EKWB julkaisi Intel Cryo Cooling -teknologiaa hyödyntävän QuantumX Delta TEC -prosessoriblokin

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 453


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Nestejäähdytysratkaisujen huippuihin lukeutuva slovenialainen EK Water Blocks on julkaissut uuden, normaalista poikkeavan prosessoriblokin. Uusi EK-QuantumX Delta TEC on suunniteltu yhteistyössä Intelin kanssa.

Kuten jo nimen TEC-lyhenteestä aihepiirin tuntevat voivat arvata, kyse on Termoelectric Coolerista eli lämpösähköiseen ilmiöön perustuvasta coolerista. QuantumX Delta TEC poikkeaa normaaleista prosessoriblokeista jo ulkonäkönsä puolesta, sillä keskellä blokkia on suurikokoinen ”evä”. Evän sisältä löytyy tarvittava ohjauselektroniikka blokin sisään upotetulle peltier-elementille, jonka on tarkoitus tehdä nestejäähdytyksestä entistä tehokkaampaa. Varsinainen nestekierto jäähdyttääkin QuantumX Deltassa Peltier-elementtiä, ei itse prosessoria.



Peltier-jäähdytyksen yksi suurimmista ongelmista on ollut perinteisesti kondensoituva kosteus. QuantumX Deltassa tämä ongelma on pyritty ratkaisemaan eristämällä kylmä puoli tehokkaasti muusta ympäristöstä ja hyödyntämällä Intelin Cryo Cooling -teknologiaa. Peltier-elementin ohjauksesta vastuussa oleva Cryo Cooling -teknologia rakentuu sekä rauta-, ohjelmisto- että firmwarekomponenteista. Se tarkkailee jatkuvasti blokin ympäröivää lämpötilaa ja säätelee sen mukaan elementin toimintaa minimoidakseen kondensaatioriskin.

EK-QuantumX Delta TEC on nyt ennakkotilattavissa ja se on hinnoiteltu EKWB:n omassa verkkokaupassa 349,90 euroon. Toimitukset on tarkoitus saada aloitettua joulukuun alkupuolella ja blokit tulevat myyntiin luonnollisesti myös yhtiön normaaliin jälleenmyyntiverkostoon.

Lähde: EKWB

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 257
No nyt on mielenkiintoinen julkaisu! Vihdoin toimivalta kuulostava kaupallinen peltier-ratkaisu. Sääli että vain LGA 1200.
 

Eksuu

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
15.04.2018
Viestejä
2 343
Tekniikkaa tuntematta oliko tämä nyt sellainen laitos, että vie sähköäkin mukavasti? Vai olenko väärässä?
 
Liittynyt
25.01.2020
Viestejä
521
Tekniikkaa tuntematta oliko tämä nyt sellainen laitos, että vie sähköäkin mukavasti? Vai olenko väärässä?
Eksuulle vastaten niin kyllä todennäköisesti yhden näytönohjaimen verran. Näkyisi olevan 8pin virtaliitin tuossa ja peltier-elementtien hyvän jäähdytystehon haittapuolena on huono energiatehokkuus.
 

Eksuu

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
15.04.2018
Viestejä
2 343
Eksuulle vastaten niin kyllä todennäköisesti yhden näytönohjaimen verran. Näkyisi olevan 8pin virtaliitin tuossa ja peltier-elementtien hyvän jäähdytystehon haittapuolena on huono energiatehokkuus.
Twitterissä jotkut spekuloi, että rajoitettu noin 200W. Heidän mukaan voisi muuten viedä jopa 300W eli ihan mukavia lukemia.

Tuohon ylikellotettu 10900K ja RTX 3090 kylkeen, niin jää kilpwatin poweri äkkiä pieneksi :p
 
Liittynyt
07.12.2017
Viestejä
186
Peltier olis loistava ratkaisu jos ei olisi erittäin huono hyötysuhteeltaan. Jokainen jäähdytetty watti tuottaa 1.6W lämpöä. Jos prosesssori tuottaa 200W lämpöä niin pitää kadottaa 350W lämpöä pois. Toki korkeammille kelloille voi päästä, etenkin vähän vähemmällä voltilla.
On ollut aikoinaan ratkaisu amd ~500mhz slot @800mhz prosu kahdella 68W peltierillä kines, oli oikein hyvä kunnes kondessivesi tappoi näytönohjaimen muistit.
 
Liittynyt
03.08.2019
Viestejä
24
Kenen mielestä 12V matkajääkaapit on tehokkaita jäähdyttämään bisset? Useamman kuin yhden? Tässä on vähän sama, eli jos lämpöä tulee vähän (idle) päästään lämmöissä nollan tuntumaan (tyhjö kaappi tai yksi bisse on kylmä tunnissa tai kahdessa), mutta kun lämpöä tulee enemmän (varmaan osa peleistä riittää saati oikeesti prossua kuormittavat softat) ei asenuskaljat ole kylmiä kuin vasta seuraavana päivänä jos silloinkaan.

Niin kuin aiemmin sanottiin virrankulutus kasvaa -> lämmöntuotto vesikiertoon kasvaa -> vaatii ison kennon (360?), että saa kylmää, ja silti voi tulla ongelmia pitkäkestoisessa rasituksessa.

Melkoinen turhake.
 
Liittynyt
10.07.2017
Viestejä
1 512
De8uer on jo tätä testannut viedolla. Noin 160W teholla menee ja pysyy 10900K max kelloissa alle 50C. Toi ohjausyksikkö tarkkailee ilman kastepistettä ja pitää blokin pari astetta sen arvon yläpuolella. Säätää siis peliterin tehoa jännitettä muuttammalla. Voi ajaa myös tuolla 160W jatkuvalla teholla jos haluaa.

Eihän tässä ole kyse mistään järkevästä massatuotteesta, vaan kuivajäähän tms rinnastettavasta ylikellotushärpäkkeestä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
160
Tällä videolla Linus testailee vastaavalla tekniikalla varustettua AIO-cooleria. Parhaimmillaan laittaa prossun pakkasen puolelle, joskin sitä ei suositella ettei kondenssi tapa emoa. Inttelin softan kanssa käytettäessa pitäisi osata säädellä tehonkulutustaan siten, että peltierille lykätään sähköä reilummin vain silloin kun sitä oikeasti tarvitaan.

Jäähdytysteho näyttäisi vaihtelevan aika isosti tommosen 360 kennon kanssa käytettynä. Parhaimmillaan käy 15-30 astetta viileämpänä verrattuna perinteiseen 360 AIO-cooleriin, mutta toisaalta tommosessa pidemmässä kaikkien ytimien rasituksessa lämmöt on ihan samoissa jonkun ajan jälkeen. Isompi luuppi voisi tietenkin tuossa pidemmässä rasituksessa jonkun verran auttaa.

Ei nyt varmaan ihan se järkevin vaihtoehto tavan pelimyllyyn 24/7 käyttöön mutta voi olla aika mielenkiintonen laitos jos semmoinen vähänkään vakavampimielinen karkkimarrkien jahtaus kiinnostaa.

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.05.2017
Viestejä
1 160
Hienoa, että tulee erilaistakin rompetta.
Blokit ei juuri ole muuttuneet sen 10:ssä vuodessa oikeastaan mihinkään.
Ledejä vaan ympätty joka puolelle.
Toivottavasti tällaisia tulee lisääkin, vaikka käyttäjäkunta on varmasti pieni.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 528
Viestejä
4 165 631
Jäsenet
70 422
Uusin jäsen
Minibee

Hinta.fi

Ylös Bottom