Ratkaistu Asus TUF Gaming X570-Plus AM4 ATX-emolevy (tietokone ei käynnisty)

Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
1 221
Emolevynä Asus TUF Gaming X570-Plus AM4 ATX-emolevy
(Prossu 5900X, 2 muitikampaa, RTX 3080, 1000W PSU, Define R7)

Koitan etsiä vikaa tietokoneesta, miksi kuva jäätyi, ja sitten ei kone lähtenyt enää käyntiin. Toiminut ongelmitta vuoden 2021 alusta, kunnes simahti. Jonkun verran olen tietokoneita kasaillut vuodesta 1994 alkaen. Viimeaikoina vain tämän koneen vajaa pari vuotta sitten. Ei ole kotelossa emon takana mikä voisi hiertää, ylimääräisiä ruuvikorokkeita tai irtonaisia ruuveja, näitä kun on tutuille sattunut.

Itse oletin että emolevy hajosi. Alkuun vain rgb-valot syttyivät, mutta piirisarjan ja cpu:n tuuletin ei käynnistynyt. Eikä myöskään mitään QLED valoja, että sanoisi vian olevan muistissa, prossussa, näyttiksessä, tai muussa.

Kokeilin toisella varmasti toimivalla virtalähteelläkin (550W) ilman näytönohjainta. Mittasin yleismittarilla että jännitteet on kaikissa powerin pinneissä speksien sisällä kuormittamattomana. Otin emolta yksi kerrallaan kaiken irti, ja sama juttu, ei tapahdu mitään. Paitsi nyt ei syty edes rgb-valot, eikä virtalähde käynnisty virtanapista. Nappi on ehjä. Emolevy kävi Verkkokauppa.comissa ja eivät huomanneet mitään vikaa.

Kysymys oikeastaan siinä, pitäisikö post (Q LED) valojen kuitenkin sanoa jotain, jos on kytketty vain ATX liitin, se 8 napainen CPU liitin ja virtanappi emolevylle?
Tarvitseeko olla kotelossa asennettuna (joskus kauan sitten oli yksi AMD-emo, joka vaati että koteloruuvien kautta sai maita)?
Eli kannattaako emolevylle kalustaa prossua ja muisteja ollenkaan ennenkuin joku Q LED-valo vilahtaa?

Vähän arveluttaa lähettää tätä enää takuuseen, jos on kerran todettu täysin toimivaksi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 885
Kannattaa ottaa pois kotelosta, jättää yksi muistipalikka , prosessori ja prosessorijäähy kiinni. Sitten pitäisi käynnistyä ja tulla QLED-tavaraa, mutta kuvaa ruudulle tule, kun ei ole näytönohjainta.
 
Liittynyt
29.05.2020
Viestejä
495
Vilkaisin tuon emolevyn manuaalia ja jos oikein ymmärsin, niin nuo QLEDit ei sano mitään vielä siinä vaiheessa kun virrat on kytketty, vaan vasta silloin kun kone aloittaa käynnistysprosessin.
Minkälainen tuo toinen virtalähde on? Jos molemmissa on modulaariset kaapelit, niin käytithän kummallekin virtalähteelle vain sen omia kaapeleita?
Epäilen että jokin virtalähteen turvaominaisuus estää virtalähdettä käynnistymästä, jos kerran emolevy on huollon mukaan ok. Ehkä jossain on oikosulku.
Tarkista käyttämäsi virtajohto, mahdollinen jatkojohto ja näytön kaapeli. Ovathan varmasti kunnossa?
Pystytkö kokeilemaan jollain toisella näytönohjaimella? Kokeile myös kasata pöydälle ihan minimikokoonpano ilman USB-laitteita ja näytönohjainta. Tuleeko mitään eloa kun yrittää käynnistää? Jos käynnistys lähtee etenemään, niin lisää näytönohjain. Jos näyttää lupaavalta, niin kytke näyttö vasta sitten. Tarvittaessa kokeile toista PCIe-liitintä.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
1 221
Kannattaa ottaa pois kotelosta, jättää yksi muistipalikka , prosessori ja prosessorijäähy kiinni. Sitten pitäisi käynnistyä ja tulla QLED-tavaraa, mutta kuvaa ruudulle tule, kun ei ole näytönohjainta.
Kiitoksia, tuollahan se lähti vilkuttelemaan valoja. Eli ilmeisesti juuri nuo vaaditaan minimissään, kun kaikki muut paikallaan paitsi muistit ei tapahtunut mitään.
Arvelin että Asuksen oma troubleshooting opas kertoisi sen ymmärrettävästi, "A. CPU LED light is always ON after power on(indicates no CPU or CPU faulty)". Tuossa tuo "no CPU" ei ainakaan tässä tapauksessa tarkoita, että CPU-kanta saisi olla tyhjä. Näytönohjainta ei tarvitse olla QLED valojen syttymiseen.

Kasasin sitten koneen emo+muistit+prossu -testin jälkeen koteloon entisellä kokoonpanolla. Kone käynnistyi ja toimii normaalisti. Merkillinen jumiminen. Alkuun vielä vein työpaikalle ja kokeilin toisella näytönohjaimella, eli oli ilman virtojakin pidemmän aikaa.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 480
Viestejä
4 163 681
Jäsenet
70 414
Uusin jäsen
O&G

Hinta.fi

Ylös Bottom