Cad ohjelmat ja etätyön ongelmien kierto

Liittynyt
10.04.2022
Viestejä
1
Moi,
olen kokeillut muutaman kerran etätöitä työssä jossa käytetään Cad ohjelmia.
Kuitenkin työn tekeminen hidastuu etänä tehdessä, montaa tiedostoa ei kannata pitää auki,
ja tietokone latailee omiaan niin että ohjelma ei vastaa käskyihin. olen käsittänyt että:
-Cad ohjelmat lataa ajoittain lisenssiin yhteyttä firman serverille, joka VPN läpi tehtynä hidastaa
tekemistä.
-VPN yhteydet on hitaita(1mbps), vaikka kotona olisi nopea netti
-etätyön tekeminen sopii yleisesti ottaen tietotekniikan puolesta esim. raporttien kirjoittamiseen,
selainpohjaiseen työskentelyyn, mutta ei raskaampiin ohjelmiin em. syistä.
-Tai sitten IT-alalla tehdään etätöitä, koska tiedoston yhtäaikais käsittelyssä on jotenkin erilaiset
mekanismit (tarkoitan sitä että jos työstää jotain tiedostoa Cad ohjelmalla firman servereiltä, niin tämä on hidasta, verrattuna siihen että IT-alalla on jonkinlaisia tekniikoita joiden avulla moni ihminen voi työstää samaa tiedostoa tms). Työssä missä työstetään Cad ohjelmien tiedostoja, on työstettävä tiedosto firman serverillä jotta muut eivät tee siihen muutoksia.

-Olenko oikeassa em. kohdissa?
-Onko kuitenkin mahdollista nopeuttaa etätyössä Cad ohjelmilla työskentelyä? Esim jos kopioi työstettävän tiedoston koneen kovalevylle, ja työpäivän jälkeen kopioi sen serverille? tässä on se ongelma, että tulisi saada serverillä oleva tiedosto lukittua, ettei joku muu työstä samaa tiedostoa, jolloin hänen työnsä menee hukkaan jos kopioin tekemäni tiedoston serverillä olevan päälle. Mutta miten jotain tiedostoa edes lukitaan windowsissa? (en löytänyt omalta koneelta nopeasti tietoa) ja lisäksi vaatinee järjestelmänhallitsijan oikeudet, mikä tarkoittaisi että firman IT:tä pitäisi häiritä kokoajan, joka menee liian hankalaksi?
-Myös Cad ohjelmissa ilmeisesti pitäisi muuttaa temppifilen tiedostojen tallennussijainti omalle koneelle, koska
kone tallentaa sitä muuten serverille jatkuvasti VPN yhteyden kautta, joka jumittaa konetta.
-Onko muita vinkkejä, jolla Cad pohjaisen etätyön saisi rullaamaan?
 
Palautetta sinne IT-osastolle notta VPN yhteydet kuntoon.
Nimeät sen palvelimella olevan tiedoston ”akseli_duunaa_nyt_tata_tiedosto.xyz” ja otat sen omalle koneelle. Lisenssin validoinnit, eivät varmaan kovinkaan paljon bittejä vie.
 
Meillä on firmassa käytössä solidworks ja mietittiin että otetaan firman sisäinen ”pilvipalvelu” serveri jonne tallennetaan kaikki mutta todettiin liian hankalaksi.

Käyttöön tuli solidworksin oma PDM joka tallentaa kaiken Dassaultin servereille ja jos joku tiedosto on omalla koneella auki niin kukaan muu ei voi sitä muokata. Eikö ole myöskään rasitteita firman sisäisestä VPN:stä.

Tällisia palveluita on varmaan muillakin softafirmoilla.
 
Cad ohjelmat lataa ajoittain lisenssiin yhteyttä firman serverille, joka VPN läpi tehtynä hidastaa
tekemistä.
-VPN yhteydet on hitaita(1mbps), vaikka kotona olisi nopea netti

VPN palvelunne on alimitoitettu ja ylikuormitettu. Nämä kaksi kohtaa tuovat sen esille. Kaksinkertaistus VPN suorituskykyyn ei riitä, tarvitaan selvästi enemmän suorituskykyä. 1Mbps menee läpi täyteen saturoituneestakin joten se ei oikein ole mittari että se 1 Mbps olisi sen suorituskyky.

-etätyön tekeminen sopii yleisesti ottaen tietotekniikan puolesta esim. raporttien kirjoittamiseen,
selainpohjaiseen työskentelyyn, mutta ei raskaampiin ohjelmiin em. syistä.
-Tai sitten IT-alalla tehdään etätöitä, koska tiedoston yhtäaikais käsittelyssä on jotenkin erilaiset
Itse teen reaaliaikaisesti etänä CAD piirtämisen kanssa vastaavaa hiirellä piirtoa. Eli hiirellä klikkaillaan sijaintiin X:Y joko vasen/oikea painike pohjassa tai yksittäisillä painalluksilla. Ei mitään raportteja. Samoin joudun siirtelemään useiden gigojen tiedostoja etänä. Tämä ei toimisi jos VPN suorituskyky tai kodin nettiyhteys olisi jotain alle 50 Mbps nuhjaamista. 100Mbps alkaa olla siedettävä omassa duunissa.

Maxxilla oli tuossa erinomainen tiedostojen versiointiin liittyvä vinkki. Sitä kannattaa selvittää voisiko sama toimia teillä.
 
Itse olen käyttänyt Parsec-nimistä etäyhteysohjelmaa. On tehty alun perin pelaamiseen, mutta pienen latenssin työpöydän striimaus toimii erinomaisesti myös yrityssovelluksissa.

Isommassa firmassa voi tosin tulla tietoturvapolitiikka esteeksi, kun lähtee omia etäyhteyssoftia asentelelaan työkoneelle.
 
CAD-ohjelmien käyttö ei pitäisi olla mikään ongelma kotonakaan, jos yhteydet ovat kunnossa.

Juuri kokeilin 1GB testitiedostoa VPN-yhteyden päässä olevalle palvelimelle niin yhteysnopeudeksi sain 280/40Mbps, joka vastaa aika hyvin 400/40Mbps kotiliittymääni. Palvelimella on 500/500 yhteys.

Suurimman ongelman SMB-tiedoston siirtoon aiheuttaa latenssi. Pingin tulisi pyöriä siellä 20-30ms paikkeilla, että työskentely on sujuvaa. Jos latenssi on suuri, ei yhteyden nopeuden nostosta ole mitään hyötyä.
 
Buzzword-vastaus ongelmaan on edelleen Remote Desktop. Näin on siitä huolimatta, että nk. etäyhteyksien siirtonopeudet ovat moninkertaistuneet viimeisen vuosikymmennen aikana. Varsinkaan CAD-ohjelmia (Autodesk:in ja muiden nimekkäiden) ei pitäisi ajaa omalla raudalla vaan etänä sieltä työpaikan työasemalta tai työpöytäpalvelimelta. Tekniikoita ja tuotteita työpöydän etäkäyttöön sekä työpöytien tarjoamiseen etäkäyttönä on paljon ja erilaatuisia. En ala erittelemään, kun aika on jo ajanut oman käytännön kokemuksen ohi.

Viimeksi itse käytin jokunen vuosi sitten TeamViewer nimistä tuotetta. Ei ollut kylläkään CAD-ohjelman etäkäytössä vaan automaatio-ohjelmistojen, jotka vaativat yhtä jos toista sidonnaisuutta ajoympäristöltään. Ei ollut mitään järkeä alkaa monistamaan ohjelmistoympäristöä etäkäyttöön.

Työpöydän etäkäyttöohjelmasta ja halutun tietoturvan tasosta riippuen työpöydän etäkäyttöohjelman kanssa on käytettävä jotain erillistä VPN:ää. Jotkut työpöydän etäkäyttöohjelmat eivät tarjoa mitään suojausta verkkoliikenteelle ja/tai vahvaa autentikointia etäyhteyden muodostamiseen. Nämä asiat on käytävä huolellisesti läpi ennen ohjelman käyttöönottoa. Ja sittenkin on syytä miettiä luottaako vain tuotteen tarjoajan sanaan sekä siihen, että ohjelmasta löytyy jotkin asetukset suojauksien sekä varmennuksien aktivoimiseen sekä säätämiseen. Verrokkina tavalliset webbiselaimet, kaikista selaimista on löytynyt pitkä arsenaali erilaisia suojausominaisuuksia sitten it-vuoden miekka ja kirves, mutta kuka luottaa vielä esimerkiksi IE6:teen.

Sitten tietoturvan jälkeen oma juttunsa on evaluoida työpöydän etäkäyttöohjelmien sopivuus nimenomaan CAD-työaseman työpöydän etäkäyttöön. Joskus ammoisina aikoina mm. tukea kahdelle näytölle ei ollut tai osoitinlaitteiden tuelle, vain hiiri kahdella painikkeella ja näppis. Itsellä ei ole ollut käyttöä laajemmalle tuelle eikä ole tarvinnut tehdä evaluaatiota muiden käyttöön, joten en osaa sanoa, missä työpöydän etäkäyttöohjelmissa nämä asiat nyt on kohdallaan.
 
Aloittaja ei määrittänyt, mistä CAD-ohjelmasta on erityisesti kyse, mutta meillä on firmassa vastaavanlaista haastetta. Töissä on käytössä AutoCAD-ohjelmisto (2D-suunnittelu). VPN-yhteyden nopeus yrityksen palvelimelle on melko hidas, jonka myötä CAD-ohjelmassa esiintyi hitautta.

Ongelmaksi etäyhteyden kautta työskennellessä ei muodostunut CAD-suunnitelmien käsittely, vaan se, että ohjelma latasi satunnaisesti asetuksia ja jotain firma-ympäristön ja -työkalujen aputiedostoja palvelimelta. Palvelinyhteyden aikana sovellus jäätyi niin pitkäksi ajaksi, että sai ladattua tarvittavat tiedot serveriltä. Ongelma keveni huomattavasti, kun AutoCAD:in ympäristöasetukset kopioitiin läppäriin ja ohjelman tiedostopolkuviittaukset vaihdettiin paikallisiksi poluiksi verkkopolkujen sijaan. Edelleen jotain pienempiä jäätymisiä esiintyy. Tämä saattaa liittyä lisenssien tarkastamiseen.

Kuitenkaan itse suunnitelmien käsittely etäyhteyden yli ei poikkea oleellisesti toimistolla tapahtuvasta suunnittelusta. Tietysti isot suunnitelmat avautuvat ja latautuvat ohjelmaan hitaammin, mutta muutoin niiden käsittely on ihan käyttökelpoista.
 
Pullonkaula voi olla:
- VPN palvelin, etenkin jos se on jossain low end palomuurissa
- Toimiston netti, jos palvelimia ei ole vielä siirretty konesaliin, tai se konesalin netti, tosin niihin saa helposti nopeita yhteyksiä
- Kotinetti tai mahdollisesti huono reitti liittymien välillä
- Joskus kotireitittimetkin ovat olleet ongelmallisia

Windows lukitsee tiedoston verkkolevyltä automaattisesti, kun sen avaa jollain ohjelmalla, siihen ei voi manuaalisesti vaikuttaa. Tiedän paikkoja, jossa CAD käyttö VPN yli ilmeisesti onnistuu ihan kelvollisesti koska jengi pysyy etänä eikä raahaudu toimistolle. Tuohon auttoi kun vaihto palomuurivalmistajan VPN:n suoraan Microsoftin omaan ja yhteydet päättää tähän dedikoitu virtuaalipalvelin.

Remote Desktop ym käyttöön tarvitsee sitten joko olla työasema työpaikalla ja etäkone himassa tai vähän järeämpi ja huomattavasti kalliimpi VDI ympäristö missä CAD softaa ajetaan.

Onedrive, Sharepoint ym MS tuotteet osaavat nykyään yhtäaikaisen editoinnin suoraan pilvestä, mutta CAD ohjelmat tuntuvat olevan tiukasti menneisyydessä. Ehkä niiden oman PDM systeemit toimivat jo paremmin netin yli.
 
Moi.
Miten kalustepuoli? Oletteko saaneet firmalta kalusteita?
Voisin kai koittaa etätöitä taas, ilmeisesti vaan raahaan pöytäkoneen kotiin töistä näyttöineen päivineen.
Kalusteet on huonolaatuiset työskentelyyn, mutta etätyön edut voittaa silti haitat.
Lähtökohtaisesti varmaan pitää ostaa itse, turha ruveta niitä pummaamaan töistä, ja lisäksi en saa työtuolia edes autoon mahtumaan.
Työtuoli onkin sitten 500e paukku. Halpistuolit hajoavat hetkessä.

Oletteko vero.fi verkkopalvelussa veroilmotukseen korjanneet etätyökuluja?
Nettilasku, kalusteiden osto...
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 357
Viestejä
4 535 972
Jäsenet
74 793
Uusin jäsen
Sasu Heikkilä

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom