Avaruus-ketju (keskustelua tähtitieteestä, havainnoista ym.)

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 222
Jos ajatellaan tieteilijän näkökulmasta, niin mitä tuossa näkyy sellaista mitä Hubble ei saanut talteen?
Erittäin hyvä ja validi kysymys, johon ei nyt ole aivan yksinkertaista vastausta. Postasin kuvan aamulla kiireessä, koska se nyt vain on upea kuva.

Jos lähdetään purkamaan asiaan niin perehtymättömien kannalta, eli mattimeikäläisen kannalta, niin ensinnäkin kohde on yksi tunnetuimmista kohteista, ja Hubblen kuva on lähes ikoninen. Sen on lähes jokainen nähnyt, vaikkei tietäisi mitä kuva oikeasti esittää. Siinä mielessä uusi kuva siitä, jopa vielä hienompi kuva kohteesta, saa ihmiset syttymään ja ajattelemaan mitä tuolla tyhjässä avaruudessa tapahtuu. Tämäkin ketju on lähinnä fiilistelyä, vaikka asiaakin aina välillä puhutaan.

Jos lähdetään enemmän tieteelliselle puolelle, niin en ole sata prosenttisen varma miksi juuri tämä kohde valittiin, varsinkin näin aikaisessa vaiheessa Webbin uraa, jokainen minuutti kun maksaa (veronmaksajille) tuhansia dollareita per minuutti. Jokainen minuutti Webbin tekemisistä on vuosia sitten laskelmoitu ja priorisoitu. Kun sanon, etten varmaksi tiedä miksi juuri tämä kohde, niin tarkoitan ettei varsinaista tieteellistä paperia ole tuosta vielä julkaistu. Kuva on lähinnä teaseri itse varsinaisesta tutkimuksesta.

Mutta jo tuostakin kuvasta, tai oikeastaan kuvakompilaatiosta, saa jo hyvän kuvan mihin Webb pystyy. Ja tuo kompilaatio ei ole edes täydellä resoluutiolla, vaan pikemminkin suhteutettu Hubblen näkymään.

Sen jälkeen kannattaa muistaa, että kuva ei ole valokuva siinä mielessä kuin monet meistä valokuvan käsittää. Kuva on otettu infrapuna-alueella, useiden filttereiden kanssa, ja jälkikäteen väritetty (tietty väri vastaa tiettyä aallonpituusaluetta), jonka voi huomata siitäkin, että tähtien värit eivät vastaa toisiaan kuvissa. Peukalosääntönä väreihin on, että mitä sinertävämpi, niin sitä pienempi punasiirtymä, ja vastaavasti punaiseenpäin mennessä punasiirtymä on suurempi (kaukaisempi kohde). Toki lähitähdet tekee poikkeuksen, koska ne ovat niin "lähellä", ettei punasiirtymällä ole juuri väliä, vaan tähden spektriin vaikuttaa enemmänkin tähden koostumus (onko se vety/helium tähti, vaiko rauta- tai hiilitäht, tai jotain muuta). Myös tähden lämpötila luonnollisesti vaikuttaa siihen. Varsinaiset valokuvat, kuten mainittu, on kapealla aallonpituusalueella otettu, ja ovat sinänsä mustavalkoisia (vain luminosiiti). Ne ovat ne oikeasti mielenkiintoiset, mutta niitäkään ei taida olla vielä virallisesti julkaistu, koska kohteen valinneella tutkimusryhmällä on aina etuoikeus kuviin (jotta toinen ryhmä tai joku amatööri ei voi julkaista tuloksia ennenkuin itse alkuperäinen tutkimusryhmä on kuvat läpikotaisin tutkineet. Originaalit tulee kyllä saataville, koska kyseessä on useiden maiden ja järjestöjen yhteinen projekti).

Eli voidaan sanoa, että tämän kuvan tieteellinen arvo on nollasta poikkeava, mutta ei se varsinainen syy miksi kuva julkaistiin.

Tärkeämpiä on nuo eri filltereiden läpi otetut kuvat, joilla voidaan lähemmin tutkai kohteen rakennetta, ja materiaa. Tämän voi jopa tuostakin kuvasta huomata, esim vertaamalla Hubblen sumuista taustaa noide pilareiden takana. Kaasu- ja pölypilvet absorboivat eri aallonpituuksia. Tästä syystä avaruusteleskooppeja alettiinkin lähettämään avaruuten, koska esim Maan ilmakehä on täysin läpinäkymätön tietyillä aallonpituuksilla. Saman voi huomata noista kahdesta verrokkikuvasta. Webb näkee paljon sellaista, mistä Hubble voi vain haaveilla. Noh, hieman liioitelle, koska Hubblekin näkee lähi-infrapunaa (vähemmän tunnettu kuva samasta kohteesta), ja varsin hyvinkin, mutta se on hyvin kapea kaista, mitä Hubble näkee infrapuna-alueella. Webb on optimoitu lähi- ja mediuminfran alueelle, vaikkakin näkee aavistuksen punaista valoa. Eli Webb näkee siitä eteenpäin, mihin Hubblen varat loppuu, ne täydentävät toisiaan.

Tämän lisäksi kannattaa muistaa, että Webbissä ei ole pelkästään tuo kamera (NIRCam), vaan siitä löytyy lisäksi myös "keski-infrapuna" (MIRI), lähi-infrapuna spektograafi (NIRSpec) ja NIRISS, jota en edes jaksa yrittää suomentaa (Near Infrared Imager and Slitless Spectrograph). Käytännössä nuo kaikki on käytettävissä jokaista kohdetta kuvatessa, joista NIRSpec ja NIRISS on tärkeimmät (ei tuota ihmisilmälle juurikaan miellyttäviä kuvia). EDIT: eli esim tuosta kohteesta, käytännössä kaikkien tähtien spektrit on mitattu, joista voidaan nähdä niiden "tarkka" koostumus, ja jopa mahdollisia planeettoja. Ja tämä kaikki yhdellä räpsyllä. Okei, hiukan valehdellen. Käytännössä non 100 kohdetta voidaan spektrometrillä kuvata yhdellä räpsyllä, mutta sekin on jo aikamoinen määrä.

Mitä itse kohteesta voi sanoa, niin kohde on äärimmäisen kiinnostava. Se on nimensämukaisesti tähtien syntymäpaikka, joidenkin tuhansien valovuosien päässä, eli suhteellisen lähellä. Nuo tähdet valaisee itse kaasusumua, tuoden sen rakenteen esille. Tähtiensyntymä on olennainen osa ymmärtämään tähtienelinkaarta, ja ymmärtämään miten tähdet ajan myötä kehittyvät ja miten fysiikanlait toimii. Vastaavia mielenkiintoisia kohteita ovat pallomaiset tähtijoukot (nuoret siniset, ja vanhat punaiset), sekä pienemmät tähtijoukot (esim Plejadit). Tähdet ei myöskään vain valaise noita pilviä, vaan aurinkotuulella ("tähtituulella") on suuri vaikutus noihin pilviin, josta voi oppia paljonkin miten tähdet vuorovaikuttaa lähiavaruuteen. Myös syntyvien tähtien määrä pystytään paljon helpommin määrittämään uusista kuvista, joka auttaa ymmärtämään maailmankaikkeuden rakennetta ja kehitystä. Itse pilvi (oikeastaan pilve, koska jokainen "pilari" on hieman eri etäisyydellä) tulee aikansa myötä luhistumaan painovoiman takia, ja muodostamaan uusia tähtiä. Mitä tiheämpi pilvi, niin sitä nopeammin se romahtaa kasaan. Pilareissa näkyy myös uusien tähtien aiheuttamia shokkiaaltoja (bow shock), joita muodostuu tähtien "rakentuessa" ja magneettikentän voimistuessa. Kuten myös voidaan nähdä supernovien jäänteitä, luultavasti supermassiivisista tähdistä, jotka eli joitain miljoonia vuosia.

Tämä nyt omalta kannalta sanottavaa tuosta. Nykysin lähinnä harrastus asteella, tai ihan vain mielenkiinnosta seurailen näitä. Harvoin enää luen virallisia tieteellisiä papereita, paitsi jos ne on oikeasti jotain todella mielenkiintoista ja uutta. Ei vain yksinkertaisesti aika riitä niitä lukemaan. Mutta aina välillä aikaa on perehtyä asiaan ihan vaan ihmettelemisen vuoksi.

Kuvaa voi koko komeudessa ihastella (8423 X 14589 resoluutiolla): https://stsci-opo.org/STScI-01GFNMZESKZKXBMWGER9E0Z19G.png

Tähtien ympärillä voi nähdä artifakteja, jotka johtuu lähinnä kuvankäsittelystä (useampi väritetty kuva pinottu), sekä itse Webbin peilin rakenteesta johtuen.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
9 205
Ingressi (jonka kurkimies olisi voinut itsekin lisätä, ei pelkkiä linkkejä):
Uuden tutkimuksen mukaan Mars oli merien peittämä ennen kuin maapallo oli ehtinyt edes täysin muodostua. Teoriassa elämää olisi tuolloin voinut syntyä naapurimme merissä.
@kurkimies , jos näet jonku jutun jakamisen arvoiseksi, niin voinet samalla kertoa miksi se on jakamisen arvoinen ja/tai referoida asiaa omin sanoin. Tai edes lainata jonku oleellisen asian artikkelista. Mm. amppareista löytää samat linkit, nii ei paljoa lisäarvoa tuo, että niitä täällä jakaa vain.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.11.2018
Viestejä
1 008
Sopinee varmaan aiheeseen? Tänään olis tunnin päästä (osittainen) auringonpimennys. Pohjoisessa "paras". Helsingissä ainakin on niin paska sää, että hirveästi ei pääse seuraamaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 222
SpaceX testas Boosteria ensimmäistä kertaa 14 Raptor v2 moottorin kera (yhteensä moottoreita on 33).

Seuraavaks luultavasti testataan toiset 14, ja loput 5 vielä erikseen (tai mahdollisesti kaikki 19 yhdessä).

Jos ongelmia ei tule, niin Starship on valmis testilennolleen.

Olisi kyllä hienoa olla näkemässä ja kuulemassa tuo. 14 moottoriakin jo antaa enemmän potkua kuin Space Shuttlella koskaan oli (tosin nyt ei varmaan ihan täydellä teholla ajettu, mutta minimissään 40% teholla voi Raptor v2 moottoreita käyttää).

Kun kaikki 33 moottoria käynnistetään, niin se tulee olemaan melkoinen show.

 

ebu

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
115
Jytisee varmaan upeasti. STS-101 olin katsomassa ja oli aikamoinen kokemus sekin. Varsinkin kun laukaisu tapahtui pimeään aikaan. Komea valoshow.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 222
Jytisee varmaan upeasti. STS-101 olin katsomassa ja oli aikamoinen kokemus sekin. Varsinkin kun laukaisu tapahtui pimeään aikaan. Komea valoshow.
Joo jytisee varmasti.

Ilmeisesti vähän liikaakin. Ilmeisesti tuosta pölypilvestä iso osa on launch padin alla olevaa betonia joka yksinkertaisesti pulverisoitu ja lensi taivaan tuuliin.

Eli SpaceX joutuu keksimään jonkun ratkaisun, ettei koko launch padi hajoa, kun lyödään kaikki moottorit tulille.

Nyt oli vasta 14 moottoria käytössä, 40% teholla. Eli 17% koko Boosterin tehosta. Alkaa kuulostamaan melkoiselta pommilta, kun lyödään kaikki teho päälle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 222
No koko big bang teoria kaukana olevine protogalakseineen, ne vanhat galaksit kun näyttävät olevan paljon valmiimpia kuin teoriat ovat ennustaneet.
Teoria on aina teoria.

Sen takia me näitä luotaimia avaruuteen lähetetään.

Teoreettinen fysiikka ja matematiikka antaa meille vain mahdollisen ja mahdottoman rajat. Se mitä oikeasti maailmankaikkeudessa on tulilla, pitää tutkia ihan fyysisillä havainnoilla, niin kauan kuin meillä ei ole Kaiken Teoriaa. Hubble muutti meidän käsityksen Maailmankaikkeudesta, ja saman tulee tekemään Webb. Mutta myös Webb on vain askel lähemmäksi lopullista ymmärrystä, jos sitä koskaan voi saavuttaa.

Teorioita tulee ja menee, jotkut tarkentuu, mutta vielä on pitkä matka kaiken ymmärtämiseen.

Se, että löydetään jotain uutta ja odottomatonta, ei tarkoita, että kaikki meidän fysiikan ymmärryksessä on väärin.

Ihminen ei pysty täysin ymmärtämään edes Maapallon rakennetta, niin miten sitten koko Universumin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 222
Onko teidän mielestä James Webb teleskoopin taholta tullut harmillisen vähän, jopa ehkä omituisen vähän kuvia?

Onkohan siellä pasmat sekaisin kun monet teoriat näyttävät joutuvan romukoppaan?
Kuvia kyllä tulee paljon ajankuluessa (ei Hubblen kuviakaan joka päivänä julkaistu).

Kannattaa muistaa, että Webb ei ole mikään yksityinen projekti, vaan se on satojen organisaatioden yhteistyö, tuhansien tutkijoiden. Noilla tutkijoilla on aina etuoikeus siihen dataan, mihin ovat Webb aikansa käyttäneet. Tutkimustulosten julkaiseminen voi kestää viikkoja tai kuukausia, jopa vuosia.

Sen lisäksi kannattaa muistaa, että Webb ei ole pääosin tehty valokuvauksen kannalta, vaan sen tärkein tutkimusväline on spektrometri(t). Ne ei vaan ole visuaalisesti mitenkään tavalliseen kansaan vetoavia.

Hyviä kuvia voi selailla vaikka Flickristä: Webb Images - 2022

Siellä on Webbin, Hubblen ja Spitzerin kuvia verrokkina samoista kohteista. Esimerkkinä vaikka seuraava kuva, joka näyttää Spitzerin ja Webbin eron (molemmat suunnilleen samalla infrapuna-lueella).

Ei varmaan tartte sanoa miksi Webb on kuin toiselta planeetalta.

1668527058980.png
 

Awelonian

Residentti maahanmuuttaja
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
3 541
Artemis 1 olisi nyt määrä laukaista huomenna keskiviikkona Suomen aikaa klo. 08:04 mikäli oikein laskin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 222
Artemis I (SLS Block 1, eli Space Launch System Block 1) laukaistiin ongelmitta tänään.

Yksi askel lähemmäksi Kuuta 50 vuoden odotuksen jälkeen.

Aremis I on miehittämätön lento, mutta Artemis II tulee olemaan miehitetty (joskin Kuuhun ei laskeuduta). Artemis III tulee olemaan ensimmäinen laskeutuminen, noin vuonna 2025.

 
Liittynyt
07.03.2017
Viestejä
1 845
Spacex myös melskannut kuuhun menemisestä SpaceX

Mutta tarkoittaako tuo että suunnittelisivat ihmisen astumista kuun kamaralle? Jos kyllä niin sitten ihan mielenkiintoinen kisa NASA:n ja space-X:n välillä
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
9 205
Jos kyllä niin sitten ihan mielenkiintoinen kisa NASA:n ja space-X:n välillä
Tässähän tulee ihan for all mankind vibat, vaikkei neukkuja kisassa nyt olekkaan :D edit: Olis kyllä pirun siistiä olla todistamassa tätä. Ikävä kyllä en ollut syntynyt ekan kuukeikan aikaan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
375
Tässähän tulee ihan for all mankind vibat, vaikkei neukkuja kisassa nyt olekkaan :D
On nämä kyllä positiivista vaihtelua sotauutisten sijaan, jotain kehitystä ihmiskunnalta sentään.

Aika hyvässä hengessä käytävä kisa ilmeisesti kuitenkin, NASAhan on antanut SpaceX:lle useita miljardisopimuksia. Myös aikoinaan käytännössä pelastanut Muskin, ainakin tämän haastattelun mukaan :

 
Liittynyt
25.02.2022
Viestejä
377
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
107
Spacex myös melskannut kuuhun menemisestä SpaceX

Mutta tarkoittaako tuo että suunnittelisivat ihmisen astumista kuun kamaralle? Jos kyllä niin sitten ihan mielenkiintoinen kisa NASA:n ja space-X:n välillä
Kilpailu on, ehkä vähän väärä sana. NASA ei rakenna itse laskeutumisalusta, vaan antanut rahoitusta SpaceX:lle(taisivat myös joillekin muille), että sillä on laskeutumisalus kuun kiertoradalla kun he sinne saapuvat Artemiksella.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 222
Universumissa saatta olla 100 kertaa enemmän galakseja...tai tuhat kertaa enemmän jne. Kaikki tämä on pelkkää spekulaatiota ja arvailua. Vähän samaa kun arvaillaan montako sääskeä on maailmassa jne. Tällä tiedollahan ei oikeasti tehdä mitään vaan saadaan mahtavia otsikoita kanteen:)
No onhan tuolla valtava merkitys kosmologian kannalta.

Esimerkiksi 10 kertainen määrä galakseja tarkoittaa paljon vähemmän pimeääainetta (ei välttämättä 10 kertaa vähemmän).

Kaikki uusi tieto maailmankaikkeudesta auttaa tarkentamaan meidän teorioita, ja lähestymään parempaa ymmärrystä maailmankaikkeuden rakenteesta, historiasta ja tulevaisuudesta.
 
Liittynyt
08.04.2017
Viestejä
1 298
No onhan tuolla valtava merkitys kosmologian kannalta.

Esimerkiksi 10 kertainen määrä galakseja tarkoittaa paljon vähemmän pimeääainetta (ei välttämättä 10 kertaa vähemmän).

Kaikki uusi tieto maailmankaikkeudesta auttaa tarkentamaan meidän teorioita, ja lähestymään parempaa ymmärrystä maailmankaikkeuden rakenteesta, historiasta ja tulevaisuudesta.
No olinkin aina ajatellut että loppujen lopuksi aika pieneltä avaruus tuntuu, mutta jos onkin kymmenen kertaa suurempi, niin sitten se tuntuu sopivamman kokoiselta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 222
No olinkin aina ajatellut että loppujen lopuksi aika pieneltä avaruus tuntuu, mutta jos onkin kymmenen kertaa suurempi, niin sitten se tuntuu sopivamman kokoiselta.
Tässähän ei ole kyse avaruuden koosta, vaan aineen tiheydestä avaruudessa (galaksien lukumäärästä). Maailmankaikkeus on edelleen se noin 90 miljardia vavovuotta. Siinä on vain enemmän tähtiä ja galakseja, kuin oletettu aiemmin.
 

jad

Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 213
Joo jytisee varmasti.

Ilmeisesti vähän liikaakin. Ilmeisesti tuosta pölypilvestä iso osa on launch padin alla olevaa betonia joka yksinkertaisesti pulverisoitu ja lensi taivaan tuuliin.

Eli SpaceX joutuu keksimään jonkun ratkaisun, ettei koko launch padi hajoa, kun lyödään kaikki moottorit tulille.
Näin satunnaisena sivustaseuraajana en tiedä, josko SpaceX jo käyttää tälläistä, mutta eikös NASA ole käyttänyt avaruusrakettien laukaisussa valtavaa vesimäärää joka syötetään raketin alla olevaan altaaseen jolloin alustaa tuhoava energia saadaan käytettyä veden höyrystämiseen.
 
Liittynyt
22.11.2021
Viestejä
25
13v Tytär haluaisi kaukoputken syntymäpäivä/joululahjaksi. Suosituksia 300-500€ butjetti.
 
Liittynyt
27.10.2018
Viestejä
456
Näin satunnaisena sivustaseuraajana en tiedä, josko SpaceX jo käyttää tälläistä, mutta eikös NASA ole käyttänyt avaruusrakettien laukaisussa valtavaa vesimäärää joka syötetään raketin alla olevaan altaaseen jolloin alustaa tuhoava energia saadaan käytettyä veden höyrystämiseen.
Itse muistan samoin. Erityisesti apollo ohjelman Saturn V rakettimoottorit aiheuttivat sen verran kovan äänenpaineen, joka olisi hajottanut laukaisualustan sekä itse menopelin, niin piti jotain keksiä tähän ongelmaan. En tiedä millainen metakka on ollut siihen aikaan tai avaruussukkula ohjelmassa. Jossain dokkarissa esim laskettiin sukkulassa olevan kaikki moottorit käytössä n 15miljoonaa hevosvoimaa. Ei siis savua ilman tulta
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 824
Mars-kulkijoiden alkuajoista saakka itseä ihmetyttänyt miksei niihin ole tehty mukaan minkäänlaisia pölyhuiskuja. Koska ongelmana on aina ollut aurinkokennoille kertyvä pöly joka lopulta tappaa koko mönkijän johon on sijoitettu satoja miljoonia. Vihdoin kaivelin mutten vieläkään löytänyt hyvää syytä miksei mönkijöihin ole tehty edes pieniä pölyhuiskuja... Koska niissä on kuitenkin aina käänneltäviä kameroita, niin samanlaiseen mekanismiin voisi varmasti pistää pyörivän huiskun?
Alla tekstiä aiheesta (jonka alkuperää en ole löytänyt) ja NASA-linkki mm. Mars-pölyyn liittyen.

Why_not_remove_dust_from_mars_rovers_solar_panels.png


 
Liittynyt
24.12.2016
Viestejä
959
Nyt kannattaa bongata komeettoja. C/2022 E3 (ZTF) ja C/2020 V2 (ZTF) näkyvät hyvin Suomen taivaalla. Käytännössä havaintoon tarvitsee molemmissa kiikarit. C/2022 E3 (ZTF) näkyy noin 5,8 magnitudin kirkkaudella, eli hyvällä kelillä sen näkee paljain silmin. Kameralla saa hyvin kuvia otettua. Kiikareilla näkyi hyvin, itse näin ihan pikkukiikareillakin sen.

Itse otan juuri kuvia jotka aion pinota yhteen. Laitan niitä ketjuun, kun ovat valmiina. Näkyy kyllä selkeästi ihan yksittäisessä kuvassa, mutta pinoamalla parempi mahdollisuus saada coma näkyviin

edit: kuvat otettu. Tässä C/2022 E3. Nikon D5000 + Nikkor 40 mm 2.8 G. n. 100 x 8 s valotusta pinottuna yhteen. Jollain 200 mm putkella saisi paljon näyttävämpää... Mutta onpahan havaittu! Kohteen oikeassa yläviistossa näkyy hieman sitä pyrstöä. Ja itse pallero on sitä komaa.

Pinonta ei ole komeetan kuvauksessa kovin hyvä metodi, koska komeetta liikkuu eri tavalla kuin tähdet. Tässä se nyt toimi kuitenkin yllättävän hyvin. Pitäisi myös opetella säätämään käyriä paremmin, luultavasti siitä 70 megatavun pinotusta tiffistä joku saisi paljon paremman...


c2022 e3 stacked crop guide.jpg


c2022 e3 stacked crop4 suurennos-pakattu.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.11.2018
Viestejä
687
Tältä sivulta löytää myös mukavasti erilaisia lohkareita, jotka ohittavat aurinkokuntamme. Mielestäni hienosti toteutettu ja hetken aikaa aiheesta kiinnostunut jaksaa varmasti leikkiä.


Sivun alareunasta löytyy:
”Fully interactive, Eyes on Asteroids uses science data to help visualize asteroid and comet orbits around the Sun. Zoom in to travel along with your favorite spacecraft as they explore these fascinating near-Earth objects. Credit: NASA/JPL-Caltech.”
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
839
Katselin äsken tähtitaivaalle noin parinkymmenen minuutin ajan, ja taivaalla näkyi harvinaisen paljon sateliitteja. Arvioisin nähneeni niitä ehkä lähemmäs sata kappaletta, ja samalla myös yhden tavanomaista kirkkaamman tähdenlennon kaakon tienoilla. Samassa suunnassa näkyi myös kolmeen kertaan kirkkaita välähdyssarjoja, jotka muistuttivat hieman Iridiumeja. Välähdykset näkyivät samalla alueella etelän suunnassa noin viiden minuutin välein, mutta sarjojen välit eivät olleet identtisiä. Onko muilla kokemuksia vastaavanlaisista välähdyksistä?
 
Liittynyt
31.08.2018
Viestejä
173
Samassa suunnassa näkyi myös kolmeen kertaan kirkkaita välähdyssarjoja, jotka muistuttivat hieman Iridiumeja. Välähdykset näkyivät samalla alueella etelän suunnassa noin viiden minuutin välein, mutta sarjojen välit eivät olleet identtisiä. Onko muilla kokemuksia vastaavanlaisista välähdyksistä?
Todennäköisesti ihan tavallisia aurinkopaneelien välähdyksiä. Satelliitin pyöriessä välähdykset tulevat vähän miten sattuu.

Iridiumin 1. sukupolven satelliitteja on vielä muutama jäljellä joten on mahdollista että niitä välähdyksiä näkee (harvoin) vielä. Sitten on esim. NOSS-satelliitit jotka lentävät pareittain tai kolmestaan jolloin voi näkyä lyhyin väliajoin kuvailemasi kaltaisia välähdyksiä.
 
Liittynyt
24.12.2016
Viestejä
959
Selkeää keliä oli yöllä, joten eihän sitä voinut kuin kuvailla ja kiikaroida taivasta. Sain nyt paremman kuvan C/2022 E3 ZTF:stä aamuyöllä, kun kuu oli jo kauan sitten painunut alas. Tämän paremmaksi en varmaan pysty näillä välineillä, pitäisi saada pidempää putkea (tämä otettu 40 mm, joku 300 mm olisi paaljon parempi), parempaa kennoa ja seurantalaitteet. Valotusaika yht. 24 minuuttia, 13 s valotuksina.

c2022 e3 kuvaus 3 edited crop.jpg


Komeetan pystyin näkemään myös nippa nappa paljain silmin, kun käytti vähän mielikuvitusta. Sitä ei saa katsoa ihan suoraan, vaan vähän syrjäsilmällä, jossa on enemmän valoa aistivia soluja. Juuri ja juuri näkyi, ehkä, ainakin minä uskallan tituleerata, että paljain silmin olen sen nähnyt.

Samalla kun katselin komeettaa kiikareilla, niin vilkaisin myös Andromedan galaksia. Kiikareilla ei toki näy kuin ydin, mutta se sitten ihan selkeästi. On se kyllä aika päräyttävää, että voi noin vain katsella komeaa viereistä galaksia.

Sattumalta aivan kuvan reunaan osui myös Tuulimyllygalaksi. Tässä rajaus siitä, ei näy tuossa yllä olevassa ollenkaan, koska yllä oleva on jo rajattu komeettaan.

tuulimyllygalaksi säkällä.jpg
 
Liittynyt
06.11.2016
Viestejä
1 237
Upeita kuvia! Onko tuossa ekassa kuvassa tuo vähän isompi punertava pallo jokin isompi tähti?
Ja oispa kiva nähdä kuvana myös se andromeda.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 852
On tosiaan hienoja kuvia :) Olen funtsinut, että voisi joskus aloitella harrastusta taas uudelleen ja lähteäkin liikkeelle kameran ja telen kautta. Minulla oli yhteen väliin 20cm JS-Dobson, mutta myin pois vähäisen käytön takia. Ei vaan saanut aikaiseksi viritellä sitä pihaan riittävän usein. Kamera kulkisi helposti vaikka autossa mukana jos haluaa haeskella parempia paikkoja.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
34
Esimerkiksi 10 kertainen määrä galakseja tarkoittaa paljon vähemmän pimeääainetta (ei välttämättä 10 kertaa vähemmän).
Mihinkäs tämä perustuu?
Eikös pimeää ainetta pidä lisätä kaikkiin galakseihin selittämään esimerkiksi niitä kiertävien tähtien kiertonopeuksia, ne kun ovat liian isoja verrattuna massaan mikä siellä galaksissa ilman pimeää ainetta pitäisi olla. Luulisi että jos galakseja onkin enemmän niin pimeää ainetta tarvitaan silloin myös enemmän eikä vähemmän?
 
Liittynyt
24.12.2016
Viestejä
959
Upeita kuvia! Onko tuossa ekassa kuvassa tuo vähän isompi punertava pallo jokin isompi tähti?
Ja oispa kiva nähdä kuvana myös se andromeda.
Kiitos. Juu tuo oranssi tähti on pieneen karhuun kuuluva Kochab. Se on oranssi jättiläinen. Kuvassa toki tähtien kirkkaus/koko määräytyy niiden näennäisen kirkkauden mukaan. Sen ja samaan tähdistöön kuuluvan Pherkadin avulla tuon komeetan löytää helposti. Komeetta toki menee joka päivä ylöspäin, eli sijainti kannattaa tarkistaa.

Otin syksyllä samalla tekniikalla kuvan Andromedan galaksista. Kiikareilla tuosta voi nähdä tuon kirkkaan ytimen, mutta ei juuri pölykiekkoja. Sen yläpuolella näkyy myös M110.

IMG-20220826-WA0001(1).jpg
 
Liittynyt
06.11.2016
Viestejä
1 237
Kiitos. Juu tuo oranssi tähti on pieneen karhuun kuuluva Kochab. Se on oranssi jättiläinen. Kuvassa toki tähtien kirkkaus/koko määräytyy niiden näennäisen kirkkauden mukaan. Sen ja samaan tähdistöön kuuluvan Pherkadin avulla tuon komeetan löytää helposti. Komeetta toki menee joka päivä ylöspäin, eli sijainti kannattaa tarkistaa.

Otin syksyllä samalla tekniikalla kuvan Andromedan galaksista. Kiikareilla tuosta voi nähdä tuon kirkkaan ytimen, mutta ei juuri pölykiekkoja. Sen yläpuolella näkyy myös M110.

Vau, ompa hieno!
Tuo "pölykiekko" taitaa kuitenkin olla kymmeniä miljardeja tähtiä :happy:
 
Liittynyt
19.11.2016
Viestejä
241
Mihinkäs tämä perustuu?
Eikös pimeää ainetta pidä lisätä kaikkiin galakseihin selittämään esimerkiksi niitä kiertävien tähtien kiertonopeuksia, ne kun ovat liian isoja verrattuna massaan mikä siellä galaksissa ilman pimeää ainetta pitäisi olla. Luulisi että jos galakseja onkin enemmän niin pimeää ainetta tarvitaan silloin myös enemmän eikä vähemmän?
En tiedä, mutta eikös jos sekä näkyvää että pimeää ainetta lisätään niin sitten pitäisi vähentää pimeää energiaa, mikä luo tukun muita ristiriitoja? Jospa pimeää ainetta olisikin aiemmin luultua vähemmän galaksien välisessä avaruudessa ja se olisikin vaan keskittyneempää?
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 852
Juu, tuossa noin 100 valotusta kukin 13 s. Ja Deep Sky Stacker ohjelmalla niistä tehdään yksi kuva. Lisäksi otetaan erilaisia kalibrointikuvia 50-100 kpl.
Onko tuo 13s tuolla laitteistolla maksimi ilman, että maapallon pyöriminen alkaa näkyä kuvassa?
 
Liittynyt
24.12.2016
Viestejä
959
Onko tuo 13s tuolla laitteistolla maksimi ilman, että maapallon pyöriminen alkaa näkyä kuvassa?
Joo tuo riippuu siitä millä korkeudella kohde on, polttoväli, kennon koko ja resoluutio. Tuo komeetta on niin ylhäällä, että pyöriminen on vähäisempää kuin jos se olisi kauempana taivaannavasta. Tuossa olisi ehkä 10 s ollut parempi aika.

Jollain 200 mm putkella olisi voinut olla sitten 2 s.

Vau, ompa hieno!

Tuo "pölykiekko" taitaa kuitenkin olla kymmeniä miljardeja tähtiä :happy:
Joo totta :D
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 648
Viestejä
4 197 282
Jäsenet
70 760
Uusin jäsen
Maakkkee

Hinta.fi

Ylös Bottom