AMD Prosessorin pinnit

Liittynyt
03.11.2016
Viestejä
680
Liitteenäolevien kuvien perusteella pinnien tyvireunus on harmaantunut.

Mikä saa ton reunuksen harmaantumaan noin tuosta laidoilta, jos pinnien lämmöt eivät koskaan ylitä tinan sulamislämpötilaa?

Sat Dec 22 18-50-24.jpg Sat Dec 22 18-47-57.jpg Sat Dec 22 18-45-11.jpg Sat Dec 22 18-43-17.jpg Sat Dec 22 18-46-04.jpg

Tarttis jäähdyttää enemmän prossun pohjapuolta käytön aikana.
 
Olisikohan pelkkää hapettumaa/korroosiota - kulta kun on jalompi metalli kuin tinassa olevat metallit?
 
Ei se näytä korroosiolta ja ton kultauksen alla ollee kupariset pinnit. Ite arvelen, että pinnien laitamilla on ollu tehtaan jäljiltä tinauksessakäytettävää rosiinijuoksuteainetta, joka lämmettyään on imahtanu tuohon värjäten laidat. Ei näytä myöskään hapettumalta. Äkkiseltään sanosin, että toi tummunut ois jopa suojatumpi, kuin alkuperäinen, eikä pitäis haitata sähkönjohtumista pinnin ylemmistä kohdista. Yks arvelu ois, että pinnit lämpeää korkean taajuuden takia enemmänki, jolloin korkeataajuuksinen säteily lämmittää lyijyainesta, joka on tavallaan pullonkaulana tuossa kohdassa ja tinaa, tai lyijyä tosiaan "kiehuu" tuohon reunojen päälle.

Oon nähny joittenkin emolevyjen taustalla sockettien pinnien kiinnitystinojen sulaneen paljonki. Myös joissaki AMD -prossuissa näyttäs joku pinni jopa liikahtaneen paikoiltaan.

Pullonkaula siis pinnien liitosaineena oleva lyijy, johon korkeataajuuksinen meininki pysäilee kuumentumaan?
 
Tuos vielä muutama kuva. Ihme homma miten toi lyijy, tai tina, tai sen pinnal ollu juotosaine on sulanu ja imeytyny tollai rumasti pinnien reunuksen laitojen yli tuoho kehyskiekon laitamille ja outoo toi rako tuossa pinnin ja tyvikehyskiekon välissä. Kuvista päätellen ei kyl oo ollenkaa varmaa, etteikö noi olosuhteet ois jopa haurastuttanu noit pinnejä, tai etteikö joissaki noist vois olla jotai mikromurtumia, jonka takia virtaus ei vaa tapahdu oikein.

Ite en viitsi koittaa, mutta ehkä nestemäinen tina levitettynä pinnien tyviin ja lämpöpuhaltimella sulaks vois tiivistellä maholliset murtumat, että toimis.

Fri Jan 04 21-16-57.jpg Fri Jan 04 21-19-14.jpg Fri Jan 04 21-21-08.jpg Fri Jan 04 21-17-45.jpg Fri Jan 04 21-21-08.jpg
 
Ei ole vikaa muissa laitteissa. Sama laitteisto on testattu jo useammallakin suorittimella. Nois FX -suorittimissa ilmeni yllättävän paljon tuota boot up -vaiheen jämähtelyä, enkä vieläkään tiedä mikä sen vian aiheuttaa, tai että voiko sitä purkaa jotenki.
 
Tuossa vielä tarkempaa kuvaa tuosta juotoksen juottumisesta pinnin kullatun reunuksen päälle.

DSCN8873_25.jpg Thu Jan 31 20-27-08.jpg Thu Jan 31 20-25-51.jpg Thu Jan 31 20-23-15.jpg 63545-0cf43a19f9c98266c6c7eb2e97339980.jpg

Tuli hommattua useampi tuollainen suoritin, jotka ei lähteny päälle, ja pinnien reunukset oli tummuneet. Suuntasin suorittimia siis tieteen ruuaksi ja opein, että hapolla tummuneet kohdat kyllä liukeavat, mutta samalla kuparipinnien kultaukset hapertuu kohdista, joissa on ollut erityisen kuumaa. Koitin myös keittää suoritinta, mutta tummumat eivät häipyneet. Keittäminen tosin vaikutti olevan oiva keino, jos epäilee hämähäkkien tms. majailevan lämpökilven ja piirilevyn välissä, jonne ne on voinu mönkiä vaikkapa liepeen alta. Keittäminen kannattanee toteuttaa tislatussa vedessä ilman lisäaineita.
 
Viimeksi muokattu:
Ave!

Asiaan liittyi muutama vanha asia, jonka vuoksi päätin heittää tinaa kattilanpohjalle ja katsoa sulaako se, sillä en ollut varma kattilassaolevan veden jäähdytystehosta, kun tina yksin oli kattilan kuumaa pohjaa vasten. Varmaa kuitenkin on, että tuollaisen hellan teho riittää uudenvuodentinan sulattamiseen, joten ilman vettä se olisi varmaankin sulanut. Tinalanganpätkän jätin kattilaan valokuvaamista varten. Prosessorille ei näyttänyt aiheutuneen tuossa hommassa minkäänlaisia rakenteellisia muutoksia.

Tuossa ei varsinaisesti ole kyse suorittimen elvyttämisestä, vaan puhdistamisesta, sekä steriloimisesta tilanteessa, jossa kuoren alle on voinu pesiytyä esimerkiks pieniä hämähäkkejä, joka tosin on harvinaista.

Lisäks tuolla keittokokeella selvisi, että nykyaikainen suoritin todella kestää tuollaisenkin käsittelyn. Metallikuoren ja suorittimen piirilevyn välissäoleva liimakaan ei hajonnut, taikka sulanut keittämisen aikana, eikä siinä ilmennyt rakenteellisia muutoksia myöhemminkään.

Noi hapolla puhdistetut suorittimet olivat rikkinäisiä, joten ainut tieteellinen hyöty ja saavutus tuosta puhdistusmetodista oli, että nyt voi olla varma siitä, ettei kyseinen keino sovellu pinnien puhdistamiseen, sillä se aiheuttaa syöpymää kultaukseen jokatapauksessa.

Lukemattomia kertoja olen puhdistanut pinnit hammasharjalla käyttäen puhdistusaineena Fairy -pesuainetta. Pinnien pintaan ei juurikaan jää puhtaalla vedellä huuhtelun jälkeen kalkkeumia kun puhaltaa suorittimen kuivaksi föönillä, mutta omalla vastuulla, jos käytät tuota tyyliä esimerkiks silloin, jos olet kahminu suorittimes täyteen rasvajälkiä, tai kaatanu päälle kaljaa, tai jotai muuta äkillistä ja tahrivaa on tapahtunut.

Kuvassa oleva ASUS Sabertooth R2.0 990FX on todella pesty täysin kuumalla käsisuihkuvedellä ja on käytössä edelleenkin, joten valmistajan lupaama "sotilastasoinen laatu" täyttynee. Sama levy on käytössä tätäkin kirjoittaessani, eikä toiminnassa ole ilmennyt mitään häiriöitä. Toki omalla vastuulla tuokin homma, koska minua kiinnostaa vain paras mahdollinen laatu, joka kestää.

Päädyin kokeilemaan pesua lähinnä siksi, että huomasin kaikkien komponenttien olevan vedenpitäviä ja halusin kokeilla kestääkö se pesua.

Tärkeää tuossa puhdistustyylissä on kuitenkin varmistua, että komponentit todella ovat vedenpitäviä, ja että pölyt on harjattu, taikka puhallettu ensin pois, ettei ne paakkuunnu pinnien väliin, tai jää aiheuttamaan oikosulkuja. Kuivaaminenkin on tehtävä koneellisesti, ettei kosteutta jää esimerkiksi piirisarjojen, sekä piirilevyn väliin, josta vesi haihtuu todella hitaasti, vaikka kuivauksessa käytettäisiin fööniä. Föönillä ei myöskään sovi puhaltaa liian kuumaa, ettei komponentit käristy. Ihan hyviä tuloksia noin saavuttanu, ja vesipesulla joskus voi paljastua vikoja, joita ei muuten huomais, kuten huonosti kiinniolevia pintaliitoskomponentteja, taikka esimerkiks erroosiovaurioita, jotka ilmenis melko selkeästi pesun avulla.

En suosittele tekemään tuota vesipesua itse ja se on jokaisen ammattilaisen omalla vastuulla muutenkin.

Keittokokeen aikana huomasin myös sen, että kyseinen metodi osuisi suorittimen piirilevyn ja metallikuoren välissäolevien pintaliitoskomponenttien seinämiinjääneen orgaanisen lian rakenteisiin muuttaen mahdollisen eloperäisen ja sähköäjotavan rakenteen koostumusta niin, että mahdollinen ko. liastajohtuva vikatila mahdollisesti raukeais, vaikka pintaan vielä jäis epäpuhtautta, kun tuolta välistä on niin kovin vaikea puhdistaa irroittamatta kuorta, vaikka olen huomannut joittenkin harrastajien laittaneen lämpötahnaa niin paljon, että se on tukkinut laidassaolevia rakoja, ja lämmönjohtoainesta on mennyt myös syvemmälle kuoren alle. Kiehuva vesi ei tosin taida liuottaa lämmönjohtotahnaa, mutta voishan sitä tehdä jatkokokeen pelkälle tahnalle ja katsoa liukeneeko se esimerkiks kiehuvassa saippualiuoksessa. Tukkeutuneet kanavat olivat mahdollisesti syy suorittimen lämppäämiselle tuossa tapauksessa.

Ei tällaisia kokeita turhaan tehdä, mutta täysin viimeisenä mahdollisuutena ihan käypää hommaa ja ainahan näistä jotain oppii, ja valmistava tiedemies voi uusien tietojen avulla toteuttaa vieläkin kestävempiä ja kehittyneempiä osia.

Parhaillaan käytössäolevat AMD R9 290 & R9 290X kortit eivät itseasiassa edes lähteneet toimimaan ilman kohtalaisen kovaa pesuohjelmaa, jota edelsi kohtalaisen kova kemiallinen puhdistus, kun jotakin tahmeaa oli muunmuassa näytönohjaimen piirilevyn ja GPU:n välissä.

Ei muuten, mutta ostin nämä käytetyt "toimimattomat" ihan mielenkiinnon, sekä kokeiluhalun vuoksi edullisesti netistä, eikä hajuakaan miksi, tai miten kaikki toi toimimattomuus on alunperin aiheutunut.

Tässä vielä hetki sitten valmistunut testitulos. Yksi keitetyistä suorittimista oli AMD FX-9590, joka toimii näin. Kiitos ja jatketaan hyvää tiedettä vastedeskin!

Adios!
 
Viimeksi muokattu:
Uusin havainto on seuraavanlainen. Olen pitänyt tuollaista toimimatonta suoritinta pöytälampun alla lämpimässä pinnit valoa kohti ja toisinaan ottanut sen käsittelyyni ja pessyt sen pinnipuolta Fairyvedellä, hammasharjaa käyttäen. Suorittimen pinnipuolella keskellä ympyränmuotoisella alalla pinnit näyttivät tummemmilta kuin laitamilla, ja arvelin sen johtuneen lämpenemisestä, joka osaltaan varmaankin pitää paikkansa, mutta useita kertoja pestyäni näyttää siltä, että se vaalenee, joten kyseessä lienee jotakin suorastaan hämmentävän hienojakoista ainesta, joka hapen kanssa reagoituaan ilmeisesti hieman kuivuu pinnalta, jolloin uudelleenpesu vie taas vähän pois tuota hyvin hienojakoista ainesta pinnien pinnalta. Epäilen kyseessä olevan aineksen olevan lämpenemisen johdosta peräisin socketista, taikka socketin muoviaineksesta kaasuuntunutta, juoteaineen, sekä muovista kuumenemisen takia irronneen karsinogeenin sekoitus, joka osaltaan on varmaankin eriste, joten jatkan puhdistusta, kunnes en huomaa tuollaista tummentumaa ja testaan suoritinta sitten uudestaan. Hyvin pieni todennäköisyys sille on että suoritin tuosta vielä herää, mutta jos se herää, on toimimattomuus varmaankin johtunut hyvin ohuesta ja hienojakoisesta pintteestä pinnin pinnalla. Voipi olla, että tämän takia muutaman kerran puhdistettu, sekä huollettu toimii paremmin kuin uusi, sillä ainekset kovettuvat ikääntyessään.

Siispä tummunut osa keskellä ollee socketista, piirilevyn pinnoiteaineesta, lyijy-tinauksesta, juoteaineesta, sekä itse kultauksesta ja ilmansaasteesta kuumentumisen vuoksi kaasuuntuneen häkä-, ja haihtumisainesta, joka sisältänee hieman rasvaa, jne. ainesta ja on levittynyt pintoihin hyvin hyvin hienosti ja näyttäis olevan ihan vain vastuksena siinä. Tämän perusteella pinnejä ei tule koskaan puhdistaa hapolla, joka aiheuttaa pinnoitteen vaurioitumista. Komponentin tunkeminen uuniin on myös turhaa, ja saattaa vahingoittaa komponenttia, jossa ei varsinaisesti ole mitään vikaa.
 
Viimeksi muokattu:
Vesi on sähköäjohtavaa, joten mieluummin puhdistaa alkoholilla, kun se haihtuu nopeammin. Veden kanssa pitää kuivattaa kunnolla.

Fairykin on täysi kemikaaleja, jotka on enemmän rasvan irroittamiseen.. Osta Hongkongista (tavaratalo) PRF 6-68:ia, se on tarjouksessa ja puhdista sillä. Se on elektroniikan puhdistukseen tarkoitettu, toisin kuin tiskivesi.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 675
Viestejä
4 543 493
Jäsenet
74 830
Uusin jäsen
kakkahätä83

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom