AMD Bristol Ridge (AM4) kellotukset ja kokemukset

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja 459
  • Aloitettu Aloitettu

459

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 291
Vuoden 2017 irrelevantein prosessorituotejulkaisu on todennäköisesti AMD:n Bristol Ridge -pohjaiset AM4-suoritinkantaan sopivat prosessorit. Käytännössä kysymyksessä on vanhoja Bulldozer-johdannaisia eli Excavator-ytimiä käyttäviä muinaismuistoja, jotka on ilmeisesti julkaistu vain sen takia ettei Ryzen-sarjassa ole vielä (9/2017) sopivia alle sadan euron tuotteita. Ominaisuuksiin kuuluvat mm. huono energiatehokkuus ja heikko clock-to-clock suorituskyky. Suomessa prosessorien hintataso uutena on mallista riippuen 50-120 € välissä. Ainoat mahdollisesti kiinnostavat seikat prosessoreissa ovat niiden (kirjoitushetkellä) verrattain tehokkaat integroidut näytönohjaimet sekä sopivuus placeholderiksi, mikäli Ryzen on lähtenyt esimerkiksi segfaulttauksen takia takuuvaihtoon.

Techspotin testin perusteella A12-9800 sai murska-arviot. Testin löydät linkin AMD A12-9800 Review: Infecting The AM4 Platform takaa.

---

Talvi on tulossa ja sähkölämmittimiä kaivetaan pian jo esille. Ja mitä teki allekirjoittanut? No tilasi tietysti AM4-kantaan sopivan 55 euron hintaisen AMD Athlon X4 950-prosessorin testiin. Tässä mallissa on integroitu näytönohjain poissa pelistä, mikä ei ole omalla kohdallani ongelma sillä emolevy ei sellaista tue muutenkaan näyttöliitäntöjen puuttuessa. Muu kokoonpano on prosessorin kanssa niin hinnan kuin tehojen osalta aivan loistavassa tasapainossa (MSI Geforce GTX 1080 Armor/OC, Asus C6H, 4x8 Gt G.Skill 3200C14 B-die, Noctua NH-D14). :smoke:

Vertailukohtana on Ryzen 7 1700. Athlon X4 950 on tietojeni mukaan kerroinlukittu (max 42), mutta pitää katsoa saako C6H:n väylägeneraattorilla mitään aikaan, esimerkiksi josko vahingossakaan saisi hilattua kelloja 4.2 GHz:ää ylemmäs. Jos ei onnistu niin ajetaan testejä asetuksilla "mitä ikinä tuosta nyt saa irtoamaan".

Uskon, että jotain muutakin saattaa akateemisessa mielessä kiinnostaa se, kuinka paskasta prosessorista on kysymys. Toivoisinkin tässä vaiheessa yleisöltä ehdotuksia testiohjelmiksi, joilla pahaa-aavistamatonta viatonta pikku Athlonia tullaan rääkkäämään. Kerkeän vaikka prosessorin toimitusta odotellessa ajelemaan Ryzenillä vertailun vuoksi tulokset tauluun. :think:

Elikkäs: Kertokaa tänne, millä testiohjelmilla haluatte nähdä huonoja tuloksia AMD Athlon X4 950:lla ajettuna!
 
Viimeksi muokattu:
Cinebench R15 ois mielenkiintoinen. Sekä single että multiscoret.
 
Cinebench R15 ois mielenkiintoinen. Sekä single että multiscoret.
TechSpot sanoi:
Cinebench.png


As you can see the dual-core Pentium G4560 has no trouble hosing the A12-9800 in both the single and multi-threaded tests and it's clocked quite a bit lower. Yep, this is all looking very Bulldozerish to me so far.
 
"Techspotin testin perusteella A12-9800 sai murska-arviot." No joo, mutta mutta mutta...

Virrankulutus R15 max. vain vaatimattomattomat 170 wattia Esim. Hardware.info sama R15 max = 126 Wattia.
==> AMD A12-9800 Bristol Ridge APU (socket AM4) review <== Puhumattakaan R15 tuloksista (89 / 319), kun taas ==> AMD A12-9800 Bristol Ridge APU (socket AM4) review <==

Vähän tuntuu kuin Techspot:in poijaat olisivat ensin oli tehneet "silkkaa p*skaa & eka demo oli muutenkin paras" loppusanat. Ja sitten alettua "arvostella", että saadaan tulokset vastaamaan niitä. Eikä toisinpäin, kuten yleensä.
 
Ei mitkään kaikista liukkaimmat toimitusajat ole näköjään noille prossuille. Eilen olivat saaneet vasta postiin joten ensi viikolla tulee X4 950 kotiin. Muilla koneilla (R1700, 3520M ja 3632QM) testattu tähän mennessä CPU-Z, 1M 8M 32M suppa ja CB R15 ST&MT. Jos on toiveita prossutesteistä niin esittäkää!
 
Olisihan se mielenkiintoista nähdä, miten huonosti World of Warcraft pyörii tuolla. Menee tosin turhan hankalaksi, jos sitä ei koneella valmiiksi ole.
 
Tällainen "herkku" sitä oli postissa odottamassa tänään:

loota.jpg
Laatikossa ei turhia koristeluita. Sisältönä prossu, jäähdytin, tarra ja pieni asennusvihkonen.

loota_prossunkanssa.jpg
Prosessori näkyy laatikon kyljestä. Valmistusajankohta ilmeisesti viikko 50/2016 merkinnöistä päätellen.

fan1.jpg
"Near-Silent Thermal Solution" :lol::itku::facepalm: Jumalauta K6-2 –prossujenkin aikaan oli isompia jäähdyttimiä käytössä...

fan2.jpg
Siili pelkkää alumiinia ja on muuten kevyt. Tuulettimen halkaisija lavoista mitattuna 65 mm ja korkeus 15 mm.

Kun on odotukset tarpeeksi alhaalla niin ei tarvitse pettyä. Pitää ajaa loput benchmarkit tässä ennen viikonloppua muilla koneilla läpi referenssiksi ja kopioida siirrettävälle kovalevylle NVMe:n tiedot. Tuosta prosessorista nimittäin ei löydy PCI Express NVMe tukea enkä ole varma, pelittääkö datalevynä toimiva Intel 600p ollenkaan SATA-moodissa tämän prosessorin kanssa. Voitte muuten olla varmoja, ettei tuota cooleria tulla käyttämään testeissä.

Lopullinen lista benchmarkeista on seuraava:

CPU-Z ST&MT
Cinebench R15 ST&MT
Superpi 1.5/XS 1M, 8M, 32M
Hexus Pifast 10M
Geekbench 3.4.2 ST&MT
HWBOT x265 FHD&4K
PCMark05
3DMark Time Spy (vain R7 1700 vs X4 950)
3DMark Fire Strike (vain R7 1700 vs X4 950)
 
Viimeksi muokattu:
Vaihdoin eilen illalla R7 1700:n tilalle Athlonin ja "hyvältä" vaikuttaa tähän mennessä:

- Näytönohjain putosi PCIe 3.0 8x:lle, koska prosessorin PCIe-väylät eivät riitä enempään.
- C6H:n NVMe-slottiin asennettu levy lakkasi odotetusti toimimasta (prosessorin PCIe-väylät eivät riitä) joten musiikki/varastolevynä toimivan NVMe:n sisältöä joutuu nyt käyttämään USB-kovalevyltä.
- WLAN-verkkokortti Asus PCE-AC56 tunnistuu, mutta ei kykene yhdistämään Nokia 5:n langattomaan verkkoon. Onneksi netti toimii edes puhelimen tetheringillä.
- Äänikortti SB ZxR ei toimi kunnolla. DBPro ei tunnistu kunnolla eikä mm. ohjauspaneeliin pääse. Ääntä saa kylläkin pihalle. Korttipaikkojen kanssa rumppaaminen ei auta, veikkaan että liittyy onnettomaan PCIe-konfiguraatioon.
- World of Tanksissa FPS:t putosivat sieltä kellotetun Ryzenin jatkuvasta 100+:sta/vakiokelloisen 90+:sta sinne 40-50 tietämille ja käy pahimmillaan jossain 30:ssä. Ryzenillä ei dippaa ikinä alle 60:n.
- Aika monessa prossutestissä tulee turpaan viiden vuoden ikäiseltä läppäriltä jossa on 2C4T i7 3520M. Pistän tuloksia kunhan olen ajellut testit loppuun ja yrittänyt kellottamista.

:rofl::facepalm:
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on testit testattu ja eihän tuo lopputulos hyvältä näytä missään määrin. Sen lisäksi, että kyseinen prosessori on hele-vetin laiska niin se ei edes kellotu tai tuota kunnolla lämpöä. Ylikellotusten tulos oli se, että kohtalaisen miehekkäällä 1.6 voltin emolevyn anturin ilmoittamalla jännitteellä tauluun saatiin 4.2 GHz kellot. Prosessorin lämpötila pyöri Core Tempin mukaan jossain 55-60 asteen välillä täysi meuhka päällä eikä jännitettä uskaltanut enempää laittaa rikkoutumisen pelossa. Väylää laitos kelasi n. 108 MHz luokkaa. PCIe asetusten höllääminen ei helpottanut tilannetta, 109 MHz kelloilla koko roska ei edes suostunut postaamaan. Testit menivät läpi 39 x 107,6 MHz (~4.2 GHz) kelloilla ja BSODeja tuli silti satunnaisesti. Koska en jaksanut käydä tusaamaan mintään vanhempaa Windows-versiota kympin tilalle, niin kävin korkkaamassa HWBOTin ko. prosessorimallin osalta kolmen testin voimalla. Heitin sinne hurjat kellotaajuus"ennätys"lukemat 4215 MHz ja X265-testistä jotain jälkipolville kerrottavaksi. 4.3 GHz:lla ei suostunut menemään edes Windowsiin asti vaan kaatui joka kerta sitä käynnistettäessä.

cpu-z_athlonx4.png
CPU-Z kuva prosessorista vakioasetuksilla. Muistit 2133 15-15-15-36 2T.

uepiyr.png
Validoitu CPU-Z kuva ylikellotettuna.

benchmark_cpuz.png
Näillä asetuksilla ajeltiin testit läpi.

prossuvertailu_x4_950.png
Taulukko testituloksista.

Prosessoria kellotettaessa ilmeni, ettei siinä ole kerroinlukkoa. Muistijakajia riitti 100 MHz väylällä 2400:n asti, joten muisteista piti kaivaa väylää nostamalla ja asetuksia kiristämällä mehuja pihalle. Kuten aikaisemmin jo mainitsin, ei väylää ollut mahdollista hirveästi nostaa. Kun maksimit oli haettu, kiristin pääasetukset sellaisiksi joilla tiesin B-die kapuloiden toimivan 2580 luokkaa olevilla kelloilla. Testituloksissa vertailukohtana on kaksi kannettavaa Ivy Bridge-prosessoreihin perustuvaa tietokonetta (Lenovo X230, Core i7 3520M 2c4t ja Fujitsu NH532, Core i7 3632QM 4c8t) sekä Ryzen 1700 vakiona ja kellotettuna samassa kokoonpanossa.

Testitaulukkoa lukemalla voitte tehdä omat johtopäätöksenne Athlon X4 950:n suorituskyvystä. Lyhyesti tiivistettynä kyseinen prosessori on aivan perseestä. Vakiokelloilla viisi vuotta vanhan Lenovo X230 -miniläppärin i7 3520M on varsin lähellä tämän prosessorin suorituskykyä. Yhden säikeen kuormissa i7 voittaa kun taas useamman säikeen kuormassa X4 950 on keskimäärin hieman nopeampi. Vastaavasti i7 3632QM:ään verrattuna useampaa säiettä tukevissa ohjelmissa ei Athlonilla ole mitään jakoa. Tiukka suoritus vuoden 2017 65W TDP työpöytäprosessorilta vuoden 2012 35W TDP läppärin prosessoria vastaan.

Pelikäyttöä kokeilin nopeasti World of Tanksilla ja totesin, että siinä ei ollut Athlonilla mitään tekoa. FPS:t pyörivät sekä vakiona että kellotettuna jossain 30-50 FPS välillä, kun vastaavasti vakiokelloilla Ryzen 1700 ei käynyt kertaakaan alle 60 FPS:ssä. PCIe-kaistojen puutteeseen ongelmat tulikin jo aikaisemmin mainittua.

Näiden kokemusten perusteella olen kyllä yhtä mieltä TechSpotin testin kanssa: Bristol Ridge-prosessorit ovat aivan täyttä paskaa. Prosessori alitti jopa allekirjoittaneet ennakko-odotukset. Tehottomuus ei tullut yllätyksenä mutta odotusten vastaisesti siitä ei ole edes huoneenlämmittimeksi ilman pelkoa sen rikkomisesta. Kellojakaan ei mokoma ottanut kuin 400 MHz yli suurimpien turbokellojen. Testien todennäköisesti paras kokemus oli se, kun käynnisti koneen uudelleen sen jälkeen kun oli korvannut Athlonin Ryzenillä: PCIe-lisäkortit alkoivat toimimaan kunnolla ja se saatanan tankkipelikin alkoi pyörimään jälleen as intended.

ARVOSANA: -6/5 ja :facepalm::darra::itku: päälle.
 
Paljonko maksoit tuosta? Arvioi myös hintalaatusuhde.

Sen tankkipelin pyörimiselle en antaisi mitään arvoa. Muutenkin erittäin huono peli tuolle prosessorille.
 
Threadin aloituspostauksen arvostelun perusteella voi arvioida hinta/tehosuhdetta Intelin hintatasoltaan lähimpään vastaavaan tuotteeseen verrattuna. Linkatussa artikkelissa testatussa APUssa oli 3.8/4.2 GHz base/turbo -kellot kun taas vastaavasti testaamassani X4 950:ssä lukemat ovat 3.5/3.8 GHz. Kirjoitushetkellä hintaero testatun Athlonin AMD X4 950, 59€ | Hinta.fi ja verrokkina toimineen Intel Pentium Intel® Pentium® Processor G4560 (3M C.. 60€ | Hinta.fi välillä toimituskulut pois luettuna oli huima yksi euro (59 € vs 60 €).

Tankkipeli on kuorma, jossa oman kokemukseni mukaan nopeammilla prosessoreilla (i7 5820K, R7 1700) yksi thread on erittäin kuormitettu, kaksi muuta threadia on kuormitukseltaan noin ~50% pääthreadista ja neljäs thread on ~20% pääthreadista. Tämän perusteella neljä threadia on sopiva vähimmäismäärä ko. pelille, mikäli suorituskyky kyseisessä ohjelmassa on erityisen tärkeää. Mitattu Task Managerissa pelin ollessa käynnissä ilman taustasovelluksia.
 
Hinta on suorastaan loistava huomioiden AM4 alustan ylivoimaisuuden LGA1151 v1:n nähden. Lisäksi sa 4 ydintä kahta vastaan.

Tankkipeli taitaa rajoittua yhden ytimen nopeuden mukaan, toinen threadi on tekemässä jotain pientä mutta se ei taida rajoittaa juuri ollenkaan. Lukemani perusteella 2 ydintä riittää sille hyvin, 2 mainiosti eikä 4 hyödytä mitään.
 
Neljästä ytimestähän on ihan helvetisti iloa siinä vaiheessa, mikäli se prosessori ottaa saman hintaiselta 2C4T prossulta miltei kaikissa myös useampaa threadia tukevissa testeissä turpaan. :facepalm:

Alustan elinikä ja päivitettävyys on tasan ainoa asia, joka puhuu tuon Athlonin puolesta. Siinä se paskookin kyseisen Intelin sitten ihan pystyyn. Itse jos olisin juuri nyt pienellä budjetilla AM4-kokoonpanoa tai -päivitystä tekemässä niin kaivaisin väkisin jostain sen 50 € lisää ja laittaisin Ryzen 3 1200:n, joka on "hieman" parempi.

turd-polisher-award-ribbon-640x533.jpg
 
Neljästä ytimestähän on ihan helvetisti iloa siinä vaiheessa, mikäli se prosessori ottaa saman hintaiselta 2C4T prossulta miltei kaikissa myös useampaa threadia tukevissa testeissä turpaan. :facepalm:

Alustan elinikä ja päivitettävyys on tasan ainoa asia, joka puhuu tuon Athlonin puolesta. Siinä se paskookin kyseisen Intelin sitten ihan pystyyn. Itse jos olisin juuri nyt pienellä budjetilla AM4-kokoonpanoa tai -päivitystä tekemässä niin kaivaisin väkisin jostain sen 50 € lisää ja laittaisin Ryzen 3 1200:n, joka on "hieman" parempi.

turd-polisher-award-ribbon-640x533.jpg

Tietyissä tilanteissa useammasta ytimestä on hyötyä vaikka ne "vähemmät" ytimet olisivat nopeampia. Dual coresta kun ei saa käyttöön neljää ydintä vaikka kuinka haluaisi.

Tai sitten en laittaisi sitä 50 euroa lisää vaan ostaisin tuon ja myöhemmin Raven Ridgen?
 
Vakiojäähdyttimellä ja asus prime b350m-k emolevyllä maksimit on 3.9ghz, ei vain kulje enempää vaan kone lyö mustan ruudun päälle pelatessa.

Tässä joku kerta kun rahaa sattuu käsiin niin pitää ostaa Noctua D15 niin rupeaa ainakin prosessorin lämmöt pysymään kurissa, toki ostan myöhemmin zen 2 prosessorin tai ryzen 5 1600. Oletan että kukaan ei osta prosessoria kalliimpaa jäähdytintä. :D



edit: Typerillä valkoisilla kehyksillä varustettu kuva mutta pointti selviää
CPUZ.png
 
Yllätyin, että oma X4 950 oli valmistettu jo viikolla 3 vaikka vastahan nämä julkastiin?
Ei ainakaan oma yksilö mikään kellotus ihme ole.
Tällä hetkellä 4.1GHz@1.5V näyttäs vakaalle.
2400MHz jakaja ei toimi minullakaan C6H 4x16Gb.
 
Mitenhän tällä prossulla sais muistit kulkeen?
Testailin kireämpiä asetuksia, mutta ihan sama onko kiinni 2x16Gb vai 4x16GB niin 2133MHz C14 on kirein millä POSTaa. (Samat asetukset joilla ryzen oli @3200 lukuun ottamatta kaikkia mitä BR:llä ei voi säätää)
C12 jää booti looppiin ja viimenen koodi muuttuu 3:n koodin välillä.
 
Säätelin summassa vastuksia niin sain toimiin ~2500MHz C10, mutta siinä tulee raja.
CPU Die termination oli 0 ja laitoin siihen 90 Ohm. Muutaman 26 Ohm arvon muutin 60 Ohm ja 24 Ohm arvon 40 Ohm.
N6EOPcY.jpg

j7DHs4y.jpg

Ei taida jaksaa enempää säätää.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 690
Viestejä
4 496 015
Jäsenet
74 271
Uusin jäsen
Esa.

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom