Jimm's suhtautuminen coil whine ongelmaan (Syyskuu 2019)
Yritin saada Jimmsiltä ostettua Gigabyten Vega 56 korttia takuuseen suurehkon coil whinen vuoksi. Coil whinen määrä on korvakuulolla noin 3 - 5 kertaa suurempaa kuin mitä RX 480 kortilla ja vielä suurempaa kun verrattiin GTX 1060 korttiin. Lähetin tästä lyhyen videon pätkän RMA hakemuksen kanssa ja hakemus tulikin sitten hylättynä takaisin heti seuraavana aamuna näillä viesteillä:
Lähettämänne videon perustella kyse on ihan normaalista Coil whine -äänestä.
Coil whine -ääni on normaalia tehokkaille komponenteille. Coil whine ei ole kuitenkaan takuunalainen vika. Äänenvoimakkuus vaihtelee esimerkiksi ruudunpäivitysnopeuden mukaan, mikä on sidonnainen sen normaaliin käyttöön. Niin kevyessä käytössä kuin rasituksessakin.
Coil whineä eli kelojen vinkumista esiintyy virransyötön laadusta riippuen lähes kaikilla komponenteilla. Ääni tulee virransyötön kelojen korkeataajuisesta resonoinnista kotelossaan, mikä on tekniikastaan johtuva ilmiö.
Äänellä ei ole vaikutusta komponentin normaaliin toimintaan, eikä tämä kuulukaan valmistajien asettamien takuuehtojen piiriin.
RMA-hakemuksenne *** on poistettu.
Johon sitten vastasin että kyseessä on todella voimakas coil whine verrattuna normaaliin lievään coil whineen johon sain vastauksen pienellä viiveellä:
Sain käsittelijän kommentit ks. alla
” Coil whine on sellanen ääni, ettei siitä pääse eroon. Sitä on kaikissa komponenteissa, joiden sisällä liikkuu sähköä.
Jossain tuotteissa se kuuluu kovaa ja jossain hiljaa. Se on nimenomaan juuri tekniikastaan johtuva ilmiö. Mikäli kaikki ”coil whine” äänet menisi takuuseen, voisi kaikki valmistajat lopettaa komponenttien valmistamisen, koska ne olisi tämän myötä muuten kaikki viallisia.
Hyvänä esimerkkinä on isot sähkökeskukset, joista kantautuva ”vinkuva/särisevä” ääni ulottuu monien kymmenien metrien päähän. Sille ei voi tehdä mitään, koska se on tekniikastaan johtuva ilmiö. Jos tämä ääni haluttaisiin kokonaan kitkeä pois, tulisi komponenttien virransyötöt olla niin vanhaa tekniikkaa, ettei nykyisiin tehotarpeisiin päästäisi.
Ääni saattaa olla inhoittava, mutta sillä ei ole vaikutusta tuotteen normaaliin toimintaan.
Mitä suurempi kuorma-> sitä suurempi ääni on. Kaikissa sitä on enemmän tai vähemmän, eikä se komponenttia vaihtamalla muutu.
Yksilöitä jokainen näytönohjain ja jokaisella oma taajuutensa millä värisee.
Gigabyte on esimerkiksi linjannut täysin, että ”Coil Whine” EI ole takuunalainen ongelma.”
Toivottavasti tämä kattaa kysymykset
Omat ajatukseni tästä: Kyllähän coil whine todellakin on normaalia näytönohjaimissa ja monissa muissa komponenteissa. Mutta sen määrä ei saisi olla niin suurta että sen kuulisi selvästi vielä usean metrin päästä kaiken hälinän ja äänen läpi. Edellinen korttini RX 480 päästi myös pientä coil whineä mutta sen taso oli vielä hyväksyttävää koska se ei kuulunut kotelon läpi juurikaan muulloin kuin ehkä täysin hiljaisessa huoneessa. Näytönohjainten coil whinesta puhuttaessa en lähtisi sekoittamaan tähän mitään sähkölaitoksia tai muuta teollisuustason sähkölaitteistoa. Kun kyse on komponentista joka on tarkoitettu pöytäkoneen sisälle, niin täytyisi se myös suunnitella sen mukaisesti. Kortteja kuitenkin on myös sellaisia malleja joista sitä coil whineä ei kuule kuin hyvin vähäisissä määrin, niin tällaista suunnittelua voitaisiin varmasti soveltaa myös muihinkin kortteihin. Näytönohjainten coil whine riippuu täysin niiden suunnittelusta ja komponenttivalinnasta. Virransyöttöön on kyllä olemassa komponentteja jotka ovat suunniteltu juuri coil whineä ajatellen vaimentavasti.
Tähän liittyen linkkaan tähän Buildzoidin videon jossa keskustellaan juurikin näistä komponenteista:
Lopulta kait hyväksyttävä coil whinen määrä riippuu aivan siitä miten paljon kuluttajat sitä sietää. Jos kuluttajille saadaan syötettyä sellainen yleinen käsite että coil whine olisi määrästään riippumatta normaalia ja että siltä ei voida mitenkään välttyä, niin kyllähän näitä vinkuvia ja säriseviä kortteja sitten valmistetaan ja myydään. Jos tähän asiaan suhtauduttaisiin hieman agressiivisemmin niin voisimme mahdollisesti saada hiljaisempia kortteja tulevaisuudessa.