• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Asekätkentä 2024

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 938
(profiilikuvani ollut jo pitkään Valo Nihtilä, jota pidetään yleisesti yhtenä Asekätkennän ja sitä kautta myös itsenäisen Suomen takuumiehenä.)

Joten avaukseni kuuluu, miten te tekisitte vastaavan toiminnan 2020-luvun Suomessa? Siis jos moinen tulisi tarpeelliseksi, varautumisestahan ei KOSKAAN ole haittaa - päinvastoin. Veli venäläisellehän on syytä tehdä jo hyvissä ajoin selväksi jottei kannata edes yrittää.

Reserviläisenä ja sotahistorian harrastajana asia alkoi (taas) vaivata samalla sekunnilla kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Toivon/oletan jotta Ukrainassakin on varauduttu myös pahimpaan, ja toivon jotta näin on tehty meilläkin jatkuvasti sitten vuoden 1945. Toivottavasti suunnitelmia on taas päivitetty? Ukraina eroaa toki sikäli jotta on pinta-alaltaan liki tuplat Suomeen, eikä maaperältään niin rikkonainen (mm. järvien myötä) kuin varsinkin keski/itä-Suomi.

Saatika mitä kaikkea moiseen tarvittaisiin ja miten se järjestettäisiin?

Suoraan Wikipedian Asekätkentä-artikkelia lainaten;
"Kaiken kaikkiaan materiaalia oli tarkoitus varata noin 8 000 sotilaan varustamiseen, yhdelle pataljoonalle eli 900 miehelle kutakin suojeluskuntapiiriä kohti. Lopulta aseita oli suojeluskuntapiireissä noin 35 000 sotilaan käyttöön.[10] Alkuperäinen aseiden hajavarastointisuunnitelma laajeni käsittämään aseiden ohella myös muita tarvikkeita ja varusteita, joiden käsittely organisoitiin omiksi "linjoikseen".[11] Tällaisia linjoja olivat esimerkiksi pioneeri-, viesti- ja lääkintälinja. "

Muutama huomio edellämainittuun.
- 8.000 sotilaan alkuperäinen tavoite oli vaatimaton ilmeisesti siksi koska tilanne sodan lopussa oli kaikin puolin sekava eikä tiedetty paljonko ehditään/pystytään keräämään mm. aseita. Lopullinen 35.000 on jo paljon lähempänä edes jotenkin käyttökelpoista.
- Erillisten toiminta/tuki-linjojen valinta oli mielestäni ok. Nykytekniikalla unohtaisin erillisen viesti-linjan ja liittäisin viestipuolen kaikkiin.

Tekisin kenties linjat;
- jalkaväki
- pioneeri (joka sisältäisi myös raskastuki-ase/AT/räjähteet/miinoitteet)
- lääkintä/huolto
Em. linjat sen perusteella koska moiset ovat sellaisia joihin SA-INT on meitä jo kouluttanut.

Ja hajauttaisin kaikki linjat Todella reilusti, käytännössä lähettäisin satoja kontillisia tavaraa sadoille vastaanottajille pitkin Suomea kirjaamatta/kysymättä vastaanottajaa jottei niistä jäisi jälkia. Asekätkentähän kaatui ilmeisesti hätäiseen järjestelyyn ja sitä kautta suorastaan naurettaviin vuotoihin. Vai tarvitaanko esim. erillistä Huolto-linjaakaan enää lainkaan ja luotetaan vain siihen jotta paikallisjoukot saavat huoltonsa ainakin tovin kuten 30-Vuotisessa sodassa konsanaan eli paikallisväestöltä? Joka tuskin toimisi kovin pitkään jos aluetta miehittää vihamielinen valtio = Venäjä.
 

ATE

Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 327
Missä skenaariossa tällaista pitäisi tehdä 2020-Suomessa kun ei olla mitenkään miehitettyinä tai minkään sanellun aseistariisuntapimuksen osallisia.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
12 074
Missä skenaariossa tällaista pitäisi tehdä 2020-Suomessa kun ei olla mitenkään miehitettyinä tai minkään sanellun aseistariisuntapimuksen osallisia.
Tokkopa sitä oli tarpeen tehdä 1940-luvun Suomessakaan kertomiesi reunaehtojen täyttyessä. Toisaalta muussa tapauksessa se oli tarpeellista, ja se muu tapaus toteutui. Nyt ei kysytty ensimmäistä tilannetta 2020-luvulla vaan jälkimmäistä. Jos se jälkimmäinen toteutuu, olisi suotavaa että suunnitelma on valmiina ja voidaan toteuttaa siten, ettei jälkiä jää. Reaktiivinen paniikki ei ole paras tapa toteuttaa mitään.
 
Liittynyt
14.08.2023
Viestejä
1 174
Imo paras keino nykymaailmassa suorittaa jokseenkin samanlainen tavoite olisi suomalaisen asekulttuurin kasvattaminen ja normalisointi. SRA ammunnoista ja ylipäätään ampumisesta, vastuullisesta tuliaseiden hallinnasta jne. soisi Suomessa tulevan mainstreamia ihan koko kansan ja myös naistenkin keskuudessa. Suomi on jo nyt näyttänyt että vaikka ollaan maailman aseistautuneimpia valtioita niin silti ampuma-aserikollisuus voi olla tästä huolimatta aivan nollissa. Ideaalitilanteessa jokaisessa naapurustossa on useammassa taloudessa kivääri, panoksia, muita varusteita ja ihmisiä jotka osaavat näitä käyttää vastuullisesti.
Asepalveluksen takia Suomessa miehet pääsääntöisesti osaavat jo kaiken tarpeellisen, mutta olisi hyvä että naisille, sivareille ja muillekin saisi vähintäänkin opetettua perus ase- ja ampumataidon.

Hallitusohjelmassa on kirjaus jossa pyritään selvittämään mahdollisuutta verovähennysoikeuteen jos hankkiin aseen tai joitain sotilaan varusteita. Näillä saa harrastella omana aikana niin kuin haluaa, mutta sitten kriisiaikana ne olisivat valtion käytettävissä.

Tätä voisi vielä vähän laajentaa, mutta jos tämä menee läpi niin siinä ainakin olisi hyvä alku. Reserviläisliitto itse ehdottaa ALV poistoa kokonaan kaikista sotilastarvikkeista.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
18 849
Ei kyllä kuulosta millään tavalla relevantilta nykypäivänä.

Siinä vaiheessa jos asekätkentä ja kätkettyjen aseiden käyttö tulisi ajankohtaiseksi, ollaan me jo hävitty yksi sota ja terroristit ovat jo voittaneet... Kannattaako meidän nyt sitten tuollaisen skenaarion jälkeiseen aikaan vaivata päätämme, ei kannata.
 
Liittynyt
29.01.2021
Viestejä
60
En nyt itse ole ekana tuliluikkuja kanssa lähdössä mihinkään lattian alle jemmaamaan, mutta ei tuo nyt TÄYSIN päätöntä puhetta ole varautumismielessä. Kuten aloittaja sanoi, niin silläkin on merkitystä, että (se ainoa) mahdollinen hyökkääjä/miehittäjä tietää, että vaikka hyökkäys olisi menestyksekäs, niin miehityksen ylläpidosta tulisi kivuliasta. Tuohonhan NL 1980-luvun Afganistanissa kaatui, samoin 2000-luvulla jenkit, ja ei jenkkien Irakinkaan reissuista ole pelkillä alun salamaoperaatioiden uhrauksilla selvitty. Vähentää kummasti intoa sotaretkeilyyn, jos siitä ei pysyvästi voi saavuttaa kuin riesaa itselleen.
 
Liittynyt
08.08.2019
Viestejä
2 383
Suomi on jo nyt näyttänyt että vaikka ollaan maailman aseistautuneimpia valtioita niin silti ampuma-aserikollisuus voi olla tästä huolimatta aivan nollissa.
Mihin pohjaat väitteen, että ollaan maailman aseistautuneimpia (oletan että puhut siviileistä)? Täällähän nimenomaan on esim. Jenkkeihin verrattuna tiukat aselait, ja harva edes omistaa aseen. Jenkkien asekulttuuri on johtanut karmeisiin seurauksiin (joukkoammuskelut kouluammuskelut arkipäivää) , ja niistä ei kannata ottaa kyllä hirveästi oppia.

Ideaalitilanteessa jokaisessa naapurustossa on useammassa taloudessa kivääri, panoksia, muita varusteita ja ihmisiä jotka osaavat näitä käyttää vastuullisesti.
Mitä varten? Meillä on reservi ja hemmetin hyvät asevoimat, miksi siviilit pitää aseistaa rauhan aikana? Kauanko menisi että joku alkaisi kännissä vähän ammuskelemaan. Vai eikö aseita annettaisi niille jotka käyttää alkoholia? On niin päätöntä tekstiä, että en ole varma oletko edes tosissasi.
 

ATE

Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 327
Mihin pohjaat väitteen, että ollaan maailman aseistautuneimpia (oletan että puhut siviileistä)? Täällähän nimenomaan on esim. Jenkkeihin verrattuna tiukat aselait, ja harva edes omistaa aseen. Jenkkien asekulttuuri on johtanut karmeisiin seurauksiin (joukkoammuskelut kouluammuskelut arkipäivää) , ja niistä ei kannata ottaa kyllä hirveästi oppia.
Jos meillä on top 10. tai top 9. eniten maailmassa aseita per capita siviilipuolella, 200+ maan joukossa niin eikö se ole kohtuullisen oikein sanottu?
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
251 546
Viestejä
4 380 773
Jäsenet
72 781
Uusin jäsen
sampali

Hinta.fi

Ylös Bottom