AMD:n Precision Boost Overdrive 2 tuo mukanaan mukautuvan alivoltituksen

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 435
amd-pbo2-precision-boost-overdrive-2-20201123.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
AMD:n uudet Ryzen 5000 -sarjan prosessorit eivät saaneet kaverikseen uutta piirisarjaa ja emolevyjä, vaan ne sopivat AMD:n nykyisiin 500-sarjan emolevyihin ja myöhemmin julkaistavilla BIOS-päivityksillä 400-sarjan emolevyihin. Nyt yhtiö on paljastanut 5000-sarjan prosessoreiden saavan kuitenkin uuden 400- ja 500-sarjojen emolevyihin lisättävän ylikellotustyökalun.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="55516,55519"]

Precision Boost Overdrive 2 ja sen uusi Curve Optimization -työkalu mahdollistaa prosessorin mukautuvan alivoltittamisen erilaisissa käyttöskenaarioissa. Käytännössä työkalu arvioi kerran millisekunnissa kulloisenkin kuorman, kellotaajuuden, lämpötilan ja muut vastaavat arvot ja pyrkii niiden rajoissa madaltamaan jännitettä pienimmälle riittävälle tasolle. Yhtiön mukaan tämänkaltainen alivoltittaminen hyödyttää sekä yhden että usean säikeen rasituksessa, kun perinteinen alivoltitus auttaa lähinnä usean säikeen rasituksessa.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="55518,55517"]

Precision Boost Overdrive 2:n kohdalla pätevät samat totuudet kuin ylikellottamisessa, eli jokainen prosessori on yksilö. Tämän vuoksi myös teknologian hyödyt riippuvat prosessoriyksilöstä ja sen käyttöolosuhteista. Käyttäjälle annetaan mahdollista säätää jännitettä +/- 30 pykälää kunkin pykälän vastatessa noin 3 – 5 millivolttia rasituksesta riippuen ja asetukset voidaan asettaa joko yhteisesti kaikille ytimille tai ydin kerrallaan. Järjestelmän sensoreiden pitäisi pitää huoli, ettei jännite laske liian matalaksi.

AMD:n sisäisten testien mukaan ominaisuus antaisi noin 2 prosentin parannuksen yhden säikeen ja 10 %:n parannuksen usean säikeen rasituksessa, kun verrokkina on sama prosessori perinteisellä alivoltituksella. Testiprosessorina toimi Ryzen 9 5900X, jonka pitäisi AMD:n mukaan hyötyä teknologiasta teoriassakin eniten.

Precision Boost Overdrive 2 Curve Optimization -työkalulla tulee AMD:n emolevyihin yleisesti AGESA 1.1.8.0 -päivityksen mukana, vaikka tiettävästi joillain emolevyillä ominaisuus on olemassa jo nykyisillä 1.1.0.0 -versioilla. AGESA 1.1.8.0 -BIOS-päivitysten pitäisi tulla saataville joulukuun alkupuolella. Ominaisuus vaatii Ryzen 5000 -sarjan prosessorin, sillä se hyödyntää joitain niihin rakennettuja uusia ominaisuuksia.

Lähde: AnandTech

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Kuulostaa aina vaan paremmalta ja paremmalta. Kuten Jimm's virallisesti toteaa omilla sivuillaan "Maailman paras peliprosessori - 12 ydintä, joiden avulla hoituu pelaaminen, striimaus ja paljon muuta!" tulee vieläkin paremmaksi. Toki muutkin 5000-sarjalaiset tuosta hyötyvät.
 
Tämä on kyllä mielenkiintoista. Kohta käyttäjän ei tarvitse enää itse tehdä mitään ja prosessori tekee kaiken tarvittavalla tasolla.

Tässä on kyllä se, että jos tämän tekee väärin, niin prosessori ei saa tarpeeksi virtaa ja kaatuu. Toivottavasti toimii ekalla iteraatiolla.
 
Taidan käyttää CTR työkalua ja manuaali OC näitten PBO pelleilyjen sijasta.
 
Tässä on kyllä se, että jos tämän tekee väärin, niin prosessori ei saa tarpeeksi virtaa ja kaatuu. Toivottavasti toimii ekalla iteraatiolla.
Järjestelmän sensoreiden pitäisi pitää huoli, ettei jännite laske liian matalaksi.
Ymmärsin ettei liian alhaisisilla volteilla ajettaisi. Tippuuko silloin kellot vai miten hoidettu, sitä en tiedä.
 
Amd:lle löytyy parhaat ylikellotuksessa avustavat ohjelmat. Ryzenille tehty Dram Calculator auttaa huomattavasti suorituskyvyn kasvattamisessa ja on ehdoton niille jotka haluavat kokoonpanostaan kaiken tehon irti. Sitten on 1usmus clocktuner, joka on osoittautunut erittäin hyödylliseksi PBO:n "jatkeeksi". Mielenkiintoista nähdä tekeekö tämä PBO2 tuon clocktunerin hyödyttömäksi vai saako sillä vielä jatkossakin puristettua lisää mehua suorittimesta tai tehtyä tehokkaampia alikellotuksia.
 
Tällä hetkellä toimii hyvin monen ytimen alikellotukseen, mutta bugaa ainakin itellä yhden ytimen kohdalla. Laskee myös yhden ytimen jännitteen vaikka olis asetettu positiivinen offset.
 
Oli hyvin selventävä videoklippi tuo. Pitääkin testata @ MSI B550I :hmm:
 
Viimeksi muokattu:
Nopeasti kun testasin Cinebench r20; niin jokainen 5 countin pudotus toi ~100pts lisää multicore tulosta (7903 --> 8131pts*), ja singlecore taajuus maksimoitui aika hyvin. PBO +50MHz ja tuo -10 count salli kolmen ytimen mennä 5GHz (joista kahta vuorotteli cinessä) antaen 643pts. Maksimilämmöt 70C --> 66C.

Vaikuttaa todella hyvälle näin pikatestauksella!

*) Kyllä, normaalia pienempi tulos. Mutta oletan, että tämä MSI-emo noudattaa tiukemmin virta/watti-rajoja kuin moni muu emolevy. Jos annan enemmän wattia/amppeeria käyttöön niin saan (muuten stockki asetuksilla) sen 8400pts, mutta lämmöt ovat sitten jo 70-80C (NZXT h210i ja Scythe Mugen 5 rajoittaa jäähtymistä). Tällä hetkellä mopo 1660 super näytönohjaimena, ja kiitos @Eldmor :in käyttöön tulee 6800, saas nähdä miten lämmöt sitten.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
257 526
Viestejä
4 475 628
Jäsenet
73 945
Uusin jäsen
JsKK

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom