AMD kertoi lisää yksityiskohtia tulevista Ryzen-prosessoreista (Matisse)

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 11.01.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 584
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  AMD antoi CES 2019 -messuilla ensimaistiaiset tulevista 3. sukupolven Matisse-koodinimellisistä Ryzen-prosessoreista, jotka perustuvat Zen 2 -arkkitehtuuriin. Esittely jätti ilmoille kuitenkin monta kysymystä koskien mahdollisia tulevia prosessorimalleja.

  Eniten kysymyksiä uusissa Ryzen-prosessoreissa on herättänyt sen alustalle jäänyt tyhjä tila, johon mahtuisi toinen Zen 2 -pikkupiiri täynnä prosessoriytimiä. Esillä oli kuitenkin vain yhdellä pikkupiirillä varustettu malli, eikä lavalla luvattu muuta.

  Myöhemmissä haastatteluissa Lisa Su kuitenkin vihjasi, että lisää olisi tulossa. PCWorldin mukaan Su totesi yhtiöllä olleen aina ydinmäärässä etua, joten tällä kertaa valittiin tasaväkinen 8 ytimen ja 16 säikeen vertailu. Hän lisäsi vielä piirillä olevan tilaa enemmällekin ja että hän uskoo ihmisten odottavan että heillä olisi yli kahdeksan ydintä. Su kuitenkin muotoili sanansa siten, että ne voi tulkita moneen tapaan, joten voit lukea ne sanasta sanaan alla olevasta lainauksesta.
  Reporter: So during the keynote, somebody messaged me about the core counts on Ryzen…

  Su: So it only took like 30 minutes for somebody [to ask the question]!

  Reporter: So can you give us any indication where Ryzen third-gen is going to be at?

  Su: If you look at the evolution of Ryzen, we’ve always had an advantage in core count, and so in this particular case we wanted to show sort of a head-to-head comparison: eight cores, 16 threads. Some people may have noticed on the package that there’s some extra room.

  Reporter: Yes, we’ve already done the math.

  Su: So there is some extra room on that package. And I think you might expect that we will have more than eight cores. I didn’t say how many more.

  Reporter: And two memory channels will be enough?

  Su: As I said, more to come.​

  Tyhjä tila ja Sun kommentit nostivat jälleen esiin aiemmin netissä pyörineitä väitettyjä tietoja tulevista prosessoreista ja niiden eri mallien konfiguraatioista. Osa väitetyistä vuototiedoista osoittautui kuitenkin nopeasti vääriksi, koska luvatut esittelyajankohdat eivät pitäneet paikkaansa, ja nyt niille on antanut viimeisen niitin Anandtech, joka on saanut AMD:lta varmistuksen, ettei Matissesta tule versiota, jossa olisi kolmantena piirinä I/O- ja prosessoripiirien lisäksi grafiikkapiiri. Yhtiön mukaan Zen 2 -APU-piirejä on tulossa myöhemmin, mutta ne rakennetaan eri suunnittelua käyttäen.

  Samassa yhteydessä AMD:n edustajat varmistivat, että 3. sukupolven Ryzen-prosessorien TDP-arvot tulevat vastaamaan toisen sukupolven prosessoreita. Käytännössä tämä mahdollistaa TDP-arvot 35 watista 105 wattiin.

  Lähteet: PCWorld, AnandTech

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
 2. Threadripper

  Threadripper BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  3 702
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Enemmän kuin 8 ydintä voi toki tarkoittaa 10 ydintä tai 12 ydintä eikä suoraan 16, kuten monessa paikassa on veikattu.
   
 3. rick_james

  rick_james

  Viestejä:
  75
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2016
  Ja ehkä jopa järkevää jättää ydinmäärät esim. 12:een, jotta saadaan yhteensopivuus taaksepäin laajemmaksi emolevyjen osalta?
   
  Threadripper tykkää tästä.
 4. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 584
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Pointti tuossa monitulkintaisuudessa on se, että Su ei itseasiassa sanonut kertaakaan että siihen tulisi enemmän ytimiä, lähimmäs menee "I didn't say how many more". Edeltävä lause on kuitenkin muotoiltu niin, että Su sanoo uskovansa että toimittaja saattaisi odottaa että heillä olisi enemmän ytimiä, ei että voitte odottaa että meillä on enemmän ytimiä
   
  Threadripper tykkää tästä.
 5. BitByte

  BitByte

  Viestejä:
  60
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Jos levylle tulisi toinen ytimiä sisältävä piiri niin mitä todennäköisimmin sen tarvitsisi olla "kalustettu" vastaavalla core-määrällä kuin toinenkin piiri, jotta piirien kuormitus saataisiin tasaiseksi.
  Ja minkä verran mahdolliset yli 8 ytimisimet Rzyen 3k:t söisivät markkinoita TR:ltä...

  Kotikäytössä 8 ytimellä pääsee jo pitkälle myös videokäsittelyssä ja virtualisoinnissa (joista jälkimmäistä itse teen).
   
 6. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 600
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Ei AMD:n pidä pelätä nakertaa omia markkinoita, jos siinä samalla saa vedettyä mattoa Intelin jalkojen alta.
  Jos AMD lähtee Intelin leikkiin, että yli kahdeksasta ytimestä saa maksaa jalan, käden ja puolet sisäelimistä, niin ainoa voittaja on siinä Intel.
   
  Cuthalu, BlackWolf, tle88 ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 7. Mechanical Man

  Mechanical Man

  Viestejä:
  1 045
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eiköhän liene selvää, että 4k sarja on ensimmäinen johon voidaan odottaa gpu chiplettiä mitenkään realistisesti. Kuitenkin juuri oikean tilan jättäminen toiselle cpu chipletille on joko mahtava trollaus tai siihen sellainen on suunniteltu. Tehonkulutusrajat sen sallisi.
   
 8. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 889
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Ihmettelen, jos ei tule 12 (6+6) ja 16 ytimen prosessoreja. Eri asia toki, että millä aikataululla, mutta jo 12 ytimen kuluttajatason prosessorilla saisi mukavasti medianäkyvyyttä.
   
 9. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 662
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Veikkaan, että yli 8 ytimen kuluttajamalleja ei tulla näkemään tänävuonna, van 2020 kun 7nm tuotanto on vakiintunut ja hyviä piirejä on saatu binnattua tarpeeksi kasaan.
  Todenäköisenä pitäisin jopa sitä, että IO-piiri pitää ensin saada shrinkattua, ennen kuin on järkevää julkaista 105W lämpötehobudjetilla yli 8 ytimen mallia. Ja varmaan tulee vain 12 ytimen malli, jottei taistella threadripperin kanssa.

  Jottei kilpailla liiaksi oman tuotannon kanssa, niin veikkaan AM4 saavan 16 ytimisen mallin sitten kun Threadripper 3000-sarja julkaistaan ja siihen tarjotaan minimissään 16 ytimistä mallia. Pienempiä ydinmääriä turha tarjota, kun TR4 kanta kuitenkin tukee vanhempia threadrippereitä ja rikkinäiset ytimet sisältävät piirit voidaan dumpata edullisempiin työpöytämalleihin, jos niitä edes hirveästi tulee (ei tule, kun 7nm tekniikalla 8 ryzen ydintä on kohtuu pieni piiri)
   
 10. Sami Riitaoja

  Sami Riitaoja

  Viestejä:
  162
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2018
  8-ytiminen chipletti on se korkein binnattu, 2*6-ytiminen saadaan aikaan niistä jämäpiireistä. Turha tuhlata täysiä piirejä desktop-puolelle 8-ytimisiin, 8-ytimen desktop-versiokin todennäköisesti tullaan julkaisemaan kahden chipletin versiona jotta päästään hyödyntämään huonoja chiplettejäkin muihin kuin halpoihin 4-ydinmalleihin.

  Ja IO-piirin shrinkkausta ei tulla näkemään ainakaan ennenkuin chipletit on shrinkattu ensin, ei 7nm IO-piirissä 7nm chipletin kanssa ole mitään järkeä.
   
  novoiperkele tykkää tästä.
 11. Sami Riitaoja

  Sami Riitaoja

  Viestejä:
  162
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2018
  Miksi tälläinen vuohotus gpu-chipletistä? Koko chiplet idea on että kalliiisti suunnitellulla valmistusprosessilla voidaan valmistaa mahdollisimman vähäinen määrä piirejä joita voidaan käyttää useammassa eri tarkoituksessa koska minimimäärä piirejä joille 7nm versio kannattaa rakentaa on älyttömän suuri. 7nm iGPU:ton desktop-prosessorin myynti on niin vähäistä että sille ei kannattanut suunnitella edes omaa 14nm versiota joten 7nm-versiolle ei yksinkertaisesti ollut muuta vaihtoehtoa kuin hyödyntää samaa piiriä serveriversion kanssa. APU:n myyntimäärät sen sijaan ovat niin suuret että kannatti valmistaa 14nm oma versio ja varmasti kannattaa valmistaa myös 7nm versio. Monoliittipiiri on parempi vaihtoehto ja jos piirille löytyy markkinat joilla sen suunnitelukustannukset saadaan katettua kannattaa tehdä paras mahdollinen versio eikä chiplettiviritystä.
   
 12. Mechanical Man

  Mechanical Man

  Viestejä:
  1 045
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miksi niin mahdoton ymmärtää lukemaansa.

  Gpu chipletin etu tietenkin olisi vähempi suunnittelutarve apussa. Sellaista ei varmasti ole realistista odottaa ainakaan ennen 4000 sarjaa josko silloinkaan. Ehkä nyt selventää ajatusta eikä tarvi vetää hernettä nenään jostain vouhotuksesta jota en ole tehnyt. Lähinnä itse vouhotat.
   
 13. Sami Riitaoja

  Sami Riitaoja

  Viestejä:
  162
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2018
  IO-piirin päässä on muuten mielenkiintoiset heijastukset......
   
 14. gouca

  gouca

  Viestejä:
  438
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Ylipäätään ihan hatunnoston arvoinen suoritus, ettei mennä lupailemaan tyhjiä.
   
 15. tomih

  tomih

  Viestejä:
  499
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Toivottavasti yli 8, jotta intel saadaan painostettua lisään kuluttajaluokaan ytimiä -> softatalot pakotettu optimoimaan koodiaan
   
 16. gouca

  gouca

  Viestejä:
  438
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Jos (viihde)softatalot eivät saa edes nykyisiä ytimiä hyötykäyttöön, koska kehitysmaiden massat raahaavat perässä 1-4 ytimellä, mikä pakkomielle porukalla on saada lisää ja lisää ytimiä? Hyötysoftissakaan usein pelkkä ydinten lisäys ei auta, vaan rinnalle tarvitaan muita resursseja, esim. muistia.
   
  Dessu tykkää tästä.
 17. yberkurko

  yberkurko

  Viestejä:
  782
  Rekisteröitynyt:
  01.02.2017
  Toivottavasti en ole ainoa, joka on näkevinään tuossa kuvassa ikäänkuin paikan toiselle chipletille (siis piirilevyn pinta näyttää erilaiselta juuri sopivalta alalta, sopivalla kohtaa).
  Tuo Su:n viimeinenkin toteamus muistikaista kysymykseen on sekin vähän kiusoitteleva ja voidaan tulkita jopa niin, että muistikaistoja voisi tulla lisää.
  Olisikohan mahdollista, että on kolmas muistiohjain laitettu ja uuden piirisarjan emoissa tuo mahdollisuus ja vanhemmilla rajoitettuna kahteen muistikaistaan?
  Kuulostaisi hieman hurjalta, mutta eihän AMD:n oikeasti tarvitse pelätä kannibalisoivansa thread ripperiä, kun sen valmistuskustannukset huomioiden kalleimmissa ryzeneissä lienee melko sama katetaso, ellei parempi, kuin alapään threadrippereissä.

  Eiköhän sieltä ainakin lisäytimiä tule :)
   
 18. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 662
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Tottakai, mutta kaikki 8 ytimisenä toimivatkaan sirut eivät ole yhtäläisiksi luotuja. Jos kuvitellaan, että tulee 12 ytiminen malli malliston kalleimmaksi, niin siihen aivan varmasti käytetään parhaita piirejä niin, että osa ytimistä on kytketty pois koska
  1) boost kellontaajuus on saatava mahdollisimman korkeaksi (luultavasti tasolle, johon kaikki ehjät sirut eivät kellotu)
  2) peruskellontaajuus on saatava suht lähelle 8 ytimisten peruskellontaajuutta.
  3) se on halo-tuote, eli siihen kannattaa ehdottomasti panostaa kaikki mahdollinen

  Näiden saavuttaminen yhdessä vaatii erinomaisia piirejä. Toki osittain rikkinäisetkin piirit voivat olla toimivien ytiminen osalta erinomaisia.

  Ensinnäkään sekundaa ei tulla n. 75 neliömillimetrin piirillä pitäisi aivan hirveästi tulla ja toisekseen nuo 4 ja 6 ytimiset menevät kyllä kaupaksi ihan ok, joten niitä viallisia piirejä saadaan kyllä sinne lätkittyä.

  Ja noita rikkinäisiä/vajaita piirejä saadaan kyllä menemään myös aimo kasa sinne rome/epyc/threadripper-alustalle, koska jokaisessa prosessorissa on sama määrä piirejä, riippumatta kuinka montaa ydintä käytetään. Ekan sukupolven Threadrippereisä oli jokaisessa 4 piiriä, vaikka kyseessä olisi ollut 1900X malli, eli 8 ytiminen halvin versio.

  Nyt en ymmärrä, miksi ei muka? Siis heti kun 7nm on tarpeeksi kapasiteettia ja sillä on niin paljon edullisempaa valmistaa kuin 14nm, että sillä saadaan kuoletettua shrinkauksen kulut (piirin suunnittelu ja testaus uudelle tekniikalle, maskit, muutokset prossun interproselle jne).

  Syy, miksi IO-piiri tehdään tuolla 14nm prosessilla lienee pääasiallisesti se, että se epyc-prossujen IO-piiri on niin valtava, että se ensinnäkin veisi merkittävästi valmistuskapasiteettia itse ytimellä pois ja sillä voisi olla uudella prosessilla melko kehnot saannot, koska se on niin iso. Toki kyse voi myös olla jostain sopimusteknisestä seikasta, mutta löisin rahani ihan yksinkertaisesti kapasiteetille.

  Työpöytäryzenin IO-piiri voitaisiin varmaan tehdäkin 7nm prosessilla kapasiteetin ja saantojen puolesta, mutta se taitaa olla ihan suoraan vaan joku leikattu osio isosta IO-piiristä
   
  Threadripper tykkää tästä.
 19. Nutti

  Nutti

  Viestejä:
  105
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ilman muuta sieltä tulee 12- ja 16-corelliset versiot. Johan niistä on mallinimet ja TDP arvot vuodettu. Tuossa on aivan selvä paikka toiselle piirille ja tuo yksi chiplet on strategisesti aseteltu noin, kun siellä on johdotukset tohon kohtaan. Chipletteja on vain yksi joten toinenkin on 8-ytiminen. Threadripperiä tämä ei uhkaa, kun siinä on 32 corea ja tulevaisuudessa vielä enemmän. AMD:lla on noin vuoden aikaikkuna päihittää Intel, joten kyllä nää on nopeessa tahdissa tulossa markkinoille. AMD haluaa pitää toisenkin shown tänä vuonna, siellä sitten esitellään Navi ja 16-coren desktop siru. Eiköhän nuo H2 tule ulos. Mitäs ihmeellistä kahdessa chipletissä on, kun niitä on Epycissa jo 8 kpl? :D
   
 20. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 262
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Riippunee ihan saannoista. Ryzenistähän kiersi huhuja, että saannot olivat niin korkeat, että jämäpiirejä ei juuri tullut ja suurin osa niistä vähä coreisimmistakin malleista tehtiin sen takia täysistä piireistä.
   
 21. Jerry Wires

  Jerry Wires

  Viestejä:
  255
  Rekisteröitynyt:
  11.04.2018
  Saattaahan se olla että niillä on suunnitteilla esim. 12 ytiminen mutta siten et toi 8 ytiminen piiri korvataan yhdellä 12 ytimisellä. Ja mitä tulee tuohon tyhjään tilaan nytten niin veikkaan että ei ole kovin tyhjä nytkään, useassa kerroksessa esim. signalointia.

  Edit: Näyttää siltä että kesällä saa tämä wanha i7 väistyä ja tilalle ryzeniä. Onhan noi intelin hinnat lähteneet niin lapasesta...
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019
 22. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 262
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei ole tulossa 12-ytimistä core chiplettiä ainakaan tähän generaatioon. Tuo 8-coreinen on käytössä tai tulee käyttöön kaikkiin AMD:n prosessoreihin APUja lukuun ottamatta. Ja sitä tuotetaan todennäköisesti jo nyt koko ajan niin kovalla tahdilla kuin pystytään, koska ensimmäisenä ulos tulevat EPYC Rome prosessorit ja niissä on jokaisessa monta CPU chiplettiä.

  Ja on se tila tyhjä, koska sieltä puuttuu se itse piiri eli se tila ei ole hyötykäytössä.
   
  Cuthalu, hkultala ja mRkukov tykkäävät tästä.
 23. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 508
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Muistikaistaa tulee lisää kun siirrytään seuraavaan prosessorikantaan... ehkä... am4 jatkaa 2020 saakka, joten ennen sitä ei tule nelikanavaista muistia koska ne eivät toimisi aikaisemmilla piirisarjoilla. Intel voi hypätä, koska se vaihtaa piirisarjaa ja kantaa melkein joka vuosi. Amd pitää saman kannan pitkään.
  Luultavasti nelikanavaisuus nostaisi myös hintaa joten saattaa olla että am5 on edelleen kaksikanavainen.
  Eli 2021 jotain tapahtuu, mutta mitä jää nähtäväksi. Ehkä vain ddr5 ja kaksikananvaisena. Se on oma veikkaus. Se saattaa hyvinkin riittää.
   
 24. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 713
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo mutta alkuperäistä ryzeniä ei tehty bleeding edge valmistusprosessilla. Nyt amd käyttää prosessia jossa reippaasti hulnommat saannot ja laatuvaihtelua. Siksi tuo yksi chiplet kaikkiin on täydellinen, kun voidaan valita mitkä osat menee mihinkin.

  12 ytimistä chiplettiä ei todellakaan ole tähän generaatioon tulossa.

  Seuraava kanta on varmaan se am5 jossa ddr5 tuki. Siihen asti amd pyrkii pitämään saman kannan, koska sillä voi kettuilla intelille.
   
 25. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 262
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mutta bleeding edge prosessista huolimatta AMD:llä on etuna se, että CPU chiplet on suhteellisen pieni mikä parantaa aina saantoja. Intelillä homma on monta kertaluokkaa hankalampi, koska piirit ovat paljon isompia ja koko piirin on silti toimittava.
   
 26. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 438
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyse ei sinänsä ole siitä että juuri tällä hetkellä käyttäjät tarvitsisivat (suurin osa käyttäjistä) päälle 16Gb keskusmuistia tai päälle 6 ydintä prosessorissa.

  Uskoisin että AMD:lta olisi järkevää tuoda myyntiin 12 JA 16 ytimellinen prosessori koska juuri nyt he ovat saaneet ja saavat lisää positiivista mediaa sekä hiljakseen lisää kuluttajamarkkinoiden siivua prosessorien myynnistä.

  Juuri siksi että he tarjosivat ensimmäisenä päälle 4-ydin/8-säie prosessoria joka sai vanhat jäärät päivittämään Sandy Bridge prosessoreistaan tai innostuneet 7700K prosessoreistaan.

  Nyt Intel on tuonut vihdoin 8-ydin/16-säie prosessorit myyntiin (eivät kummasti enää puhu siitä miten peruskäyttäjät eivät TARVITSE tai HALUA päälle 4-ydin prosessoreita kuten tekivät monia kertoja tässä noin 10v aikana eli noin Q6600 julkaisusta eteenpäin.)

  Eli uskallan väittää että jos vuoden 2019 aikana AMD julkaisee 12 ja 16-ydin/24& 32-säie prosessorit myös Intel lähtee (hieman myöhässä mutta lähtee kuitenkin) leikkiin mukaan.

  Samaten uudet seuraavan sukupolven pelikonsolit tulevat saamaan huomattavaa tehobuustia, puhutaan luultavasti vähintään 4K, ehkä 8K tehoista ja VR:stä jolloin myös PC:lle tehtävät pelit alkavat hyödyntämään useampia prosessorin ytimiä vaikka toki edelleen indie pelejä tehdään missä käytetään vain yhtä ydintä.
   
  Cuthalu tykkää tästä.
 27. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 262
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos AMD pistää ne 12 / 16 coreiset kuluttajaprosessorit (Threadripper ei ole tarkalleen ottaen enää perus kuluttajaprosessori) ulos, niin Intelin on pakko vastata siihen jo uskottavuuden takia. Ja se on sille kova pala se, koska sillä ei ole chiplet rakennetta jolloin joka piiri tulee melkoisesti AMD:n tekemiä kalliimmaksi. Intelin katteet tulevat romahtamaan noiden piirien osalta. Tuo chiplet aiheutti taatusti Intelin suunnassa kylmää hikeä, koska heillä ei ole sitä ja kilpailija on selvästi saanut sen toimimaan. Ja se laskee tuotantokustannuksia minkä lisäksi se tekee piirien rakenteesta paljon joustavamman kun chiplettejä voidaan lisätä kohtuuden rajoissa miten halutaan.

  Odotettavissa on jonkinlainen paniikkiveto Intelin suunnasta, koska alle puolessa vuodessa sen nykyisen tuotepaletin heikkouksia ei saa korjattua.
   
  Cuthalu, Härkönen ja Taneli- tykkäävät tästä.
 28. Mechanical Man

  Mechanical Man

  Viestejä:
  1 045
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Suurin etu mitä näen koko chiplet asiassa on se, että core ja io on saatu käytännössä kokonaan omiin kehitysprosesseihinsa. DDR5 tulemisesta riippuen vain IO päivittämällä ydinten pysyessä samana voidaan tuoda uudelle kannalle nopeammin prosessorit. Toisaalta voidaan tehdä myös "midlife" päivitys jossa päivitetään IO piirin viivanleveyksiä ja korjataan ongelmia jos niitä havaitaan. Jatkossa luo loistavan mahdollisuuden eri palikoiden yhdistelyyn ja myyntiin custom puolelle (konsolit), sama cpu core mutta eri gpu ja eri io, tarvittaessa vaikka isolla L4 muistilla.
   
  WanhaPatu, Cuthalu ja Jooga tykkäävät tästä.
 29. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 713
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo on toki suuri etu, mutta suurin etu chipletissä on se että saadaan uudella valmistusprosessilla tavaraa myös parhaisiin servereihin. Eli ei tarvitse rakentaa jättimäistä monoliittiä, kuten intelillä.

  Intelin 10nm tarvitsisi myös chipletit. Nythän intel myy yhtä 2 core 10nm tuotetta. Tälle vuodelle lupasivat jo 4 core läppärit. Ensi vuodelle tulee varmaan 8-12 core työpöydät ja 2020-2021 paikkeille sitten lopulta ne monoliittiset jätti serveriprossut. Samaan aikaan amd paukuttaa samoja pieniä chiplettejä ja "liimaa" niistä maailman nopeimmat serveriprossut ja kohta myös nopeimmat(?) työpöytäprossut.
   
  Härkönen ja Wibe tykkäävät tästä.
 30. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 600
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Cinebench tehonkulutuksen perusteella neljä lisäydintä mahtuisi mukaan heittämällä ilman pienintäkään huolta tehonkulutuksesta.
  Varsinkaan verrattuna "95W" Inteliin.
  Uncoren kulutuskaan ei nouse ollenkaan samaa tahtia ytimien määrän kanssa, niin voisi kulutus jäädä 12 ytimellä siihen oikeaan 95 wattiin.

  I/O piirissäkin on sellaista mikä ei niin paljoa pienemmästä viivanleveydestä hyödy.
  Joten tulee kestämään vähän aikaa, että se on kannattavampaa tehdä 7nm:llä.
  Jolla tuskin on hetkeen halpaa ylijäämäkapasiteettia AMD:n siirtäessä näytönohjainvalmistustakin sille.

  Ja kahdeksaan ytimeen jääminen olisi se mitä Intel taatusti rukoilee AMD:ltä.

  Taidat olla kovasti Intelin puolella kuin näin paljoa eteenpäin menon jarruttamista haluat AMD:ltä?
   
 31. Sami Riitaoja

  Sami Riitaoja

  Viestejä:
  162
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2018
  Siis 7nm piiriversiot maksaa niin älyttömän paljon että AMD:llä ei ole varaa tehdä kovin montaa eri piiriversiota. Ja se piirin tuotantoon saaminen maksaa suurinpiirtein samanverran oli sillä mitä vain, AMD:llä on semi-custom piirejä saatavilla eli kaikki mitä AMD:ltä kullekin valmistusprosessille on saatavilla saadaan edullisesti samaan pakettiin, kustannuksiksi jää lähinnä vain piirin hiominen sarjatuotantoon - ts maskikustannukset. AMD:llä oli itsellään varaa vain kahteen 14nm prosessoriversioon, 7nm:llä ei varmasti tehdä yhtään ylimäräistä versiota.

  Eli jos tehdään 7nm-IO piiri niin siihen ei maksa kovinkaan paljoa tunkea samaan pakettiin myös CPU-ytimiä ja saada SOC-piiri pelkän IO-piirin sijasta.

  Ja ne 14nm piiriversiotkin ovat AMD:lle kalliita, hyvin pitkälti näyttää siltä että Romen IO-piirikin on suunniteltu niin että se voidaan jakaa 4:ksi destop-version IO-piiriksi jolloin desktop-versiolle ei tullut yhtään ylimääräisiä maskikustannuksia ja itse IO-piiritkin taidetaan saada liki serveriversion massiivisen IO-piirin tuotannon sivutuotteena. Huhut siitä että dekstop-ryzen2 oli kai lähtöisin GF:ltä tulleesta tiedosta että valmistuksessa ei ole kuin yksi IO-piiriversio.
   
 32. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 662
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Kyllä minä HALUAN sekä AMD:ltä ja Inteliltä ja mielellään joltain kolmanneltakin taholta 16-ytimisen 5ghz prossun tänään kuluttajaystävälliseen hintaan, mutta se on eri mitä tulen saamaan...

  AMD tietää täsmälleen mitä Intelillä on tarjolla 2019: hinnat ja suorituskyky ovat tarkalleen tiedossa, saatavuus saattaa hieman parantua vuoden edetessä. Jos AMD julkaisee kesällä markkinoiden suorituskykyisimmän 8-ytimisen prosessorin (jota vieläpä on saatavilla ja vieläpä 9900K:ta halvemmalla), niin sen ei useaan kuukauteen kannata puhua mitään isommista ydinmääristä, koska se vain jarruttaisi oman markkinajohtajan myyntiä, sekä tietysti myös Threadripper voisi ottaa osumaa.

  Loppuvuodesta kun iso läjä 8-ytimisiä malleja on myyty saadaankin sitten uusi hype päälle 12 tai jopa 16-ytimisten vekottimien ympärille ja saadaan parhaimillaan myytyä samalle porukalle kaksi saman sukupolven prossua!

  Intelin hankalasta tilanteesta johtuen AMD:llä on varaa julkaista keskitason tuote ensin Intelin parasta vastaan ja kun se lehmä on lypsetty, niin lyödä lisää pökköä pesään ja jo etukäteen vastata 2020 Inteliltä tulevaan haasteeseen
   
 33. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 662
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Kuitenkin jollain tuotannolla se ROI on positiivinen, oli kyse kuinka kalliista suunnitteluprosessista tahansa, koska piirin tuottaminen säästyneen piipinta-alan johdosta on halvempaa (tällä hetkellähän se tuskin on, kun 14nm on hidas vanha prosessi ja 7nm tuotannosta voidaan pyytää suorituskykypreemiota).

  7nm IO-lastua näille prossuille vastaan toki sotii se fakta, että 2020 tai 2021 AMD julkaisee DDR5 muistia käyttävän alustan, jolle on siis suunniteltava uusi piiri kuitenkin. Se lienee suunnitellaan alun alkaenkin 7nm prosessille (jollekkin low performance variantille siitä). Kovin jäisi siis lyhyeksi tän nykyisen lastun shrinkin elämä, jolloin se ei ehtisi maksaa itseään takaisin
   
 34. Sami Riitaoja

  Sami Riitaoja

  Viestejä:
  162
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2018
  7nm tuotanto on ja tulee olemaankin kalliimpaa per transistori kuin 14nm piirien. EUV voi muuttaa tilannetta mutta se ei ole vielä ajankohtaista. IO ei myöskään skaaladu valmistusprosessin pienenemisestä, eli 7nm IO-piiri ei olisi juurikaan 14nm versiota pienempi, etu 7nm versiosta olisi että sinne saataisiin lisää ja nopeampia transistoreja.
   
 35. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  2 889
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Sekä Samsung että TSMC ovat ilmoittaneet, että 7 nm EUV-prosesseissa on jo riskituotanto päällä, ja huhutaan, että NVidian ensi vuoden piirit tehtäisiin tuolla Samsungin prosessilla. Ei tarvitse siis ilmeisesti kovin kauaa odotella.
   
 36. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 713
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  "Samat tehot kuin intelillä ja 9kk myöhässä." Tuollaista kommenttia tulisi jos amd julkaisisi 9900K tasoisen "huippu"prossun kesällä. Kyllä amd on tuomassa vähintään sen 12 corea kesälle. Todennäköisesti myös 16 corea.

  Se että porukka innostuisi päivittämään, ja nimenomaan amd:hen, olisi amd:n kannalta parasta. Ei se että junnataan ja tahallaan hidastellaan ja eletään Intelin tahtiin. Jos/kun mahdollisuus iskeä kilpailijaa oikein kunnolla yli 8v tauon jälkeen, se todellakin kannattaa. Ei silloin aleta himmailemaan ja "miettimään Threadripperin myyntejä". Ehkä paskin syy olla tuomatta 16 corea Ryzeniin. :D
   
  tle88, Cuthalu, Härkönen ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 37. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 438
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä on kyllä totta. Itse olen tavallaan tottunut että päivitys tehdään 5+ vuoden välein mutta monihan päivittää noin vuoden välein ja ne joilla jo on ns. parasta mitä löytyy alta (9900K) eivät taatusti lähtisi päivittämään prosessoriin mikä olisi "yhtä hyvä" kuin heillä jo käytössä oleva. Mutta jos tulisi tuplasti ytimiä varmasti siirtyisivät AMD:n käyttäjiksi.

  Oikeastaan tuo "noin vuoden välein" on myös väärä termi koska täältäkin foorumilta löytyy porukkaa joka on ehtinyt ostaa varmaan 3 prosessoria 6kk sisään ja ollut käytössä Inteliä, AMD:tä ja taas Inteliä.
   
 38. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 110
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kovin on myös vääristynyt se käsitys mitä sinne keskimääräseen pelikoneeseen ladotaan raudaksi.

  No ei oo 500 euron prosessoreja kuin aivan murto-osassa tapauksia. Sanoisin et kuluttajakoneita työkseni kasanneena se tyypillisin pelikoneen prosessori menee haarukkaan 150-300 euroa. Ja saman verran näytönohjaimeen. Koko kone koottuna ja asennettuna alle tonnin.
   
  TeeDee ja ratkakapu tykkäävät tästä.
 39. kime1980

  kime1980

  Viestejä:
  206
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  En nyt ymmärrä mikä himo porukalla on noihin ytimiin eikö se ole ihan sama vaikka olisi 1-ydin prossu jos toimii nopeasti.
   
 40. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 110
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  ipc.png

  Koska kellotaajuudet ei ole kasvaneet enää aikoihin merkittävästi ja single core IPC kehityskään ei päätä huimaa vrt aika ennen 2000 lukua. 5 GHz hipovia 24/7 kelloja saatiin jo sandy bridgellä joka on kuitenkin 2010 luvun tuote jo, 9 vuotta sitten.

  Dramaattisimmat laskentatehon kasvatukset tapahtuu juuri rinnakkaislaskentakapasiteetilla nykyään :)
   
  Niko, TeeDee ja BlackWolf tykkäävät tästä.
 41. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 438
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Totta, pitkään se oli noin 10 000mk, myöhemmin noin 1000€ millä sai "hyvän" pelikoneen. Mutta jos nyt katsoo ns. keskitason näytönohjainten hintoja (eli niiden jotka vastaavat tehoiltaan entisen sukupolven parasta korttia) huomataan että kas, 1080TI korttia vastaavan kortin hinta on helposti päälle puolet tuosta 1000€ budjetista.

  Nyt jos nopeasti katsoo mitä saadaan kasaan 150€ näytönohjaimia katsoessa päädytään:
  KFA2 GeForce GTX 1050 OC -näytönohjain, 2GB GDDR5 (149€)
  Tai:
  Sapphire Pulse Radeon RX 550 -näytönohjain, 4GB GDDR5 (149€)

  Samaten 150€ hintaisia prosessoreita jos katsoo on vaihtoehtoina:
  AMD FX-8350 -prosessori, AM3+, 4GHz, 8MB, 8-Core, 125W (144.90€)
  Mikäli annetaan hinnan hieman "pompsahtaa" ja tahdotaan AM4 kanta löytyisi:
  AMD Ryzen 5 1600, AM4, 3.2 GHz, 6-core, Boxed (159€, huomattavasti järkevämpi sijoitus)
  Tai:
  Intel Coffee Lake i3-8100, LGA1151, 3.6 GHz, 6MB, Boxed (149€)

  Nyt siis olisi Intel + Nvidia pelaajalle koossa:
  Geforce GTS 1050 OC näytönohjain + i3 8100 prosessori (missä cooleri)
  AMD pelaajalle:
  Radeon RX 550 näytönohjain + R5 1600 (missä cooleri)

  Molemmille noin 700€ jäljellä millä pitäisi saada näyttö, emolevy, virtalähde, muistit, kiintolevy, näppäimistö+hiiri, ehkä jotain äänipuolta (varmaan halvin kuuloke ja äänikortti yhdistelmä ellei emossa toimivaa integroitua) jne.

  Tiedä sitten miten tehokkaita pelejä noilla kokoonpanoilla saisi pyöritettyä?

  Ei se valitettavasti ole. Jos nyt miettii niitä jotka ostivat core 2 duo e8400 ja kellottivat sen 4GHz vs niitä jotka ostivat Core 2 Quad Q6600 niin pelkästään 2 ytimen ero (vaikka Q6600 olisi ollut kellotettu vain noin 3GHz) oli huomattava prosessorin pitkäikäisyyden kannalta.

  Nykyisin jos yrittää tehdä edes nettisivujen selaamista core 2 duo e8400 prosessorilla on suurissa vaikeuksissa. Siinä on kuitenkin siis 2 ydintä jotka "toimivat nopeasti".
   
 42. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 110
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä sitä i3/i5 tai R5 + 1050 tai 1060 konetta menee ihan helkkaristi verrattuna johonkin järeämpään prossuun ja vaikka 1080 kortteihin verrattuna.
   
 43. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 662
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Juu ei, mutta jo 8700K:n käyttäjä saattaisi vaihtaa tuosta, puhumattakaan vanhemmista max 4c/8t prossuista päivittäjät.

  9900K maksaa 600€, AMD:n 8 ytiminen lippulaiva 350€ pintaan (ja yhtä hyväksi kellotetava "budjetti"malli 300€).
   
 44. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 628
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan täysin en tätä allekirjoita, sillä ihan hyvin oma e8500 SER-kone pelasi perus nettiselauksessa. Samoin 2C/4T läppäritkin tuntuvat pelittävän ihan ok.
   
 45. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  524
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Pelittäähän ne, kun Intelin takia kehitys on junnannut käytännössä paikoillaan. 12v vanha Q6600 on perus koneeseen tänäänkin ihan hyvä prosessori ja pieksee monia noita läppäreitä mennen tullen ja palatessa. Samalta piirisarjalta xeonit ja q9450 jne. pyörittää jopa pelejäkin.

  Kiitos AMD:n, niin nyt kun alkaa piin rajat tulemaan vastaan ja enää ei oikein IPC laske, eikä kellotkaan tuosta 5 gigasta varmana enää hirveästi nouse, niin pakko siirtyä moniytimisiin. Aika samalla kaavallahan tämä touhu on mennyt viimeiset vuodet kuin meni ennen duoja, eli pikkuhiljaa kellot nousee ja viivanleveys laskee ja sieltä tulee se teho. Sitten alkoikin tulla katto vastaan ja piti keksiä muuta, niin laitettiin kaksi ydintä, sitten neljä jne. Kohta vain on tämäkin polku jo kuljettu. Intel olisi toki mielellään tehnyt 5% parannus prosessoreitaan vaikka seuraavat 20 vuotta jos se heistä olisi kiinni.
   
  FlyingAntero tykkää tästä.
 46. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 262
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ei valitettavasti ole. Kellotaajuuksia ei pysty nostamaan loputtomasti ja IPC:n nosto on sekin varsin vaivalloista ja hidasta, joten ylivoimaisesti nopein ja helpoin tapa saada lisää tehoa on lisätä ytimiä. Lisäbonuksena tuossa on se, että jos joku ohjelma Windowsissa hyydyttää sen yhden coren syystä tai toisesta, niin koko Windows ei hyydy kun muita coreja voidaan käyttää sen tilalla ja rinnalla. Tällä saadaan aikaan paljon joustavammin toimiva järjestelmä.

  Toki ohjelmien säikeistys on paljon hankalampaa kuin kaiken koodaaminen yhdelle ytimelle, mutta lopputulos on kyllä sen väärti. Aikoinaan oli esimerkiksi olemassa käyttöjärjestelmä nimeltä BeOS. Se säikeisti suunnilleen kaiken. Kun konetta kuormitti raskaasti se vain hidastui, mutta jumiintumaan sitä ei saanut oikein millään. Samaan aikaan Windowsissa yksi heikosti toimiva ohjelma sai koko koneen jumiin. Ja BeOS osasi jo silloin ottaa ilon irti useammasta coresta, tosin tuki taisi loppua kahdeksan kohdalla.
   
  BlackWolf ja debuggeri tykkäävät tästä.
 47. jive

  jive

  Viestejä:
  670
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Mielenkiintoinen tämä keskustelu säikeiden määrästä ja ytimien tarpeesta. Omassa koneessa taisi olla joku 10k säiettä ajossa kun viimeksi katsoin. Ehkä siitä riittää pureskeltavaa useammallekin ytimelle. Aiheeseen liittyen vähän turha uutinen kun tätäkin haastattelua käsiteltiin aiemmassa CES key note säikeessä.
   
 48. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 584
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Samoihin aiheisiin liittyviä uutisia tulee aina, olisi aika tavalla hiljaisempi etusivu jos se olisi peruste jättää uutinen kirjoittamatta että asiasta on jo keskusteltu jossain ketjussa. Hiljaisempi etusivu vaikuttaa taas liikenteeseen, käyttäjämääriin jne jne ja lopulta rahaan.
   
 49. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 081
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuosta murehtimisessa ei ole järke kun se on hyvä jo Zen1 versiossa ja se on siitä tietenkin jonkinverran parantunut eli se on pakosta hyvä edelleenkin myös Zen2 versossa.
   
 50. Seppo77

  Seppo77

  Viestejä:
  1 043
  Rekisteröitynyt:
  20.06.2017
  Toivottavasti yhden ytimen suorituskyky olisi hyvä vihdoinkin.
   
  Wibe tykkää tästä.