En ymmärrä miksi amd ostaa itseään. Laittaisivat ne rahat tuotekehitykseen ja saatavuuden parantamiseen.
AMD osinko historia ei ole kovin mairitteleva, nyt kun on tulosta tehty, niin pitää sitä jakaa omistajillekkin.
Juuri noin. Mahdollistaa sitten taas myymisen, kun tarvitaan raakaa valuuttaa. Omaan firmaan sijoittaminen on tapa ”säästää”. Noin sen itselleni selitän.
Ei, se on tapa jakaa voittoja omistajille, yksi tapa siis toteuttaa osingonjako, osalle omistajia on ihan sama toteutetaanko jako osinkona vai omien ostona, osalle omistajia omien osto on merkittävästi jarkevämpää.
Kuten on ketjussa kerrottu, ne osakkeet yleensä mitätöidään, ei siis myydä, joskus ilmeisesti voidaan käyttää esim kaupoissa maksavälineenä.
Jos firma tarvii rahoitusta, "omien osakkeiden myyntiä" niin sitten päätetään osakeannista, se sitten päinvastoin, eli kun tarvitaan omistajilta rahaa, niin tehdään osakeanti, eli "painetaan uusiaosakkeita", jotta osakkeet kävisi kaupaksi, niin täytyy toki firma tulevaisuuteen olla uskoa, että joku siihen dollarin tai toisen sijoittaisi.
Samaa mieltä siinä että omien osakkeiden osto on osakkeenomistajien hyysäämistä. Onkohan yhtään ylimääräistä senttiä voitoista mennyt työntekijöille?
Tietenkin se on omistajille voittojen jakoa, omistajat on rahan saanissa se viimeinen, ensin saa työntekijät, tavarantoimittajat, velkojat ja viimeisenä omistajat.
Täsmennetään vielä omaa kommenttia mitä tuossa muutenkin on sanottu, eli omat osakkeet on tapa rahoittaa omaa toimintaa tarvittaessa. Eli lisävarojen tarpeessa voi laskea liikkeelle lisää osakkeita ja kun tilanne paranee, ostaa ne takaisin. Tässä erikoistapauksessa ostoissa ei ole siis mitään ihmeellistä.
Osakeanti on tapa rahoittaa, mutta niiden takaisin ostaminen ei ole mitenkään tarpeellista. Yleensä osinko jaetaan ihan osinkona.
Jos osakkeen arvo menee liian alahaiseksi kaupankäynnin kannalta, eli osakkeesta tullut ns senttiosake, niin tilanne on selalinen että tuskin firma voi omia osakkeita ostaa. Mutta silloin voidaan tehdä käänteinen splitti, eli vaihtaa vaikka kymmenen tai sata osaketta yhteen., mutta jos firma on niin kuralla, niin tuo voi entisestään laskea firman pörrsiarvoa. Jos yksittäisen osakkeen arvo on liian korkea, niin tyypillisempi on jakaa yksi osake vaikka kymmenenksi osakkeeksi.
Jos menee huonosti, osakeen arvo maissa, niin osakeannin merkitseminen voi olla apävarmaa, eli siinä tilanteessa firman tulvaisuus näkymät pitää olla niin hyvä että joku osakkeita ostaa. Tai tilenne niin tiukka että velkojat suostuu vaihtamaan saataviaan osakkeisiin, tai niihin oikeuttaviin velkapapereihin, eli silloin vanhojen omistajien omistu voi laimeta rajustikkin.
Firma kun ostaa omiaosakkeita, niin se ei ole sijoitus itseensään, vaan rahojen jakoa omistajille. ne ei ole säästämistä, ne ei ole sijoitusitseenän, jos firma (omistajat) haluaa firman säästävän rahoja, niin sitten ihan yksinkertaisesti säästää, eli sijoittaa ne jonnekkin muualla, esim. valtion velkapapereihin, pankkien tileille, jne. suh riskittöminä ne on tänäpäivänä ovat koroiltaan negatiivisiä. Eli firma menettää pikkuhiljaa nimellisesti säästöjään, lisäksi inflaatio odotukset kasvussa.
Mutta yrityksen tarkoitus on tuottaa lisäarvoa (voittoa) omistajilleen.
Näinhän se menee ikivanhan talousopin mukaan. Mielestäni ei ole enää täysin tätä päivää.
Hä, siis miten ajattelit asian hoitaa, rivien välistä kajastaa nyt jokin sosialisti järjestelmän haikailu.
Jos joku omistaja haluaa tehdä tappiollista hyvää, niin sitä varten on sitten muut yhteisöt, yhdistystykset (järjestöt), säätiöt jne. joita sitten voi eri tahot rahoittaa niin pitkään kun lompakko kestää ja halukkaita rahoittajia joutuu, toki niidenkin täytyy talouspitää terveenä.
Esim yksi konsti on että sijoitat huomattavan alkupääoman, jota esim joku säätiö hoitaa, esim sijoittamalla voittoa tavoitteleviin yrityksiin ja niillä voitoilla tavoittee sitten niitä muita tavoitteita. niin pitkään kun pääomattuottaa/riittää.