Tätä tarkoitan juuri sillä vänkäämisellä, tähän (kuten noihin muihinkin kysymyksiisi) on tässäkin ketjussa vastattu moneen kertaan, mutta silti koet jostain syystä tarpeelliseksi vängätä siitä lisää, miksi? Nykyinen ratkaisu on liian iso, varsinkin itx emoilla tulee helposti tilan kanssa ongelmia, paksu kaapelinippu on hankala kaapelilayoutin kannalta ja häriitsee ilmankiertoa. Lisäksi itse liitin on hankala kiinnittää/irrottaa ja se lukituksen muoviklipsu on joidenkin valmistajien liittimissä helppo rikkoa. Ja kuten sanottu koko liitin nojaa antiikkiseen atx speksiin jossa olisi paljon parantamisen varaa, vertauskohtana vaikka joku uusi mac pro.
En ala mitään spesifiä liitintä sulle spesaamaan, se on pointtini kannalta täysin irrelevanttia ja minua ei asia liiemmin kiinnosta. Väitit että parempaa liitintä ei ole, mutta jo sata liittimellä oli helppo osoittaa että olet väärässä. Jopa tuo jänkkäämäsi 100 pinniä menisi pienempään tilaan kuin nykyinen 24pin, sata virtaliittimen pinnikoolla. Enkä usko hetkeäkään että sata powerikaan on mikään jumalaliitin mitä parempaa ei ole eikä tule.
Täydellisen tietämättömyyden suomalla täydellisellä itsevarmuudella sanelet näitä, oletan? Siihen miksi Intel päätyi liittimeksi valitsemaan tuon Mini-fit JR lienee ihan syynsä (eikä esimerkiksi pykälää pienempi Micro-fit JR), puhumattakaan tuohon käyttöön ihan järjettömältä kuulostavalta SATA-virtaliittimen väärinkäytöltä.
Aluksi ne laskemat, itse kanssa heittäisin hihasta tuon hieman alle 100 pinniä tuollaisia 1.5 A pinnejä korvaamaan tuon 24 isompaa pinniä, ihan koska 7/1.5*24...
Nykyinen ATX-standardi sanoo liittimestä voitavan ottaa huoletta vähintään:
3.3 V, 18 A = 12+12 uutta pinniä (12 jännitteelle, 12 maalle).
5 V, 30 A = 20+20 uutta pinniä
12 V, 12 A = 8+8 uutta pinniä (Tämä ei ole määritelty standardissa yhtä selvesti kuin kaksi aikaisempaa, mutta oletan sen olevan tuo 12 A.)
Kas noin, meillä on pääasialliseen tehon kuljettamiseen tässä jo tuo 80 pinniä. Sitten vielä siihen päälle nuo signaalit. Niin, joo sata-liitin ei mahdollista järkevästi tuota '3.3 V sense' yhdistämistä samaan pinniin (koska pinnit ovat niin pieniä).
3.3 V sense
power on
power good
-12 V (tämän voinee huoletta laittaa yhteen pinniin, noita uusiakin)
5 V standby (näitä tarvitsee vähintään 2, mutta nykyinen vastaa vähintään 4:ää, siis sillä väärällä matematiikalla, millä nykyisen standardissa käytetyn liittimen virta on standardin mukainen turvallisesti alle itse sen liittimen maksimin)
Tuosta taitaa tulla 1+1+1+1+2, ja siihen päälle noiden maat, kun nyt ei ole jätetty noihin tehopuolen pinneihin sitä isoa ylimääräistä pelivaraa. 12-16 pinniä lisää. Summana on nyt se 92-96 SATA-virtaliitinpinniä, eli 7 SATA-virtaliitintä. Kuulostaa melkoiselta viritelmältä korvata yksi 24-pinninen liitin tuolla kasalla. Taitaapa myös olla tuo kasa isompi kuin se yksi 24-pinninen. Puhumattakaan, että tuo toinen on kyseenalainen viritelmä (miten järjestät pinnit liittimen välillä siten, että tuo on turvallinen esim. yhden liittimen poiston suhteen, kuinka monta niistä 15 pinnistä per liitin hukataan tuon tarkistamiseen, tarvitaanko ehkä sittenkin 8. liitin).
Niin, joo, ja tämä olisi toki siis huononnus nykyiseen nähden. Jos lasketaan nykyisen liittimen keston mukaan, niin tuo tehopuoli vaatii jo pelkästään sen yli 100 pinniä. Ja, kuten ketjussa aikaisemmin laskettiin, niin sen myös saa käyttöön jos koneessa on todella paljon kortteja kiinni.
Puhumattakaan siitä, miten herkkä tuollainen monta pientä pinniä rinnan on vikaantumaan ja tuhoutumaan jos sitä virtaa sieltä kiskotaan läpi läheskään yksittäisten pinnien maksimin verran. Siihen on ihan syynsä miksi isommissa Mini-fit JR -liittimissä on pienempi pinnikohtainen maksimivirta. Jos siis pakkaisi tuon 90+ pinniä yhteen liittimeen tuota Mini-fit JR -liitintä selvästi pienempään liittimeen, niin taitaisi jäädä pinnikohtainen virtaraja aika paljon alle tuon 1.5 A.
Laskelmassa johtojen määrä on tuon 24=24+1-1, missä on mukana tuo yhdessä liittimessä oleva tuplajohdotus ja tuo yhdestä liittimestä nykyään puuttuva johdotus.
Tämä 90+ pinnin hirviö ei myöskään yhtään vähennä sitä johdotuksen määrää... sitä rajaa se tarvittava johdotuksen kuparin määrä (SATA-liitin syö 4 AWG18-johtoa, ihan syystä, ja tuolla itse asiassa johtojen määrä kasvaa aavistuksenomaisesti, koska seitsemän liitintä on 28 johtoa tuon nykyisen 24 sijaan).
---
Sama matematiikka toki pätee myös tuolle uudelle ATX12VO-standardiliittimelle. Sen kohdalla toki ei tarvita ihan niin tolkuttomasti sitä ylimäärää.
---
Miksi et saman tien ehdota myös noiden EPS12-liittimien pienentämistä. Se nykyinen Mini-fit JR -liitin korvautuu kätevästi melkein kahdella äärimmäisen väärinkäytetyllä SATA-virtaliittimellä, jos hieman tingitään maksimivirrasta. /s
Virtajohtokimpussa on toki edelleen samat 8 piuhaa, mutta nyt meillä on isompi liitinpinta-ala ja mahdollisuus saada aikaan eksoottisia hajoamistapoja.