Emolevyvalmistajien surkeat RGB-ohjelmat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Lare
  • Aloitettu Aloitettu

Lare

Error 404
Liittynyt
13.11.2016
Viestejä
4 396
Vähän on tullut ihmeteltyä, miten isot emolevyvalmistajat eivät yhtään jaksa panostaa RGB-ohjelmiinsa. Kovasti hehkutetaan RGB-tukea ja valoefektjä, mutta omalla kohdalla kaikki nuo ohjelmat tuntuvat olevan kuraa. Onko muilla ollut samaa ongelmaa?

Gigabyte Z390 M Gaming emolevyllä oli seuraavat haasteet:
- Ensimmäisen kerran Gigabyte RGB Fusionin käynnistäessä emon RGB-valot sammuivat ja eivät enää ikinä syttyneet uudelleen. Edes biosin päivitys ja Windowsin asennus uudelleen myöhemmin ei korjannut.
- Uusin versio RGB Fusionista aiheutti jatkuvia Blue Screenejä
- RGB Fusion ei lisäksi osannut säätää emolevylle liitettyä RGB-nauhaa, vaan se vaati erikseen Gigabyte Ambient Light -ohjelman, jolle piti tehdä vielä skripti, jotta sai käynnistymään koneen mukana. Miksi?
- Asetukset nollaantuivat välillä itsekseen

Tuon emolevyn hajotessa ostin MSI Mag B560 Torpedo -emolevyn ja ajattelin, että RGB-ledien ohjaus olisi parempaa, mutta olin väärässä:
- MSI Mystic Lights ei toimi yksinään, vaan vaatii kammottavan MSI Centerin latauksen rinnalle
- MSI Center laski tuulettimien nopeudet 400RPM, vaikka mihinkään ei koskenut. Tuo piti korjata lataamalla erikseen Frozr AI Cooling -ohjelma, jotta sen pystyi naksauttamaan päältä pois. Sitten tuulettimet tottelivat taas biosia
- Ledien profiilit eivät tallennu mihinkään. Tai oikeastaan Profile 1, Profile 2 ym. löytyy, mutta ei tallenna-nappia
- Ledien asetukset nollaantuvat vähän väliä. Nytkin yhtäkkiä muistit vaihtoivat väriä kiinteästä sinisestä sateenkaarioksennukseksi. Kun yritän avata MSI Centerin, mitään ei tapahdu.

Tällä hetkellä kotelossa on kaksi pientä RGB-nauhaa, RGB-muistit ja emolevyn piirisarjan jäähyn alla on myös RGB-ledit. Ikkunallisessa kotelossa on muutenkin väriteema laitettu kohdilleen ja maltillisilla valaistuksella saa mukavan tyylikkään kokoonpanon aikaan. Noiden ledien säätämiseen ei vain ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin kuraiset emolevyvalmistajien ohjelmat. Tai noh, muisteille löytyy HyperX NGENUITY, mutta sillä ei voinut säätää edes kiinteää väriä! Ainoa toiminto oli se, että muisteissa oletuksena vaihtuvien värien nopeutta pystyi hieman hidastamaan tai nopeuttamaan :confused:
 

Tuolla softalla itsellä on säädettynä MSI suprim ja gigabyte x570 lankku. Toimivuuden taso vaihtelee. Esim näyttiksessä voi säätää vain joko yhden kiinteän värin tai preset animaatioita, mutta emoon liitettyjä RGB-nauhoja voi kontrolloida ledi kerrallaan.
 
Rgb ylipäätään kuraa. Jos voisin jättää noihin valokomponentteihin käytetyt 1,80$ käyttämättä, niin jättäisin.
Ei aikuisella miehellä ole aikaa istua neonvalojen loisteessa.
 
Joskus nappulana kadehdin pari vuosikymmentä sitten niitä teinejä joilla oli lasikylki modattu koteloon ja siistit vihreät ledit sisällä. Pitihän tätä nyt uusimman paketin kanssa kokeilla itsekin, kun ei enää "modailla" tarvitse, vaan rahalla saa kaikenlaista valmista. Ei tullut tätä kokoonpanoa kasaillessa 2017-2018 välillä mietittyä valmistajien eroa yhtään ja lopulta lähinnä tehoja hakiessa samaan pakettiin päätyi kahdella lasikyljellä Enthoo Evolv parin Auraa tukevan ledistripin, Asuksen, MSI:n, Corsairin ja Logitechin osilla / oheislaitteilla.

Voin näin jälkikäteen sanoa kokoonpanosta ettei ole kyllä mikään tietokone elämäni aikana näin paljoa ketuttanut:

- surkea kotelo mikä kerää pölyä enemmän sisuksiinsa kuukaudessa kuin yksikään aiempi koppa puolessa vuodessa. Imuroin kolmesti viikossa robotilla ja pyyhin pölyt kahdesti tasoilta, kopassa silti nyrkin kokoisia villakoiria avausten yhteydessä
- järjetön meteli kun kotelossa on sormen paksuisia reikiä kaikkialla
- koteloa tarvitsee varoa luonnollisesti ihan eri tavalla lasikylkien takia
- MSI:n laitteesta poksahti nuo valot kuukaudessa, takuu "onneksi" korvasi vaikka muuten toimi täydellisesti
- NELJÄ eri softaa hallitsemassa valoja! Ensimmäiset kaksi vuotta oli arvontaa mikä näistä sulki toisensa käynnistyksen yhteydessä. Yhä tänään tulee konflikteja tai asetusten unohtamisia jotain komponenttia tuunatessa
- kolme neljästä softasta lähettää jotain dataa jatkuvasti Internettiin, en tiedä mitä. Päivitysten pollausta varmaan, mutta miksi sitä varten lähetettäisiin dataa versiotietoja enempää?
- kaksi neljästä softasta käyttää jatkuvasti 5-10 % CPU:n kaistaa vaikkei missään komponentissa ole mitään aaltoilevaa vau-efektiä
- värejä synkatessa saa todella hioa. Sama RGB-arvo ei luonnollisesti ole lähelläkään samaa sävyä eri laitteissa. Ymmärrettävää

Näin jälkikäteen tietty voi todeta, että kaikki nämä asiathan olisi voinut tietää etukäteen. Onpahan parina syksynä ollut hieno valaistus olkkarissa pelkän tietokoneen avulla. Ehkä kun tuo uusi Windows ei enää tue vuoden 2017 huippuprossua niin tästä virheestä voi luopua ja siirtyä vähemmän pelaavana uusien ongelmien pariin Ubuntun tai MacOS:n käyttäjäksi :D Yhtään RGB-laitetta tai lasikylkistä koteloa tähän taloon ei enää tule
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä on ongelma Asus PRIME X470-PRO:n kanssa, että nuo järkyttävät RGB-valo eivät suostu pysymään pois päältä. Taas kun palasin viikonloppureissulta ja laitoin koneen takaisin virtoihin, niin eiköhän se herne-maissi-paprika alkanut loistamaan tuolta emolta.
 

Tuolla softalla itsellä on säädettynä MSI suprim ja gigabyte x570 lankku. Toimivuuden taso vaihtelee. Esim näyttiksessä voi säätää vain joko yhden kiinteän värin tai preset animaatioita, mutta emoon liitettyjä RGB-nauhoja voi kontrolloida ledi kerrallaan.
Käytän itsekin tuota valmistajien omien kikkareiden sijaan. Toimii ihan OK mutta joskus huomaa asetusten nollaantuneen, käy sitten lataamassa profiilin.

Käytän itse RGB:itä tunnelmavalon luojana, pääasiassa yön pimeinä tunteina pelaillessa kopasta loistaa staattinen valo himmeähkönä tai sitten vaihtuvat valot hyvin hitaalla syklillä, ei mitään vilkkuhelvettiä. Ihan kivan näköinenhän tuo koppa on vs. se että olis vaan kiinteä pimeä kylkipaneeli. Koppa on pöydän alla ettei suoraan silmiin paista kuitenkaan mutta tuo riittävästi valoa.
 
Itse vaihdoin juuri emolevyn ja prossun ja koitin asus armory crate ohjelmaa ja noin vuosi sitten viimeksi käyttänyt ja edistysta rgb valojen ohjaaamiseen ei ole tapahtunut yhtään.
Ohjelmalla voi säätää kaikki valot mutta ei yksittäisen komponentin eikä emolevyn tietyt kohdat, myös kirkkaustasoa ei pysty säätämään eli on täysin käyttökelvoton.
Aura creator on myöskin aika surkea tapaus.
Vaihdoin takaisin aura lightning control ohjelmaan mutta ongelma on ettei pysty emolevyn oled näyttöä ohjamaan kun molemmat ohjelmat ei pysty samaan aikaan pitää asennettuna.
Onneksi oled näytön asetukset pysyy tallessa ilman ohjelmaa mutta ei pysty enää säätöjä tekemään ja riski asentaa uudestaan armory crate ohjelman en halua tehdä kun melkein 99% varmuudella menee win10 uudelleen asennukseen sen jälkeen.
En ymmärrä valmistajia kun panostavat rgb valohin paljon aikaa mutta toimivan ohjelman tekemiseen ei tehdä yhtään.
Tuota open source rgb ohjelmaa en ole vielä koittanut.
 
Aura Creatoria opettelin käyttämään ja olen ollut jo pari viikkoa yllättävän tyytyväinen. Paskaahan nämä ohjelmat pääsääntöisesti on ollut mutta nyt olen saanut valaistukselta mitä olen toivonutkin..

Tätä ennen vaihdoin Gigabytestä Asukseen ja Asuksesta MSI:hin ja taas takaisin Asukseen. Ja havetäkseni joudun myöntämään että iso syy välillä ollut ihan vaan nuo RGB-ohjelmat... :rolleyes:

Ja niinkuin vipekin ylempänä mainitsi niin oikein tehtynähän kopan valaistus voi toimia ihan rauhoittavanakin elementtinä. Kukin tyylillään. Ei ole pakko olla joka värillä välkkyvää strobohelvettiä.
 
Sen tietää siitä että on tullut vanhaksi ATK-harrastuksen kanssa, kun uutta koteloa hankkiessa tärkeimmät ominaisuudet on umpinainen sivupaneeli(t) ja rgb-valot/tuulettimet minimissä… (jos mahdollista niin ei ollenkaan kiinni valoja)

Menee Jimmysin kotelot-valikoimaan niin vähässä rupeaa olemaan vaihtoehdot setäharrastajille.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 670
Viestejä
4 543 333
Jäsenet
74 829
Uusin jäsen
Pcbuild

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom