AMK:ssa liian vähän ohjelmointia/tietokone-kursseja?

Viestiketju alueella 'Ohjelmointi, pelikehitys ja muu sovelluskehitys' , aloittaja K4R1, 08.11.2018.

 1. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  "Tavalliset" kurssit vievät liikaa tilaa lukuvuosisuunnitelmassa ja mahdollisuudet käydä oman linjan kursseja vähentyvät.

  Tämä perustuu omiin kokemuksiin Kokkolan Centria-AMK:ssa jossa opiskelen Tieto- ja viestintätekniikkaa ja suuntaudun ohjelmointipuolelle (toinen opiskeluhaara olisi automaatio).

  Sen ymmärrän että ekana vuotena otetaan kertausta perusjuttuihin joita EHKÄ tarvitsee, kuten erilaiset matikat/fysiikat/kemiat/talous/kieli-aineet, mutta siihen päälle tuota elektroniikka/automaatio puolta pakotettiin paljon enemmän mitä ohjelmointia. olen ollut 4 vuotta tässä koulussa (1 lisävuosi tulee valitettavasti), ja tänä aikana pakollisia/syventäviä IT-kursseja on ollut ainoastaan:

  Ohjelmoinnin perusteet (Java), C-kieli, Relaatiotietokannat ja SQL, Olio-ohjelmointi (C#).

  Muita IT-kursseja: Tiedonsiirron perusteet, IP-verkot, Linux Essentials (koulun ulkopuolelta).

  Muut saman aiheen kurssit ovat vasta tulossa edessä viimeiselle 1,5 vuodelle

  Kaikki muut ovat olleet jotain linjalta matikat/fysiikat/kemiat/kieli-aineet + 5 pakollista elektroniikka/automaatio-kurssia.

  Ottaen huomioon että tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä, niin koulusta voi jo valmistua pelkästään kaikilla pakollisilla (+ muutamalla valinnaisella). Itse mieluusti kävisin enemmän koulun tietotekniikka/ohjelmointi-puolen valinnaisia kursseja, mutta en halua ylittää määräaikaista valmistumistani, joten minulta jää tavallaan saamatta hyvää koulutusta työelämään koska nuo pakolliset (omakohtaisesti turhat esim. automaatio) kurssit vievät potentiaalisilta ohjelmointi-kursseilta tilaa pois.

  Oma ideani koulun toiminta-tavan muuttamiseen olisi että heti alussa päätetään kummalle linjalle menee (halutessa voisi vaihtaa) ja tällä tavoin ohjelmoinnista kiinnostuneen ei tarvitse laskea kuinka suuri resistanssi ja lähtöjännite vaikuttaa jossain rinnan kytketyssä led-lamppu + kondensaattori piirissä.

  En ole koskaan nähnyt että IT-alan työpaikka-ilmoituksessa pyydettäisiin mitään noista osaamisista. Ainoastaan ne tietyt ohjelmointi-kielet tai teknologiat pitää osata ja kielitaito Suomi/Englanti.


  Mitä mieltä muut ovat? Onko kenelläkään tuntunut samalta omalla opiskelu-linjalla?
   
 2. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  1 308
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eiköhän tämä päde mihin tahansa it-alan kouluun, että ohjelmointia on liian vähän. Sitä on kuitenkin helppoa oppia kotona itsekseen, kuten minäkin tein ja kuten varmasti suurin osa parhaista koodareista on tehnyt. It-ala myös kehittyy niin nopeasti, että mitään syvempää ohjelmointia on aika turha yrittää opettaa, koska koulun alussa opitut asiat voivat olla jo vanhentuneita valmistumisen aikaan.

  Suosittelenkin sinua säästämään resurssit ja valitsemaan kurssien sijaan kotona koodaamisen. Jos sinulla on jo tietty ohjelmoinnin alue, mikä selvästi kiinnostaa ja mille haluat työllistyä, niin on täysin väärä päätös tyytyä siihen pariin viikkotuntiin, mitä koulussa saa opetusta.
   
 3. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018

  Kyllä ja näin olen tehnytkin, mutta koulun kautta saisi vain hyvin itsensä vauhtiin. esim, nyt olen opettelemassa Pythonia (3), ja sille ei tuntunut löytyvän yhtään järkevää IDE-softaa, joten latasin Atom-tekstieditorin ja huomasin että sillä ei voi luoda projekteja samalla tavalla kuin Netbeansilla voi luoda Java/JavaScript/HTML/C/C++/PHP projekteja vaan että siinä pitää aloittaa täysin pohjalta, joka sinänsä on hyvä taito opetella, mutta se kuitenkin hidastaa ja osittain vaikeuttaa koko homman aloitusta.

  Ja tuollaisella editorilla ei voi ajaa projekteja ellei lataa erillistä lisäosaa ja silloinkin vain teksti tulee näkyviin eikä interaktiivisia toimintoja voi tehdä kuin ainoastaan jos asentaa terminaali-lisäosan siihen editoriin.

  ja yksi tärkeimmistä asioista on jäänyt koulun tarjonnassa vähäiseksi: Avoimen lähdekoodin maailma.

  Linux Essentials käsitteli vain Linuxin käyttöä terminaalissa ja vain perus "Hello World" harjoitus Bash-scriptinä ja lisäksi VM virtuaaliboksin kautta Ubuntulla piti toteuttaa yksinkertainen LibreOffice tiedosto.

  Git:istä tai GitHub:ista ei ole puhuttu yhtään mitään.
   
 4. Svaiski

  Svaiski

  Viestejä:
  393
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Eclipse + PyDev tai jetbrainsin PyCharm.
   
 5. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  Eclipsestä olen kuullut positiivista palautetta. pitää vilkaista, eihän se oo mikään puolivillainen ilmaisversio ja sitten maksullinen Pro-versio?
   
 6. greenlight

  greenlight

  Viestejä:
  1 308
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itsekin käytän Atomia enkä osaa edes arvailla, että mitä tarkoitat "python-projektilla" siinä mielessä, että se tarvitsisi jotain templaa. Itse koodailen ainakin 5-6 eri ympäristössä enkä ole koskaan tarvinnut mitään sellaista.
   
  hmb tykkää tästä.
 7. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  No joo, en oo vielä kerennyt tutustua vielä niin syvästi tuohon itse kieleen, niin odotin vain että IDE:llä voi luoda sellasen templaten jossa on tarvittavat perustukset

  Esim. Netbeans Java-templatessa on mukana:

  package javaapplication2;

  /**
  *
  * @author
  */
  public class JavaApplication2 {

  /**
  * @param args the command line arguments
  */
  public static void main(String[] args) {
  // TODO code application logic here
  }

  }
   
 8. tatulpin

  tatulpin

  Viestejä:
  733
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Eclipsesta en tiedä, mutta esim PyCharmin (ja kai muut jetbrains-tuotteet) saa pro/edu versiona täältä koulun .edu-säpöllä

  For Students: Free Professional Developer Tools by JetBrains
   
  zZzz tykkää tästä.
 9. Tup3x

  Tup3x

  Viestejä:
  1 044
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itse käytän oikeastaan pelkästään Visual Studio Codea. On todella hyvin laajennettavissa ja paranee vain koko ajan. Plugareita löytyy vaikka mihin.


  Mitä tulee itse ohjelmoinnin oppimiseen, niin suosittelen ensiksi halutun kielen perusteiden sisäistämistä ihan notepadillä. Sitten kun homma on hanskassa, niin kaikki apuvälineet käyttöön. Kun pohja on vakaa, niin silloin sitä oppii.

  Itse vedin avoimessa yliopistossa tietojenkäsittelytieteen pari ensimmäistä kurssia (ensimmäinen oli pelkkää historiaa käytännössä, toinen javaa). Siinä käytin pelkästään notepadia ja komentoriviltä käänsin ja ajoin juttuni. Hyvä niin, koska sillä tavalla sain asiat sisäistettyä. Tenttissä piti koodata paperille joku ilmapuntari systeemi. 5/5 tuli eli nappiin meni. Tuon jälkeen pohja oli kunnossa. (Tämä jotain 9 vuotta sitten.)

  Minä idiootti menin silti sitten AMK:n. Lievästi sanoen pettynyt tasoon ja kaikkeen turhaan shaibaan. Sieltä ei todellakaan valmistu alan ammattilaisia. Pitää itse opiskella, jos haluaa jotain oppia.
   
 10. Uhanalainen

  Uhanalainen

  Viestejä:
  108
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siis Pythonhan ei vaadi mitään IDE:ä, enkä edes sellaista suosittelisi jos olet vasta aloittelemassa sen kanssa sähläämistä. Jokin ilmainen tekstieditori mihin saa lisäkilkkeitä riittää aivan mainiosti (esim. Sublime Text tai Tup3xin mainitsema VS Code).

  Itseltä kyllä JetBrainsin PyCharm löytyy, mutta eipä sitä tule käytettyä, Sublime on paljon ketterämpi ja nopeampi käynnistää, enkä koe, että osaisin niin hyvin hyödyntää PyCharmin lisäominaisuuksia että minun kannattaisi sitä käyttää ennemmin kuin Sublimea.
   
 11. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  Joo, en itsekään vielä niin täydellisesti käytä noita kaikkia ominaisuuksia, mutta haluan kuitenkin sen template-mallin jos niitä on. Tosin Python on erilaiseen tarkoitukseen kuin Java tai C niin siihen ei tosiaan välttämättä tarvi mitään tollasia "include stdio.h" tai vastaavia
   
 12. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  oon nyt siis asentanut tuon Eclipse + PyDev ja tälleen Netbeansiin tottuneena se on helpomman oloista kuin tuo Atom. Ainakin tällä hetkellä.
  Itselle tulevaisuutta ajatellen tärkeimmät ominaisuudet joita tarvitsen on automaattinen täyttö, virheellisten koodien merkkaaminen ja Git-lisäosa (monet firmat antaa plussaa jos käytät Git:iä & GitHubia).
   
 13. Nigel

  Nigel

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Mulla VS Code käytössä Pythonin kanssa. Käytin jonkin aikaa myös Sublimea, mutta tykkään VS Codesta enemmän. Tästä ainakin löytyy nuo kaipaamasi ominaisuudet eli automaattinen täyttö, virheellisten koodien merkkaaminen ja Git-lisäosa.
   
 14. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  juu kokeilin joskus VS Codea, mutta silloin se ei auennut kun ei tiennyt paketeista mitään ja mikä ero on full-IDE:llä ja Tekstieditorilla :D

  Tosin noi ominaisuudet löytyy myös Atomista jota olen jo kokeillut jonkin verran.

  Tällä hetkellä käytän Netbeansia Java/JavaScript/HTML/PHP/C/C++ ohjelmointiin ja Eclipsen perus-asennuksen päälle lisätty vain PyDev Pythonia varten.
   
 15. godzilla43

  godzilla43

  Viestejä:
  15
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2018
  Itse lisäisin enemmän noita talous, projektinhallinta, neuvottelutaito.. -kursseja. Enemmän niistä on hyötyä työelämän kannalta kun jostain React-kurssista. Ohjelmointitaidot pitää sit oppia koulun ulkopuolella.

  En nähnyt noissa peruskursseissa mitään pilvi-kurssia joka kuuluu jo nykyään yleissivistykseen eli joku kurssi Azuresta tai AWStä tuonne lisää.
   
 16. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  267
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  tällä hetkellä Centrian tarjonnassa: Yritystoiminta, Teollisuustalous ja Henkilöstöjohtaminen. Yritystoiminta ja Teollisuustalous käsittelee aika hyvin talous ja neuvottelu -jutut. Henkilöstöjohtamista ei olla vielä käyty, mutta luulisin sen sisältävän tuon projektinhallinnan tai vastaavan aiheen.

  Joo, Azure/AWS olis aika hyvä lisäys IT-puoleen.
  Ja kyllähän se ohjelmointi on paljon omatoimista, mutta koulusta saisi hyvät lähtöasetelmat (riippuen toteutuksesta), jotta ei ala ns. kiipeämään puuhun väärinpäin.
   
 17. null

  null

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Koulusta pitää saada hyvät lähtökohdat opiskelulle, jota sitten jatketaan omalla ajalla.
  Kaikenmaailman höpöhöpö -kursseja riittää ja myös resursseja niihin, mutta itse pääaihe jää vähän vajaaksi.
  Varsinkin monimuoto puolella, jossa kaikista yritetään kursseista päätellen tehdä yrittäjiä, saisivat olla vapaasti valittavia.
   
 18. akse

  akse

  Viestejä:
  1 323
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itsellä oli vähän samoja fiiliksiä. Jotenkin tuntui että 2 ekaa vuotta meni vaan matikan ja fysiikan parissa. No 2 viimeistä sitten lähes pelkkää ohjelmointia yms.

  Ehkä kannattaisi osallistua tähän jos lisäohjelmointi kiinnostaa: Ohjelmoinnin MOOC 2019

  Kerran tein noita silloin kun oli tuo ihan ensimmäinen tollanen järjestettiin. Mun mielestä ihan hauska ja motivoiva tapa tutustua koodailuun. Tehtävät vaikeutuu kokoajan ja varmaan haastettakin riittää loppua kohden.

  Muistaakseni ensimmäisenä vuotena oli sellainen pieni pelikin tehtävänä (nethack tyylinen ascii luolaseikkailu) :)
   
 19. 111

  111

  Viestejä:
  90
  Rekisteröitynyt:
  08.08.2018
  .
   
  Viimeksi muokattu: 07.01.2019
 20. Hessu

  Hessu Team H2O

  Viestejä:
  3 409
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Alkuperäiseen viestiin todettakoon, että näissä kurssien tarjonnassa on todella isoja koulukohtaisia eroja. Opiskelen itse toista vuotta Savonialla Kuopiossa Tietotekniikan insinööriksi ja näillä näkymin suuntaudun ohjelmointipuolelle. Täytyy sanoa, että meillä ei ainakaan valittamista ole kurssitarjonnan puolelta lukuunottamatta muutamia toteutusteknisiä seikkoja. Pakollisia ohjelmointikursseja ovat:
  Ohjelmointi I - C#
  Ohjelmointi II, projekti - C#
  Ohjelmointi III, Olio -ohjelmointi - Java
  Tiedonhallinta ja SQL
  Ohjelmistotuotanto I, - Ryhmän valitsemat toteutustekniikat
  Web ohjelmoinnin perusteet (HTML, CSS, React, PHP, Node, Jquery, javascript, bootstrap ym. kilkettä)
  Web ohjelmoinnin harjoitustyö - käytetään em. tekniikoita haluamallaan tavalla

  Tuohon päälle on paljon tukevia kursseja, kuten tietorakenteet ja algortimit, sekä ihminen ja vuorovaikutteinen teknologia. Ohjelmointipuolelle suuntautuvilla on sitten valinnaisina peliohjelmointia, anteropuolta, syventymistä backendiin, IOT jne. 50op verran. Kesäkursseilla on vielä erikseen PHP:ta, C++, C:tä mielinmäärin. Oikeastaan noiden käyntiä ei rajoiteta millään tavoin. Ainut on, että joutuu vaan painamaan melko paljon, jos meinaa kaikkea keretä tekemään. Laskeskelin, että hieman vajaan 300op tahdissa, jos vaan jaksaa loppuun asti painaa 4 vuotta samalla tahdilla. Kursseja toteutetaan täällä yliopiston kanssa yhteistyössä ja tuo toisaalta laajentaa kurssitarjontaa, mutta samalla paskoo tarpeellisten kurssien toteutuksen, koska yliopiston väellä täytyy olla joka kurssissa tentit sun muut paskat, mitkä lopulta mittaavat osaamista todella huonosti.

  Edit: Kannattaa vaan kysellä ihan rohkeasti opolta ja lehtoreilta saisiko kursseihin täydennystä. Meillä ainakin reagoidaan yhdenkin oppilaan kyselyihin todella tehokkaasti ja mietitään mahdollisia ratkaisuja. Itsekin teen varmaan kesällä jonkun raspiprojektin Ciscon kurssipohjalta valinnaisiin opintoihin.
   
  kjns tykkää tästä.
 21. rando

  rando

  Viestejä:
  14
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Kärjistäen, koodaamaan oppii kotona. Toki, jotkut kaipaa ihan luokkahuone opetusta koodaamisesta. Itse olisin ollut enemmän kuin tyytyväinen, jos ohjelmointikurssien lisäksi olisi ollut enemmän esim. projektinhallintaan keskittyvää opetusta. Sekä, opetettu sellaisia taitoja mitä ei helposti pysty itse oppimaan kotona koodaamalla.
   
 22. siiphuup

  siiphuup

  Viestejä:
  587
  Rekisteröitynyt:
  05.06.2017
  Tietotekniikka AMK koulutus on pelkkä vitsi kun ei siellä opi koskaan sellaista joka oisi tänä päivänä työllistymisen kannalta hyödyllistä oppia. Ja ohjelmointia on todennäköisesti liian vähän useimmissa kouluissa, veikkaan ettei mistään löydy juurikaan yli 20 opintopistettä. Ja ohjelmointiin erikoistuneen inssin ois hyvä varmaan juuri sitä opiskella joku 60 pojoa.
   
 23. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  453
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Jaa-a, en ole itse TAMK:n ohjelmistotuotannon puolta käynyt Tietotekniikan linjalla, mutta mielestäni siellä se puoli keskittyy lähinnä ohjelmistotuotantoon eli kyllä siellä pitäisi 60 opintopistettä ylittyä kirkkaasti.

  Itsehän kävin tietoliikennepuolen ja hirveästi en niistä GSM/3G -kursseista ole kostunut työelämässä. Tietoliikennettä ja lähinnä puhepuolen työtä teen ja voinenkin todeta, että olisi ollut tarve olla enemmän ohjelmoinnin puolelta opetusta. Nyt pitää käytännössä omaa työtä varten itseopiskella tietokantoja ja skriptausta vähän huteralta pohjalta vaikkakin harrastuspohjaa onneksi löytyy.
   
 24. null

  null

  Viestejä:
  493
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Omalla ajalla on tehtävä ohjelmoinnin kursseja sen minkä kerkeää. Saahan noista samalla kerättyä suhteellisen helpolla sen 15 -opintopistettä, mitä valinnaisia pitää suorittaa.
  Campus Onlinessa on tälläkin hetkellä kursseja mistä valita.
   
 25. ollir

  ollir

  Viestejä:
  2
  Rekisteröitynyt:
  19.07.2018
  Tässä laskeskelin yhteen LAMK:n ohjelmistotekniikan opinnoissa suorittamiani kursseja, niin 73op:n edestä on kursseja joilla ohjelmoidaan (jos haluaa ottaa tuosta pois puhtaasti html+css:ään keskittyvän tarjonnan, niin jäljelle jää silti 68 pojoa).
   
 26. gouca

  gouca

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Höpö höpö, samalla kaavalla kaikki koulutus ohjelmoinnin suhteen on turhaa, koska millä tahansa kehittyvällä alalla saa jatkuvasti oppia uutta ja lisää.

  (Kuulostaa pikemminkin motivaation puutteelta laiskan ihmisen kohdalla.)

  Minkään koulun papereilla ei tee mitään, jos vetää aina matalimman riman ali. TkK:sta ei suurin osa pääse läpi eksessiivisten matikan ja fyssan yleisopintojen takia, mutta ei näistäkään panostamatta mitään guruja tule.
   
  Viimeksi muokattu: 16.12.2018
 27. SShadow

  SShadow

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Aika pitkälle pääsee 20op:n ohjelmoinnin perusteilla kun matikka ja fysiikka on myös hallussa. Koulutus on se perusta että pärjää työelämässä ekat pari vuotta, sitten onkin jo oppinut lisää enemmän kuin koulun aikana. Kun on joku haju miten tehdä ryhmätyötä ja miten hakea tietoa tehokkaasti, koodia alkaa syntymään pikkuhiljaa.

  Eikä koulussa tietoa kaadeta päähän, aika paljon tarvitsee tehdä enemmän mitä opintosuunnitelma pakottaa. Ei koulusta tutkintopaperia olla hakemassa, vaan oppimassa sen verran että saa töitä ja voi opiskella omatoimisesti lisää. Ohjelmointi on kyllä sellainen ala missä täytyy opetella jatkuvasti uutta, ei sovellu laiskoilla
   
  bakugi, gouca ja Hessu tykkäävät tästä.
 28. yksvaan

  yksvaan

  Viestejä:
  30
  Rekisteröitynyt:
  26.11.2018
  No jaa, esim. 25op vaikka C/C++ kaikille olis ihan hyvä. Tietysti jokainen voi suuntautua mihin haluaa, mutta jonkinlainen ymmärrys ja ohjelmoijan yleissivistys olisi hyvä olla. Kielten ja joidenkin frameworkien opettelu nyt onnistuu tarpeen mukaan ja uusia tuutataan ulos jatkuvasti.

  Webissäkin on miljoona eri teknologiastackia, joista 99% on kuitenkin ainoastaan hiukan eri tapa liikuttaa dataa tietokannan ja käyttäjän ruudun välillä.
   
 29. Paapaa

  Paapaa

  Viestejä:
  2 219
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tai 50op:tä assemblyä... Tai sitten ei. C:lle ja C++:lle on paikkansa ja tarpeensa, mutta ei kaikkien ohjelmoijien tarvitse niistä tietää kovinkaan paljon ja korkeamman tason kehitystyö sujuu mainiosti ilman mitään ymmärrystä pointterin pointterista. Yleissivistävässä koulutuksessa on varmasti perusteltua käydä kurssi C++:aa, mutta ei siitä mitään sivuaineen mittaista tarvitse tehdä jos suuntaa ihan toisenlaisten kielten pariin.

  Osa samanlaisia, osa erilaisia. Lisäksi tyypilliseen webbiappikseen liittyy aika monenlaista ja hyvin erilaista tasoa infran rakentamisesta (tyyliin AWS/Terraform) CSS-nysväilyyn. Ja kyllä esim. funktionaalinen Elm on aika tavalla erilainen tapa luoda websovellus kuin JavaScriptillä (ES5) ja jQueryllä joskus tehtiin.

  Mustakin on hyvä, että tutustuu eri paradigmoihin, mutta tapahtuuko se sitten C:n, C++:n vai jonkun ihan muun avulla on tavallaan yhdentekevää.