iso osa AMDn ekosysteemiä on arkkitehtuuri, joka skaalautuu.
Ei, vaan pieni, mutta PC-harrastajalle näkyvä osa. Vain ryzenin näyttiksettömät pöytäkonemallit ja serveriprossut valmistetaan samoista piilastuista.
Kaikki läppäriprossut on yhden piilastun paketteja. Ei mitään erikoista "skaalatuvuuden" suhteen
Kaikki näyttikselliset pöytäkoneprossut on yhden piilastun paketteja. Ei mitään erikoista "skaalatuvuuden" suhteen
Kaikki näyttikset sisältää myös vain yhden logiikkapiilastun (se HBM2 joka löytyy jostain vanhoista Vegoista ei vaikuta skaalatutuvuudeen einakaan sitä paratavasti). Ei mitään erikoista "skaalatuvuuden" suhteen.
Eli helpointa olisi siirtää kokonaan jokin osa samsungille, eikö vain pari mallia. Esim kaikki näytönohjaimet, tai kaikki cput. Kuten yllä on sanonut, että jos vain osa malleista menisi samsungille, niin sama prossa pitäisi suunnitella ja testata kahdesti. Mahdollista toki, muttei kovin kustannustehokasta.
Ja juuri tästä syystä nimenomaan "jonkun osan" siirtämisessä Samsungille ei olisi mitään järkeä. Koska markkinoilla on monia eri piirejä joista osa on vanhempia. Ei niitä vanhoja haluta uudelleensuunnitella vain jotta ne voidaan siirtää Samsungillle.
AMDllä on ollut n. 2-3 vuoden julkaisusykli näyttiksissään; Jokaista uutta piiriä on myyty n, 2-3 vuoden ajan, välillä jopa kauemmin siten että se piiri on vaan ottanut alemman paikan tuotepaletissa (ja joo, niistä on välissä julkaistu joku refresh, mutta se refresh on vaatinut selvästi vähemmän tuotekehitystyötä kuin vaihto TSMC->Samsung).
Esim. Polaris-piirit julkaistuun alunperin kesällä 2016, niitä saa vieläkin, tosin valmistus taitaa olla kyllä jo loppunut.
Ja siinä, mitä tuotteita siirrettäisiin Samsungille pitää myös ymmärtää, sekä
1) mikä on tilanne näiden valmistustekniikoiden suhteen sekä TSMCn että Samsungin osalta.
2) mitä uusia tuotteita on oikeasti tulossa sellaisella aikataululla, että niiden siirto Samsungille on tuotekehitysaikataulujen suhteen järkevää
GTX3000-sarjan ongelmien takia porukka luulee, että "Samsungin prosessit on yleisesti ottaen huonompia". Asia ei ole ihan näin yksinkertainen. 3000-sarja vaan valmistetaan muinaisella prosessilla. Se, että sen prosessin nimessä lukee "8nm" ei tarkoita yhtään mitään sen suorituskyvystä tai koosta, se on muinainen prosessi joka on vaan viilattu versio Samsungin "10nm" prosessista joka sekin on paljon isompi kuin esim. Intelin "10nm" prosessi, lähellä Intelin "14nm" prosessia kooltaan ja nopeudeltaan sitä hitaampi.
Listataanpas tässä vähän mitä prosesseja/prosessiperheitä oikeasti kummallakin on tarjolla, ja miten ne suurinpiirtein vertautuvat toisiinsa.
TSMC | Samsung |
| "8nm" muinainen DUV, ei vaihtoehto uusille piireille 2021-2022 |
N7/7P ("7nm") DUV, mutta aggressivisempi multipatternointi. | |
"7nm+", EUV parissa kerroksessa, | "7nm" (EUV) |
"6nm", EUV muutamassa kerroksessa, suunnittelusäännöiltään yhteensopiva "7nm" kanssa | "5nm" (EUV) |
"5nm", EUV useammassa kerroksessa | "4nm" (EUV) |
| |
Eli siis, ainoa uusi prosessi mille AMD voi "vanhoja" tuotteitaan helposti siirtää moinimalistisella tuotekehtiysvaivalla on tuo TSMCn "6nm" prosessi.
Melkein luulen, että amd siirtäisi koko gpu tuotannon samsungille ja cpu tuotteet jäisivät TSMC:n hoteisiin. Ihan vain sillä oletuksella, että cpu puoli on amd:lle se tuottoisampi.
Kuinka paljon Samsungilla sitten on vapaata tuotantokapasiteettia? Tuskin ihan hirveästi...
Jos mietitään AMDn GPU-roadmappia, niin mitä uusia piirejä AMD aikoo myydä seuraavan n. puolentoista vuoden aikana:
* Navi 22. Tulossa ihan juuri TSMNc "7nm" prosessilla. Samsung-versio tulisi vuoden päästä.
* Navi 23. Tulossa tänä keväänä. Samsung-versio tulisi vuoden päästä
* Navi 24. Tulossa tänä keväänä. Samsung-versio tulisi vuoden päästä.
* Navi 31. Tämä on ehkä ainoa, jonka siirrossa Samsungille olisi aikataulullisesti järkeä.