Aurinkopaneelit, hukkaan heitettyä rahaa vai hyvä sijoitus?

Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
659
Laita suoraan Shellyt ohjaamaan kontaktoria. Voit optimoida talvellakin automaattisesti pörssihinnan mukaan lämmitystä ym. Ohjaus wifin kautta kännykällä. Kotiautomaatio ketjussa juttua noista.

Hyötyä on tietenkin kun saa selvää säästöä optimoinnilla.
Tipuin heti kärryiltä :rofl: Tarkoitatko shellyllä jotain tällaista palikkaa https://www.dustinhome.fi/product/5...MIpZmdlcDj_AIVdQqiAx246AEKEAQYASABEgLdo_D_BwE joka laitetaan sähkökaappiin ja liitetään lämminvesivaraajan sulakkeeseen tms.?
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
659
Juuri noita. Saman hintaisia kuin manuaaliset kellokytkimet, mutta 10x monipuolisemmat.
Täytyypi tutustua noihin. Äkkiseltään vaikuttaa mielenkiintoiselta tuo kytkin. Huomasin vain, että meillä ei tosin taida olla lämminvesivaraajalle omaa sulaketta? Tuo kytkimen asennus menisi noin muutoin varmasti näppärästi siinä samalla, kun aurinkopaneeleita asentavat ja sörkkivät muutenkin sähkökaappia.
 
Liittynyt
23.08.2020
Viestejä
998
Hieno päivä tulossa, paneelit puhtaana lumesta ja aurinkoa luvattu. Perjantaiksi pakkasta ja aurinkoa. Mielenkiintoista nähdä kuinka paljon lämmityssähköä saadaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 438
Tipuin heti kärryiltä :rofl: Tarkoitatko shellyllä jotain tällaista palikkaa https://www.dustinhome.fi/product/5...MIpZmdlcDj_AIVdQqiAx246AEKEAQYASABEgLdo_D_BwE joka laitetaan sähkökaappiin ja liitetään lämminvesivaraajan sulakkeeseen tms.?
Halvempaa on ostaa tällänen: Shelly 1 Plus WiFi -yksikanavainen upotettava etäkatkaisin | Dustinhome.fi ja tulostaa sille din kisko kiinnike: "shelly din rail" 3D Models to Print - yeggi

Tolla sitten ohjaat varaajan kontaktoria. Jos on esim sähkömittarilta yö/kausisähkö ohjaus varaajalle niin ruuvaa sen irti ja laittaa tuon ohjaamaan sähkömittarin sijaan. Luonnollisesti sähkömiehen hommia, mutta noilla palikoilla ja saate sanoilla osaa tehdä.

e: Ja jos ei ole tulostinta niin amazonista löytyy: Amazon.de : shelly din rail holder
 
Liittynyt
26.04.2022
Viestejä
79
Taidan päätyä tuohon solikseen. En vaan merkin takia halua maksaa yli tonnia enempi inverteristä. Soliksessa kuitenkin myös 10 vuoden takuu.

Tässä myös mietin aurinkosähkön optimointia ja ajattelin, että jos kellokytkimen laittaisi lämminvesivaraajalle siten, että vesivaraaja lämpiäisi esim. klo 10:00 - 18:00, onko muut tehneet näin? Onko hyötyä?
Täällä on digitaalinen kellokytkin ohjelmoitu niin, että lämminvesivaraaja lämmittää ~3.5 tuntia. Aloittaa hieman ennen puolta päivää kun aurinko alkaa olla korkeimmillaan. Ideana on yksinkertaisella tavalla hyödyntää mahdollisimman paljon aurinkopaneeleita veden lämmityksessä.
 
Liittynyt
13.09.2021
Viestejä
53
Kävin tarjouksia läpi, ja tässä taitaa olla halvimmat. Kaikki tarjoukset ovat 16 paneelilla ja hinta kotitalousvähennyksen jälkeen.

Jinko Solar 420 Wp +Fronius Symo 6 kW. 8147,6 €.
ZNShine 400 Wp + Fronius Symo 6.0-3-M. 8231,5 €.
Hyundai HiE 430 Wp + Sofar Solar 8.8 KTLX-G3. 8561,6 €.
ZNShine 400 Wp + Sofar Solar 6.6. 8652 €.

Loput tarjoukset onkin sitten yli 9 k€. Millaisia ajatuksia nämä paketit herättävät? Onko joku ylitse muiden tai joku ehdoton ei?
 

Awelonian

Residentti maahanmuuttaja
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
3 542
Katolla ollut nyt pari vuotta ZNShinen paneeleita 4.8kW edestä ja Sofarin invertteri saman verran talon seinässä. Hyvin toimii, mobiiliapplikaatiolla saa dataa ja samat setit näkyy myös nettisaitilla. Ei mitään pahaa sanottavaa.
 
Liittynyt
19.08.2019
Viestejä
214
Tässä oon miettinyt paneelien hommaamista katolle. Talon katto on passelisti etelän suuntaan. Varmaankin 16 paneelia voisi olla omalle katolle järkevin, vuosikulutus n. 18.000kWh luokkaa ja lähitulevaisuudessa tarkoitus siirtyä sähköautoiluun perheen molempien autojen osalta. Keskikesällä aurinko porottaa sen verran korkealta, että naapurin korkeista puista ei tarvi välittää. Mutta keväällä ja syksyllä puolestaan sen verran matalammalta, että saattaa jäädä osa katosta pahasti, ainakin osittain varjoon. En oo katon varjostumista kyllä yhtään seurannut, kun oon lämmennyt paneelien hommaamisen vasta hiljattain, mutta mutu tuntumalla mennään. Kovin vähän tarjotaan mikroinvertterejä (ei kuulu tarjoajan valikoimiin) ja sanotaan, että lisääntyneellä invertterikustannuksella ei saa tarvittavaa hyötyä kevään ja syksyn marginaalisesta sähköntuotannosta, halfcut paneelit ja ohitusdiodit huomioiden. Itseasiassa useammalta toimijalta sama vastaus. Mahtaisikohan tuo pitää paikkaansa, että mikroinvertterit ei tässä tapauksessa hyödyttäisi juurikaan?
 
Liittynyt
23.08.2020
Viestejä
998
Aikaisemmin kyselin täällä, että miten tuo Norgon kulutusmittari mahtaa näyttää, kun paneeleista tulee sähköä. Kerrottiin, että sähkömittarin valo vilkkuu ja siten näyttää myös tuoton tavallaan kulutuksena.
Nyt paneeleista tulee tällä hetkellä 0,96kW ja Norgo näyttää lähes samaa lukemaa real time näytössä ja välillä jopa alle. 4 viimeisen tunnin kulutus on ollut luokkaa 1,1-1,4kWh. Normaalisti tähän aikaan päivästä tuo real time näyttää vähän yli 1kW.
Voiko siis olla että talon käyttöön menevä pienentää tuota real time arvoa ja sitten vasta ylituotanto näkyy tavallaan kulutuksena?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 458
Kuten ennenkin ketjuun kirjoittanut että 18 000kwh vuosikulutuksella 16 paneelia (mitä lie, tuskin 100w/paneeli?) niin kuulostaa aika kovalta ylimitoitukselta.
Eli mitoituksessa katso sähköyhtiöden verkkopalvelusta miten kesävrk kulutus on. Paljonko kulutusta osuu päivälle yms. Jos et ole tätä katsonut niin yllätyt ja ymmärrät miksi sanon että tuossa on ylimitoitusta ihan älyttömästi.
1kwh/h kulutus on jo aika paljon. Tätä kattamaan ei kannata ostaa 7kwp paneelistoa! Taustalla siis mulla fiilis että kesällä paneelien tuoton myynnistä ei saa pähkinöitä. Eli myynnillä et kata mitään, koska ostaessa tulee siirto yms. päälle.
Eli jos myyt 10c/kwh ulos (epätodennäköistä, minusta) niin sisäänostaessa sähkö saa maksaa jotain 2-4c/kwh välissä (riippuu siirtohinnasta) jotta saat tuotetulla 1kwh:llä ostettua 1kwh.

Ja sähköauton omistamisella ei ole paneelien kanssa mitään tekemistä, jos autot ei makaa kotipihalla silloin kun aurinko paistaa. Harvalla työssäkäyvällä näin on ja siitäkin maininnut useasti tässä ketjussa :)

Nimimerkillä 4,5kwp paneelisto mikroinverttereillä, vuosikulutus lähes 30 000kwh ja sähköauto.
Oikeasti paneelisto tuottaa 3-4kwh kuumalla kesäkelillä. Talo taas vie idlenä 500wh ja päivällä jos kotona voi mennä jopa 2kwh/h. Eli vuosikulutusta ei voi katsoa! Sähköauto on päivät työpaikan parkkipaikalla. Tästä viimekesänä myyntiin meni aika tasan 50%. Myynti ei tietty haitannut kun sai hyvän hinnan. Mutta jos myyntihinta olisi ollut esim 2c/kwh niin olisi pitänyt tuottaa yli 5kwh jotta olisi saanut ostettua takaisin 1kwh.
Oikeasti olin mitoittanut omaan käyttöön 3kwp paketin, mutta sattui osumaan kova tarjous ja kun halusin käyttää mikroja niin nousi tonne 4,5kwp tasoon. Toisaalta ostin "pohjalta" ja maksoivat jotain 3keur...

Tämä on oma fiilis, jokainen saa tietty mitoittaa kuten lystää. Oma ei ole oikea, vaan omasta mielestäni kustannustehokkain.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 852
Kävin tarjouksia läpi, ja tässä taitaa olla halvimmat. Kaikki tarjoukset ovat 16 paneelilla ja hinta kotitalousvähennyksen jälkeen.

Jinko Solar 420 Wp +Fronius Symo 6 kW. 8147,6 €.
ZNShine 400 Wp + Fronius Symo 6.0-3-M. 8231,5 €.
Hyundai HiE 430 Wp + Sofar Solar 8.8 KTLX-G3. 8561,6 €.
ZNShine 400 Wp + Sofar Solar 6.6. 8652 €.

Loput tarjoukset onkin sitten yli 9 k€. Millaisia ajatuksia nämä paketit herättävät? Onko joku ylitse muiden tai joku ehdoton ei?
Kahdessa alimmaisessa on turhan iso invertteri paneelistoon nähden. Paneelit kannattaa ylimitoittaa riittävästi, luokkaa 20-25% on ihan ok. Huipputuoton leikkuri osuu kohdalle erittäin harvoin, käytännössä vain kirkkaina kevätpäivinä kun ei ole vielä muuten kovin lämmintä.
 
Liittynyt
23.08.2020
Viestejä
998
ylimitoitukselta
Omakin järjestelmä on varmasti vähän yläkanttiin 6,5kW, mutta en niiden hankintaa kauaa pähkäillyt vaan tilasin myyjän suositteleman paketin ja taustalla vaikutti tietysti viime kesän kovat tuottohinnat.
Kesällä tosin sähköä kuluu yllättävän paljon, kun on poreallasta ja uima-allasta, talon jäähdytys. Uima-altaan pumppu 700W pyörii aina, tulevana kesänä varmaan vaan päivisin :)
Porealtaan lämmitin 3kW, lvv 2kW. Nuo jos menee yhtäaikaa niin paneelisto onkin jo melkein maximilla.
Sähköauton lataus on helppoa jos yövuorossa, mutta aamu ja iltavuorossa joutuu sitten pätkimään, mutta eiköhän se sieltä katolta saada jotenkin. Pistorasia kestää hyvin ainakin 12A testattu (max16A jatkuvaan tarkoituksella uusittu)
Vuorotyön etu, että jompikumpi kotona olevasta voi pestä pyykit ja astiat päiväaikaan. Yöllä pyritään käyttämään sähköä vähiten, talvella toisinpäin:)
Tosin eka kesä tulossa vasta paneeleille niin syksyllä voi olla joko tyytyväinen tai pettynyt mies.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 458
Juuri noin, eli pitää katsoa mitä on ennen mennyt ja lisätä tähän ne mitä voi päivälle siirtää. Esim LVV:n lämmittämisen saa kohtuu helpolla siirrettyä päivälle.
Joka tapauksessa normi kotitalossa joku 9+kwp paneelisto kuulostaa todella rajusti ylimitoitetulta.
En silti sano että ne jotka on ylimitoittanut ei missään tapauksessa naura ensi kesänä. Ei se multa ole pois, kunhan elän siinä ajatuksessa että vielä 2v sitten myynnistä ei saanut mitään ja nyt ollaan poikkeusoloissa. Kunhan toitotan omaa ajatusta.

Meillä kesällä kulutus hyvinkin vähäistä. Talo lämpeää maalämmöllä, jonka kautta tulee IV-kiertoon viilennys. Viilennys vie 60w (suurin teho kiertovesipumpusta ja loput tulee kun IV kone pyörii kovempaa viilentäessä). Eli tuo ei näy kulutuksessa oikein mitenkään. Siksi en neuvo ottamaan omasta mallia vaan täytyy tutkia mistä se kulutus tulee ja miten sitä saa siirrettyä aurinkoisiin hetkiin.
Esim meillä kesällä viilennys 15-24h/vrk päällä ja kulutus minimaalista. Ei voi mitenkään kohdistaa aurinkoisiin hetkiin.
 
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
385
Ja sähköauton omistamisella ei ole paneelien kanssa mitään tekemistä, jos autot ei makaa kotipihalla silloin kun aurinko paistaa. Harvalla työssäkäyvällä näin on ja siitäkin maininnut useasti tässä ketjussa :)
Tästä kiinnostaisi nykyisiltä paneelin omistajilta kuulla lisää. Olisiko mieltä asemoida mahdollisuuksien mukaan paneelit klo 16-19 suuntaan zeniitin sijaan sähköauton lataus ajatuksissa? Voisiko tuon kolme tuntia saada 4,5kwp järjestelmällä 3,6kwh virtaa akkuun ns parhaimmillaan? Jos tuon lisäksi käyttelee lvv lämpöiseksi ennen neljää niin aika hyvän määrän kilowatteja saisi auringon piiriin..
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 458
Tästä kiinnostaisi nykyisiltä paneelin omistajilta kuulla lisää. Olisiko mieltä asemoida mahdollisuuksien mukaan paneelit klo 16-19 suuntaan zeniitin sijaan sähköauton lataus ajatuksissa? Voisiko tuon kolme tuntia saada 4,5kwp järjestelmällä 3,6kwh virtaa akkuun ns parhaimmillaan? Jos tuon lisäksi käyttelee lvv lämpöiseksi ennen neljää niin aika hyvän määrän kilowatteja saisi auringon piiriin..
Meillä paneelit ei ole ihan tohon suuntaan optimoitu. Noin 15:00 on huipputuotto ja puusto tulee eteen joskus 19 aikoihin niin että teho romahtaa.
4,5kwp setti työnsi kuumana kesäilmana 3,4kw/h useamman tunnin / päivä. Eli kyllä tuolla teoriassa autoa lataisi. Ongelma vaan on siinä että pienikin pilvi niin teho kyykkää ja otetaan verkosta tilalle sähköä.
Pitäisi olla joku tosi fiksu autolaturi joka seuraisi paneelien tuottoa ja sitä mukaan säätäisi latauta. En ole tälläistä nähnyt ja kuvittelen että hinta on takaisinmaksultaan järjetön.

EDIT Piti katsoa ihan dataa ja huipputuoto osuu 12-16 väliin.
 
Liittynyt
13.09.2021
Viestejä
53
Ja sähköauton omistamisella ei ole paneelien kanssa mitään tekemistä, jos autot ei makaa kotipihalla silloin kun aurinko paistaa. Harvalla työssäkäyvällä näin on ja siitäkin maininnut useasti tässä ketjussa :)
Ei ole sähköautoa, mutta näin vuorotyöläisellä se auto on aika usein pihassa silloin kun aurinko paistaa. Teen kuukaudessa sen 12 työpäivää ja niistä puolet on aamuvuoroa, jolloin auto ei ole pihassa kun aurinko paistaa. Tuotakin tullut mietittyä jos sähköauto tulee joskus tulevaisuudessa hommattua.
 
Liittynyt
06.09.2017
Viestejä
258
Tässä oon miettinyt paneelien hommaamista katolle. Talon katto on passelisti etelän suuntaan. Varmaankin 16 paneelia voisi olla omalle katolle järkevin, vuosikulutus n. 18.000kWh luokkaa ja lähitulevaisuudessa tarkoitus siirtyä sähköautoiluun perheen molempien autojen osalta. Keskikesällä aurinko porottaa sen verran korkealta, että naapurin korkeista puista ei tarvi välittää. Mutta keväällä ja syksyllä puolestaan sen verran matalammalta, että saattaa jäädä osa katosta pahasti, ainakin osittain varjoon. En oo katon varjostumista kyllä yhtään seurannut, kun oon lämmennyt paneelien hommaamisen vasta hiljattain, mutta mutu tuntumalla mennään. Kovin vähän tarjotaan mikroinvertterejä (ei kuulu tarjoajan valikoimiin) ja sanotaan, että lisääntyneellä invertterikustannuksella ei saa tarvittavaa hyötyä kevään ja syksyn marginaalisesta sähköntuotannosta, halfcut paneelit ja ohitusdiodit huomioiden. Itseasiassa useammalta toimijalta sama vastaus. Mahtaisikohan tuo pitää paikkaansa, että mikroinvertterit ei tässä tapauksessa hyödyttäisi juurikaan?
Täällä samanlainen kulutus ja katto etelään. 13kWp järjestelmä (32 paneelia) odottaa asennusta autotallissa (paketin hinta 10300e, asennus tulee tuntihinnoilla). Syksyllä tilasin järjestelmän vakuudeksi sähköhintarallia vastaan. Nyt näyttää että hintaralli rauhoittuu joten ehkä pienempikin järjestelmä olisi myös riittänyt. Laskin että omaan käyttöön saan 5000 kwh sähköauton kanssa ja myyntiin 6000 kwh ja järjestelmän tuottaman sähkön hinta tulisi olemaan n. 7c/kwh 25 vuoden aikana. Tilausnappia painaessa oletus oli että myyntisähkön keskihinta olisi vähintään n. 10c/kwh ja tällöin takaisinmaksu tapahtuisi 6-7 vuodessa.

Yhteenvetona voisi sanoa että jos on painetta lompakossa niin laita isosti kerralla kun osakemarkkinatkin ovat mitä ovat, jos ei ole löysää rahaa niin ~5 kWp varmaan on ihan ok tässä sähkömarkkinoiden futuuritilanteessa.
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 084
Tässä talossa kesällä kulutus on 500kWh/kk luokkaa ja 4kWp paneelisto on riittänyt ihan hyvin siihen tarpeeseen. Mitään vastuspatentteja ei ole kun PILP kompura saa kesäisin lämmitettyä veden muutenkin vähällä virralla. Jos kulutus on oikein isoa ja lämmitys suoralla sähköllä niin suuntaisin rahoja ennemmin lämpöpumppujen suuntaan.
 
Liittynyt
17.01.2017
Viestejä
754
Miten teillä kesällä menee noin vähän sähköä? 1975 rakennettu talo meillä meni viimevuoden kesäkuussa paneeleiden avustuksessa 632kwh, heinäkuussa, 592kwh, elokuussa 770kwh. Vuosi 2021 ei ollut paneeleita meni kesäkuussa 1252, heinäkuussa 1123kwh ja elokuussa 1342.
Paneelit saatiin päälle 2022 toukokuun lopussa.

20kpl 410wh paneelit en muista mallia. Inverteri fronius symo 10kw ja 8kw mallis ei saanut kun halusin froniuksen.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 852
Kesä-syyskuussa 600-700 kWh/kk. PC:ni on tuosta n. 250 kWh/kk :x3: 3,85 kWp paneelistolla sain vähän reilut 200 kWh/kk kuitattua.
 
Liittynyt
23.08.2020
Viestejä
998
Omat paneelit on suuntaan 172 ja katon kaltevuus 37 astetta, puhelimen kompassilla katsottuna.
 
Liittynyt
07.01.2018
Viestejä
54
Meillä paneelit ei ole ihan tohon suuntaan optimoitu. Noin 15:00 on huipputuotto ja puusto tulee eteen joskus 19 aikoihin niin että teho romahtaa.
4,5kwp setti työnsi kuumana kesäilmana 3,4kw/h useamman tunnin / päivä. Eli kyllä tuolla teoriassa autoa lataisi. Ongelma vaan on siinä että pienikin pilvi niin teho kyykkää ja otetaan verkosta tilalle sähköä.
Pitäisi olla joku tosi fiksu autolaturi joka seuraisi paneelien tuottoa ja sitä mukaan säätäisi latauta. En ole tälläistä nähnyt ja kuvittelen että hinta on takaisinmaksultaan järjetön.

EDIT Piti katsoa ihan dataa ja huipputuoto osuu 12-16 väliin.
Hyvä kun lisäilet kuitenkin väitteidesi perään "kuvittelen", minä taas voin sanoa, että tiedän koska minulla on tuollainen järjestelmä. Eli minulla sattuu olemaan Froniuksen Gen24 invertteri, automaattinen Enwitecin verkonvaihtoboksi, mittapuullasi järjettömästi paneelitehoa, BYD-akusto ja vielä Froniuksen Wattpilot -autolaturi. Oikein tyytyväinen olen ja takaisinmaksuaikakin vaikuttaa ihan hyväksyttävältä, varsinkin kun mukana on omavaraisuus sähkökatkoista, testattu on! Kesällä tuli hyvin tuottoa 05-22.30 välillä ja syksyllä, keväällä ja sateisellakin säällä pärjää hyvin toisin kuin alimittaisella järjestelmällä. 3,4kW max. tehoilla kestäisi sähköauton lataus aivan liian kauan.

Nämä laitteet toimii vieläpä hienosti yhteen, autolaturi ymmärtää aurinkosähkön päälle ja voi automaattisesti säätää latausta 1,4kW 1-vaihe - 11kW 3-vaihe välillä. Ymmärtää myös akun päälle, osaa käyttää tätä puskurina määritellyllä tavalla, voi pistää tilaan jossa ei käytä verkkosähköä autoon ollenkaan. Sisältääpi vielä dynaamisen kuormanhallinan kun on Fronius invertteri ja SmartMeter. Lisäksi akusto mahdollistaa hienosti jouston, eli vaikka tulee hetkiä jolloin aurinko paistaa heikommin niin otetaan akusta, taas kun paistaa yli kodin ja auton tarpeen, laitetaan akkuun. Ja tosiaan vielä omavaraisuus tuohon mukaan pitkäksikin aikaa. Ja koko järjestelmän hinta niin pieni %-osuus talon hinnasta etten ole sitä sen enempää murehtinut. Ainiin, ja integroituu hienosti vielä taloautomaatioon. Eipä mulla muuta, jatkakaa mielenkiintoista keskustelua ;)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 395
Hyvä kun lisäilet kuitenkin väitteidesi perään "kuvittelen", minä taas voin sanoa, että tiedän koska minulla on tuollainen järjestelmä. Eli minulla sattuu olemaan Froniuksen Gen24 invertteri, automaattinen Enwitecin verkonvaihtoboksi, mittapuullasi järjettömästi paneelitehoa, BYD-akusto ja vielä Froniuksen Wattpilot -autolaturi. Oikein tyytyväinen olen ja takaisinmaksuaikakin vaikuttaa ihan hyväksyttävältä, varsinkin kun mukana on omavaraisuus sähkökatkoista, testattu on! Kesällä tuli hyvin tuottoa 05-22.30 välillä ja syksyllä, keväällä ja sateisellakin säällä pärjää hyvin toisin kuin alimittaisella järjestelmällä. 3,4kW max. tehoilla kestäisi sähköauton lataus aivan liian kauan.

Nämä laitteet toimii vieläpä hienosti yhteen, autolaturi ymmärtää aurinkosähkön päälle ja voi automaattisesti säätää latausta 1,4kW 1-vaihe - 11kW 3-vaihe välillä. Ymmärtää myös akun päälle, osaa käyttää tätä puskurina määritellyllä tavalla, voi pistää tilaan jossa ei käytä verkkosähköä autoon ollenkaan. Sisältääpi vielä dynaamisen kuormanhallinan kun on Fronius invertteri ja SmartMeter. Lisäksi akusto mahdollistaa hienosti jouston, eli vaikka tulee hetkiä jolloin aurinko paistaa heikommin niin otetaan akusta, taas kun paistaa yli kodin ja auton tarpeen, laitetaan akkuun. Ja tosiaan vielä omavaraisuus tuohon mukaan pitkäksikin aikaa. Ja koko järjestelmän hinta niin pieni %-osuus talon hinnasta etten ole sitä sen enempää murehtinut. Ainiin, ja integroituu hienosti vielä taloautomaatioon. Eipä mulla muuta, jatkakaa mielenkiintoista keskustelua ;)
Yhdellä tutulla on vähän samantyylinen systeemi. Kyseinen tuttu touhuaa työkseen varavoimajärjestelmien kanssa joten kuulemma välillä tulee vastaan vähän käytettyjä akkuja ja muita romuja ilmaiseksi niin hänellä on ihan järjetön kasa akkuja (kymmeniä sellaisia kaljalaatikon kokoisia) piharakennuksessa ja tottakai verkonvaihtosysteemit ja viimeksi kun juttelin niin oli laittamassa lisää paneelia katolle että on kohta suurimman ajan vuodesta aikalailla omavarainen sähkön kanssa. Vaihtoi juuri sähköautoonkin kun lataus on kuulemma nykyään ilmaista kun akuissa riittää puhtia vaikka olisi pidempiäkin huonon ilman kausia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 458
Hyvä kun lisäilet kuitenkin väitteidesi perään "kuvittelen", minä taas voin sanoa, että tiedän koska minulla on tuollainen järjestelmä. Eli minulla sattuu olemaan Froniuksen Gen24 invertteri, automaattinen Enwitecin verkonvaihtoboksi, mittapuullasi järjettömästi paneelitehoa, BYD-akusto ja vielä Froniuksen Wattpilot -autolaturi. Oikein tyytyväinen olen ja takaisinmaksuaikakin vaikuttaa ihan hyväksyttävältä, varsinkin kun mukana on omavaraisuus sähkökatkoista, testattu on! Kesällä tuli hyvin tuottoa 05-22.30 välillä ja syksyllä, keväällä ja sateisellakin säällä pärjää hyvin toisin kuin alimittaisella järjestelmällä. 3,4kW max. tehoilla kestäisi sähköauton lataus aivan liian kauan.

Nämä laitteet toimii vieläpä hienosti yhteen, autolaturi ymmärtää aurinkosähkön päälle ja voi automaattisesti säätää latausta 1,4kW 1-vaihe - 11kW 3-vaihe välillä. Ymmärtää myös akun päälle, osaa käyttää tätä puskurina määritellyllä tavalla, voi pistää tilaan jossa ei käytä verkkosähköä autoon ollenkaan. Sisältääpi vielä dynaamisen kuormanhallinan kun on Fronius invertteri ja SmartMeter. Lisäksi akusto mahdollistaa hienosti jouston, eli vaikka tulee hetkiä jolloin aurinko paistaa heikommin niin otetaan akusta, taas kun paistaa yli kodin ja auton tarpeen, laitetaan akkuun. Ja tosiaan vielä omavaraisuus tuohon mukaan pitkäksikin aikaa. Ja koko järjestelmän hinta niin pieni %-osuus talon hinnasta etten ole sitä sen enempää murehtinut. Ainiin, ja integroituu hienosti vielä taloautomaatioon. Eipä mulla muuta, jatkakaa mielenkiintoista keskustelua ;)
Kuulostaa mielenkiintoiselta! Kiinnostaa enemmän takaisinmaksuaika, olen pitänyt noita systeemejä turhan kalliina hyötyyn nähden. Mutta vähän heräsi kiinnostus...

BYDin akut taitaa olla jossain 5-10keur välissä riippuen kapasiteetista? Joskus laskin että 11kwh paketti 9000eur hinnalla ja 90% kapasiteetin käytöllä pääsisi 6,6c/kwh tasoon 6000 lataus/purku syklillä. Se alkaa olemaan aika siedettävä, mutta ton akun lisäksi tarvitaan sitten joku äly ohjaamaan sitä akkua. Omat invertterit ei osaa ohjata akkua, joten invertterit pitäisi uusia. Tähän päälle sitten paneelit(lisää tehoa) niin en päässyt millään laskutavalla alle 10c/kwh. Eli tämä pitäisi tehdä ihan vain omavaraisuuden vuoksi katsomatta hintalappua?
 
Liittynyt
21.05.2022
Viestejä
425
Kuulostaa mielenkiintoiselta! Kiinnostaa enemmän takaisinmaksuaika, olen pitänyt noita systeemejä turhan kalliina hyötyyn nähden. Mutta vähän heräsi kiinnostus...

BYDin akut taitaa olla jossain 5-10keur välissä riippuen kapasiteetista? Joskus laskin että 11kwh paketti 9000eur hinnalla ja 90% kapasiteetin käytöllä pääsisi 6,6c/kwh tasoon 6000 lataus/purku syklillä. Se alkaa olemaan aika siedettävä, mutta ton akun lisäksi tarvitaan sitten joku äly ohjaamaan sitä akkua. Omat invertterit ei osaa ohjata akkua, joten invertterit pitäisi uusia. Tähän päälle sitten paneelit(lisää tehoa) niin en päässyt millään laskutavalla alle 10c/kwh. Eli tämä pitäisi tehdä ihan vain omavaraisuuden vuoksi katsomatta hintalappua?
Laskeskelin myös jokin aika sitten akkujen kannattavuutta ja jopa siltä kantilta, että pörssin yösähköllä lataisi ja päivällä möisi verkkoon. Vaikka kaikki tarvittavat vermeet löytyisi nurkista, niin en saanut millään yhdistelmällä hommaa kannattavaksi.

Ongelmaksi tuli siis juuri tuo latauskertojen määrä. Mitenkään lataus/purkusyklien määrää per vuorokausi ei saa yli yhden vuorokautta kohti. Usein ei saa tuotakaan. Ehkä 200 sykliä saisi vuodessa. Eli jos akut kestävät 6000 sykliä, niin tuo tulisi täyteen 30 vuodessa. En mitenkään usko, että kuitenkaan kestäisivät yli 10 vuotta.

Ainut millä tuon voisi tosiaan saada kannattavaksi olisi, että saisi hirveät kasat niitä romuakkuja, joilla saisi vedettyä vaikka muutaman sata sykliä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 438
Täällä on digitaalinen kellokytkin ohjelmoitu niin, että lämminvesivaraaja lämmittää ~3.5 tuntia. Aloittaa hieman ennen puolta päivää kun aurinko alkaa olla korkeimmillaan. Ideana on yksinkertaisella tavalla hyödyntää mahdollisimman paljon aurinkopaneeleita veden lämmityksessä.
Jos on kiinteä ja varsinkin halpa soppari niin tämä kannattaa, mutta muuten kannattaa kyllä myydä päivän kalliit aurinkoiset tunnit verkkoon ja ostaa yöllä takaisin.


IMG20230129192003.jpg


20€ shelly ohjaamaan varaajan kontaktoria ja koodi rimpsu siihen täältä: Pörssisähköohjaus Shellyyn

Lisäksi shellyn tarttee olla wifin kantaman alla eikä asentamisen lisäksi muita kustannuksia.
 
Liittynyt
13.09.2021
Viestejä
53
Kävin tarjouksia läpi, ja tässä taitaa olla halvimmat. Kaikki tarjoukset ovat 16 paneelilla ja hinta kotitalousvähennyksen jälkeen.

Jinko Solar 420 Wp +Fronius Symo 6 kW. 8147,6 €.
ZNShine 400 Wp + Fronius Symo 6.0-3-M. 8231,5 €.
Hyundai HiE 430 Wp + Sofar Solar 8.8 KTLX-G3. 8561,6 €.
ZNShine 400 Wp + Sofar Solar 6.6. 8652 €.

Loput tarjoukset onkin sitten yli 9 k€. Millaisia ajatuksia nämä paketit herättävät? Onko joku ylitse muiden tai joku ehdoton ei?
Tuo ensimmäinen tarjous päivittyi tuon Froniuksen osalta Growattiin, eli
Aurinkopaneelit 16 kpl Jinko Tiger Neo 420 Wp + Invertteri Growatt 8kW hybridi, takuu 10 vuotta. Hinta kotitalousvähennyksen jälkeen 7847,6 €.

Tähän asti olen pohtinut Jinkon ja Hyundain välillä. Jinkosta sanotaan seuraavaa:

Jinko Tiger Neo N-type 54HL4-B 420 Wp aurinkopaneeli on tyylikäs, väriltään täysin musta (all-black) yksikiteinen Half Cut aurinkopaneeli. Laadukas moduulitekniikka tarjoaa erinomaista tehokkuutta ja pitkän aikavälin luotettavuutta. Takuu 25/30 vuotta. Valmistettu Kiinassa.

N-tyypin paneeli

  • Huomattavasti parempi takuu
    • materiaalitakuu 25 vuotta ja tuottotakuu 30 vuotta.
  • Parempi lämpötilan kesto
    • Hyötysuhde alenee vähemmän korkeissa lämpötiloissa.
  • Tuotto 30 vuodenkin päästä vielä 87,4%
    • aikaisemmalla perinteisellä p-tyypillä 25 vuotta sekä 84,8%
  • Huomattavasti parempi sietokyky valon aiheuttamalle rappeumalle.
    • vanhemmalla p-tyypin paneelilla rappeuma alkaa heti ja on uutenakin jo noin 3%.
Hyundai:
Uusi shingled-rakenne

Hyundain käyttämä uutuus, shingled-rakenne, hyödyntää aurinkopaneelin pinta-alan tehokkaasti. Paneelissa olevat aurinkokennot on leikattu ohuiksi viipaleiksi ja limitetty hiukan toistensa päälle, jolloin kennojen väliin ei jää tuottamatonta pintaa. Lopputuloksena on myös kaunis yhtenäinen täysin musta ulkoasu.

25 vuoden tuote- ja tuotantotakuu

Vakavarainen Hyundai takaa aurinkopaneeliensa korkean laadun myöntämällä niille 25 vuoden tuotetakuun sekä tuotantotakuun. Hyundain HiE-aurinkopaneeleissa on 25 vuoden kuluttua vähintään 84,8 % tehoa jäljellä.

Jotenkin tuntuu, että kallistun tuon Jinkon kannalle. Onko myyjästä, eli Aurinkomaailmasta kokemuksia?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 011
Meillä paneelit ei ole ihan tohon suuntaan optimoitu. Noin 15:00 on huipputuotto ja puusto tulee eteen joskus 19 aikoihin niin että teho romahtaa.
4,5kwp setti työnsi kuumana kesäilmana 3,4kw/h useamman tunnin / päivä. Eli kyllä tuolla teoriassa autoa lataisi. Ongelma vaan on siinä että pienikin pilvi niin teho kyykkää ja otetaan verkosta tilalle sähköä.
Pitäisi olla joku tosi fiksu autolaturi joka seuraisi paneelien tuottoa ja sitä mukaan säätäisi latauta. En ole tälläistä nähnyt ja kuvittelen että hinta on takaisinmaksultaan järjetön.

EDIT Piti katsoa ihan dataa ja huipputuoto osuu 12-16 väliin.
Tämä on varmaan yksi tunnetuimmista... En tiedä muita vastaavia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 011
Laskeskelin myös jokin aika sitten akkujen kannattavuutta ja jopa siltä kantilta, että pörssin yösähköllä lataisi ja päivällä möisi verkkoon. Vaikka kaikki tarvittavat vermeet löytyisi nurkista, niin en saanut millään yhdistelmällä hommaa kannattavaksi.

Ongelmaksi tuli siis juuri tuo latauskertojen määrä. Mitenkään lataus/purkusyklien määrää per vuorokausi ei saa yli yhden vuorokautta kohti. Usein ei saa tuotakaan. Ehkä 200 sykliä saisi vuodessa. Eli jos akut kestävät 6000 sykliä, niin tuo tulisi täyteen 30 vuodessa. En mitenkään usko, että kuitenkaan kestäisivät yli 10 vuotta.

Ainut millä tuon voisi tosiaan saada kannattavaksi olisi, että saisi hirveät kasat niitä romuakkuja, joilla saisi vedettyä vaikka muutaman sata sykliä.
Ei kannata ostaa kalliita akkuja.

Nuo server-rack akut ovat aika optimaalinen tapa rakentaa kotisysteemiä - niitä voi pistää rinnakkain useita + jos autotallissa / missälie huoltotilassa on tilaa räkille, noita on helppo lisätä myöhemmin lisää (kunhan lattian kantavuus riittää...).

 
Liittynyt
19.11.2016
Viestejä
4 230
Nuo server-rack akut ovat aika optimaalinen tapa rakentaa kotisysteemiä - niitä voi pistää rinnakkain useita + jos autotallissa / missälie huoltotilassa on tilaa räkille, noita on helppo lisätä myöhemmin lisää (kunhan lattian kantavuus riittää...).
Varmaan vaatii lämpimän tilan nämä eli kuivaan mutta lämmittämättömään varastoon ei varmaan voi rakentaa noista?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 011
Varmaan vaatii lämpimän tilan nämä eli kuivaan mutta lämmittämättömään varastoon ei varmaan voi rakentaa noista?
Pakkaselle noita ei saa päästää - tai sitten niille pitää asentaa jotkut lämmittimet. Sinänsä nuo kestävät kyllä pakkasessa säilytystä, mutta niitä ei voi ladata lainkaan jos ne ovat pakkasella.
 
Liittynyt
29.12.2017
Viestejä
738
Meillä paneelit ei ole ihan tohon suuntaan optimoitu. Noin 15:00 on huipputuotto ja puusto tulee eteen joskus 19 aikoihin niin että teho romahtaa.
4,5kwp setti työnsi kuumana kesäilmana 3,4kw/h useamman tunnin / päivä. Eli kyllä tuolla teoriassa autoa lataisi. Ongelma vaan on siinä että pienikin pilvi niin teho kyykkää ja otetaan verkosta tilalle sähköä.
Pitäisi olla joku tosi fiksu autolaturi joka seuraisi paneelien tuottoa ja sitä mukaan säätäisi latauta. En ole tälläistä nähnyt ja kuvittelen että hinta on takaisinmaksultaan järjetön.

EDIT Piti katsoa ihan dataa ja huipputuoto osuu 12-16 väliin.
Onko maksimituotto oikeasti vain tuon 3.4kw/h? kyllä vehkeestä optimikelillä pitäisi irrota tuo 4.5kw/h
 
Liittynyt
19.11.2016
Viestejä
4 230
Pakkaselle noita ei saa päästää - tai sitten niille pitää asentaa jotkut lämmittimet. Sinänsä nuo kestävät kyllä pakkasessa säilytystä, mutta niitä ei voi ladata lainkaan jos ne ovat pakkasella.
Yksi ratkaisu voisi olla joku eristetty pelti tms. kaappi jonka voisi lämmittää pienellä vastuksella sen sijaan että koko varastoa lämmittää talven
 
Liittynyt
22.11.2017
Viestejä
284
Tammikuu oli tuotannollisesti yllättävän hyvä kuukausi päivän pituuteen nähden. 16kWh aurinkosähköä josta myyntiin meni 3kWh. Eihän tuo ole kuin 1% kuukauden kulutuksesta, mutta parempi kuin ei mitään. Helmikuussa sitten päästään toivottavasti jo 50-100kWh tuotantoon joka on jo melkein 10% kulutuksesta pakkasista riippuen.
 
Liittynyt
29.12.2017
Viestejä
738
Kuuma kesäilma ei ole optimaalinen keli... Paneeleiden tuotto putoaa jos ne käyvät liian kuumana.
En ole sitä väittänytkään. Kirjoitin tuohon optimikeli ja sinä vedät jotain kuumaa kesäilmaa hatusta? Osaatko lukea?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 011
En ole sitä väittänytkään. Kirjoitin tuohon optimikeli ja sinä vedät jotain kuumaa kesäilmaa hatusta? Osaatko lukea?
Alkuperäisessä viestissä puhuttiin kesäkuumasta, jolloin on ihan normaalia että jäädään parikymmentä pinnaa maksimeista.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 458
Onko maksimituotto oikeasti vain tuon 3.4kw/h? kyllä vehkeestä optimikelillä pitäisi irrota tuo 4.5kw/h
Kuten kirjoitin: " 4,5kwp setti työnsi kuumana kesäilmana 3,4kw/h useamman tunnin / päivä. "
Kuumana kesäilmana tuotto jää 20-30% huipputehosta. Kyllä sieltä 4,8kw tehoakin tulee 15min jos taivas on pilvessä tulee sadekuuro ja taivas aukeaa nopeasti. Mutta hetkellisellä teholla ei oikeassa elämässä ole mitään merkitystä. Itse tästä oppineena alkanut omissa laskennoissa käyttämään -20% ilmoitetusta tehosta että se on se mitä on käytössä.
 
Liittynyt
02.12.2020
Viestejä
44
Uskaltaako noita paneeleita sulattaa liruttamalla kädenlämpöistä vettä niiden päälle? Aika hyvin suojakeleillä sulavat, mutta nyt on jäänyt jonkin verran jäisiä kökkäreitä muutaman paneelin päälle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 458
Lämpimällä vedellä huuhtelulla on kyllä todella huono takaisinmaksu, tuskin siis rahallisesti kannatta.
Jos itse lähtisin jostain ihmeen syystä huuhtelemaan niin ehkä ihan vaan hanasta kylmällä vedellä. Tällöin lämpöero on mahdollisimman pieni sekä vesi mahdollisimmaan halpaa.
 

Awelonian

Residentti maahanmuuttaja
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
3 542
Uskaltaako noita paneeleita sulattaa liruttamalla kädenlämpöistä vettä niiden päälle? Aika hyvin suojakeleillä sulavat, mutta nyt on jäänyt jonkin verran jäisiä kökkäreitä muutaman paneelin päälle.
Yhtäkkinen kymmenien asteiden lämpötilaero pienelle alueelle on tuskin suositeltavaa.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 400
Uskaltaako noita paneeleita sulattaa liruttamalla kädenlämpöistä vettä niiden päälle? Aika hyvin suojakeleillä sulavat, mutta nyt on jäänyt jonkin verran jäisiä kökkäreitä muutaman paneelin päälle.
Lasia ei pääsääntöisesti kannata alkaa sulattaa lämpöisellä vedellä, voi olla että kestää, mutta voi olla että ei. Todennäköisesti kestää, mutta risk/reward huono ;)
 
Liittynyt
29.08.2022
Viestejä
39
Houkutus varmaan on kova kun aurinko alkaa taas paistamaan, mutta ne tuotot on vielä niin pieniä ja sähkö halpaa, että ei vaan kannata lähteä säätämään (eikä muutenkaan lämpöisellä vedellä). Siinä vaiheessa kun aurinko alkaa paistamaan siinä määrin, että alkaa tulemaan kunnolla tuottoa, sulattaa aurinko paneelit puhtaiksi joka tapauksessa.

Huom. Tämä etelästä, jossa ei ole lunta nimeksikään. Päiväkohtainen tuotto on nyt säästä riippuen 0,3kWh - 1,5kWh 4kW järjestelmällä. Putsailin kyllä lumia talvella kun sitä hetkellisesti oli, mutta eipä siitä mitään hyötynyt. Ehkä jos on paksu kerros lunta vielä maaliskuussa niin kannattaisi putsailla kunhan turvallisesti sen voi tehdä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 458
Ei kannata ostaa kalliita akkuja.

Nuo server-rack akut ovat aika optimaalinen tapa rakentaa kotisysteemiä - niitä voi pistää rinnakkain useita + jos autotallissa / missälie huoltotilassa on tilaa räkille, noita on helppo lisätä myöhemmin lisää (kunhan lattian kantavuus riittää...).

Mielenkiintoinen löytö. Sopis hyvin varaston/tallin räkkiin pari tuollaista. Onko tullut vastaan millä noita ohjata ja invertoida? Omat mikrot kun ei osaa akkuihin ajaa sähköä.

EDIT: Näköjään can-bussilla keskustelevat. Löytyykö tätä standardia jostain? Äkkiähän tuohon kyhäilis oman ohjaimen kunhan sitten keksii laturin/invertterin... Ajatus siis olisi että halpoja tunteja auringosta ei työnnettäis verkkoon ja sama sitten talvella. Eli akkua ladattaisiin halpoina tunteina pörssisähköstä ja käytettäisiin kalliimpina...
 
Liittynyt
21.05.2022
Viestejä
425
Mielenkiintoinen löytö. Sopis hyvin varaston/tallin räkkiin pari tuollaista. Onko tullut vastaan millä noita ohjata ja invertoida? Omat mikrot kun ei osaa akkuihin ajaa sähköä.

EDIT: Näköjään can-bussilla keskustelevat. Löytyykö tätä standardia jostain? Äkkiähän tuohon kyhäilis oman ohjaimen kunhan sitten keksii laturin/invertterin... Ajatus siis olisi että halpoja tunteja auringosta ei työnnettäis verkkoon ja sama sitten talvella. Eli akkua ladattaisiin halpoina tunteina pörssisähköstä ja käytettäisiin kalliimpina...
Millä ihmeen laskennalla näistä(kään) saa kannattavan? Hinta tuolla sivulla on ALV0-hinta ja vaikka laskee Saksan ALV:n mukaan, niin hintaa kWh:lle tulee reipas 400e. Aika ruhtinaaliset erot pitäisi pörssisähkön hinnassa olla halvin vs. kallein, että tuosta jotain järkevää saisi. Monenakohan päivänä vuodessa päästään edes yli 50snt/kwh eroon pörssisähkössä halvimpien ja kalleimpien tuntien osalta...

Varsinkin, kun sähköä myydessä saa sen pörssisähkön alv0 hinnan ja aurinkoiset tunnit sattuvat väistämättä niihin piikkihintoihin.

Edit: Ja akulla kuin akulla ehkä puolet kapasiteetista on järkevää pitää käytössä. Eikä siitä käytettävästä kapasiteetistakaan saa kaikkea irti, kun hyötysuhde tuskin ainakaan 90% ylittää.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 671
Viestejä
4 188 352
Jäsenet
70 778
Uusin jäsen
Heiniks

Hinta.fi

Ylös Bottom