• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

Emolevyjen pwm(tuuletin) signaalin taajuus?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja JoniS
  • Aloitettu Aloitettu

JoniS

???
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
166
Niinkuin otsikko kuuluu, tuollainen rupesi itseä ihmetyttämään kun tuuletin säädintä suunnittelen, oma emolevy syöttää 18.75khz pwm pinniin mikä on alle minimin mitä pitäisi antaa tuulettimien speksien mukaan.

Tuonhan pitäisi siis olla 21-28khz ja 25khz optimi, 2005 vuodelta nuo speksit, mutta noctualta sain täysin samat kun kyselin joten pitänee paikkaansa vieläkin.

Eli toinen kysymys minkä helvetin takia emolevy valmistajatkaan eivät vaivaudu noita speksejä noudattamaan?

PS. Mukavaa rakennella, kun uusimmat datat aiheesta on päivätty 2005 ja emolevy valmistajatkaan ei noita tunnu noudattavan...
 
Tuskin siitä tällaisessa ei-vaativassa sovelluksessa mitään varsinaista haittaa on, että taajuus on vähän pienempi. Suositus on saatettu valita ihan senkin takia, että se on ihmisen kuuloalueen yläpuolella (yläraja n. 20 kHz), jolloin ikävien vinkunoiden syntyminen on epätodennäköisempää.

Mitään yleistä standardia aiheesta tuskin on olemassa, joten emolevyvalmistajillakaan ei ole sellaista noudatettavana. Ihmisen kuuloaluetta voisi tietysti jonkinlaisena ohjesääntönä pitää, mutta kaipa valmistajatkin ovat todenneet, että merkittäviä vinkunoita ei vähän pienemmilläkään taajuuksilla synny.
 
Voihan sitä turata vaikka 555:llä kytkennän, jolla kokeilla taajuuden vaikutusta. Laittaa pulssisuhteeksi vaikka 50/50. Veikkaan, että jo jokunen sata hertsiä tuo aivan saman lopputuloksen, kuin "jumalainen 25kHz"...

Olikos tuo noctua joku "pirkkamerkki", eikä varsinainen valmistaja? Jos näin, niin kannattanee kysyä oikealta valmistajalta, esim. Papstilta.

*tuttaa muuten, kun jotkut sanovat puhaltimia tuulettimiksi. Googeli: "ebm-papst on maailman johtava puhallinvalmistaja."
 
Googeli: "ebm-papst on maailman johtava puhallinvalmistaja."
Googeli: "ebm-papst on maailman johtava puhaltimien, tuulettimien ja moottoreiden valmistaja, joka on edelläkävijänä tuonut markkinoille energiaa säästävän EC-teknologian ilmansiirron sovelluksiin."
 
Voihan sitä turata vaikka 555:llä kytkennän, jolla kokeilla taajuuden vaikutusta. Laittaa pulssisuhteeksi vaikka 50/50. Veikkaan, että jo jokunen sata hertsiä tuo aivan saman lopputuloksen, kuin "jumalainen 25kHz"

Täytynee tehdä kunnon testit kun levyt saapuu, näkee sitten millä tapaa taajuus muuttaa tuulettimen käyttäytymistä.

Mitään yleistä standardia aiheesta tuskin on olemassa, joten emolevyvalmistajillakaan ei ole sellaista noudatettavana. Ihmisen kuuloaluetta voisi tietysti jonkinlaisena ohjesääntönä pitää, mutta kaipa valmistajatkin ovat todenneet, että merkittäviä vinkunoita ei vähän pienemmilläkään taajuuksilla synny.

Täältä** itse katsoin nuo specsit, jokin ohjesääntöhän on pakko olla, muuten tuuletin X ei toimisi säätimessä y, koska asiat toimii eritavalla. Lähinnä max/min arvojahan tuolta löytyy.

**http://www.formfactors.org/developer/specs/4_Wire_PWM_Spec.pdf


Anyway katsotaan kun kiinan pojat saa levy toimitettua, menikö joku mönkään suunnittelussa.(ei perkele löytynyt fettejä millä testata DC nopeuden ohjaus, jos ei olekkaan pwm tuulari minkä laittaa kiinni)
 
Jokunen vuosi takaperin tuli värkättyä PWM-ohjaus tuulettimelle Arduinolla ja tuli testattua myös pienempääkin taajuutta (n. 500 Hz) kuin tuo 25 kHz ilman mitään ongelmia.
 
Juu täytyy testailla tuo taajuus homma kunnolla kunhan saan piirilevyt ensi viikolla varmaan, perkeleen kiinalainen uusivuosi kun viivytti tuota homma pari viikkoa.

Eipä siinä, ehti jo tehdä toisen proto levyn mikä saman tien tilaukseen jos ei käynyt jotain vikaa ensimmäisessä, pitäähän sitä samalla saada ledit ohjattua kun tuulettimet :)
 
Ledeille joku 20Hz taajuudeksi, niin saa epileptikot nurin, muutoin hullut hullummaksi :D

Testaa muuten sitten, että mitä maksimitaajuus puhaltimelle on. Jos megahertsistä aloittaisi. Jos kestää ja toimii, niin magnetroni viekkuun ja siitä 2,45GHz. Tasokin riittänee...

Kiinnostaa, että miksi joku puhaltimen PWM-taajuus kiinnostaa. Sillä kun ei ole paskankaan väliä... Kunhan on jossain 1kHz - 50kHz, niin samapa se.
 
Kiinnostaa, että miksi joku puhaltimen PWM-taajuus kiinnostaa. Sillä kun ei ole paskankaan väliä... Kunhan on jossain 1kHz - 50kHz, niin samapa se.

No koska siitä on ainakin jonkin sortin spesifikaatio olemassa Intelin toimesta miten noiden pitää toimia, ei vaan valmistajatkaan sitä tunnu noudattavan ihan kympillä, vai väitätkö että sattuman kaupalla kaikki tuulettimet toimii kaikissa emolevyissä.

Ei viitsisi lyödä hirveän kalliita komponentteja levyllä jos halvemmalla selviää, loppupelissä tulee kuitenkin kytky ja ohjelmisto kaikille avoimeen käyttöön.
 
No saat kyllä ohjattua sitä helvetin halvoilla kuraosillakin ihan riittävää kyytiä. Vaikka 100kHz, tms. Jos pitkä johto, niin elukat saattavat ihmetellä, immeiset eivät kuule mitään.

Toki ohjausnarusta kantsii kapasitanssi mitata, ettei ne itikanpaskan kokoiset kompot pala. Suoraan kurakontrollerilla ohjaamisesta puhumattakaan.

Muutenkin ihmetyttää koko pwm-lysti; miksi ei ohjata puhallinta jännitettä muuttelemalla? Vaatii enemmän koodia, kuin turha ohjausnarun rämpyttely? Joutuuhan siinä käyttämään rivin verran enemmän koodia, jotta rossun resetin jälkeen PWM tai mieluummin lineaariohjaus on hetken 100%. Lisäksi toinen rivi menee koodia, jotta minimitason saa tehtyä. Ja kolmas rivi, jotta minimitaso on säädettävissä.

Turhaa pelehtimistä kyllä joku puhaltimen säätö millään tavalla. Ehkä läppäreissä, paskanäyttiksissä ja tirppakoon koteloissa tarvitsee lämmön perusteella säädön, mutta siitähän sitä saa suoraan lineaarisen jänön puhaltimelle. Ilman pellepelotonkontrollereita. Anturi suoraan ohjaaman fettiä.
 
Viimeksi muokattu:
Muutenkin ihmetyttää koko pwm-lysti; miksi ei ohjata puhallinta jännitettä muuttelemalla?

pwm varmaan käyttäisit siihen jännitteellä ohjaamiseenkin.....

Oikealla pwm säädöllä saa hitusen verran tarkemmin säädettyä, kun jännitteellä. Tietty tuo oma kortti osaa molemmat joka lähdölle, koska miksi ei.
 
No teeppä miten vaikeasti haluat, mikäpä moista olen estämään.

Jos on fiksaatio johonkin, niin sitten on. Itsellä on vitutus softapaskaan, kun asian voi toteuttaa parilla-kolmella komponentilla... Lisäksi helpompi ja luotettavampi säätää, kuin softata uusiksi joku *tun artuiina joka minuutin välein.

Fetti ohjaimeksi, hilan ohjautuminen on lämpötilariippuva. Toki tarvitsee kaksi vastusta ja konkan. Lisäksi toisen vastuksista tulisi olla säätyvä (mielellään hilalta maahan oleva, jottei pätkiminen pysäytä puhallinta). Konkka plussasta hilalle, jotta puhallin saa käynnistys"kiksin".

Fetiksi mikä hyväänsä isoloitu TO-220 -koppainen. Helppo kiinnittää siiliin, tms. kohteeseen.

Simpöl ass that, softaa turha sotkea kuvioihin.
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä on vitutus softapaskaan, kun asian voi toteuttaa parilla-kolmella komponentilla...

Itse taas olen enemmän softa miehiä, sen verran pakko kuitenkin raudalla tehdä mitä softalla ei pysty, ihan sama pätee toisinpäin.

Lisäksi helpompi ja luotettavampi säätää, kuin softata uusiksi joku *tun artuiina joka minuutin välein.

Suunnittelee softan kerralla hyväksi niin ei sitä softaa sinne tarvitse koko ajan uusiksi ajaa :) sitä paitsi jos tarvitsee jotain muuttaa, eipähän tarvitse juotinta tai mitään muutakaan kaivaa esiin.

Simpöl ass that, softaa turha sotkea kuvioihin

Ei sitä suotta sellaista kannatakkaan tehdä softalla, minkä hoitaa muutamalla komponentilla, tässä kun vaan on monta asiaa projektissa mitä ei yksinkertaisesti kannata raudalla yrittää, koska se on joko mahdotonta tai muuten vaan älytöntä koska microcontrolleri hoitaa sen niin paljon kivuttomammin.
 
No joo, rauta vaan toimisi.

Cöntrollaaja ei sitä vertaa. Tarvitset siis kasan kompoja ja kontrollerin (kera sekosoftan), tai neljä (4) kappaletta komponentteja. Ja se softakin saa jäädä turaamatta...

Pitäisi olla osio erikseen joka käsittelee softapaskaa, ei niiden kanssa älyköivät ymmärrä elektroniikasta sitä vähääkään...
 
Mutta jos otetaan esimerkiksi vaikka nää ledit***, vaikkein rauta ihminen olekaan niin sanon, että vaikeaksi varmaan menee tuollaisen nauhan ohjaus pelkällä raudalla? En ollut tosiaan mitään yksivärisiä tai perus rgb nauhoja ohjaamassa tuolla, noiden tuulettimien lisäksi.

***https://cdn-shop.adafruit.com/datasheets/WS2812B.pdf

Pitäisi olla osio erikseen joka käsittelee softapaskaa, ei niiden kanssa älyköivät ymmärrä elektroniikasta sitä vähääkään...

Onhaan tuolla softa alue, alkuperäinen kysymys vain kosketti ihan yhtä lailla niin softaa, kun elektroniikkaa, nuo kulkee aika käsikädessä kaikessa kuitenkin.

E: tietty tuon turhan lässytyksen voisit jättää pois, kaikki ymmärsi jo ettet softasta tykkää varmasti, ihme kakaroitten temmellys areena tämäkin paikka näköjään, kun pahoitetaan mieli jos jotain tehdään eri tavalla, kuin millä itse tekisi, vaikkei edes nähtäisi kokonais kuvaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos tykkäämisestä. Mutta tykkäisit myös ehdotuksestani, eli ei softaa asiaan, jonka voi toteuttaa helefetin heleposti.
 
Kiitos tykkäämisestä. Mutta tykkäisit myös ehdotuksestani, eli ei softaa asiaan, jonka voi toteuttaa helefetin heleposti.

Tosiaan siis tuo tuuletin ohjaus on vain osa tätä projektia minkä varmasti tekisinkin pelkällä raudalla jos se olisi ainut asia, listaan tähän kaikki "vaatimukset" minkä mukaan olen tuota suunnitellut niin saatat muuttaa mieltä tuosta asiasta, että kannattaisi edes yrittää raudalla.
  • 5 tuuletin kanavaa, jännite ja pwm ohjaus kaikissa.(3A/kanava tai 11A yhteensä)
  • RPM seuranta, automaattinen säätö alueen tunnistus per tuuletin kanava.
  • säätö toteutetaan lämpötilan mukaan tai kiinteä nopeus, joko koneelta suora komponenttien anturi tieto(usb/com port) tai omat lämpöanturit, mitkä saa kytkettyä lisälevyn kanssa.
  • 4 tuuletin profiilia, hiljainen, normaali, max. ja käyttäjän oma.
  • ws2812b ledi nauhojen ohjaus, 2kpl rinnan.(6A max.)
  • menee 2.5" kovon paikkaan kiinni.
Eli lopputuloksena olisi aikalailla kaupallista tuulettimen säätöpaneelia vastaava laitos, paitsi näyttö jätetään pois ja tarjotaan toimiva tietokone softa sen tilalle, samalla saa kunnon ledi ohjaimen sinne koneeseen, senkin kun joutuisi erikseen hommaamaan muuten jos valaistuksesta pitää, muttei halua katsoa sitä samaa väriä/kirkautta koko ajan.

Tosiaan jos noihin edes lähelle pääsee pelkällä elektroniikalla ilman ohjelma koodia, niin mikä ettei säästyisi sekin vaiva.
 
Asiaton käytös
koko naisia väli lyöntejä kyllä on. oli siko ale aste hyvä harjoitus kenttä? Koodaus menee kyl lä päin met sikkö ä , jos siellä on mitä sattuu.

Ei mutta tosiasiaan, miten osaat koodata, jos suomen kielikin on mitä on? Ei kannata koko makkaraa kerralla yrittää syödä, pätkä vain kerrallaan.

Mutta joo, toivotan onnea onnettomaiselle projektille, eiköhä se siitä.
 
koko naisia väli lyöntejä kyllä on. oli siko ale aste hyvä harjoitus kenttä? Koodaus menee kyl lä päin met sikkö ä , jos siellä on mitä sattuu.

Ei mutta tosiasiaan, miten osaat koodata, jos suomen kielikin on mitä on? Ei kannata koko makkaraa kerralla yrittää syödä, pätkä vain kerrallaan.

Mutta joo, toivotan onnea onnettomaiselle projektille, eiköhä se siitä.

Varoituksesta ja vielä erillisestä huomautuksesta huolimatta asiaton käyttäytyminen muita foorumilaisia kohtaan näyttää jatkuvan entisellään. Tämälainen käytös ei ole tervetullutta tälle foorumille.
 
Ekoissa levyissä kävi pieni aivopieru suunnittelussa "hups", nojoo muuten toimivia, mutta pitää kääntää +5v ja +12v piuhat virtalähteen liittimestä ellei halua savupilveä.

Tuli yksi tuuletinkin purettua mielenkiinnosta, kun otti itseensä jossain välissä testailua...noissa näyttää olevan am4962gh-g1 piiri sisällä "aivoina", joka tosiaan vaatii sen 18khz-32khz pwm signaalin sisään, tai se on speksien ulkopuolella.

Kuva jäi, älkää tuijotelko liikaa huonoja juotoksia :P kiire oli saada kasaan odottelun jälkeen, eikä tuo nyt kuitenkaan jää käyttöön loppupelissä. rsz_img_20170307_130607.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Jos kaksinapainen puhallin, niin sitten tod. matala PWM. Jotain 100Hz voisi olla ok.

Tai sitten oikea regukytkentä. Niissä kaksinapaisissa kun yleensä on joku n. 10uF randomlaatuinen suotoelko, niin toiminta muuttunee todella nopeasti siitä, mitä se oli jonniinjoutavalla peeweeämmällä tehtynä ja minuuttiluokan testiajolla...

Eli lyhennettynä; kaksinapaiset jännitteellä säädettynä, ohjauspinnilliset sitten kokeilemalla. Papstia paskempaa puhallinta ei kannata käyttää kuin nuotion sytytykseen/ylläpitoon... Eli tärkeämpään käyttöön sitten Deltaa (jos köyhäilee) tai Papstia.
 
Jos kaksinapainen puhallin, niin sitten tod. matala PWM. Jotain 100Hz voisi olla ok

Joo, pitäisi onnistua 2 napaista ohjata myös tuon isomman fetin avulla minkä kautta virrat kulkee, taajuuden saa sitten tuulettimen mukaan säädettyä sopivaksi, suotta sitä 2 napaista tosiaan paukuttaa hirveillä taajuuksilla, kun ei siellä ole mitään sisällä mikä tuollaista vaatisi/odottaisi.
 
Loppujen lopuksi on järjetöntä ajaa ainakin kaksinapaista harjatonta DC-mottia millään taajuudella, vaan tee LC-suoto siihen kortille. Samalla voi sitten ohjata nelipinnisiäkin puhaltimia, jättää vaan ohjauspinnin kellumaan. "Bootatessa" (virran kytkiessä) vaan antaa suoran täyden jännitteen hetkeksi.

Täyden jänön ideana on kaksi asiaa; puhallin lähtee varmasti pyörimään niille todella hitaillekin asetuksille, sekä pöly voi muuttaa paikkaansa (joko takaisin huoneeseen, tai ainakin puhaltimesta vähemmäksi).

Tuli puhaltimista mieleen, jostain dellin grillilaatikosta puretusta kiinapuhaltimesta paloi jotain, vaikken antanut 12V föönille kuin n. 19V. Jäi kuitenkin toimivaksi, ainoastaan muovikoppaisen diodin/piirin/zenerin/whateverin haju lähti.Kiersi kyllä nätisti, lähes samaan tahtiin, kuin Deltan tekemissä 12V 175A serveripowereissa olevat :D Niille ei kyllä uskalla antaa yhtään yli 12V, ovat silläkin kyllä jo melkoisia tappovehkeitä...
 
Kuuleppa JoniS
Meillä on hyvin samankaltaiset projektit käynnissä.
Mulla rautana on stm32f407 kontrolleri, 10 pwm tuulettinlähtöä, rgb ledlähtö, 10 ntc lämpöanturituloa, 2x usb tuloa (virtual com port toisessa ja bootloader toisessa). Piirikortti on 2.5" kovalevyn kokonen ja kiinnitysteiät myös. Kortit on tilattu ja odottelen pakettia.. Firmistä en oo alkanu kirjottelee vielä...
 
Kuten joku muukin ketjussa maininnut, niin Arduinolla onnistuu ohjaus ihan hyvin. Itse tein joskus todella kauan sitten Arduinolla HTPC tuulettimien säädön koneeseen + TV-tasoon jossa laite sijaitsi. TV-Tasossa oli kaksi 120mm tuuletinta pyörimässä tarpeen mukaan jos lämmöt tason sisällä oli liian kovat. Tein jonkun softankin sitten joka pyöri taskbarissa tietenkin. Arduinon PWM lähdöllä onnistui ohjaus ongelmitta ja piti vain väliin laittaa konkka tasaamaan signaalia jotta sai ylimääräiset äänet pois mitä generoitu suorasta ohjauksesta ainakin niillä flekteillä joita itsellä oli käytössä.
 
Oon lukenu paljon vellerin kirjoituksia murobbs puolella, ja fiksu kaveri on. Autto mua muunmuassa 5-vaiheisten askelmoottorien ohjaimien kanssa.. jos en väärin muista.
Mutta en ymmärrä tota asennetta koodaamista kohtaan :D Toisaalta maikka taannoin sanoi, että kovat jätkät ei koodaa. Taidan olla pehmo :O

Mun mielestä mikrokontrollerit on yksi lisäulottuvuus elektroniikkaharrastukseen. Niillä saa aikaan niin mielettömän paljon asioita nykyään. Miks pitäs väkisin tehdä raudalla koko setti, kun sekoittamalla koodia sekaan saadaan pirun paljon monipuolisempi laite?
PWM on mun mielestä mainio rajapinta. Vielä nimenomaan noin, että PWM ei pätki tehoa, vaan antaa logiikkaa. Aikanaan tein kaikkien inhoamalla 555-piirillä tuuletinsäätimen, mikä pätki tehoa. Taajuus oli matalahko, muistaakseni kiloherzin luokkaa, ja se oli ihan kamala. Jollain nopeudella se ei pitänyt sivuääniä, mutta muistaakseni hitaalla käydessä kuului kytkentätaajuus.

En oo tutustunu mitä rautaa tuulettimen päässä PWM-säädön takana on. Olisko jollai heittää siitä scheman poikasta?

3-pin tuulettimia varten ajattelin pykätä sellasen modulin, mikä ottaa 4-pin sisään ja 3-pin ulos. Kortilla yläpuolinen kytkin, jolla reguloidaan jännitettä duty cyclen mukaan. Tais olla simulaatio ja schema jo valmiina.
 
En oo tutustunu mitä rautaa tuulettimen päässä PWM-säädön takana on. Olisko jollai heittää siitä scheman poikasta?

Jonkun akasan pistin paloiksi ja siellä oli sisällä "am4962gh-g1" piiri, kytky näytti että on suoraan datasheetistä ainakin nopealla vilkaisulla.
 
Joo, yleensä noissa kolmepinnisissä puhaltimissa (kuten myös nelipinnisissäkin) on joku elkonraasu plussan ja miikan välissä. Jos moista PWM-ajaa, niin paskaelko on nopeasti vielä paskempi. Puhaltimen käytös muuttuu sitten sitä mukaa.

Ohjaa sitten vaikka jotain ebayn mini step-down -hakkuria sillä PWM:llä, jos ei paskasta mikrokontrollerista saa analogilähtöä... Sarjavastus ja rinnakkain oleva konkka väliin ohjausnaruun.
 
Joo, yleensä noissa kolmepinnisissä puhaltimissa (kuten myös nelipinnisissäkin) on joku elkonraasu plussan ja miikan välissä. Jos moista PWM-ajaa, niin paskaelko on nopeasti vielä paskempi. Puhaltimen käytös muuttuu sitten sitä mukaa.

Ohjaa sitten vaikka jotain ebayn mini step-down -hakkuria sillä PWM:llä, jos ei paskasta mikrokontrollerista saa analogilähtöä... Sarjavastus ja rinnakkain oleva konkka väliin ohjausnaruun.

Paremmista kontrollererista löytyy jopa tuo DAC, mutta ei sillä tuuletinta suoraan ajeta. Referenssijännitteenhän sillä voi tehdä.
PWM:stä voi helposti suodattaa analogista. Suoraan kontrollerin TTL-tasosesta ei kannata suodattaa, vaan siinä pitää olla joku muu jännite... Esim powerin 12V jännite
 
Mielenkiintoisia projekteja molemmat!

Kuva jäi, älkää tuijotelko liikaa huonoja juotoksia :p kiire oli saada kasaan odottelun jälkeen, eikä tuo nyt kuitenkaan jää käyttöön loppupelissä.rsz_img_20170307_130607.jpg

Ihan nätti levy! Ootko millä softalla ton piirrelly?
Olipahan seikkailu Googlata tuo PSMN0R9-25YLC, varmaan helpommalla olisin päässyt kun olisin kysynyt. (tai onko se edes tuo LFPAK-kotelossa oleva fetti? :lol:)
Mikä sen funktio tuossa on? Kanava on/off?
FDS6912A näyttäis yhdellä puskuroivan tuota kanavan PWM:ää ja toisella fetillä ohjataan tuota isompaa fettiä? Ainakin on tuo isomman fetin kanava auki 12V:lla.

Mulla rautana on stm32f407 kontrolleri, 10 pwm tuuletinlähtöä, rgb ledlähtö, 10 ntc lämpöanturituloa, 2x usb tuloa (virtual com port toisessa ja bootloader toisessa).

168 MHz:in kontrolleri floating point käskyillä. :cigar2:
Eikö tuo kontrolleri ole vähän overkill? :eek:

Nuo F0 sarjalaisetkin STM32:set varmaan olisi melko vikkeliä tuossa käytössä. Pitäis timerien määrätkin riittää. Tietty jos sulla on tuon F4:sen kehitysalusta niin why not. Tein pari vuotta sitten monivaiheisen laskostumissuodattimen, jossa oli 64-asteen reaaliaikainen FIR-suodatin. Kertoo jotain noiden kontrollerien tehosta, ja sekin oli 72MHz:in F3-sarjalainen. :geek:

Millä ympäristöllä olet tuolle koodia kirjoitellut?
Noille Cortex alustoille löytyy tuo Mbed, joka on ihan kätevä, vähän sellainen "arduinomainen ote", mutta osa asioista toteutettu paremmin. Sieltä saa myös latailtua kirjastot käytettäväksi erikseen vaikka Keilin IDE:lle tai vastaaville. Itsellä ollut noita STM:än Nucleo-kehitysalustoja käytössä. Ihan näppäriä ja kohtuullisesti hinnoiteltu. Suurin osa muistaakseni 10-20€+alv luokkaa Mouserilla.
 
Ei totakaa kontrolleria tartte täysillä kelloilla ajaa. USB:n takia silti tarttee olla ulkonen kello..
Tän prossun valitsin siks ku tän kans pitäs tehä töitäkin. Työt ja harrastus tukee toisiaan.

Monivaiheinen laskostumissuodation ei sano mitään :D
Atollic vaikuttaa hyvältä ympäristöltä. Mbedistäkin on kokemusta kouluajalta. Webbipohjanen koodausympäristö.. ihan näppärä harrastehommiin. Mulla on mbed demokitit CNC koneessa askelmoottoriohjaimien logiikkana. Noi ST:n kitit on iha huippuja. 10€ saa jo hyvän kitin. Ja eipä toi ohjelmointilaitekaan (stlink v2) oo minkään hintanen.
 
Ihan nätti levy! Ootko millä softalla ton piirrelly?

Kicadilla tuon tein, eipä viitsii maksaa softasta, kun harrastuksena väsää vain.

Olipahan seikkailu Googlata tuo PSMN0R9-25YLC, varmaan helpommalla olisin päässyt kun olisin kysynyt. (tai onko se edes tuo LFPAK-kotelossa oleva fetti? :lol:)
Mikä sen funktio tuossa on? Kanava on/off?

kanava on/off ja mahdollistaa myös tuulettimien jännitteellä säätämisen jos ei pwm tuuletinta laita kiinni. vähän tuli ehkä yliammuttua tuo fetti tuohon tarkoitukseen, no mutta nyt ainakin tulee ensimmäisenä vastaan virtalähteen johdot siinä, kuinka monta tuuletinta voi tuohon ketjuttaa per kanava.

FDS6912A näyttäis yhdellä puskuroivan tuota kanavan PWM:ää ja toisella fetillä ohjataan tuota isompaa fettiä? Ainakin on tuo isomman fetin kanava auki 12V:lla.

toinen puskuroi PWM:ää ja toinen toimii kytkimenä jännite ohjaukselle, saa samasta HW PWM lähdöstä pwm ja jännite ohjauksen noin, varmaan olisi ollut parempiakin tapoja, mutta tuo vaikutti "helpolta" ratkaisulta amatöörin silmin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 833
Viestejä
4 578 634
Jäsenet
75 250
Uusin jäsen
samnpba

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom