Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ihan oikeasti meinaat että elektroniikkateollisuus ei tiedä asiasta mitään ja haaskaa rahaa ESD turvalliseen pakkausmateriaaliin?Ei mene miksikään. Teoria on teoriaa. Laitat pussiin, peperipussi hyvä idea, ja paketoit pakettiin niin että ei pyöri laatikossa.
Minulla on kokemusta monesta levyistä eikä yksikään ole rikkoitunut ilman pussia. Enkä ole kuullut kenenkään muunkaan saaneen niitä rikki. Riittää kun se levy on paketissa niin, että ei siellä liiku.Ihan oikeasti meinaat että elektroniikkateollisuus ei tiedä asiasta mitään ja haaskaa rahaa ESD turvalliseen pakkausmateriaaliin?
Staattinen sähkö on siinä mielessä ilkiö että se ei suinkaan tapa elektroniikkaa välittömästi vaan panna alulle vaurion joka realisoituu viaksi vasta kymmenien tai satojen käyttötuntien jälkeen.
Ei mene miksikään. Teoria on teoriaa. Laitat pussiin, peperipussi hyvä idea, ja paketoit pakettiin niin että ei pyöri laatikossa.
Minulla on kokemusta monesta levyistä eikä yksikään ole rikkoitunut ilman pussia. Enkä ole kuullut kenenkään muunkaan saaneen niitä rikki. Riittää kun se levy on paketissa niin, että ei siellä liiku.
Jos tämä olisi edes likimain todellinen ongelma, niin internetistä varmaan löytyisi suht paljon tapauksia. Jostain syystä näitä ei kuitenkaan löydy sen kummemmin. Ihan fysiikan lakien johdosta on todella epätodennäköistä, että staattinen sähkö kerääntyisi pakkaukseen siinä määrin, että se menisi emolevyyn asti, rikkoen jotain.Nykyään jo eläköityneenä ei tarvitse edes alan "ammattihattua" laittaa päälle tai vedota omiin työuran tai sen jälkeisiin kokemuksiin, mutta hieman pitää kommentoida:
Älä hyvä ihminen anna tuollaisia vahingollisia neuvoja! Empiiriset kokemukset minimaalisella otannalla eivät vastaa faktoja, eikä tietoisuuden puute vahingoista vahvista virheellistä olettamustasi.
Elektroniikkaa toimitetaan ESD-pusseista ihan hyvästä syystä. Riippuen vahingon kohteesta, staattisen sähkön aiheuttamat vahingot eivät näy silmämääräisesti päällepäin, mutta tuote saattaa tuolloin toimia epämääräisesti (ns. "haamuviat") tai lopettaa toimintansa kokonaan joko heti tai myöhemmin.
Siinä tulee sanomista jos myyjä postittaa toimivan emolevyn ilman ESD-pussia ja vastaanottaja saa staattisen sähkön rikkoman tai rampauttaman emon. Sitä emoa ei silloin ole posti rikkonut, vaan lähettäjä joka sen huonosti pakkasi.
Sitä on tutkittu todella, todella paljon.Jos tämä olisi edes likimain todellinen ongelma, niin internetistä varmaan löytyisi suht paljon tapauksia. Jostain syystä näitä ei kuitenkaan löydy sen kummemmin. Ihan fysiikan lakien johdosta on todella epätodennäköistä, että staattinen sähkö kerääntyisi pakkaukseen siinä määrin, että se menisi emolevyyn asti, rikkoen jotain.
Onko sinulla näyttöä tällaisista tapauksista, tai "haamuvikoihin" jotka on osoitettu johtuvan staattisen sähkön aiheuttamasta tuhosta?
Tottakai staattinen sähkö on todellinen fysikaalinen ilmiö. Nyt oli kuitenkin kyse emolevyn lähettämisestä paketissa.Sitä on tutkittu todella, todella paljon.
Esimerkiksi Asus ROG MAXIMUS XIII HERO ja vanhemmat mallit ei ole missään pussissa, vaan suoraa sopivassa pahvilaatikossa ja kyseessä kuitenkin suht arvokkaat emot.
4:35
Kas kun et täysin näkymätöntä ja hajutonta ESD kaasua ehdottanut. Tai sitten ne on ihan normaaleja vaahtomuoveja yms. jotka toimii juurikin noin. Tietty jos jollain on parempaa tietoa noiden materiaaleista niin postatkaa ihmeessä. Kuten sanottu, ei sinne muodostu riittävää staattista sähköä tuhoa tekemään.Pussi ei ole ainut ESD turvallinen materiaali. ESD pahvia, vaahtomuovia ym. on olemassa. Todennäköisesti näiden emojen laatikot ei ole tavallista pahvia.
Ei ole lähelläkään normaalia vaahtomuovia. Turhaa jänkkäät.Kas kun et täysin näkymätöntä ja hajutonta ESD kaasua ehdottanut. Tai sitten ne on ihan normaaleja vaahtomuoveja yms. jotka toimii juurikin noin. Tietty jos jollain on parempaa tietoa noiden materiaaleista niin postatkaa ihmeessä. Kuten sanottu, ei sinne muodostu riittävää staattista sähköä tuhoa tekemään.
Näyttää suht samalta kuin kaikki muutkin emolevypakkausten vaahtomuovit, sitä tarkoitin. Ei sinusta?Ei ole lähelläkään normaalia vaahtomuovia. Turhaa jänkkäät.
Et voi nähdä eroja ESD ja ei ESD materiaalien välillä. Sen voi vain ja ainostaan mitata esim tämmöisellä työkalulla:Näyttää suht samalta kuin kaikki muutkin emolevypakkausten vaahtomuovit, sitä tarkoitin. Ei sinusta?
Et voi nähdä eroja ESD ja ei ESD materiaalien välillä. Sen voi vain ja ainostaan mitata esim tämmöisellä työkalulla:
Usko nyt jo että elektroniikkateollisuus ei huvikseen pakkaa kaikkea ESD turvallisiin materiaaleihin. Se on aivan oikea ongelma vaikka murottajalla voi olla muita kokemuksia.
Aivan varmasti on. Asus ei ole idiootti.Eli et tiedä, onko siellä Asuksen pakkauksessa tuota? Heitit kuitenkin väitteen ilmoille. En ole väittänyt että ESD vaahtomuoveja ei ole olemassa.
Mitäpä jos jätät mutuilun sikseen. Ihan hyvin Asus on voinut todeta yhden pakkausteollisuuden yleisesti käyttämän pakkausvaahtomuovin soveltuvan tuohon hyvin ja mitään staattisen sähkön ongelmia ei ole ollut. Eli eivät ole lähteneet erikseen shoppailemaan "ESD-vaahtomuovia", koska "normaali" toimii hyvin.Aivan varmasti on. Asus ei ole idiootti.
Jaat vaarallista ja väärää tietoa. Lopeta se.Mitäpä jos jätät mutuilun sikseen. Ihan hyvin Asus on voinut todeta yhden pakkausteollisuuden yleisesti käyttämän pakkausvaahtomuovin soveltuvan tuohon hyvin ja mitään staattisen sähkön ongelmia ei ole ollut. Eli eivät ole lähteneet erikseen shoppailemaan "ESD-vaahtomuovia", koska "normaali" toimii hyvin.
Tässä on sinulle toinen tajunnan räjäyttävä tieto, tavallisesta muovista valmistetut aurinkolasit blokkaa UV-säteilyn, et tarvitse UV-suojausta.Jaat vaarallista ja väärää tietoa. Lopeta se.
Tässä on pohjimmiltaan kyse siitä että asia pitäisi mitata eikä mutuilla että mikä tahansa pahvilaatikko käy kun asia ei ole niin.Tässä on sinulle toinen tajunnan räjäyttävä tieto, tavallisesta muovista valmistetut aurinkolasit blokkaa UV-säteilyn, et tarvitse UV-suojausta.
Ensinnäkään me emme vieläkään tiedä käyttikö Asus mainitsemaasi ESD-pahvilaatikkoa tai ESD-vaahtomuovia. Pitää kuitenkin tiedostaa, että tässä on se kompa, että "normaali" laatikko muuttuu ESD-laatikoksi, jos mittari näin kertoo. Voi hyvin olla, että pahvilaatikoilla on synnynnäinen ominaisuus olla ESD-pahvilaatikoita.Tässä on pohjimmiltaan kyse siitä että asia pitäisi mitata eikä mutuilla että mikä tahansa pahvilaatikko käy kun asia ei ole niin.
Voiko olla että jokin tavallinen pahvilaatikkotyyppi tietyissä olosuhteissa tarjoaa riittävät ESD ominaisuudet ettei se vaaranna tuotetta? Tottakai. Näkeekö sen silmällä? Ei.
Tämän takia niitä ESD turvallisia pakkaustarvikkeita myydään kun kaikilla pakkaajilla ei ole ESD labraa käsillä.
Et ymmärrä nyt tätä asiaa alkuunkaan.Kysehän oli nyt siitä, että se kuljetuksen aikana muodostunut staattinen sähkö voi mielestäsi rikkoa laatikon sisälle hyvin pakatun emolevyn ja siksi tarvitaan ESD-materiaaleja.
Hyvä, että tämä selvisi. Kerro sinä sitten. Tarkoitatko tapahtumaa, kun emolevy istutetaan pakettiin, vai kun se otetaan paketista?Et ymmärrä nyt tätä asiaa alkuunkaan.
Kyse EI ole siitä mitä tapahtuu sinä aikana kun emolevy on suljetussa laatikossa.
Sekä että. ESD materiaalin pinta on semmoista ettei siihen kerry sähkövarauksia.Tarkoitatko tapahtumaa, kun emolevy istutetaan pakettiin, vai kun se otetaan paketista?
Esimerkiksi Asus ROG MAXIMUS XIII HERO ja vanhemmat mallit ei ole missään pussissa, vaan suoraa sopivassa pahvilaatikossa ja kyseessä kuitenkin suht arvokkaat emot.
4:35
Sinulla ei ole oikeutta peruutella mitään kauppoja, jos se ostamasi elektroniikka ei ole vaurioitunut ja toimii, oli postitettu miten vain.Höhö, jokainen saa lähettää emolevynsä vaikka roskapussissa mutta itse henkilökohtaisesti ainakin perun kaupan jos minulle joku lähettäisi yhtään mitään elektroniikka roskapussissa![]()
Näinhän täällä arvuuteltiinkin. Kyse oli kuitenkin siitä, että se normaali pahvilaatikko voi myös toimia "ANTI STATIC".@Brooke Logan
Jännä homma kun tuon videon emon päällä olevassa muovikannessa lukee selvästi "ANTI STATIC" ja meinaat, että pahvilaatikko ei myös ois ESD-luokitettu? Tuolla lisää ESD-pahvilaatikoista -> Protektive Pak - Impregnated Corrugated ESD Packaging Solutions
Tuommoisella "minulla on kokemusta" -perustelulla ei pitäisi kauheasti neuvoja jakaa, kun kuitenkin tiedämme että elektroniikkateollisuus on nähnyt siinä määrin riskiä, että pakkaa kamat kunnolla.Minulla on kokemusta monesta levyistä eikä yksikään ole rikkoitunut ilman pussia. Enkä ole kuullut kenenkään muunkaan saaneen niitä rikki. Riittää kun se levy on paketissa niin, että ei siellä liiku.
@Brooke Logan
Jännä homma kun tuon videon emon päällä olevassa muovikannessa lukee selvästi "ANTI STATIC" ja meinaat, että pahvilaatikko ei myös ois ESD-luokitettu? Tuolla lisää ESD-pahvilaatikoista -> Protektive Pak - Impregnated Corrugated ESD Packaging Solutions
Tuo muovikansi ei ole mistään kohtaa edes kosketuksissa emoon, mutta eipä tuo paljon hintaa nosta, on niin järkyttävissä hinnoissa hyvät emot.
Meinaat, että ovat laittaneet antistaattisen muovikannen, mutta itse pahvilaatikko ei ole. Todella loogista...
Niinkö siinä sun mielestä luki?
Itse en kyllä löytänyt sanaakaan pahvilaatikosta, eikä se kyllä vähääkän kiinnosta.
Esimerkiksi Asus ROG MAXIMUS XIII HERO ja vanhemmat mallit ei ole missään pussissa, vaan suoraa sopivassa pahvilaatikossa ja kyseessä kuitenkin suht arvokkaat emot.
4:35
@Brooke Logan
Jännä homma kun tuon videon emon päällä olevassa muovikannessa lukee selvästi "ANTI STATIC" ja meinaat, että pahvilaatikko ei myös ois ESD-luokitettu? Tuolla lisää ESD-pahvilaatikoista -> Protektive Pak - Impregnated Corrugated ESD Packaging Solutions
Tuo muovikansi ei ole mistään kohtaa edes kosketuksissa emoon, mutta eipä tuo paljon hintaa nosta, on niin järkyttävissä hinnoissa hyvät emot.
Sä voit kuvitella ihan mitä haluat, ei muuta todellisuutta mihinkään.Tuosta saa selkeästi sellaisen kuvan, että pahvilaatikko ei ois ESD-luokitettu laatikko. Korjaa toki, jos olen väärässä...
Tuosta saa selkeästi sellaisen kuvan, että pahvilaatikko ei ois ESD-luokitettu laatikko. Korjaa toki, jos olen väärässä...
[/QUOT Kyllä sen on ESD-Luokitettu laatikko. Ja se suojamuovi, joka estää emolevyn liikkumasta on ESD-Luokitettu.
Kyllä sen on ESD-Luokitettu laatikko. Ja se suojamuovi, joka estää emolevyn liikkumasta on ESD-Luokitettu.
Juu mä huomasin tuon että tiedätTiedän. Tarkoitin, että rarehanu väittää, että se ei olisi, vaikka muovikansi olisi.
"Minulla on kokemusta", "En ole kuullut" =/= Kenelläkään ei ole päinvastaisia kokemuksia.Minulla on kokemusta monesta levyistä eikä yksikään ole rikkoitunut ilman pussia. Enkä ole kuullut kenenkään muunkaan saaneen niitä rikki. Riittää kun se levy on paketissa niin, että ei siellä liiku.
"Näyttää suht samalta" =/= on sama.Näyttää suht samalta kuin kaikki muutkin emolevypakkausten vaahtomuovit, sitä tarkoitin. Ei sinusta?
"Ihan hyvin on voinut" =/= on.Mitäpä jos jätät mutuilun sikseen. Ihan hyvin Asus on voinut todeta yhden pakkausteollisuuden yleisesti käyttämän pakkausvaahtomuovin soveltuvan tuohon hyvin ja mitään staattisen sähkön ongelmia ei ole ollut. Eli eivät ole lähteneet erikseen shoppailemaan "ESD-vaahtomuovia", koska "normaali" toimii hyvin.
"Voi toimia" =/= toimii.Näinhän täällä arvuuteltiinkin. Kyse oli kuitenkin siitä, että se normaali pahvilaatikko voi myös toimia "ANTI STATIC".
Tiedän. Tarkoitin, että rarehanu väittää, että se ei olisi, vaikka muovikansi olisi.
Kannatta ensin opetella lukemaan, ettei väitä sellaista mikä ei pidä paikkaansa.![]()
Tamä. Sitä voi tapahtua vaikka itse en ole koskaan sitä huomannut tai ostamani osat ilman as-pussia ei olisi koskaan hajonneet. Tai myymäni osat.Kyllähän se tuolla ICT-puolellakin, mistä valmistuin, staattisen sähkön mahdolliset vaikutukset otettiin huomioon, oli se sitten ihminen "virranjohtimena" tai tekniikan säilyttäminen.
Kyseessähän on ilmiö (ainakin staattinen kanssa) joka voi hyvin harvinaisessa tapauksessa pilata esim emon komponentteja, ne on kuitenkin hyvin suojattuja ja suurilta osin laadukkaita sietämään asioita.
Mutta vaikka harvinaista, koska mahdollisuus kuitenkin on olemassa niin suositukset on suojaamisessa edelleen, ei siitä ainakaan haittaa ole jos kuluttaja toimii osien kanssa samoin.
Kun riskienhallinnasta puhutaan, ei yhtä huonoa käytäntöä voi perustella sillä, että jotain muutakin ehkä tehdään väärin. Ei kannata ajatella, ettei tekijällä B (esim. antistaattisen pussin puute) ole merkitystä, koska tekijä A:kin (esim. maadoituksen puute) voi olla ongelma. Oikeastaan asia on juuri päinvastoin, eli JOS on tunaroitu tekijän A kohdalla, tekijän B eliminointi on sitäkin tärkeämpää, koska nämä vaikuttavat ainakin osittain samalla tavalla (staattinen sähkö) ja siten mahdollinen riski (vaurio emolevyyn) kumuloituu. Eli tavallaan olisi fiksua ajatella, että koska A:nkin kohdalla on voitu tunaroida, tehdään edes B kunnolla.Mutta tuskin tapahtuu enkä vaadi ostaessani antistaattista pussia edelleenkään. Ei siitä haittaa ole mutta aika harvinaista se on jos sen puutteesta tulisi ongelmia.
Siinä tapauksessa tulee mukaan myös asentajan (myyjän/ostajan) maadoitukset kun emoa on joskus asennettu, onko niistä dokumentit kunnossa. Onko käytetty oikeita työkaluja oikealla tavalla. Tähän vielä kytkennät päälle niin vaikea on uskoa tai todistaa että se postituspaketti oli syyllinen edes osaan ongelmista.
Kun riskienhallinnasta puhutaan, ei yhtä huonoa käytäntöä voi perustella sillä, että jotain muutakin ehkä tehdään väärin. Ei kannata ajatella, ettei tekijällä B (esim. antistaattisen pussin puute) ole merkitystä, koska tekijä A:kin (esim. maadoituksen puute) voi olla ongelma. Oikeastaan asia on juuri päinvastoin, eli JOS on tunaroitu tekijän A kohdalla, tekijän B eliminointi on sitäkin tärkeämpää, koska nämä vaikuttavat ainakin osittain samalla tavalla (staattinen sähkö) ja siten mahdollinen riski (vaurio emolevyyn) kumuloituu. Eli tavallaan olisi fiksua ajatella, että koska A:nkin kohdalla on voitu tunaroida, tehdään edes B kunnolla.
Käytännön elämässä vieläpä nuo huonot käytännöt taitavat kasautua, toisin sanoen se joka lähettää ilman antistaattista pussia on todennäköisesti jättänyt myös maadoituksen tekemättä (kun on "paljon kokemusta eikä oo ikinä hajonnu").
Jos tuo meni yli hilseen, niin ajattele niin että kun saat pussittoman emon, se on kärsinyt todennäköisesti jo muutakin.Jos tällaisia alkaa pähkäilemään kannattaa käytettyjen ostaminen unohtaa kokonaan.