• Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 15:00 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Ensituntumat: Samsung Galaxy A50

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 385



Vaikka Samsung järjesti juuri edellisellä viikolla oman Unpacked-julkaisutilaisuutensa, oli MWC:n varalle jätetty vielä pieni yllätys, eli kaksi uutta Galaxy A –sarjan puhelinta – A30:n ja A50:n. Samalla yritys otti A-sarjassa käyttöön uuden nimeämiskäytännön, joka toivottavasti selkeyttää malliston rakennetta.

Suomessa myyntiin tulee vain Galaxy A50, joten keskityimme ottamaan ensituntumat siitä. A50 ei ole suoranainen seuraaja millekään viime vuoden Galaxy A –mallille, mutta lähin ”edeltäjäehdokas” lienee Galaxy A7.

[read more="Klikkaa ja lue koko juttu" less="Piilota teksti"]



Ensi näkemältä uusi Galaxy A50:ssä ei ole etupuolella juurikaan Samsungin sukunäköä, vaan laitteen voisi arvata kuuluvan monen muunkin valmistajan mallistoon.

Laite tuntuu kokoisekseen melko kevyeltä, joskaan Samsung ei ole vielä julkaissut A50:n virallista painoa. Osasyy tähän havaintoon saattaa löytyä valmistusmateriaaleista, sillä laitteen kehys on muovia ja etu- sekä takakuori lasia. Muovin käytöstä huolimatta rakenne tuntui tukevalta ja hyvin tehdyltä. Siitä huolimatta viime vuosina A-sarjassa nähty pieni premium-tuntuma on hieman karissut pois.

Softapuolella A50 tarjoaa Android 9 Pie –käyttöjärjestelmän sekä Samsungin uuden One UI –käyttöliittymän, joka on jo lanseerattu yrityksen Galaxy S- ja Note-sarjan laitteisiin.





A50:n näyttö on läpimitaltaan 6,4-tuumainen, eli suurempi kuin missään Samsungin A-sarjan puhelimessa aiemmin Suomen markkinoilla. Näyttö perustuu Super AMOLED –tekniikkaan ja tarjoaa 1080 x 2340 pikselin resoluution.

Näyttö on malliltaan Infinity U –tyyppiä, eli kyseessä on ensimmäinen Samsungin puhelimissa nähty näyttölovellinen malli. Näyttölovi on onneksi pieni ja ”vesipisaramallinen”, joten se ei vie kovinkaan paljoa tilaa näytön yläreunasta. Ylhäällä näytön reunus on suunnilleen yhtä leveä kuin pitkillä sivuilla – alareunassa ”leukaa” on jätetty edelleen selvästi enemmän.

Laitteen koon osalta näytön tuumakoko kuitenkin hieman hämää, sillä esimerkiksi kuusituumaisella 18,5:9-kuvasuhteen näytöllä varustettu Galaxy A7 (2018) on A50:tä 1,3 mm pidempi ja 1,9 mm leveämpi. A50:n näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku onkin erinomaisen hyvä ja selvästi parempi kuin missään aiemmassa Galaxy A –sarjan puhelimessa.





Galaxy A50:n takakuori on reunoja kohti kaartuvaa lasia, joka liittyy varsin sulavasti pyöristettyyn muovikehykseen. Kokeilemassamme valkoisessa värivaihtoehdossa takakuoressa on RGB-heijastusefekti, joka näkyy sopivassa valossa ja kulmasta katsellessa. Vastaava efekti löytyy myös mustasta värivaihtoehdosta. Muotoilu ei ole myöskään takapuolella erityisen persoonallista, mutta pientä Samsung-vivahdetta voi sentään havaita kamerakehyksen muodosta.

Takakuoren alla sijaitsee melko mukavan kokoinen 4000 mAh akku, joka on tämän hintaluokan suuremmasta päästä. Lataaminen onnistuu USB Type-C –liitännän kautta 15 watin teholla.



Rautapuolella A50:ssä on käytetty 10 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettavaa Samsungin Exynos 9610 –järjestelmäpiiriä, joka sisältää neljä Cortex-A73- ja neljä Cortex-A53-prosessoriydintä, ARM Mali-G72 MP3 GPU:n sekä Cat.12/13-nopeusluokan LTE-modeemin.

Galaxy A50:stä tulee saataville kaksi muistivarianttia – 4 & 64 Gt sekä 6 & 128 Gt – joista Suomessa myytävä malli on tiettävästi ensin mainittu. Tallennustilaa voi laajentaa muistikortilla.





Kamera on sijoitettu A50:ssä nykytrendin mukaisesti takakuoren vasempaan ylänurkkaan. On harmi, ettei Samsung on lähtenyt hakemaan sukunäköä Galaxy S –sarjan kanssa sijoittamalla kameroita vaakaan takakuoren yläosan keskelle.

A50:ssä kameroita on kolme. 25 megapikselin pääkamera f1.7-aukkosuhteen objektiivilla, 8 megapikselin superlaajakulmakamera kiinteätarkenteisella f2.2-aukkosuhteen objektiivilla sekä 5 megapikselin kamera syvyysterävyysefektiä varten.

Kamera osaa myös tunnistaa kuvaustilanteen ja suositella superlaajakulmakameran käyttöä sopivissa tilanteissa. Tekoäly tunnistaa 20 erilaista kuvaustilannetta ja osaa säätää kuvan ominaisuuksia sen mukaan. Flaw Detection –ominaisuus huomaa, jos potrettikuvissa joku menee pieleen.


Yhteenveto




Lyhyiden ensituntumien perusteella Galaxy A50 on pitkästä aikaa varsin mielenkiintoinen Samsungin uutuus keskihintaluokkaan. Noin 350 euron hintaan tarjolla on useampi tekninen ominaisuus, jotka ovat melko harvinaisia kyseisessä hintaluokassa. Fyysisessä toteutuksessa ei vaikuttaisi olevan valittamista, mutta aivan viimevuotisten metallirunkoisten Galaxy A –mallien premium-tuntumaan ei A50 silti yllä.

Galaxy A50 tulee Suomessa myyntiin maaliskuun aikana 379 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, sininen ja korallinoranssi.

[/read]

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
239 594
Viestejä
4 185 357
Jäsenet
70 772
Uusin jäsen
PaulusKaita

Hinta.fi

Ylös Bottom