APC BH500INET - Tunkkainen tuulahdus menneisyydestä

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 247
Pieni UPS laite verkkolaitteille jota voi hallita lähiverkon kautta ja jossa on jopa etä ohjattavat lähdöt. Kuulostaako kätevältä laitteelta? Kätevä laite ei kuitenkaan myyntipuheista huolimatta ole APC BH500INET joka on muinaisjäänne jostain parinkymmenen vuoden takaa. Miksi tätä sitten vielä valmistetaan? En minä vain tiedä, ehkä niillä oli jäänyt niin paljon osia yli.

apc1.jpg


Ulkoisesti jo menneeltä tuulahtavan APC BH500INET UPS laitteen pitäisi olla verkkolaitteiden syöttöön räätälöity. Laite jonka ulkonäkö on perinteistä APC UPSsia vuosien takaa, on todellakin mietitty asennettavaksi toiseen ympäristöön. Tämä käy selväksi esimerkiksi hyvin mietitystä seinäasennus tavasta sekä liitinten ja merkkivalojen sijoittelusta. Oikeastaan tuotteen hyvä ominaisuudet jäävätkin tähän sillä softan puolesta laite on täysin vanhentunut nykypäivän standarteilla. Mutta pysytään hetki vielä ulkoisissa ominaisuuksissa.

apc2.jpg


Laitteen alaosassa olevan kannen alta löytyy 4kpl ulostuloa jotka ovat kolmessa etäohjattavassa ryhmässä. Tämän lisäksi löytyy ylijännitesuojat ethernetille, parikaapelille sekä hieman harvinaisempana koaksiaalille. Lisäksi hallintayhteyttä varten löytyy ethernet portti. Melko perinteinen kattaus pieneksi UPS laitteeksi. Laitteen kapsiteetiksi annetaan 500VA/300W. Varakäyntiaika maksimikuormalla 4,4 min.

Nyt sitten niihin huonoihin puoliin, joita onkin paljon.

Laitteen mukana toimitettu APC:n softa on melkein kaksikymmentä vuotta vanha. Virallisesti uusimmiksi tuetuiksi käyttöjärjestelmiksi kerrotaan Windows XP/Server 2003. Softa kyllä asentui tuoreeseen windows 10:in, mutta ei löydä UPS laitetta mitenkään. Lisäksi mitenkään manuaalisti softaan ei voi IP osoitetta syöttää. Tämä ei toisaalta haittaa, sillä softan ainoat toiminnot ovat IP osoitteen manuaalinen määrittely sekä laitteen nimen määrittäminen. Oletuksena laite ottaa IP osoitteen DHCP:llä. Valmistajan sivuje mukaan softa on poistunut valikoimista, vaikka itse UPS laite vielä valmistuksessa onkin (oma laitteeni oli päivätty valmistetuksi tammikuussa 2023)

UPS laitteessa on sisäänrakennettu web serveri joten hallinta onnistuu miltä tahansa laitteelta jossa on selain, siltä osin kun laite on edes hallittavissa.

apc3.jpg


Web hallinan kautta voit tehdä VAIN seuraavat asiat:
  • Tarkistaa laitteen tilan, kuorman ja arvioidun varakäyntiajan
  • Määrittää jonkinlaisen karkean tason kuinka herkästi kuorma siirretään akun perään
  • Kytkeä äänihälytyksen päälle tai pois
  • Ohjata niitä kolmea etäohjattavaa ryhmää (myös reboot toiminta)
  • Tehdä akustotestin ja nollata akustonvaihdon
  • Vaihtaa salasanan ja käyttäjätunnuksen.
Kyllä, huomasitten varmasti aivan oikein, web hallinnasta ei voi määritellä IP osoitetta tai laitteen nimeä. Jostain oudosta syystä nämä voisi tehdä vain APC:n softa kikkareella. Lisäksi esimerkiksi niitä kolmea kuormaryhmää ei voi mitenkään nimetä helpottamaan muistamista mitä minkäkin perässä on. Mistään suojatusta HTTPS yhteydestä tai nyky standartilla turvallisista kirjautumismuodoista on turha haaveilla. Myöskään minkäänlaisia hälytyksiä, edes SMTP:llä lähetettäviä ei laitteeseen saa määriteltyä.

Vaikka tälläisessä ei voikaan odottaa täyttä hallintaa SNMP tukineen pitäisi mielestäni 226EUR hintaisessa laitteessa kuitenkin olla hieman enemmän ominaisuuksia. Käytännössä web hallinta on tässä enimmäkseen hyödytön ja hälytysten totaalinen puuttuminen tekee juurikin siinä verkkolaitteiden syötön turvaamisessa laitteesta totaalisen hyödyttömän. Tuo 226EUR kannattaa siis todellakin käyttää johonkin muuhun laitteeseen sillä perinteisemmistä UPS laitteista sillä saa jo huomattavasti enemmän kapasiteettia samalla rahalla. Herättääkin siis suurta ihmetystä, miksi tätä mallia enää edes valmistetaan. Valitettavasti tätä ei voi suositella kenellekkään.

APC Back-UPS HS 500 VA 300W 226,99
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
262 271
Viestejä
4 550 539
Jäsenet
74 950
Uusin jäsen
Kampamaneetti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom