Budjettirautaa virtualisointiin

Liittynyt
25.07.2018
Viestejä
9
On käynyt niin että lga1150-emolevyni hajosi ja olen pakotettu hankkimaan joko käytetyn emolevyn tai sitten uuden prossun, emolevyn ja muistit.

Jos käy niin etten löydä piakkoin sopuhintaan lga1150 emoa, ajattelin hyödyntää uutta buildia rakentamalla kasaan gpu-passthrough hyödyntävän systeemin.

Haaveena olisi käyttää prossun igpu:ta host-linuxissa ja ohjata omistamamani 750ti guest-windowsille. Näyttiksen päivitän sitten joskus kun hinnat halpenevat. Olen käyttänyt jonkin verran eri distroja ja vaikken guru olekaan, osaan etsiä tietoa ja seurata ohjeita. Täältä toivoisin kokemuksia ja vinkkejä ja arvioita suunnitelmani onnistumismahdollisuudesta.

Vaihtoehdot budjettiin sopiville uusille prossuille:
  • i3-8100
  • 2200g
Ryzenin puolesta puhuisi tehokkaampi igpu mutta ymmärtääkseni vega näkyy virtualisointisoftassa niin ettei sitä voi passthrough guest-systeemille. Tälle ei toisaalta ole hirveästi tarvettakaan jos ohjaan sille jo omistamani 750ti:n.

Mitenköhän vegan ajurituki linuxissa toimii tällä hetkellä?
Entä intelin igpu-ajurituki?

Mitenkäs emon valinta käyttööni, kuinka tärkeää luulisitte olevan ongelmien välttämiseksi? Useampaa pcie-16 väylää en tarvinne, mikäli saan igpun futaamaan linux-puolella.
 
Viimeksi muokattu:
Guru en ole minäkään tässä asiassa, mutta olen jotain virtualisointikonetta myös harkinnut. Tähän keskusteluun oleellisia tietoja sinun buildisi osalta ovat ainakin, että kuinka monta vm:ää alustalla toimisi ja mikä niiden käyttötarkoitus olisi.

Onko alustalla siis ainostaan yksi guest windows ja ei muuta? Mietin että jos asia on näin, niin eikö kannattaisi asentaa suoraan Windows siihen koneeseen. Vai teetkö siis sillä linuxilla jotain muutakin kuin virtualisoit ja se VM-Windows on siinä lähinnä niitä asioita varten, jotka on helpompi tehdä Windowsilla? Onko tuo Windows esim. pelaamista varten?
 
Kiitos videosta! En tiennyt Wine:n rautakiihdytyksen olevan noin hyvällä tasolla nykyään, vakavasti otettava vaihtoehto siis sekin.

Alustalla olisi todennäköisesti vain Windows-vm, jota käyttäisin pelailuun ja mm. rautakiihdytettyihin Adoben softiin.

Ensisijaisesti haluaisin käyttää linuxia, koska olen tykästynyt i3+xfce -komboon ja teen mm. neuroverkkokuvia, joita ei pysty ilman nvidian näyttiskiihdytystä tekemään kunnolla linuxilla ja Windowsilla se homma ei luonnistu juuri ollenkaan, tai tämä oli tilanne vielä noin vuosi sitten kun aktiivisesti sitä harrastin. Teen myös web-kehitystä ja komentorivillä toimivat työkalut ovat linuxilla huomattavasti helpompia ylläpitää ja asentaa kuin windowsilla. Tosin en ole Windows 10 bash-subsysteemiä vielä kokeillut.

Headless passthrough on seuraava asia, jota alan selvitellä. Käyttääkö tai tietääkö täällä siitä joku? Aikaa on käytettävissä sen verran vähän tällä hetkellä, että projekti saattaa venyä mutta kokemuksia olisi mukava lukea.
 
Eikös tuossa pidä jättää hostille yksi ydin käytettäväksi? Noissa listaamissasi prossuissa on 4 ydintä ilman HT:tä. Eli pelailuun jäisi vain 3 ydintä, joka voi muodostua pullonkaulaksi. Riippuu tietty mitä pelaa että miten paljon toi vaikuttaa. Ja yleensäkin että kuinka pitkää käyttöikää tälle järjestelmälle olet ajatellut.
 
Eli pelailuun jäisi vain 3 ydintä, joka voi muodostua pullonkaulaksi.

Hyvä pointti, jota en ollut ajatellutkaan. Voi olla että kannattaa sittenkin säästää parempaan rautaan ja testata harjoitteluksi virtualisointia nykyisellä raudalla, kun sain käytetyn emonkin hommattua rikkinäisen tilalle.

Vaativimmat pelit joita olen pelaillut viime aikoina ovat Gta 5, Witcher 3 ja Metal gear solid 5, jotka muistaakseni kaikki hyötyvät useammista ytimistä. Muuten pelailu on jäänyt lähinnä indie-peleihin ja ne usein vaativat vähemmän vääntöä kuin AAA-pelit. Tulevat pelit varmasti hyödyntävät useampia ytimiä jatkuvasti enemmän.
 
Teen myös web-kehitystä ja komentorivillä toimivat työkalut ovat linuxilla huomattavasti helpompia ylläpitää ja asentaa kuin windowsilla. Tosin en ole Windows 10 bash-subsysteemiä vielä kokeillut.
Komentorivi, ja web-kehitys yleisesti saa Winukalla potkua esim Dockerilla.

Voit käpistellä vaikka Centos tai Ubuntu -komentorivillä jaetun levyalueen tavaroita tai ajaa Apachea ilman sen kummempia virtualisointeja.
 
Tähän saakka olenkin web-kehitellyt linux-vm:llä ja windowsilla msysin ja xampin avulla. Dockeria ja vagrantia kokeilin Windowsilla puolitoista vuotta sitten, enkä saanut futaamaan riittävän hyvin, todennäköisesti innostus ei riittänyt selvitellä ongelmia silloin ja nyt omat web-projektit ovat elämän vuoksi olleet vuoden verran jäissä.

Web-hommat sinänsä hoituvat hienosti linux-vm:llä (joka myös dual bootissa, kun haluan neuroverkkokuvia tms.) - eli oikeastaan pelit ja adoben softat + satunnaiset muut ovat ainoa syy käyttää windowsia.

Vaikka pelkkä prossu maksaisi sen 150€, joutuisin ostamaan sopivan emon ja ddr4-muistit, jolloin päivityksen hinnaksi tulee n. 250-400€ - ei paljon mutta rahalle on muutakin käyttöä ja uskoakseni hyödyt ovat kuitenkin max. kymmenen sekuntia tai fps joissain cpu-intensiivisissä taskeissa. Taidan kokeilla virtualisointia nykyraudalla, kunhan saan koneen uudelleen kasaan ja mietin sitten päivityksen järkevyyttä. Nykykoneessa on kuitenkin ollut riittävästi tehoja tähän saakka, pois lukien neuroverkkokuvat, ja satunnainen videoeditointi jotka skaalautuvat resurssien mukaan vaikka miten pitkälle. Koneesta löytyy 12 gigaa ddr3-muistia ja i5-4440. Hinnoista ja vaihtoehdoista on kuitenkin hyvä tietää jos en saakaan konetta / virtualisointia toimimaan.
 
Viimeksi muokattu:
Vanhoistakin saa vielä rahaa, ja myöhemmin vähemmän. Ei näissä ole ns. oikeaa aikaa vaihtoon jollei tule jotain älytöntä tarjousta.
 
Sain passthrough:n toimimaan tätä ohjetta seuraamalla, josta tämä video on hyvä tiivistelmä.
Muutamia sudenkuoppia tuli kohdattua, koska halusin käyttää olemassaolevaa Windows 7 -installaatiota. Jouduin muuttamaan kyseisen levyn GPT-muotoon ja sitä varten googlettelemaan melko paljon mutta toisaalta se oli odotettavissa. **EDIT** Nvidian näyttisajurien kanssa tuli "Error 34", joka korjaantuu väärentämällä näyttiksen vendor ID. Nvidia on siis yrittänyt estää käyttämästä näyttistä tällä tavoin. //EDIT

Peleistä olen testannut vasta muutamaa kevyttä Unity-nimikettä, jotka pyörivät hyvin, kuten käyttämäni Adoben ohjelmatkin. Benchmarkeja en ole ajanut eikä toisaalta hirveästi kiinnostakaan. Jos jokin tökkii, voin yhä bootata windowsin natiivistikin. Looking Glass -ohjelma, joka mahdollistaa passthrough-vm:n käyttämisen samalla näytöllä pääkäyttiksen kanssa ei toimi Windows 7:n kanssa, on ainoa syy miksi haluaisin päivittää systeemiä. Ehkä hommaan toisen kovalevyn / osion Windows 10:lle myöhemmin.
Toinen viilaus olisi vaihtaa pääkäyttiksen gpu:ta ilman uudelleenkäynnistystä..

Suosittelen kokeilemaan mikäli yhtään urheilumieltä ja tarvetta tällaiselle systeemille löytyy.
 
Viimeksi muokattu:
Olen miettimässä budjetti vm-alustaa, niin Ryzenistä ei varmaan ole pahaa sanottavaa?

Tarkoitus olisi ajaa paria peliserveriä yhdellä raudalla.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 651
Viestejä
4 542 717
Jäsenet
74 829
Uusin jäsen
Pcbuild

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom