Ars Technica: Huawein oma Harmony OS -käyttöjärjestelmä on lähes puhdas kopio Android 10:stä

Diizzel

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
2 233
Huawei-Harmony-OS-Android-otsikko-040221.jpg


Diizzel kirjoitti uutisen/artikkelin:
Huawei on Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasotatilanteen myötä joutunut länsimaissa tukalaan tilanteeseen Android-käyttöjärjestelmän kanssa, sillä yhtiö ei ole kyennyt tekemään enää yhteistyötä Yhdysvaltalaisen Googlen kanssa. Vastaiskuna näihin haasteisiin Huawei on kehittänyt täysin omaa käyttöjärjestelmäänsä, jonka alkuperäinen julkistus on tapahtunut jo vuoden 2019 syksyllä. Uutta Harmony OS 2.0:aa esiteltiin viime syyskuussa ja sen luvattiin tulevan älypuhelimiin vuoden 2021 aikana.

Täysin uutena Androidin haastavana mikrokerneliin perustuvana käyttöjärjestelmänä esitelty Harmony OS kuitenkin on herättänyt hämmennystä sen päädyttyä Ars Technican testattavaksi. Sivuston toimittajan Ron Amadeon havaintojen mukaan kyseessä on nimittäin käytännössä vain muunnelma Androidista ilman suurempia muutoksia. Vastaavia havaintoja kuultiin jo joulukuun loppupuolella eri lähteistä pienempinä pirstaleina.

Ars Technica ei päässyt asentamaan Harmony OS -käyttöjärjestelmää puhelimeen, vaan testit tehtiin etänä ajetussa virtuaaliympäristössä tietokoneella. Ars Technicalla testin tehneen Ron Amadeon mukaan esiin käynnistyvä käyttöliittymä on identtinen nykyisin Huawein puhelimissa pyörivän EMUI:n kanssa, mutta Android-mainintojen sijaan tietoihin on kirjoitettu HarmonyOS kyseessä olevan käyttöjärjestelmän mukaan. Tämä itsessään ei vielä tekisi uutuuskäyttöjärjestelmästä Androidin kopiota, vaan vain yhteisen EMUI-käyttöliittymän jakavan – yhtäläisyydet eivät kuitenkaan jääneet siihen.

[gallery link="file" size="medium" ids="57767,57766,57765"]

Emulaattorista löytyvä laitteen tiedot näyttävä info-sovellus tunnistaa puhelimen käyttöliittymän Android 10 Q:ksi. Lisäksi käyttöjärjestelmän taustalla pyörii sovelluksia kuten ”Android Services Library”, ”Android Shared Library” ja ”com.Android.systemui.overlay”. Osa taustaohjelmista ja sovelluspaketeista puolestaan vaikuttaisi Ameron mukaan olevan vain nimeltään Androidista HarmonyOS:ään muutettuja: Esimerkiksi ”HarmonyOS System” -paketin kuvakkeena näkyi Androidin system-paketin kuvake, minkä lisäksi paketti oli nimeltään version 10, kuten Android 10, vaikka Harmony OS:n pitäisi olla vasta versiossa 2.0.

Amadeon tulkinnan mukaan Harmony OS on myös aivan liian valmis paketti ollakseen yhä beta, jollaisena Huawei sitä markkinoi. Hänen tulkintansa mukaan tämäkin on viite siitä, että kyseessä on kopio Androidista uudella nimellä, sillä käytännössä HarmonyOS tukee kaikkia Android 10:n ominaisuuksia kuten NFC-lähimaksuja, tummaa tilaa ja samankaltaista ilmoituspalkkia. Myös Googlen sovellukset Huawei App Gallery -sovelluskaupassa toimivat suoraan uutuuskäyttöjärjestelmässä.

Androidin AOSP-version (Android Open Source Program) ollessa avoin käyttöjärjestelmä on sen osien käyttäminen kuitenkin vapaata ja mahdollista. Ars Technican artikkelissa Amadeo kuitenkiin toteaa, ettei hän löytänyt tutkimustensa myötä Harmony OS:stä mitään merkittävää muutosta Androidiin verrattuna, millä perusteella kyseistä alustaa voisi pitää täysin omana käyttöjärjestelmänään. Hän vertaa HarmonyOS:ää Amazonin FireOS:ään, joka myös on muunnelma Androidista, mutta Amazon tunnustaa sen avoimesti. Tarkemmin Amadeon huomaamista yhtäläisyyksistä voit lukea Ars Technican artikkelista lähdelinkin takaa.

Saimme Huawei Suomelta virallisen lausunnon asian tiimoilta. Lausunnossaan Huawei pitäytyy kannassaan, jonka mukaan HarmonyOS on täysin uusi käyttöjärjestelmä, mutta mainitsee sen kuitenkin pohjautuvan ainakin joiltain osin Androidin AOSP-versioon. Tämä on ristiriidassa yrityksen aiempien puheiden kanssa, joiden mukaan HarmonyOS olisi mikrokernelpohjainen käyttöjärjestelmä.
Huawein io-techille antama virallinen suomenkielinen lausunto:

"Huawein hajautetun teknologian pohjalle rakennettu HarmonyOS on täysin uusi käyttöjärjestelmä, joka on suunniteltu tulevaisuuden maailmaan, jossa suuri määrä IoT-laitteita on yhteydessä toisiinsa. Se toimii lukuisilla eri laitteilla ja sitä on helppo mukauttaa vastaamaan erilaisia laitteisto- ja sovellusvaatimuksia.

HarmonyOS noudattaa tiukasti kaikkia sovellettavissa olevia avoimen lähdekoodin sääntöjä ja hyödyntää monia kolmansien osapuolten tarjoamia lähteitä, kuten Linuxia, nopeuttaakseen kattavan arkkitehtuurin kehittämistä. Avoimen lähdekoodin Android Open Source Projectiin (AOSP) perustuva HarmonyOS käyttää hajautettua sovelluskehystä, mutta voi toimia rinnakkain myös AOSP-sovelluskehyksen kanssa. HarmonyOS tukee sekä AOSP- että HarmonyOS-ohjelmointirajapintoja, jotta älypuhelinten ja tablettien käyttäjät saavat saman saumattoman käyttökokemuksen kuin ennenkin.

Nykyisessä kehittäjäbetassa on vielä tiettyjä EMUI 11 -käyttöliittymän elementtejä, mutta HarmonyOS saa täysin uuden käyttöliittymän tulevien Huawein älypuhelinjulkaisujen myötä. Kehittäjäbetaohjelma on yhä käynnissä, ja kuuntelemme kunnioittavasti kehittäjien ja kumppaneiden palautetta toteuttaaksemme visiomme laitteiden ja ohjelmistojen välisestä saumattomasta yhteistyöstä.

Saat lisätietoa HarmonyOS-käyttöjärjestelmästä oheisesta esitelmästä:
"


Tiedustelimme Huaweilta myös Ars Technican havainnoista sovelluskehityspaketin saamisen vaikeudesta ja rekisteröitymiseen tarvittavista jopa hieman kyseenalaisista henkilökohtaisten dokumenttien vaatimisesta, siinä missä Androidin vastaavan kehityspaketin saa ladattua anonyymisti muutamalla klikkauksella. Huawei lupasi palata asiaan myöhemmin.

Lähde: Ars Technica

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:
Enpä ole kyllä yhtään yllättynyt tästä "paljastuksesta", koska täysin uuden käyttöjärjestelmän kehitys ei tapahdu ihan niin nopeasti ku Huiwei mainosti.

Mutta se, että miten selkeä tuo kopio on, ja silti vakavalla naamalla väittävät sitä täysin uudeksi omaksi käyttöjärjestelmäksi.
Monesti se on nähty, että kopioimisen taidon Kiinalaiset osaa...
 
Ihan yhtä tyhjän kanssa, jos ei ole Googlen Play -kauppaa. Nykyään kukaan ei käytä puhelintaan ilman appeja ja niitä pitäisi jostain saada. Ilman helppoa keinoa saada tarvitsemani appsit, en käyttäisi mitään puhelinta vaan kävisin ostamassa 30€ Nokian kaupasta ja mieluummin sen kanssa kuin tuollaisen..

Lisäksi tietoturva on täysin kiinalaisen Huawein vastuulla, niin olisin extra-huolissani.
 
Enpä ole kyllä yhtään yllättynyt tästä "paljastuksesta", koska täysin uuden käyttöjärjestelmän kehitys ei tapahdu ihan niin nopeasti ku Huiwei mainosti.

Mutta se, että miten selkeä tuo kopio on, ja silti vakavalla naamalla väittävät sitä täysin uudeksi omaksi käyttöjärjestelmäksi.
Monesti se on nähty, että kopioimisen taidon Kiinalaiset osaa...
Julkaisun yhteydessä tosiaan puhuivat, että käyttis on suunniteltu ihan tyhjältä pöydältä mikrokernelpohjaiseksi ja monipuolisesti skaalattavaksi eri käyttötarkoituksiin. Jos kyseessä on Android-forkki, niin silloin nuo puheet eivät pidä yhtään paikkansa.
 
Huawei on aiemmin antanut ymmärtää, että Harmony OS olisi tosiaan mikrokerneliin perustuva skaalautuva käyttöjärjestelmä, jota olisi kehitetty vuodesta 2012 lähtien.
Yu said, without offering any proof, that HarmonyOS is “more powerful and secure than Android.” He said HarmonyOS’ IPC performance is five times that of Google’s Fuchsia. The top executive also claimed that HarmonyOS’ microkernel has “one-thousandth the amount of code in the Linux kernel.”

“A modularized HarmonyOS can be nested to adapt flexibly to any device to create a seamless cross-device experience. Developed via the distributed capability kit, it builds the foundation of a shared developer ecosystem,” the company said in a statement, adding that it began to explore developing its own operating system “as early as 10 years ago.”
Eli joko Huawei on aiemmin puhunut ihan palturia tai sitten älypuhelimiin tuleva Hongmeng OS ei ole sama käyttöjärjestelmä, mistä aiemmin puhuttiin. Vai olisiko varsinainen käyttöjärjestelmä sittenkin "haudattu" kaiken muun alle, että ulospäin näkyy vain Android kopio? Aiemmin Huawei sanoi, että "Hongmeng will look and operate like Android so that users can adapt to it easily". Forkissahan tuo pitää paikkansa :hmm:.
Huhujen mukaan Huawei on kehittänyt omaa käyttöjärjestelmäänsä vuodesta 2012 lähtien. Tutkin hieman tuota aikajanaa ja aiemmat huhut vahvistavat tätä käsitystä. Syksyllä 2012 Huawei kertoi Reutersin haastattelussa (Huawei sees smartphones leading growth in consumer devices - Reuters), että yhtiö panostaa parhaillaan oman käyttöjärjestelmän kehittämiseen siltä varalta, että muut yritykset eivät anna Huawein käyttää heidän käyttöjärjestelmiään (eli Androidia). Vastaavasti Gizmochina uutisoi (Huawei To Produce Independent Kirin OS!) vuonna 2015, että Huawei on kehittänyt omaa "Kirin OS" käyttöjärjestelmää kolmen vuoden ajan vähentääkseen riippuvuutta Androidista. Aikamääreet täsmäävät tässä kohtaa aika hyvin. "Kirin OS" ja "HongMeng" saattavat hyvinkin olla yksi ja sama projekti.
Industry experts said Huawei’s chips refer to the Kirin series developed by HiSilicon, its subsidiary, while Huawei’s operating system refers to Hongmeng. The names of the two products are related to Chinese mythology as Kirin, or Qilin in Mandarin, is a one-horned beast, while Hongmeng is the situation before the world was created.

The development of Hongmeng has reportedly been led by Chen Haibo, a professor at the School of Software, Shanghai Jiao Tong University, since 2012. Built upon the Linux system, it operates with Huawei EROFS, a document system, and Fangzhou compiler, a code translator.

In a recent WeChat post, Yu said Huawei’s OS will be available later this Fall or early Spring. He said the OS will be compatible with all Android apps on phones, computers, tablets, TVs, cars, and wearables.

“Hongmeng will look and operate like Android so that users can adapt to it easily,” Wong said. “A good user experience is what Hongmeng must achieve as it will help improve its acceptability from users.”
 
Kommunistit valehtelevat ja varastavat (kopioivat). Kuka yllättyi?
 
Tässä tapauksessa ei ole ainakaan varastamisesta kyse, koska Android Open Source Project (AOSP) on avoimen lähdekoodin projekti ja kaikkien vapaasti käytettävissä.

Siksi suluissa olikin kopiointi. Mutta ei tullut kyllä yhtään yllätyksenä tämä tapaus ja ristiriitaisuudet lupauksissa vs. todellisuus.

Toisaalta miksi kehittää itse mitään kun valmis alusta on jo olemassa ja esim. Kiinan markkinoilla muutosta ei juuri kukaan edes huomaa kun siellä ei Googlen palveluita ole ollutkaan.
 
Julkaisun yhteydessä tosiaan puhuivat, että käyttis on suunniteltu ihan tyhjältä pöydältä mikrokernelpohjaiseksi ja monipuolisesti skaalattavaksi eri käyttötarkoituksiin. Jos kyseessä on Android-forkki, niin silloin nuo puheet eivät pidä yhtään paikkansa.
Ei nämä välttämättä ole ristiriidassa. Jos kerneliin tarjoaa yhteensopivat rajapinnat, Android voi toimia muidenkin käyttisten päällä. Tässä ei kyllä ole järkeä tehdä kaikkea uudestaan edes, jos rajoitteet voi kiertää AOSP:llä. Tietenkin pidemmän päälle riskialtis ratkaisu, kun AOSP:n päälle rakennettujen täydennysosien kanssa tulee aina jälkijunassa tai käyttää vanhaa versiota pohjana, mikä sekin jättää toivomisen varaa ostajilla.
 
Mikrokernel lienee se softamokkula, jossa kaikki vakoilukoodi sijaitsee. Muutenhan tuo on AOSP, jossa search-and-replace:lla on korvattu Android => Harmony OS. Sen verran paska editori ollut käytössä, ettei edes kaikkia paikkoja ole onnistuttu korvaamaan..
 
Pari vuotta kehitystyötä ja tuloksena Android josta on muutettu pari otsikkoa. :rolleyes: Vissiin se alkuperäinen idea sitten haudattiin vähin äänin, ei tätä muuten voi ymmärtää.
 
Minusta vaikuttaisi että tässä menee vähän puurot ja vellit sekaisin molemmilla tahoilla.

Huawei varmaan vetää tarkoituksellisestikin pesäeroa sanoessaan ettei HarmonyOS ole Android ja tarkoittaa sillä nimenomaan Googlen ylläpitämää kaupallista versiota eikä suinkaan AOSPia.

Huawei myös mainostaa mielellään mikrokerneliarkkitehtuuria samasta syystä, mutta HDC:ssä 2019 se on merkattu tulevaisuuden jutuksi eikä ainakaan noissa slaikoissa taida olla mitään päivämääriä milloin:

Harmony-OS-Huawei-Developer-Conference-17-1.jpg


Eli tulkitsisin niin että Huawei on tunkannut pystyyn AOSP-version jotta saa homman liikkeelle nopeasti puhelimillakin appikehitystä varten ja mikrokernelit sun muut on vielä kehitysvaiheessa. Sekin on sitten tulkinnanvaraista mitä tarkoitetaan kun sanotaan "täysin uusi käyttöjärjestelmä" ja niin poispäin.

Toisaalta ARSin kirjoittaja tuntuu kettuuntuneen juttua tehdessään aika lailla, sen verran aggroa tekstiä on paikoin ja Android-nimeä etsitään täikammalla ihan kuin se olisi tärkein asia koko hommassa. Kettuuntumisen tosin ymmärtää jos joutuu passikuvia skannailemaan devkittiä varten.

Mutta täytyy sanoa että niin monta yritystä mobiiliOS:stä on nähty että ei tälläkään ole mitään tulevaisuutta länsimarkkinoilla joten melko akateemista vääntöä sinänsä.
 
Tämä ainakin selittää sen, miksi EMUI 11 laitteiden päivittäminen HarmonyOS:Iin onnistuu niin helposti. EMUI:han on itsessään Android fork, joten forkista toiseen päivittäminen onnistuu helposti.
 
Ihan yhtä tyhjän kanssa, jos ei ole Googlen Play -kauppaa. Nykyään kukaan ei käytä puhelintaan ilman appeja ja niitä pitäisi jostain saada. Ilman helppoa keinoa saada tarvitsemani appsit, en käyttäisi mitään puhelinta vaan kävisin ostamassa 30€ Nokian kaupasta ja mieluummin sen kanssa kuin tuollaisen..

Lisäksi tietoturva on täysin kiinalaisen Huawein vastuulla, niin olisin extra-huolissani.
Minä kyllä voisin käyttää ilman appstoreakin, jos laitteen mukana tulee hyvät perussoftat (niinku ennen vanhaa).
Selaimella yritän tehdä kaikki mitä pystyy yritän välttää appeja. Jotain appeja on mutta todella vähällä käytöllä kyllä.
 
Ei nämä välttämättä ole ristiriidassa. Jos kerneliin tarjoaa yhteensopivat rajapinnat, Android voi toimia muidenkin käyttisten päällä. Tässä ei kyllä ole järkeä tehdä kaikkea uudestaan edes, jos rajoitteet voi kiertää AOSP:llä. Tietenkin pidemmän päälle riskialtis ratkaisu, kun AOSP:n päälle rakennettujen täydennysosien kanssa tulee aina jälkijunassa tai käyttää vanhaa versiota pohjana, mikä sekin jättää toivomisen varaa ostajilla.
Näiden tähänastisten havaintojen perusteella Android ei pyöri minkään päällä, vaan kyseessä on muokattu Android. Huawei ei myöskään itse antanut mitään indikaatiota siitä, että niin olisi.
Itse en turvasta olisi huolissani. Mitäpä Huawei, USA tai kukaan muukaan tiedoillani tekisi? Varmasti heillä on enemmän rahaa kuin minulla ja meillä yhteensä.
Tämä on ongelmallinen lähestymistapa. Suuret tietomassat on valtaa, vaikka se olisi anonyymia. Puhumattakaan siitä että se olisi kohdennettavissa yksilöön.
 
Minusta vaikuttaisi että tässä menee vähän puurot ja vellit sekaisin molemmilla tahoilla.

Huawei varmaan vetää tarkoituksellisestikin pesäeroa sanoessaan ettei HarmonyOS ole Android ja tarkoittaa sillä nimenomaan Googlen ylläpitämää kaupallista versiota eikä suinkaan AOSPia.

Huawei myös mainostaa mielellään mikrokerneliarkkitehtuuria samasta syystä, mutta HDC:ssä 2019 se on merkattu tulevaisuuden jutuksi eikä ainakaan noissa slaikoissa taida olla mitään päivämääriä milloin:

Eli tulkitsisin niin että Huawei on tunkannut pystyyn AOSP-version jotta saa homman liikkeelle nopeasti puhelimillakin appikehitystä varten ja mikrokernelit sun muut on vielä kehitysvaiheessa. Sekin on sitten tulkinnanvaraista mitä tarkoitetaan kun sanotaan "täysin uusi käyttöjärjestelmä" ja niin poispäin.
Tämän Huawein luulisi olevan helppo viestiä, jos asiaan olisi selkeä selitys? Sen sijaan paluupostissa tuli ympäripyöreää markkinointi/viestintäjargonia.
Toistan vielä, että mitäpä kukaan tiedoillani tekisi? Kuitenkin olen vain tavallinen ihminen monen muun joukossa...
Ei ole tarvetta toistaa, ymmärsin kyllä hyvin ja samaa lausetta kuulee usein. Niillä ihmisten tiedoilla tekee paljonkin ja ne ovat rahanarvoista tavaraa. Ei nuo isot firmat niitä huvikseen kerää. Tämä nyt ei sinällään kuulu tämän ketjun aiheeseen.
 
Tämän Huawein luulisi olevan helppo viestiä, jos asiaan olisi selkeä selitys? Sen sijaan paluupostissa tuli ympäripyöreää markkinointi/viestintäjargonia.

Halutessaan joo. Tosin sanotaanhan siinä että mukana kuvioissa on AOSP, mutta tuntuu olevan tärkeintä näissä viesteissä sanoa että "Täysin Uusi" ja "Ei ole Android" mikä sitten on johtanut siihen että siitä tuli se yleisen uutisoinnin pointti eikä suinkaan vaikkapa tuosta invasiivisesta sign-up prosessista mikä on täysin järjetön.

Kuten totesin en oikein näe järkevänä koko Android-asiasta meuhkaamista sen enempää kuin Huawein viestintälinjaakaan.

Tilanne on sama kuin se että Canonical olisi Ubuntua julkaistaessaan sanonut että tämä on uusi käyttis joka on täysin erilainen kuin Debian ja GNOME. Onhan se täysin erilainen kokemus, mutta toisaalta 90% täysin samat palaset siellä on. Onko se väärin tai oikein sanoa erilaiseksi on aika vaikea määrittää eikä sillä ole kyllä minkään tason merkitystäkään loppujen lopuksi.

Millä olisi merkitystä olisi jos HarmonyOS tulisi markkinoille ja lunastaisi lupaukset nopeudesta ja ketteryydestä mutta katsotaan sitä sitten parin vuoden päästä jos sinne asti pysyvät touhussa.
 
Halutessaan joo. Tosin sanotaanhan siinä että mukana kuvioissa on AOSP, mutta tuntuu olevan tärkeintä näissä viesteissä sanoa että "Täysin Uusi" ja "Ei ole Android" mikä sitten on johtanut siihen että siitä tuli se yleisen uutisoinnin pointti eikä suinkaan vaikkapa tuosta invasiivisesta sign-up prosessista mikä on täysin järjetön.

Kuten totesin en oikein näe järkevänä koko Android-asiasta meuhkaamista sen enempää kuin Huawein viestintälinjaakaan.

Tilanne on sama kuin se että Canonical olisi Ubuntua julkaistaessaan sanonut että tämä on uusi käyttis joka on täysin erilainen kuin Debian ja GNOME. Onhan se täysin erilainen kokemus, mutta toisaalta 90% täysin samat palaset siellä on. Onko se väärin tai oikein sanoa erilaiseksi on aika vaikea määrittää eikä sillä ole kyllä minkään tason merkitystäkään loppujen lopuksi.

Millä olisi merkitystä olisi jos HarmonyOS tulisi markkinoille ja lunastaisi lupaukset nopeudesta ja ketteryydestä mutta katsotaan sitä sitten parin vuoden päästä jos sinne asti pysyvät touhussa.
Itse näen asian ainakin niin, että tässä on nyt kyse aikalailla eri asiasta, mitä meille on aluksi ja Huawein järjestämissä lehdistötilaisuuksissa aiemmin "myyty". Ja tuo ei nyt menee enää "uuden käyttöjärjestelmän" -käsitteen tulkittavuudenkaan puitteisiin. Mutta osin näkemys- ja tulkinta-asioita nämä, ymmärrän kyllä myös sinun pointtisi.

Sign-up-prosessista on myös Huaweilta tiedusteltu, mutta odottelemme edelleen siihen vastausta.
 
Liiallinen uteliaisuus tuntuu olevan yleinen tapa Huawein kohdalla. Jos hankit edullisia enterprise-tason laitteita ja haluat tunnukset tukiportaaliin, niin allekirjoitettavassa paperissa halutaan mm. oikeudet tutkia yksityiset some-tilit. Meillä firman tietoturvaryhmä/tietosuojavaltuutettu/pääluottamushenkilö eivät olleet hirmu innostuneita kyseisestä EULAsta, kun siinä on vähän ristiriitaa Suomen yksityisyyden suojan tms. pykälän kanssa.
 
Toistan vielä, että mitäpä kukaan tiedoillani tekisi? Kuitenkin olen vain tavallinen ihminen monen muun joukossa...
Tällä hetkellä yksilön tiedoilla ei tee paljoa, mutta massa on valtaa. Ei ole kyse siitä, että juuri sinulta saadun tiedon valossa saavutetaan jotain, vaan kun tuhat-miljoona kaltaistasi linkitetään yhteen, niin voidaan tietyllä prosenttiosuudella odottaa haluttua tulosta.

Esimerkki taloudellisesta tavoitteesta:
Laitat viestiä kaverillesi, jossa mainitset Nvidian uuden näytönojainjulkaisun. Sinut tunnistetaan suurella todennäköisyydellä ATK-harrastajaksi, joista 4% päätyy klikkaamaan tiettyä mainoslinkkiä (vaikkapa Intelin tai Nvidian uusi julkaisu, joka toimii juuri sinun kohderyhmälle 34% paremmin kuin AMD mainokset) kun se heille esitetään tietyssä kohtaa sivua tai feediä. 0,09% heistä ostaa kyseisen tuotteen ja 0,56 ostaa kyseiseltä sivulta jotain muuta päädyttyään selamaan valikoimaa lisää. Näin sinulle kohdennetaan toimivaa mainontaa, eikä yritetä sattumanvaraisesti osua esim. lastenvaunu mainoksilla tai tyrkyttämällä väkisin AMD:ta.

Poliittinen ohjailu voi tapahtua samalla tavalla. Laitat somejulkaisun tai whatsapp viestin kaverille perussuomalaisten videosta, jossa irvaillaan Petteri Orvolle jota Halla-aho röykyttää haastattelussa. Sinut tunnistetaan ryhmään, joka todennäköisesti ohjautuu tietyntyyppisiin otsikoihin. Yhtäkkiä uutiskanavassasi on paljon juttuja maahanmuuttajien aiheuttamista ongelmista ja SDP:n edustajien twitter tötöilyistä, jotka tekoäly on tulkinnut sinun kaltaistesi kohdalla tukevan ajatusmaailmaasi 19% todennäköisyydellä ja klikkaat kyseisiä linkkejä 39% todennäköisemmin kuin randomisti valittu verrokkiryhmä. Kyseisten linkkien takaa toki esitetään mainoksia ostoihin, joista sinulle on valikoitu profiilisi mukaan parhaat palat. Lisänä poliittinen taho voi ostaa kohdennettua mainostilaa, joka lisää todennäköisyyttä että kohderyhmän jäsenet aktivoituvat äänestämään heitä 0,13% todennäköisemmin.

Toinen poliittinen esimerkki voisi olla jenkeistä, jossa vaikkapa Trump kannattajaksi tunnistetulle taholle esitetaan jatkuvasti lisää otsikoita salaliittoteorioista liittyen presidenttivaalien vääristelyyn ja näistä pieni prosentti päätyy lopulta lukemaan toistuvasti Qanon teorioita. Tätä jatketaan ja saadaan aikaan kansallista eripuraa, sekä yllättäen mellakka Washingtonissa. Kuka tällaista otsikointia haluaisi sitten ostaa... esim. vieras valtio joka haluaa aiheuttaa epävakautta kyseisen maan sisällä.

Nämä ovat täysin hypoteettisia caseja, mutta tekoäly nimenomaan massoittaa käyttäjät ja laskee todennäköisyyksiä joilla sieltä saadaan tuloksia. Ei ketään kiinnosta nykyisin juuri sinun lompakkosi tai valintasi, vaan tuhannen tai miljoonan kaltaisesi yhteisvaikutus. Kukaanhan ei tosin tiedä, miten asiat toimivat 10 vuoden päästä. Tuolloin kohdennus saattaa olla jo paljon pienemmille ryhmille ja jopa yksilöityä juuri sinun omaan profiiliisi. Aika näyttää.

Pointti on se, että tällainen massaohjailu on jo itsessään tehokasta ja voimistaa helposti aluillaan olevaa liikehdintää. Suuret teknologiallisesti edistyneet valtiot hamuavat tämänkaltaista valtaa.
Sinun itsesi kannalta voi nykypäivänä jo miettiä, oletko päätynyt ostamaan joitain tuotteita tarpeettomasti (esim. päivität näyttistä kerran vuoteen, vaikka kerran kolmessa riittäisi sinun pelaamisellasi) koska mainonta on sinuun niin tehokkaasti kohdennettua tai onko ajatusmaailmasi muuttunut tietynlaisten otsikointien yleisyyden vuoksi.

Niin... ja mulla on Huawein läppäri, Applen puhelin, Whatsapp, Facebook, yms. turmiollista kanavaa... Että en ole täällä foliohattuilemassa. :smoke:

Edit: muutama lause selkeämmäksi.
 
Viimeksi muokattu:
Ok, kiitos tuhlaamastasi ajasta Itse kyllä olen vain tyytyväinen siitä, että saan feediini Halla-Ahon, Intelin ja Trumpin sen sijaan, että siihen tunkisi SDP, AMD ja Qanon. Vaikkapa. Mieluummin katselen itseäni kiinnostavia asioita kuin yleisesti suosittuja aiheita. Mutta on ok, että kaikilla on oma mielipiteensä, johon en tässä sen enempää sekaannu.

Edit. Ja ostan tarpeideni mukaan hyväksi todistamallani brändillä, en mainonnan perässä. Esim puhelimeni on pian kolme vuotta vanha vaikka parempiakin on olemassa.
Edelleenkään kyse ei ole yksin sinusta. Voit kuitenkin kuvitella olevasi kuinka elitistinen ja valveutunut tahansa. Suurin osa IO-Techin käyttäjistä kokee varmasti olevansa normaalia perehtyneempiä aiheessa kuin aiheessa.
Silti VAG on edelleen yksi myydyimmistä automerkeistä Suomessa, vaikka täällä foorumilla se on haukuttu maan rakoon. Silti pakettikoneet tekee kauppaansa suurimmalle osalle, vaikka täällä kootaan parhaalla hinta/laatusuhteella valituista osista. Silti porukka osti pitkään Huaweita ilman Googlen palveluita ennenkuin kylmä totuus tuli vastaan, vaikka täällä tietäjät tiedostivat ongelman jo aikaa sitten.

Mainostajaa ei kiinnosta tietäjä Niklaksen perehtyneisyys, vaan statistiikka jota tarjoat. 10000 Niklaksen perusteella voidaan jo päätellä, että mitä juuri sinulle tarjota tehokkaasti. Kun 300 valveutunutta Niklasta päättää ostaa tehokkaan otsalampun syksyllä ja heitä kaikkia yhdistää tunnistettu yhteinen kiinnostus talvipyöräilyyn, niin saat hienosti Valostoren mainoksia 5000 lumenin valoista. Vaikka olisit pyöräillyt jo 3 vuotta täysin onnellisesti nykyisillä valoillasi, koet tarvetta hypätä kehityksen kelkkaan ja perehdyt aiheeseen. Googletat aihetta ja kyselet foorumilta. 300 Niklasta lisää ostaa lampun Valostoresta, 500 löytää halvemman jostain muusta liikkeestä. Loput tuhannet tulevat siihen tulokseen, että juuri nyt ei ole aika. Jokainen heistä ajattelee tehneensä täysin itsenäisen valveutuneen päätöksen ilman ulkopuolisia vaikutteita, mutta useimmille asia ei olisi tullut edes mieleen ja 800 uutta valaisinta myytiin alkuperäisen 300 lisäksi. Haluat osuvia mainoksia ja niitä juuri saat. Voit ottaa sen voittona itsellesi jos haluat.

Kiitos myös itsellesi pienestä hetkestä, jonka suot kirjoittelemalla passiivis agressiivisia kuittailuja. Se on ok... täysin ok.
 
Ja Googleko ei tietoja kerää? Entä Face? Itse en turvasta olisi huolissani. Mitäpä Huawei, USA tai kukaan muukaan tiedoillani tekisi? Varmasti heillä on enemmän rahaa kuin minulla ja meillä yhteensä.

Tällä hetkellä yksilön tiedoilla ei tee paljoa, mutta massa on valtaa. Ei ole kyse siitä, että juuri sinulta saadun tiedon valossa saavutetaan jotain, vaan kun tuhat-miljoona kaltaistasi linkitetään yhteen, niin voidaan tietyllä prosenttiosuudella odottaa haluttua tulosta.
....
....
Niin... ja mulla on Huawein läppäri, Applen puhelin, Whatsapp, Facebook, yms. turmiollista kanavaa... Että en ole täällä foliohattuilemassa. :smoke:

Edit: muutama lause selkeämmäksi.


On tärkeää ymmärtää, että Huawei kerää käyttäjädataa eri motiiveilla, kuin yhdysvaltalaiset it-jätit.

Facebook ja Google ovat kiinostuneita vain rahasta, eivät mitään muusta. Käyttäjätietoja kerätään, koska yritykset saavat rahaa kohdennetuista mainoksista, sekä käyttäjädatan analysoimisesta ja myymisestä. Google ja Facebook ovat itsenäisiä yrityksiä, jotka toimivat Yhdysvaltojen demokraattisen järjestelmän määrittämien lakien alla, ja pyrkivät ensisijaisesti tuottamaan rahaa omistajilleen.

Huawei taas on Kiinalainen yritys, jonka yhtenä tehtävänä on pönkittää kommunistisen puolueen valtaa. Jos puolue haluaa, että Huawei vakoilee jotakin tahoa, niin Huawei tekee juuri niin. Yksikään riippumaton oikeuslaitos ei valvo vakoilutoimintaa, sillä kaikki valta on kommunistisella puolueella, eikä maassa järjestetä vaaleja. "Käyttäjädatan" kerääminen ja automaattinen analysoiminen ovat tärkeässä roolissa, jottei kansa nousisi kapinaan itsevaltaista hallitusta vastaan.

Meidän suomalaisten olisi syytä pitää kiinni itsenäisyydestämme, ja miettiä valintojemme seurauksia. Sinällään artikkelin jutussa ei ole muuta ihmeellistä, kuin että Huawein on aikaisemmin antanut olettaa muutaa, kuin mitä nyt nähty. Kysymys kuuluu: Kuinka paljon uuden käyttöjärjestelmäversion tulee erota puhtaasta Androidista, jotta sitä voidaan pitää omana käyttöjärjestelmänään? - Tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 637
Viestejä
4 494 373
Jäsenet
74 265
Uusin jäsen
Oranta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom