• TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>

CNC- koneita

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ississ
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
17.01.2018
Viestejä
2 250
@Eore:n pyynnöstä toisessa ryhmässä hiukan juttua, muutama kuva koneista ja tekemisistä.

Kaikissa on ohjauksena Linuxcnc. Levyjako samballa että saa työt helposti talliin ilman usb- tikkuja, vnc-server niin voi testata miltä työt näyttää menemättä talliin ja tietysti wake-on-lan. Ja tietysti ssh, juuri muuta noissa ei sitten enää olekaan.
Kaikissa koneissa on autologin ja linuxcnc:n käynnistys heti alkuun koko ruudun kokoisena ikkunana.

Aikajärjestyksessä:

1. Pöytämallinen kaiverrin, työala 210x320x80mm, itse suunniteltu ja tehty vuosina 2009-2010
Alkuperäiseen kokoonpanoon on vaihdettu myöhemmin askelmoottorit ja ohjaimet jolloin nopeus tuplaantui sekä karan laakerointi.
Nykyään XY liikkeistä huolehtii 2Nm moottorit HP5056 ohjaimilla ja Z 0.5Nm moottori HP 5042 ohjaimella, kaikki @38VDC.
Nopeutta löytyy XY 1200mm/min ja Z 1900mm/min, kara 20000rpm
Ohjaus rinnakkaisportin kautta, Fujitsu Amilo D8830 P4 3GHz, 2G ram, 100G hdd.
Ohjaava PC vaihtuu, tilalle on tulossa ASRock Q1900B-ITX.
Tällä on tehty esimerkiksi näppäinhatut ja kaikki piirilevyt jotka olen tarvinnut vuoden 2010 jälkeen. Muutama kuva löytyykin jo näppisketjusta: Mekaaniset näppäimistöt
Näppäinhattuja:
Rannekellon runko puusta:
Kellotaulu:


2. Optimum BF20L konversio 2010-2011
Kaikissa liikkeissä 4.5Nm askelmoottorit ja HP8078 ohjaimet @75VDC.
4- akseli on myös muutettu käsikäyttöisestä matoruuvilaitteesta, kierroksia siitä ei juuri saa mutta pystyy kääntämään kätevästi kappaletta.
Edit: liikealue 500x170x250mm
Nopeudet 2100mm/min, kara alkuperäinen n. 30-3000rpm vain käsin säädöllä.
Ohjaus rinnakkaisportin kautta, Dell GX260 P4 3GHz, ATI radeon 9200, 2G ram, 120G ssd.
Ohjaava PC vaihtuu, tilalle on jo rakenteilla ASRock Q1900B-ITX samaan koteloon moottoriohjainten kanssa niin saan yhden laatikon kokonaan pois.

Tässä melkein valmiiksi siirrettynä uudelle pöydälle.
optimum2.png

Esimerkkinä näppäimistön etulevyn tekoa:
Rannekellon koristeruuvin kuusiokanta:
Näppäimistön reunalistaa: Custom TKL keyboard #3 case side


3. 17m00bф30 cnc- sorvi, valmistettu Vilnassa 1992.
Sain halvalla vuonna 2013, oli kuulemma seissyt n. 10v varastossa ja siltä se näyttikin ;)
2014 kone oli jo sorvauskunnossa mutta edelleen puuttuu suojapeltejä ja automaattivoitelu.
Melkein kaikki sähköosat on vaihdettu, vain liikkeiden moottorit (100W harjalliset DC servot) ja niiden enkooderit, työkaluvaihtajan moottori (380V 3-vaihe 40W) ja pari muuntajaa on alkuperäisiä. Karan 1.1kW DC- servon tilalla on 1.5kW 380V 3-vaihemoottori taajuusmuuttajalla, n. 60-6000rpm kunhan vaihtaa hihnapyöriä.
Edit: unohtui liikealue 148x320mm nopeudella 2400mm/min ja pyörimään mahtuu n. 150mm kappale.
Ojaus sarjaportin (työkaluvaihtaja) ja Mesa 5i25+7i76 (kaikki muut) kautta, Dell GX260 P4 3GHz, ATI radeon 9200 passiivijäähdytetty, 2G ram, 32G ssd.
Tämänkin ohjain pitäisi vaihtaa uudempaan mutta rajoittavana tekijänä on 5i25 joka on pci- kortti, muuten laittaisin saman Q1900B-ITX:n.

Ennen- ja jälkeen- kuvat on aina kivoja. Alkuperäiskunto ja kasauksen aikainen josta näkee mitä lian alta löytyi.
sorvi_ennen.pngsorvi_jälkeen.png
Valojen testausta pimeässä
sorvi_valot.png

Tuohon yllä olevaan koristeruuviin alkukoneistus: 17M00Bф30 CNC lathe #3
Rannekellon lasin kiinnitysrengas messingistä: Wooden wrist watch project #3: glass and back cover rings
Ja kierre: 17M00Bф30 CNC lathe Intex 38mm hose adapter: 59x2.5mm thread
 
Viimeksi muokattu:
Jatketaan nyt vielä vähän.

Optimum sai uuden ohjaimen koska vanha Dell näytti hajoamisen merkkejä, ilmeisesti poweri. Päätin vaihtaa samalla koko koneen koska tuo vanha alkoi olla jo aika vanha...
Uusi on siis Asrock Q1900B-ITX joka on todettu hyvin toimivaksi linuxcnc:n kanssa.
Vanhan koneen levy toimi ilman muutoksia uudessa emossa, vain verkkokortti piti nimetä takaisin eth0:ksi. Muistia tuli huimat 16G koska kaapissa oli vain 8G samanlaiset palikat.
Tässä käytössä latenssiarvo on tärkeä ja se näyttää olevan parhaimmillaan kun on kiinni 2 samanlaista muistipalaa. Käyttis on vielä vanha 32bit joten muistia on ihan liikaa mutta tulipahan hyötykäyttöön laatikon pohjalta.

Alkuperäinen ohjainlaatikko vuodelta 2010:
optimum_sähköt_1.png

Ja päivitettynä. Ikivanha SUN 5/12V poweri vaihtui myös uuteen Meanwelliin. Powerina chieftec 120W ja sen ulkoinen osakin mahtui sopivasti kopan kattoon.
Takaseinässä oli vielä sen verran tilaa hdmi jatkolle, verkkoliittimelle ja parille usb- portille.
Etupaneeliin piti lisätä virtanappula (ja sille suojakaukalo).
Jonkin verran piti tehdä muitakin muutoksia koska vanha oli suunniteltu kahdelle rinnakkaisportille ja uudessa emossa on vain yksi eikä tuohon oikein mahdu kätevästi lisäkorttiakaan.
Emo, poweri ja ssd on rakennettu n. 1.5mm pellinpalalle jossa on 3 sivulla kantattu reuna. Ylijäämää jostain vanhasta kotelosta. Kokonaisuus lähtee irti kun irrottaa kolme ruuvia ja maajohdon.
optimum_sähköt_2.png

Miinuksena tässä on se ettei alla oleville osille pääse tekemään mitään ennen kuin purkaa pc:n pois, toisaalta koppa on ollut tallissa pöydän alla siitä lähtien kun se sinne asennettiin eikä ole tarvinnut availla. Toivottavasti menee näin taas muutaman vuoden.
 
Morjesta.

Vaikuttavaa jälkeä. Oisko sulla alottelijalle ohjeita tuommosen Optimumin jyrsimen konvertointiin. Kenties jotain valmista?
Sattuu lojumaan semmonen nurkissa ja mietin että miten sen saisi käyttöön.
 
Morjesta.
Vaikuttavaa jälkeä. Oisko sulla alottelijalle ohjeita tuommosen Optimumin jyrsimen konvertointiin. Kenties jotain valmista?
Sattuu lojumaan semmonen nurkissa ja mietin että miten sen saisi käyttöön.

Tässä jotain alkuun

Osta valmis kuularuuvisarja vaikka se maksaakin enemmän. Plussana sopii suoraan vanhojen tilalle kun säätämistä on muutenkin ihan tarpeeksi.
Askelmoottoreilla on helppo aloittaa, en suosittele ainakaan pienempiä kuin nuo 4.5Nm. Ja kunnolliset ohjaimet jotka on mitoitettu hiukan yli niin ei tarvitse ajaa tehorajoilla.
Moottorien asennus hihnan kanssa on ehkä hiukan helpompi kuin suoraan akselin päähän mutta jos aiot tehdäkin koneella jotain niin hihnat pitää suojata lastuilta. Samoin sen alkuperäisen kumilätkän tilalle kannattaa laittaa sopiva suojahaitari (omassa on varaosana ostettu pystyhaitari).

Moottorien kiinityslevyihin on varmaan mitat tallella, ne on tehty tuolla samalla koneella manuaalina.
Muistaakseni alkuperäisessä on vain yksi laakeri lyhyemmän ruuvin etupäässä, siihen kannattaa laittaa toinen välysten poistamiseksi. 2 normaalia riittää hyvin kun laittaa sopivan sovitelaatan vain ulko- tai sisäkehälle. Ja tästä johtuen pitää tehdä uusi laakeripesä, muistaakseni vanhassa ei ole tarpeeksi ainetta.
Kaikkien liikkeiden molempiin päihin rajakytkin, toista voi käyttää myös kotipaikkana jos ei halua laittaa kolmatta kytkintä/akseli.

Ohjaimeksi suosittelen linuxcnc:tä, se on toiminut hyvin. Jos nurkissa lojuu vanhaa pc- rautaa (P4 tai uudempi intel) niin kannattaa ladata se live- image ja ajaa nopeustesti niin käyttökelpoisuus selviää.

Tässä käytin ohjaukseen rinnakkaisporttia ja sen perään tein oman kortin jonka kautta ohjaus kulkee, en pysty suosittelemaan mitään valmista tuohon kohtaan.
Mesa 5i25/6i25+7i76 on hyvä valmis yhdistelmä mutta taas vähän arvokkaampi. Sorvissa on 5i25+7i76 ja se on ollut hyvä. Mesa vaatii myös koneelta vähemmän nopeutta kuin rinnakkaisportti.

Ainakin omassa optimumissa oli sähköboksissa valmiiksi liitin jonka kautta saa karan päälle ja pois. Alkuperäinen nopeudensäädin ei ole muuten helposti säädettävä, kytkennästä johtuen nopeuden säätö ohjelmasta menee hankalaksi, menee edelleen käsipelillä.

Ainakin CNCzone.com-CNC Machines, CadCam ,Classifieds, Metalworking,Woodworking ja CNC - Harrastus löytyy juttuja joita kannattaa lueskella, enempi parempi. Ainakin muutama vuosi sitten löytyi todella paljon optimum ja sen kloonien konversioita, kannattaa tutustua mahdollisimman moneen projektiin sopivalla kriittisyydellä.

Vältä kaikissa osissa halpoja kopioita (moottorit, ohjaimet, laakerit, sähköosat)
Suojattuja kaapeleita kannattaa käyttää melkein joka paikassa (siis EI noin kun näkyy mun kuvissa ;) ).
Suunnittele ja toteuta maadoitus kunnolla, muuten tulee varmasti ongelmia häiriöiden kanssa.

Niin ja kone pitää purkaa melkein kokonaan että saa ne ruuvit vaihdettua. Tulee siinä samassa tutuksi.
Ota kaveri purkuun/kasaukseen, karalaatikko on hankala pitää samalla kun laittaa ruuveja...
Samoin pöytä pitää saada pois ja paikalleen niin ettei riko sen alla olevaa ruuvia.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 829
Viestejä
4 578 259
Jäsenet
75 250
Uusin jäsen
samnpba

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom