Alkuun toimi Macbookillakin pari päivää, mutta tämän jälkeen heittää tällaista herjaa kun yhdistää verkkoon:
"DSL-N16" voisi viitata Asus DSL-N16:een joka on ADSL/VDSL modeemi, reititin ja WiFi-tukiasema yksissä kuorissa.
www.asus.com
Koska käytettävä yhteys on DNA:n 100M kaapeli, olettaisin että ADSL/VDSL osuus tuosta laitteesta ei ole käytössä, vaan Asus on ehkä yhdistetty verkkopiuhalla DNA:n kaapelimodeemiin.
Tuo virheilmoitus sanoo aika selkeästi että Asuksesta kaapelimodeemiin menevässä kaapelissa on jotakin vialla. Joko kaapeli ei ole kiinni ollenkaan, tai se on nyt väärässä liittimessä (kuten Desgorr tuossa jo sanoi, tuon kaapelin pitää olla nimenomaan WAN-liittimessä kiinni), tai sitten on käynyt pienoinen virheliike langattomien verkkojen kanssa.
DNA:n kaapelimodeemit sisältävät nykyisin yleensä myös reitittimen ja WiFi-tukiaseman, ja jos nyt tuo Asus on määritelty käyttämään samaa langattoman verkon nimeä ja salasanaa kuin DNA:n kaapelimodeemi (esimerkiksi lukemalla hätäisesti DNA:n ohjeita ja syöttämällä kaapelimodeemin langattoman verkon tiedot Asukseen) voi olla syntynyt tilanne että Apple TV juttelee suoraan kaapelimodeemin sisäänrakennetun WiFi-tukiaseman kanssa, ja Macbookkikin teki ensin niin... mutta nyt sitten Macbookki kuuleekin tällä kertaa Asuksen paremmin kuin DNA:n kaapelimodeemin, tuumaa "verkon nimi on sama, joten on kai sama kumpaa käytän" ja kytkeytyykin tällä kertaa Asukseen... josta ei sitten olekaan toimivaa yhteyttä kaapelimodeemiin ja edelleen ulkomaailmaan.
Kun tavalliselle langatonta verkkoa käyttävälle laitteelle kerrotaan langattoman verkon nimi ja salasana, sillä määritellään mitä verkkoa laitteen on tarkoitus alkaa käyttämään.
Mutta kun samoja asioita kerrotaan reitittimelle/WiFi-tukiasemalle, se oletusarvoisesti tarkoittaa että reitittimen/tukiaseman pitää _perustaa_ kyseisen niminen verkko. Jos reititin/tukiasema pitää saada toisen reitittimen/tukiaseman asiakkaaksi, siihen tarvitaan yleensä vähän erilainen toiminto (WDS = Wireless Distribution System, "extend wireless network" tai jotain vastaavaa).
Jos kaksi reititintä/tukiasemaa laitetaan noin vain samalle verkkonimelle ja salasanalle, ne eivät oletusarvoisesti laajenna langattoman verkon kuuluvuusaluetta, vaan syntyy kilpailutilanne jossa kumpikin väittää kuuluvansa samaan verkkoon mutta käyttävät eri salausavaimia, eli verkot häiritsevät toisiaan ja verkkoa käyttävät laitteet kytkeytyvät siihen tukiasemaan kumpi kuuluu paremmin.
Nyt pitää ensin kysyä: millä tavalla Asuksen oli tarkoitus toimia tässä kokonaisuudessa?
Jos Asuksen ja DNA:n kaapelimodeemin välissä ei ole koskaan ollutkaan verkkokaapelia, korjaus saattaa olla varsin yksinkertainen: kytke Asus kokonaan virrattomaksi ja yritä sitten toimiiko verkko edelleen AppleTV:ssä. Jos toimii, silloin AppleTV on kytkeytyneenä kaapelimodeemin luomaan langattomaan verkkoon, ja Macbookin pitäisi päästä kytkeytymään samaan verkkoon nyt kun Asus on poissa tieltä. Jos langattoman verkon kantama on riittävä näin, eikä Asuksen muille ominaisuuksille ole käyttöä, silloin Asus on osoittautunut tarpeettomaksi.
Jos taas tarkoitus on pitää kaapelimodeemi vain modeemina, silloin olisi syytä sammuttaa sen WiFi-tukiasematoiminto, ja tupla-NAT-ongelmien välttämiseksi kenties myös laittaa kaapelimodeemi siltaavaan tilaan, ja kytkeä kaikki muut laitteet pelkästään Asuksen kautta.
Tai jos tarkoitus on käyttää Asusta langattoman verkon kuuluvuusalueen laajentajana, se pitää tehdä sitten omalla tavallaan, ja kytkeä Asuksesta turhat toiminnot pois päältä.
(Wireless Distribution System -toimintatila on mahdollinen jos kaapelimodeemin ja Asuksen väliin ei voi vetää kaapelia, mutta kaapelin kanssa saisi paremman suorituskyvyn.)