Bitumimaton asentaminen koteloon. (Artikkeli)

Viestiketju alueella 'Kotelot ja virtalähteet' , aloittaja EmperorOfMtJouppila, 28.02.2018.

 1. EmperorOfMtJouppila

  EmperorOfMtJouppila

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  09.01.2018
  Tietokonekotelon hiljentämisestä bitumimatolla on keskusteltu ammoisista ajoista lähtien. Yleisti autojen vaimennuksessa käytetyn prässätyn asvalttimaton asettelu koteloon tuntui ajatuksena aiemmin etäiseltä, kunnes eilen tavarakaupasta löytyi edulliseen kympin hintaan 100cmx40cm pala millimetrin paksuista mattoa. Totesin mielessäni, etteipä tässä nyt hävittävää ole ja nappasin maton mukaani.

  Matto itsessään joustaa kohtuullisesti kääntäessä, mutta taittaessa murtuu taitoskohdasta siististi kahtia. Venymään materiaalia ei huoneenlämmössä ihmisvoimin saa. Matossa on toisella puolella itse kiinnittyvä liimapinta.

  Vaimennettavana kotelona tässä tapauksessa toimi Fractal Designin Node 304 Mini-ITX -kotelo. Melulähteitä kotelossa on seitsemän kappaletta:

  - MSI GTX 560- näyttiksellä tuulettimia 2kpl
  - Prossulla Intelin vakiosirkkeli
  - Kotelossa 1x140mm sekä 2x90mm Fractalit
  - WD kovalevy, mikä tuo omat huminat ja värinät toimiessaan.

  Irrotin koteloa ympäröivän kannen ja lähdin päällystämään kannen sivupintoja aluksi. Ohuen maton leikkely onnistui normaaleilla kotitaloussaksilla leikiten ja liimapinnan avulla matot saattoi vain painaa osoittamalleen paikalleen. Ei työkaluja, ruuveja, muttereita tai muuta tuskaa. Testailin kantta paikalleen ja veistelin veitsellä loput siivut pois, jotka sattuivat olemaan tiellä tai muuten aiheuttivat "pakotusta" koteloon. Jo testatessa yllätyin, kuinka hanakasti ja nopeasti liimapinta tarttuu kotelon pintoihin kiinni.

  Kun sain kannen istumaan valittamatta paikalleen, käynnistin koneen ja aloitin työnjäljen fiilistelyn. Olin jo painaa käynnistysnappia toistamiseen, kunnes näin käynnistysledien vilkkeen kotelon sivussa ja kovalevy pyörähti viimein käyntinopeudelle. Luit oikein: äänekkäin komponentti kokoonpanossa tuulettimien ollessa medium-asennossa on vanhan koulukunnan mekaaninen Western Digitalin kovalevy. Kaikki kotelon värinät olivat melkein täydellisesti tapettu ja osa tuuletinmelusta siinä sivussa.

  Pelailin hetken toasterillani ja irrotin kannen tarkistaakseni mattojen kiinnityksen. Yksikään reuna ei repsottanut, itseasiassa komponenteista johtuva lämpö oli oletettavasti tintannut mattojen liiman niin tiukasti kannen maalattuun peltiin kiinni, että pelkkä kynnen saaminen maton alle teki kipeää.

  Toistaiseksi en asenna mattoa koteloon enempää. Suunnitelmissa on uuden emolevyn myötä asetella levyä myös kotelon pohjalle.

  Kuva: IMG 20180228 161553

  Lyhyesti: ohuella bitumimatolla saa helposti vaimennettua tietokonekoteloa kohtuullisen tehokkaasti.
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2018
  KariJoo, ljarvi, abish ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 2. zZzz

  zZzz lasciate ogni speranza, voi ch'entrate Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  494
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  tämä oli mukava lukea, kiitoksia! :kippis:

  itselläkin joskus ollut vastaavanlaisia ajatuksia htpc:n suhteen, muttei ole tullut ainakaan vielä toteutettua..

  edit: ja laitathan tänne sitten lisää höpinää + kuvia mikäli jatkojalostat projektiasi!
   
 3. EmperorOfMtJouppila

  EmperorOfMtJouppila

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  09.01.2018
  Ehdottomasti!
   
  zZzz tykkää tästä.
 4. Hessu

  Hessu Team H2O

  Viestejä:
  3 613
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Joskus R5 oli bitumimattoa ja se täytyi ihan kunnolla lämmittää ennen liimausta. Muuten tuli palaset alas. Hyvä artikkeli muutoin. :)
   
 5. debiloinen

  debiloinen

  Viestejä:
  117
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Laquel, Rensu ja zZzz tykkäävät tästä.
 6. Miro.Simounen

  Miro.Simounen

  Viestejä:
  682
  Rekisteröitynyt:
  31.12.2016
  Kyllä näitä aikanaan (+10v sitten) käytettiin paljonkin.

  Customloop, muutamia pyöriviä levyjä ja joku jeeksuksen vanha compucase tms. pärinäpurkki niin ei ollut vaihtoehtoa hiljasta konetta tavoitellessa.

  Kiintolevyille tehtiin myös hiljennyskoteloita/vesiblokkeja..

  Ei ole kyllä ikävä noitakaan virityksiä :p
   
  zZzz tykkää tästä.
 7. Niceman

  Niceman Make ATK Great Again

  Viestejä:
  137
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Aikoinaan laitoin 5mm paksua mattoa koteloon, oli äänetön mutta kaveri kun osti koneen valiti että painaa...
   
  zZzz tykkää tästä.
 8. Lare

  Lare Error 404

  Viestejä:
  1 189
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  Enpäs ole tätä ketjua aiemmin huomannut.

  Aikanaan sysipaskaa Fractal Design Core 1300 koteloa tuli modailtua. Kylkiin, lattiaan ja kattoon laitoin Bilteman bitumimattoa ja lisäksi modailin etumaskin avonaisemmaksi. Valtava ero melutasossa, vaikka etumaski vuosi modauksen takia ääntä reilusti ulos. Selkein ero oli kovalevyn ja näytönohjaimen metelissä. Eniten tuossa varmaankin kuitenkin vaikutti ylimääräisten tuuletinaukkojen umpeen laittaminen.

  Define R4 koteloon löin myös lisää äänieristystä, kun tuota mattoa tuli ostettua kerralla reilusti. En tiedä, oliko lisäeristyksetä juurikaan hyötyä, mutta oli muuten painava kotelo tuon jälkeen.
   
  zZzz tykkää tästä.
 9. Laquel

  Laquel This is where I get off.

  Viestejä:
  2 297
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Iskin tuota motonetin ohutta mattoa porukoiden core 1100 koppaan ja jos nyt ei muuta niin ainakaan kyljet ei rämise ja sai sen kyljen tuuletinaukon tukittua.
   
  zZzz tykkää tästä.
 10. hese_e

  hese_e

  Viestejä:
  1 344
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Omassa Lian-Li kopassa oli aikanaan bitumimatot, piti ihan asentaa resonointien poistamiseksi. Sen ajan kiintolevyt kun oli vähän äänekkäämpiä ja jäähy kevyempi. Kirjan päällä pito riitti vaimentamaan, mutta bitumimatot hoiti saman asian.

  Viime vuonna bitumit tuli revittyä irti ja ei se enää resonoinut, kiitos parempien levyjen. Vedin tilalle motonetin kevyttä mattoa, ei isoa eroa. Tuuletinäänet vähän "pehmeni". Sen verran avoin rakenne tuossa kopassa on, ettei kunnon vuoraamisella saakkaan mitään ihmeitä aikaan.
   
  zZzz tykkää tästä.