Ei-Chromium-Pohjaiset Selaimet

BOT

Liittynyt
14.11.2016
Viestejä
2 404
Hei!

Aikanaan kun Chrome julkaistiin Chromium-projektin myötä, on selain toisensa jälkeen alkanut käyttämään nopeaa ja nykyaikaista Chromium-moottoria, kuin myös sovellukset kuten Steam. Selaimia jossa ei käytetä kyseistä moottoria on enää vähän. Chromium on sellaisenaan moottori, mikä sisältää runsaasti tiedonkeruuta käyttäjältä Googlelle, sekä on alkanut muodostua standardiksi, mitä ilman ei nettisivut aina toimi oikein. On tullut vastaan jo useampia keissejä, missä esimerkiksi Googlen omat palvelut/nettisivut kuten Maps tai Youtube eivät toimi oikein selaimella, mikä ei pohjaudu Chromiumiin tai ei ole täysin ajan tasalla oleva Chromium.

Googlen valtaisa ote selainkehityksestä on yksi tietotekniikan huolestuttavimmista ilmiöistä vuosiin. Tunnetusti Google on nykyään firma, joka kerää valtaisaa tietopankkia ja käytännössä vakoilee käyttäjiä eri tavoin aina kirjoittamisesta älypuhelimien avulla kuuntelemiseen asti, ellei muitakin keinoja löydy kuten GPS. Olemme myös havainneet, että Google on valmis käyttämään valta-asemaansa hyväkseen ja pystyy näin vaikuttamaan jopa maailmalla tapahtuvaan politiikkaan ja mielipiteisiin, etenkin kun käytetään heidän hakukonettaan. Selainten osalta onneksi tilanne ei ole vielä sypi synkkä, sillä jokainen pystyy edelleen helposti valitsemaan selaimen mikä ei pohjaudu Chromiumiin.

Chromiumin koko olemassaolo perustuu puoliksi siihen, että sen kautta voidaan hallita mihin suuntaan internet kehittyy. Uusia standardeja esitellään aika ajoin, joiden mukaisesti sivun kuin sivun on tomittava, sillä pian ei ole muita moottoreita olemassakaan. Tämä mahdollistaa erilaisia vaihtoehtoja Googlelle joko suoraan eliminoida sivuja olemasta, tehdä kiusaa ja päättää täysin se miten sivut pitäisi rakentaa. Tilaa innovaatiolle, pienille yrittäjille, yksityisyydelle ja ehkäpä edes edistyneelle laskentatehon hyödyntämiselle ei jatkossa enää ole, jos päättää suosia selaimia, mitkä pohjautuvat Chromiumiin, ainakin jos siihen pohjautuvaa selainta ei ole muokattu reilusti omanlaisekseen.

Otin aiheen nyt tapetille, koska Microsoftin oma vakioselain Edge on muuttunut Chromium-pohjaiseksi Androidilla ja iOS:llä, kuin myös tulee muuttumaan aivan pian Windowsilla ja MacOS:llä. Tämä yksi varteenotettavin vaihtoehto ei-Chromium-selaimista on nyt valitettavasti hyljätty Googlen käsiin, mikä ei tosin ole yllättävää Microsoftin selaintiimin viime vuosien toiminnan valossa - päätökset ovat olleet omituisia ja takkuilua paljon.

Microsoft’s new Edge Chromium browser launches on Windows and macOS

Mitä vaihtoehtoja on jäljellä? Toivonkin teidän muiden suosittelevan mielestänne parhaimpia ei Chromiumiin pohjautuvia selaimia ja keskustelevan niistä tässä ketjussa. Luonnollisesti Firefox on tunnetuin vaihtoehto näistä, mutta sille on jo oma ketjunsa täällä. Sen mukaan mitä vaihtoehtoja satelee, päivitän tästä viestistä löytyvää listaa. Pale Moonin otan nyt esille siksi, että se varmaankin miellyttää aika monia täällä palstalla perinteisellä käyttöliittymällään ja muokattavuudellaan. Sen kehitys on aktiivista, sekä se perustuu menneeseen Firefoxin perustaan (tietoa).

Ei-Chromium-pohjaisia selaimia:

Windows:
Firefox
Pale Moon
Seamonkey

Linux:
Firefox
Pale Moon
Seamonkey
Midori (esikatsaus)

MacOS:
Firefox
Safari
Seamonkey

Android:
Firefox
Mint
Midori (beeta)

iOS:
Firefox
Safari
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 560
Pale Moonia käytin joskus mutta en enää vaan vaihdoin takaisin Firefoxiin. En muista syitä enää tarkasti, mutta todennäköisesti niitä oli kaksi: Firefox-lisäosien heikkenevä toimivuus liian vanhaan Firefox-versioon pohjautuvassa selaimessa ja nettisivut, jotka eivät yksinkertaisesti halua toimia kuin tietyillä selaimilla. Ainakin verkkopankki kitisi "huonosta" selaimesta vaikka taisikin kyllä toimia.

Tällä hetkellä muut kuin isommat selaimet huolestuttavat siksi, että olen huolissani niiden tietoturvapuolesta. Niitä kehitetään usein aika vähin resurssein, joten on vaikea uskoa, että tietoturvasta pystyttäisiin huolehtimaan yhtä hyvin kuin isommissa selaimissa. Saatan toki olla väärässäkin, sillä en ole perehtynyt aiheeseen. Lisäksi haluan korostaa, että puhun nimenomaan tietoturvasta enkä yksityisyydestä.
 

escalibur

"Random Tech Channel" @ YouTube
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 072
Pale Moonkin on yksi monista Firefoxin forkkauksista, kuten Waterfox, Basilisk ja muut. Näissäkin forkkauksissa pätevät samat yleishaasteet ja ongelmat, eli päivitykset tulevat viiveellä, tai niitä ei tule ollenkaan, kehittäjän lyödäessä hanskat tiskiin.

En näe pointtia koko ketjulle ottaen huomioon Firefoxin laskevan suosion, saatika puoli-tuntemattomien forkauksien. Eri asia jos ketju keskittyisi kaikkien nykyselaimien vertailemiseen.
 

BOT

Liittynyt
14.11.2016
Viestejä
2 404
Kiitos linkistä, oli mielenkiintoinen teksti! Ainahan voimme todeta ettei peruskäyttäjä ole vaarassa vakoojien ja hakkereiden osalta, mutta viime kädessä vaikutukset sitten näkee arjessa kun amerikkalaiset tai mistä tahansa päin tulevat lobbaajat ohjailevat mielipiteitä tämän monopolitilanteen avulla. Lähes kaikki ihmiset lukevat nykyään matskunsa internetistä monesti käyttäen hakukonetta ensin välissä, joten yksi selain rautakouraisena kuninkaana on todella vaarallinen väline kaiken maailman aivopesussa, siis agendojen syöttämisessä. Vaikka menisi suoraan tietylle sivulle ilman hakukonetta, voidaan sivua härkkiä selainstandardimuutosten avulla ihan miten halutaan, vaikka sitten tekemällä se toimimattomaksi kokonaan jos ei muuta keksi. Vaikea uskoa että Googlekaan ihan mitään noin härskiä tekisi, mutta selvää on se että rahaa ottavat rutosti vastaan miltä lie tahoilta ja ajavat tämän monopolin kautta toki omien palvelujen etua, kuin myös poliittista agendaa ympäri maailman. Yksi esimerkki on vaikuttaminen Kiinassa, kun hakukone jo pelkästään riittää ohjaamaan sivuille mitkä yllyttävät kapinaan ja mellakoimaan "demokratian" tähden. En rehellisesti tiedä mikä on Kiinassa selaintilanne, mutta selainkikkailulla voidaan häiritä sielläkin niitä tahoja jotka ovat totuuden äärellä toitottaen rauhan puolesta.

Googlesta on valitettavasti tullut viime vuosina tällainen jättimäinen pelinappula kaikessa, mutta minkäs teet, toivon vaan että ihmiset ymmärtävät tietotekniikan kautta syntyvät riskit, sillä en jaksa sen sortin päiväilyä että "miten on maailma mennyt tähän ja tähän suntaan", kun ei ole itse uskottu mitään vaikka on selvästi sanottu mikä mättää. Aivopesussa on se ongelma että kerran kun on aivopesty niin ei hevillä pysty muuttumaan normaaliksi. Esimerkiksi nämä minun puheet otetaan sata varmasti vastaan salaliittoiluna ja hullun kirjoittelijan juttuina, vaikka puhun täyttä totta ja olen juurikin asian ytimessä, aivan kuten ylemmän linkin kirjoittaja. Kansa maassa kuin maassa voi päättää mille valtansa ojentaa, jos menet Sokkarille annat heille rahaa ja jos menet K-Kauppaan niin annat sinne rahaa. Näin yksinkertaista se on, selaimiin pätee sama.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
985
Mut en nyt ymmärrä Chromium pelkoa.

Se on open-sourcea, eikä lähettele mitään tietoja. Toki sit on taas ne 3rd party selainkehittäjät voi ympätä mukaan mitä haluaa.

Google Chrome on sit asia erikseen.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 408
Se on open-sourcea, eikä lähettele mitään tietoja.
Chromium vs. Chrome eroavaisuudet on aika pienet, ja aika paljon sinne jää jäljelle sen perusteella miten paljon kotiin soitteluun liittyvää koodia Bravesta tai "ungoogled-chromium" projektista on poistettu (osa tosin aika mitättömiä juttuja). Oletan myös Edgen tekevän samoin (ja lisäävänsä omat Bing-jutut päälle). Mutta tältä osin aloituspostauksen pointti siitä että Chromium-pohjaisuus olisi aina tiedonkeruuta Googlelle menee metsään.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
114
Nykyään kyllä huomaa että osa sivuista ei yksinkertaisesti vain toimi ei Chromium pohjaisella selaimella, kuten Firefoxilla. Esimerkiksi äskön kun yritin katsella Lenovon sivuja Firefoxilla niin eivät toimineet kunnolla, mutta heti kun avasi saman sivun Chromiumilla niin toimi. Tämä kyllä ärsyttää, ei varmaan ole alun perin ollut webin ideana että siitä tulee tällä tavalla yhden selaimen hallitsema.
Firefoxissa oli minulla oletuksena päällä liikkuvan kuvan ja äänen esto, muuta eroa en Lenovon sivulla huomannut. Edgessä ottamalla pois ublock Originin se sivun typerä taustavideo alkoi pyörimään. Hyvä, ettei tullut oksennus heti, kun tunsin olevani sidottu kiinni karuselliin.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
3 828
Tämä kyllä ärsyttää, ei varmaan ole alun perin ollut webin ideana että siitä tulee tällä tavalla yhden selaimen hallitsema.
Nuoremmat säätäjät eivät muista, kuinka Microsoft keksi Internet Exploreriin ties mitä epästandardeja temppuja, jotka eivät toimineet millään muulla selaimella. Nyt Google on tekemässä samaa.
 

A Lake Elk

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.11.2019
Viestejä
1 443
Jaa, outoa. Minulla on kyllä tässä Firefoxissa ublock origin ja tuo Firefoxin seurannan suojaus, niin ehkä ne sotkee sen sivun jotenkin. Tuossa Chromiumissa on vakioasetukset, kun käytän sitä vain silloin kun joku sivu ei suostu toimimaan Firefoxilla.
Itekkin testasin tuota Lenovon sivustoa ja se ei toiminu kunnolla, jos oli Ublock Origin päällä. Sen ku pudotti pois päältä niin rupes toimimaan samalla tavalla ku Chromessa.
 
Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
114
Kokeilin uudella Firefoxin profiililla (eli käynnistimeen -P perään). Asensin pelkän uBlock originin (päivitin suodatuslistat) ilman mitään muita asetusmuutoksia. En huomannut mitään outoa Lenovon sivulla. Mikä siinä ei teillä sitten toimi, kun ei minulle selvinnyt?
Onko teillä edes sama kokoonpano kuin minulla, eli suomenkielinen Firefox, johon avasin ensimmäisen haulla tulleen - siis suomenkielisen - Lenovon sivun: Virallinen Lenovo Finland -sivusto| Kannettavat, tablettitietokoneet, puhelimet, palvelinkeskus
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 408
Kun tossa sanottiin että uBlock on syy niin varmaankin todellisuudessa syy on joku siinä oleva filter tai lista, oli oletus tai ei.
 

A Lake Elk

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.11.2019
Viestejä
1 443
Kokeilin uudella Firefoxin profiililla (eli käynnistimeen -P perään). Asensin pelkän uBlock originin (päivitin suodatuslistat) ilman mitään muita asetusmuutoksia. En huomannut mitään outoa Lenovon sivulla. Mikä siinä ei teillä sitten toimi, kun ei minulle selvinnyt?
Onko teillä edes sama kokoonpano kuin minulla, eli suomenkielinen Firefox, johon avasin ensimmäisen haulla tulleen - siis suomenkielisen - Lenovon sivun: Virallinen Lenovo Finland -sivusto| Kannettavat, tablettitietokoneet, puhelimet, palvelinkeskus
Pistetään jatkoa muiden vastauksiin, itellä esim. tää sivu ei toimi, jos Ublock Origin on päällä. Chromessa toimii: Lenovo ThinkSystem DM Series All-Flash Array | Storage | Lenovo Suomi

Firefox 74.0, Eng ja Suomi kielipaketilla. W10 LTSC v1809.

Eli näyttää siltä että noi ominaisuudet tjms. ei lataudu oikein jos FF:ssä UBo päällä.
 
Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
114
Kyllä tuo etusivu toimii minullakin ihan hyvin, mutta esimerkiksi tämä sivu ei toimi oikein. Ja minulla on siis englanninkielinen Firefox 74.0, mutta tuskinpa selaimen kielellä nyt mitään vaikutusta on.
OK, asia selvä nyt. Eli ublock Origin estää ainakin tuon Lenovon tarjoussivuston toimimisen (jos käytössä Lenovon sivustolla). Sama tilanne Firefoxin, Chromen ja Edgen uBlock Originen kanssa, eli toimii sikäli johdonmukaisesti.
 

BOT

Liittynyt
14.11.2016
Viestejä
2 404
Poistin otsikosta Pale Moonin, koska enemmän sitä käytettyäni olen huomannut että mainostäyteiset sivut toimivat aina hitaasti ja selain on hidas myös käynnistymään. Kehitys on aktiivista, mutta paljon ollaan jäljessä Firefoxista puhumattakaan Chromium-pohjaisista selaimista. Firefox on tosin nykyään jopa rinnastettavissa Chromium-pohjaisiin suorituskyvyltään, niin myös mobiilipuolella, mikä on huikea suoritus ottaen huomioon nykyisen selainskenen ilmapiirin.
 

BOT

Liittynyt
14.11.2016
Viestejä
2 404
Nyt on Chrome syynin alla lainsäätäjien edessä USA:ssa. Ei välttämättä tapahdu mitään, mutta mahdollisesti voidaan pakottaa Google myymään Chrome ja muita heidän tekeleitään eteenpäin. Selvää on se että luottamusta Googlen johtamaan tiedonhallintaan ja sisällön nostattamiseen ei ole. Pääsyy taitaa olla kuitenkin mainonnassa liian hallitseva asema.

 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 521
Viestejä
4 165 129
Jäsenet
70 419
Uusin jäsen
KukkoPärssinen

Hinta.fi

Ylös Bottom