Arkipäiväinen säästäminen eli penninvenytys eli sniiduilu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja JHMK
  • Aloitettu Aloitettu

JHMK

-
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
712
Täältä löytyy jo monta ketjua siitä miten aloittaa pörssisijoittaminen Nordnetissä jne, mut tehdäämpä tästä sellainen arkipäiväisempi ketju.

Eli miten karsia kulutusta ja säästää rahaa sukanvarteen? Toki kannattaa ostaa vähemmän, lopettaa turhat lehtitilaukset, karsia Netflix ja Spotifyn tyyliset jutut että vain yksi per kategoria kerralla päällä, ostaa kirppareilta, juoda vähemmän alkoholia, karsia vakuutukset jne, mut entä sitten kun perusjutut on tehty ja budjetti tarkasti Excelissä mutta säästäminen ei etene suunnitellusti?

Jotkut ammattilaiset suosittelee että kannattaisi siirtyä takaisin käteisen käyttöön. Kortilla maksaessa mikään ei tunnu missään, mutta setelillä maksaessa kun kirjaimellisesti ojennat sille kassatädille sen 50€ niin ehkä herää ajatus että ne kaljat sipsit ja donitsit olisikin voinut jättää hyllyyn. Ongelmana vaan että käteinen tuntuu korttiin tottuneena niin kömpelöltä. Ajatuksia aiheesta?
 
Monesti ihmiset, jotka pihistelevät esim. ruokakuluissa tai juoksevat mitättömien tarjousten perässä heittävätkin sitten suotta ison rahan hukkaan tekemällä huonoja valintoja korkeamman hintaluokan tuotteissa ja palveluissa, kuten vaikkapa kodinkoneissa tai remonteissa, ja monesti ostopäätös perustuukin lähinnä hienoihin myyntipuheisiin. Itse vertailen aina etukäteen ja perehdyn niin tarkasti kuin mahdollista. Sitten kun hinta-laatu-suhteeltaan paras on selvillä, niin tilaa sieltä, mistä saa halvimmalla. Mitä kalliimpi investointi, niin sitä tarkemmin kannattaa perehtyä.
 
Ainakin huomaa sen, että kun vaan tekee ruokaostokset useammaksi päiväksi kerrallaan, niin jää sitten ostamatta kaikkea "turhaa", eli ylimääräset herkut ja hetken mielijohteesta käteen tarttuvat kalliimmat tuotteet. Ollaan yritetty tehdä viikoksi ostokset kerrallaan pois lukien jos sitten lihaa tai muuta nopeasti pilaantuvaa tarvi hakea, niin säästyy sivussa vielä siltä pieneltäkin stressiltä mikä tuolla ruuhkasessa marketissa tulee.

En teidä onko se virallista penninvenytystä, mutta huomaamatta siinä kyllä säästää aika paljonkin kuukaudessa. :)

Myös sitten isommissa hankinnoissa kun on tarkkana, mistä saa saman tuotteen halvimmalla ja vertailee vaihtoehdoissa mikä kannattaa hinta-laatu suhteeltaan.
 
Itse ainakin huomasin ruoan ostossa suunnitelmallisuuden lisääntymisen kun alettiin tilata kotiinkuljeuksella safkaa kotiin.

Parin viikon välein isot satsit säilyvämpiä tuotteita ja parin päivän tuoretuotteet kerralla. Sen jälkeen sitten pieniä tuore-juttuja lähikaupasta erikseen. Tuoretta leipää (siltä osin kuin ei pakasta), tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja kalaa sen verran kuin tarvitsee seuraavaan isoon satsiin asti.

Sniiduiluna en tuota sinänsä pitäisi, mutta edullisena ja kätevänä kun pahimmat heräteostokset jäävät pois. Samalla voi hyödyntää autottomana kaikki isojen vaikeasti kuskattavien pakkauskokojen hintaedut. Julkisilla jos käy kaupassa, niin samalla kertaa on vaikea ostaa lava kokistölkkejä, 30 rullan vessapaperipakkaus, kasa talouspaperia, 100 astianpesukonetablettia, 5l tarjouspönikkä pyykinpesuainetta, litratolkulla kestomaitoa, kilohinnalta halpa iso vesimeloni ja ison marketin laajasta olutvalikoimasta maisteltavaa (onneksi täällä sveitsissä ei alkoholinatseilla kotiinkuljetusten kanssa).

Auton omistamiseen verrattuna ruoan kotiinkuljetus kerran parissa viikossa on halpa tapa päästä nauttimaan paljousalennuksista. Puhumattakaan säästetystä ajasta.
 
Toki kannattaa ostaa vähemmän, lopettaa turhat lehtitilaukset, karsia Netflix ja Spotifyn tyyliset jutut että vain yksi per kategoria kerralla päällä, ostaa kirppareilta, juoda vähemmän alkoholia, karsia vakuutukset jne, mut entä sitten kun perusjutut on tehty ja budjetti tarkasti Excelissä mutta säästäminen ei etene suunnitellusti?

Vaihtaa maksullisesta Microsoftin Officesta ilmaiseen LibreOfficeen viimeistään silloin kun muutenkin pitäisi päivittää. Kauppareisulla viikon ostokset kerralla tarjoukset hyödyntäen, käytä omaa kauppakassia, mahdollisuuksien mukaan liikutaan pyörällä tai kävellen. Kännykkäliittymä, sähkö ja vakuutukset kilpailuttaa, ruoan valmistus/leivonta kotona raaka-aineista, pese täysiä koneellisia pyykkiä/astioita, kuivaa pyykit kuivaustelineessä tai ulkona (edullisempaa kuin rumpukuivaus), lainaa tai vuokraa havoin tarvitsemiasi tavaroita (esim. porakone), muista maksaa laskut ajallaan, suosi juomana vettä (ei limua tai mehuja), hyödynnä luonnon sato keräämällä villiyrttejä ja poimimalla marjoja.
 
Vaihtaa maksullisesta Microsoftin Officesta ilmaiseen LibreOfficeen viimeistään silloin kun muutenkin pitäisi päivittää.
Offtopic: Offfice 2007:lla mennään edelleen ja pelaa erittäin hyvin. Ei ole oikeastaan mitään tarvetta päivittää eli ei myöskään aiheuta kuluja. Toisella koneella on Office 365, josta maksan vuosimaksua, mutta ainakaan omassa käytössä uusimmassa Excelissä, Wordissa, ja Outlookissa ei ole mitään sellaista, mitä ei 2007 -versiossa kaipaisin. Oikeastaan päin vastoin, tuntuu että asiat ovat vain hankalammin löydettävissä.
 
Tänä kesänä tuli säästettyä kasteluvedestä kun oli kuivaa. Löysin ilmaiseksi pari tynnyriä ja maalasin ne vähän siistimmäksi vanhoilla ylijäämämaaleilla. Ne harvat ukkoskuurot tuli hyödynnettyä tynnyreihin Ja kasvihuoneesta sai edullisia tomaatteja, paprikoita ja kurkkua ja kurpitsaa. Multana käytin tontin kulmalta kaivettua, en siis ostanut kaupasta mitään muuta kuin siemenet.
Jos siis ei laske mitään arvoa omalle vapaa-ajalleen niin tuossa säästi useita euroja vs kaupasta ostettuna :D
 
Excel on kyllä paras neuvo tähän, kuten hsalonen tuossa yllä totesi. Huumorimielessä toki eri, mutta on saanut kuulla kuinka ihmiset mukamas säästää tuntuvia summia lillukanvarsilla ja samaan hengenvetoon työntää satoja/tuhansia <insert turhake>.
Toki prioriteetit on kaikilla omat, siksi tuo excel, niin saa helpot paretot, minne raha menee ja missä on löysää. Kunhan ne jaksaa kirjata ylös.
 
Itse pidän listaa tarvitsemistani vaatteista ja tavaroista. Seuraan alennuksia ja ostan yleensä vasta jostain tarjouksesta. Vaatteet on hyvä ostaa kauden jälkeen alennuksesta. Olen myös ostanut paljon halpavaatteita esimerkiksi Tokmannista, mutta ei niiden käytössä käytännössä säästä, koska ovat niin huonolaatuisia.

Lähimmässä Prismassa ilta-ale alkaa klo 20 ja sieltä tulee ostettua varsinkin lihaa ja kalaa 60 %:n alennuksella. Tosin säästöä tuosta ei paljon tule, mutta monipuolistaa hyvin ruokavaliota. Lohta tuleekin syötyä enemmän kuin aiemmin.
 
Olen nyt seurannut tuon Pivon kautta jonkun verran kulutusta, kun se listaa melkein kaiken automaattisesti kategorioihin. Sen takia peruutin Spotifun, Netflixin ja HBOn, kun aloin miettimään miten vähän niitä käytän. Audiblen vielä jätin kun niitä tulee vielä kuunneltua.
Näkeeköhän muuten jostain S-ryhmän tai Keskon sivuilta mitä kaikkea kortilla on ostanut? Niillä on kuitenkin ihan saletisti kaikki tallella. Olisi kiva saada ladata omat ostokset exceliin, niin voisi aika hyvin analysoida mihin rahojaan on laittanut.
 
- Osta leivät leipomolta suoraan. Isoon muovipussiin saa tunkea niin paljon kun mahtuu ja maksaa joku 4e. -> pakasta.
- Tee viikon ruoat valmiiksi pakkaseen rasioihin. Esim. keitot on huippuja
- Käy suihkussa, paskalla, aja parta, kuntosalilla töissä. Näin säästät omaa aikaa ja rahaa.
- Osta töihin puuropaketti, voit syödä halvan ja terveellisen aamupalan aamukahvitauolla. Kotona ei mene aikaa, eikä sähköä puuron lämmittämiseen.
- Kylve kesällä ulkosaunassa, jos mahdollista. Kanna vedet saunaan jo edellisenä iltana, niin ilma lämmittää vedet jo +20 asteiseksi.
- Hanki pitkä puutarhaletku ja päähän pistooli. 50m letkussa riittää kesällä lämmintä vettä peseytymiseen, säästät sähkölaskussa.
- Jos olet vuorotöissä/työtön, niin käy viikolla aamuisin kaupassa. Joissain kaupoissa on vakiopäivät, jolloin täytetään hyllyjä. mm. lihat monesti -60%
- Päivän ruoat < 4e: aamupuuro, lounaaksi nuudelipussi ja kananmuna, päivälliseksi sama kuin lounaaksi, iltapalaksi maitorahka (olen joskus syönyt noin viikon verran).
- Käy vanhempien luona syömässä tai talkoissa, ilmaiset ruoat pientä puuhastelua vastaan.
- Kilpailuta vakuutukset kerran vuoteen (paska homma, mutta aina säästää).
- Jos muutat, viivyttele sähkösopimuksen teossa. Sähköyhtiö ei voi laskuttaa sopimuksetonta asiakasta (mitäs toimittavat ilmaiseksi sähköä). Itse otin kuukauden ilmaiset sähköt viimemuutossa.
- Osta vaatteet kirpputorilta/alennusmyynneistä
 
Yksityisautoilun lopettaminen on myös yksi aika iso säästö, mikäli vaan suinkin on mahdollista kulkea esim. julkisella tai pyörällä. Itse laskin, että luopumalla omasta peltilehmästäni säästäisin vuodessa n. 1000e välittömissä kuluissa, eli ajoneuvovakuutuksissa, veroissa ja katsastusmaksuissa. Siihen vielä päälle käyttökustannukset, eli polttoaineet ja mahdolliset remontit, niin siitä voi tulla aika iso summa vuodessa.
 
Vanha htpc kone on meillä säästänyt juuri noilta netflixeiltä ja vastaavilta. Kone äänittelee öisin kaikinlaisia sarjoja je elokuvia kovalevyille, ja noissa riittää katsottavaa ihan tarpeeksi. Kun kone on vapauttanut televion katselun aivan täysin ajasta riippumattomaksi, se on samalla myös yllätys yllätys... vähentänyt televion katselua. - - - "Joskus myöhemmin" kun tarkoittaa yleensä käytännössä, että "ei ikinä."

Mekin olemme harventaneet reilusti kaupassa käymistä, ja pakastamme leivät tuoreeltaan ja sen semmoista. Ei kulu turhaa aikaa kauppareissuihin, ja juuri niiden pieniin ylimääräisiin. Rahan säästymisen lisäksi myös oma terveys kiittää, kun vähentää turhaa namujen suun muun sellaisen kulutusta. Tämä ei koske tietenkään nuorempia, mutta kun ikää tulee, niin jo ulkonasyödyn ruuan pelkkä liika suola tuntuu jo seuraavana päivän kropassa... noin se vain menee. Kuistilla juodun kesäviininkin %:t pudottaa jo alle viiden, ettei vain tule mitään jälkiseurauksia. Ei vain kone kestä, ja siinä se. "Vanhuutta" on todellakin se, että sitä jo miettii yöunensa laatua. Herkkujen turhaa syömistä yrittää vähentää kovastikin. Nyt sen sitten tajuaa, kuinka paljon on "roskaruokaa" tavalla tai toisella tuo asia arvottaen oikein tarjolla. Kohta tuntuu hankalalta enää edes löytää mitään sopivaa ulkona syötävää (järkevällä hinnalla) , ja jokin gourmet ruokakin on lähinnä joko omituista tai jopa pahaa.

Vakuutuksia pitäisi todella jaksaa kilpailuttaa, ja miettiä kannattaako vanhoja rojua oikeasti edes vakuuttaa. Ikäarvo vähennyshän on 30% vuodessa. Eihän vanhojen ihmisten taloudessa edes ole muuta kuin vanhoja tavaroita, joiden arvo on siis likipitäen aina nolla.

Kiitos tuosta vinkistä, että leipomosta voi ostaa leipää suoraankin. Pitääpä selvittää tuota asiaa.

T -.-

Viitaten edelliseen viestiin... autosta luopuminen ei ole oikein vaihtoehto kehä kolmosen ulkopuolella. Menee elämänpiiri silloin vähän turhan kapeaksi. Mutta joskus aikanaan kapine voi kyllä olla jokin sähköauto. Niidenkään käyttö ei tietenkään jatkossa pysy edullisena, koska valtion on ne tulonsa jostain kuitenkin kerättävä. Käyttömaksut tulevat vain nousemaan ja nousemaan aikanaan. Täytyy yrittää änestää tahoja, jotka haluavat vähentää valtio menoja, eivätkä vain koko ajan lisätä niitä.
 
Viimeksi muokattu:
Olen nyt seurannut tuon Pivon kautta jonkun verran kulutusta, kun se listaa melkein kaiken automaattisesti kategorioihin. Sen takia peruutin Spotifun, Netflixin ja HBOn, kun aloin miettimään miten vähän niitä käytän. Audiblen vielä jätin kun niitä tulee vielä kuunneltua.
Näkeeköhän muuten jostain S-ryhmän tai Keskon sivuilta mitä kaikkea kortilla on ostanut? Niillä on kuitenkin ihan saletisti kaikki tallella. Olisi kiva saada ladata omat ostokset exceliin, niin voisi aika hyvin analysoida mihin rahojaan on laittanut.

Vaihda Lidliin, niin tulee halvemmaksi.
 
Kaupassa käyminen kävellen / fillarilla, mikäli vain mahdollista etäisyyksien vuoksi.
 
Yksityisautoilun lopettaminen on myös yksi aika iso säästö, mikäli vaan suinkin on mahdollista kulkea esim. julkisella tai pyörällä. Itse laskin, että luopumalla omasta peltilehmästäni säästäisin vuodessa n. 1000e välittömissä kuluissa, eli ajoneuvovakuutuksissa, veroissa ja katsastusmaksuissa. Siihen vielä päälle käyttökustannukset, eli polttoaineet ja mahdolliset remontit, niin siitä voi tulla aika iso summa vuodessa.

Jo pelkästään arvon alenema voi olla satasia kuukaudessa.
 
Vaihda Lidliin, niin tulee halvemmaksi.

Mitä noita hintavertailuja seuraa on säästö aika marginaalinen.. itsellä se menee pelkästäön liidelin huonon sijainnin syömiin matkakuluihin. Lisäksi valikoima liideleissä on joissain tavaroissa niin huono ettei se riitä. Ei jatkoon.
 
Yksityisautoilun lopettaminen on myös yksi aika iso säästö, mikäli vaan suinkin on mahdollista kulkea esim. julkisella tai pyörällä. Itse laskin, että luopumalla omasta peltilehmästäni säästäisin vuodessa n. 1000e välittömissä kuluissa, eli ajoneuvovakuutuksissa, veroissa ja katsastusmaksuissa. Siihen vielä päälle käyttökustannukset, eli polttoaineet ja mahdolliset remontit, niin siitä voi tulla aika iso summa vuodessa.
Tätä itsekin laskin tarkkaan, mutta hommasin auton kuitenkin. Asun etäsuhteessa (kauheaa rahan tuhlaus, tiedän) ja asuntojen väli on noin 250 km. Julkisilla joudun tekemään 3 vaihtoa ja matka-aika on 6 tuntia ja autolla menee noin 3 tuntia. Viikossa siis säästän ainakin 6 tuntia autossa istumista. Toisaalta en pidä ajamisesta eli jos vaihtoja ei olisi, kulkisin bussilla ja hyödyntäisin matka-ajan töiden tekemiseen. Olen kuitenkin matkustanut tuota väliä myös bussilla ja tiedän etten pysty keskittymään vaihtojen takia. Myös verovähennysten ja työnantajan maksamien kilometrikorvausten jälkeen autolla matkustaminen tulee lähes yhtä kalliiksi kuin julkiset, joten oma auto on selvä valinta.

Tuli mieleen yksi säästökohde. En ole käynyt parturissa vuosiin vaan leikkaan itse (vaimoni leikkaa) hiukseni ihan kotiparturilla. Pidän joka tapauksessa lyhyestä ja yksikertaisesta hiustyylistä, joten sen leikkaa nopeasti kotona. Säästää myös aikaa, koska leikkaan tai muotoilen hiuksiani parin viikon välein ja se vie vain 10 minuuttia.
 
Monesti ihmiset, jotka pihistelevät esim. ruokakuluissa tai juoksevat mitättömien tarjousten perässä heittävätkin sitten suotta ison rahan hukkaan tekemällä huonoja valintoja korkeamman hintaluokan tuotteissa ja palveluissa, kuten vaikkapa kodinkoneissa tai remonteissa, ja monesti ostopäätös perustuukin lähinnä hienoihin myyntipuheisiin. Itse vertailen aina etukäteen ja perehdyn niin tarkasti kuin mahdollista. Sitten kun hinta-laatu-suhteeltaan paras on selvillä, niin tilaa sieltä, mistä saa halvimmalla. Mitä kalliimpi investointi, niin sitä tarkemmin kannattaa perehtyä.

Omat kokemukseni ovat päinvastaisia, ihmiset joille säästäminen ja hintatietoisuus ovat kirosanoja, usein ostavat muotijuttuja ja mahdollisimman "uusia" ja "tehokkaita".

Laatu , kestävyys jne. on sitten niiden säästeliäiden tarjoushaukkojen heiniä.
 
- Jos muutat, viivyttele sähkösopimuksen teossa. Sähköyhtiö ei voi laskuttaa sopimuksetonta asiakasta (mitäs toimittavat ilmaiseksi sähköä). Itse otin kuukauden ilmaiset sähköt viimemuutossa.

Hyvä vinkki, mut tossa on vaan et jos on se pakastin täynnä tarjouslihaa ja leipää, niin sehän on hieno homma kun sähköyhtiö laittaa sähköt poikki klo 8.30 tms ja huomaat asian 16.30 töistä kotiin palatessa. Ja jos on sellainen perus pystymallinen jaettu jääkaappi/pakastin niin sehän saattaisi sulattaa vedetkin parketille...
 
Excel on kyllä paras neuvo tähän, kuten hsalonen tuossa yllä totesi. Huumorimielessä toki eri, mutta on saanut kuulla kuinka ihmiset mukamas säästää tuntuvia summia lillukanvarsilla ja samaan hengenvetoon työntää satoja/tuhansia <insert turhake>.
Toki prioriteetit on kaikilla omat, siksi tuo excel, niin saa helpot paretot, minne raha menee ja missä on löysää. Kunhan ne jaksaa kirjata ylös.

Säästän ainakin 30c kun ostan töihin halvinta rasvatonta litkumaitoa kahvimaidoksi. Sitä voi käyttää vaikka parasta ennen olisi melkein kuukauden vanha. Kotosalla pelkästään maito, mehu yms. purnukkaa on koko ala hylly täynnä 5 menee syvyys suunnassa ja 7 ainakin leveys niin mitä toi sitten on 35 purkkia. Ei meillä edes kukaan juo maitoa enää (kahviinkin tulee laitettua iKaffea kun on paljon parempaa), mutta luomumaitoa on aina muutama purkki menossa vanhaksi tai vähintään paakkuuntumassa ja odottamassa pois heittämistä. Ei ole harvinaista, että manee avaamattomia jugurtti ja piimä purkkeja viemäriin.

Ja isommat hankinnatkin on tasoa: ei kiinnosta. Toki googlaan mistä saa halvimmalla kun jotain tulee hommattua, mutta hyvin vähäinen harkinta-aika nykyään on eikä enää tule myytyä romuja pois nurkista. Sitten jää jotain satojen ja tonnien arvosia leluja lojumaan kun ei niille ole käyttöä ja menettämään vaan arvoaan.

Ihan mukava näitä triidejä on lueskella ja tiedän, että sisälläni asuu pieni kitupiikki, mutta se on ollut useamman vuotta jo nukkumassa. Ehkä sitten joskus... jos on pakko.
 
Näkeeköhän muuten jostain S-ryhmän tai Keskon sivuilta mitä kaikkea kortilla on ostanut? Niillä on kuitenkin ihan saletisti kaikki tallella. Olisi kiva saada ladata omat ostokset exceliin, niin voisi aika hyvin analysoida mihin rahojaan on laittanut.

Osoitteessa https://tietosuoja.kesko.fi voi tehdä Plussa-rekisteriin kohdistuvan tietojensaantipyynnön ja sieltä tulee vastauksena kaikki ostot hintoineen jne. Tuo on automaattinen prosessi niin pitäisi mennä läpi nopeasti.

Isoin säästö ruokamenoissa oli ottaa käyttöön kauppakassi -palvelu ja ostaa 1...2 viikon ruuat kerralla. Ei tuu ostettua turhaa ku suunnittelee joka päivälle menun ja tilaa netistä kauppakassin noudettavaksi.
 
Isoin säästö ruokamenoissa oli ottaa käyttöön kauppakassi -palvelu ja ostaa 1...2 viikon ruuat kerralla. Ei tuu ostettua turhaa ku suunnittelee joka päivälle menun ja tilaa netistä kauppakassin noudettavaksi.

Mitä se "turha" oikein on?

Minä en käytännössä koskaan osta heräteostoksena kotiin mitään turhaa syötävää.

Ja syöminen pitää muutenkin skaalata liikunnan/tarpeen mukaan, joten mikään kahden viikon ennaltasuunnittelu ei minulla toimisi.

Eikä esimerkiksi maito säily yli viikkoa, joten ei oikein toimi yli viikoksi etukäteen ostaminen.
 
Parhaat säästövinkit on sellasia, joista ei oo varma onko ehdottaja tosissaan vai heittää vinkin sarkastisesti. Yllä esimerkki. :thumbsup

Itsellä on joskus ollut käytössä sellainen app kuin "Toshl". Siihen helpompi lisätä kaikki menot suoraan puhelimella niin ei tuu Excelillä värkättyä.
 
Sitten taas jos on mahdollisuus siihen niin esim. asunnon vaihdossa hieman odottelemalla voi säästää 35k€, niin sitten on varaa pyyhkiä takapää vessapaperilla.

Tuo omakohtaisena ääriesimerkkinä. Jotenkin tulee olo ettei kannata tuhlata paljoa aikaa sellaisiin juttuhin joissa hyöty on pieni suhteessa käytettyyn aikaan. Itse lasken vapaa-ajalle suuremman arvon. Sniiduilu alkaa kiinnostaa kun pienellä panostuksella tulee huomattava hyöty. Jos vaikka jossain kohtaa käytän kerran vapaa-ajastani 10 tuntia hommaan, jonka ansiosta joka kuukausi voin tehdä muutaman tunnin vähemmän töitä niin lasken sen kannattavaksi.
 
Pimpparallin jatkuva pyöritys vie kallista polttoainetta ja jos poliisit on terhakkaana niin sakot siihen vielä päälle niin eipä kannata. Isältä tulee huutia ja viikkorahat voi toviksi jäädä saamatta.

Kivijalkaliikkeessä kannattaa aina pyytää esimies paikalle niin saa parhaimmat kylkiäiset ja alennukset.
 
Mitä se "turha" oikein on?

Minä en käytännössä koskaan osta heräteostoksena kotiin mitään turhaa syötävää.

Ja syöminen pitää muutenkin skaalata liikunnan/tarpeen mukaan, joten mikään kahden viikon ennaltasuunnittelu ei minulla toimisi.

Eikä esimerkiksi maito säily yli viikkoa, joten ei oikein toimi yli viikoksi etukäteen ostaminen.
Kahvimaito säilyy muutaman viikon.
 
Suurimmat säästöt realisoituneet ruokailun suunnittelemisella etukäteen sekä 4-6pv ruokien valmistamisella kerralla jääkaappiin. Eikä tarvitse ikinä miettiä, että mitäköhän sitä söisi ja haettua sitten klo. 17 jotain einaripaskaa kun ei tässä nyt enää jaksa kokkailla. Makrot saa myös viilattua kohdilleen.
 
Jos (kun?) on pakko omistaa auto, niin sen huoltamista voi opetella tekemään itse. Säästö on melkoinen, kun tekee ne perusjutut itse, ja ainakin tuossa hommassa pääsee kyllä tuntipalkoille. Jos sattuu olemaan sopivan kaltainen luonne, niin hommasta voi myös nauttia. Auton omistamiseen saa toisenlaisen "hallinnan tunteen", jos sen pystyy omin voimin purkamaan ja korjaamaan ja kokoamaan. Vähän sama juttu kuin tietokoneen kokoamisen kanssa. Samasta asiasta tässä puhutaan.

Sama koskee kodin pieniä remontteja. Eihän sitä mikään raha riitä, jos joka astianpesu- tai pyykinpesukoneen vaihtoon tarvii tilata joku "ammattimies" tekemään se vesiliitäntä koneelle. Melko paljon voi itse tehdä, kun ryhtyy vain, ja lukee edes vähän aiheesta etukäteen.

Väsyneenä ja etenkään nälkäisenä ei kannata lähteä kauppaan.

T -.-
 
-Hankkiudu eroon kaikesta missä on kk maksu ja jos joku on pakollinen niin kilpailuta se.
-Jos ei ole jo niin koita saada taloyhtiöön netti, itse säästän tällä 30€/kk kun taloyhtiöön tuli ilmainen netti(no vastikkeesta joku 2€/kk menee tohon nettiin)
-Älä osta mitään turhaa ja aina ennenkuin ostat niin vertaile ja pohdi asiaa, monesti käy niin että koko ostosta ei sitten lopulta edes tarvitse
- 2 kertaa vuodessa on ale, osta vaatteet silloin, harvoin on niin kiire jollain vaatteella ettei paria kuukautta voisi odottaa
-tee itse ruokaa iso määrä kerralla ja ota sitä evääksi töihin lounasravintolan sijaan
 
Ruuan kanssa on helppo sniiduilla, kun tekee keittoja. Helppoja tehdä, saa ison satsin kerralla ja halpaa.
 
... ja maksaa 3x enemmän kuin normaali maito. Ei oikein tule millään kannattavaksi, jos vaan normaalia maitoa pystyy juomaan.

Juustoportin tietyt maidot säilyvät hämmentävän pitkään ja eivät merkittävästi enempää maksa, mitä halvimmat Arlan tai Valion maidot. Me ostetaan ainakin viikon tai jopa kahden maidot kerralla no problem.
 
Vessapaperia voi säästää kun ajoittaa paskalla käynnin juuri ennen suihkussa käyntiä. Eli ei pyyhi persettä paperilla vaan menee suihkuun ja siellä huuhtelee vedellä samalla kuin peseytyy.
Tästä myös perse tykkää. Aikamoinen hankaus 80-vuotta hinkata paperilla ohutta nahkaa.

Säästövinkki,älä ota naista niin säästyy rahat.
Tällä on kerrannaisvaikutuksia. Naisen kylkiäisenä tulee usein myös lapset ja sitten sitä rahaa vasta meneekin :D
 
-Hankkiudu eroon kaikesta missä on kk maksu ja jos joku on pakollinen niin kilpailuta se.
Tämä. Monelle menee Netflix ja Spotify ihan "normaalisti" eli noiden päälle mietitään mahdollisia kanavapaketteja. Sitten esimerkiksi PS-tili ja monet muut säännölliset maksut niin helposti voi livetä 100€ automaattisesti kuukausittain ilman että huomaat mitään. En toki ole ehdoton näiden kanssa eli jos tykkäät katsoa urheilua tai kuuntelet paljon musiikkia niin tottakai on järkeä pitää noita palveluita.

Ylenmääräisestä pihistelystä voisi saada asiaa ihan omaankin ketjuun mutta liippaa lähelle niin laitetaan muutama omituisuus tähän. En itse ymmärrä sitä että jotkut työkaverini syövät säästämisen takia 100% eväitä. Ok,varmasti säästää ja sopii jollekin mutta että ihan aina sitä kotona tehtyä safkaa tai einestä? Tässä talossa ja lähistöllä on useita laadukkaita lounaspaikkoja joissa syö 8-10€ / lounas oikeasti hyvää ja monipuolista ruokaa (ton lisäksi lounasseteli etu eli tippuu vielä tuosta hieman). Tämän suhteen tietysti terve järki eli itsekin syön eväitä 1-3krt vko, tilanteen mukaan, yleensä siis edellisen päivän safkaa kotoa. Pointti siis näissä joita ihmettelen on (ovat sanoneet) että syövät aina omia eväitä ja huonoja einesruokia koska sillä säästää.

Monessa muussakin asiassa tarpeettomat säästämiset (mietit pitkään ostatko euron halvemman leivän vaikka se ei ole niin hyvää tai jotain muuta vastaavaa) tuntuu omituiselta jos kyseessä sellainen ihminen jolla tuollaista ei oikeasti tarvisi miettiä.

Oma juttunsa on kaverit jotka pyrkii säästämään muiden kustannuksella. Ei vaikka hankita autoa, mutta kyytiä ollaan pummaamassa ilman ajatustakaan maksaa siitä :tup: Tai muutenkin..ikinä ei vaikka tarjota mitään (ruokaa,olutta ), mutta jos joku muu tarjoaa niin aina otetaan mielellään vastaan. Näitäkin on.
 
Jos käy joka työpäivä syömässä sen kympin lounaan, niin se tekee jo 200e kuukaudessa. Se on periaatteessa jo ihan hyvin syövän kuukauden ruokabudjetti, jos laittaa eväänsä itse. Itse olen ainakin huomannut, että kun tuo eväät, niin syö fiksummin. Lounasbuffetissa sitä mättää lautasen kukkuralleen ja syö enemmän, kuin on tarvis.
 
Auton omistamiseen verrattuna ruoan kotiinkuljetus kerran parissa viikossa on halpa tapa päästä nauttimaan paljousalennuksista. Puhumattakaan säästetystä ajasta.

Yksityisautoilun lopettaminen on myös yksi aika iso säästö, mikäli vaan suinkin on mahdollista kulkea esim. julkisella tai pyörällä. Itse laskin, että luopumalla omasta peltilehmästäni säästäisin vuodessa n. 1000e välittömissä kuluissa, eli ajoneuvovakuutuksissa, veroissa ja katsastusmaksuissa. Siihen vielä päälle käyttökustannukset, eli polttoaineet ja mahdolliset remontit, niin siitä voi tulla aika iso summa vuodessa.
Autoilu on tietenkin Suomessa hyvin kallista ja autosta luopumalla voi säästää paljon, ja jos luopuminen onnistuu niin hyvä juttu, mutta tässä on yksi ongelma.

Mikä on "autoilun" synonyymi? "Vapaus."

Kuinka moni on valmis luopumaan vapaudesta? Aika moni on valmis luopumaan, mutta useimmat ei. Useimmat meistä ei haluaisi luopua vapaudestaan edes siinä tapauksessa, että julkinen liikenne toimisi täydellisesti eikä maksaisi paljon mitään, ja toihan on tietysti aika teoreettista.

Itse syön mieluummin vaikka hernekeittoa ja kaurapuuroa ja karsin kaikesta muusta mahdollisesta, mutta autosta en luovu. Jos se siihen menee ettei ole enää varaa autolla ajaa, niin sitten voi yhtä hyvin vaihtaa maata tai hiippakuntaa. Live free or die!

Itse tehty hernekeitto ja kaurapuuro on kyllä hyviä säästövinkkejä sinänsä. Ne ei maksa käytännössä mitään.

Säästövinkki,älä ota naista niin säästyy rahat.
Tai älä juokse naisten perässä pitkin kyliä/maata/maailmaa... Naisista koituu myös yllättävän paljon epäsuoria kustannuksia ihan sun omaan ulkoiseen olemukseen panostamisesta lähtien.
 
Omat kokemukseni ovat päinvastaisia, ihmiset joille säästäminen ja hintatietoisuus ovat kirosanoja, usein ostavat muotijuttuja ja mahdollisimman "uusia" ja "tehokkaita".

Laatu , kestävyys jne. on sitten niiden säästeliäiden tarjoushaukkojen heiniä.
Eiköhän OP tarkoittanut ihmisiä, jotka eivät ymmärrä kertaluokkia. Helppona esimerkkinä sähkön säästäminen kytkemällä kaikki laitteet pois päältä käytön jälkeen. Sitten illalla tuhlataan 6 kW kiukaaseen enemmän sähköä tunnissa kuin koko vuonna voi säästää laitteiden päältä kytkemisellä.

Sama toimii myös kaupassa. Ostetaan halvinta makkaraa ja sitten K-Supermarketista TV 899€ kun oli tarjouksessa.
 
Täältäkin ääni viikon ruokien etukäteissuunnittelulle, testattu ja toimii. Asuminen on myös sellainen jossa voi säästää pitkän pennin, mutta vaatii yleensä enemmän laskemista jos kokonaisuutta hahmottelee (etäisyydet palveluihin, kuuluuko perusnettiyhteys/vesi/sähkö vuokraan jne). Työpaikkaruokailu on yllättävän hintavaa, allekirjoittaneella pyörii 6eur hujakoilla lounasedun kanssa/pvä, mutta tuostakin saa leikattua paljon pois jos tekee itse ruuat töihin. Miinuksena sitten ruuan monipuolisuus kärsii ja joutuu syömään monta päivää samoja ruokia. Vaatteita voi tilata esim sportsdirectiltä, naksuttelee vaan näyttämään suurimman alennuksen omaavat tai halvimmat ensin ja ostaa suht tunnettuja merkkejä niin kestävätkin pitempään kuin esim Tokmannin merkittömät ja halvat vaatteet.
 
Yksityisautoilun lopettaminen on myös yksi aika iso säästö, mikäli vaan suinkin on mahdollista kulkea esim. julkisella tai pyörällä. Itse laskin, että luopumalla omasta peltilehmästäni säästäisin vuodessa n. 1000e välittömissä kuluissa, eli ajoneuvovakuutuksissa, veroissa ja katsastusmaksuissa. Siihen vielä päälle käyttökustannukset, eli polttoaineet ja mahdolliset remontit, niin siitä voi tulla aika iso summa vuodessa.

Minä harkitsen toisen auton hankintaa.
 
Jos käy joka työpäivä syömässä sen kympin lounaan, niin se tekee jo 200e kuukaudessa. Se on periaatteessa jo ihan hyvin syövän kuukauden ruokabudjetti, jos laittaa eväänsä itse. Itse olen ainakin huomannut, että kun tuo eväät, niin syö fiksummin. Lounasbuffetissa sitä mättää lautasen kukkuralleen ja syö enemmän, kuin on tarvis.

Toisaalta hyvässä lounasbuffetissa syö paljon terveellisemmin ja paremmin, mitä ikinä itse viitsisi panostaa. Ellei nyt harrasta ruuanlaittoa ja täten jaksa vääntää kunnon sapuskaa. Itse otan lähiruokalassa aina jäätävän hyvän salaatin, missä on monipuolisesti ja terveellisesti kaikkea ja suurinpiirtein passeli määrä energiaa. En usko, että olisi mitään mahdollisuuksia päästä lähellekään kotiruualla. Mutta tämä onnistuu vain, jos lähellä on asiallinen lounasruokala, monessa paikassa ei ole mitään mahdollisuuksia syödä terveellisemmin, kuin mitä kotiruoka olisi.
 
Jos käy joka työpäivä syömässä sen kympin lounaan, niin se tekee jo 200e kuukaudessa. Se on periaatteessa jo ihan hyvin syövän kuukauden ruokabudjetti, jos laittaa eväänsä itse. Itse olen ainakin huomannut, että kun tuo eväät, niin syö fiksummin. Lounasbuffetissa sitä mättää lautasen kukkuralleen ja syö enemmän, kuin on tarvis.
Mun mielestä jos ei huomaa kukkarossa sitä kun hupenee kymppi päivässä ulkoruokintaan kertoo jo aika paljon tulotasosta. Mun ei varmaan tarviis ku käydä viikko oulkona syömässä ni huomaisin että nyt kyllä budjetti kusee jostain..
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 672
Viestejä
4 492 024
Jäsenet
74 283
Uusin jäsen
Maunula

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom