Elisa haluaa eroon ADSL-liittymästä, Saunalahti Kotikuitu ja Telian kaapeliverkko

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja Rensu, 07.05.2019.

 1. Rensu

  Rensu

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Elisalla tuntuu olevan kova halu päästä eroon ADSL-liittymistä. Pari viikkoa sitten Elisan nettiliittymämyyjä soitti ja tarjosi vanhanaikaisen ja epäluotettavan ADSL-liittymän tilalle 4G liittymää samaan hintaan. No en todellakaan ollut kiinnostunut, Elisan heikko 4G-kuuluvuus, katoavat tarvittavat palvelut jne ja se ettei ADSL-liittymässä ole ollut oikeastaan yhtään katkoksia. Myyjä lopetti asian siihen.

  Viikon päästä tuli Elisalta kirje, odotin että siinä on ilmoitus ADSL-liittymän irtisanomisesta. Mutta ei, se oli "Tärkeä asiakastiedote":
  No ADSL-liittymien myynti täällä loppui jo 12 vuotta sitten, ei sinänsä mitään uutta. Kirjeessä tarjottiin samaa 4G-pakettia mitä puhelinmyyjäkin oli tarjonnut.

  Tähänastisessa ei ole vielä mitään erikoista, mutta eilen sain puhelun Elisan "tekniseltä myyjältä". Kertoili taas että ADSL-liittymä on vanhentunutta tekniikkaa ja plää plää plää... Mutta nyt ei tarjottukkaan 4G-liittymää, vaan Saunalahti Kotikuitua tekniikkana kaapeliverkko. Tässä vaiheessa olin hieman hölmistynyt koska taloyhtiö on Telian kaapeliverkossa. Sanoin että kokemukset Telian Kaapelinetistä ovat sen verran heikot, ettei kiinnosta. No kovasti vakuutteli, että kun tarjolla on 1000M liittymä niin kovin kaukaa yhteys ei voi tulla. Tovin keskustelun jälkeen sovittiin että soittelee ensiviikolla uudelleen.

  Naapurin kanssa keskusteltiin niin Elisan myyjä oli myynyt samaa "Kotikuitu" liittymää kaapeliverkon kautta hänellekkin. Ja myöskin saatavuushaku ilmoittaa että tälläinen liittymä olisi saatavissa osoitteeni. Miten tämä on mahdollista kun alueella on Telian kaapeliverkko? Todennäköisesti Elisan saatavuushaku on seonnut, kun viime syksynä vetivät kuidun naapurissa olevaan KAS:n taloon ja sinne tuo tuote on oikeastikkin saatavilla.
   
 2. edup

  edup

  Viestejä:
  1 851
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Elisalla on sekava nimeämiskäytäntö, ja tuo kotikuitu voi tarkoittaa useampaa eri tekniikkaa. Jos Telialla on siellä kaapeli, oletan että Elisa tarjoaa kotikuitua VDSL2-tekniikalla, mikä käytännössä on puhelinlinjan kautta, ei kaapeliverkon. Itsekin tässä alkuvuodesta vaihdoin DNA:n kaapelin korttelikuituun (eri tuote kuin kotikuitu mutta silti VDSL2) kun halvalla sai, ja ollaan toistaiseksi oltu ihan tyytyväisiä.
   
 3. Dzeeta

  Dzeeta

  Viestejä:
  271
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  On toisaalta sääli, miten vanhat ADSL -liittymät tuolla tavalla lopetetaan ja tilalle tarjotaan langatonta yhteyttä. Ymmärtäisin, jos langattomilla olisi hyvä viive, oma kaista ja nopeudet eivät olisi ruuhkasta sekä säästä kiinni.
   
 4. Serke

  Serke

  Viestejä:
  767
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016

  Vanhoihin kuparilinjoihin ei haluta enää upottaa ylläpitokuluja, jotka vain lisääntyy lähitulevaisuudessa. Periferiassa tuo ADSL-liittymien lakkauttaminen on pitkälti sähköyhtiöiden saneerauksista johtuva lieveilmiö, kun vanhat linjat puretaan pylväineen pois, niin siinä samassa rytäkässä katoaa ne puhelinlangatkin.

  Uutta infraa kiinteille yhteyksille on rakennettu laiskanlaisesti ja moninpaikoin ei välttämättä ollenkaan, joten operaattorille se halvin ja varmin vaihtoehto on myydä se 4G.
   
 5. Dzeeta

  Dzeeta

  Viestejä:
  271
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Näinpä. Enemmänkin siis harmittaa ettei sitä uutta kuituyhteyttä haluta kovin aktiivisesti rakentaa vähänkin harvemmin asutulle alueelle, koska siellä ei ne dollarit pyöri. Osaltaan vaikuttaa taas kaupungistumiseen.
   
 6. Rensu

  Rensu

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Saatavuuskysely tosiaan tarjoaa kaapelimodeemia kylkeen ja tarjolla on myön 1000M liittymä, joten kyllä se kaapelin kautta olisi tulossa, paitsi ei tietenkään ole. Elisa lopetti kiinteiden liittymien myynnin Rovaniemelle muistaakseni 2007 vuonna, joten tuskin niillä hirvee hinkua on alkaa rakentamaan VDSL2 liittymiäkään. Nyt kun löysin tuon tiedotteen että Rovaniemen KAS:n asuntoihin on vedetty Elisan kuitu ja tosiaan naapurissa on sellainen niin uskoisin että saatavuuskartat sekoilee. Tietysti voisihan tuon kiusallaan tilata...:vihellys:

  Tosiaan itsellä on ollut tämä ADSL liittymä syksystä 2005 asti ja välillä kuukausi maksu kävi yli 50e, joten veikkaan ettei taida DSLAMissä olla montaa asiakasta. Ei se ihme että tämmöinen liittymä halutaan hävittää.:p
   
 7. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 162
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vanhemmille tuli tuollainen kirje myös. Kirjeessä mainostettiin 4G-liittymää eikä sinänsä puhuttu ADSL:n lopettamisesta, mutta alueen puhelinverkko on kaiketi Telian, ja Telia lopettaa lankapuhelinpalvelut alueella lähiaikoina. Kuitua ei näillä näkymin ole tulossa.
   
 8. Rensu

  Rensu

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Viime syksynä ku kuitua piilotettiin tuohon 100 m päähän, kuvittelin että se on Napapiirin energian ja veden (NEVE) hommia, ku niillä on kohtuullisen kovaa vauhtia tulossa kuitua pitkin kaupunkia. Mutta nyt selvis että naapuriin tulikin Elisan kuitu, ihmetyttää vaan että miksei Elisa edes tiedustellut lähistön taloyhtiöiltä olisiko kiinnostusta. Olisi kuitenkin ollut 150 m kaivamisella meidänkin taloyhtiön teknisessä tilassa.

  NEVElle on pistetty tarjouspyyntö kuidunvetämisestä taloyhtiöön, saa nähdä koska tarjous tulee...

  Juu, kirjeessä ei suoranaisesti sanota ADSL:n lopettamisesta, tekninen myyjä sillä enemmänkin "uhkaili". Tosiaan täälläkin lankapuhelinverkko on Telian.
   
 9. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 218
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Kannattaa olla varovainen tuon saatavuuden suhteen.

  Pari vuotta sitten Elisan sivu ilmoitti, että sen aikaiseen osoitteeseeni on saatavana kaapeliyhteys. Tilasin, pistin purkin kiinni ja odotin.

  Viikkoon ei tapahtunut mitään ja soitin aspaan. Lopulta päädyin keskustelemaan puhelimessa toimimattomuudesta jonkun backend-teknikon kanssa (joka ei asiakkaita suoraan neuvo vaan hoitaa taustajärjestelmiä tjsp). Lopulta selvisi, että kyseisessä osoitteessa ei ole eikä ole koskaan ollutkaan Elisan kaapeliyhteyksiä.:facepalm:

  (Muistaakseni antoi vinkin, että jos kaapeli-tv:ssä näkyy Elisan bonus/testikanava tietyllä kanavapaikalla niin myös kaapelinetin saa heiltä silloin)

  Telialta sitten sai 100/10 kuidun kympillä kuussa :smoke:
   
  lpto tykkää tästä.
 10. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  3 773
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Osa ongelmaa voi olla se, että ADSL laitteita ei enää saa ja vanhat laitteet alkavat hajoilla ja loppua.. Firmoissa noita ei ole varaa korjata. Laitteet vaihdetaan uusiin.
   
 11. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 107
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Ja nykyään suurinosa/kaikki VDSL2 DSLAMit sisältää myös ADLS2:sen eli ei ole järkee enään asentaa mitään muuta jakamoihin.
   
  lpto tykkää tästä.
 12. Rensu

  Rensu

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tässä tapauksessa Elisalla ei taida olla pienintäkään halua vaihtaa DSLAMiä enään jos sattuu hajoamaan. Olisi hauska tietää onko siinä muita tilaajia ku meikäläinen.
   
 13. Merkava

  Merkava מרכבה

  Viestejä:
  825
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Tutulle tarjottiin puhelimessa 4G:tä tilalle paikkaan jossa tiedossa että ei toimi kunnolla. Myyjä väitti että ADSL lakkaa 30pv päästä pelaamasta ellet nyt ota.

  Kaveri löi luurin korvaan. Kai ne ilmoittelee kun meinaavat oikeasti katkaista linjan.
   
 14. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  3 773
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Eikös tuo jo ilmoittanut, että lakkautuu siis 30 pv päästä! Miksi soitella enää uudestaan?
   
 15. Rensu

  Rensu

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  ELISAN YLEISET SOPIMUSEHDOT KULUTTAJA-ASIAKKAILLE:
   
  Freeze, Xiyng, Vaakajenga ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 16. Merkava

  Merkava מרכבה

  Viestejä:
  825
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Meinaakko että ilmoitus tulisi niiden finninaaman puhelinmyyjän soitolla jos palvelun aikovat katkaista?
   
 17. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  3 773
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Puhelinfirma, ja jos tallentavat puhelun, niin voivat todistaa tarvittaessa, että perille meni.
  Ilmoitus, kun ilmoitus.
   
 18. Merkava

  Merkava מרכבה

  Viestejä:
  825
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Rensun viestistä yllä asia selviää. Ei mitään tämäntyyppistä palvelua puhelimella irtisanota.
   
 19. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  3 773
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kirjallinen ilmoitus on hyvinkin voinut jo lähteä, halusivat vain varmistaa, että asia on tiedossa.
   
 20. Rensu

  Rensu

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Päivitystä tilanteeseen. Myyjän lupaamaa puhelua kotikuidusta ei ikinä tullut. Viikko sitten myyjä soitti ja taas paasas kuinka surkea nykyinen nettini on ja kuinka hyvä yhteys 4G:llä saadaan.

  Saatavuuskysely tarjoaa edelleenkin kotikuitua osoitteeseni.
   
 21. Fenotype

  Fenotype Tukijäsen

  Viestejä:
  949
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joo, muistan itsekkin kun eräänä päivänä tuli lappu soneralta että ADSL hinta nousee 54e kk. noh makselin 6kk tyytyväisenä toimivasta ADSL netistä kunnes kesäkuussa netti ei enää toiminutkaan, ei edes vara ADSL modeemilla soitto asiakaspalveluun väittivät vaan että kyllä se toimii lupasivat huoltomiehen tulla katsomaan. 2 viikkoa odoteltuani sitten tajusin että puhelinkeskuksessahan oli sinäpäivänä pyöriskellyt puolipäivää joku tele huoltomies, varmaan oli käyny purkamassa laitteet... hankin 3g antennit katolle ja pihdit sekä mokkula modeemin ja saunalahden liittymän. Kunnes joidenkin vuosien päästä touko-kesäkuun vaihteessa 3g signaalista häviää tehot. 2 viikkoa odoteltua hankin 4g joka on nytkin käytössä.

  Sen verran pitää nyky liittymä elisalle antaa kehuja että joku turri vihaaja ddossas maston kytkimen paskaksi (jotain sieltä vissiin hajosi) niin kävivät korjaamassa yhteydet 24h sisällä juhannus sunnuntaina. 5/5
   
 22. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 107
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Ei pidä aina paikkaansa eli jos talossa on kuidun kautta joko huoneistossa tai jakamosta huoneistoon ethernet sekä ktv, niin operaattori ei jaa kaapelinettiä ollenkaan. Ja siellä on todennäköisesti yksisuuntainen vahvistin.

  Edellisessä asunnossa oli Elisan yhteydet eli jakamosta huoneistoon ethernet ja Elisan ktv, niin Elissn asiakaspalvelija selvitti, ettei taloon ole saatavilla ktv yli kaapelimodeemipalveluita.

  Sitä ennen asuin talossa, jossa tuli koaksiaaliverkon kautta Elisan KTV-palvelut ja taloyhtiössä vaihtui kaapelimodeemi -> Elisan VDSL2-liittymäski. En tiedä, olisiko asiakaspalvelu lähtenyt vaihtamaan.

  Olen jopa nähnyt Elisan saatavuushaun näyttävän taloyhtiölle sekä kaapelinetin sekä vdsl2/ethernettiä vaikka ei "pitäisi" olla mahdollista.
   
 23. Sompi

  Sompi

  Viestejä:
  89
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kyllä ärsyttää tämä nykyinen kehityssuunta, että tekniikasta mitään ymmärtämättömät ihmiset aivopestään hypettämään langattomia nettiyhteyksiä ja lampaat kuorossa määkivät miten kuparia pitkin tuleva nettiyhteys on vanhentunutta tekniikkaa. Isoon osaan kotitalouksia (omaani mukaanlukien) ei enää tämän pelleilyn takia edes saa kiinteää nettiä ollenkaan, vaan ainoastaan epävarmasti toimivan 4G-netin, jonka latenssi on sitä luokkaa, että perusjutut kuten SSH-yhteyden käyttö ja nettipelaaminen ovat aivan mahdottomia nykyään. Kaistanleveyttä kyllä riittää, mutta mitä väliä sillä on, kun tavallisen ADSL-yhteyden 24/3 megabittiä sekunnissa riittäisi aivan hyvin useimpiin asioihin ja yhteys olisi sentään vakaa ja nopea. Kaiken lisäksi nämä helvetin mobiiliyhteydet ovat nerfattuja myös tavoilla, jotka eivät ole varsinaisesti teknisten rajoitusten sanelemia - IP-osoitteita ei yhteyksiin kuulu jne.

  Miten edes on päädytty tähän tilanteeseen, että yksityisomistukseen siirtynyt entinen valtionyritys, jonka johdossa nykyään häärää kaikenlaisia oikeistopoliitikkoja lähellä olevia pukumiehiä, myy kansan rahoilla rakennettua lankapuhelinverkkoa romumetallina pois eikä edes kuitua asenna tilalle? Miksi edes Puolustusvoimat ei huomaa asiassa olevan mitään erikoista, vaikka Suomen poikkeusolojen tiedonsiirtosuunnitelmat pohjautuvat aika pitkälti ajatukselle, että jokaiseen väestönsuojaan tulee kaksi lankapuhelinlinjaa? Luotetaanko muka sokeasti siihen, että langaton toimii vaikka sota syttyisi eikä kukaan saa sitä häirittyä lähettämällä voimakkaampaa kohinasignaalia päälle? Lankapuhelinverkon purkaminen on idioottimaista, ei kuidulla voi sitä mitenkään korvata. Kuitujatkosten tekemiseenkin tarvitsee erikoislaitteet, puhelinkuparia taas jatkaa helposti ilman erikoistyökaluja. Kuidun pitäisi tulla kuparin rinnalle eikä tilalle.
   
  S4rv1, Ormu, Pikkis ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 24. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 387
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Näin isossa jutussahan on useita tekijöitä. Ensiksi perintönä Telen/Sonera sotkuista vuosien takaa poliitikoilla ei ole halua kehittää mitään valtiojohtoista tele liiketoimintaa vaikka ajatus sinäänsä voisikin olla hyvä. Niin suuri paskanräiskyntä ensin Pekka Vennamon osakejutusta ja sitten Kaj-Erik Relanderin "Euroopan valloituksesta" aikanaan oli ja vaikka tätä monesti henkilöitetään juuri edellä mainittujen syyksi olisi valtiolla kuitenkin omistajana ja sittenmmin suuromistaja ollut ensikädessä velvollisuus ja varsinkin etu valvoa omistamansa yrityksen tekemisiä.

  Toinen juttu on se että kaikki operaattorit ovat huomanneet jo kauan sitten että se bitin siirtäminen vain on äärettömän paskaa liiketoimintaa koska varsinkin kiinteissä verkoissa rakentamiskustannukset ovat korkeita, hinnat kilpailtu varsinkin kuluttajaliittymissä liian mataliksi halpojen mobiililiittymien johdosta jotka taas on kilpailtu liian alas siellä vallitsevan kilpailun johdosta, ja tuotto kiinteällä verkolla suhteissa rakentamiskustannuksiin täten huonoa ja investointien takaisinmaksu aika pitkä. Yritysten omistajien mielestä ne investoinnit kannattaa keskittää paljon paremmin tuottaviin liiketoimintoihin

  Kolmas syy on kupariverkon tulo suurelta osin elinkaarensa päähän. Verkko vaatisi isoja investointeja niin laite kuin verkostopuolelle mutta toisaalta näistä ei kuitenkaan olisi tulossa tuottoa koska verkon käyttöaste on jo vuosia ollut matala ja tiedonsiirto tarkoituksessa sen käyttömahdollisuudet rajatut vrt. kuitu. Viimeinen niitti tähän taisi olla se että keskuslaitteet (DX200 yms) alkoivat operaattoreilla tulla suurelta osin elinkaarensa päähän eli ne verkon kalleimmat laitteet olisi pitänyt uusia. Laajan kupariverkon ylläpito on vain kallista ja varsinkin haja-asutusalueella täysin mahdotonta. Kuka nämä kulut maksaisi? Syy kuitukorvausten vähyyteen löytyy kohdasta kaksi.

  Neljänneksi nuo väestönsuoja nyt muutenkin on nykymaailmassa aika tarpeettomia ja tilanteet jossa väestö joutuisi olemaan pitkittyneitä, useiden vuorokausien aikoja suojassa on todella epätodennäköinen, varsinkin sotatilannetta ajatellen. Noiden rakentamisvaatimuksiahan on käsittääkseni vuosien varrella jo höllätty. Kemikaali yms onnettomuuksissa taas langaton verkko todennäköisesti toimisi edelleen ongelmitta, mikäli väestönsuojassa on vain kuuluvuus. Tiesitkös muuten että niin se puolustusvoimien ja muidenkin valtion turvallisuustahojen tiedonsiirto nojaa nykyisin suurelta osin kuituverkkoon
   
  Ormu, Pikkis, laitsuZ ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 25. pete874

  pete874

  Viestejä:
  139
  Rekisteröitynyt:
  07.10.2017
  Siis valitat hitaasta netistä ja että 4g nettiä tarjotaan sulle. Ja samalla saatavuushaku näyttää korttelikuitua ja epäilet yksin siellä himassa että pitääkö paikkansa??
  Soita sinne elisalle ja lopeta täällä vatvominen ni kaikki varmasti selviää ja ehkä saatat jo kohta nauttia paremmasta netistä jos saatavuushaku pitääkin paikkansa.
   
 26. Rensu

  Rensu

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No en valita. Saatavuushaku ei nyt vaan pidä paikkaansa, kun taloyhtiössä on Telian kaapeli-TV.
   
 27. pete874

  pete874

  Viestejä:
  139
  Rekisteröitynyt:
  07.10.2017
  Sanoko elisa näin?