DIY kodin elektroniikka tv+vahvari etc. seinän sisään

Liittynyt
21.04.2020
Viestejä
4
Olen tekemässä takkahuoneeseeni seinää, jonka sisään upotan television (ainakin), vahvistimen, ehkä tietokoneen ja kenties jotain muuta.

Nuo edellä mainitut on muuten järkevä totetuttaa, mutta kun menetän tuon tilansäästö"hyödyn" kun joudun kuitenkin ostamaan jonkun tason keskikaiuttimelle sekä etukaiuttimet tulevat lattialle tuon "elektroniikkaseinän eteen" viemään tilaa niin periaattessa olisi järkevämpää laittaa kaikki poislukien tv vain tv:n eteen johonkin tasolle.

Mutta kun tuollainen seinä, johon nuo tavarat on upotettu olisi varmasti todella hienon näköinen.

Eli, kysymys kuuluu, että mitä jos kaiuttimet sis. keskiäänen sekä lattiakaiuttimet upottaisi myös rakenteiden sisään, onko muilla kokemusta tälläisesta järjestelystä ja miten vaikuttaa äänentoistoon?

Tai, miten tuo kannattaisi toteuttaa, että äänentoisto kärsisi mahdollisimman vähän / ei ollenkaan?

Etukaiuttimet Whaferdale 9.4 sekä joku keskikaiutin "samaa sarjaa" enpä nyt niin tarkkaa muista. (Takakaiuttimet luonnollisesti ei tule tuohon virityksen sisään.)

Kiitos jo vastauksista etukäteen ja mikäli on kuvia omista tekeleistä,niin näkisin mielelläni.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
174
Kaiuttimien upottaminenhan on ihan kosher, jos pystyy jotenkin välttämään sen että kaiutin alkaa päristämään sitä seinää. Periaatteessa se kartion linjaaminen seinän tasoon poistaa kokonaan sen seinäefektin. Lisäksi kaiuttiemien suunnittelussa on voitu luottaa siihen seinäheijastukseen, jolloin sen poistaminen voi tehdä jollekin taajuusalueelle hallaa

Gene esim tekee tällaisia 8351-450B Flush mount kit - Genelec.com ihan tuota tarkoitusta varten.

Tuolla "flush mount" -termillä löytyy paljon kamaa youtubesta sun muualta seinään upottamisen hyvistä ja huonoista puolista, ja erilaisia keinoja välttää haittoja.
 
Liittynyt
05.01.2019
Viestejä
24
Samat rakennukset täällä menossa. Seinään tulee upotus 55'' televisiolle ja television levynen 40cm syvä seinään upotettu taso vahvistimelle. Lattiakaiuttimista luovun ja laitan seinälle KEF-audion litteät kaiuttimet. Keskikaiutin tason ylemmälle hyllylle. Televisio kiinnitetään tv-telineellä aivan sivusta kiinni niin suoraan keskelle jää tv taakse paikka ihan miditorni atx kotelolle.
 

Liitteet

Liittynyt
02.12.2016
Viestejä
1 580
Hyvin harva lattiakaiutin toimii suoraan seinässä kiinni. "Hyllykaiuttimet" ovat sitten välillä suunniteltu tällaista käyttöä varten ja tietyt taajuusalueet eivät näin ollen korostu/vaimene huomattavan paljon. Toki modernit DSP-vahvistimet osaavat jotenkin noita puutteita paikkailla, mutta ei nekään kaikkivoipia ole.

Lähtökohtaisesti kuitenkin "äänenlaatu"eroista on vähän turha lähteä edes keskustelemaan jos kaiuttimia ei edes pyritä suuntaamaan kuunteupaikkaa kohti ja halutaan vain jotain sinnetänne-taustamökää tulevan joltain suunnalta.
 
Liittynyt
21.04.2020
Viestejä
4
Piirsin paintilla kuvan havainnollistamaan tuota miten kaiuttimet olisi tulossa sijoitetuksi eli suurimmaksi osaksi seinän sisään mutta kuitenkin niin että kaiuttimen elementit ovat reilusti ulkona syvennyksestä ja suoraan seinässä ei ole mikään kiinni ja etäisyyttä tullee n. 10cm kaikkiin pintoihin. Piirätmäni kuva ei ole paras, mutta ainoa.
 

Liitteet

Liittynyt
02.12.2016
Viestejä
1 580
Kyllähän tuo saattaa jotenkuten toimia, tai siis saada toimimaan, varsinkin jos on käytössä jokin nykyaikainen automaattisella huonekorjauksella varustettu av-pärinäpönttö. Katsoo vaan että kaiutin tulee sen verran ulos kolostaan ettei sivuheijastus osu toisella puolella heti kolon seinään. Kannattaa kuitenkin varautua siihen että yhtä hyvää ääntä ei tuolla tavalla saa kuin ns. vapaasti sijoiteltuna.

Jotain taulukaiuttimiakin voisi harkita jos mennään ulkonäkö edellä, subbari sitten jonnekin seinän sisään piiloon vähän puhisemaan.
 
Liittynyt
21.04.2020
Viestejä
4
Toistaiseksi en subbaria omiasta.

En ollut "budjetoinut" rahaa uusien kaiuttimien hankintaan, mutta kaikkinensa on kyllä haasteita koko tässä projektissa, kun kaiuttimet on reilu 90 senttiä korkeat ja tuosta kuvasta poiketen ne tulevat television alapuolelle. (television sivulle kaiuttimet eivät mahdu kun on seinä vaan 160cm leveä ja televisio tulee olemaan 65" eli ~145cm leveä) Kovin ylös joutuisi television asentamaan. (Toki tällä hetkellä minulla on televisio juurikin tuolla korkeudella olohuoneessa ja se korkeus on ihan ok siedettävä.)

Tod. näk. tässä käy nyt kuitenkin niin, että ostan matalammat kaiuttimet ainakin ensi alkuun. (Onneksi on aikaa vielä miettiä)

Kävi jopa mielessä, että jos television alareuna tulisi 40cm maasta ja television ollessa ~90cm korkea, kaiuttimet tulisi television yläpuolelle 1,3 metrin korkeuteen, mutta se vasta villi idea onkin ja siitä täytyy luopua jo ennen kuin sai ajatustyötä edes kunnolla käyntiin :D (Vähän itseäkin hävettää nämä epätoivoiset ideat.)

Se on varmaan tämä nykyaika, kun tarvii olla kaikki hienon näköistä ja sitten ei saisi myöskään kärsiä musiikki tai elokuvakokemus itsessään.

Kun mikään ei riitä.
 
Liittynyt
21.04.2020
Viestejä
4
Tein vähän akustiikkakokeita eilen.

Ympäröin kaiuttimet poislukien etupuoli vahvalla laudalla ja lisäksi mahdollisimman paljon kaikkea tavaraa ympärille ja niin että kaiuttimet tulivat mahd. vähän ulos tuosta "kotelointivirityksestä" ja tarvii kyllä sanoa, että minun korvaan Enter the sandman kuulosti vielä oikein hyvältä.

Testasin myös niin, että laitoin nuo samaiset etukaiuttimet korkealle (alaosa 110cm) ja kuuntelin sohvalta ja se kuulosti kyllä hirveältä.

Kuten varmaan huomaan, niin mikään hifiniilo en ole, mutta tuosta sai kuitenkin vähän osviittaa ja ainakin sen uskon saaneeni selville, että nuo kaiuttimeni voi kyllä laittaa osittain seinän sisään ja toivon mukaan ääni on aivan hyvä silti. Kuultavaksi jää.

Harkintaan jää vielä, että jos ostaisin matalammat etukaiuttimet, niin saisi television vähän alemmas kuin metrin korkeuteen, ergonomia ei ole kovin hyvä television ollessa noin korkealla. Sitten voikin aloittaa seinän rakentamisen.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
89 799
Viestejä
1 837 338
Jäsenet
39 061
Uusin jäsen
Leo Laukkanen

Hinta.fi

Ylös Bottom