AMD julkaisi uudet Radeon Software Adrenalin Edition -ajurit näytönohjaimilleen

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 12.12.2017.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 257
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  AMD on julkaissut jokavuotisen merkittävän ajuripäivityksensä. Seuraavan vuoden ajan yhtiön näytönohjainajurit tunnetaan nimellä Radeon Software Adrenalin Edition. Adrenalin-nimen kerrotaan tulevan erityisen kauniin värisestä Adrenalin-ruusulajikkeesta.

  Radeon Software Adrenalin Edition -ajureiden merkittävimmät uudistukset ovat kaksi täysin uutta ominaisuutta: Radeon Overlay ja AMD Link.  Radeon Overlay lisää peleihin näytön sivuun ilmestyvän Overlay-ikkunan, josta on mahdollista seurata suorituskykyä sekä hallita useita ajureiden ominaisuuksia kesken pelin. Hallittavia ominaisuuksia ovat ReLive-videonauhoitus, tehonkulutusta optimoivat Chill ja Frame Rate Target Control (FRTC) sekä FreeSync- ja väriasetukset.

  AMD Link on puolestaan uusi sovellus älypuhelimille ja taulutietokoneille. Androidia ja iOS:ää tukeva sovellus kommunikoi tietokoneen kanssa WiFin välityksellä ja se mahdollistaa suorituskyvyn seurannan sekä ReLive-nauhoitusominaisuuksien hallinnan puhelimen tai taulutietokoneen kautta. Lisäksi sovellus tarjoaa AMD:hen liittyvää uutisointia ja ilmoituksia ajureiden versiopäivityksistä.  Radeon Software for Linux tuo käyttäjille yhden paketin, joka sisältää sekä avoimeen että suljettuun lähdekoodiin perustuvat ajuripaketit. Käyttäjät voivat paitsi valita kuluttaja- (AMDGPU) ja ammattilaisajureiden (AMDGPU-PRO) välillä, myös valita parhaat palat avoimista ja suljetuista ajurikomponenteista oman makunsa mukaisesti.

  AMD tuo samaan syssyyn myös saataville avoimeen lähdekoodiin perustuvan Vulkan-ajurin Linuxille. Vulkan-ajurin luvataan tuovan nopealla aikataululla tuen uusille näytönohjaimille ja mahdollisuuden käyttää Radeon GPU Profiler -työkaluja. Ajuri helpottaa lisäksi AMD:n omien Vulkan-laajennosten käyttöönottoa. Avoimen lähdekoodin luonteen vuoksi myös ajureihin voidaan sisällyttää myös kolmansien osapuolien tarjoamaa koodia.

  Paneudumme toisessa uutisessa tarkemmin ajureiden päivittyneisiin ominaisuuksiin sekä luvattuihin suorituskykyparannuksiin.

  Lataa AMD:n uudet ajurit täältä

  AMD Link Google Play Storessa

  AMD Link Apple App Storessa

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä

  [​IMG]

  Uutisoimme erillisessä uutisessa jo AMD:n uusien Radeon Software Adrenalin Edition -ajureiden täysin uusista ominaisuuksista sekä Linux-päivityksistä. Tässä uutisessa paneudumme ajureiden suorituskykyyn sekä päivitettyihin ominaisuuksiin.

  Vaikka AMD:n mukaan uudessa ajurijulkaisussa ei ole mukana mitään erityisiä suorituskykyparannuksia, niissä on parannettu selvästi ajureiden aiheuttamaa latenssia. Esimerkkipeleissä latenssit paranivat pelistä riippuen 4 – 9 millisekuntia verrattuna 17.11.1 -ajureihin. Suorituskyky on parantunut puolestaan viidessä testipelissä 10 – 19 %, mutta niissä verrokkina on ensimmäiset Radeon Software Crimson ReLive Edition -ajurit vuoden takaa.

  AMD laskee suorituskyvyn alle myös tuen Multi-GPU-konfiguraatioille reunattomassa ikkunatilassa (Borderless Windowed), kunhan käytössä on Windows 10 ja ohjelma käyttää joko DirectX 9-, 10- tai 11 -rajapintaa. FRTC-ominaisuuteen on lisätty tuki Vulkan-rajapinnalle ja louhijoiden suosima laskentaan keskittyvä Compute-ajuriprofiili on nyt vakiona mukana kaikissa ajureissa kytkimen takana. AMD:n mukaan ajuriprofiili parantaa suorituskykyä Ethereum-louhinnassa parhaimmillaan 15 % ja vaikka virallista lausuntoa sen vaikutuksesta pelisuorituskykyyn ei ole dioissa mukana, kertoi AMD:n edustaja ennakkoon pidetyssä lehdistötilaisuudessa sen olevan luultavasti noin 5 – 10 %.

  Radeon WattMan -ylikellotusominaisuuteen on lisätty tuki erillisille profiileille. Käyttäjä voi luoda ja tallentaa koneelleen useita erilaisia profiileita sekä jakaa niitä muiden käyttäjien kanssa. Radeon Chill -ominaisuuden pelitukea on puolestaan lisätty lähes kaikkiin peleihin. Aiemmin ominaisuus toimi ns. whitelistin perusteella, eli sitä pystyi käyttämään vain AMD:n hyväksymissä peleissä, mutta Adrenalin Editionista lähtien yhtiö siirtyi käyttämään ns. blacklistia, eli ominaisuus toimii kaikissa peleissä, ellei sitä ole erikseen estetty. AMD:n mukaan Radeon Chill -päivitys oli toiseksi kysytyin päivitys ajureihin.

  Käyttäjien puolella kaivattiin eniten päivitystä Enhanced Sync -ominaisuuteen. Adrenalin Editionin myötä ominaisuus on nyt tuettu kaikilla GCN-arkkitehtuureihin perustuvilla näytönohjaimilla. Uutta on myös tuki Vulkan-rajapinnalle, kannettavien erillisnäytönohjaimille, Multi-GPU-konfiguraatioille sekä Eyefinity-näyttöteknologialle. FreeSync-ominaisuutta on puolestaan päivitetty lisäämällä ajureihin mahdollisuus kytkeä se päälle tai pois päältä pelikohtaisesti, jonka lisäksi sitä voidaan hallita myös kesken pelisession Radeon Overlayn kautta.

  Radeon ReLive -ominaisuudet ovat saaneet jälleen osakseen isoja päivityksiä. Uusi Connect-välilehti yhdistää alleen tehtyjen nauhoitusten hallinnan, jakamisen ja mahdollisuuden pienimuotoiseen videoiden muokkaukseen. ReLive tukee jakamista Facebookiin, YouTubeen, Twitchiin, Stage Teniin, Twitteriin, Sina Weiboon, Youkuun sekä Mixeriin.

  Reliven kautta nauhoitettuihin videoihin on nyt mahdollista liittää videota kuvatessa käydyt chat-keskustelut Twitchistä, Facebookista, Mixeristä ja YouTubesta, mikä lienee ainakin streamejaan jälkikäteen muualla jakaville tervetullut ominaisuus. Streamaamista on parannettu myös Chroma Key -tuella, mikä mahdollistaa taustan häivyttämisen webbikameran kuvasta, jolloin itse pelistä näkyy ruudulla enemmän.

  AMD ei ole unohtanut suorituskykyäkään ReLiven osalta, vaan Adrenalin Edition leikkaa jo entuudestaan pienen tiputuksen suorituskyvyssä parhaimmillaan alle puoleen 17.11.1 -ajureihin verrattuna. ReLiven tukemaa pelikirjoa on puolestaan laajennettu Vulkan-rajapinnan tuella ja ikkunassa pelaavia lämmittää vain tietyn ikkunan sisällön nauhoittaminen reunattomaksi videoksi. Nauhoituksissa voi erotella mikrofonin ja pelin äänet erillisiksi ääniraidoiksi ja kuvan tallentaminen on tuettu nyt myös Eyefinity-näyttökonfiguraatioilla.

  Kirsikkana kakun päällä AMD tuo kolme uutta teemaa, RX-sarjaan viittaavan Crimsonin, Pro-sarjaan viittaavan Bluen ja Instinct-sarjaan viittaavan Yellowin.
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2017
 2. varakreivi de Valmont

  varakreivi de Valmont cunning linguist

  Viestejä:
  789
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kun vuoden tärkein ajurijulkaisu ei tuo minkäänlaista spesifiä parannusta yhtiön uudelle mikroarkkitehtuurille ja koko piiri hädin tuskin mainitaan, jotain täytyy olla pahasti pielessä. Vegaa ympäröivä täydellinen hiljaisuus viittaa todella vahvasti siihen, että uudet ominaisuudet ovat rautatasolla rikki tai funktionaalisesti hyödyttömiä.
   
  Vertex tykkää tästä.
 3. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 843
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Juu.

  Sen sijasta, että olisi tullut parempaa tukea Vegan niille uusille ominaisuuksille joiden ajurituki oli kyseenalaisella tasolla, tuli vaan lisää jotain todella turhaa multimediaa. Näyttiksen lämpöjen tarkastelu kännykän kautta. Kivasti taas annetan verkkoon lisää hyökkäysrajapintaa, joiden kautta koneen voi pwnata kun näissä on kuitenkin jotain tietoturvabugeja.

  ei näin.


  Tosin: Niiden ajurien koodaamiseen tarvitaan porukkaa, joka oikeasti osaa matalan tason koodausta, koodin optimointia ja ymmärtää 3d-grafiikasta jotain. Jos firmasta löytyy koodareita joilla näitä taitoja ei riitä, ei niitä voi päästää koodaamaan niitä ajureita, koska tuottavuus siinä hommassa olisi negatiivinen. Ne pitää sitten laittaa koodaamaan jotain turhaa vähemän kriittistä. Kuten näitä kännykkä-appeja.

  Tosin ongelmana tässäkin on se, että kun tällainen ei-taitava koodaaja päästetään tekemään se palvelinsofta, minkä kautta se kännykkä-app ottaa yhteyttää niihin ajureihin, siihen jää kuitenkin niitä tietoturva-aukkoja.
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2017
  WanhaPatu tykkää tästä.
 4. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 257
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Eiköhän sieltä saada niitä Vega-juttujakin tulevissa julkaisuissa ;)
  Se on kumma kun jos tulee vaan uusille näyttiksille juttuja porukka valittaa kun vanhat näyttikset unohdetaan, kun tulee vanhoillekin näyttiksille juttuja ihmetellään missä uuden näyttiksen erikoisuudet on.

  PS. Jos ne olisi rautatasolla rikki niin miten ihmeessä niistä on suorituskykytestejä? Vai meinaatteko että AMD feikkasi nekin?
   
  Threadripper tykkää tästä.
 5. Dygaza

  Dygaza Platinum-jäsen

  Viestejä:
  638
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Kyllähän olisi toivonut vegalle ominaisuuksia. Mutta pitää olla ihan iloinen siitä että esim Enchanced sync toimii nyt kaikilla GCN pohjaisilla tuotteilla. Nuo puhelin apit on ihan turhia.
   
 6. varakreivi de Valmont

  varakreivi de Valmont cunning linguist

  Viestejä:
  789
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Uskoo ken tahtoo. AMD:llä on ollut toimivia piirejä vuodesta 2016, ja softapuolen johtaja ei suostu joulukuussa 2017 sanomaan mitään luvatuista ominaisuuksista. Puheet puolitäysistä laseista eivät ihan hirveästi lupaile.
   
 7. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 257
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Eiköhän tilanne ole että ominaisuudet toimii mutta vain tietyissä tapauksissa ja ne julkaistaan kun toimii edes vähän universaalimmin.
  PS. Terry ei ole softapuolen johtaja ja puolitäysi lasi viitannee ajureiden hyvyyteen ihan yleisesti vaikkei nyt sitten täyttä tuoppia (sama mitä nyt + vegasetit) saatukaan.
   
 8. Divvy

  Divvy

  Viestejä:
  1 257
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yllättyisitkö tosiaan, jos suorituskykytestit olisivatkin jotain teoreettisesti laskennallisia tuloksia? En sano, että näin olisi, mutta en yllättyisi.
   
 9. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 257
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Kyllä yllättyisin, koska ko. diapaketin lopussa olevissa noteissa kuitenkin kerrotaan mistä ja miten luvut on saatu
   
 10. Jahve3

  Jahve3

  Viestejä:
  1 174
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Vanhempaan rautaan ainakin ok parannusta.

  upload_2017-12-12_18-25-26.png
   
  Steakki, P0rtier, Cirrus ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 11. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 257
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Tuo on siis vuodessa, lähes kaikki ellei kaikki oli mukana myös viimeisissä ReLive Editioneissa
   
 12. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Toisaalta olen pettynyt, toisaalta positiivisesti yllättynyt.

  Tällä kertaa AMD ei tuonut sekä uutta hallintapaneelihärpäkemörköä, että kasaa suorituskykyjuttuja. Yleensä kun on tuotu molemmat, on jossain joku mennyt pahasti rikki. Jospa tällä kertaa paketti pysyisi kasassa ja uusi "ajuriarkkitehtuuri" sallisi tulevat optimoinnit paremmin?

  Tai sitten ei. Saisi tulla niitä Vegan puuttuvia ominaisuuksia.
   
 13. Tup3x

  Tup3x

  Viestejä:
  1 187
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Hieman ovat alkaneet tunkemaan bloattia. Saako noita turhia shaiboja mitenkään pois (siis olla asentamatta)?
   
 14. herccu

  herccu

  Viestejä:
  146
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Hallinoikos tuo profiiliominaisuus vain näyttiksen kelloja vai kaikkia asetuksia (työpöydän/näyttöjen asettelu, värit jne.) kuten Catalysteissä?
   
 15. AION

  AION

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  09.12.2016
  Lopulta Enhanced Sync toimii!!!!! Saan sijoitukselleni vastinetta ;) Toki jouduin ostamaan GTX 760 sillä välin kun se ei toiminut mutta silti.

  Ne primitiivi shaderit ja draw stream binning ei ole tulossa. Jos ne olisi ollut toimivia / voisi saada toimimaan niin ne olis tullut jo. Eiköhän kaikki hyväksytä vaan se, että ne on paskana raudassa ja thats fucking it. Ei tää Vega muutenkaan huono kortti ole :D
   
 16. Vertex

  Vertex

  Viestejä:
  897
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Noniin, oikeastaan mikään tällä hetkellä ei viittaa siihen, että Vega-spesifit ajuriominaisuudet olisi tulossa ainakaan välittömässä lähitulevaisuudessa. Tuosta puhelinappista sen verran täytyy kommentoida, että eikö voitaisi ihan vaan saada niitä pelkkiä ajureita ilman muuta tauhkaa, kiitos.