CPU-virtapiuhan (4+4 pinniä) rakenteesta

Liittynyt
01.11.2020
Viestejä
1 389
Emolla on paikka 24-pinnin päävirtaliitintä varten ja lisäksi 8 ja 4 pinnin paikat virralle. 8 pinnin liitin pitäisi kytkeä joka tapauksessa ja 4 pinnin liitintä käsittääkseni tarvitaan harvemmin lisäksi. Ajattelin sen nyt tökätä myös kiinni kun powerista löytyy.

Powerista tulee kaksi samanlaista 8 pinnin liitintä, jotka on merkattu "CPU" ja jaettu kahteen osaan (4+4). Paria asiaa aloin ihmettelemään.

Ekaksi 8 pinnin paikka ei muodoiltaan vastaa tätä 4+4 pinnin liitintä, vaikka meneekin kiinni (nelikulmaiset ja pyöreät muodot ei täsmää). Onko tässä nyt jotain menossa pieleen? Kuva alla.
Toiseksi huomasin että siinä 4+4 parissa kahden eri osan muodot on erilaiset. Kumpi niistä nyt sitten kuuluu siihen 4 pinnin paikkaan vai onko mitään väliä?

20210111_213757~2.jpgScreenshot_2021-01-11-23-04-06-942.jpeg
 
Oliko tää nyt liian vaikea kysymys vaiko ihan tyhmä kysymys? Joku kommentti auttaisi eteenpäin.
 
Nuo kaksi erillistä liitintä pitäisi kyllä pystyä yhdistämään paremmin toisiinsa.
 
Loogistahan olisi tuupata tuo neliönmallisilla reunuksilla olevan 4pin-liitin kiinni tuohon emolevyllä oleviin vastaaviin neliönmallisiin, mutta oikeastihan sillä ei ole merkitystä kumman 4pin noista valitset.
 
Eihän niitä voi laittaa väärin sinne, muutako työnnät meneen. Toki mitään tarvetta ei mahda olla, kun kuulostaa vähän siltä ettet ole ylikellottamassakaan.
 
Itse ihmettelin samaa joskus, powerin 4+4 ei näytä ihan samalta mitä vastaanottavassa päässä (8pin) emolevyllä. En muista mikä selitys oli eli vähän nollapostaus, mutta saattoi liittyä EPS12V vs ATX12V.
 
Ekaksi 8 pinnin paikka ei muodoiltaan vastaa tätä 4+4 pinnin liitintä, vaikka meneekin kiinni (nelikulmaiset ja pyöreät muodot ei täsmää). Onko tässä nyt jotain menossa pieleen? Kuva alla.
Toiseksi huomasin että siinä 4+4 parissa kahden eri osan muodot on erilaiset. Kumpi niistä nyt sitten kuuluu siihen 4 pinnin paikkaan vai onko mitään väliä?

Mulla oli ihan sama juttu. Kytkin kiinni ja kone edelleen toimii. Vähän ihmetytti että mulla oli virtalähteessä kaksi johtoa jossa toisessa kiinteä 8 ja toisessa tuo 4+4. Olisi saanut olla samasta johdosta 8+4. Noita johtoja joutui kytkemään nyt niin paljon. Toki kun johtoja ja liitintöjä riitti niin kytkin kaikki, tuntui vain todella överiltä että emolle menee kolme eri johtoa, prossukin on nimellisesti alle 100W.(kevyesti kellotettuna tälle hetkellä varmaan hieman yli mutta ei tuota kovin helpolla saa yli 150W)

Tuolla tavalla kaikki johdot tietokoneessa pitäisi toimia. Jos se menee kiinni ilman väkivaltaa tai selvää muuta virhettä, niin ne ovat yhteensopivia. Noi pienet muotoerot siis estävät väärän kytkemisen. Iso neliö ei mene pienempään pyöreään mutta toisinpäin, pienempi pyöreä menee neliöön helpolla.

Jostain syystä modulaaristen virtalähteiden virtalähteen päässä olevat liittimet eivät täsmää tähän systeemiin. Niissä voi vääriä johtoa kytkeä väärin, lähinnä siis jos käyttää vieraita johtoja jotka eivät tulleet virtalähteen mukana. Vähän outoa että hyvästä koodaussysteemistä joka on käytössä lähes kaikkialla, niin elektroniikassa kuin muuallakin, on noiden kohdalla luovuttu. (ja samalla tehty helvetin hankalaksi hankkia lisäjohtoja sen puoleen alkuperäiseltä valmistajalta kuin tarvikevalmistajilta)

Kuitenkin emon päässä ja muualla komponenteissa systeemi pätee. Jos sopii fyysisesti niin sopii myös sähköisesti. Muu yhteensopivuus ei ole vielä fyysisellä yhteensopivuudella taattu, esim. REG muistit ja tietyt Intelin prossut, mutta fyysinen=sähköinen yhteensopivuus tarkoittaa ettei vaurioita synny vaikkei komponentti suostuisi toimimaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 530
Viestejä
4 539 486
Jäsenet
74 817
Uusin jäsen
pepponen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom