Android ja tehdasimagen dumppaus

Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
335
TLDR: kuinka dumpataan uudesta Android-luurista tehdasimage siten, että sen voi myöhemmin tarvittaessa flashata takaisin?

Uusien pc-koneiden kohdalla on itselläni ollut tapana ottaa talteen ns. tehdasimage, eli ensimmäisellä bootilla käynnistän ulkoiselta medialta jolle sopivalla työkalulla dumppaan koneesta levykuvan.

Nyt haluaisin periaatteessa tehdä saman uudelle Android-luurilleni, mutta Androidin rommien kanssa pelaamisesta ei ole juurikaan kokemusta joten työkalut ja menetelmät on hieman hakusessa. Puhelinta en varsinaisesti edes haluaisi rootata, fläshäillä tai sen kummemmin unlockkailla bootloadereita tms. jos ei ole ihan pakko - riittää kun laitteesta saisi puhtaan tehdasimagen talteen. Siispä;

Onko rommien dumppaus laitetta roottaamatta tms. ylipäätään mahdollista?

Mitkä ovat suositeltavat työkalut ja menetelmät ko. operaatioon?

En aivan täysin tunne Androidin partition-schemeä. Jos pääsen suoraan käsiksi laitteen tiedostojärjestelmään, riittääkö jos dumppaan /boot, /system ja /recovery-partitiot?

Puhelin on Nokia 6, TA-1021. Androidin versio oletettavasti 7.1.1 Nougat.

Olen antanut itseni ymmärtää ettei Nokia/HMD julkisesti jakele tehdasimageja samaan tapaan kuin esim. Applelta saa iOS-imaget. Netistä toki löytyy satunnanvaraisia "stock rommeja" mitä hämärämmiltä sivustoilta. Koska kuitenkin välitän tietoturvastani, en välttämättä haluaisi fläshäillä puhelimeeni vinkuintialaisten dropboxeista ongittuja binäärejä, varsinkin kun niiden sisällöstä saati yhteensopivuudesta ei ole mitään takeita. Niinpä jos laitteen saa kunnolla solmuun tai joskus tulevaisuudessa custom-rommien jälkeen haluaa palata vakio-rommiin, olisi erittäin hyödyllistä jos imaget löytyy omasta takaa.
 
Onko rommien dumppaus laitetta roottaamatta tms. ylipäätään mahdollista?
Ei ole, vaatii root-oikeudet jollain keinolla.

Mitkä ovat suositeltavat työkalut ja menetelmät ko. operaatioon?
Koska Androidin pohjalla on Linux, ihan 'dd'-komennolla voi dumpata minkä tahansa osion. Peruskäyttäjälle TWRP on ihan riittävä työkalu. Se osaa ottaa backupit kaikista olennaisista osioista. Noita osioita alkaa olemaan nykyisissä puhelimissa ihan tolkuton määrä (useita kymmeniä).

En aivan täysin tunne Androidin partition-schemeä. Jos pääsen suoraan käsiksi laitteen tiedostojärjestelmään, riittääkö jos dumppaan /boot, /system ja /recovery-partitiot?
Periaattessa kyllä, riippuu kuinka huolellinen haluat olla. Ihan TWRP:lläkin pystyy laitteesta riippuen ottamaan lisäksi backupin esim. modem/firmware osioista. /data:ssa on kaikki itse asennetut ohjelmat ja kaikki omat asetukset, yms.

Nokia 6:lle on kyllä TWRP olemassa, mutta sen asentaminen on todella hankalaa (en suosittele) ja poikkeaa 'normaalista' Android-laitteesta ([GUIDE] How to flash a custom recovery and root a Nokia 6 Retail Phone).

Eipä tuo vielä onnistu mitenkään koska Nokiasta ei saa bootloaderia auki
No eipä se ole oikeasti lukossakaan, kun se boottaa minkä tahansa imagen (esim. TWRP) tarkistamatta allekirjoituksia. Bootloader on vain rampautettu siten, että bootloderiin/recoveryyn ei pysty suoraan boottaamaan jollain näppäinyhdistelmällä eikä fastbootilla pysty flashamaan mitään.

HMD lupasi avata laitteiden bootloaderin, mutta eipä siitä ole sen jälkeen kuulunut moneen kuukauteen mitään. Ja mikä vieläkin huonompaa, Nokia/HMD/FIH ei ole vieläkään julkaissut Linux kernelin lähdekoodia laitteilleen. Itse asiassa aivan pian vietetään heidän GPLv2-rikkomuksen vuosipäivää! Oneplussalla on kernelin sorsat kolme päivää myöhässä ja XDA/Reddit repeää liitoksistaan... :P
 
TWRP tuli jo googlatessa vastaan, pitää varmaan perehtyä siihen hieman lisää.

Osioiden lukumäärän suhteen vähän arvelinkin että jos niitä on enemmän kuin pari-kolme, voi se jo itsessään vaikeuttaa operaatiota huomattavasti. Ehkä myös osiogeometria pitäisi saada talteen? Sikäli haastavaa kun epätäydellinen dumppi voi myöhemmin osoittautua käyttökelvottomaksi, toisaalta välttämättä ei kannata varastoida 32GB imagea josta 60% on tyhjää (vaikka saattaahan se pakkautua). Jännäksi menee.
Eipä tuo vielä onnistu mitenkään koska Nokiasta ei saa bootloaderia auki
No eipä se ole oikeasti lukossakaan, kun se boottaa minkä tahansa imagen (esim. TWRP) tarkistamatta allekirjoituksia. Bootloader on vain rampautettu siten, että bootloderiin/recoveryyn ei pysty suoraan boottaamaan jollain näppäinyhdistelmällä eikä fastbootilla pysty flashamaan mitään.
Kuten sanoin niin ihan täysin en ole jyvällä Androidin sielunelämästä. Guuglatessa kuitenkin tuli vastaan sekä kohtuullisen suoraviivaiset ohjeet bootloaderin avaamiseen

HOW TO: Unlock Bootloader on Nokia 6 - Tutorial / Guide

että myös Youtube-video jossa ainakin nähdäkseni inkkari boottaa iloisesti Nokiansa näppäinyhdistelmällä recovery-modeen (tai ainakin minä tuon recovery-modeksi ymmärrän).



Voi tietysti olla että puhutaan nyt hieman eri asioista tai sitten Nokian eri mallivarianteissa (Nokia 6:sta ainakin kuusi erilaista) on eroja näiden suhteen.

Pohjimmiltaan ongelmaksi taitaa kuitenkin muodostua että jos dumppaus vaatii roottaamisen, sen jälkeen hylje on rikki ja sitä myöten takuulle saa heittää hyvästit. Voi olla että siihen vaihtokauppaan en vielä ole valmis lähtemään.
 
Ehkä myös osiogeometria pitäisi saada talteen?
'adb shell'/Terminal Emulator vaan käyttöön.

Koodi:
cat /proc/partitions
kertoo koot ja ei niin selkokieliset nimet.

Koodi:
ls -l /dev/block/bootdevice/by-name
kertoo mikä osio on mitäkin (suht nykyaikaisessa Qualcomm-laitteessa), mutta taitaa jo vaatia rootin.

Koodi:
mount
komennolla voi katsoa mitä on mountattuna minnekin (ei kaikki osiot ja paljon muuta).

Youtube-video jossa ainakin nähdäkseni inkkari boottaa iloisesti Nokiansa näppäinyhdistelmällä recovery-modeen (tai ainakin minä tuon recovery-modeksi ymmärrän).
OK, olin käsityksessä että se on vieläkin vaikeampaa. On tuo silti vielä hyvin kaukana 'normaalista' Android-laitteesta. TWRP:n asentaminen vaatii myös (vuotaneita ja kräkättyjä) Windows-työkaluja.
 
HMD lupasi avata laitteiden bootloaderin, mutta eipä siitä ole sen jälkeen kuulunut moneen kuukauteen mitään. Ja mikä vieläkin huonompaa, Nokia/HMD/FIH ei ole vieläkään julkaissut Linux kernelin lähdekoodia laitteilleen. Itse asiassa aivan pian vietetään heidän GPLv2-rikkomuksen vuosipäivää! Oneplussalla on kernelin sorsat kolme päivää myöhässä ja XDA/Reddit repeää liitoksistaan... :p
Ja kun Xiaomilla on kernelin sorsat kolme kuukautta myöhässä.
Xiaomi still hasn't released the kernel sources for the Mi A1
Hackers can’t dig into latest Xiaomi phone due to GPL violations
Xiaomi Still Hasn't Released Kernel Sources for the Mi A1

HMD ei ole julkaissut Linux kernelin lähdekoodia millekään laitteelleen ja on nyt rikkonut GPLv2 lisenssin ehtoja jo yli vuoden!
 
Vitkuttelivat Mi Max 2 lähdekoodien kanssa yli puoli vuotta..
???

Kyllä se tiedetään että Xiaomi ei ole ensimmäistä kertaa asialla eikä myöskään se, että toiset valmistajat rikkovat GPLv2:n ehtoja ole mikään tekosyy tehdä samoin. Pointti oli, että tuosta usein seuraa ennemmin tai myöhemmin (oli se sitten kolme päivää tai kolme kuukautta) negatiivinen julkinen reaktio. GPLv2 on kuitenkin sen verran selkeä, että valmistajalla ei oikeasti ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin julkaista lähdekoodi (tai itkeä ja julkaista :p).
 
Juu tajusin, tuota Xiaomin 3 kuukautta osaa vaan kommentoin, voivat pantata pitkään julkaisua (joka on toki parempi kuin jättää kokonaan julkaisematta).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 650
Viestejä
4 494 770
Jäsenet
74 265
Uusin jäsen
Oranta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom