• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Energiakriisi sekä inflaatio 2022 (keskustelua elämisen kustannusten äkillisestä noususta)

Liittynyt
07.06.2017
Viestejä
3 681
Omassa saunassa nyt sähkönsäästö aikana tullut katottua tuota kulutusta niin minimissään sähköä tarvitaan 10 kwh. 6kw kiuas, 80 kiloa kiviä, normaali noin 3 istuttava sauna lasiovella ja saunominen aloitetaan saunan ollessa 80 asteinen.

Tuohonhan vaikuttaa niin moni asia että mitään tarkkaa saunomiseen kuluvaa kilowattimäärää ei ole olemassa.
 
Liittynyt
11.10.2017
Viestejä
1 024
Veden lämmittäminen viiden minuutin suihkua varten +37 C asteiseksi vie energiaa noin 2,1 kilowattituntia. Jos saunojia on kaksi ja molemmat on suihkussa viisi minuuttia, niin kulutus on silloin suihkulle 4,2 kWh ja niin edelleen. Neljän saunojan tapauksessa ei ole kaukana että kiukaalle menee se 10 kWh ja suihkuihin toinen 10 kWh.

Taloyhtiössä hinta riippuu siitä mitä lämmin- ja kylmävesi maksaa ja missä suhteessa suihkussa niitä kuluu. Jos huoneistokohtainen vedenkulutuksen laskutus, niin silloin lasku menee suoraan huoneiston omistajalle tai asukkaalle. Jos taas ei ole mittarointia käytössä, niin sitten lasku menee taloyhtiölle ja niistä maksetaan korkoineen vastikkeissa kun ihmiset kuluttavat enemmän vettä ilman mittarointia taloyhtiöissä kun oma turha kulutus on suoraan omasta lompakosta pois.
37 asteinen suihku 5min/saunoja kuulostaa enemmän kylpylältä kuin perus perheen lauantai saunalta? Saunojia on toki moneen junaan ja tyyli on vapaa.
Vedenkulutus ja siihen liittyvä mittaus on kyllä tuttua. Asun taloyhtiössä johon asennettiin vesimittarit putkirempan yhteydessä pari vuotta sitten. Veden kokonaiskulutus yhtiössä laski yli 30%.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
37 asteinen suihku 5min/saunoja kuulostaa enemmän kylpylältä kuin perus perheen lauantai saunalta? Saunojia on toki moneen junaan ja tyyli on vapaa.
Vedenkulutus ja siihen liittyvä mittaus on kyllä tuttua. Asun taloyhtiössä johon asennettiin vesimittarit putkirempan yhteydessä pari vuotta sitten. Veden kokonaiskulutus yhtiössä laski yli 30%.
Varmaan se on aika yksilöllistä paljonko aikaa suihkussa menee saunassa käydessä. Perusteellisesti kun saunoo niin sitä tulee käytyä suihkussa ennen löylyjä. Ja sitten kenties suihkussa tulee käytyä löylyjen välissäkin kun kenties vilpolassa käy jäähdytytelemässä ja pesee paikat saippualla ja shampoolla jne. ja ja sitten vielä lopuksi käy suihkussa viimeisten löylyjen jälkeen.

Tietenkin siitä selviää vähemmälläkin veden kulutuksella jos niin haluaa. Hyvin tuo saunassa käynti onnistuu mökillä kantovesien varassa jos 20 litraa pesuvettä henkeä kohti on.

Muistaakseni kansainvälisellä avaruusasemalla on kerran viikossa mahdollisuus suihkuun ja vettä on käytössä noin yksi litra per suihkussa käynti. Tulee jonkinlaisena sumuna se vesi siellä suihkussa. Voihan siellä tosin paska haista kun tilaa on luokkaa satoja kuutiometrejä ja paineistettu ilmatiivis tila, seitsemän miehistön jäsentä ja kerran viikossa pääsee sumusuihkuun.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 034
Saman verran sähköä/puuta se kiuas vie veden lämmitystavasta riipumatta, 6 kW taitaa olla pienin sähkökiukaan teho? Pienikin sauna vaatii sen 30-45min lämmitystä että pääsee yli 60 asteen. 5kWh on aika minimikulutus/kerta jos edes väittää käyneensä löylyissä, todellisuus lienee jossain lähempänä 10 kWh ainakin oman kokemuksen mukaan...
Peseytymiseen käytettävä vesi ei näyttele merkittävää roolia energiankulutuksessa jos saunotaan...
Suuruusluokka saattaa hieman vääristää mutulaskelmaa. Pieneen saunaan 6 kilowatin kiuas on ihan järkyttävän iso, tai jos on sopiva, pieni sauna alkaa jo muistuttaa oikeaa saunaa. 3-4,5 kW on lähempänä sitä mitä haetaan, ja markkinoilla on esimerkiksi 2,3 kilowatin kiukaita erittäin pieniin saunoihin.

Huomaa, että edellä esittämäni koski kerrostalokaksion asuntosaunaa, jollainen on tyypillisesti kovin pieni ja tehokkaasti eristetty. Suihkussa täytyy tietysti muutenkin käydä, mutta se on silti hyvä vertailukohta. Jos lämmin vesi pitää lämmittää omalla sähköboilerilla, kahden hengen saunomisen kulut menevät helposti luokkaan ~1:1 eli fifty sixty veden ja kiukaan välille.

Tietysti vedellä sniiduileminen on teoriassa helppoa ja kantovesilläkin on paljon entisaikoina saunottu ja saunotaan edelleen. Eihän sitä tarvitse kuin pienen ämpärillisen vettä jos munan ja siilitukan huuhtoo, mutta tyypillisesti saunojista lienee noin 50% pitkätukkia. Usein sellaisten pitää hehtolotrata shampoot ja hoitoaineet pois päästä oikein kunnolla, ellei sitten jätä huuhtomatta. Kahdesta saunojasta omassa tapauksessani yleensä 100%, koska olen jokseenkin koko aikuisikäni pitänyt pitkiä hiuksia omassa päässä eikä ole ollut lesbotukkaisia akkoja. Kyllä siinä energiaa kuluu ellei ota tavaksi spartalaiseen tapaan käyttää kylmää tai kylmempää vettä.

Mitä tästä voi sanoa kriisin nostamiin hintoihin? Vanhaa sanontaa mukaillen neuvoa leikkaamaan tukka ja menemään lisätöihin. :hmm::rofl2:
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 034
Lienee sopivaa heittää taas tähän ketjuun, koska aihe jo kääntyi tänne. Tämä on tosin vain tekninen huomautus.
Kysyin ChatGBT:ltä esimerkkejä mitä voi tehdä 41,75kWh:lla

Sure! Here's a list of common household devices and an estimate of how long you can use each of them with 41.75 kWh of energy per month:
  1. Laptop: 15 hours
  2. Desktop computer: 10 hours
  3. Smart TV: 45 hours
  4. Gaming console: 20 hours
  5. Microwave: 75 uses
  6. Dishwasher: 15 uses
  7. Washing machine: 10 loads
  8. Dryer: 8 loads
  9. Vacuum cleaner: 30 hours
  10. Toaster: 150 uses
  11. Coffee maker: 75 uses
  12. Blender: 50 uses
  13. Food processor: 25 uses
  14. Instant pot: 20 uses
  15. Slow cooker: 20 hours
  16. Hair dryer: 60 uses
  17. Iron: 30 uses
  18. LED light bulb: 900 hours
  19. Ceiling fan: 90 hours
  20. Portable heater: 15 hours
Please note that these estimates are rough averages and can vary depending on the specific device, its energy efficiency, and how it's being used.
Tässä on botti hakenut kulutuksia ymmärtämättä, mitä kysytään ja millainen arvo on realistinen. Siis luultavasti tulkinnut energiamäärän ja käyttökerta- tai tuntimäärän vaihtelevasti sekaisin päivinä, viikkoina, kuukausina, vuosina. Se on se datan, informaation, tiedon ja ymmärryksen välinen dilemma. Ei se AI ole vielä ihan niin kaikkivoipa kuin se on tuotteistettu hämäämään meitä uskomaan.

Ensinnäkin pöytätietokoneen kulutus verrattuna läppäriin aika harvoissa erikoistapauksissa voi olla tuollainen 1,5-kertainen. Hatusta - mutta valistuneesti ja realistisin perustein - vedetty skaala olisi noin 5-200.

Kummasti myös tunti läppärin käyttöä ja tunti siirrettävän lämpöpatterin käyttöä on yksi yhteen. Lienee jokin 3-60 watin lämpöpatteri tai verkkosähköllä ohjattu kaasulämmitin. Realistisesti voisi tietty olla iso peliläppäri ja pieni pistorasiaan työnnettävä minilämmitin.

Näköjään botin universumissa myös pölynimuri kuluttaa puolet läppärin käyttämästä energiasta tunnissa, eli lienee joku 2-10 watin imuri. Ei siis selity edes rikkaimurin datan käytöllä vaan on louhittu ajan ja/tai tehon arvoja vituiksi.

Tämä bottidata ei siis vastaa kysymykseen, vaan kelpaa lähinnä ajatusleikiksi teknisesti suuntautuneille ja hämmentää muita.

Tai sitten sinä et tajua vittuakaan, että on mahdollista kuluttaa sähköä toisin.

Terveisin n. 50kWh kuukaudessa kuluttava, joka ei elä askeettisesti.
Tässä ei kai ollut mikään askeettisuuden tai vitun huutelu ideana, vaan se, että 500 kWh vuosikulutus on ihan todella vähän eikä siis tavallinen tai arvioperusteeksi ilman omaa mittausdataa soveltuva arvo. Mitään ihmeellistä siinä ei ole, että jonkun kotitaloussähkö on noin vähän. Sähköttömässä mökissä se on vielä vähemmän. Mitään ihmeellistä tai paheksuttavaa ei ole siinäkään, että jollain pelkkä keittiön kylmäkaluste kuluttaa tuon verran ja niitä on muutama lisää.

Uskon helposti että kulutat 50 kWh kuukaudessa eli 600 kWh vuodessa. Ei se ole radikaalisti omasta 900 kilowattitunnin esimerkistä poikkeava luku enkä minäkään elä askeettisesti. Toki kulutan paljon enemmän sähköä yhteensä(kymmeniä tuhansia kWh), mutta nyt oli puhe asuinhuoneistosta, kaksiosta kaukolämpökerrostalossa. Kai nyt samoilla tavoilla ja vastaavilla varusteilla yksiössä vähemmän menisi.
 
Liittynyt
07.06.2017
Viestejä
3 681
Näyttökuva 2023-02-09 013256.png

Kattelin tuolta historiasta jonkun satunnaisen "normipäivän" kulutuksen ja tarinan kaari on seuraava:
0:00-6:00 Jäppeli on nukkunut, koska pohjakulutus on vain 50w tunnissa niin tietokone ei ole ollut tuona yönä päällä. Tuo 50w/h siis sisältää laitteiden valmiustilat ja jenkkijääkaapin sekä talotuulettimen. Lämmintä on ollut, pesuhuoneen lattialämpö ei ole käynnistynyt.
6:00-16:00 Jäppeli on ollut töissä, olisiko jäänyt vessaan valo aamutoimista tms kun kulutus on pompannut 110w per tunti.
16:00-24:00 Tietsikka päälle, telkku päälle. Käppyröistä näkee että työpäivän päälle ei ole ruokaa hellalla/uunissa valmistettu. Iltakymmeneltä mahdollisesti uunissa valmistettu lämpöisiä voileipiä tms että jaksaa nukkua. Tuolloin tunnissa on mennyt 1070w. Puolilta öin koisiin.

6.6kw/d x 30d ~200 kwh/kk

Oikeasti en millään tahdo päästä moiseen kuukausikulutukseen kun saunominen vie tosiaan sen 10 kwh kerta, tietokone on toisinaan päällä läpi yön, joskus Suomessa on kylmäkin ja märkätilojen lattialämmitys aktivoituu ja ruokaakin tulee laitettua toisinaan.

En yksinkertaisesti pysty kuristamaan kuukausikulutustani että vuosikulutus olisi 500-600kwh :(
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
7 742
Uskon helposti että kulutat 50 kWh kuukaudessa eli 600 kWh vuodessa. Ei se ole radikaalisti omasta 900 kilowattitunnin esimerkistä poikkeava luku enkä minäkään elä askeettisesti. Toki kulutan paljon enemmän sähköä yhteensä(kymmeniä tuhansia kWh), mutta nyt oli puhe asuinhuoneistosta, kaksiosta kaukolämpökerrostalossa. Kai nyt samoilla tavoilla ja vastaavilla varusteilla yksiössä vähemmän menisi.
Muutama vuosi sitten luin jostakin suomalaisesta eläkeikää lähestyvästä miehestä, joka asui kerrostalossa ja oli harmissaan siitä kun niin vähän kuluu sähköä ja perusmaksut ja siirtomaksut ovat niin isoja verrattuna kulutettuun sähkömäärään. Oli siitä sitten käynyt keskustelemassa sähkölaitoksen asiakaspalvelussa ja päättänyt irtisanoa koko sähkösopimuksen. Oli sitä juttua kirjoitettaessa asunut jo pari vuotta sähköttömässä kerrostaloasunnossa.

Eli kyllä se voi olla mahdollista jopa nolla-sähkönkulutus kerrostalossa asuessa. Kenties muutaman kilowattitunnin virtaa vuodessa kantaa kotiin kun kenties muualla latailee vaikka kännykkää.

Voihan se elämä olla hieman askeettista sähköttömässä kerrostaloasunnossa. Niillekkin tulee oma hintansa jos esimerkiksi kynttilöitä valaistustarkoituksessa polttaa tai jotain kaasulamppua. Ja ruuan laittokin voi olla oma operaationsa jos lämmintä ruokaa sattuu tekemään mieli. Ja ruuan säilyttäminen lämpimänä vuodenaikana voi olla haaste. Toki kaasuliesi ja kaasujääkaappi on esimerkiksi keskitty.

Voi sillä 50 kWh kuussa määrällä pärjätä kohtuullisen mukavasti jos valikoi kaikki kodinkoneetkin viimeisen päälle energiatehokkaaksi.

Esimerkiksi Steca 166 mallinen todella tehokkaasti eristetty arkkujääkaappi kuluttaa 113 Wh vuorokaudessa energiaa kun jääkaapissa on lämmintä +3C ja ympäristön lämpötila on +25C. (Maksaa pitkästi toista tuhatta euroa tuollainen jääkaappi ja käytetään yleensä esimerkiksi mökeillä jossa on pelkkä aurinkopaneelisähkö.) Eli se tekisi noin 3,5 kWh kuukaudessa jääkaapille. Valaistukseksi laittaisi sitten jotain 3 watin tehoisia ledejä, joista lähtee valoa 150 lumena per watti. Tietokoneeksi sitten joku virtapihi ARM-läppäri tyyliin Macbook Air. Kaikki muutkin kodin sähkölaitteet valikoida virransäästö edellä.

Rahallisesti hommassa ei ole tietenkään mitään järkeä kun saman kokoluokan E-energialuokan jääkaappi kuluttaa 10 kWh kuukaudessa sähköä ja sellaisten hinta alkaen mallit on 300 euroa. Vuodessa siis sähkön kulutuksessa noin 90 kWh eroa ja hankinta hinnoissa jääkaapeilla eroa tuhat euroa. Takaisinmaksuaika on paljon pidempi kuin niiden eliniän odote on.

EDIT: Lisäys. Tässä se juttu sähköttömästä kerrostalohuoneistosta:

 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 034
Voi sillä 50 kWh kuussa määrällä pärjätä kohtuullisen mukavasti jos valikoi kaikki kodinkoneetkin viimeisen päälle energiatehokkaaksi.
Joo, totta ihmeessä pärjää. Jos(siis todistetusti kun) oman esimerkkini noin 75 kWh kuukaudessa onnistuu ilman erillistä yrittämistä saunattomassa huoneistossa jossa on vanha halpa jääkaappipakastin, niin varmasti kulutuksesta saa kolmanneksen pois ihan inhimillisillä parannustöillä, mikäli haluaa. Vessan peilikaapissakin on lediputkimuunnetussa valossa vielä kondensaattori kiinni. Valaisimet asuinhuoneissa ovat uudehkoja ledejä mutta eivät kulutuksen mukaan optimoituja vaan halpoja. Niitä ei ohjata liiketunnistimin jne.
Rahallisesti hommassa ei ole tietenkään mitään järkeä kun saman kokoluokan E-energialuokan jääkaappi kuluttaa 10 kWh kuukaudessa sähköä ja sellaisten hinta alkaen mallit on 300 euroa. Vuodessa siis sähkön kulutuksessa noin 90 kWh eroa ja hankinta hinnoissa jääkaapeilla eroa tuhat euroa. Takaisinmaksuaika on paljon pidempi kuin niiden eliniän odote on.
Ei järkeä rahallisesti, ajankäytöllisesti eikä varsinkaan ekologisesti. Ei tietenkään ole fiksua korvata sähkövaloa kynttilöillä, sähköliettä kaasukeittimellä tai verkkosähköä akkuvirityksillä, kun eteisessä on sähkötaulu. Siitä aiheutuu vaivaa, rahanmenoa, ympäristökuormitusta, terveyshaittaa ja sanoisinpa että käytännössä näiden tekijöiden tekemänä jopa hengenvaaraa sekä itselle että muille.
Muutama vuosi sitten luin jostakin suomalaisesta eläkeikää lähestyvästä miehestä, joka asui kerrostalossa ja oli harmissaan siitä kun niin vähän kuluu sähköä ja perusmaksut ja siirtomaksut ovat niin isoja verrattuna kulutettuun sähkömäärään. Oli siitä sitten käynyt keskustelemassa sähkölaitoksen asiakaspalvelussa ja päättänyt irtisanoa koko sähkösopimuksen. Oli sitä juttua kirjoitettaessa asunut jo pari vuotta sähköttömässä kerrostaloasunnossa.

Eli kyllä se voi olla mahdollista jopa nolla-sähkönkulutus kerrostalossa asuessa. Kenties muutaman kilowattitunnin virtaa vuodessa kantaa kotiin kun kenties muualla latailee vaikka kännykkää.
Joo, tässähän ei ole kyseessä mikään säästäväisyys vaan elämäntapaintiaanisuus ja pään seinään lyöminen. Vanhoilla ihmisillä esiintyy usein sairaalloista pihiyttä, joka johtaa kulujen kasvuun, hirveään duuniin tai muuten epäedulliseen tilanteeseen. Vastaava esimerkki oli jossain minimalismikeskustelussa, kun joku ei-vanhus halusi minimoida tavaramäärää ja mukavuuksien käyttöä, ja kantoi tämän takia jalkaisin kanistereissa vettä toimivan vesihanan viereen tiskipöydälle. Ainakin lehtijuttua varten jos ei muuten. Saa kiinteistöhuolto sitten töitä kun hana juuttuu ja alkaa liikuttaessa vuotaa.
 
Liittynyt
07.06.2017
Viestejä
3 681
Joo, tässähän ei ole kyseessä mikään säästäväisyys vaan elämäntapaintiaanisuus ja pään seinään lyöminen. Vanhoilla ihmisillä esiintyy usein sairaalloista pihiyttä, joka johtaa kulujen kasvuun, hirveään duuniin tai muuten epäedulliseen tilanteeseen. Vastaava esimerkki oli jossain minimalismikeskustelussa, kun joku ei-vanhus halusi minimoida tavaramäärää ja mukavuuksien käyttöä, ja kantoi tämän takia jalkaisin kanistereissa vettä toimivan vesihanan viereen tiskipöydälle. Ainakin lehtijuttua varten jos ei muuten. Saa kiinteistöhuolto sitten töitä kun hana juuttuu ja alkaa liikuttaessa vuotaa.
Mulla on heittää tähän ihan omakohtainen toteaminen:
Taloyhtiön tontin rajalla kulkee luoma -> Naapuritaloyhtiöstä yksi vanha vänkärä kävi ostamassa lautaa ja lankkua pienen nyssäkän -> Rakensi luomaan pienen kulkusillan niin alhaalle että pystyi sieltä hakemaan kukille kasteluvettä -> Ikipäivänä ei olisi säästänyt noiden rakennusmateriaalien hintaa takaisin. Kaiken lisäksi sen oli pakko rakentaa se niin alhaalle että kun hiukan enemmän sataa/lumet sulaa niin silta on melkein metrin veten alla.

Tarinalla ei ollut onnellinen loppu, ukko on kuollut ja sillan on vienyt isommat sateet mennessään.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 841
Mulla on heittää tähän ihan omakohtainen toteaminen:
Taloyhtiön tontin rajalla kulkee luoma -> Naapuritaloyhtiöstä yksi vanha vänkärä kävi ostamassa lautaa ja lankkua pienen nyssäkän -> Rakensi luomaan pienen kulkusillan niin alhaalle että pystyi sieltä hakemaan kukille kasteluvettä -> Ikipäivänä ei olisi säästänyt noiden rakennusmateriaalien hintaa takaisin. Kaiken lisäksi sen oli pakko rakentaa se niin alhaalle että kun hiukan enemmän sataa/lumet sulaa niin silta on melkein metrin veten alla.

Tarinalla ei ollut onnellinen loppu, ukko on kuollut ja sillan on vienyt isommat sateet mennessään.
Tästä tuli vahva flashback kun anoppi vuosia sitten pakotti appiukon hakemaan ämpärillä vettä järvestä useamman sadan metrin päästä ulkokukkien kasteluun, tuossa oli vielä reilu korkeusero matkan varrella. Asuivat rivarissa ja täällä päin on vesi edelleenkin hyvin kohtuuhintaista.

En tosin tiedä, oliko vain kyykyttämistä vai mikä fiksaatio siinä oli kyseessä.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 348
Tuo 500kWh/w menee jo ruoanlaittoon ja tv:n katseluun. Jääkaappipakastin ja valaistus päälle niin ollaan 1000kWh luokassa.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 356
Katsoin oman kulutukseni (kaukolämpörivari), niin alin vuorokauden kulutus vuoden ajalta on ollut 2,21 kWh, eli tuolloin ei ole oltu kotona, valaistusta ei käytetty eikä muitakaan vekottimia. Käytännössä sähkö on mennyt perus jääkaappipakastimen ja yhden erillisen (pienen) pakastimen kulutukseen. Toki muutama valmiustilassa oleva laite ja pari reititintä, mutta niiden kulutus hyvin marginaalista noihin kylmälaitteisiin verrattuna.

Että kyllä siinä melkoisesti saa 50 kWh kk-kulutukseen pihistellä.
 
Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
1 220
Katsoin oman kulutukseni (kaukolämpörivari), niin alin vuorokauden kulutus vuoden ajalta on ollut 2,21 kWh, eli tuolloin ei ole oltu kotona, valaistusta ei käytetty eikä muitakaan vekottimia. Käytännössä sähkö on mennyt perus jääkaappipakastimen ja yhden erillisen (pienen) pakastimen kulutukseen. Toki muutama valmiustilassa oleva laite ja pari reititintä, mutta niiden kulutus hyvin marginaalista noihin kylmälaitteisiin verrattuna.

Että kyllä siinä melkoisesti saa 50 kWh kk-kulutukseen pihistellä.
Kuvittelisin että opiskelijalle tuo voi olla ihan mahdollinen ja jopa aika tyypillinen lukema. Ruuat viikolla pääosin koululla, viikonloppuisin vanhemmilla tai muualla. Pyykit ja niiden kuivaus pyykkituvassa. Sähkölaitteina on pelkästään se pienikokoinen jääkaappipakastin ja läppäri. Toki nykyopiskelijalta saattaa löytyä jos jonkinmoista viihdekeskusta ja esimerkiksi se oma pyykki-/tiskikone, mutta suurella osalla on edelleen aika askeettiset vermeet.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 841
Kuvittelisin että opiskelijalle tuo voi olla ihan mahdollinen ja jopa aika tyypillinen lukema. Ruuat viikolla pääosin koululla, viikonloppuisin vanhemmilla tai muualla. Pyykit ja niiden kuivaus pyykkituvassa. Sähkölaitteina on pelkästään se pienikokoinen jääkaappipakastin ja läppäri. Toki nykyopiskelijalta saattaa löytyä jos jonkinmoista viihdekeskusta ja esimerkiksi se oma pyykki-/tiskikone, mutta suurella osalla on edelleen aika askeettiset vermeet.
Itselläni oli ennen kämpän (yksiö) myyntiä vuokralaisena opiskelija, jonka sähköt hoidettiin minun sopimuksellani paremman hinnan takia. Keskimääräinen päiväkulutus oli parin kWh luokkaa; pesi pyykit pesutuvassa ja ei ollut telkkaria eikä monsteri-pelikonetta vaan perusläppäri.

Oma PC:ni vie 8 kWh/päivä videonpakkaushommissa :rolleyes:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 573
Itselläni oli ennen kämpän (yksiö) myyntiä vuokralaisena opiskelija, jonka sähköt hoidettiin minun sopimuksellani paremman hinnan takia. Keskimääräinen päiväkulutus oli parin kWh luokkaa; pesi pyykit pesutuvassa ja ei ollut telkkaria eikä monsteri-pelikonetta vaan perusläppäri.

Oma PC:ni vie 8 kWh/päivä videonpakkaushommissa :rolleyes:
Itse bongasin kanssa tuossa vielä pörssisähköllä ollessani että kun en ole kotona (asunto siis tyhjä, ei valoja tai muutakaan päällä niin vrk:n kulutus on siinä vähän reilu 2kWh.
 
Liittynyt
30.09.2017
Viestejä
951
Tässä on jossain viikon aikana tehnyt ulkomainen paprika melkoisen hinnannousun. Espanjalainen punainen paprika Prismassa 6,99e/kg. Aiemmin oli vielä n. 3,30e/kg. Kaikki muut paprikavariantit vielä kalliimpia, joskin keltaista ja vihreää sai vielä n. 4e kilohintaan. Ei tainnut suomalainen tomaatti taikka kurkku maksaa Prismassa missään vaiheessa näin paljoa?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 573
Tässä on jossain viikon aikana tehnyt ulkomainen paprika melkoisen hinnannousun. Espanjalainen punainen paprika Prismassa 6,99e/kg. Aiemmin oli vielä n. 3,30e/kg. Kaikki muut paprikavariantit vielä kalliimpia, joskin keltaista ja vihreää sai vielä n. 4e kilohintaan. Ei tainnut suomalainen tomaatti taikka kurkku maksaa Prismassa missään vaiheessa näin paljoa?
Itseasiassa.. Eräässä pk-seudun cittarissa, kotimainen ihan normaali tomaatti oli viikko sitten yli 8e kilo. :D Jos shokilta oikein muistan niin kyltissä luki 8,49e/kg. :D Jätin periaatteesta kyllä ostamatta, ihan hämmentävä hinta!
 
Liittynyt
05.08.2017
Viestejä
4 472
Itseasiassa.. Eräässä pk-seudun cittarissa, kotimainen ihan normaali tomaatti oli viikko sitten yli 8e kilo. :D Jos shokilta oikein muistan niin kyltissä luki 8,49e/kg. :D Jätin periaatteesta kyllä ostamatta, ihan hämmentävä hinta!
Paljoko ne maksaa yleensä? En siis normaalisti osta tomaatteja...
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 356
Sähköhyvitykseen tuli muuten valiokuntakäsittelyssä ainakin sellainen muutos, että ensimmäinen tukierä maksetaan alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti marras- ja joulukuun kulutuksen ja hinnan perusteella, mutta toinen erä tammikuun hinnan ja tammikuun kulutuksen perusteella, ei siis alkuperäisen ehdotuksen mukaisesti tammikuun hinnan ja marras- ja joulukuun kulutuksen. Valtion kustannukset tämän myötä hieman kasvavat, sillä tammikuussa kulutettiin sähköä vähän enemmän kuin marras- tai joulukuussa (marras 7062 GWh, joulu 7698 GWh, tammi 7703 GWh), mutta tämä tehtiin sen vuoksi, että sähköyhtiöiden on helpompi tehdä hyvityksiä.
 
Viimeksi muokattu:

ChatGPT

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.03.2022
Viestejä
1 342
Oiskohan ne kesällä olleet siinä parin euron hujakoilla kilo?
Itse ostelen mieluummin noita kalliita tomaatteja. Ne maistuu paljon paremmalle kun halvemmat. Vaikka onkin samasta tuotteesta kysymys. Jännä juttu.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 590
Nyt näkyy sitten jo uutisissa että jotkut myyvät asuntonsa kalliiden sähkölaskujen takia.

Tosin mitä ei otsikossa sanota käy ilmi sitten lukemalla. Eli ei varmaan kovin huonosti ole asiat kun miehellä on useampiakin asuntoja joten tiedä sitten onko oikeasti tuo kallis sähkölasku se myymisen syy:
"
Hyvösen mukaan sähkölasku liikkuu korotukset huomioon ottaen noin 370 eurossa kuukaudessa. Kymmenen vuotta sitten liikuttiin noin 75 eurossa.

– Tein kahteen vapaa-ajan kiinteistöön sopimukset, ja joudun ehkä rajoittamaan ympäri vuoden asuttavan kiinteistön käyttöä.

Sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu kuluitta vasta vuoden päästä, Hyvönen kertoo.

Toinen mökeistä on tullut perintönä ja on lasten käytössä. Toinen saarimökki on sähkölämmitteinen ja talviasuttava, ja siinä Hyvönen on käytännössä asunut kelirikkoaikaa lukuun ottamatta.

Naantalissa olevan omistusasunnon hän on pannut suurten sähkölaskujen takia myyntiin.

"

Eli ainakin kolme asuntoa mistä yhdessä asuu lapset (jotka varmaan myös maksavat kulut siitä?), toisessa hän itse minkä laittoi myyntiin ja kolmas on saaressa joku mökki mikä on myös talviasuttava. Eli kun 10 vuotta sitten lasku oli kutakuinkin 75€ ja nyt 370€ on "pakko" pistää yksi asunnoista myyntiin...
 
Liittynyt
07.06.2017
Viestejä
3 681
Tuo nyt on kyllä niin hakemalla haettu tapaus taas, että saatu otsikosta raflaava.
Mies on 72 vanha, omistuksessa kolme kiinteistöä -> tuossa vaiheessa olisi muutenkin jo syytä alkaa järjestelemään omaisuuttaa ellei muusta syystä niin perintöverotusta optimoidakseen.
 

abish

Ryzen FTW
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
354
Tuo nyt on kyllä niin hakemalla haettu tapaus taas, että saatu otsikosta raflaava.
Mies on 72 vanha, omistuksessa kolme kiinteistöä -> tuossa vaiheessa olisi muutenkin jo syytä alkaa järjestelemään omaisuuttaa ellei muusta syystä niin perintöverotusta optimoidakseen.
Vähän tein salapoliisityötä niin tuon niminen henkilö asuu kadulla, jossa on myynnissä 140 000 eurolla asunto. Mitä sitten lie noiden kahden vapaa-ajan asunnon kunto, sijainti (saaressa 2 mökkiä? 50-luvulta ehkä kun saatu perintönä?), kulut ym. Tutulla oli saaressa n. 30 neliön mökki joka oli tosiaan huone, sauna ja pieni tupa. Tunnin meni veneellä Turusta. Ei helpoin tai haluttavin kohde tässä maailmantilanteessa. Voihan noi olla jotain 200 neliönkin, jolloin kuluja tietty on. Yhtä hyviä/turhia arvailuja, kun ei tuossa tainnut paljon lukea.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 044
Vähän tein salapoliisityötä niin tuon niminen henkilö asuu kadulla, jossa on myynnissä 140 000 eurolla asunto. Mitä sitten lie noiden kahden vapaa-ajan asunnon kunto, sijainti (saaressa 2 mökkiä? 50-luvulta ehkä kun saatu perintönä?), kulut ym. Tutulla oli saaressa n. 30 neliön mökki joka oli tosiaan huone, sauna ja pieni tupa. Tunnin meni veneellä Turusta. Ei helpoin tai haluttavin kohde tässä maailmantilanteessa. Voihan noi olla jotain 200 neliönkin, jolloin kuluja tietty on. Yhtä hyviä/turhia arvailuja, kun ei tuossa tainnut paljon lukea.
Jos kohde on myynnissä, niin käy katsomassa ja selvittämässä. Turha sitä on arvailla, jos kiinnostaa. Ja varmaankin voit omistajalta kysäistä, olisiko hänellä muuta, mitä voisi myydä ja mihinkä hintaan?
Jos asunnosta halutaan 140 000e, niin millainen se hintataso on sen seudun suurinpiirtein samankokoisiin kämppiin verrattuna yleensä? Olettaisin, että 140 000:lla saa jo jonkinkokoisen, asumiskuntoisen kämpän. NS jumalanseläntakaa kun tuntuu irtoavan alle 10 000e kämppiä, joihin jos tekee toisen 10 000e remontin, niin niissä asuu ihanhyvin.
 
Liittynyt
07.06.2017
Viestejä
3 681
Vähän tein salapoliisityötä niin tuon niminen henkilö asuu kadulla, jossa on myynnissä 140 000 eurolla asunto. Mitä sitten lie noiden kahden vapaa-ajan asunnon kunto, sijainti (saaressa 2 mökkiä? 50-luvulta ehkä kun saatu perintönä?), kulut ym. Tutulla oli saaressa n. 30 neliön mökki joka oli tosiaan huone, sauna ja pieni tupa. Tunnin meni veneellä Turusta. Ei helpoin tai haluttavin kohde tässä maailmantilanteessa. Voihan noi olla jotain 200 neliönkin, jolloin kuluja tietty on. Yhtä hyviä/turhia arvailuja, kun ei tuossa tainnut paljon lukea.
Käytin sun serlokointia hyväksi ja siellä on tasan yksi kämppä myynnissä tuolla hintaa. Kämppä fiksattu myyntiä varten ja siinä öljylämmitys, joten tuskimpa ainakaan tuon kämpän sähkönkulutus on miestä pakkomyyntiin ajanut :D

Edit: Rivitalo, Naantali, Viluluoto, 139 900 €, 44 m²
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
2 536
Polttoaineiden hinnat nousevat 1.1.2024 minimissään 20 senttiä litralta, kun bio-osuuden jakeluvelvoite nousee 13,5 prosentista 28 prosenttiin.

Tämä on puhtaasti Suomen hörhöpoliitikkojen keksimä juttu, sillä EU:n jakelutavoite vuoteen 2030 mennessä on 14%.

Jotenkin tuntuu siltä, että Demarit, Kokoomus ja Keskusta apupuolueineen ajattelevat vain itseään yltiöpäisiä ympäristöpäätöksiä tehdessään. "Näin me (minä) voin näyttää Euroopalle, miten Suomi viedään kärkijoukkoon ilmastomuutoksen torjunnassa".

Ehkä muutoksentekijät palkitaan jotenkin EU:n toimesta, mutta tämä maa menee näiden päätösten seurauksena defaulttiin.

 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 590
Polttoaineiden hinnat nousevat 1.1.2024 minimissään 20 senttiä litralta, kun bio-osuuden jakeluvelvoite nousee 13,5 prosentista 28 prosenttiin.
Ehkä nyt vihdoin kaikki ne jotka ensin vannoivat ja vakuuttivat että jos ikinä bensan hinta nousee 5mk litra he eivät enää ikinä koskaan aja autolla, mikä vaihtui hokemaan että jos ikinä bensan hinta nousee päälle euroon litra he toteuttavat uhkauksensa.. ..vihdoin tekevät sen?

Tosin lienee samaa luokkaa tuokin lupaus kuin monella on ollut että jos ikinä tupakan hinta nousee päälle 10mk tai myöhemmin 2 euron per aski eivät enää tupakoi. Tai jos Lordi voittaa euroviisut muuttavat Ruotsiin :smoke:
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
2 536
Homma Suomessa alkaa olla sillä mallilla, että monella päätökset jostakin asiasta luopumisesta eivät ole enää periaatteellisia vaan paremminkin pakon sanelemia.

Veronmaksajien keskusliiton lehden mukaan elintarvikkeet ovat kallistuneet 15-25% riippuen elintarvikeryhmästä, jotkut elintarvikkeet kuten kahvi jopa enemmän. Siihen päälle sähkön hintanousut, kaukolämmön hintanousut, polttoaineiden hintanousut, vuokrien hintanousut ja muiden kulujen kuten vakuutuksien hintanousut.

Pienipalkkaisten pienet bufferit on syöty ja velkaneuvonnat alkavat ruuhkautua.

Mutta eihän Marinin, Orvon ja Saarikon idiootit ymmärrä tätä. Ja eikä heitä edes kiinnosta, koska enemmän kiinnostaa oma perse ja ura EU:ssa tai johonkin siihen liittyvässä instanssissa.

 
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
1 099
Suomalaisten ostovoima on kieltämättä käymässä vähän heikoksi muihin länsimaihin verrattuna. Jos nykyinen kehitys jatkuu, niin Puola ja Baltian maat menee varmaan pian ostovoimassa ohi.

Kuvassa siis ostovoimakorjattuja keskimääräisiä nettopalkkoja Euroopan maissa.

ppp_salary.png
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 841
Miltähän vuodelta tuo on? Esim. Baltian maat ovat aika pulassa tällä hetkellä, eikä perusbriteilläkään mene kovin lujaa hintojen raketoitua oikein kunnolla.
 
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
1 099
Miltähän vuodelta tuo on? Esim. Baltian maat ovat aika pulassa tällä hetkellä, eikä perusbriteilläkään mene kovin lujaa hintojen raketoitua oikein kunnolla.
En mene vannomaan, mutta taitaa olla pitkälti 2022 vuoden datan perusteella muodostettu. Toki sillä voi olla suurikin vaikutus, että mistä kohtaa viime vuotta kunkin maan tilastot on otettu, kun hintojen nousu on ollut melko voimakasta. Tuolta lähdeluettelosta varmaan pystyisi kaivelemaan tarkemmin.


Tässä on vastaava 5 vuoden takaa:
ppp_2018.png
 
Liittynyt
29.08.2018
Viestejä
1 192
Jossain tuli aiemminkin vastaan että Tanskalaisten tulot ovat uusissa tilastoissa tosi kovat, tuossakin tuoreemmassa diassa 5456$ eli tosi paljon päälle Norjan ja Sveitsin vaikka Tanska on kanssa kallis maa. Mutta siihen nähden että palkkojen pitäisi olla tuplat verrattuna suomeen, niin on yllätävää että GDP per capita on "vain" 20% korkeampi kuin Suomessa. Ja norjan GDP per capita on ihan omilla luvuillaan yli 90 000 dollarissa kun Suomen on vajaa 54 tonnia ja Tanskan vajaa 66 tonnia dollareina. Lähteenä wikipedian 2022 luvut näissä.
 

ChatGPT

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.03.2022
Viestejä
1 342
Jossain tuli aiemminkin vastaan että Tanskalaisten tulot ovat uusissa tilastoissa tosi kovat, tuossakin tuoreemmassa diassa 5456$ eli tosi paljon päälle Norjan ja Sveitsin vaikka Tanska on kanssa kallis maa. Mutta siihen nähden että palkkojen pitäisi olla tuplat verrattuna suomeen, niin on yllätävää että GDP per capita on "vain" 20% korkeampi kuin Suomessa. Ja norjan GDP per capita on ihan omilla luvuillaan yli 90 000 dollarissa kun Suomen on vajaa 54 tonnia ja Tanskan vajaa 66 tonnia dollareina. Lähteenä wikipedian 2022 luvut näissä.
Tätä varmaan tarkoitat ja samaa itsekin hämmästelin miten Tanskassa tuollaisia summia tienaa esim. vs Norja joka kuitenkin paljon kalliimpi maa asua ja elää.
 
Liittynyt
11.09.2018
Viestejä
290
Polttoaineiden hinnat nousevat 1.1.2024 minimissään 20 senttiä litralta, kun bio-osuuden jakeluvelvoite nousee 13,5 prosentista 28 prosenttiin.

Tämä on puhtaasti Suomen hörhöpoliitikkojen keksimä juttu, sillä EU:n jakelutavoite vuoteen 2030 mennessä on 14%.

Jotenkin tuntuu siltä, että Demarit, Kokoomus ja Keskusta apupuolueineen ajattelevat vain itseään yltiöpäisiä ympäristöpäätöksiä tehdessään. "Näin me (minä) voin näyttää Euroopalle, miten Suomi viedään kärkijoukkoon ilmastomuutoksen torjunnassa".

Ehkä muutoksentekijät palkitaan jotenkin EU:n toimesta, mutta tämä maa menee näiden päätösten seurauksena defaulttiin.

Nykyisessä tilanteessa tämä on kyllä melkoista kansalaisten rankaisemisesta kaiken muun päälle. Onko kukaan seurannut miten keskustelut ovat eduskunnassa edenneet? Tai oikeastaan ihan se ja sama, vaalien jälkeen katsotaan.

Homma olisi ehkä nieltävissä "normaaleissa" 1,30 - 1,50 €/l dieselin hinnoissa, mutta tällä hetkellä ollaan kaukana siitä eikä tulevaisuudesta ole mitään tietoa. Dieselillä ainakin on nousupaineita.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 491
Nykyisessä tilanteessa tämä on kyllä melkoista kansalaisten rankaisemisesta kaiken muun päälle. Onko kukaan seurannut miten keskustelut ovat eduskunnassa edenneet? Tai oikeastaan ihan se ja sama, vaalien jälkeen katsotaan.

Homma olisi ehkä nieltävissä "normaaleissa" 1,30 - 1,50 €/l dieselin hinnoissa, mutta tällä hetkellä ollaan kaukana siitä eikä tulevaisuudesta ole mitään tietoa. Dieselillä ainakin on nousupaineita.
Kohtuullisemmat hinnat yleisesti antaisi paremmat valmiudet kuluttajille mukautua "vihreään" siirtymään. Nythän käytännössä lyötiin luu kurkkuun ja kylmästi todettiin, että sopeutukaa tämä on se oikea tie. Marginaalinen porukka pystyy muutokset tekemään välittömästi ja poukkoilevan politiikan vaikutukset jäävät minimaaliseksi. Loput sitten kärsii niistä enemmän ja vähemmän.
 
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
1 579
Polttoaineiden hinnat nousevat 1.1.2024 minimissään 20 senttiä litralta, kun bio-osuuden jakeluvelvoite nousee 13,5 prosentista 28 prosenttiin.

Tämä on puhtaasti Suomen hörhöpoliitikkojen keksimä juttu, sillä EU:n jakelutavoite vuoteen 2030 mennessä on 14%.

Jotenkin tuntuu siltä, että Demarit, Kokoomus ja Keskusta apupuolueineen ajattelevat vain itseään yltiöpäisiä ympäristöpäätöksiä tehdessään. "Näin me (minä) voin näyttää Euroopalle, miten Suomi viedään kärkijoukkoon ilmastomuutoksen torjunnassa".

Ehkä muutoksentekijät palkitaan jotenkin EU:n toimesta, mutta tämä maa menee näiden päätösten seurauksena defaulttiin.

Eikö biodiesel ole tuon 20snt kalliimpaa kuin tavallinen diesel? Vähän kuulostaa erikoiselta että hinta nousisi tuon verran kun osuutta kasvatetaan. Tosin voi olla että palmuöljy loppuu markkinoilta ja hinnat raketoi.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 590
Kohtuullisemmat hinnat yleisesti antaisi paremmat valmiudet kuluttajille mukautua "vihreään" siirtymään. Nythän käytännössä lyötiin luu kurkkuun ja kylmästi todettiin, että sopeutukaa tämä on se oikea tie. Marginaalinen porukka pystyy muutokset tekemään välittömästi ja poukkoilevan politiikan vaikutukset jäävät minimaaliseksi. Loput sitten kärsii niistä enemmän ja vähemmän.
Ongelma tässä on vaan se että jos muutokset tekee välittömästi (ostaa sen sähköauton, hankkii kasan aurinkopaneeleita katolle, ostaa maalämmön, piikkaat lattiat auki ja tekee vesikierron kaikkiin kerroksiin) sähkön hinta voi silti olla hieman kallista eikä tuo aurinkopaneeli ympäri vuoden tarjoa niin paljoa tulosta. Lisäksi on noussut yhä enemmän huolta siitä että sähköauton rakentaminen on epäekologisempaa ja aiheuttaa enemmän päästöjä sekä tuhoaa ympäristöä kun akkuun tarvittavia mineraaleja louhitaan kuin mitä uusilla vähäkulutuksilla autoilla tulee päästöjä... lisäksi noiden sähköautojen huoltokin on käsittääkseni "hieman" kalliimpaa ja esim. uuden akun vaihtaminen ja osto voi olla huomattavasti kalliimpaa kuin ns. tavallisen auton akun kera...

 
Liittynyt
21.08.2018
Viestejä
1 290
Ongelma tässä on vaan se että jos muutokset tekee välittömästi (ostaa sen sähköauton, hankkii kasan aurinkopaneeleita katolle, ostaa maalämmön, piikkaat lattiat auki ja tekee vesikierron kaikkiin kerroksiin) sähkön hinta voi silti olla hieman kallista eikä tuo aurinkopaneeli ympäri vuoden tarjoa niin paljoa tulosta. Lisäksi on noussut yhä enemmän huolta siitä että sähköauton rakentaminen on epäekologisempaa ja aiheuttaa enemmän päästöjä sekä tuhoaa ympäristöä kun akkuun tarvittavia mineraaleja louhitaan kuin mitä uusilla vähäkulutuksilla autoilla tulee päästöjä... lisäksi noiden sähköautojen huoltokin on käsittääkseni "hieman" kalliimpaa ja esim. uuden akun vaihtaminen ja osto voi olla huomattavasti kalliimpaa kuin ns. tavallisen auton akun kera...

Myös polttomoottori toimisen auton moottorin ja vaihteiston vaihtaminen on kohtalaisen kallista. Noi akkujen vaihtamis pelottelut kannattaa unohtaa, niistä uutisoidaan koska sillä saadaan raflaavia otsikoita ja klikkejä, todellisuuden kanssa niillä on todella vähän tekemistä.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 590
Myös polttomoottori toimisen auton moottorin ja vaihteiston vaihtaminen on kohtalaisen kallista. Noi akkujen vaihtamis pelottelut kannattaa unohtaa, niistä uutisoidaan koska sillä saadaan raflaavia otsikoita ja klikkejä, todellisuuden kanssa niillä on todella vähän tekemistä.
No esim. tässä artikkelissa kerrotaan miehestä joka päätyi sitten räjäyttämään Teslansa, oli ajanut autolla noin 1500km kun auto antoi vikailmoituksen. Merkkihuollosta kerrottiin että akusto pitäisi uusia mikä maksaa noin 20 000€.

Juu, pitäisi ostaa uutena mutta öh? Tesla edellyttää uuden aukun ostamista ja VASTA sen jälkeen olisi autoa alettu korjaamaan.. eli ei edes katsota missä vika? Aika reilua.


Kyseessä oli siis 9 vuotta vanha auto. Eli vuoden 2013 malli. Käsittääkseni aika monikin ostaa käytettyä autoa eikä heti tule mieleen että 1500km jälkeen todetaankin "ei korjata, oma vika, osta 20 000€ akku ja sitten vasta katsotaan edes konepellin alle".
 
Liittynyt
21.08.2018
Viestejä
1 290
No esim. tässä artikkelissa kerrotaan miehestä joka päätyi sitten räjäyttämään Teslansa, oli ajanut autolla noin 1500km kun auto antoi vikailmoituksen. Merkkihuollosta kerrottiin että akusto pitäisi uusia mikä maksaa noin 20 000€.

Juu, pitäisi ostaa uutena mutta öh? Tesla edellyttää uuden aukun ostamista ja VASTA sen jälkeen olisi autoa alettu korjaamaan.. eli ei edes katsota missä vika? Aika reilua.


Kyseessä oli siis 9 vuotta vanha auto. Eli vuoden 2013 malli. Käsittääkseni aika monikin ostaa käytettyä autoa eikä heti tule mieleen että 1500km jälkeen todetaankin "ei korjata, oma vika, osta 20 000€ akku ja sitten vasta katsotaan edes konepellin alle".
Eli koska joku on joskus ostanu 9 vuotta vanhan auton jonka akku on vaihdettu jossain random nyrkkipajalla ja päättää hommata miljoonien arvoisen kamerat kuvaamaan autonsa räjähdyksen niin sillon autojen akut on paskoja? Toi oli vain ja ainoastaan mediatemppu, toki faktaa varmasti on että akusto on paskana mutta syytä siihen ei kerrota eikä oikeen mitään muutakaan.

Netistä varmaa löytyy tuhansittain videoita missä joku paskoo rikkinäisen polttiksen josta on kone levinnyt. Miksi näistä ei uutisoida koko ajan?

EDIT: toki tämä on väärä paikka tätä puida ja jätän OT:n omalta osaltani tähän.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 491
Ongelma tässä on vaan se että jos muutokset tekee välittömästi (ostaa sen sähköauton, hankkii kasan aurinkopaneeleita katolle, ostaa maalämmön, piikkaat lattiat auki ja tekee vesikierron kaikkiin kerroksiin) sähkön hinta voi silti olla hieman kallista eikä tuo aurinkopaneeli ympäri vuoden tarjoa niin paljoa tulosta. Lisäksi on noussut yhä enemmän huolta siitä että sähköauton rakentaminen on epäekologisempaa ja aiheuttaa enemmän päästöjä sekä tuhoaa ympäristöä kun akkuun tarvittavia mineraaleja louhitaan kuin mitä uusilla vähäkulutuksilla autoilla tulee päästöjä... lisäksi noiden sähköautojen huoltokin on käsittääkseni "hieman" kalliimpaa ja esim. uuden akun vaihtaminen ja osto voi olla huomattavasti kalliimpaa kuin ns. tavallisen auton akun kera...

Nopeasti muutokset tekevät pääsevät kumminkin sen hetkisestä poliittisesta trendistä saamaan täyden hyödyn ja sitten kun tuulet muuttuvat, niin voivat hypätä seuraavaan kelkkaan ihan normaalien vaihtovälien mukaan.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 590
No, 19 miljoonaa vuosien 2016-2021 välillä valmistetun auton huolto ja korjaamokäynti ei ole meditemppu. Todetaan suoraan että "
sähköauton ylläpito olisi kolmen kuukauden omistamisen jälkeen peräti 2,3 kertaa kalliimpaa kuin vastaavan polttomoottoriauton.

Ero kuitenkin näyttäisi kaventuvan ajan myötä reilusti, sillä vuoden omistamisen jälkeen kulut tältä saralta ylittivät polttomoottoriauton enää 1,6-kertaisesti.

Suurin osa sähköautojen korjaustöistä keskittyi nimenomaan sähköautoja koskeviin vikoihin kuten esimerkiksi autojen latausongelmiin.

"


+ Suomen talvea ajatellen 75% sähköautoista (ok, joka neljäs) ei toimi pakkasella ja jos toimii niin matka on vain 60-65% ilmoitetusta:


Ehkä olen kuitenkin väärässä ja Suomessa ei vihreän siirtymän jälkeen ole enää pakkasia...


" Latausnopeuden tippuminen talvella on täysin normaalia, mutta pudotus yli 200 kilowatista 50–60 kilowatin tienoille niin poikkeuksellista"
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 762
Kohtuullisemmat hinnat yleisesti antaisi paremmat valmiudet kuluttajille mukautua "vihreään" siirtymään. Nythän käytännössä lyötiin luu kurkkuun ja kylmästi todettiin, että sopeutukaa tämä on se oikea tie. Marginaalinen porukka pystyy muutokset tekemään välittömästi ja poukkoilevan politiikan vaikutukset jäävät minimaaliseksi. Loput sitten kärsii niistä enemmän ja vähemmän.
Ongelma tässä on vaan se että jos muutokset tekee välittömästi (ostaa sen sähköauton, hankkii kasan aurinkopaneeleita katolle, ostaa maalämmön, piikkaat lattiat auki ja tekee vesikierron kaikkiin kerroksiin) sähkön hinta voi silti olla hieman kallista eikä tuo aurinkopaneeli ympäri vuoden tarjoa niin paljoa tulosta.
...
Ollaan tilanteessa, jossa valtavasti taloudellisia riskejä realisoitui hetkessä. Keskuspankkielvytyksen päätepiste, korona ja sota näin merkittävimpinä esimerkkeinä.

On jälkiviisasta ja raadollista sanoa, mutta esim. suoraan sähkölämmitteiseen ja huonoeristeiseen taloon tai vaikka isomoottoriseen bensa/diesel-autoon rahansa laittanut on tiennyt riskin taloudelliselle takaiskulle olevan olemassa. Varsinkin talon lämmitysmuodon kanssa on säästetty, kun on lätkäisty vastusta lattiaan ja nyt se säästö sitten häviää. Silti tuollaisessakin tapauksessa ilppi pelastaa jo paljon. Heti koronan alettua laskin 1+1 ja pistin kummatkin dieselit pihasta lihoiksi kiireen vilkkaa ja tilalle tuli paljon rullattuja lataushybridejä. Silti taisi kauppa kannattaa, kun miettii käyttökuluja ja -astetta sekä jälleenmyyntiarvoa tähän päivään asti. Toki tein ihan riittävästi turskaa dieselautoillani, kun 2017-2019 niiden arvot tipahtivat reippaasti.

Sähköistyminen ja puhtaaseen energiaan siirtyminen ei liene tällä hetkellä suurin syy kovaan inflaatioon. Tosin jos ei tulevaisuudessa toimi ko. megatrendin mukaan, voi omien hankintojen kustannukset olla aika kovia ja arvonalenema suurta.
 

Taneli-

☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 590
Sähköistyminen ja puhtaaseen energiaan siirtyminen ei liene tällä hetkellä suurin syy kovaan inflaatioon. Tosin jos ei tulevaisuudessa toimi ko. megatrendin mukaan, voi omien hankintojen kustannukset olla aika kovia ja arvonalenema suurta.
Totta puhut sinänsä. Itsellänihän ei ole autoa (jokainen voi laskea miten paljon 50v henkilö arviolta kuluttaa autoon+bensiiniin+renkaisiin+vakuutuksiin+veroihin+muihin autoon liittyvään vs jos olisi säästänyt ja vaikka ostanut asunnon niillä rahoilla) ja viime kesänä valmistui maalämpöprojekti mihin tuli 50% ARA tukea kun öljystä siirryttiin pois. Samalla myös tuli ilmanlämpöpumppu ihan viilennyksen takia hankittua.

Totesin vain yllä että jos toteuttaa tuon "maksimoidun" vihersiirtymän se voi tulla kohtuullisen kalliiksi. Tietysti monille voi olla järkevämpää (riippuen missä asuu) niin terveyden kuin ympäristönkin kannalta liikkua kävellen/pyörällä/julkisilla. Mutta Suomen kaltaisessa isossa maassa missä vähän väestökeskittymää pinta-alaan verrattuna se ei ole aina mahdollisuus. Samaten kannattaa laskea tarkkaan mahdollisten aurinkopaneelien tuoma etu vs hinta.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 368
Viestejä
4 158 637
Jäsenet
70 411
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom