Aurinkosähkö boileriin mutta miten?

Liittynyt
06.08.2018
Viestejä
19
Aurinko paahtaa vielä hetken ja olisi mukava saada aurinkosähkö paremmin hyötykäyttöön vaikka käyttöveden lämmittämiseen. Miten tuo olisi kätevintä hoitaa, ettei tarvitsisi aina itse kytkeä boileria päälle aurinkoisella säällä?

Aurinkosähköjärjestelmä (4,5 kW) autotallin katolla. Paneelien perässä Sunny Tripower 5000 TL -invertteri (kolmivaihe). Teho parhaimmillaan noin 4 kW, päivän tuotanto vastaavasti 30 kWh. Päivisin talossa vähän kulutusta, joten vettä voisi hyvin lämmittää eikä myydä sähköä verkkoon. Boileri sijaitsee talossa ja käy nyt yösähköllä. Boilerina Haaton 300 litrainen, kolmeen vaiheeseen kytkettynä, teholtaan 3 kW.

Invertterissä on kyllä rele, jonka "herkkyyden" saa säädettyä tehon mukaan. Ongelma vain on se, että invertterin ja boilerin välillä ei ole johtoa, enkä sitä viitsisi asvaltoituu pihaan kaivaakkaan. Miten siis tiedon saisi kätevästi kulkemaan?

Voisiko 433/Zigbee/Z-wave järjestelmää hyödyntää tähän? Vai pitäisikö vain laittaa boilerin kellokytkin, joka käynnistää vedenlämmityksen kesäisin puolilta päiväin - satoi tai paistoi? Sunnyboy tarjoaa apuun Home Manageria, mutta sekin vaatisi verkon vetämisen invertterille. Voisiko kesällä vesivaraajasta napata pari vaihetta irti ja lämmittää 1 kW teholla, jolloin pilvisempänäkin päivänä voisi lämmittää veden aurinkosähköllä?

Kiitos etukäteen kaikista ideoista!
 
Eikös se toimis silleen että kun sama sähköverkko kuitenkin on vehkeitten välillä ja invertterissä säädettävä releohjaus ulkopuoliselle kuormalle nii siihenhän vois laittaa langattoman esim. pistorasian mitä on kaupoissa kympillä parilla myytävänä. sitä modifioi silleen että rele kun vetää invertterissä nii se ohjaa sen langattoman pistorasian päälle ja sen takaa saa sitten pistorasiasähkön piuhalla niille boilerin vastuksille. Jos ohjaat useampia vastuksia niin voit ohjata sillä langattomalla pistorasialla kontaktoria minkä kautta saat sitten useampia vastuksia käyttöön.
Sillon se toimis silleen että langaton ohjaus kytkee aina sähkövastukset päälle kun aurinkosähköö on tulossa tarpeeks elikkä sen invertterin säädön mukaan ja kun veden lämpö saavuttaa boilerin termostaattiin säädetyn rajan niin sillon ohjaus toimii edelleen siinä päälle pois tuoton mukaan mutta sähkö ei mene vastuksille asti ennenkun taas vesi jäähtyy.
Ei tarviis kuokkia pihoja ohjauksen takia
 
Viimeksi muokattu:
käy kahtomassa Rassooja tuupikanavalta miten täällä on tällähetkellä toteutettu tuo asia. Verkkoinvertteriin täälläkii siirrytään varmaan tulevan talven aikana nii pitää sitten rakennella joku vastaava langaton ohjaus kuormalle mitä haluais ohjailla tuoton mukaan.. verkkoonpäinhän sitä sähköö ei kannata myyvä
 
Langattoman pistorasiaohjauksen avulla homma varmaan toimisi. Vaan boileri on kiinteästi asennettu varsin tukevilla kolmivaihekaapeleilla seinään. En oikein siihen väliin viitsisi mitään honkkarin etähallittavaa pistorasiaa viritellä. Ilmeisesti vastaavia sähkökaappiin asennettavia releitä langattomalla ohjauksella on olemassa, en tosin tiedä missä. Ainakin valo-ohjauksiin on Zigbee, Z-wave, 433 -tekniikoilla jotain vastaavaa saatavilla. Toimivuudesta en osaa sanoa.

Hyvät ideat edelleen tervetulleita.
 
käy kahtomassa Rassooja tuupikanavalta miten täällä on tällähetkellä toteutettu tuo asia. Verkkoinvertteriin täälläkii siirrytään varmaan tulevan talven aikana nii pitää sitten rakennella joku vastaava langaton ohjaus kuormalle mitä haluais ohjailla tuoton mukaan.. verkkoonpäinhän sitä sähköö ei kannata myyvä
Niin minähän taisin kirjoittaakiin että kontaktoria voidaan ohjata sillä langattomalla pistorasialla ja sitäkautta siihen saa vaikka 10samanlaista varaajaa tarvittaessa.

Mutta onhan näitä erilaisia ratkaisuja olemassa. Kuulostellaan mitä muut keksivät
 
AP:n tapauksessa boileri on jo valmiiksi kontaktorin takana, kun kerta yösähkön perässä. Tuohon samaan ohjauspiiriin vain rinnalle ohausta, tuli se sitten kiinteästi tai langattomasti. Langaton pistorasia vain kuulostaa melko kötöstykseltä. Ennemmin joku keskukseen asennettava langattomasti ohjattava rele, niin kestää tarkastelun esim vakuutusyhtiönkin puolesta.

Ideana muuten vallan mainio, koska ylituotannon myynnistä ei saa juuri mitään. Jos tuotannon saa itse käytettyä hyödyllisesti, niin hyöty on moninkertainen myyntiin verrattuna.
 
rahalla saa vaikka minkälaista

Rele kellolla voisi olla yksi simppeli vaihtoehto. Kesällä kytkisi veden lämmityksen päälle puolilta päivin ja talvella taas aamuyöstä (kun sähkö on halvempaa kuin 22:00). Laite maksaisi varmaan noin 100 euroa, sähkömies toisen mokoman.

Toisaalta, kun invertterissä on kuitenkin tieto saatavilla, niin mukavaahan sitä olisi käyttää ja vielä ilman ojankaivuuta :)

Kaikki ideat tervetulleita.
 
rahalla saa vaikka minkälaista
Relekellosysteemissä on semmonen huono puoli että se ei tiedä millonka paistaa sen verran että se sähkö tulis aurinkosähköstä. Se ohjaus on sen takia sieltä pakko saaha ja langaton systeemi olipa se nyt mikä tahansa niin sillä sen saa toimimaan kätevimmin. Jos Relekellosysteemiä käyttää siinä niin sitten sille pitää jotenkin järjestää tieto siitä että millon se lähtis päälle tuoton perusteella vaikka aika ois oikee jne.. Kyllä siitä hyvä tulee kun pitää mahd. yksinkertasena systeemit.

vettähän kannattaa lämmittää aina sillon kun sähköö on ylimäärästä tulossa ja loput menee sitten talon muihin kuormiin samalla. Semmoset ehdot siihen ohjauslogiikkaan rakentaa että vasta viimenesä on ostosähkö verkosta.
 
Relekellosysteemissä on semmonen huono puoli että se ei tiedä millonka paistaa sen verran että se sähkö tulis aurinkosähköstä.... vettähän kannattaa lämmittää aina sillon kun sähköö on ylimäärästä tulossa ja loput menee sitten talon muihin kuormiin samalla. Semmoset ehdot siihen ohjauslogiikkaan rakentaa että vasta viimenesä on ostosähkö verkosta.

Deluxe-toteutus on varmasti se, että ostaa Sunnyboy Home Manager 2.0:lla. Sillä voi seurailla ja ohjailla erilaisia kuormia. Mainostavat tukevansa jotain EEBUS-standardia, mutta en tiedä onko sillä Suomessa käyttöä. Noita kotiautomaatiostandardejakin on pilvin pimein. Haittapuolena tietysti se, että maksaa 500 + asennukset ja vaatii nettiyhteyden, eli sen kaapelin kaivamisen (tai vähintään langattoman wifi-ratkaisun) tiedon välitykseen.

Tällä hetkellä saan noin 50% vuosituotannosta talteen. Arvelisin, että kellokytkimen avulla saisi varmaan 80% talteen, mutta toki pilvisellä säällä lataisi kalliilla verkkosähköllä päiväsaikaan varaajaa. Invertterin releen avulla varmaan päästäisiin 90% ja Home Manager-ratkaisuilla lähelle 100%.
 
Niinhän se on että ei nuin yksinkertasta ohjausjuttua pitäs alkaa liian vaikeeks miettimään.
Sulla on siellä jo puolet valmista koko järjestelmästä. Et tarvii siihe oikeesti kun lähettimen ja vastaanottimen ja se vastaanotin siihen ohjaamaan sitä kontaktoria mikä sekin jo on sulla siellä. sitten vaan aurinkosähköinvertteristä asetukset näpyttelee semmoseks että vastukset lähtee päälle kun siihen on paneeleilla resursseja aurinkoisella kelillä. Järjestelmästä tulee täysin automaattinen eikä tarvii ite muistaa käyvä kytkimiä kääntelemässä. sopivat kilkkeet löytyy kuuklaamalla ja sitten jos ei itse pysty niin sähkömies käy laittamassa.

Ne verkot ja muut wifi höpötykset voi minun mielestä unohtaa tämmösessä asiassa kokonaan. saa niilläkin sen toimimaan mutta miks maksaa turhasta kun se on toteutettavissa ihan muutamalla kympillä.
 
Kaverilla menee suoraan paneleilta piuha varaajan vastuksiin. Suojakytkin vaan välissä. Olisko ollu 2kW laitteet. Auttaa kesällä vähän ylläpitämään varaajan lämpöä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 844
Viestejä
4 548 963
Jäsenet
74 855
Uusin jäsen
Nåksuu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom