-nopeusluokan LTE-modeemin.

RAM-muistin määrä riippuu nyt mallista, sillä GS9:ssä sitä on viimevuotiseen tapaan neljä gigatavua ja GS9+-mallissa puolestaan kuusi gigatavua. Tallennustilavaihtoehtoja on kaksi – 64 ja 256 gigatavua – joista pienempi tulee tarjolle Suomen markkinoilla. Muistikorttipaikka tukee nyt kokoja 400 gigatavuun saakka.



Näytön yläpuolinen kaistale on pienentynyt entisestään edeltäjästä ja Samsung kertoo nyt naamioineensa iiristunnistuksessa käytettävät sensorit paremmin yhtenäisemmän ulkonäön luomiseksi. Iiristunnistus käyttää nyt aiempaa tarkempaa kolmen megapikselin kameraa ja käyttäjälle on tarjolla uusi Intelligent Scan –ominaisuus, joka yhdistää iiris- ja kasvojentunnistuksen aiempaa sujuvammin toimivaksi kokonaisuudeksi. Emme päässeet vielä testaamaan ominaisuutta niin kattavasti, että sen toiminnasta voisi muodostaa luotettavaa mielipidettä.

Etukamera on viimevuotiseen tapaan tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja sen parina käytetty objektiivi on automaattitarkenteinen ja aukkosuhteeltaan f1.7. Etukamera tukee nyt myös uutta AR Emoji –ominaisuutta, jonka toteutuksessa on hyödynnetty järjestelmäpiirin tekoälyominaisuuksia. Kamera osaa arvioida käyttäjän kasvoista yli sata mittapistettä ja luoda niiden avulla sarjakuvamaisen emoji-näköishahmon, jonka ilmeet mukailevat käyttäjän ilmeitä ihan Apple iPhone X:n animojien tapaan. Emojia voi hyödyntää vaikkapa viestikeskusteluissa ja sosiaalisessa mediassa esimerkiksi gif-kuvien muodossa. Testasimme ominaisuutta nopeasti ja se vaikutti hauskalta, mutta ainakaan allekirjoittaneen kasvojen mukaan luotu emoji-hahmo ei näyttänyt erityisen paljon esikuvaltaan.

Kuulokkeen yhteyteen on sijoitettu toinen laitteiden AKG:n kanssa yhteistyössä suunnitelluista stereokaiuttimista ja Galaxy S9 –mallit tukevat nyt myös Dolby Atmos –tilaääntä. Kuulemamme demon perusteella kaiuttimet soivat varsin lujaa ja puhtaasti, mutta jätämme lopullisen arvion varsinaiseen testiartikkeliin.





Lasisen takakuoren ulkoasu on muuttunut hieman enemmän kuin etupuolen, mutta sielläkin uudistukset keskittyvät lähinnä kameran ympäristöön. Kritiikkiä saanut sormenjälkitunnistin on nyt siirretty kameran alapuolelle, joten se on paremmin sormen ulottuvissa. Ensituntumien perusteella muutos on selvä parannus aiempaan ja tunnistin on nyt molemmissa malliversioissa hyvin sormen ulottuvilla sekä pienen upotuksen ansiosta myös helposti näppituntumalla löydettävissä. Takakuoren alla piileksivä akku on perusmallissa 3000 ja +-mallissa 3500 milliampeerituntinen, eli Samsung ei ole kasvattanut kapasiteettia edeltäjämalleista.



Toisin kuin aiemmissa sukupolvissa, Samsung on toteuttanut Galaxy S9 –mallien takakameran toisistaan poikkeavasti. Galaxy S9:ssä 12 megapikselin takakameroita on yksi kappale, kun taasen +-malliin niitä on sovitettu kaksi allekkain.

Molemmista malleista löytyy sama 12 megapikselin sensori Dual Pixel –tarkennuksella, jonka parina optisesti vakautettu laajakulmaobjektiivi muuttuvalla aukkosuhteella. Lisäksi uuden kuvasensorin yhteyteen on integroitu DRAM-muistia, joka mahdollistaa 720p-videokuvan tallentamisen lyhyen aikaa korkealla 960 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Muuttuva aukkosuhde on toteutettu sähköisesti ohjatulla mekaanisella aukolla, jonka f-arvo muuttuu 1.5:n ja 2.4:n välillä. Valaistusolosuhteiden ollessa yli 100 luksia kamera siirtyy käyttämään automaattisesti pienempää aukkoa paremman värintoiston takaamiseksi. Manuaalitilassa käyttäjä voi valita aukon koon myös itse.

Samsung kertoo parantaneensa kameran hämäräkuvausominaisuuksia merkittävästi, sillä kasvaneen aukkosuhteen ohella kuvan muodostamisessa hyödynnetään Galaxy S8 –mallien kolmen kuvan sijaan kaikkiaan 12 kuvasta peräisin olevaa kuvadataa.

Galaxy S9+:ssa on lisäksi toinen kamera, joka käyttää myös 12 megapikselin kuvasensoria. Sen optisesti vakautettu f2.4-aukkosuhteen objektiivi mahdollistaa kaksinkertaisen zoomauksen.

Hidastettu 960 FPS:n videotallennus toimii samaan tapaan kuin Sonyn lippulaivamalleissa. Kamera tallentaa kuvaa korkealla 960 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella noin 0,2 sekunnin ajan ja muuttaa pätkän noin kuuden sekunnin pituiseksi hidastetuksi kohdaksi. Toisin kuin Sonyn puhelimissa, Galaxy S9 –mallit osaavat tunnistaa kuvauskohteessa tapahtuvan liikkeen ja käynnistää hidastetun kuvauksen automaattisesti. Ominaisuus toimi näppärästi esimerkkitilanteessa, mutta epäilemme suuresti sen sopivuutta kaikkiin kuvaustilanteisiin.





Samsung esitteli Galaxy S9 –mallien yhteydessä myös uuden version Dex-telakastaan. Uudessa telakkamallissa puhelin istuu vaakatasossa, jotta käyttäjällä on pääsy pohjan 3,5 mm:n ääniliitäntään ja puhelinta on helpompi käyttää virtuaalisena kosketushiirenä sekä näppäimistönä. Telakasta löytyy kaksi USB-A-liitäntää, HDMI-liitäntä sekä USB Type-C –liitäntä virransyöttöä varten. Dex-työpöytätila on päivitetty tukemaan aiempaa suurempia näyttötarkkuuksia sekä yrityskäyttöön tarkoitettuja taustakuva- ja sovellusvalikoimakustomointeja.



Ensituntumien perusteella uudet Galaxy S9 –mallit eivät tarjoa mullistavia uudistuksia edeltäjiinsä nähden, mutta asettavat siitä huolimatta kovan vertailukohdan muille tämän vuoden Android-lippulaivamalleille. Plus-mallin erojen ulottaminen näytön ja akun koon ohella myös RAM-muistin määrään sekä takakameran toteutukseen on hieman harmillista, sillä myös monet pienikokoisemmasta puhelimesta pitävät olisivat varmasti halunneet samat ominaisuudet laitteeseensa. 100 euroa on varsin kohtuullinen lisähinta plussassa tulevista lisäominaisuuksista, mutta kaikki käyttäjät eivät ole halukkaita ottamaan puhelimeensa kompromissina suurta 6,2-tuumaista näyttöä.

Galaxy S9 –mallien myynti alkaa Suomessa maaliskuun 16. päivä ja ennakkotilaukset alkavat välittömästi julkaisun jälkeen (25. helmikuuta). Galaxy S9:n suositushinta on 899 euroa ja Galaxy S9+:n 999 euroa. Hinnat ovat nousseet edeltäjämalleista 70 euroa.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Tilaääni-termi tuntuu toistuvat valmistajien markkinoinnissa jatkuvasti tällä hetkellä. Jonkinlainen trendi selvästikin käynnissä.

Olisikohan Dex-telakka ollut fiksuinta toteuttaa vain erillisenä "kapulana" Motorolan OneComputen tapaan? Jotenkin tuntuu siltä, että väkisin yritetty tehdä jonkinlainen alusta, kun huomattiin 3,5mm kuulokeliittimen tarvitsema tila. Erillinen lisäosa vaatisi toki ylimääräisen piuhan.
dock-hands-100665608-orig.png
 
juu,on kait S9 sarjassa jotain uutta s8 sarjaan,,hmm.

mielestäni iris/kasvo tunnistus on vain vakoilua varten ja naamasi on monessa databasessa..ei siitä haittaa ole mutta periaate. siksi muuten sormitunnistus on tehty hankalaksi...ei kyynisyyttä..
joo,koodi riittää.
tulossa on casecovereita jotka peittävät etukameran tämän takia.

parasta samissa on langaton lataus ja nopeat yhteydet (operaattori painotteinen!) ja todella hyvä gps.
saisi olla myös IR ja suurempi akku. helposti saisi 4000mah,mutta pihistävät ja lämpöongelmat...


erhhh s9+ tai s8+ ,siinäpä pulma...
 
Ei mitään järkeä ostaa, jos omistaa jo S7/S8. Liian vähän uutta ja kiinnostavaa näissä. Ja hinta. Ei helvetti nousee vaan vuosi vuodelta. S10 onkin sitten jo alkaen 1000€ ensi vuonna.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 008
Viestejä
4 572 663
Jäsenet
75 344
Uusin jäsen
Hopkukkuu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom