Ammattikoulutus kriisissä?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Meidän Masa, 21.09.2018.

 1. KiriGai

  KiriGai Palvelinvelho Make ATK Great Again

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Tämä on täysin totta, jos ei halua oppia mitään tai ei ole yhtään intoa alaan taikka harrastuneisuutta niin aika turhaan siellä amiksessa sitten roikkuu, totta tuokin että varsinkin pohjoisessa näkyy kun varoja leikataan ja ykkösille on pakko pitää itsenäisiä opiskeluita eli etäpäiviä johon opettaja antaa tehtävät. Etelässä opiskelu riippuu hyvinkin paljon motivaatiosta ja siitä että haluaako oikeasti olla sossun asiakas vai kouluttaa itsensä osamaan alan tehtävät ja haluta töihin, itsehän kuulun siihen kastiin joka haluaa töihin ja on motivaatiota opiskella. Vaikkakin etänä.
   
  Focus0 tykkää tästä.
 2. Focus0

  Focus0 Technical Specialist Make ATK Great Again Tukijäsen Köyhä

  Viestejä:
  1 610
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Itselläni oli jo harrastuksen pohjalta kokemusta sekä olin jo aiemmin muutaman vuoden tehnyt omalla toiminimellä pääasiallisen työn vierellä atk-tuen/asentajan hommia.
  Tämä oli itselle helppo tie. Tänä päivänä sitä ollaan erään teleoperaattorin hommissa ropeltamassa verkkolaitteita ihan runkoverkkoa hallitsevista laitteista kuluttujien laitteisiin.

  Minulla nuo opiskelut meni tosiaan niin että koululla oli pari lähipäivää kuussa joissa kävin muutoin tein tehtäviä ja harjoituksia omissa oloissani. Silloisen työkokeilupaikan verkkoympäristö ja laitteet salli mm. harjoitella toimialueen luomista ja hallitsemista, linux-ympäristössä harjoituksien tekeminen, ohjelmointi-harjoitukset. Minun ei tarvinnut kotona oikeastaan järjestellä mitään näitä vaan tein työkokeilun salliessa työpäivän ohessa näitä edellä mainittuja asioita.

  Se on kyllä harmi jos eri ilmansuunnissa suomessa on erilaiset hommat koulutuksen suhteen. Toki ne resurssit mutta pitäisihän noihin maanjohdon panostaa mielestäni.
   
  Viimeksi muokattu: 10.10.2018
 3. Ano123

  Ano123

  Viestejä:
  111
  Rekisteröitynyt:
  03.10.2018
  Fortnite pilasi tämän sukupolven. Siellä ne on eikä opiskelemassa
   
  Xabrad tykkää tästä.
 4. akse

  akse

  Viestejä:
  1 517
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mun lukio aika meni Diablo2:sta pelatessa. Ja intin jälkeen jatko-opiskelut wowia pelatessa. Ihan hyvin tässä on pärjäilty.
   
 5. Seeteufel

  Seeteufel

  Viestejä:
  296
  Rekisteröitynyt:
  19.08.2018
  Tosin et varmaan pelannut niitä oppitunneilla?
   
 6. akse

  akse

  Viestejä:
  1 517
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Hehe ainiin :)

  Mutta yölliset pelailut ehkä häiritsi keskittymistä hieman.
   
 7. Ponsu

  Ponsu

  Viestejä:
  1 317
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Meillä ainakin AMK:ssa jotkut pelaa lolia tunnilla/katsoo jotain NHL/NFL/futis-pelejä tunnilla. Aika turhaa, ottaen huomioon, ettei ole läsnäolopakkoa.
   
 8. Meidän Masa

  Meidän Masa

  Viestejä:
  114
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Juttua A-studiossa:
   
 9. Calderone

  Calderone

  Viestejä:
  20
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Jaa täällä on taas ylempänä äänessä teleoperaattorin hommissa olija, kuka ei ole päivääkään työskennelly yhdellekään operaattorille. :)
   
  Viimeksi muokattu: 13.10.2018
  Turzik tykkää tästä.
 10. perato

  perato

  Viestejä:
  3 221
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Amkin puolella voi kyl sanoa olevan samantyyppistä. Tuntuu, että ihan oman 3 vuoden opiskelun aikana hommat karannut ihan lapasesta.


  Saattaa olla vaikka, että syksyn suunnitelma on:

  Aikuisten hoitotyö(eli terveyskeskus vastaanottotyö), lasten hoitotyö, perheen hoitotyö ja naisten hoitotyö. Näistä teoriat syyskuun aikana ja sit käytännön harjotteluihin osastoille ja terveyskeskuksiin loppuvuodeksi.

  Teoriat on syyskuussa niin, että läsnäolotunteja tulee koko kuussa joku about 20, joista n. 10 on kurssien infoja tai jotain "laki pykälä nönnönnöö määrittää teidän työtä tällä tavalla". Toiset kymmenen on käytännön harjottelua nukeilla yms. jossa opettajana toimii toiset ryhmäläiset, ja opettaja vaan kiertelee kattomassa tai arvostelee tenttejä omassa huoneessaan. Loput on verkossa olevia tallenteita tms. Kysyttävää? Lähetä sähköpostia opettajalle, vastaa ens kuussa tai ei ollenkaan.

  Harjottelut on toki edelleen olemassa, mutta yks harjottelu(perheen hoitotyö) pätkästään pois kun ei ole rahaa eikä harkkapaikkoja ja se korvataan jonkinsortin esityösseminaarityöllä. Harjottelutunteja voidaan näillä seminaaritöillä muutenkin vähennellä jos kiinnostaa tai ei kiinnosta.

  Ymmärrän pointin, että opettajilla on ihan helvetisti tuossakin koulussa töitä(10-12h päivää paahtavat kun koko ajan vähennetään työntekijöitä), mutta silti on ollut välillä todella ala-arvosta räpeltämistä. Varsinki tuo, että "opiskelijat hakee itse tiedon ja opettaa muita", eli käytännössä mun oppiminen on toisten opiskelijoiden motivaation varassa. Sehän on kiva sen lasten hoitotyöhön erikoistuvan kannalta kun joku psykiatriaan erikoistuva käyttää 2 minuuttia sen opetuksen valmisteluun.

  Ja koko opetuksen ajan yli puolet teoriatunneista, joissa on pitänyt olla paikalla(aka. läsnäolopakko kurssin läpipääsemiseksi) on ollut jotain ihan pilipali-toimintaa missä kukaan ei opi yhtää mitään oleellista. Ei mua haittais yhtään jos meillä on kursseja, joissa pohditaan meidän työn eettisiä näkökulmia yms. mutta ku se tuntui välillä olevan koko lähiopetuksen sisältö ja teoriat oli sit verkko-opintojen varassa.

  Eli jossain on resursseja järjestää opettaja kertomaan jotain ylimääräistä infoa moneksi tunniksi, mutta ei järjestämään oikeaa opetusta, jossa voisi kysyä ja oikeasti jotain oppia.

  Opettajakohtaista toki monesti on, että onko kurssi sysipaska vai hyvä, mutta näistä opettajista sit näkee, että elämä hymyilee ja jaksavat panostaa, ja toisaalta harteilla ei oo liikaa hallinnollista byrokratiaa viemässä päivästä tunteja. Asiaa ei toki helpota, että opiskelijoilla iskee motivaatiokato 2-3. vuoden kohalla ja niillä harvoilla luennoilla istuu ehkä 30 ihmistä ja loput 50 on joko töissä, salilla tai instagramissa.
   
 11. namlepo

  namlepo

  Viestejä:
  973
  Rekisteröitynyt:
  02.06.2018
  Rahat ei vaan riitä koulutukseen. Siitä se johtuu. Lähitunteja ei juurikaan ole. Jos et itse pysty itseäsi ohjaamaan nii so on noro. Mutta tätä halutaan ajetaan suomi alas kaikilla sektoreilla. Ite kävin pari vuotta sitten prosessinhoitajan ammattitutkinnon. Ja siitä on lähitunnit tippunut ihan hitokseen. Nyt on vaan työharjoittelu opintoa tarjolla.
   
 12. SampoTexaa

  SampoTexaa

  Viestejä:
  742
  Rekisteröitynyt:
  14.05.2017
  Työelämässä ajetaan ”ole itsesi pomo” ajattelua eli ihan linjassa mennään.

  Näin IT ja koodaus puolella on oikeasti aivan mahtava tilanne. Verkosta saat pikku rahalla ja yleensä jopa ilmaiseksi huipputason koulutusta. Nämä pesee 1000-0 jotkut elämäänsä kyllästyneet 80-luvulla kannuksensa saaneet opettajat.
   
 13. Ponsu

  Ponsu

  Viestejä:
  1 317
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Toi oli kyllä aika huolestuttava artikkeli ketjun aiheesta.
   
 14. James_Potkukelkka

  James_Potkukelkka

  Viestejä:
  449
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu, sitä se. Ennen vanhaan (vuostuhannen vaihteessa) piti lähäriksi haluavan ensiksi käydä kaiken maailman haastattelut, valintakokeet ja psykologin testit, todistuksen keskiarvonkin piti olla yli 8. Nykyään mennään sisään ilman testejä, ilman tutkintoa olevat priotaan, ja mitä ny kattelin, niin oli menty 3 pisteellä hyvin suosittuun paikkaan sisään. Miettii jos on ensimmäinen hakutoive, niin siitä saa jo 2 pistettä. :beye:
   
 15. Bl-Papu

  Bl-Papu

  Viestejä:
  63
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tuli tehtyä työssäoppimisesta tutkimusta täällä Lappeenrannan alueella. Haastateltiin sekä opiskelijoita, opettajia, että työpaikan edustajia. Homman pointti oli löytää kehityskohtia ja mahdollisesti ratkaisujakin erinäisiin ongelmiin. Olisi mielenkiintoista kuulla herääkö mitään ajatuksia.

   
 16. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  881
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Tässähän sitten jo äänekkäästi vaadittiin soveltuvuuskokeita takaisin... ja etsitään syyllisiä sille kuka keksi nuo poistaa. Oikeastihan soveltuvuuskokeet poistettiin, koska niillä ei saatu yhtään sen parempia opiskelijoita, sen sijaan kokeissa loistivat tietyt persoonallisuuden tyypit yli toisten, vaikka tällä ei lähihoitajan työn kannalta ollut merkitystä. Eli ongelmana oli soveltuvuuskokeiden hyödyttömyyden lisäksi ongelmat opiskelijan oikeusturvassa.

  Kun siis nämä soveltuvuuskokeet poistettiin niin samaan aikaan tuli nuorisotakuut ja sitten karsittiinkin ja käytännönopetuksesta säästöpaineiden vuoksi... Sopan syy on aika selvä ja joku aivan muu kuin soveltuvuuskokeet tai niiden puute.
   
  Tarnado tykkää tästä.
 17. IhmeellinenJuttu

  IhmeellinenJuttu

  Viestejä:
  558
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuollaisia psykologifirmojen persoonallisuuskoerahastuksia ei kukaan tosiaan toivottavasti halua takaisin.
  Lähinnä jotain AMK:n tyyppisiä lasku/kieli/anatomia juttuja voitaisiin kevyesti testata. Joutuisi hiukan lukemaan ja motivaatiotakin pitäisi aavistus löytyä.
   
 18. Resetor

  Resetor

  Viestejä:
  881
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Tehy ainakin ilmoitti että nuo pitää saada heti takaisin.
   
 19. IhmeellinenJuttu

  IhmeellinenJuttu

  Viestejä:
  558
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Olisi mielenkiintoista tietää, miten Tehy perustelee noiden hömppätestien hyötyä lähihoitajan ammatissa. Varsinkin kun niiden tieteellinen arvo lähentelee nollaa tällaisessa massabisneksessä.
  Tehy ilmeisesti kaipaa sisarhentovalkoisia takaisin työelämään. Eletään pyhällä hengellä ja kiitoksilla samalla kun kumarrellaan paremmille ihmisille. Näitä ihmistyyppejä etsimään sitten halutaan valjastaa taas kovalla rahalla nuo psykologien jämät, jotka minuutin "haastattelun" ja rautalangan taittelun perusteella valikoivat sopivia osaajia.
   
 20. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  8 841
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ne eivät osaa perusasioita itsenäisesti, turhautuvat ja ovat tottuneet kotona istumiseen, niin sillä linjalla jatketaan.

  Tähän oli toimiva parannuskeino: lähiopetus. Siinä oppilaat pakotettiin seuraamaan opetusta ja olemaan joka päivä paikalla. Silloin 14 vuotta sitten. Näin tyhminkin oppi. Eikä nämä ole edes välttämättä tyhmiä - vaan laiskoja.

  Mutta säästöt haetaan minimitunneista ja etäopetuksesta, niin tämä on tulos. Kuka olisi voinut arvata?

  edit: siis itse näen tämän niin, että teinille annetaan valinta: pelaatko kotona valitsemaasi peliä ja kurssit minimiarvosanoilla kuitenkin läpi, koska inkluusio - vai opetteletko oikeasti niitä asioita, vaikka se on tylsää ja vie hirveästi aikaa pelaamiselta? Valinta pitää tehdä herkässä iässä ja sillä on kauaskantoiset seuraukset.
   
  Viimeksi muokattu: 23.08.2019
  Trotor, demas ja kusiainen tykkäävät tästä.
 21. namlepo

  namlepo

  Viestejä:
  973
  Rekisteröitynyt:
  02.06.2018
  Ennen opetettiin koulussa perusasiat ja sitten käytännössä lisää. Nyt ei opeteta edes perusjuttuja. Eihän siitä mitään tule. Ja ei ole mitenkään opiskelijan vika. Vaan säästöjen ja hallitusvastuussa olevien.
   
 22. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  411
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu, hyvä esimerkki on kun meille palkattiin duuniin eräs uusi kaveri niin se ei tunnu osaavan edes sähköopin perusteita joten kaikki mahdollinen missä pitää vähänkin omaa päätä käyttää tuntuu ihan mahdottomalle. Meillä kun kuitenkaan ei paljoa ohmin lakia ja teholaskuja enempää vaadita.

  Ongelmat siis ovat tyylin jos vahvistimesta voi ottaa 70V/480W niin montako 70V/3W kaiutinta siihen voi kytkeä? Jos tuota ei osaa 3v ammattikoulun jälkeen laskea niin ei kovin vahvasti mene... Samoin jos ei erota jänniteohjausta ja kuivaa kärkiohjausta niin... *Huoh*
   
 23. SampoTexaa

  SampoTexaa

  Viestejä:
  742
  Rekisteröitynyt:
  14.05.2017
  Itse osoittaisin myös sormella kaveria joka on tuollaisen mennyt palkkaamaan.
   
  kusiainen tykkää tästä.
 24. Tarnado

  Tarnado

  Viestejä:
  222
  Rekisteröitynyt:
  02.04.2017
  Kävin firman piikkiin yhdessä lisäkoulutuksessa paikallisessa ammattikoulussa. Oli siis yhdistetty sähkö ja automaatiotila. Isoin ongelma minkä minä siellä huomasin oli että kaikki työt tehtiin isoissa ryhmissä. Tein yksin viikossa koko kuuden viikon kurssin tehtävät, ja katselin kun vieressä 18-vuotiaat pojat tekivät 4-6 hengen ryhmissä samoja juttuja. 4 surffasi kännyköillä, 1 luki kuvaa ja 1 asensi. Pojat eivät oikeastaan edes vaihtaneet paikkoja, joten tuostakin kuusikosta korkeintaan 2 osasi kurssin jälkeen tehdä yhtään mitään. Ja tuntui että joka ryhmässä oli täsmälleen sama tilanne. Opettaja auttoi pyydettäessä, mutta ei pitänyt mitään kuria/vaatinut mitään. Näytti olevan ihan OK että 60% kurssista ei varmaan saisi kurssin helpointa asennustyötä tehtyä senkään jälkeen kun suoritusmerkintä on papereihin isketty.

  Sähköpuolelta kuulin kun yksi tokaluokkalainen kysyi ryhmäkavereiltaan (Yhden huoneen johdotus, pistorasiat ja kytkimet) että tuleeko pistorasiaan muita johtoja kuin yksi vaihejohdin. Tämä oli siis keväällä joten jannulla oli yli 1.5v opiskeluja takana. Miten vitussa tuo on päässyt yhdestäkään kurssista läpi?
   
  hsalonen tykkää tästä.
 25. kusiainen

  kusiainen

  Viestejä:
  1 334
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei tuolliselle olisi saanut antaa tutkintoa.
   
 26. Jorsetti

  Jorsetti

  Viestejä:
  342
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Jos tämä nykymeininki on tällaista, niin kyseenalaistan koko virallisen opiskelun mielekkyyden. Varsinkin aloilla, joissa ei lakisyiden vuoksi tarvitse olla tutkintoa. Opiskele itsenäisesti netistä? Miksi en tekisi sitä ansiosidonnaisella tai työmarkkinatuella mielummin? Okei toki opettaja osaa ehkä valita oikeat lähdemateriaalit, mutta opettamisen muu epäsuora vaikuttaminen ja tuki jää pois. Suurin osa etäpäiviä? Miten muodostuu perinteiset ryyppyporukat, jotka kuitenkin ovat tärkeä ulottuvuus koko opiskelussa ja myöhemmin (työ)elämässä? Voisi jopa väittää, että syntyvyys laskee tämänkin vuoksi, kun perinteisiä illanistujaisia on vähemmän tai ei ollenkaan.
   
 27. Sompi

  Sompi

  Viestejä:
  95
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kyllä tosiaan vikaa on myös työnantajaosapuolessa aika paljon, eli pelkkää Sipilän hallituksen koulutusuudistusta ei kyllä voi syyttää. Itse sähköasentajaksi valmistuin ja ikinä en ole töihin mihinkään kelvannut, vaikka jotain sieltä koulusta on sentään jäänyt päähänkin - ja sitten saa jatkuvasti lukea ja kuulla näitä tarinoita, miten uskomattoman tampiota (vastavalmistunutta tai pitempään alalla ollutta) porukkaa on työmailla. Jostain syystä ne tampiot vain haalitaan sinne työmaalle ja osaavat eivät välttämättä pääse työelämään sisään.
   
  The Oath tykkää tästä.
 28. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  411
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin minäkin, mutta tässä taas on sellainen tapaus että eräs toinen henkilö joka on tullut meille samasta firmasta kuin tämä yksilö on kehunut että osaa kyllä tie vaikka ja mitä. Ja tuon takia on ehkä otettu vähän turhan helposti "kelvollinen" kaveri duuniin. Mutta mitä sitten todellisuudessa paljastuukaan...
   
 29. Sompi

  Sompi

  Viestejä:
  95
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Eli ihan perinteinen tapaus. Valehtelulla ja suhteilla päässyt sisään. Tuolla tavallahan suurin osa tästä ikäluokasta on työllistynyt.
   
 30. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  411
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No mutta kun ne osaavat ihmiset maksavat enemmän. Kyllähän sellainen halpa kaverikin äkkiä oppii töitä tekemään... Tai sitten ei...

  Näistä on kokemusta monelta työmaalta, pahimmillaan ovat tyyliin sähkönokkana tai vastaavana eikä ole pieneintäkään hajua mitä ja miten pitäisi hommat hoitaa eikä vahingossakaan ainakaan osata kysyä keneltäkään neuvoa kun toinen sormi menee suuhun ja toinen perseeseen.
   
 31. Hyrava

  Hyrava

  Viestejä:
  411
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jep, vaikka itse olenkin nykyään toisella osastolla duunissa niin siltikin potkisin tuon yhden sankarin pois. Mun sopparissa kun lukee valitettavasti niin että opastan ja avustan toisen osaston porukkaa kun niillä menee sormi perseeseen, eikun suuhun. Valitettavasti mä olin ainoa joka oikeasti osaa ne kaikki laitteet kuin omat taskuni ja tukipuheluiden määrä on aika järkyttävä.

  Olisi tuon osaston vaihdonkin voinut paremmin organisoida mutta...
   
 32. SampoTexaa

  SampoTexaa

  Viestejä:
  742
  Rekisteröitynyt:
  14.05.2017
  Itsekin rekrytoidessa kuullut jos jonkinlaista kehua jopa johdosta saakka. Sitten haastattelussa huomannut ettei ole tarpeeksi pätevä -> ei jatkoon. Rekrytoijan moka edelleen.

  Esimiehelle myös sormen osoitusta kun ei ole reagoinut koeajalla.