Autoilijan kiittäminen, kun hän antaa tilaa jalankulkijalle ylittää suojatie.

Viestiketju alueella 'Autot ja liikenne' , aloittaja FireExit, 05.10.2018.

 1. FireExit

  FireExit

  Viestejä:
  784
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Jyväskylässä nuoremmat jalankulkijat kiittävät ja jotkut vanhemmatkin, kun autolija pysähtyy ja antaa tilaa ylittää suojatie (ei koske tietenkään valo-ohjattuja suojateitä). Luulin, että tää on nykyisin ihan joku koko Suomen laajuinen tapa toimia, mutta ilmeisesti ei. Näin ymmärsin kun katsoin Stand Up!:n s3e4 Mikko Vaismaan vetoa, jossa hän sanoi, että se on Jyväskyläläisten nuorten aloittama tapa.

  Onko tosiaan näin, että noin toimitaan ainoastaan Jyväskylässä?

  Mikäli näin on, niin omasta mielestä todella harmi. Itselle tulee autolijana aina parempi fiilis, kun se jalankulkijan käsi nousee kiitoksen merkiksi siitä, että pysäytin autoni suojatien eteen ja annoin jalankulkijan ylittää suojatien rauhassa (tiedän, että niin kuuluu lain mukaankin toimia). Omaa aikaani tuo pieni teko ei kuluta kuin pari hassua sekuntia.
   
 2. JuSiZ

  JuSiZ

  Viestejä:
  2 004
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kyllä seinäjoellakin useat kiittävät mutta johtuu varmaan enempi siitä että harva autoilija pysähtyy suojatien kohdalla.
   
  prossu22 ja FireExit tykkäävät tästä.
 3. Kermeli

  Kermeli

  Viestejä:
  419
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Salossa/Turussa lähes aina ainakin mua kiitellään.
   
  FireExit tykkää tästä.
 4. FireExit

  FireExit

  Viestejä:
  784
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Onko kellään muuten parempaa tietoo tuosta Jkl:n tapauksesta, et mikä sen stoori on? Esim. onko se jostain koulusta, kaveriporukasta, foorumilta, tjms. alkanut idea? Vai puhuko Vaismaa tuubaa tuossa :)?
   
 5. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 110
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En tiedä Jyväskylän touhuista, mutta niin kauan kuin muistan, jotkut ovat tehneet tuota ja toiset eivät. Ei se mielestäni mikään uusi juttu ole.
   
  SR50La ja FireExit tykkäävät tästä.
 6. itarumaa

  itarumaa

  Viestejä:
  912
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tampereella myös ja mielestäni tapa on ihan mukava.
   
  FireExit tykkää tästä.
 7. aaqee

  aaqee

  Viestejä:
  94
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Mun mielestä turha erikseen kiitellä. Autoilija on kuitenkin velvollinen päästämään kadulle pyrkivä yli tien. Eihän sitä kiitellä autonkaan ratissa kun vasemmalta tuleva väistää ja pysähtyy. Suurimpana ongelmana koen suojatiekulttuurin siten että pienestä lähtien sitä opetetaan väärinpäin. Korostetaan että kävelijän pitää pysähtyä, katso oikea, vasen ja oikealle ettei tule autoja. Vasta sitten saa ylittää kun on turvallista. Autoilijalle tämä näyttää että kävelijät luopuu "etuajo-oikeudestaan". Pahimmillaan sieltä sitten satunnaisesti kävellään alle eikä auto tottumuksesta tajua hidastaa ja varoa
   
  Fact0ry, scowl, kempula ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 8. FireExit

  FireExit

  Viestejä:
  784
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Oon muuttanu Jkl:n 7-vuotta sitten ja ihan niiin pitkälle en muista et tapahtuko tuota silloinkin, mutta on sitä tapahtunut nyt kuitenkin vuosia.

  [edit] @aaqee Tossa on kiittämisessä on pointtina se välitön positiivinen palaute, joka on omiaan vahvistamaan sitä lakia, jolloin noita suojatieonnettomuuksia tapahtuu todennäköisesti vähemmän. Sen vuoksi pidän tuosta kiittämisestä. Ei ole mitään tutkimusta tuohon heittää, vaan on ihan mutuilua tämä.
   
 9. ässä

  ässä

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Näkee tuota ulkomaillakin, eli eiköhän asia liity vaan kohteliaaseen tapaan. Jos itse normaalisti ylitän katua niin ei tule kiitettyä. Mutta jos tilanteessa en pyri suojatielle vaan ajattelen antaa autoilijan esim. ruuhkassa mennä ensin ja silti tietä annetaan, niin kyllä sillon tulee kiitettyä.
   
 10. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 077
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tuskinpa täältä jykylästä lähtöisin, kaikkialla tuota näkee yhtä paljon (vähän). Itse en odota mitään kiitosta jos pysähdyn.
   
 11. aaqee

  aaqee

  Viestejä:
  94
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nojoo onhan kiittäminen ja huomioiminen ihan mukavaa yleisesti. Tavallaan se näyttää myös siltä että "kiitti kun nyt tämän kerran päästit ylittämään tietä" vaikka sen pitäisi olla ihan oletustilanne. Saada ylittää tie iltalenkillä ilman että joutuu kyttäämään autoletkasta rakoa. Ja jos sinne väliin uskaltaa mennä niin siellä ollaan naama rutussa ratin takana että kehtasitkin tulla eteen. Paljon tee mieli kiitellä siinä. Niinkuin sanoin tämä homma on pitkän aikaa ajautunut väärinpäin toisinkuin monessa muussa maassa
   
  prossu22 tykkää tästä.
 12. Junaski

  Junaski

  Viestejä:
  849
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Yrittämättä kuulostaa vittupäältä totean että autoilijan velvollisuus on väistää jalankulkijaa suojatiellä,eikä jalankulkijan siitä erityisesti tarvitse kiitellä jos nyt joku harvinainen tapaus sattuu väistämään.
  Esimerkiksi etelän maissa joissa ajetaan melkein miten sattuu,niin useimmiten tai melkein aina kunnioitetaan jalankulkijaa suojatiellä ja muutenkin.Suomessa taasen on vallalla joku isomman oikeus periaate josta pitäisi päästä eroon.
   
  emelianenko tykkää tästä.
 13. Sepek

  Sepek

  Viestejä:
  450
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jyväskylässä reilu 50v asuneena voin todeta että jotain on opittu. Jos vain huomaan/näen jalankulkijan tai pyöräilijän, pysäytän. Syksy saapuu ja pimeät vaatteet esille. Kävelen, pyöräilen ja ajan autolla näkyvästi.
   
  FireExit tykkää tästä.
 14. Juves

  Juves

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pelkkää tuubaa puhuu. Kärjistämällä ja vastakkainasettelulla saa kivaa ständyppiä.

  Kaikkialla Suomessa tuota näkee ja tulee joskus myös siihen sorruttua. Jyväskylässä en ole koskaan asunut.
   
 15. Janishell

  Janishell

  Viestejä:
  209
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Ihan terve tapa opettaa lapsia varomaan autoja suojatiellä. Tolla ehdottamallasi logiikalla, sinun lapset lähtevät darwinin oppejen mukaa aika nopeasti seuraavaan elämään.
   
  FireExit, SR50La ja dagra tykkäävät tästä.
 16. sledass

  sledass

  Viestejä:
  121
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kyllä tuota on tullu harrastettua jo useamman vuoden, ainakin itsellä jäi päälle ulkomailta...

  Ärsyttävää tuossa väistämisessä on vain se, että jotkut väistää juurikin myös pyöräilijöitä, jolloin jotkut pyöräilijät olettaa kaikkien väistävän myös heitä vaikkeivat taluta pyörää suojatiellä (ei siis kääntymistilanteissa) Samoin kun itse on pyörällä liikkeellä, niin autoilijat antavat tietä.
   
  Walla tykkää tästä.
 17. Walla

  Walla //TODO: Add Title

  Viestejä:
  975
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Ei varmaan kukaan ehdottanut, että opetan ryntäämään katsomatta eteen, itsemurhavietti saa aikuisellekin olla kova jos niin toimii.

  Niitä välimuotojakin on, ja olisi lastenkin minusta syytä tietää, että heidän kuuluu mennä ensin, kunhan on selvää että autoilija hidastaa/pysähtyy. Minua ainakin ärsyttää ratin takana jalankulkijat, jotka jäävät vartoamaan maailman loppua tai viittelöivät autoa menemään ensin, vaikka olen jo pysähtynyt suojatien eteen. Silloin ei ole liikennekasvatuksen kyllä onnistunut (ja näitä on aikuisistakin).
   
 18. Jakarizz

  Jakarizz

  Viestejä:
  151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse en viitsi heilutella, kuten täällä jo muutama totesikin, pitäisi autoilijalle olla melkeinpä itsestäänselvyys että päästetään jalankulkija yli jos hän on selkeästi tulossa ylittämään tien. En kuitenkaan ole idiootti ja ryntää autojen alle, jos autoilija päättää antaa minun ylittää ensin niin yleensä "kiitän" häntä kävelemällä ripeämmin.

  Sateella autot tuntuvat olevan tehty sokerista, jostain syystä silloin nopeus lisääntyy ja jalankulkijoille ei ehditä antaa tietä sitten mitenkään.
   
  emelianenko, scowl ja hkultala tykkäävät tästä.
 19. Djeep8

  Djeep8

  Viestejä:
  209
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2017
  Kuusamossa yleensä nostetaan kättä, mutta taas löytyy näitä jotka haluaa päästä hengestään jopa pitkällä suoralla keskustassa! o_O
   
  FireExit tykkää tästä.
 20. WiseOrc

  WiseOrc

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tämä menee vähän samaan kategoriaan, kuin kassan kiittäminen. Ei pakollista, mutta kuuluu hyviin tapoihin. Nopea käden heilautus ei maksa mitään, joten miksi sen jättäisi tekemättä?
   
  Juha Kokkonen, FireExit ja kjns tykkäävät tästä.
 21. kjns

  kjns

  Viestejä:
  2 043
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Me tehtiin tätä jo kakaroina Lahessa 90-luvulla, ja itse olen ainakin tehnyt aina siitä lähtien. Ihan normijuttu myös täällä Turun seudulla, ja lähes kaikilla lapsilla ja isolla osalla aikuisista tassu nousee merkiksi siitä, että ovat huomanneet minun huomanneen heidät ja hidastaneen jotta voivat ylittää tien turvallisesti.

  Kyse lienee sinänsä enemmän kommunikaatiosta kun varsinaisesta kiittämisestä tyyliin ”kiitos kun noudatat lakia”. Annetaan selkeä merkki, että autoilijan toimenpiteet on noteerattu ja jalankulkija/pyöräilijä suorittaa asiansa niiden mukaisesti.

  Vastavuoroisesti jos jalankulkijalla on aie päästää minut menemään ensin niin vaihtavat käsimerkin moikkaamisesta suunnan viittomiseen niin tiedän että voin pyyhkäistä edestä ohi.

  Erittäin hyvä ja kannatettava tapa jota kaikkien tulisi tehdä. Tekee liikenteestä sujuvampaa ja kohteliaampaa :)
   
  Molle, supermurs ja FireExit tykkäävät tästä.
 22. Taika-Jim

  Taika-Jim

  Viestejä:
  739
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Enemmänkin vituttaa kun joku vilkuttelee astuessaan suojatielle. Autoilijana stoppaan tietenkin. Toisaalta ne huppupäiset naama luurissa hiihtävät uuvatit saa pienen tööttäyksen ja ryntäytän moottoria tahallaan, että se huomio kiinnittyisi siihen tien ylittämiseen, eikä snäpbookkiin.
   
  kaapo83 tykkää tästä.
 23. Tarnado

  Tarnado

  Viestejä:
  195
  Rekisteröitynyt:
  02.04.2017
  Jyväskylässä kiitettiin jo joskus 15-vuotta sitten. Niin myös muissa kaupungeissa missä olen asunut. Itse tein tätä tyhmää kiittelyä jo 80-luvulla.
   
 24. FireExit

  FireExit

  Viestejä:
  784
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Toivottavasti toi oli provoa, etkä todellisuudessa toimi noin...
   
 25. Taika-Jim

  Taika-Jim

  Viestejä:
  739
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Autoilijana stoppaan tietenkin.
  Huomio kiinnittyisi siihen tien ylittämiseen.

  Nämä oli ne huikeat timanttipointsit, mitä ajoin takaa. Provoa, ehkä joo jos ei tajua että siellä liikenteessä kaikki me torspoillaan ihanassa tosielämässä. En voi lukea ajatuksia, enkä arvata mitä emogootin mielessä liikkuu. Jotain synkkää viiltelyä varmaan.

  Loud pipes save lives.
   
  Viimeksi muokattu: 08.10.2018
 26. Lumimies

  Lumimies

  Viestejä:
  778
  Rekisteröitynyt:
  07.11.2016
  Juu, tasasesti tuota nälkee paikasta, ajasta, iästä tai sukupuolesta välittämättä, noin ollut niin pitkään kun muistan.
  Itse en heilutele autoilijalle kun hän antaa minulle tietä. Ja autoilijana en edes odota että joku heiluttaa "kiitokseksi" kun noudatan liikennesääntöjä.
   
  Taika-Jim tykkää tästä.
 27. Jim Beam

  Jim Beam

  Viestejä:
  92
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Tuo kiittely lienee yleistynyt vain siksi, että suojatiesääntöjen noudattaminen on ollut niin helvetin retuperällä ja on sitä edelleen. Kun vihdoin joku valveutunut autoilija antaa tietä, niin jalankulkijapa esittää kiitoksensa lain noudattamisesta :rofl:. Suojateiden kunnioitus saatasiin kyllä muuttumaan, jos poliisi järjestäisi tehovalvontaa useammin ja tuntuvien sakkojen uhka olisi todellinen. Vaan minkäs teet. Suomessa poliisia ei kiinnosta suojateiden valvominen. Internet-kirjoittelun tms. kyttäämiseen riittää kyllä resursseja, vaan kansalaisten perusturvallisuus, jota liikenneturvallisuuskin edustaa on kohta pelkkien peltipoliisien varassa. :facepalm:
   
  emelianenko tykkää tästä.
 28. living_death

  living_death ★ Still alive ™

  Viestejä:
  2 202
  Rekisteröitynyt:
  15.11.2016
  Huiskautan aina kädellä kiitokseksi kun autoilija päästää tien yli. Ihan sama kenellä on oikeus mennä ensimmäisenä.

  Ei ole iso vaiva ja luulisin, että kummallekin osapuolelle tulee hyvä mieli kun ovat havainneet ja huomioineet toisensa.
   
  kjns ja FireExit tykkäävät tästä.
 29. Mawerick

  Mawerick

  Viestejä:
  392
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mua vituttaa myös. En tarvitse mitään vilkutuksia kiitokseksi lain noudattamisesta.
   
  Taika-Jim tykkää tästä.
 30. Karkkiloota

  Karkkiloota

  Viestejä:
  118
  Rekisteröitynyt:
  06.10.2017
  Mielelläni heilautan kättä kiitokseksi sellaisille autoilijoille, jotka antavat jalankulkijalle tietä. Joskus siinä suojatien edessä saa ihan odottaa, milloin joku siitä letkasta pysäyttää. En halua vaan kävellä menemään ja luottaa että ei ne päälle aja.
   
  FireExit tykkää tästä.
 31. Luukkonen

  Luukkonen

  Viestejä:
  2 557
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En kiitä autoilijaa jos menen suojatien yli, mulla on etuajo-oikeus ja piste. Teen myös autolle selväksi että minä tulen, eli kävelen reippaasti ja suoraan suojatielle ja joskus se tulee autolle yllätyksenä mutta koskaan ei ole tarvinnut ruveta juoksemaan alta karkuun. Toki autolla annan myös automaattisesti tilaa heti jos näen ihmisen tulossa suojatielle.

  Mun mielestä perus liikennesääntöjen noudattamisessa ei tarvitse kiitellä.
   
  c16sei ja Seagle tykkäävät tästä.
 32. Luukkonen

  Luukkonen

  Viestejä:
  2 557
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ja tuolla käytöksellä juuri opetat autoille sen ettei tarvitse pysähtyä:facepalm:
   
  Taika-Jim tykkää tästä.
 33. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 514
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En vilkauta jos olen kävellen, mutta jos pyörällä ja minulla ei ole etuajo-oikeutta niin kyllä. Pyrin aina pyörällä pysähtymään kauas pyörätienjatkeesta, jotta autot menisivät ensin kun kerran laki niin sanoo, mutta silti todella usein autot pysähtyvät ja tulee typerä tilanne missä kaikki ovat paikoillaan. Sitten vaan joskus joutuu pyörällä menemään ensin että pattitilanne ylipäänsä purkautuu ollenkaan.

  Tuo kävellen vilkauttaminen nut ei tietysti olisi iso homma, mutta onko tuossa nyt sitten järkeä? Pitäisikö alkaa sitten autolla ajaessakin vilkauttelemaan että kiva kun et ajanut kolmion takaa kylkeen ja kiva kun noudatit punaista valoa jne?
   
  emelianenko tykkää tästä.
 34. Moonis

  Moonis

  Viestejä:
  64
  Rekisteröitynyt:
  20.03.2018
  Mulla itsellä liikkuessa tuolla ulkona noin on käytössä valkea keppi niin kyllä autoilijat todella hyvin sitä kunnioittavat ja antavat tilaa ja aina kyllä heilautan vapaata kättä kiitoksena.