Mainos Älyvalaistus - näin valaistuksesta tulee älykästä

Liittynyt
18.05.2018
Viestejä
46



Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Philips Huen kanssa.

Tässä artikkelissa kerrotaan miten lampuille puhutaan ja valot synkronoidaan pelien ja musiikin tahtiin. Lisäksi näet miten älyvalaistusta ohjataan ja automatisoidaan.

Älyvalaistusoppaan ensimmäisessä osassa tutustuttiin siihen, miten älyvalaistuksen käytön kanssa pääsee alkuun ja miten se vaikuttaa ihmisiin. Tässä toisessa ja viimeisessä osassa tutustutaan tarkemmin siihen, mikä tekee älyvalaistuksesta älykästä ja miten voi ohjata, synkronoida tai päästä alkuun valaistuksen yksinkertaisen automaation kanssa.

Lyhyesti:
  • Ääniavustajat - Puhu lampuille
  • Anturit - Liikeanturit valittujen alueiden kätevään hallintaan
  • Synkronointi - Intensiivisempi pelien, musiikin ja videoiden tarjoama elämys valojen avulla
  • Automaatio - Lamppujen ohjelmoiminen reagoimaan eri tilanteisiin

Jokaisella on omat tarpeensa ja yhdelle sopiva ratkaisu voi olla piinaa toiselle. Yksi älyvalaistuksen suurimmista eduista on mahdollisuus ohjata valaistusta omien tarpeiden mukaan. Se tekee arjesta sujuvampaa ja säästää energiaa.




Valaistuksen ohjaaminen puheella


Yksi valaistuksen ”älykkyystekijöistä” on kyky hallita valaistusta eri ääniavustajien, kuten esim. Google Homen, Amazon Alexan tai Sirin kautta annetuilla komennoilla. Nämä kaikki ovat ääniavustajia, joita voidaan käyttää matkapuhelimella tai taulutietokoneella. Viime aikoina on lisäksi julkaistu juuri tarkoitukseen sopivia tuotteita, kuten esimerkiksi Google Home Mini- ja Amazon Echo Dot -älykaiuttimet.



Toimii suoraan ilman asennuksia

Philips Hue sopii yhteen useimpien ääniavustajien kanssa ja sitä voidaan ohjata mm. Google Assistantilla, Amazon Alexalla, Apple Homekitillä sekä Microsoft Cortanalla.



Ääniavustaja voidaan liittää helposti Philips Hue -järjestelmään niin, että lamppujen ohjaaminen onnistuu puheella.





Miten pääsee alkuun?

Puheohjaukseen on saatavilla siis monia eri järjestelmiä. Esimerkiksi Googlen ekosysteemissä pääsee alkuun seuraavasti:

Avaa Google Home -sovellus > Lisää > Määritä laite.

Noudata sitten puhelimen antamia ohjeita järjestelmän yhdistämiseksi.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä siitä, millä käskyillä voi ohjata Google Assistant -avustajaa englanniksi älyvalaistuksen ohjaamiseksi: (Huom! Google Assistant ei toistaiseksi toimi suomeksi)
  • "Turn on/off the lights" - valot päälle/pois
  • "Dim the lights in the bedroom" - makuuhuoneen valojen himmennys
  • "Brighten the living room lights" - olohuoneen valojen kirkastaminen
  • "Are the lights on in the kitchen?" - tarkistaa, ovatko keittiön valot päällä
  • "Make the kitchen blue" - keittiön valojen vaihtaminen siniseksi
  • "Turn the desk lamp purple" - pöytälampun sytyttäminen purppuranväriseksi
  • "Change the lights to green" - valaistuksen vaihtaminen vihreäksi
  • "Turn the living room orange" - olohuoneen valojen kytkeminen oranssiksi

Käyttäjä voi luonnollisesti viitata myös muihin huoneisiin ja lamppuihin, kuin mitä yllä on mainittu. Kaikki riippuu siitä, miten eri huoneet ja lamput nimetään järjestelmään.



Nvidia Shield TV on esimerkki laitteesta, jossa on Google Assistant -tuki.

Tiesitkö, että... Elektroniikkaa varustetaan yhä enemmän puheohjauksella. Ei siis pelkästään puhelimia, taulutietokoneita tai tarkoitukseen suunniteltuja ääniohjattavia laitteita. Monet televisiot, kotiteatterivastaanottimet ja kannettavat kaiuttimet on varustettu erilaisilla ääniavustajilla, joiden avulla voi hallita kotia äänikomennoilla.


Unohda napit ja säästä energiaa


Älyvalaistukseen voidaan yhdistää erilaisia antureita, joilla lamppuja ohjataan. Liiketunnistimet ovat yleisimpiä älykotijärjestelmien antureita ja helppo tapa ottaa seuraava askel kohti älykästä valaistusta.

Liiketunnistimia kannattaa käyttää alueilla, joilla ei oleskella usein. Perinteiset liiketunnistimet sytyttävät ja sammuttavat valoja. Älykkäiden kotiekosysteemien anturit ohjaavat myös sitä, miten, milloin ja kuinka kauan liiketunnistin pysyy aktiivisena ja sovittavat sen tarkasti elämisen mukaan.

Liiketunnistimia voidaan käyttää monella eri tavalla - vain mielikuvitus on rajana. Esimerkkinä turvallisuusominaisuudesta liiketunnistin sytyttää valitut lamput tietyllä alueella varkaiden tai eläinten pelottamiseksi tai sammuttaa koko talon valot, jos joku menee nukkumaan.

Seuraavassa on kaksi käyttökelpoista vinkkiä siitä, miten liikeantureita voidaan käyttää arjen helpottamiseksi.



Käyttövinkkejä talon sisällä: Liikeanturia kannattaa käyttää valaistusvoimakkuuden muuttamiseen kylpyhuoneessa. Päivällä lamppu voidaan sytyttää täydellä teholla ja yöksi se voidaan asettaa esimerkiksi 20 % teholle. Valonvoimakkuus on miellyttävämpi, eikä valo häikäise yöllä vessassa käydessä.



Käyttövinkkejä talon ulkopuolella: Ulkona sijaitseva liikeanturi auttaa lisäämään valonvoimakkuutta esim. ulko-oven ympäristössä. Se toivottaa tervetulleeksi ja helpottaa avaimen tien löytämistä lukkoon. Näin voi säästää energiaa ja päätää ulkovalaistuksen valonvoimakkuuden.





Älylaitteita sisä- ja ulkokäyttöön

Philips Hue Motion Sensor on täysin langaton IP42-luokiteltu (roiskesuojattu) liikeanturi, joka on helppo kiinnittää haluttuun paikkaan tai asentaa mukana tulevalla magneettikiinnityksellä.



Ulkokäyttöön ja vaativampiin olosuhteisiin on saatavilla myös langaton Hue Outdoor Sensor, joka IP54-luokituksensa (vedenkestävä) ansiosta kestää kovempia sääolosuhteita ja tunnistaa liikkeet ulkona. Se on helppo asentaa mukana tulevalla kiinnikkeellä. Molemmat Philips Huen liikeanturit ovat paristokäyttöisiä ja paristot tarjoavat toiminta-ajaksi noin kaksi vuotta.


Synkronoi valot pelien, videoiden tai äänen kanssa


Valon ja musiikin yhdistämisessä on jotain erityistä - se vie elämyksen aivan uudelle tasolle. Elämys on intensiivisempi ja älyvalaistuksella valot voidaan synkronoida kodin eri medialaitteiden kanssa.



On sitten tarkoituksena vetää ässä hihasta kotibileissä tai saada intensiivisempi kokemus pelinurkkaan, älyvalaistus vahvistaa tunnelmaa.



Pelien tunnelmankohottaja

Philips Hue Playn ja Hue Syncin avulla valaistus on helppo synkronoida musiikin, pelin tai videon kanssa. Philips Hue -puhelinsovelluksessa luodaan Entertainment-alue ja määritetään, mihin yhteensopivat Hue-yksiköt on sijoitettu huoneessa.



Hue Sync -tietokoneohjelmalla synkronoidaan kohteet, joita halutaan vahvistaa valolla, sekä asetetaan intensiteetti. Hue Sync on saatavilla sekä PC:lle että Macille.

Tiesitkö, että... Mm. Razer, joka valmistaa näppäimistöjä, hiiriä ja kuulokkeita, tukee Philips Huen valosynkronointia. Näin myös tietokoneen oheislaitteet voidaan synkronoida älyvalaistuksen kanssa, jolloin ne tuovat lisäulottuvuutta valoefekteille.


Löydä älyratkaisut automaation avulla


Kotiautomaation määrä lisääntyy ja älykodin käytön voi aloittaa luonnollisesti ja tehokkaasti älyvalaistuksesta. Tällöin voi ohjelmoida helposti, mitä tietyt lamput tekevät tiettyjen ehtojen tai tilanteiden mukaan.



Mitä automaatio tarkoittaa?

Älykodin automaatiolla tarkoitetaan joko keskitettyä hallintaa tai useita tapahtumia, jotka on asetettu ennalta määritettyjen kriteerien mukaan.

Nykyään saatavilla on erilaisia järjestelmiä ja koontikeskuksia, joiden avulla on helppo päästä alkuun kotiautomaation käytössä. Jotkut ovat edistyneempiä kuin toiset ja periaatteessa niiden käytössä on rajattomia mahdollisuuksia, jos käyttäjältä löytyy taitoa koodata järjestelmäänsä. Jos kyseessä on vasta aloitteleva käyttäjä, saatavilla on helppokäyttöisiä, mutta kuitenkin tehokkaita mobiilisovelluksia, joilla pääsee pitkälle kotiautomaation käytössä.



Esimerkkinä on IFTTT-sovellus (If This, Then That), joka toimii monissa eri valmistajien järjestelmissä ja siinä on helppokäyttöinen käyttöliittymä, jonka avulla on helppo määrittää, miten ja milloin haluaa valojen toimivan tietyssä tilanteessa.

Vinkki: IFTTT-sovellusta voi käyttää kertomaan valaistuksen välityksellä saapuneesta sähköpostista, tai asettaa valo kertomaan, onko ulkolämpötila alle vai yli nollan, jolloin esimerkiksi punainen väri tarkoittaa plussa-asteita ja sininen miinusta.



Monta juttukaveria

Philips Hue on yksi pisimpään markkinoilla olleista älyvalaistusratkaisuista ja sillä on monia yhteistyökumppaneita, joilla on Philips Huen kanssa yhteensopivia laitteita. IFTTT:n kaltaisen järjestelmän kautta valaistuksen automatisointi on helppoa.



Tässä artikkelissa käytetään Philips Huen tuotteita esimerkkeinä älyvalaistusratkaisuista. Jos haluat tietoja jostakin tietystä tuotteesta, voit lukea lisää tästä:

Tässä kaksiosaisessa oppaassa kerroimme, miten pääsee alkuun älyvalaistuksen kanssa, miten älyvalaistus vaikuttaa käyttäjään ja lisäksi tarjosimme vinkkejä älyvalaistuksen käytöstä, jotta arki olisi sujuvampaa ja hauskempaa.

Onko älyvalaistus jo käytössäsi vai haluaisitko tietää lisää? Jaa vinkkejä, kokemuksiasi ja ajatuksiasi kommenteissa.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 

Mawe

Thread Killer
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
738
Kotona Hue bridge, tosin yhdellä polttimolla.:lol:
Makkariin laitoin tuon, mutta tarkoitus olisi laajentaa useampaan paikkaan ja laittaa liiketunnistinta.
Mesh-ominaisuus taitaa Huesta puuttua? Se olisi aika kova juttu...

Suurimmat syyt ostohalujen hillitsemiseen on kalleus, järjestelmien vakiintumisen miettiminen ja ainakin tuo mesh-ominaisuuden kanssa olen pähkäillyt, että onko se miten tarpeellinen itselleni.

Pelkästään olkkarissa on 10kpl spotteja, eikä näillä hinnoilla ole innostusta kyllä uusia, kun ei nykyiset leditkään ole kovin pitkään ollut.
Jos vaihtaisin GU10 kannaksi niin kikantissa pelkät polttimot 30,95€/kpl.
Ehkä löytyy halvemmalla, tuo oli ensimmäinen mistä menin katsomaan.
Lisäksi hintaan vielä nuo rihvelit mihin polttimot tulee kiinni.

Ei sillä, Hue taitaa olla parhaita laadultaan, ainakin valon ominaisuuksia katsellen.
Siksi itse katsellut Hue:ta.:tup:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 658
Kotona Hue bridge, tosin yhdellä polttimolla.:lol:
Makkariin laitoin tuon, mutta tarkoitus olisi laajentaa useampaan paikkaan ja laittaa liiketunnistinta.
Mesh-ominaisuus taitaa Huesta puuttua? Se olisi aika kova juttu...

Suurimmat syyt ostohalujen hillitsemiseen on kalleus, järjestelmien vakiintumisen miettiminen ja ainakin tuo mesh-ominaisuuden kanssa olen pähkäillyt, että onko se miten tarpeellinen itselleni.

Pelkästään olkkarissa on 10kpl spotteja, eikä näillä hinnoilla ole innostusta kyllä uusia, kun ei nykyiset leditkään ole kovin pitkään ollut.
Jos vaihtaisin GU10 kannaksi niin kikantissa pelkät polttimot 30,95€/kpl.
Ehkä löytyy halvemmalla, tuo oli ensimmäinen mistä menin katsomaan.
Lisäksi hintaan vielä nuo rihvelit mihin polttimot tulee kiinni.

Ei sillä, Hue taitaa olla parhaita laadultaan, ainakin valon ominaisuuksia katsellen.
Siksi itse katsellut Hue:ta.:tup:
Mitä tarkoitat meshillä tässä yhteydessä? Eikös tuo ole ihan Zigbee standardin ominaisuus, että jos laite ei yllä juttelemaan suoraan hubin kanssa, niin voi välittää tietoa toisten laitteiden (lamppujen ym.) kautta?
 

Mawe

Thread Killer
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
738
Mitä tarkoitat meshillä tässä yhteydessä? Eikös tuo ole ihan Zigbee standardin ominaisuus, että jos laite ei yllä juttelemaan suoraan hubin kanssa, niin voi välittää tietoa toisten laitteiden (lamppujen ym.) kautta?
Aaaa, onkohan jotain jäänyt huomaamatta...
Mielestäni ei tukenut, mutta pitääkin tarkistaa, kun aikaa. :btooth:
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Monesti on tullut mietittyä, että voisi alkaa älyvaloilla leikkimään kotosalla. Nyt kun talossa on pieni vauvakin, niin varsinkin yöllä olisi ihan käteviä automaattiset himmennykset. IFTTT:llä (IFTTT automaatio) on tullut hieman pelattua ihan muissa merkeissä ja sillä saa kaikkea jännää aikaan. Miksei siis valojenkin kanssa. Pitääpä alkaa bongaileen jokin tarjoussetti, jolla pääsisi alkuun. Välillä niitä onkin näkynyt tuolla tarjousketjussa.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 247
Kivoja on nää Philipsin Hue -valot, mutta ne on ihan liian kalliita jos alkaa jotain isompaa kuin yksiötä vaihtamaan älykkääseen valaistukseen. 3 RGB-lamppua, 2 valkoista, 1 RGB-nauha ja Bridge löytyy, ja niille on kertynyt hintaa noin 250€. Enempää en osta ennen kuin hinnat vähintään puolittuu, koska nykyhinnoilla nämä on vaan kalliita leluja järkevän vaihtoehdon sijaan. Jos haluaisi omakotitaloon vaihtaa älylamput niin se on vähintään tonnin investointi, kun saman määrän normaaleja ledipolttimoita saisi muutamalla kympillä.
Yksittäinen Hue RGB-polttimo maksaa 50€. Samalla rahalla saa 50kpl "tyhmiä" ledipolttimoita.

Uudisrakentamiseenhan nämä tietysti voisi käydä paremmin. Ei tarvitse vedellä piuhoja mihinkään valokatkaisimille jolloin säästyy vähän aikaa ja rahaa, eikä se tonnin-parin investointi ole mikään älytön prosentuaalinen osuus uuden talon hinnasta.

Jos sitä joskus etenee elämässään siihen vaiheeseen, että omistaa talon, niin siihen kyllä tulee Google Home -kaiutin joka huoneeseen ja älyvaloa talo täyteen. Vaikka sitten Ikeaa jos Huen hinnat ei tipu.

EDIT:
Voi myös miettiä yhden lampun kannalta tätä energian"säästöä".
800lm:n 9W halpa tyhmä lamppu toimii 15 000 tuntia.
800lm:n 9,5W Hue-lamppu toimii 25 000 tuntia.
Tyhmä lamppu maksaa 1€.
Hue-lamppu maksaa 13,95€ (2 kpl pakkauksessa [27,9€/pkt], valkoinen himmennettävä, ei värisävyn säätöä).
9 watin kulutuksella ja 0,12€/kWh hinnalla sähköä kuluu tyhmän lampun elinkaaren aikana 16,2 eurolla.
9,5W:n Hue-lamppu kuluttaa elinkaarensa aikana sähköä 28,5 eurolla.
Tyhmä lamppu maksaa 17,2€/15 000h
Hue-lamppu maksaa 42,45€/25 000h

Tyhmä lamppu 1,147€/1000h
Hue-lamppu 1,698€/1000h

Hue-lamppujen käyttäminen on 48% kalliimpaa. Tyhmää lamppua saa polttaa 48% enemmän, että hinnassa ollaan tasoissa. Tai vastavuoroisesti Hue-lampun pitää palaa 30% vähemmän aikaa kuin tyhmän lampun. Samoihin kustannuksiin päästään myös käyttämällä Hue-valoa puolella teholla.

Esim. 1 Jos Hue-lamppua polttaa 8h/vrk, niin se maksaa 4,96€/a. Tyhmää lamppua saa polttaa 12h/vrk, jolloin hinnaksi tulee 5,02€/a.

Esim. 2 Sinulla on asunnossa kolme tyhmää ledilamppua, jotka on kaikki kolme aina päällä kun olet kotona ja on pimeää. Vaihdat nämä kolme Hue-valoihin. Saat polttaa vain kahta lamppua kerrallaan, jotta pääset samoihin kustannuksiin kuin tyhmillä lampuilla. Vaihtoehtoisesti kaikki kolme lamppua voi olla päällä, jos ne on himmennetty noin puoleen tehoon maksimista.

Eli tällä hetkellä kustannusten kantilta älyvalaistuksessa ei ole järkeä, paitsi jos käyttäjällä on tapana jättää valot palamaan tyhjiin huoneisiin ja älyjärjestelmällä koko asunnon valojen yhteenlaskettua polttoaikaa saataisiin pudotettua keskimäärin vähintään 30% tai valojen virrankulutusta puoleen valoja himmentämällä.

Tässä siis käytettiin halvinta mahdollista Hue-lamppua laskuissa... Philips Huen E27-kantainen RGB-lamppu on kokonaiskustannuksiltaan 179% kalliimpi kuin tyhmä perusledilamppu. (3,2€/1000h)

TLDR: Korkean hankintahinnan takia normaali, valoja järkevästi käyttävä kuluttaja ei säästä Hue-valoilla rahaa verrattuna normaaleihin ledilamppuihin. Sähköä ja luontoa voi säästää Hue-valoilla, jos älykkäämmällä ohjauksella valoja himmennetään tai poltetaan vähemmän aikaa. Kiva niillä valoilla on kyllä leikkiä ja ohjailla äänikomennoilla. Ja öisin voi laittaa valot tosi himmeälle jos vaikka pitää käydä vessassa.
Jos taas verrataan 60W hehkulamppuihin, niin Hue-valoillakin säästää helposti lähes 10€/lamppu/vuosi.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Noita värilämpötilasäädettäviä white ambience lamppuja saa n. 25e:llä kipale. Eihän se ilmaista ole sekään, mutta kymmenellä sellaisella saa jo aika paljon aikaan.
Monesti on tullut mietittyä, että voisi alkaa älyvaloilla leikkimään kotosalla. Nyt kun talossa on pieni vauvakin, niin varsinkin yöllä olisi ihan käteviä automaattiset himmennykset. IFTTT:llä (IFTTT automaatio) on tullut hieman pelattua ihan muissa merkeissä ja sillä saa kaikkea jännää aikaan. Miksei siis valojenkin kanssa. Pitääpä alkaa bongaileen jokin tarjoussetti, jolla pääsisi alkuun. Välillä niitä onkin näkynyt tuolla tarjousketjussa.
Minulla on eteisen valot tuolla Huen liiketunnistimella niin, että iltaisin ja aamuisin ne käynnistyvät täyteen kirkkauteen aina kun ramppaa käytävässä. Yöllä jos könyää vessaan, niin ne käynnistyvät keltaisimmalla valolla minimiin himmennettynä, joka on todella kiva silmiä polttavan kirkkauden tai pilkkopimeän sijaan.

Suosittelen.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
390
Toisesta langasta kopioitua...
Itsellä reilun 120 neliön omakotitalossa seuraava setup:
-Hue Bridge
-Valoille, Sonokselle ynnä muille härpäkkeille seinässä ohjaimena Lenovo Tab 7 Essential
-6x Trådfri Remote
-1x Hue Dimmer Switch
-4x Hue RGB E27
-1x Hue Living Whites E27
-1x Hue Lightstrips Plus
-1x Hue Lightstrips Plus + pari jatkopalaa
-10x Trådfri RGB E27
-6x Trådfri White E27
-1x Trådfri White Spectrum E27
-3x Trådfri White Spectrum E14
-1x Floalt White Spectrum -paneeli 30x90cm

Eli yksi seikka millä kustannuksia saa alaspäin on esimerkiksi juuri Ikean tuotteiden parittaminen Hue Bridgen kanssa.




 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
2 317
Toisesta langasta kopioitua...
Itsellä reilun 120 neliön omakotitalossa seuraava setup:
-Hue Bridge
-Valoille, Sonokselle ynnä muille härpäkkeille seinässä ohjaimena Lenovo Tab 7 Essential
-6x Trådfri Remote
-1x Hue Dimmer Switch
-4x Hue RGB E27
-1x Hue Living Whites E27
-1x Hue Lightstrips Plus
-1x Hue Lightstrips Plus + pari jatkopalaa
-10x Trådfri RGB E27
-6x Trådfri White E27
-1x Trådfri White Spectrum E27
-3x Trådfri White Spectrum E14
-1x Floalt White Spectrum -paneeli 30x90cm

Eli yksi seikka millä kustannuksia saa alaspäin on esimerkiksi juuri Ikean tuotteiden parittaminen Hue Bridgen kanssa.




Ei muuten meikäläisen ikea-lamput parittunut huen kanssa. Yksi neljästä pariutui, mutta katosi "unreachable" heti kun käytin katkaisijasta pois päältä. Tilasin sitten 4kpl huea tilalle, jotka pariutuivat heti, tottakai.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 269
Puolesta tunnista tuntiin värkkäsin per lamppu tuon ohjeen mukaan toistaen sitä. Mulla oli pöytälampulla kiinni se lamppu hue bridgessä, mutta ei löytänyt kun tuon yhden. Kaikissa oli viimeisin sovellusversio.
Olen myös kuullut kaverilta vähän vastaavista ongelmista Ikean lamppujen kanssa.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
390
Hmm, kummallista. En itse ole törmännyt vastaavanlaisiin ongelmiin. Tosin olen pääasiallisesti käyttänyt tuota Hue Essentials -sovellusta ja Touchlink -toimintoa lamppujen paritukseen.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 384
Viestejä
4 159 285
Jäsenet
70 410
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom