Asus ROG Strix G17 peliläppäri (G713QR)

Asmola

Molander
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 651
Asus ROG Strix G17-peliläppäri (G713QR)

NVIDIA julkaisi kuluvan vuoden alussa mobiiliversiot RTX 3000-sarjan näytönohjaimista ja viimein valmistajat ovat saaneet omat mallinsa myyntiin. Nykyisin peliläppärit tarjoavat suhteellisen hyvää suorituskykyä verrattuna työpöytätietokoneisiin eikä hintaerokaan ole enää huima, johtuen erillisnäytönohjainten todella kovasti nousseista hinnoista, joten ne ovat hyvä vaihtoehto perinteiselle työpöytätietokoneelle. Osittain edellä mainitusta syystä ostin itselle Asus ROG Strix G17-peliläppärin.

kannettava.jpg


Kyseinen Asus ROG Strix G17-peliläppäri paketoi sisäänsä AMD:n uunituoreen 8-ytimisen ja 16 säiettä tukevan Ryzen 9 5900HX-mobiiliprosessorin ja NVIDIA RTX 3070-mobiilinäytönohjaimen.

Ryzen 9 5900HX-prosessori perustuu AMD:n tuoreeseen Zen 3-arkkitehtuuriin ja sen peruskellotaajuus on 3.3GHz ja maksimi boost-kellotaajuus 4.6GHz. Prosessorin TDP arvo on 45+W jossa +-merkintä kertoo Dynamic Boost-ominaisuuden mahdollistavasta, maksimissaan 80W tehorajasta, kun tilanne sen sallii. Prosessorin mallinimessä ilmaantuva X-kirjain viittaa ylikellotettavaan prosessoriin, mutta ainakin toistaiseksi se on vain OEM-valmistajien käytössä oleva ominaisuus. Prosessorissa on integroitu Radeon RX Vega-näytönohjain, josta löytyy 8kpl Graphics Core Next 5. sukupolven arkkitehtuuriin perustuvaa Compute unit-yksikköä joka tarkoittaa yhteensä 512 stream-prosessoria ja se toimii maksimissaan 2100MHz kellotaajuudella.

Prosessorin integroitu näytönohjain toimii pääasiassa vain työpöytäkäytössä ja pelisuorituskykyä tarjoamassa läppäristä löytyy erillinen NVIDIA RTX 3070-mobiilinäytönohjain, joka perustuu samaan GA104-piiriin kuin työpöytäversio, mutta CUDA-ydinten määrä on karsittu 5120 kappaleeseen, piirin tyyppi on GA104-770-A1. Näytönohjaimen ilmoitettu maksimi kellotaajuus on 1660MHz, mutta todellinen kellotaajuus vaihtelee käytössä olevan tehonkulutuksen mukaan. Näytönohjaimessa on 8 gigatavulla 14 Gbps (1750 MHz) nopeudella toimivaa näyttömuistia ja muistiväylä 256-bittinen, muodostaen 448 Gt/s muistikaistan. NVIDIA tarjoaa runsaan määrän eri tehorajaan (TDP) määriteltyjä malleja mobiilinäytönohjaimistaan eikä aiemmin käytössä olevan piiriversion kertoneet Max-Q ja Max-P-määritelmät enää riitä kertomaan mille TDP:lle speksattu variantti näytönohjaimesta on käytössä. IO-Tech listasi eri versioiden kellotaajuudet ja TDP-arvot, kannattaakin ottaa etukäteen selvää mikä variantti näytönohjaimesta läppärissä on käytössä ennen ostopäätöstä. Tässä kyseisessä läppärissä käytössä on 115W TDP:n omaava piirivariantti, mutta Dynamic Boost-ominaisuus sallii maksimissaan 130W tehonkulutuksen tilanteen sen salliessa. NVIDIA Optimus-ominaisuus mahdollistaa käytettävän näytönohjaimen vaihdon viiveettömästi ilman että käyttäjä edes huomaa, tällä tavoin säästäen akkua.

Läppärin esittely

Asus ROG Strix G17 on rakenteeltaan laadukkaan tuntuinen vaikkakin se on muovia. Ulkonäkö viestii, että kyseessä on selvästi peliläppäri, mutta se ei tällä kertaa tarkoita halvalla rakennettua muovista rimpulaa, vaikka todellisuudessa se muovia onkin, vaan ulkomuoto on laadukkaan näköinen ja tuntuinen. Läppärin kannesta löytyy pieni osittainen kuviointi sekä valkoisella ledillä valaistu ROG-logo. Yläpuolen takareunaan on jouduttu jättämään pieni ylimääräinen tila, jotta takaosan I/O-liittimet mahtuvat ja sen reunassa on musta ROG-logo. Kokoa läppärille kertyy 39.5 x 28.2 x 2.75 cm ja painoa 2.7 Kg.

kannettava2.jpg


Hienona yksityiskohtana läppärin kannen ja sisäpuolen kuvioinnit ovat todellisuudessa pientä ROG-tekstiä.

kuviologo.jpg


I/O-liittimet on mielestäni sijoitettu hyvin ja tärkeimmät mutta vähiten johtojen irroittelua vaativat liitännät on sijoitettu läppärin takaosaan. Vasemmalta alkaen liitännät ovat USB 3.2 Gen 1-liitin, DisplayPort 1.4 tuellinen USB Type-C 3.2 Gen 2-liitin jonka kautta tuettuna on myös G-Sync, HDMI 2.0b-liitin sekä virtaliitin. Takaa löytyy myös aukot läppärin jäähdyttimien ilmanvaihtoon.

takaosan liitännät.jpg


Läppärin vasemmalta kyljeltä löytyy kaksi kappaletta USB 3.2 Gen 1-liittimiä, 3.5mm audioliitin sekä ilmanottoaukko. Läppärin alareunassa kiertää RGB-valaistu valojuova, joka yltää toiselle kyljelle saakka, joillekin tämä lienee tervetullut ominaisuus, mutta itse koen sen lähinnä häiritsevänä.

vasen kylki liittimet.jpg
 
Oikeaan kylkeen ei ole sijoitettu liittimiä ollenkaan, vain jäähdyttimen ilmanottoaukko, näin johdot tai USB-vastaanottimet eivät ole esimerkiksi erillisen hiiren tiellä, mikäli käyttää hiirtä oikealla kädellä.

oikea kylki.jpg


Näyttönä toimii 17,3 tuumainen, 1920x1080 resoluution IPS-paneelinen näyttö, joka toimii jopa 300Hz kuvataajuudella 3ms ilmoitetulla vasteajalla. Valmistajan mukaan näyttö kykenee toistamaan 100% sRGB-väriavaruudesta ja 75,35% Adobe-väriavaruudesta ja tuettuna on Adaptive-Sync-teknologia, joka mahdollistaa näytön virkistystaajuuden synkronoimisen pelin kuvataajuuden mukaan, poistaen näin kuvan repeilyn ja sulavoittaen kuvaa. Läppäri tukee myös NVIDIA G-Sync-ominaisuutta erillistä näyttöä käytettäessä USB-C-liitännän kautta. Näyttö on varustettu heijastuksia vähentävällä kalvolla (anti-glare). Näytön alapuolella olevassa tarrassa on mainintoja läppärin ominaisuuksista, mm. nestemetallin käytöstä jäähdytysratkaisussa, vastamelu-ominaisuudesta sekä Dolby Atmos-äänituesta.

näyttö.jpg


Näppäimistö on täysikokoinen ja varustettu nykytrendin mukaisesti näppäinkohtaisella RGB-valaistuksella. Värejä sekä eri valaisuprofiileja voi säätää Armoury Crate-sovelluksella. Näppäinten liikerata on läppärin näppäimistöksi mukavan pitkä ja tuntuma kenties paras mitä läppäreissä tullut koettua. Pieni miinus tulee perinteisten funktionäppäinten merkinnöistä, sillä valaistuna on valmistajan omat, ns. vaihtoehtoiset funktiot, joten oikean funktionäppäimen löytäminen on etenkin hämärässä hieman haastavaa, sekä pienikokoisista nuolinäppäimistä, mutta nuo lienevät käyttäjäkohtaisia makuasioita miten tottunut näppäimistöä käyttämään, mutta kokonaisuudessaan näppäimistö saa hyvän arvosanan.
Kosketuslevy on yksinkertaisesti paras mitä on tullut läppäreiden osalta vastaan. Asus mainostaa kosketuslevyn olevan 85% edellisiä sukupolvia suurempi ja sen lasinen pinnoite parantaa sormen liukua huomattavasti, kosketuksen tunnistuksen pysyessä myös hyvällä tasolla.

näppäimistö.jpg


Läppärin alapuolelta löytyy muutama ROG-yksityiskohta lisää sekä jäähdyttimien ilmanottoaukot.

takapuoli.jpg


Alapuolen kannen takaa paljastuu itse rauta. Läppäri on varustettu 90W kapasiteetin omaavalla Li-ion akulla, joten akkukeston pitäisi olla selkeästi aiempia sukupolvia parempi. Emolevystä löytyy kaksi M.2-liitintä, eikä paikkaa perinteiselle 2,5” SSD-levylle ole ollenkaan, mutta tämä tuskin on tämän hintaluokan läppärin ostajalle ongelma, sillä M.2-liitäntäisten SSD-levyjen hinnat ovat tippuneet selvästi viime vuosina. Valmiiksi asennettuna on yksi 1TB kapasiteetin M.2-SSD-levy, jonka valmistaja on SK Hynix (HFM001TD3JX013N). Lisäksi läppäristä löytyy 2kpl Samsungin valmistamia 8Gt SO-DIMM DDR4 3200MHz CL22 muistikampoja. Molemmissa alakulmissa erottuvat prosessorin ja näytönohjaimen jäähdyttimet, joiden keskellä on uusi Arc Flow-nimeä kantava 84-lapainen tuuletin jonka mainostetaan liikuttavan ilmaa aiempaa enemmän ja aiheuttaa vähemmän turbulenssia. Jäähdytyskokonaisuus rakentuu yhteensä neljästä jäähdytysrivastosta. Kuten aiemmin mainitsin, perinteisen lämpötahnan sijaan Asus on päätynyt käyttämään piirien ja jäähdyttimien välissä Thermal Grizzlyn valmistamaa nestemäistä metallia jonka luvataan parantavan prosessorin jäähdytystä jopa 16 astetta 4% pienemmällä melutasolla. Sinisen erillisen piirilevyn alla sijaitsee WiFi 6- ja Bluetooth 5.1-yhteyksiä tukeva verkkokortti.

sisäpuoli.jpg


Mukana toimitetaan erillinen ROG-teema mukaileva 12A ja 240W tehoinen virtalähde.
 
Armoury Crate -profiilien erot

Läppäri eri toimintoja hallitaan esiasennetulla Armory Crate -ohjelmistolla, jolla voidaan säätää muun muassa laitteen suorituskyky-, tehonkulutus- ja melutasosuhteita. Ajoimme muutaman suorituskykytestin sekä tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset valittavissa olevilla Silent-, Performance- ja Turbo-profiileilla. Manual-tilassa voidaan säätää prosessorin ja näytönohjaimen tehorajoja sekä tuuletinprofiilia.

armoury crate.PNG


Testeissä tuli havaittua selkeä ero eri profiilien tehorajoituksissa, Turbo-profiililla prosessorin tehorajoitus on 80W ja näytönohjaimen 130W eikä raja laskenut pitkässäkään rasituksessa. Performance-profiililla rajat olivat prosessorilla 65W ja näytönohjaimella sama 130W, mutta prosessorin tehonkulutusraja laski pitkässä rasituksessa 45 wattiin. Silent-profiililla prosessorin tehonraja oli 25W ja näytönohjaimen 50W tilanteesta riippumatta.

Cinebench R20

armoury vertailukaavio cinebench.jpg


Cinebench R20 -testissä Turbo-profiilin suorituskyky oli noin 6% suorituskykyisempi kuin Performance-profiilin, Silent-profiililla suorituskyky laski 18% lisää.

Handbrake 1.3.3

armoury vertailukaavio handbrake.jpg


Handbrake-testin noin 8 minuutin kestosta riippumatta erot eivät olleet niin suuret kuin tehorajoituksista ja kellotaajuuksista voisi päätellä, vaikka tässä testissä rajoitukset iskivät päälle koviten. Turbo-profiili oli noin 4% nopeampi kuin Performance-profiili, Silent-profiilin ollessa noin 11% hitaampi kuin Performance. Keskimääräiset kellotaajuudet eri profiileilla olivat Turbo noin 4260 MHz, Performance noin 3800 MHz ja Silent noin 3000 MHz. Lämpötilojen osalta erot vaihtelivat seuraavasti, Turbo-profiililla 85°C, Performance-profiililla aluksi 84°C, mutta tehorajoituksen tippuessa 65 watista 45 wattiin lämpötila tippui ja tasoittui 72 asteeseen. Silent-profiililla lämpötila tasoittui 62 asteseen.

Far Cry 5

armoury vertailukaavio farcry.jpg


Pelikäytössä Silent-profiilin rajoitukset tulivat selkeästi esille. Kyseisellä profiililla näytönohjaimen kellotaajuudet on lukittu GPU:n osalta 990 megahersiin ja näytönohjaimen muistien osalta 1500 megahertsiin, kun ne muilla profiileilla pyörivät noin 1800 MHz ja 1750 MHz lukemissa. Myös kuvanpäivitysnopeus on Silent-profiililla lukittu 60 fps:ään. Ero keskimääräisessä kuvanpäivitysnopeudessa Turbo- ja Performance-profiilien välillä oli melko pieni, vain noin 2% luokkaa.
 
Suorituskykytestit

Testasin läppärin suorituskykyä eri prosessoria rasittavissa testeissä sekä pelikäytössä.

Vertasin suorituskykyä Asus ROG Strix SCAR II-peliläppäriin, jossa suorituskykyyn vaikuttavia osia ovat Intel Core i7-8750H prosessori (6c12t, 4,1GHz), NVIDIA RTX 2070 Max-P mobiilinäytönohjain sekä 2x8Gt DDR4 2666MHz CL15 muistia.

Kummallakin läppärillä oli käytössä Amoury Crate -sovelluksesta Turbo-profiili. Näytönohjaimilla oli käytössä uusin 461.40 ajuri. Käytössä oli läppäreiden oma näyttö.

AMD Ryzen 9 5900HX (8/16 ydintä/säiettä, max boost 4,8 GHz)
Intel Core i7-8750H (6/12 ydintä/säiettä, max boost 4,1 GHz)

Lämpötilat

lämpötila handbrake.jpg


lämpötila peli.jpg


Lämpötilamittauksien perusteella Asus ROG Strix G17 -läppärin jäähdytyksessä käytetty nestemäinen metalli parantaa jäähdytystehoa selvästi. Handbrake-ohjelmalla enkoodatessa x264-videota AMD:n 8/16 ytiminen/säikeinen Ryzen 9 5900HX toimii 6 astetta viileämpänä kuin 6/12 ytiminen/säikeinen Intel Core i7-8750H. G17:sta RTX 3070 on kuluttaa rasituksessa 130W, joka on 15W enemmän kuin SCAR II:n RTX 2070 (max 115W), mutta silti se jäähtyy selkeästi paremmin vaikka läppäreiden koko tai jäähdyttimet eivät merkittävästi poikkea toisistaan.

AIDA64

AIDA muisti.PNG


AIDA64-ohjelman muistitestissä kahden 8Gt 3200 MHz CL22-asetuksilla toimivan muistikamman siivittämänä saavutettiin 42513 Mt/s lukunopeus, 27237 Mt/s kirjoitusnopeus ja 36925 Mt/s kopiointinopeus.

CrystalDiskMark

crystaldiskmark.PNG


Tallennusmedian nopeutta mittaavassa CrystalDiskMark-testissä SK Hynixin valmistama M.2-liitäntäinen SSD-levy saavutti yllättävän hyvät nopeudet, perättäisen lukunopeuden ollessa 3607 Mt/s ja kirjoitusnopeuden ollessa 3017 Mt/s.

3DMark Time Spy

3dmark-jpg.571936


3DMark Time Spy testissä uusien arkkitehtuurien parantunut suorituskyky tulee selvästi esille, Ryzen 9 5900HX peittoaa Intelin parin vuoden takaisin läppärien ykkösprosessorin i7-8750H:n jopa 45% erolla. Samoin RTX 3070 peittoaa näytönohjaintestissä aiemman sukupolven saman teholuokan RTX 2070:n selvällä 42% erolla. Kokonaispisteissä eroa muodostuu 42% G17-läppärin eduksi.

Cinebench R20

cinebench kaavio.jpg


Cinebench R20 -testissä Ryzen 9 5900HX peittosi verrokkina olleen Intel i7-8750H-prosessorin noin 88% erolla.
 
Handbrake 1.3.3

handbrake kaavio.jpg


Handbrake-testissä Ryzen 9 5900HX oli noin 45% suorituskykyisempi kuin i7-8750H.

CS:GO

cs kaavio.jpg


CS:GO pelissä oli käytössä pelin low-kuvanlaatuasetukset ja mittaukseen käytin pelin FPS Benchmark-testiä. Yllätykseksi Asus ROG Strix SCAR II -läppäri ja sen RTX 2070 näytönohjain oli noin 17% suorituskykyisempi kuin RTX 3070. Kyseessä on erittäin prosessoripainotteinen peli, joten epäilen Asus ROG Strix G17 -läppärissä käytössä olevan, virransäästöä parantavan NVIDIA Optimus -ominaisuuden rajoittavan suorituskykyä.

Far Cry 5

Farcry kaavio.jpg


Testasin läppäreiden suorituskykyä Far Cry 5 -pelissä pelin sisäisellä suorituskykytestillä. Käytössä oli pelin Ultra-kuvanlaatuasetukset. Tässäkin pelissä RTX 2070 näytönohjain osoittautui suorituskykyisemmäksi, ollen noin 6% suorituskykyisempi.

Metro Exodus

metro kaavio.jpg


Metro Exodus-pelissä käytössä oli pelin Ultra-kuvanlaatuasetukset ja High-säteenseuranta. Mittaukseen käytin pelin omaa suorituskykytestiä. Tässä pelissä RTX 3070 osoitti voimansa ja peittosi RTX 2070:n noin 31% erolla.

Shadow of the Tomb Raider

tombraider kaavio.jpg


Shadow of the Tomb Raider-pelissä oli käytössä Ultra-kuvanlaatuasetukset ja High-säteenseuranta. Mittaukseen käytin pelin omaa suorituskykytestiä. Tässä pelissä suorituskyky molemmilla läppäreillä oli miltei sama.

Koska nykyisin näytönohjaimilla virtuaalikolikoiden mainaaminen on trendi, niin testasin läppärin suorituskykyä mainauksessa Nicehash-alustalla. Kellottamalla RTX 3070-näytönohjaimen GPU:n +150MHz ja muistit +250MHz Nicehash ilmoitti suorituskyvyksi noin 60MH/s, mikä lähes vastaa RTX 3070:n työpöytäversiota. Mainatessa turbo-profiililla näytönohjaimen lämpötila pysyi noin 75 asteessa. Mainauksessa näytönohjaimen muistit ovat kovalla rasituksella, mutta kyseisellä läppärillä ei ole mahdollista seurata muistien lämpötilaa, joten en voi suositella läppäriä mainaukseen ellei mittaa muistien lämpötilaa erikseen.
 
NVIDIA Optimus-ominaisuuden vaikutus suorituskykyyn

Kuten alussa mainitsin, on Asus ROG Strix G17 -läppärissä käytössä NVIDIA Optimus-ominaisuus, joka auttaa parantamaan akun kestävyyttä vaihtamalla käyttöön prosessorin integroidun Radeon RX Vega -näytönohjaimen aina kun erillisnäytönohjaimen suorituskyvylle ei ole tarvetta. Sillä on kuitenkin oma haittavaikutuksensa, sillä läppärin oma näyttö on kytketty suoraan integroituun näytönohjaimeen, jolloin RTX 3070:n ollessa käytössä prosessori joutuu tekemään ylimääräistä työtä ohjaamalla kuvan integroidulle näytönohjaimelle, mahdollisesti aiheuttaen lievää suorituskyvyn laskua. Jotkin valmistajat ovat lisänneet läppäreihinsä erillisen multiplekserin, jonka avulla käytössä olevan näytönohjaimen signaali voidaan ohjata näytölle ilman että suorituskykyhäviötä ilmenee, tässä kyseisessä läppärissä ei valitettavasti kyseistä ominaisuutta ole. Ongelman voi kuitenkin ohittaa, sillä läppäristä löytyvä USB-C-liitin, joka toimii myös DisplayPort 1.4-liitäntänä, on kytketty suoraan RTX 3070-näytönohjaimeen, jolloin NVIDIA Optimus ei ole käytössä eikä näin rajoita suorituskykyä. Läppärin HDMI-liitin on myös kytkettynä integroituun näytönohjaimeen, joten sen käyttö ei poista mahdollista suorituskykyhaittaa. Päätin siis testata NVIDIA Optimus-ominaisuuden vaikutusta suorituskykyyn liittämällä läppäriin erillisen näytön USB-C-liitännän kautta.

optimus csgo.jpg


Kun NVIDIA Optimus-ominaisuus poistui käytöstä, nousi RTX 3070:n suorituskyky parani jopa 126%, jättäen RTX 2070:n selkeästi taakseen. On kuitenkin huomioitava että tässä pelissä prosessori vaikuttaa paljon suorituskykyyn, joten suurin parannus tulee todennäköisesti prosessorilta vähenneestä työstä.

optimus farcry.jpg


Far Cry 5-pelissä suorituskykyparannus ei ollut niin kova, mutta silti havaittava, ilman NVIDIA Optimusta suorituskyky parani noin 13%.

optimus metro.jpg


Metro Exodus-pelissä suorituskykyvaikutusta ei juurikaan havaittu, mutta kyseessä on lähes täysin näytönohjaimesta riippuvainen peli, eikä prosessorin suorituskyvyllä ole suurta vaikutusta.

optimus tombraider.jpg


Shadow of the Tomb Raider-pelissä suorituskyky parani noin 13% ilman NVIDIA Optimus-ominaisuutta.
 
***Päivitys***

Muistien vaikutus suorituskykyyn


Päivitin läppäriin vakiona asennetut Samsungin valmistamat 2x8Gt SO-DIMM DDR4 3200MHz CL22 -muistikammat nopeampiin ja kapasiteetiltaan suurempiin Kingston HyperX Impact 2x16Gt SO-DIMM DDR4 3200MHz CL20 -muistikampoihin. Kapasiteetin ja latenssieron lisäksi muisteissa olennainen ero on, että Samsungin 8Gt-muistikammoissa kaikki muistipiirit on sijoitettu piirilevyn yhdelle puolella (single rank), mutta Kingstonin valmistamien 16Gt-muistikampojen suuremman kapasiteetin vuoksi muistipiirejä on sijoitettu piirilevyn molemmille puolille (dual rank). Teoriassa muistikammat joissa muistipiirit on sijoitettu molemmin puolin piirilevyä tarjoavat hieman paremman suorituskyvyn kuin muistikammat joissa muistipiirit sijaitsevat vain toisella puolella piirilevyä, sillä muistien molemmat puolet ovat käytettävissä samanaikaisesti. Kaksipuolinen muisti onkin teoriassa kuin kaksi muistikampaa yhdessä paketissa. Päätin siis testata miten muistien päivitys suuremman kapasiteetin ja tiukemmat latenssit omaaviin, kaksipuolisiin muistikampoihin vaikuttaa suorituskykyyn.

Kaavioissa SS tarkoittaa yksipuolisia muistikampoja (single sided) ja DS kaksipuolisia muistikampoja (dual sided). Kuten todettua, vakiona asennetut Samsungin 2x8Gt muistikammat ovat yksipuolisia (SS) ja Kingstonin 2x16Gt muistikammat kaksipuolisia (DS).

aida64 kaavio muistit.jpg


AIDA64-ohjelman muistitesti mittaa muistien suorituskykyä. Kuten tuloksista näkee, tarjoaa 2x16Gt kapasiteetin omaavat kaksipuoliset muistit selvästi paremman muistikaistan eivätkä tulokset voi selittyä pelkästään suuremmasta kapasiteetista tai tiukemmista latensseista.

cinebench muistit.jpg


Cinebench R20-testissä suorituskykyero oli marginaalinen. Tässä testissä muistien nopeudella saatikka kapasiteetilla ei ole suurta merkitystä.

handbrake muistit.jpg


Handbrake-ohjelmalla videon renderöinnissä suuremmasta muistikapasiteetista ja/tai kaksipuolisista muisteista oli melko merkittävä hyöty, suorituskyky parani jopa 20%.

3dmark muistit.jpg


3DMark Time Spy-testissä suorituskyky parani lähinnä vain prosessoritestin osalta, jossa parannusta tuli noin 12%.

csgo-muistit-jpg.563063


CS:GO-pelissä suorituskyky parannus läppärin omaa näyttöä käytettäessä oli huomattava, suorituskyky parani jopa 44%, mutta ei aivan riittänyt poistamaan NVIDIA Optimus-ominaisuuden aiheuttamaa suorituskykyhävikkiä. Erillistä näyttöä käytettäessä suorituskyky pysyi samana.

farcry muistit.jpg


Far Cry 5-pelissä muistipäivityksen tuoma suorituskykyparannus oli huomattava, keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus parani jopa 21% kun käytössä oli läppärin oma näyttö, tarjoten NVIDIA Optimus-ominaisuudesta huolimatta jopa parempaa suorituskykyä kuin vakiomuisteilla erillistä näyttöä käytettäessä. Erillisellä näytöllä suorituskykyparannus oli myös merkittävä, jopa 12%.

Loppuyhteenveto

Kyseinen läppäri ollut käytössä nyt reilun 2 viikkoa ja voin todeta sen toimineen erittäin hyvin ja jopa ylittäneen odotukset, joiltain osin. Runko ei ole aivan niin tukeva kuin parhaissa läppäreissä, mutta muoviseksi erittäin viimeistellyn ja laadukkaan tuntuinen. Käyttö on mukavaa, niin kirjoittelu kuin hiirenkin käyttö, vaikka pääasiassa käytän erillistä hiirtä ja näppäimistöä, on läppärin omien käyttö mukavan ja helpon tuntuista eikä valittamista juuri keksinyt kun muistaa että kyseessä on kuitenkin läppäri. Näyttö tyydyttää varmasti kovemmankin pelaajan tarpeen, kenties jopa kuvankäsittelijän, vaikkakaan se ei aivan yllä parhaimpien näyttöjen tasolle väritoistoltaan. Peleissä näyttö esiintyy edukseen eikä häntimistä ainakaan allekirjoittaneen silmään erotu. Suorituskykyä näin pieneen pakettiin on saatu mahdutettua uskomaton määrä, prosessori pärjää vertailun jopa työpöytäversioihin eikä lämmöt ole ongelma, muussa kuin pelatessa, kiitos nestemäisen metallin käytön jäähdytysratkaisussa. Pelatessa, kun näytönohjain on mukana lämmittämässä, lämmöt nousevat niin korkealle, että prosessori laskee hieman tehonkulutusta ja kellotaajuutta, mutta se ei käytännössä näy suorituskyvyssä. Näytönohjaimen osalta RTX 3070:n mobiiliversio oli ehkä hieman odotettua pienempi päivitys RTX 2070:stä kuin toivoin, mutta graafisesti raskaissa peleissä suorituskykyero nousee jo ihan kohtuu hyvälle tasolle, reiluun 30:een prosenttiin. Näytönohjaimen lämpötila pysyy erittäin hyvin kurissa, siitä iso plussa. Melutaso Turbo-profiililla nousee hieman turhan korkeaksi, noin 46 db tasolle, mutta Performance-profiililla tehonkulutusraja iskee päälle ja laskien melun noin 43 db tasolle. Silent-tilassa läppäriä voi käyttää vaikka sängyssä vaimon nukkuessa vieressä (testattu on!), melutason laskiessa noin 36 desibeliin, mutta tämä näkyy myös suorituskyvyssä.

Kaiken kaikkiaan Asus Strix G17-läppäri on erinomainen tuote, Asus on nostanut G-sarjan läppärit jopa SCAR-sarjan tasolle. Suurin miinus tulee siitä, että NVIDIA Optimus-ominaisuus rajoittaa suorituskykyä hieman liikaa peleissä joissa prosessoritehoa vaaditaan, se saattaakin olla joillekin ostopäätöksen estävä tekijä.

Plussat:

+++ Prosessorin suorituskyky
+ Rakenne (muovisuus huomioon ottaen)
+ Näyttö
+ Näppäimistö
+ Hiirialusta
+ Liitännän läppärin takaosassa

Miinukset:

-- NVIDIA Optimus rajoittaa suorituskykyä (vain läppärin omalla näytöllä)
- Näytönohjaimen suorituskyky edelliseen sukupolveen verrattuna
- Läppärin ulkoreunaa kiertävä RGB-valaistus
- Prosessorin lämpötila pelatessa (ei kuitenkaan käytännössä vaikuta suorituskykyyn, pääasiassa meluun)
- Vakiona asennetut Samsungin yksipuoliset muistit rajoittavat suorituskykyä

***Päivitys***

Muistipäivityksen ja sen takia tekemieni lisätestien myötä havaitsin että yksipuoliset muistikammat rajoittavat läppärin suorituskykyä sen verran merkittävästi, että tätä ostavan kannattaa ottaa suoraan joko 2x16Gt muisteilla varustettu versio tai päivittää vakiona juuri tässä kyseisessä mallissa olevat yksipuoliset 2x8Gt muistikammat kaksipuolisiin 2x16Gt muistikampoihin.
 
Viimeksi muokattu:
Ajattelin pitkästä aikaa panostaa hieman enemmän testailuun, toivottavasti kelpaa.:thumbsup:

Virheitä varmasti löytyy, niin teksti- kuin asiavirheitäkin, mutta korjaillaan kun havaitaan, lisätestejäkin voin tehdä kun ehtii.
 

Liitteet

  • csgo muistit.jpg
    csgo muistit.jpg
    50,3 KB · Luettu: 3 241
  • 3dmark.jpg
    3dmark.jpg
    43,8 KB · Luettu: 2 472
Onhan siinä kunnon ja kattavat testit kannettavasta :tup:
 
Onhan siinä kunnon ja kattavat testit kannettavasta :tup:
Kiitos.:giggle: Tässä osiossa saisi nostaa tuon kuvien maksimirajan per viesti vaikka kymmeneen, nyt piti kikkailla että sai loogisesti nuo tuote- ja suorituskykytestien kuvat, yhden kaavion jouduin laittamaan erilliseen viestiin ja linkkasin kuvan sitten itse testi testiin.:beye:
 
Onko sinulla mahdollisuutta testata toimiiko 64Gb keskusmuistia? Tämä olisi kiva tietää kun virallinen maksimi on 32Gb.
 
Hyvä se on.

Muuten nyt Nvidia optimuksesta on joku advanced optimus myös joissain läppärimalleissa. Ilmeisesti automaattisesti toimiva kytkin, joka vaihtaa näyttöön yhteydessä olevaa gputa
 
Viimeksi muokattu:
Onko sinulla mahdollisuutta testata toimiiko 64Gb keskusmuistia? Tämä olisi kiva tietää kun virallinen maksimi on 32Gb.
Ei ole, mutta muistelen lukeneeni että toimii, tuo rajoitus on yleensä enemmänkin muistitestauksesta kiinni tai jos kapasiteetin X kampoja ei ole testaushetkellä ollut tarjolla.

Hyvä se on.

Muuten nyt Nvidia optimuksesta on joku advanced optimus myös joissain läppärimalleissa, jossa ilmeisesti automaattisesti toimiva kytkin, joka vaihtaa näyttöön yhteydessä olevaa gputa
Juuri tuo multiplekseri löytyy usean valmistajan malleista joka hoitaa tuon ongelman, mutta jostain syystä Asus ei ole sellaista nähnyt tarpeelliseksi laittaa, heillä tuntuu olevan aina joku olennainen pullonkaula, SCAR II:n kohdalla se oli vain yksi muistikampa vakiona, jolloin yksikanavainen muisti söi runsaasti suorituskykyä.
 
Ei ole, mutta muistelen lukeneeni että toimii, tuo rajoitus on yleensä enemmänkin muistitestauksesta kiinni tai jos kapasiteetin X kampoja ei ole testaushetkellä ollut tarjolla.
Kiitos vastauksesta. Pitääpä laittaa 64Gb kitti tilaukseen jossain vaiheessa ja kertoilen miten käy.
 
Näyttönä toimii 17,3 tuumainen, 1920x1080 resoluution IPS-paneelinen näyttö, joka toimii jopa 300Hz kuvataajuudella 3ms ilmoitetulla vasteajalla.
On se jytkyä kun on nykyään tollaset näytöt läppäreissäkin.
 
Olisko CS testi erillisen näytön kanssa ollut tasaisempi, jos SCAR II olisi myös ollut erillisellä näytöllä kiinni?

Vai kulkeeko tuossa scarissa kaikki portit integroidun näyttiksen läpi, ettei ole edes mahdollista tuota Optimusta ohittaa?

Muuten kyllä vaikuttaa suhteellisen "wörtiltä" päivitykseltä, varsinkin erillisellä näytöllä!

Kiitos esittelystä ja testeistä!
 
Olisko CS testi erillisen näytön kanssa ollut tasaisempi, jos SCAR II olisi myös ollut erillisellä näytöllä kiinni?

Vai kulkeeko tuossa scarissa kaikki portit integroidun näyttiksen läpi, ettei ole edes mahdollista tuota Optimusta ohittaa?

Muuten kyllä vaikuttaa suhteellisen "wörtiltä" päivitykseltä, varsinkin erillisellä näytöllä!

Kiitos esittelystä ja testeistä!
Tuossa SCAR II:ssä kaikki näyttöliitännät on kytketty suoraan erilliseen näytönohjaimeen jos Googleen on luottaminen, mutta voisihan tuon varmistaa.
 
Loppuyhteenveto

Kyseinen läppäri ollut käytössä nyt reilun 2 viikkoa ja voin todeta sen toimineen erittäin hyvin ja jopa ylittäneen odotukset, joiltain osin. Runko ei ole aivan niin tukeva kuin parhaissa läppäreissä, mutta muoviseksi erittäin viimeistellyn ja laadukkaan tuntuinen. Käyttö on mukavaa, niin kirjoittelu kuin hiirenkin käyttö, vaikka pääasiassa käytän erillistä hiirtä ja näppäimistöä, on läppärin omien käyttö mukavan ja helpon tuntuista eikä valittamista juuri keksinyt kun muistaa että kyseessä on kuitenkin läppäri. Näyttö tyydyttää varmasti kovemmankin pelaajan tarpeen, kenties jopa kuvankäsittelijän, vaikkakaan se ei aivan yllä parhaimpien näyttöjen tasolle väritoistoltaan. Peleissä näyttö esiintyy edukseen eikä häntimistä ainakaan allekirjoittaneen silmään erotu. Suorituskykyä näin pieneen pakettiin on saatu mahdutettua uskomaton määrä, prosessori pärjää vertailun jopa työpöytäversioihin eikä lämmöt ole ongelma, muussa kuin pelatessa, kiitos nestemäisen metallin käytön jäähdytysratkaisussa. Pelatessa, kun näytönohjain on mukana lämmittämässä, lämmöt nousevat niin korkealle, että prosessori laskee hieman tehonkulutusta ja kellotaajuutta, mutta se ei käytännössä näy suorituskyvyssä. Näytönohjaimen osalta RTX 3070:n mobiiliversio oli ehkä hieman odotettua pienempi päivitys RTX 2070:stä kuin toivoin, mutta graafisesti raskaissa peleissä suorituskykyero nousee jo ihan kohtuu hyvälle tasolle, reiluun 30:een prosenttiin. Näytönohjaimen lämpötila pysyy erittäin hyvin kurissa, siitä iso plussa. Melutaso Turbo-profiililla nousee hieman turhan korkeaksi, noin 46 db tasolle, mutta Performance-profiililla tehonkulutusraja iskee päälle ja laskien melun noin 43 db tasolle. Silent-tilassa läppäriä voi käyttää vaikka sängyssä vaimon nukkuessa vieressä (testattu on!), melutason laskiessa noin 36 desibeliin, mutta tämä näkyy myös suorituskyvyssä.

Kaiken kaikkiaan Asus Strix G17-läppäri on erinomainen tuote, Asus on nostanut G-sarjan läppärit jopa SCAR-sarjan tasolle. Suurin miinus tulee siitä, että NVIDIA Optimus-ominaisuus rajoittaa suorituskykyä hieman liikaa peleissä joissa prosessoritehoa vaaditaan, se saattaakin olla joillekin ostopäätöksen estävä tekijä.

Plussat:

+++ Prosessorin suorituskyky
+ Rakenne (muovisuus huomioon ottaen)
+ Näyttö
+ Näppäimistö
+ Hiirialusta
+ Liitännän läppärin takaosassa

Miinukset:

-- NVIDIA Optimus rajoittaa suorituskykyä (vain läppärin omalla näytöllä)
- Näytönohjaimen suorituskyky edelliseen sukupolveen verrattuna
- Läppärin ulkoreunaa kiertävä RGB-valaistus
- Prosessorin lämpötila pelatessa (ei kuitenkaan käytännössä vaikuta suorituskykyyn, pääasiassa meluun)
Jospa se oli jo aika antaa yhteenveto läppäristä.

Kiitoksia lukijoille! :thumbsup:
 
Jospa se oli jo aika antaa yhteenveto läppäristä.

Kiitoksia lukijoille! :thumbsup:

Tainnut eksyä vahingossa "Läppärin ulkoreunaa kiertävä RGB-valaistus miinuksiin" :hmm:

Kattavat testit ja hyvät käyttökokemukset istelle ostetusta laitteesta :tup:
 
@Asmola mitä olet mieltä kannettavien RTX 3070:stä, riittääkö tuossa potku 1440P resoluutiolle vai kannattaako tämä sukupolvi mennä vielä 1080P?
 
@Asmola mitä olet mieltä kannettavien RTX 3070:stä, riittääkö tuossa potku 1440P resoluutiolle vai kannattaako tämä sukupolvi mennä vielä 1080P?
"Riittää" on aika laaja käsite, ei tietenkään todella korkealle FPS:lle, mutta pelattavasti riittää. 17" näyttökoossa 1080p on vielä sen verran tarkka etten näe tarpeelliseksi 1440p resoluutiota. Erillisellä näytöllä sitten asia erikseen, itselläkin nyt Samsung G7 (1440p) näyttö kiinni läppärissä, mutta toistaiseksi pelaaminen ollut pääasiassa vanhempia pelejä.

Tuolla aika kattavat testit, kaikki ajettu pelien maksimiasetuksilla ja kaikki pelit suht pelattavia.

 
Tuli päivitettyä läppärissä vakiona olevat Samsungin valmistamat 2x8Gt SO-DIMM DDR4 3200MHz CL22 -muistikammat nopeampiin ja kapasiteetiltaan suurempiin Kingston HyperX Impact 2x16Gt SO-DIMM DDR4 3200MHz CL20 -muistikampoihin, joten tein pieniä lisätestejä.

Suosittelen lukemaan! Tulokset oli sanoisinko.. yllättäviä!:geek:

 
Yllättävän isojakin eroja sait aikaan. Tuota pitää harkita Legion 5 Prolle, kunhan se saapuu ensi viikolla.
 
Yllättävän isojakin eroja sait aikaan. Tuota pitää harkita Legion 5 Prolle, kunhan se saapuu ensi viikolla.
Sama. Harmi tietysti heti olisi alkaa päivittämään ja lisää rahaa kiinni laittamaan, mutta löytynee 2x8GB kammoillekin kohde vanhemasta ryzen toimistoläppäristä, jossa nyt kai jotain hidasta yksikanavaisena.

Täytyy testata kaipaako sitä suorituskykylisää suoraan. Jos hommaan alkaa sama se olisi hyvät tahnat laittaa purkaessa :hmm:
 
Patriot Signature DDR4 SO-DIMM 3200 MHz 16 Gt 19-19-19-43 lähtisikö noilla toimimaan kuten HyperX:llä? Näissä ei ainakaan mainosteta XMP:tä.
Googleta onko PnP-profiili.

Edit: Tuo on sitten oikeasti 3200 CL22-22-22-52 speksattu, ei 19-19-19-43.


Tuossa tuo samainen Kingston HyperX Impact 3200C20.


Tuossa kittinä:

 
Viimeksi muokattu:
Joo ja näköjään SS-kampa, joten putoaa pois kilpailusta.
*Edit*
HyperX:llä oli sen verran heikko saatavuus, joten piti tilata Saksasta. Toivottavasti tulevat myös jo ensi viikolla.
Näemmä tätä HyperX Impact 3200C20-muistikittiä on kahta eri versiota HX432S20IBK2/32 ja HX432S20IB2K2/32, varmista että otit tuon aiemmin mainitun, sillä myöhempi on ykspuolinen/single rank.
 
Huhhuh, upeaa settiä, tälläistä matskua ilo lukea. En muista ainakaan hetkeen törmänneeni tuollaiseen muistivertailuun läppäreissä, ero oli yllättävän suuri ja tuli itselleni yllätyksenä. :)
 
Huhhuh, upeaa settiä, tälläistä matskua ilo lukea. En muista ainakaan hetkeen törmänneeni tuollaiseen muistivertailuun läppäreissä, ero oli yllättävän suuri ja tuli itselleni yllätyksenä. :)
Kiitoksia.:) Tulee testailtua romut aika laajasta, oli sitten kyseessä kokonainen tietokone tai pelkkä muistikampa, mutta harvemmin nykyisin kirjoitellut aiheista, mutta nyt aika oli sille taas kypsä.:thumbsup:
 
Nyt on Legion 5 Prolla vedetty Time Spy single rank vs dual rank. 5800H:llakin tulee mukavaa tehonlisäystä.
Single RankDual Rank
Combined: 10713Combined: 10899
GPU: 11013GPU: 11041
CPU: 9281CPU: 10164
 
Tuli päivitetty läppärin näytönohjaimen max 130W TGP vbios/Firmware MSI:n GE76 mallin RTX 3070 140W TGP vBiosiin/Firmwareen. Päivitys toimi muuten hyvin, mutta näytönohjaimen tehonkulutusmittaus bugitti ja näytti max 48W. Suorituskyky sen sijaan parani selvästi, 3DMark Time Spy -testissä saavutin noin 1000 GPU pistettä enemmän, mutta samalla näytönohjaimen lämpötila nousi tuulettimien ollessa täysillä 87 asteeseen, joka viittaisi siihen että näytönohjaimella ei ollut tehorajaa.

Vakio vBios:
10756 GPU-pistettä


140W TGP vBios:
11633 GPU-pistettä


Sitten kellotusten kera:

Vanha ennätys:
11415 GPU-pistettä


Uusi ennätys:
12496 GPU-pistettä


Tehonrajoitusmittauksen bugin takia päädyin päivittämään takaisin näytönohjaimen vakio vBiosin. Seuraavaksi testaan foorumilaiselta saatua Lenovo Legion 5 Pro 3070:n 140W vBiosia.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä se on.

Muuten nyt Nvidia optimuksesta on joku advanced optimus myös joissain läppärimalleissa. Ilmeisesti automaattisesti toimiva kytkin, joka vaihtaa näyttöön yhteydessä olevaa gputa
Mites @yberkurko ja @Rhaegwynn kun teillä taitaa molemmilla olla Legion 5 Pro - löytyykö siitä tuo Advanced Optimus? Tai ainakin manuaalisesti voi kytkeä iGpun pois päältä ilman koneen uudelleenkäynnistystä?
 
Eilen sain Legion 5 Pro:n ja viikonloppuna olisi tarkoitus testailla. Tarjosi BIOS päivitystä (7.4.2021 julkaistu) jonka aluksi jätin välistä kun ainoa muutos oli ”
3.Modified
1) Disable GPU OC on Yx60.[ALL]”, mutta huomasin ettei koneessa toimi G-sync ja googlen mukaan tuo päivitys korjaa asian ja korjasihan se (vinkkinä muille Pro:n omistajille joita tästä ketjusta löytyy).
 
Oma Legion 5 (17.3) saapui tänään, kirjoittelen siitä revikkaa viikon sisään. Voisko joku Legion 5 Pro omistaja tallentaa 140w vbios ja heittää tänne että pääsee testailee myös sitä.
 
Oma Legion 5 (17.3) saapui tänään, kirjoittelen siitä revikkaa viikon sisään. Voisko joku Legion 5 Pro omistaja tallentaa 140w vbios ja heittää tänne että pääsee testailee myös sitä.
Miten tuo adaptive sync toimii? Toimiiko jos käyttää geforcea?
 
Asus julkaisi läppärille uuden vBiosin joka rajoittaa näytönohjaimen muistien ylikellotuksen max +300MHz. Tuo vaikuttaa hieman maksimisuorituskykyyn kun kellottelee, joten tämä tiedoksi.
 
Näemmä tätä HyperX Impact 3200C20-muistikittiä on kahta eri versiota HX432S20IBK2/32 ja HX432S20IB2K2/32, varmista että otit tuon aiemmin mainitun, sillä myöhempi on ykspuolinen/single rank.

Anteeksi amatöörimäisyyteni, mutta eikö se ole just toisinpäin? Eli BK on single rank, ja B2K on dual rank? Meinasin tilata muisteja omaan läppäriin, mutta nyt meni peukku suuhun....

EDIT: KOMENTO TAKAISIN! Katsoin vääriä lukuja (G vs R).
 
Viimeksi muokattu:
Anteeksi amatöörimäisyyteni, mutta eikö se ole just toisinpäin? Eli BK on single rank, ja B2K on dual rank? Meinasin tilata muisteja omaan läppäriin, mutta nyt meni peukku suuhun....
Datalehdissä aika selkeesti lukee että HX432S20IBK2/32 on 2Rx8 eli dual rank ja HX432S20IB2K2/32 on 1Rx8 eli single rank. Molemmissa taitaa olla chippejä molemmin puolin, mutta sillä nyt ei sinäänsä ole mitään merkitystä.
 
Viimeksi muokattu:
Datalehdissä aika selkeesti lukee että HX432S20IBK2/32 on 2Rx8 eli dual rank ja HX432S20IB2K2/32 on 1Rx8 eli single rank. Molemmissa taitaa olla chippejä molemmin puolin, mutta sillä nyt ei sinäänsä ole mitään merkitystä.

Jo, hiffasin mokani. Nyt taitaa tilanne kuitenkin olla niin, ettei tehokkaampia muisteja taida olla saatavissa mistään? Nyt sisällä on Asuksen vakkarit, taitavat olla Samsungin M471A1K43DB1-CWE.
 
Tulipas päivitettyä tämä tuotetestin Asus ROG Strix G17-peliläppäri uudempaan Lenovo Legion Pro 7i-peliläppäriin, jonka sisuksista löytyy Intel i9-13900HX prosessori ja RTX 4080 näytönohjain. Päivitysväli aika tasan 3 vuotta, joten päätin tarjota hieman dataa millaista suorituskykyparannusta 3 vuodessa on tullut suunnilleen saman hintaluokan läppäreissä.

1709118235228.png


3DMark Time Spy-testissä parannus on melko selkeä, prosessorin suorituskykyä mittaavassa testissä parannusta on tullut noin 81% ja näytönohjaimen suorituskykyä mittaavassa testissä noin 92%. Kokonaistulos parani noin 90%.

1709118889283.png


Prosessorin renderöintisuorituskykyä mittaavassa Cinebench R20-testissä parannusta tullut noin 120%.

Eli kolmessa vuodessa suorituskykyparannus on ollut melko massiivinen niin prosessorin kuin näytönohjaimenkin osalta.
 
Kiitos tästä vertailusta!

mitä tuo ROG Strix piti sisällään? ja mitä siitä maksoit ja mitä tästä?
Aika massiivinen ero.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 603
Viestejä
4 501 847
Jäsenet
74 234
Uusin jäsen
Theun

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom