AMD julkaisi sijoittajille suunnatun diapaketin yhtiön lähitulevaisuuden suunnitelmista

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 06.05.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 732
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  AMD on julkaissut viimeisimmän osavuosikatsauksensa myötä sijoittajille suunnatun diapaketin, jossa kerrotaan yhtiön lähitulevaisuuden suunnitelmista. Diapaketista onkin paljastunut mielenkiintoisia yksityiskohtia tulevista tuotteista ja niiden aikatauluista.

  Ensimmäisenä huomio kiinnittyy yhtiön suunnitelmiin kuluttajapuolella. Aiemmin vastaavassa diassa mukana ollut Castle Peak -koodinimellinen 3. sukupolven Threadripper-prosessori on kadonnut tuoreimmasta versiosta täysin. Threadripper-prosessoreita ei mainittu myöskään osavuosikatsauksen konferenssipuhelussa sanallakaan.

  Syitä Threadripperin katoamiselle roadmapista ei ole kerrottu, mutta ainakaan Zen 2 -prosessoreiden myöhästymisestä tuskin on kyse. Tulevien Threadripper-prosessoreiden kanssa samoja Zen 2 -pikkusiruja (chiplet) käyttävät Rome-palvelinprosessorit ovat aikataulussaan, testit pääkumppanien kanssa on läpäisty onnistuneesti ja toimitukset asiakkaille aloitetaan kuluvan neljänneksen aikana. Niin ikään samoja pikkusiruja käyttävät Ryzen 3000 -sarjan prosessorit ovat edelleen aikataulussaan ja ne tullaan julkaisemaan vuoden puolivälin tienoilla.

  Zen-arkkitehtuurin jatkokehittelyn osalta Zen 3:n kerrotaan olevan aikataulussaan ja sen tulevan käyttämään 7nm+ -valmistusprosessia, eli EUV-litografiaa hyödyntävää toisen sukupolven 7 nanometrin valmistusprosessia. Zen 4 on puolestaan parhaillaan suunnittelupöydällä. Toistaiseksi ei ole varmuutta tuleeko AMD julkaisemaan ensimmäisen sukupolven tavoin myös Zen 2+-versiot, vai hypätäänkö ensi vuonna suoraan Zen 3 -sukupolveen.

  [​IMG]

  Näytönohjainrintamalla AMD varmisti jo konferenssipuhelussaan Navi-arkkitehtuurin saapuvan markkinoille vuoden kolmannella neljänneksellä. Netissä on tämän jälkeen liikkunut paljon erilaisia huhuja, joiden todenperäisyys on vähintään kyseenalaista niiden lähteiden aiemman luotettavuuden valossa. Huhujen mukaan AMD muun muassa tulisi julkaisemaan suorituskykyisimmän Navi 20 -grafiikkapiirin vasta vuonna 2020, kun AMD:n oma roadmap listaa kyseiselle vuodelle jo seuraavan sukupolven arkkitehtuurin valmistettuna 7 nanometrin EUV-valmistusprosessilla.

  Navi on mukana myös palvelinpuolella, sillä AMD kertoo tuovansa arkkitehtuurin nosteessa oleviin pilvipelipalveluihin. Myös palvelinpuolen Navien kerrotaan saapuvan vuoden kolmannella neljänneksellä. Toistaiseksi yksikään pilvipelipalveluita tarjoava taho ei ole ilmoittanut tulevansa käyttämään Navi-pohjaisia näytönohjaimia, mutta esimerkiksi Google kertoi tulevansa päivittämään Stadia-pelipalvelun komponentteja tarpeen mukaan tehokkaammiksi. Tällä hetkellä Stadiassa käytetään Vega-pohjaisia näytönohjaimia.

  Lähde: AMD (PDF)

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
 2. antero

  antero

  Viestejä:
  2 999
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Eipä tuota voi muuten kuvailla kun hienolta näyttää. Toki sijoittajille pitääkin maalailla ruusuisia kuvia.
   
 3. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 917
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Ensimmäisessä diassa mainitaan mobile 3 kertaa ja lisäksi vielä Chromebook, ei riittänyt tila enää muille kuin Ryzenille enää. Siksi Threadripper puuttuu. Kuitenkin tietyllä tavalla marginaalituote kyseessä, jos verrokkina on Ryzen, mobiilisirut ja Epyc jne.
   
 4. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 732
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Ei ole siitä kiinni, tässä sama dia parin kuukauden takaisesta sijoittajadiapaketista
  upload_2019-5-6_21-15-54.png
   
  Kepe tykkää tästä.
 5. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  680
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Eikös ne Threadripperit kuitenkin ole nimeltään "Ryzen Threadripper", jolloin ne voi ihan hyvin olla tuolla "3rd gen Ryzen desktop processors" -kategorian alla?
  En usko että Threadripperit olisi yhtäkkiä mihinkään hävitetty.

  Edit: Jahas, Kaotik postasikin samaan aikaan vastauksen tuohon yläpuolelle. Hmm.. Noh, näistä kuullaan tämän kuun puolella varmasti lisää Lisa Su:n Computex keynotessa 27.5.
   
 6. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 534
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On spekuloitu että 3. sukupolven threadripperit kyllä tulee mutta nyt liikenevät paukut tuossa kokoluokassa laitetaan kokonaan epyc koriin oska palvelinmaailmassa on pikkusen enemmän tarpeen tunkea kenkää oven väliin.
   
 7. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 813
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Ehkä ”iso Navi” on se next gen, eli siinä on muutoksia pikku Naviin, joka rakennettiin alunperin erityisesti konsolikäyttöön.
  Joka tapauksessa se on totta, että huhut käyvät niin isolla määrää suolaa tällä hetkellä, jotta jäävesi ei tekisi pahaa suurimmalle osalle ylikierroksilla käyvistä huhujen levittäjistä,
  Kun valmistaja julkaisee jotain uutta, niin se hinnoittelee tuotteensa verrattuna omiin aikaisempiin malleihin (ne pitää saada myytyä loppuun) sekä suhteessa kilpailijoiden tuotteisiin. (Nvidia ei noudattanut tätä periaattetta viimeisimmässä julkaisuissaan, mutta toisaalta sen ei tarvinnut) Mutta keskimäärin se menee noin.
  Eli jos tulee jotain joka on nopeampaa kuin 590, niin se tulee olemaan kalliimpaa kuin 590 (uutuustuotteiden hinta-laatu suhde on aina ollut parempi, kuin markkinoilta poistuvien!) jos tuote on parempi kuin 2700x niin se tulee olemaan kalliimpi kuin 2700x... edelleenkin wanhat pitää saada myytyä pois. Amdmlla on jo nyt hintaetu Intelin, joten sillä suunnalla ei kannata tehdä harakiriä liian edullisilla hinnoilla. Nvidian suhteen... well me tiedämme tilanteen,
  Huhut ovat olleet taas kuin kokaiinipölyssä tehtyjä unelmadiilejä. Vailla mitää päätä tahi häntää.

  Mutta jos amd saa Inteliä ja Nvidiaa taas kiinni, niin hyvä tilanne! Treahrippereiden tiputtaminen kertoo tosin, että ihan kaikkiin tuotteisiin ei amd itsekkään usko tuotannon riittävän kysyntään nähden, eli ilmeisesti ennakkotilauksia tulvii ovista ja ikkunoista eikö heillä ole mitä myydä ihan kaikille kysyjille. Hyvä ja huono tilanne yhtäaikaa, riippuen siitä miten sitä katsoo, mutta hintoihin kyseisellä tilanteelle ei ole hyvää vaikitusta. Voi seurata gtx 1070 gtx 1080 jossa ovh ylitettiin kirkkaasti useamman kuukauden verran, kun kysyntää oli reippaasti yli tarjonnan. Olivat meinaan hyviä lippusia nuo Nvidian viimesukupolven laput. Nyt amd näyttää olevan samassa tilanteessa ainakin Ryzenin osalta.
   
 8. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 732
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Navi on arkkitehtuuri, ei piiri, eikä sitä ole suunniteltu mitenkään "erityisesti konsolikäyttöön", semi-custom puoli sotkee näppinsä noihin vasta kun arkkitehtuuri on valmis (toki kumppanit kuten Sony, MS jne varmasti kertovat millaisia ominaisuuksia toivoisivat itse arkkitehtuuriin (ja mitä halutaan vain omaan semi-customiin) mutta se oin sitten ihan toinen juttu)
  Eiköhän siellä lukisi "Navi 7nm+" kuten Vegasta on 14nm ja 7nm jos kyse olisi samasta arkkitehtuurista.
   
 9. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 813
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Eli jättäisivät ”ison Navin kokonaan tekemättä... Se olisi mielenkiintoinen veto! AMD hiljan kommentoi, että Navi tulee sijoittumaan Radeon 7:n alapuolelle, joten se lienee totta.
   
 10. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 732
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Tai sitten ne tekevät myös "ison Navin", se nähdään sitten kun sieltä tuotteita tulee että minkä kokoista ja suorituskykyistä ovat. AMD ei itseasiassa sanonut että Navi sijoittuisi Radeon VII:n alapuolelle, vaan että sen hinta tulee olemaan Radeon VII:n tämän hetkistä hintaa matalampi. Boldaus minun.
  "From a positioning standpoint, I probably won't go through it in great detail right now other than to say that it is 7-nanometer, Navi, but it will be positioned below where, for example, our Radeon VII's is position today from a price point standpoint."
   
  Kepe ja Apukuski tykkäävät tästä.
 11. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 132
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Saattaa myös olla, että ovat päättäneet vain haudata tuon Threadripper brändin. Markkinoinnillisesti tuntuisi järkevämpänä vain myydä kuluttajille Ryzeneitä eri socketteihin. Vielä, jos jatkossa saa saman määrän ytimiä kummallekin alustalle...
   
 12. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 113
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Tuskin sitä on kuopattu, mutta ei välttämättä ole vielä tarvetta julkaista kovampaa romua HEDT rintamalle. Voi olla myös että odotellaan että saadaan riittävästi viallisia Rome IO lastuja ettei tartte alkaa täysin toimivia lastuja tunkemaan threadripperiin.
   
 13. Pultsetti

  Pultsetti

  Viestejä:
  30
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2018
  Iso Navi tulee varmaankin sitten tuolla TSMC:n "6nm" prosessilla.
   
 14. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 732
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Miksi ihmeessä sieltä tulisi "iso Navi" TSMC:n 6nm:llä kun sieltä on tulossa seuraavan sukupolven arkkitehtuuri 7nm+:lla? (joka on se prosessi josta TSMC uskoo monen päivittävän 6nm:ään koska samat suunnittelusäännöt jne, siirto verrattain vaivaton)
   
  Pultsetti ja JiiPee tykkäävät tästä.
 15. svk

  svk Apua, avatarini on sormi!

  Viestejä:
  2 713
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Eiköhän ne vain toppuuttele 3rd gen threadripperiä sen verran, että saa loputkin varaston perältä myytyä nykyisistä.
   
 16. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 753
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Itse veikkaan, että uutta Threadripperiä ei ainakaan alkuvaiheessa tule, koska on tulossa 12-16-ytiminen Ryzen. Uuden Threadripperin markkinasegmentti jäisi sen verran kapeaksi, ettei AMD:n kannata käyttää rajallisia resurssejaan siihen.
   
 17. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 132
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tuskin se mitenkään leveä nytkään on.
   
  Lepakomäyrä tykkää tästä.
 18. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 113
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Miten se kapeaksi jäisi jos voidaan julkaista threadripper vaikka 16-coresta 64-coreen?
   
 19. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 753
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Periaatteessa ytimiä voitaisiin lätkiä lisää, mutta sitten mennään jo Romen tontille. Riippuu tietysti myös siitä, että miten hyvin 16-ytiminen Ryzen pärjää rajallisen muistiväylän kanssa.
   
 20. Max

  Max Tukijäsen

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  01.03.2017
  Ainakin Anandtech raportoi eri tavalla. Eli että 6nm (5 EUV layeriä) on samat suunnittelusäännöt kuin 7nm prosesilla, ja että 7nm+ (4 EUV layeriä) prosessilla on sitten täysin eri suunnittelusäännöt kuin 6nm tai 7nm prosessilla.

  Sama viesti toistuu myös TSMC kotisivuilta löytyvästä press releasistä. Siinä sanotaan että 6nm käyttää hyväkseen 7nm+ prosessista opittuja EUV asioita, mutta että 6nm prosessi käyttää 7nm prosessin suunnittelusääntöjä (ei 7nm+ prosessin).

  (Ja sitten ihan huhu-villi spekulaatiota
  Huhuja on liikkeellä että 7nm+ prosessin saannot eivät ole hirvittävän korkeat, eli ihan täysi huhu-spekulaatiolla: Ehkä tsmc huomasi että 7nm+ prossessin kanssa tulee olemaan ongelmia ja oppivat sen kautta suunnittelemaan 6nm prosessin joka ehkä toimisi paremmin? Tämä ehkä selittäisi myös miksi 6nm ei käytä samoja suunnittelusääntöjä?)
   
  Pultsetti tykkää tästä.
 21. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 113
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Jää sille Romelle edelleen ihan riittävästi tonttia.
  - 8 vs 4 muistikanavaa
  - 2P tuki
  - PCI-E linjoja enempi.
   
 22. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 753
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Mä en todellakaan usko, että tässä touhussa homma menee niin, että joka segmentissä ytimien määrä vain tuplataan ja sen jälkeen business as usual. Serveripuolella voi toki toimiakin.
   
 23. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 600
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  64 ydintä neljällä muistikanavalla alkaisi helposti olla aivan liian muistikaistarajoittunut useimmille potentiaalisille workloadeille.

  Zen2 tuplaa SIMD-leveydenkin joten 64-ytiminen zen2 murskaisi numeroita nelinkertaisella nopeudella 32-ytimiseen nyky-threadripperiin tai nyky-EPYCiin verrattuna.

  Eli siis hypotettiisella 64-ytimisellä threadripper3lla muistikaistaa/FLOPS olisi kahdeksasosa siitä mitä nyky-EPYCillä.
   
 24. prc

  prc

  Viestejä:
  580
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ja tuon lisäksi HEDT markkinat on ihan pipertelyä vs. serveri markkinat, serveri puolella on kovemmat katteet ja asiakkaat uusivat rautaa säännöllisesti. Ja jos jostain AMD kannattaa kaivella Intelin osuutta pois niin serveripuolelta.
   
 25. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 732
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Kappas, muistin väärinpäin kummassa on samat säännöt. Kuitenkin kun otetaan huomioon että 6N riskituotantokin alkaa vasta samana vuonna kun uusi arkkitehtuuri tulee on verrattain epätodennäköistä että vanhalla arkkitehtuurilla lähdettäisiin tekemään uutta piiriä kun uusikin on olemassa.
  7nm+ näyttäisi myös olevan vähän pienempi kuin 6N
   
  Viimeksi muokattu: 07.05.2019
 26. E.T

  E.T

  Viestejä:
  4 034
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Kyllä sitä tästäkin tulee mukavasti plussaa AMD:lle.
  AMD voitti tilauksen Yhdysvaltain seuraavasta eksaluokan supertietokoneesta

  Next-gen konsolitkin tulevat takaamaan tasaista tuloa, niin kyllä AMD:n näkymät ovat todella hyvät moneksi vuodeksi.


  Laskentatehon suhteen tosiaan päästään varmasti samaan.
  PCIe v4.0 myös tuo lisää IO kaistaa Ryzenille.
   
 27. penailija

  penailija

  Viestejä:
  86
  Rekisteröitynyt:
  02.04.2017
  Osaisiko joku aiheeseen enemmän perehtynyt heittää edes villin arvion siitä, kuinka kauan uuden ryzenin myyntiin tulon jälkeen kestää, että markkinoille tulee läppäreitä varustettuna kyseisillä kivillä? Olisi rahat jo säästetty uuteen läppäriin ja ostohousut jalassa, mutta tuon 7nm ryzenin haluaisin kyllä varsinkin läppäriin seuraavaksi kiveksi.
   
 28. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 600
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Saat odottaa kauan (~vuoden).

  Nuo tämä vuonna julkaistavat "7nm" valmistustekniikalla tulevat zen2-mallit tulevat vain pöytäkoneisin ja palvelimiin.

  Läppärit saivat tänä vuonna vain hiukan viilatut mallit viime vuonna julkaistusta Raven Ridge-piiristä:
  https://www.amd.com/en/products/ryzen-processors-laptop


  Läppärimallit zen2-ytimillä ja "7nm" tekniikalla valmistettuna tulevat ilmeisesti vasta ensi vuonna.
   
  penailija tykkää tästä.
 29. TAspect

  TAspect

  Viestejä:
  283
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Läppäriversiot 7nm prossuista julkaistaneen ensi vuoden alussa (viime vuoden alussa tuli 14nm ja tänä vuonna 12nm), jonka jälkeen noin 6-12 kuukauden kuluttua läppäreitä alkaa saamaan Suomessa.
   
  penailija tykkää tästä.
 30. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 917
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Eihän kukaan kiellä laittamasta 7nm desktop Zeniä läppäriin. Itse veikkaisin ettei kovinkaan kauaa mene ennen kuin joku sellaisen tekee. Saatavuus Suomesta toinen juttu.
   
 31. Marco Polo

  Marco Polo

  Viestejä:
  254
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2018
  Onko vieläkään uutista siitä miten saavat 7nm onnettomia tehoja parannettua näyttis puolella?

  Netissä eri sivuilla moni punalasinen uhosi miten 7nm tullessa AMD menee ohi Nvidia, mutta ei käynytkään ihan niin.
   
  Viimeksi muokattu: 08.05.2019
 32. locitus

  locitus

  Viestejä:
  1 020
  Rekisteröitynyt:
  08.05.2017
  Jos en väärin muista niin GSN (vega) sarjan ongelma on se ettei sitä ole tarkoitettu pelaamiseen vaan laskentaan. Että ainut pelastus on uus (arkkitehti).
   
 33. Focus0

  Focus0 System Specialist Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 728
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  :facepalm:

  Mut Navi varmasti korjaa tilannetta kun vihreän osalta hinnat on mennyt päin per*****.
   
 34. Marco Polo

  Marco Polo

  Viestejä:
  254
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2018
  Ei kannata nuollaista ennen kuin tipahtaa. AMD ei ole mikään hyväntekeväisyysjärjestö kuten moni kuvittelee.

  Hintojen nousu on tulevaisuuden trendi kun löytyy maksavia asiakkaita kuitenkin.

  Näkihän sen jo siinä uudessa AMD 7nm näyttiksessä, että mikä asenne AMD:lläkin on hintoja kohtaan.
   
 35. locitus

  locitus

  Viestejä:
  1 020
  Rekisteröitynyt:
  08.05.2017
  [Offtopic]

  Ei ole oikea paikka kinastella eri näytönohjain valmistajien näkemyksestä hinnoittelusta.

  [/Offtopic]
   
  Focus0 tykkää tästä.
 36. Focus0

  Focus0 System Specialist Make ATK Great Again

  Viestejä:
  1 728
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Trendi on alaspäin :p tällä hetkellä. Aihetta voi jatkaa tuolla väittelyosastolla.
   
 37. Marco Polo

  Marco Polo

  Viestejä:
  254
  Rekisteröitynyt:
  19.11.2018
  Ehkä, mutta oli pakko kommentoida kun hän vei keskustelun siihen.

  Mielestäni AMD olisi saanut informoida kuitenkin paremmin miten 7nm näytönohjaimia kehitetään tehokkaammiksi.
   
 38. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 732
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Olet ymmärtänyt asian väärin päin. Valmistusprosessi on vain yksi asia muiden joukossa jotka vaikuttavat näytönohjaimen suorituskykyyn. Vega 20 tarjoaa (ideaalitaajuusalueella) suurinpiirtein sen mukaista parannusta kuin prosessilla pitikin tulla.
   
 39. VVA86

  VVA86

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  23.08.2017
  Asus julkaisi yhden raahattavan 1700/RX580 combolla ja acerilta tuli 2700/Vega 56. Molemmat oli AM4 kannalla, mutta asukselta ei ainakaan ole tulossa biossia edes zen+ prossuille..... Acerista en taas ole aivan varma voiko päivittää tulevaisuudessa zen 2 prossuilla.

  Taisi molemmat tulla siinä 6-8kk uuden arkkitehtuurin julkaisun jälkeen myyntiin.
   
  penailija tykkää tästä.
 40. Ademeion

  Ademeion

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  26.07.2017
  Sijoittajille ei oikein kovin ruusuisia kuvia voi maalailla, jollei ole ruusuja tiedossa. Muuten saattaa tulevaisuudessa löytää itsensä oikeudesta vastaamasta hankaliin, ruusujen puutetta koskeviin kysymyksiin. Mitä isompi yritys ja mitä isompia sijoittajia, sitä varmemmin edellä mainittu pitää paikkansa. Toki asioiden esittämistavassa on liikkumavaraa, mutta faktojen täytyy pitää hyvin paikkansa, ja odotusten pitää perustua uskottaviin asioihin.
   
 41. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 132
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Se 7nm näyttis 16GB HBM muisteilla on aivan naurettavan kallis valmistaa. Siihen nähden irtoaa aika edullisesti. Toki valitettavaa AMD kannalta :)