BIOS - asetukset / ongelmat / yms.

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 439
Ajattelin, että voisi hyvä olla yleisketju BIOS-asioille. Toivottavasti tuli oikealle alueelle, en oikein keksinyt mihin tämä olisi pitänyt kirjoittaa.

----------------------------------------------------------------------

Hankin juuri uuden Lenovon Y540 läppärin ja tuli vähän epävarma olo joidenkin BIOS asetusten kanssa. Googlekaan ei täysin pelastanut. Ei ole vähään aikaan tarvinnut säätää ja nyt on sellaista rautaa jota en ole aiemmin käyttänyt.

Tässä läppärin pääspeksit:
  • Processor : Intel Core i7-9750H Processor
  • Total Memory : 16GB (8+8) DDR4 2666MHz SoDIMM
  • Hard Drive : 512GB Solid State Drive, M.2 2242, PCIe-NVMe, TLC
  • Graphic Card : NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB GDDR6 192bits
BIOS ilmoittaa kovon olevan: WDC PC SN520 SDAPMUW-512G-1101, toivottavasti ei ole mikään ihan surkea.

Kone tuli ilman käyttistä, tarkoitus on asentaa Linux Mint ja Windows 10 (enterprise LTSC trial, tai ehkä jos saisi halvalla jonkun OEM lisenssin) vain jotain pelejä varten. Mint:iin tulee koko levyn salaus, Windowsiin ei mitään tarvetta sellaiselle.

Tässä BIOS:in asetukset joista kaipaisin lisäinfoa asijantuntevilta tekkiläisiltä:
  1. DPTF (Intel Dynamic Platform & Thermal Framework), enabled varmaankin? Tarkoitus olisi ainakin Windows-puolella (onko se edes mahdollista vain tietyssä käyttiksessä) alivoltittaa ainakin CPU:ta, mutta kait tämä olisi silti hyvä pitää päällä?
  2. AHCI vai RST? Käyttääkö PCIe NVMe M.2 edes mitään näistä? Vähän epäselväksi jäi kun googlasin esim. täällä ja täällä mainitaan, että RST toisi nopeutta ja jotain parempaa virranhallintaa, ja ilmeisesti Linux Mint ei asentuisi RST:n kanssa? Lisäksi tuolla toisessa linkissä puhutaan jostain PCIe/M.2 BIOS asetuksista joita en löydä omasta koneestani. On aika vähän BIOS-asetuksia muutenkin.
  3. Intel Platform Trust Technology? Päälle/pois? Mitä haittaa/hyötyä?
  4. Intel SGX (Software Guard Extensions), disabled/enabled/software controlled (default)? Jotain muistinsuojausta näköjään? Ei kait haittakaan?
  5. Secure Boot? Mint ei toimi jos tämä päällä?
  6. Boot Mode varmaankin UEFI?
Noihin jos jotain viisasten kiveä löytyisi.. varsinkin tuohon AHCI/RST asiaan PCIe NVMe M.2:sen kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Kokeilin laittaa Windowsin ja ajoin CrystalDiskInfon, se sanoo transfer modeksi "PCIe 3.0 x2 | PCIe 3.0 x2". Pitäisikö tuo sitten olla x4 oikeasti? Onko joku pielessä? Se softa ei myöskään näytä current/worst/threshold sarakkeita ollenkaan, vain raw values:in.
 
jännitteiden säätäminen ja ylikellotus onnistuu intel extreme tuner työpöytäsovelluksella

nämä kysymykset voi varmaan laittaa tuonne prosessorit ja ylikellotus-kategoriaan kun bioksella ne yleensä muutenkin hoituu
 
Tänks mycket vaikka ei ihan topikin aiheeseen suoraan natsannut. Ajattelin kysellä jossain muussa topikissa sitten myöhemmin jelppiä raudan testaukseen ja säätämiseen.
 
Googlailin hiki päässä osaa näistä ja ajattelin kirjoittaa ylös mitä sain selville, itselle ja muillekin joita nämä saattavat mietityttää.

Boot Mode varmaankin UEFI?
Kyllä. En löytänyt mitään argumenttia joka olisi puoltanut legacy-moden käyttöä.

Päälle Windowsin kanssa, ja jos Linux OS tukee (usea suositumpi ainakin tukee) ja ei tarvitse esim. 3rd party Nvidia-ajureita. Jos tarvitsee, niin tuetuissa linuxeissa kyllä onnistuu secure boot päällä mutta sitten pitää tehdä sertifikaatteja ja allekirjoittaa niitä 3rd party kilkkeitä (kernel module), ei ihan yksinkertaista, ja sitä pitää tehdä joka kerta kun ajurit päivittyy, ja mahdollisesti myös joka kerta kun linux kernel päivittyy. Helpointa jättää secure boot pois päältä mutta sitten pikkaisen turvattomampi. En itse tiedä vielä mitä teen tuon kanssa.

Intel SGX (Software Guard Extensions), disabled/enabled/software controlled (default)?
Tekniikka jolla softat voivat käyttää suojattua muistialuetta (päällä ollessa vie pienen määrän muistia 128 MB (ehkä voi enemmänkin, en saanut selvää)). Esim. joku 4K Blu-ray ohjelma voi vaatia SGX:n päällä olemista jotta toistaminen sallitaan. SGX:ään on tullut jo reikiä (en tiedä miten on paikattu jos ollenkaan) ja esim. joku oli demonstroinut kuinka suojatussa muistissa pystyy ajamaan malwarea ja osittain/välillisesti vaikuttaa sieltä ulospäin (en ole teknisesti ihan perillä näistä). Eli en tiedä onko tuosta mitään hyötyä jos ei ole selvästi joku softa joka vaatii sen päällä olemista, esim. tuo aiemmin mainittu Blu-ray soitto-ohjelma. Voi olla haittaakin jos malware pääsee pesimään eikä sinne suojattuun muistitilaan AV:t pääse. Itse laitan disabled tilaan.

DPTF (Intel Dynamic Platform & Thermal Framework)
Tästä kait pitää kysyä enemmän jossain toisessa topikissa siinä vaiheessa kun alkaa testaamaan rautaa ja säätämään sitä lämpöjen/tehojen osalta. Jos ei halua/tarvetta sellaiseen säätämiseen niin sitten aika varmasti kannattaa jättää päälle tämä.


Saa korjata jos olen ymmärtänyt väärin.
 
Intel Platform Trust Technology? Päälle/pois? Mitä haittaa/hyötyä?
Tästä en kyllä tahdo saa selvää. Ilmeisesti jotain apua esim. Windows Bitlocker:in kanssa mutta ei kait pakollinen sitä varten. En saa selvää onko tästä hyötyä/haittaa. Ymmärtääkö joku?
 
AHCI vai RST? Käyttääkö PCIe NVMe M.2 edes mitään näistä? Vähän epäselväksi jäi kun googlasin esim. täällä ja täällä mainitaan, että RST toisi nopeutta ja jotain parempaa virranhallintaa, ja ilmeisesti Linux Mint ei asentuisi RST:n kanssa? Lisäksi tuolla toisessa linkissä puhutaan jostain PCIe/M.2 BIOS asetuksista joita en löydä omasta koneestani. On aika vähän BIOS-asetuksia muutenkin.
Toisesta topikista asiajantuntevaa opastusta, kiitos vielä:

AHCI/RST -asetuksella ei ole merkitystä, ellei koneessa ole lisäksi SATA-väylää käyttävää levyä. NVMe-levyihin nuo asetukset ei vaikuta. RST-tilassa taitaa tulla RAID käyttöön SATA-levyille.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 670
Viestejä
4 543 383
Jäsenet
74 829
Uusin jäsen
Pcbuild

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom