Aurinkosähkö ja jääkaappi 230V

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Andy54
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
02.09.2018
Viestejä
86
Mökillä aurinkosähkö: 2 kpl 50W paneelia, akku 250 Ah. Sähköä on käytetty valaistukseen, telkkariin ym. Virtaa riittää ja noilla kulutuksilla akku lähes aina täynmä. Mökki vain kesäkäytössä, Lapissa paistaa aina aurinko...

Nyt on tullut tarve hankkia tällainen:

https://www.euronics.fi/kodinkoneet/helkama-hja40f-jaakaappi/p/6430022363830/#description

HELKAMA HJA40F JÄÄKAAPPI - MINIBAR

Klassikko jääkaappi ns. baarikaappi kokoa. Lankahylly jakaa tilan kätevästi kahteen osaan. Termostaattisäädin laiteen sisällä.

Energialuokka F
Energiankulutus (kWh/vuosi) 99
Energiankulutus (kWh/24h) 0,271
Jääkaapin nettotilavuus (l) 40
Äänitaso (dB) 39
Ilmankierto painovoimainen
Kompressorit (kpl) 1
Lämpötilan säätö termostaatti
Mekaaninen säätö kyllä
Varusteet lankahyllyt (kpl) 1
Vihanneslaatikot (kpl) NA
Laatikot/hyllyt (kpl) ovessa 2kpl
Ovenkätisyys vaihdettavissa kyllä
Säädettävät jalat kyllä (2kpl edessä)

*****************

Emme siis halua mökille 12 voltin kalliita " rimpulakaappeja" vaan tällaisrn "oikean" pienen jääkaapin, jos vain tuo järjestelmän kapasiteetti riittää.

Eli kysymys kuuluukin, riittääkö? Itse en ymmärrä noista kulutuslaskeömista mitään niin jos joku viisaampi osaisi selkokielellä auttaa maallikkoa.

Tarkoitus olisi käyttää jääkaappia inverttetin kautta: siis kesäkäytössä noin 2 - e vrk kerrallaan? Jos paneelien teho riittäisi niin millainen invertteri pitäisi hankkia?
 
Tarvitset invertterin (1000W) lisäksi termostaatin ohjaamaan invertteriä, koska invertterin tyhjäkäynti kulutus voi olla yhtä suuri kuin tämän ko, jääkaapin. Ilman invertterin ohjausta tarvitset noin 40-50 Ah / vrk ,josta jääkaapille 20-30Ah.

Paneeleita kannattaisi hankkia lisää ainakin , jos invertterin ohjausta ei ole.

Tekemällä pakastimesta jääkaappi saa kulutuksen tästäkin puolitettua 7 - 15 Ah.
Tälläisiä on parilla mökillä ollut toiminnassa:

 
Kiitokset, jos olisi vielä ihan suoria linkkejä sopivan inverttetin ja tuon termostaatin hankkimiseksi...

Tuo pakastinblogi oli mielenkiintoinen.
 
Tämä pitäisi mm. toimia:

Mutta sen ohjaukseen tarvitaan blogin mukainen säädin/ termostaatti ellei ole jatkuvasti päällä.
Kaupallista plug/play säädintä ei ole tiedossa.

Tietysti yksinkertaisempaa olisi hankkia 12 V jääkaappi tarjouksesta jos kokonaishintaa ajatttelee ja jääkaappia aikoo käytttää :

 
Viimeksi muokattu:
Niissä 12V jääkaapeissa käytetään yleensä kalliimmin tehtyjä kompuroita ja se näkyy hinnassa. Hyötysuhde on myös parempi. Jos linkissä oli 40 litran jääkaappi, niin samalla vuorokausi Ah määrällä menee 100 litrainen jääkaappi. Hyötysuhde ei ole tuplat, kun ulkopintojen määrä ei tuplaannu tilavuuden tulpautuessa. Tuossa aikaisemmin linkattu Motonetin jääkaappi kuluttaa 12V virtaa välillä 3..5A (jos nyt on myynnissä samaa mallia kuin on pari vuotta sitten ollut). Jos käytössä on 24V, niin virta puolittuu todennäköisesti tai vaihtoehtoisesti teho kasvaa.

230V jääkaapille on syytä muistaa ostaa siniaaltoinvertteri ja piikkiteho käynnistyksessä on se aikaisemmin mainittu 1000W. Sen mitä jääkaapin hankintahinnassa säästää, niin menee kalliimpaan invertteriin. Voi olla säästöä, jos sille invertterille on muutenkin käyttöä ja ottaa samalla 1500W, niin jääkaapin käynnistyksessä ei kaikki muut laitteet notku. Noilla tehoilla myös akkukapasiteettia syytä olla 12V systeemiä reilummin, kun akusta otetaan virtaa ihan erilukemilla kuin 12V jääkaapilla.

Jos invertteristä tulee kantti- tai sakara-aaltoa, niin syytä testata miten jääkaappi toimii sen kanssa. Muuttuuko käyntiääni? Toisaalta jääkaapin moottori tuottaa induktiivista kuormaa ja invertterin on sitä syytä myös kestää. Siniaaltoinvetterin kanssa sähkön laatu on lähellä verkon sähköä ja herkemmätkin laitteet toimii paremmin.
 
Ei se 230V jääkaappi mitään siniaaltoinvertteriä vaadi, eikä siinä käyntiäänessä ole merkittävää eroa ole havaittavissa.
Tietysti mikään ei estä käyttämästä siniaaltoinvertteriä:


Käytetyt MSW invertterit 1000 W ja 600W ovat toimineet hyvin pikkupakastimen kanssa.
Invertteri otti 12V akusta pakastimen käydessä hieman yli 5A .

12 V kompressorien hyötysuhde verrattuna pakastimen 230 V kompressoriin ei ole hyvä . Invertterillä ja 230V jääkaapilla
mahdollista saavuttaa vastaava kulutustaso,kunhan invertteri ohjataan virrattomaksi kaapin sammuessa.
Motonetin 110l 12V kaapillekkin suositus 300 W paneelia ja 300-400 Ah jatkuvaan käyttöön.

Arkkumallinen 12V pakastin toimii kylläkin jääkaappilämpötiloissa todella vähäisellä energialla 12 V jääkaappiin verrattuna.
 
Onkohan olemassa semmoista invertteriä joka sammuttaa itse itsensä jos sitä ei käytetä?
 
230 V Jääkaappihan käyttää sitä, vaikka kompressori ei olisi käytössä eli invertterin ohjaus pitäisi olla kytketty termostaattiin.
230V jännitteen teko 12V:sta kuluttaa energiaa , vaikka kuorma olisikin vähäinen.
 
Kiitokset kaikille (jälleen kerran) asiallisista ja hyvistä vastauksista. Taidan kuitenkin palata entiseen eli 12V jääkaapin hankinta edessä. Harmittaa vaan niiden törkeät hinnat.
 
Onkohan olemassa semmoista invertteriä joka sammuttaa itse itsensä jos sitä ei käytetä?
Vähän paremmissa inverttereissä on eräänlainen standby moodi, jossa se jättää jonkin pienemmän jännitteen päälle, ja kun huomaa siinä notkahduksen se tömähtää oikeasti päälle, kuluttaa tuossa standby tilassakin vähän sähköä, mutta vähemmän kuin tyhjäkäynnillä.

Ongelma moderneissa 230V jääkaapeissa on se että siellä on ohjauselektroniikka joka on kokoajan päällä, perinteinen mekaanisella termarilla oleva toimisi hienosti, mutta ne alkavat olla oikeasti harvinaisia vehkeitä, tosin tuo ekan viestin kaappi on mekaanisella termarilla.

Mä teurastin omassa jääkaapissani sen termarin niin että se mekaaninen termostaatti ja sisävalo toimii nyt 24V. 24V termari ohjaa relettä joka kytkee invertterin ja jääkaapin kompuran päälle. Käytännössähän tuollaisen perusjääkaapin "kytkentäkaavio" on hyvin yksinkertainen.
 
Ulkoinen euron termostaatti kytkettynä invertterin on/off kytkimen rinnalle pitäisi toimia jääkaapin sisäisestä rakenteesta huolimatta, kunhan sisäinen termostaatti on säädetty alle ulkoisen hystereesi myös huomoioituna.
Ulkoinen termostaatti huomioi myös kompressorin uudelleen käynnistysviiveen 3-5 min.
Termostaatin virran kulutus kuitenkin pienempi kuin minkään invertterin standbyssä.
 
Jos on 12V kaappi jossa on pakastelokero, mutta pakasteita ei tarvitse aina säilyttää, niin voisi kai ylijäämäsähköä varastoida jäähän. Pitäisi vain laittaa kaksi termostaattia jääkaappiin ja puhallin pakastelokerosta muualle jääkaappiin. Saisi aidomman jääkaapin, vaikkei siitä perinteistä jäillä jäähtyvää tule mutta sinnepäin. Pikkusen logiikkaa tarvitsisi ohjaamaan ja optimoimaan sähkön käyttöä. Tavalliset jääkaapissa säilytettävät elintarvikkeet ei kai kärsi, vaikka päivällä lämpötila laskisi matalammalle kuin yöllä? Jos tekisi hyvin kylmän siirron pakastelokerosta muualle kaappiin, niin ehkä ei tarvitsisi ylijäähdyttää kaapin alaosaa.

Tiedä sitten kuinka hyvin tuolla pystyisi minimoimaan kompuran käytön akkukäytöllä ja kuinka paljon kompuralla pystyisi jäädyttämään "halvan" sähkön aikana. Jos jääkaappi käy normaalikäytössä neljänneksen ajasta, niin pakastamisessa käyntiaika on taatusti pidempi kuin on vuorokauden kirkkain 6h aika (=24h/4).
 
Mites käytännössä ero akun kulutuksessa näillä:


Ja


Tollanen 1000w renogyn siniaaltoinvertterin perään.

Sunwind ilmoittaa jatkuva kulutus 457w/vrk = 167kwh/vuosi. Upo ilmoittaa 176khw/vuosi. Eli lähes samat lukemat? Renogy vie valmiustilassa imeisesti 1A eli 240w vuorokaudessa tuohon päälle?
 
E: tää koko postaus oli vaan tuon mun edellisen muutaman vuoden takaisen postin toisto..
 
Viimeksi muokattu:
Noin ekan viestin perusteella kuulostaisi, että paneelit on liian pieniä. Nykyisin jo 500W paneelit ovat suhteellisen edullisia ja tuottaisi ainakin riittävästi virtaa vähintään jääkaapille invertterillä.

Aurinkosähkössä mikään ei oikein tahdo riittää varsinkaan, jos tulee pilvisiä päiviä ja kulutusta olisi normaalisti. No, nykyiset jääkaapit eivät kuluta hirveästi, jopa 65 W /h eli invertteri ei ole ongelma.

Jos mökkeilyä on vain joku viikko, saattaisit pärjätä ihan peltier elementtiin perustuvalla kylmälaukulla. Se tosin vie paljon sähköä.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 754
Viestejä
4 545 949
Jäsenet
74 840
Uusin jäsen
jousam

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom