Mulla on Fractal Define C kotelona ja nyt kun Gigabyten eagle 3080 tuli asennettua siihen niin totesin, että piikkilämpötilat käyvät turhan korkealla. Olin hieman laiska, enkä jaksanut excelöidä keskilämpötiloja (jotka siis huomattavasti näitä piikkilämpötiloja alhaisempia prosessorin osalta). Ennen kotelossani oli 4 tuleetinta; vakiotuuletin poistamassa takana ja katossa 140mm Arctic. Kaksi edessä imemässä uutta tilalle, joista toinen 120mm vakio tuuletin ja toinen 140mm Arctic. Asensin kaksi uutta Arcticin tuuletinta, 120mm lattiaan imemään ja 120mm ylös imemään koppaan lisää ilmaa.
Tuo Eagle ja ilmeisesti muutkin 3080 kortit on niin isoja, että se tulee niin pitkälle kopan etuseinän viereen, ettei siihen mahdu tuuletinta väliin. Ehkä joku lowprofile saattaisi mennä, mikäli sellaisia on edes olemassa.
Prossu käy nyt paljon viileämpänä pelatessa ja rasitustestillä testattaessa, kun kuuma ilma poistuu kopan takaosasta. Tuo GPU:n koko myös tekee sen, että ilma ei juuri liiku näytönohjaimen alapuolelta yläpuolelle ja toisinpäin. Poistamalla kovalevykelkan alhaalta edestä, siirtämällä SSD:n takapaneelin väliin ja lisäämällä pohjaan yhden 120mm tuulettimen ilmaa poistuu huomattavasti paremmin kopan takaosasta näytönohjaimen alapuolelta.
Tulipa askarreltua myös taulukko
piikkilämpötiloista, ei siis keskilämmöistä muutamassa sovelluksessa. Tämän nyt ei muutenkaan ole välttämättä kovin toistettavissa oleva testi, mutta toimii ehkä suuntaa antavana piikkilämpötilojen suhteen.
Z390-F 9600k 5Ghz 1.32v AVX -3. GPU vakiokelloilla ja koppatuulettimien tuuletinprofiilit vaihtelevasti standard/silent asetuksilla. Nuo kopan mukana olleet tuulettimet ovat kolmepinnisiä. Testien aikana kopan päällä oli magneeteilla kiinnittyvä pölyfiltteri paikallaan (kuten myös muut filtterit ja paneelit yms).
Sekä Horizon Zero, 3D Mark Time Spy ja Heaven Benchmark on ajettu 1440p resoluutiolla täysillä grafiikka-asetuksilla. Näytönohjaimen osalta ei tapahtunut suuria muutoksia, mutta prosessorin lämpötila putosi myös pelisessioiden aikana huomattavasti, eikä prosessorin tuuletin huuda niin kovaa kun viileää korvausilmaa on paremmin saatavilla.
Horizon Zerossa prosessori kävi noin 5 astetta viileämpänä. On muuten raskain peli mitä olen pelannut, sillä 9600K:n käyttöaste pyörii siellä 85% paikkeilla. Toki, onhan pleikkarin tuontipeli, niin en tiedä miten hyvin on optimoitu.
OCCT:n osalta lämmöt pysyivät seitsemän minuutin testiajon aikana 68-75 asteen paikkeilla. Tarkoituksenani ei ollut siis tehdä mitään taulukointia, joten en tullut edes ottaneeksi aikaisempia lämpöjä ylös.
Heaven Benchmarkissa prosessorin lämpötilat putosivat myös mukavasti, ollen aikaisemmin jatkuvasti yli 70 asteen yläpuolella. Tuulettimien lisäämisen jälkeen lämmöt eivät edes nousseet yli 69 asteen ja olivat muutenkin enemmän siellä kuudenkympin alkupuolella.
Mikään ammattimainen testihän tämä ei ollut, mutta jos tästä nyt jotain osviittaa saa kun koppakin näyttäisi olevan sama ja 3080-kortti on ostoslistalla.
E: Näitä tuulettimia sekä 120mm että 140mm versioina vakioiden lisäksi:
Arcticin tuuletin kätevällä PST -ominaisuudella jonka avulla PWM-signaalin jako on helppoa ja vaivatonta! Tekniset tiedot : Nopeus : 200 - 1800 RPM (PWM-ohjattu) 0dB -tuuletintil
www.jimms.fi
E2: Ajoin vielä tuon Heavenin tarkastellakseni silmämääräisesti tuota prosessorin keskilämpötilaa. Lämmöt prossulla 21. sceneen asti 55 astetta vaihteluvälin ollessa 48-59 ja 21. scenen jälkeen lämmöt liikkui noin 58 asteessa vaihteluvälillä 55-62, lukuunottamatta niitä sekunnin murto-osia, jolloin afterburner ilmoitti lämmöiksi jälleen 68 astetta.
E3: Emolevyn lämmöt nousi Heavenin benchmarkin aikana enimmillään 45 asteeseen, GPU:n alapuolella emolevyn heatsinkillä varustetu M2 39 asteeseen, näytönohjaimen ja prosessorin välissä oleva M2 55 asteeseen ja emolevyn takana, takapaneelin väliin sijoitettu 2,5" SSD 33 asteeseen, sikäli kuin OCCT:n ilmoittamiin lämpöihin on uskomista.