Ensituntumat: Motorola Moto X4

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Juha Kokkonen, 01.09.2017.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 420
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  Motorolan tämän vuoden puhelinmallit ovat olleet maailman huonoimmin säilynyt salaisuus, sillä jokaisen tähän mennessä julkaistun mallin tekniset tiedot sekä pressikuvat ovat vuotaneet jo hyvissä ajoin ennen laitteen julkaisua.

  IFA-messujen yhteydessä julkaisuvuoroon tuli Moto X4, joka sijoittuu Motorolan mallistossa G- ja Z-sarjojen väliin ylempään keskihintaluokkaan. Uutuus pyrkii vetoamaan erityisesti tyylikästä kamerapuhelinta etsiviin käyttäjiin.

  Otimme Moto X4:stä ensituntumat Lenovon IFA-messuosastolla Berliinissä. Laajempi testiartikkeli on todennäköisesti luvassa myöhemmin loppuvuoden aikana.  [read more="Klikkaa ja lue koko juttu" less="Piilota teksti"]

  [​IMG]

  Ulkonäöltään ja muotoilultaan Moto X4 tuo mieleen Moto G5 -sarjan mallit, joskin takakuori on materiaaliltaan lasia ja rakenne on IP68-suojattu. Viimeistelyltään Moto X4 vaikuttaa erittäin hyvin tehdyltä ja laadukkaalta. Metallirunkoinen rakenne on myös jämäkkä, eikä elä tippaakaan väänneltäessä.

  Moto G5 –sarjan mallien tapaan Moto X4 tuntuu kädessä hieman ”pullukalta”, jota ei ehkä enää odottaisi tämän hintaluokan puhelimelta. 5,2-tuumaisella näytöllä varustetuksi puhelimeksi ulkomitat (148,4 x 73,4 x 8 mm) eivät ole erityisen pienet ja näytön sekä ulkomittojen väliseksi suhteeksi muodostuukin varsin huono 68,4 %.  Lasien reunat ovat pyöristetyt, kuten myös metalliset kyljet, joka tekee laitteesta mukavan tuntuisen kädessä. Pienenä yksityiskohtana metalliset kylkipainikkeet on mukavan helppo erottaa toisistaan, sillä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ovat pienessä kuopassa ja lukituspainike on karhennettu pinnastaan.

  [​IMG] [​IMG]

  Gorilla Glass –lasista valmistettu takakuori on viimeistelty näyttävällä heijastusefektillä, mutta valitettavasti lasipinta vaikuttaisi olevan myös erittäin herkkä keräämään sormenjälkiä. Käsituntumasta on pyritty tekemään miellyttävämpi tekemällä lasin pitkistä sivuista kevyesti kaarevat.

  Moto X4:n sisältä löytyy yhtenä ensimmäisistä puhelimista markkinoilla toukokuussa esitelty Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri, joka sisältää kahdeksan Cortex-A53-prosessoriydintä, Adreno 508 GPU:n, Spectra 160 –kuvasignaaliprosessorin sekä X12 LTE –modeemin. RAM-muistia on kolme gigatavua ja tallennustilaa 32 Gt. Sisäinen 3000 mAh akku tukee 15 watin Turbo Charge –pikalatausta USB Type-C-liitännän kautta.

  [​IMG] [​IMG]

  Moto X4:n takakamera perustuu kaksoisratkaisuun, joista toinen käyttää 12 megapikselin sensoria f2.0-objektiivilla ja toinen kahdeksan megapikselin sensoria f2.2 ultralaajakuvaobjektiivilla. Ensin mainittu käyttää Dual Pixel –vaiheentunnistustarkennusta. Kamerat ovat sijoitettu pyöreään metallireunaiseen kehykseen, joka on selvästi kohollaan lasikuoren pinnasta. Kameran parina on kaksisävyinen LED-salama.

  Testasimme kameran toimintaa nopeasti ja muutaman satunnaisen näpsyn perusteella havaitsimme sen toimivan paikoin hieman hitaasti ja miettivän lyhyen hetken kuvan ottamisen jälkeen. Toivottavasti moista hidastelua ei nähdä myyntimalleissa. Motorola on myös lisännyt Moto X4:n kamerasovellukseen hieman älyä ja se osaa mm. tunnistaa ja nimetä kameralla kuvattuja nähtävyyksiä ja objekteja sekä tarjota niistä lisätietoa.

  [​IMG]

  Uutena ominaisuutena Moto X4 on varustettu Amazonin Alexa –ääniassistantilla, joka on valmistajan mukaan mukana myös yrityksen muissa tulevissa malleissa. Emme valitettavasti päässeet vielä testaamaan ominaisuutta, sillä esittelylaitteet eivät olleet kytkettyinä toimivaan verkkoon. Alexasta huolimatta Moto X4:stä löytyy edelleen myös Google Assistant, eli toiminnot menevät tältä osin päällekkäin.  Vaikka Moto X4 tuntui sinällään asiallisesti toteutetulta ja toimivalta laitteelta, en voinut välttyä vaikutelmalta hieman ylihinnoitellusta laitteesta. Lisäksi Motorolan keskihintaluokan mallistossa alkaa olla jo ruuhkaa, sillä 300-450 euron haarukasta löytyy hyvin samankaltaisia ominaisuuksia sisältävät Moto G5S Plus, Moto X4 ja Moto Z2 Play –mallit. Onko näille kaikille oikeasti tarvetta ja kysyntää?

  Moto X4 tulee Suomessa myyntiin lokakuun aikana 449 euron suositushintaan.

  [/read]

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
  Viimeksi muokattu: 02.09.2017
 2. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 043
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuosta kameran käyttöliittymästä tuli välittömästi mieleen Lumia Camera.
   
 3. naatti

  naatti

  Viestejä:
  120
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Olin tulossa kommentoimaan täysin samaa.
  Mitenhän Lumia Camera on patentoitu, rikkookohan tämä sen patenttia?
   
  Age of Computers tykkää tästä.
 4. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 043
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Onhan tuolla patentti, nykyisin on HMD Globalin hallussa, kun MS kauppojen myötä siirtyi sinne. Taisi siitä täällä iobbs:sä olla uutinen muutaman viikon takaa noista patenteista.
   
 5. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 175
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Käsittääkseni se ei siirtynyt missään välissä HMD:lle vaan ne lisensoi sen käyttöoikeuden MS:ltä vasta suht hiljattain?
   
 6. naatti

  naatti

  Viestejä:
  120
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Silläpä juuri tiesin kysyäkin asiasta. Tarkoitin että mitähän kyseisellä patentilla on suojattu, onko tässä kierretty vai rikottu se patentti?
   
 7. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 043
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mää ymmärsin, että nykyisin HMD omistaa tuon,

  HMD owns Nokia (Lumia) Camera UI design trademark now via ownership transfer
  http://euipo.europa.eu/eSearch/#details/designs/002364240-0001

  mut voinhan olla väärässäkin...

  Kyllä tuo on aika roisi kopio tuosta, toki jos eivät ole lisensoineet. Sitä ei tarina kerro.
   
 8. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 175
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
 9. Age of Computers

  Age of Computers Wololo

  Viestejä:
  1 043
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jep, en tosiaan väitä, että ymmärtäisin noita patenttijuttuja 100%. Nuo on tosi sekavia... Aika näyttää, ryhtyykö HMD toimiin, onko rahkeita Lenovoa vastaan.

  Muutoin tuo muistuttaa hyvin paljon Samsung Galaxy S7 edgeä, ainaki takakanneltaan. Tuo kameran "kellotaulu" ei jotenkin omaa silmää miellytä.
   
 10. Fightinglove

  Fightinglove

  Viestejä:
  1 115
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Liian kallis specseihin nähden
   
 11. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 745
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Niinhän kaikki nykypuhelimet ovat... Kuuluu asiaa, jollei sitten lähde leikkimään Kiinapuhelimien kanssa. Eli edullinen luuri vaatii tänä päivänä melkoista harrastuneisuutta, tai todella alhaisia speksejä.
   
 12. Fightinglove

  Fightinglove

  Viestejä:
  1 115
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Totta, mutta mielestäni jopa kallis jos kyseinen asia otetaan huomioon:greedy::rage:
   
 13. Oravamedian käpy

  Oravamedian käpy

  Viestejä:
  1 044
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Eikös Motorola myyty Googlelle eikä Lenovolle?
   
 14. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 175
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Vuonna 2011 juu. Vuonna 2014 Google myi eteenpäin Lenovolle.
   
 15. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 515
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  The Vergen mukaan tuo Alexa integraatio on tulossa myös muihin Motorolan luureihin myöhemmin. Ilmeisesti tuolla pystyy tekemään samoja juttuja kuin Amazon Echolla. Myös HTC U11 puhelimeen tuli Alexa saataville Jenkeissä (linkki).
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.