Ratkaistu ASUS Prime x570 käynnistys ongelma bios-päivityksen jälkeen.

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 123
Tuli tuossa pari viikkoa sitten voittaja ajatus, ja sain päähäni päivittää ASUS Prime x570 emolevyn biosin uudempaan versioon. Tai ainakin ajatus oli uusimpaan, mutta BIOS tarjosi jotakin hieman vanhempaa versiota suoraan ja asensin sen sen kummemmin ajattelematta.

Tämän jälkeen alkoivatkin sitten ongelmat, yllättäen. Päivityksen jälkeen on käynnistys yritykset päätyneet loputtomaan odotukseen emon aloitusruudussa. Ainoa keino päästä eteenpäin on nollata BIOS, joka saattaa auttaa tai ei. Useamman yrityksen jälkeen jossakin vaiheessa pääsee sitten eteenpäin. Tällaisessa tilanteessa sain päivitettyä biosin uusimpaan versioon, ja vähemmän yllättäen tuosta ei ollut apua. BIOS on nollatava useamman kerran, joko patterin irroituksella tai ei. Tuolla patterin irroittamisella ei tunnu olevan merkitystä.

Kun pääsee tuosta bios-vaiheen ohitse toimii kone ongelmitta seuraavaan buuttiin saakka, jolloin edessä on sama ruljanssi. Miten tästä edetä jotta käynnistys onnistuisi tulevaisuudessa nopeammin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 123
Sehän tässä onkin kummallista, että oletusasetusten tallentaminen ei auta kuin juuri sillä käynnistys kerralla, seuraavalla kerralla ollaan jälleen samassa tilanteessa.

Jotakin siellä taustalla tapahtuu. Kone jäi päälle tuossa kun touhusin muuta, ja noin 10-15min. jälkeen päästiin BIOS asetuksiin, yritetty palauttaa oletusasetuksia ja uudelleen käynnistyksessä oltiin jälleen tuossa latausruudussa.

Mitäs tuolla pitäsi säätää kuntoon, että päästäisiin jälleen käyttikseen saakka.
 

Desgorr

Tukijäsen
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 732
Kokeilepas napata kaikki USB-laitteet irti ja katso onko apua.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 123
Töiden jälkeen aloin jälleen ihmetellä mitä tämän kanssa nyt tekee. Yllättäen n. 20min. odottelun jälkeen alkoikin käyttis latautumaan ja pääsi ihan "parille" saakka, eli käyttis saatiin käyntiin. Mitään tuossa välissä tehnyt. Outoa, kerrassaan outoa.

Komponentit:
- Asus Prime X570-P
- G.Skill Ripjavs V 3200MHz, 32Gt
- Ryzen 7 3700X
- Corsair 750W RM750x (2018)

Voisiko syyllinen olla emon patteri, jonka takia asetukset katoavat?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
120
Minulla on tuo sama emolevy ja siinä ongelmia sähkökatkojen jälkeen, Se ei löydä boottilevyä

Tiedä sitten onko patteri loppu. Kun biosista käyn vaihtamassa boottilevyn oikeaksi ja talletan, niin se ilmoittaa että
"et tehnyt muutoksia"
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 123
Palataan nyt asiaan. Ongelma ei ratkennut, vaikka kokeilin ottaa usb-hiiren irti, ei auttanut vaikka vaihdoin patteri, ei muistien vaihto toisiin. Käynnistyksessä ei loppussa päässyt lainkaan tuosta biosin latausikkunasta eteenpäin. Loppujen lopuksi kyllästyin ja hain uuden emon ja kone käynnistyi kasauksen jälkeen heti ensi yrityksellä. Ja mielestäni jopa nopeammin kuin aiemmin. Olisiko emo ollut käyttöikänsä loppupäässä, ja päivitys vain sattui olemaan viimeinen pisara?

Tosin, jälleen ollaan samassa tilanteessa mistä koko operaatio sai alkunsa, laitteisto ei ole Win11-yhteensopiva.
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
284
Jos koneessa ei ole TPM 2.0 ja/tai Secure Boot -toimintoja, katso tästä viestistä kuinka onnistuu W11 päivitysasennus tai W11 puhdas asennus.

Tosin, jälleen ollaan samassa tilanteessa mistä koko operaatio sai alkunsa, laitteisto ei ole Win11-yhteensopiva.
Onko TPM 2.0 ongelma? Lataa Asuksen uusin biospäivitys tai aseta TPM 2.0 päälle biosin asetuksista.


Onko Secure Boot (suojattu käynnistys) ongelma? Katso levynhallinnassa (Käynnistä-nappi > hiiren oikealla > Levynhallinta) onko W10 asennettu UEFI/GPT vai BIOS/MBR asennuksena? UEFI/GPT asennuksen tunnistaa siitä että levyllä on EFI-järjestelmäosio.

Jos EFI-järjestelmäosiota ei näy levynhallinnassa:
- Katso tämä viesti: Windows 11 puhdas asennus UEFI/GPT asennuksena.
- Tai katso tämä viesti: "MBR2GPT converts a disk from the MBR to the GPT partition style without modifying or deleting data on the disk."

Pitikö se tpm siru aktivoida biossista jotta win 11 yhteensopiva?
Kyllä. Mutta jos latasit Asuksen TPM 2.0 biospäivityksen, silloin TPM 2.0 on päällä biosissa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 123
Onko TPM 2.0 ongelma? Lataa Asuksen uusin biospäivitys tai aseta TPM 2.0 päälle biosin asetuksista.
En enää muista sanatarkasti mikä se ilmoitus oli, mutta juuri tuosta oli kyse. Emossa taitaa olla toiseksi uusin BIOS, joten asetuksista tuo todennäköisesti saa hoidettua kuntoon.

Edellisessä emossa tuo meni päälle päivityksessä, mutta kuten jo todettua se oli loistava epäonnistuminen. Pitää tuossa ajan kanssa sitten katsella miten tämän uuden emon kanssa tulee käymään. Nyt on liian varhaista alkaa uudelleen miettimään mikä voisi mennä pieleen.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
148 970
Viestejä
2 823 553
Jäsenet
54 092
Uusin jäsen
100Nisti

Hinta.fi

Ylös Bottom