- Liittynyt
- 14.10.2016
- Viestejä
- 22 494
Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Vaikka ylivoimaisesti suurin osa näytöistä perustuu edelleen erilaisiin LCD-tekniikoihin, myös OLED-näytöt ovat yleistymässä kovaa vauhtia tietokonepöydillä. Keskusteluissa nousee kuitenkin edelleen esiin niiden potentiaaliset ongelmat pidempiaikaisessa käytössä.
OLED-tekniikka tarjoaa monin tavoin parasta kuvanlaatua, mitä näyttömarkkinoilla on tällä hetkellä saatavilla. Negatiivisena puolena niissä on kuitenkin ns. burn-in eli ”kuvan palaminen kiinni”, jossa paneeliin voi jäädä erilaisia haamukuvia tai muita vastaavia ongelmia pikseleiden tasalaatuisuuden suhteen. Erityisen herkkinä näyttöjä pidetään staattisille kuville, jotka rasittavat samoja pikseleitä jatkuvasti.
Lääkkeeksi tähän on kuitenkin olemassa Pixel Shift -teknologia, joka siirtää kuvaa aavistuksen jatkuvasti, jolloin rasitus jakautuu eri pikseleille tasaisemmin. Toinen teholääke on Pixel Cleaning, joka analysoi pikseleiden kirkkautta suhteessa ympäröiviin ja säätää niitä sen mukaan. Lisäksi kirkkaita alueita, kuten TV-puolelta tuttuja kanavien logoja, osataan himmentää automaattisesti, mikä ehkäisee niiden ”tarttumista” ruutuun.
Kehittynyt OLED-teknologia ja palamisongelmia ehkäisevät ominaisuudet ovat kuitenkin tekemässä näistä pikkuhiljaa entisiä ongelmia. Esimerkiksi Asus on kasvattanut kaikkien OLED-näyttöjensä takuun, mukaan lukien kuvan palamisen, hiljattain kahteen vuoteen, vaikkei se siitä erillistä tiedotetta olekaan julkaissut. Lisäksi yhtiön uudessa ROG Swift OLED PG32UCDM:ssä takuu on nostettu jo kolmeen vuoteen.
MSI on puolestaan uuden OLED Care 2.0 -teknologiansa myötä rohkaistunut nostamaan useiden näyttöjensä takuun kolmeen vuoteen. Kolmen vuoden takuun myös kuvan palamista vastaan tarjoavat nyt MAG-sarjan 271QPX, 321UPX ja 341CQP, MPG-sarjan 271QRX, 321URX ja 491CQP sekä MEG-sarjan 342C. Takuu luonnollisesti vaatii, ettei OLED Care -ominaisuutta ole kytketty pois päältä.
Markkinoilla olevista näyttövalmistajista entuudestaan kolmen vuoden takuuta palamisen suhteen ovat tarjonneet Dell Alienware-brändeineen sekä Corsair. Hieman erikoisesti OLED-näytöissä käytettäviä paneeleita valmistavat LG ja Samsung tarjoavat kumpikin virallisesti vain kahden vuoden takuuta omia paneeleita käyttäville näytöilleen, joskin Samsungin kohdalla ainakin osa jälleenmyyjistä lupaa joillekin OLED-pelinäytöille myös kolmen vuoden takuuta.
Lähteet: TFTCentral, MSI, Asus
Linkki alkuperäiseen juttuun