Abitti ja sähköiset YO-kirjoitukset (laitteet, ohjelmat, järjestelyt, ohjeet)

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja tire, 19.03.2018.

 1. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Yleisketju sähköisten YO-kokeiden järjestämisestä ja Abitti-kurssikokeista.


  Muutamia kysymyksiä alkajaisiksi
  1. Millaisia ratkaisuja verkko- ja sähkökaapelointiin on käytetty lukioissa, joissa kirjoittamäärä lähellä sataa tai enemmän?
  2. Mitkä edulliset kuulomallit olette havainneet hyviksi ja kestäviksi? Olemme ostaneet Sennheiser HD 201 ja HD 206 -kuulokkeita, mutta näitä malleja ei enää saa.
   
 2. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Kurssikokeissa tuli Abitissa vastaan seuraavanlainen ongelma. Kun koepalvelimelle ladataan esim. kolme koetta, palvelin kysyy samalla kaikkien kokeiden purkukoodit ja vasta viimeisen purkukoodin syöttämisen jälkeen pääsee eteenpäin. Oppilaille kokeet eivät kuitenkaan aukea kaikki samalla kertaa, vaan yksitellen purkukoodien syöttämisen tahdissa. Kun ensimmäisen purkukoodin on syötetty, kaikki kirjautuneet oppilaat ohjautuvat automaattisesti kyseiseen kokeeseen. Toisen purkukoodin jälkeen valittavissa on kaksi koetta ja kolmannen jälkeen kolme koetta. Vääriin kokeisiin ohjautuneiden oppilaiden täytyy käynnistää kone uudelleen.

  Kysyin asiasta Abitin tuesta, että voisiko koevalinnat avautua oppilaille vasta, kun kaikkien palvelimelle ladattujen kokeiden purkukoodit on syötetty. Vastaus ongelmaa on "Tähän ei olla tekemässä mitään muutosta ohjelmistoon, mutta tämän voi välttää ottamalla verkkopiuhan irti palvelimesta siksi aikaa kunnes kaikki purkukoodit on syötetty."
   
 3. Err

  Err

  Viestejä:
  312
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Ainakin meillä on kysymykset ladattu reilusti etukäteen, kuitenkin oppilaat pääsevät tekemään koetta vasta kun koe on aloitettu palvelimen päästä.
   
 4. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Näin täälläkin yleensä, mutta joskus yllättävien tilanteiden vuoksi kokeiden lataus voi myöhästyä.

  Abittia käytetään myös joihinkin yläasteen kokeisiin.
   
  Viimeksi muokattu: 22.03.2018
 5. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  USB-tikkujen kanssa on ollut ongelmia. Huomasimme, että mahdolliset ongelmat Abitti-käytössä eivät kuulu kenenkään vastuulle.

  Kingston DataTraveller G4 16GB (DTIG4) -tikut toimivat ongelmitta HP EliteBook 840 G3 -koneissa, mutta eivät vanhemmissa EliteBook 840 G2:ssa. G2-koneet eivät tunnista USB-tikkua lainkaan käynnistysvaiheessa. Muut testatut Kingstonin tikut toimivat ongelmitta DataTraveller 100 G3 8GB, DTSE9 G2 USB 3.0 16GB ja DataTraveller R3.0 G2 16GB (DTR30G2). Koneiden BIOS oli päivitetty uusimpaan versioon.

  HP:n tuki ei ota kantaa ongelmiin ja kehottaa ottamaan yhteyttä Kingstoniin.

  Kingstonin tuesta vastattiin, että ongelma ei kuulu Kingstonille, koska sen USB-tikkuja ei ole tarkoitettu bootattavaksi. "Please note that our USBs are not meant to be used as booting device by doing this you can damage the USB." Ainoa boottikäyttöön tarkoitettu malli on DataTraveler Workspace, jonka edullisin malli maksaa noin 100 euroa kappale.

  Myös Sandiskilta kerrottiin, että he eivät suosittele käyttämään tikkuja boottaukseen.

  "SanDisk USB drives are also not meant to be used as bootable devices. These are manufactured to be used as storage devices and any excessive use (including booting from them) will severely shorten the lifespan of the product, not to mention that failure due to excessive use is not covered by warranty."


  Olemme käyttäneet tikkujen kirjoittamiseen Ubuntua ja Deltacon USB-hubia UH-1001. Ongelmana oli, että kirjoitusnopeudet laskevat jatkuvasti kirjoitusten edetessä. Lopulta koneen hiiri takkuaa ja SSD-levyn nopeudet putoavat muutamaan megaan sekunnissa. Ongelma johtunee ainakin osittain Linuxin kirjoitusvälimuistista, koska, kun DD:n määritti kirjoittamaan suoraan tikuille ilman välimuistia, nopeudet paranivat. Deltacon tuesta ei oteta mitään kantaa mahdollisiin ongelmiin tilanteessa, jossa tikkuja kirjoitetaan hubin kautta.
  Tuote ei ole tarkoitettu tämänlaiseen käyttöön. Tämä on hubi, ei USB-muistin kopiointokone.
  Ystävällisin terveisin / Med vänlig hälsning / Best Regards
  Mikko
  FinDeltaco Oy


  Eli tietokoneiden valmistaja, USB-tikkujen valmistajat sekä USB-hubin valmistaja kaikki sanoutuvat irti mahdollisista ongelmista.

  PS. Tikkujen mallinimi voi pysyä samana, mutta sisuskalut saattavat muuttua. Toimivuuteen saattanee siis tulla muutoksia.
   
  Viimeksi muokattu: 22.03.2018
 6. SapphireThunder

  SapphireThunder

  Viestejä:
  1 847
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Täällä päin tehtiin muutamia kaapelinippuja 8-porttisia PoE kytkimiä käyttämällä.
  Yhdessä jonossa on 7:lle johdot (sähköpistoke + ethernet) ja nuo PoE kytkimet sitten ottavat virran ja yhteyden itse huoneen keskellä olevasta kytkinräkistä jossa on 24 ja 48-porttisia pari kappaletta kutakin. (1 kumpaakin varalaitteena)

  Näin paikkoja saadaan maksimissaan 24 x 7 + 48 x 7. Tosin ei niin monelle tietenkään ole tilaa eikä tarvettakaan. Tänä vuonna suurimmillaan oli peräti 138.


  Abittia täällä käytetään myös normaalikokeissa nykyään ja sille on oma langaton verkkonsa.

  Ja tässä käytössä nuo koulun omat tikut ovat kyllä nopeasti menneet huonoiksi. Muutamat tikut eivät edes enää avaudu Windowsissa kun ne pistää koneeseen kiinni.
  Joitakin ei saa tyhjennettyä ja näin ei kirjoitettua uudestaan.

  Kyseessä Kingston Datatraveler G4 8gb tikut.
   
 7. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Meillä on tikkuina Kingston DataTraveler 100 G3, josta käytössä on sekä 8 Gt:n että 16 Gt:n malleja. Meinasimme hankkia uusiksi tikuiksi G4-malleja, mutta eivät kuten aikaisemmin mainitsin toimineet kaikissa koneissa. 100 G3 -tikuissa ei ole ollut suurempia ongelmia. Tikun taakse liu'utettava suoja aiheuttaa joskus ongelmia, kun oppilaat eivät huomaa, että tikku ei ole menny aivan pohjaan asti USB-portissa.

  AbittiUSB ei enää toimi luotettavasti Windows 10:ssa. Ongelman alkoivat, kun Creators Fall -päivitys asentui. Windows 7:ssa AbittiUSB toimii ongelmitta. Linux:ssa poltetaan suuret määrät tikkuja, kun tikut on päivitettävä.

  USB-tikkujen nopeudet kehittyvät hiljalleen. Tässä muutamia mittauksia Kingston DataTraveler 100 G3 -tikuista.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 8. SapphireThunder

  SapphireThunder

  Viestejä:
  1 847
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Noita uudempia 100 G3:sta sitten pitäisikin näköjään tänne hankkia.
  Ei menisi yhtä paljoa aikaa hukkaan niitä päivitellessä kuin näillä DTG4:llä.

  Palvelintikkuina on tällä hetkellä SanDisk Ultra 16gb.


  Ja koneet on juuri päivittymässä Win10 koneisiin täällä, joten saa nähdä mitä tulee tapahtumaan.
   
 9. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Noihin 100 G3:iin päädyttiin halvan hinnan vuoksi. Koeviikolla vähintään yhdellä oppilaalla on tikun ja läppärin kanssa kosketusongelma ja kone on käynnistettävä uudelleen. Abitti-luokan pöytäkoneissa ei ole ollut kosketusongelmia.

  Sandisk Ultra Flair 16GB ei ottanut enää kunnolla kosketusta koepalvelimen USB-porttiin. Ilmeisesti tikut vääntäneet hieman porttia. Toiset tikun saavat tiukemman kosketuksen.

  Sandisk Ultra 16 Gt on palvelin käytössä riittävä. Ehdittiin kuitenkin ostamaan 4 kappaletta Sandisk Extreme USB 3.0 16 GB (SDCZ80-16G-G46) -tikkuja. Noiden tikkujen kirjoittaminen ja lukeminen ei kauaa kestä. Tikku on varsin pitkä.

  http://tire.daug.net/abitti/usb-tikut/DD-testit Linuxissa.xlsx
  http://tire.daug.net/abitti/usb-tikut/20170412_120841.jpg
  http://tire.daug.net/abitti/usb-tikut/20170413_091723.jpg
   
  SapphireThunder tykkää tästä.
 10. SapphireThunder

  SapphireThunder

  Viestejä:
  1 847
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oivat testit kyllä. Nähtävästi DTR30G2 olisi aika sweetspot nopean kirjoituksen ja luvun välillä, sekä lyhyydeltään.
  Mutta mitenkähän sitten noiden hintojen ja kestävyyden taso on.


  @tire

  Tiedätkös pitäisikö tuon Digabi-käyttiksen/palvelimen pystyä tallentamaan LibreOffice Writerilla kirjoitettu teksti myös ja palauttamaan se jatkamiskoodin antamalla?
  Tuossa juuri eräällä oppilaalla irtosi tikku ja joutui boottamaan koneen uudestaan.
  Mutta jatkamiskoodin annettua ei saatu Writeriin kirjoitettua tekstiä takaisin.
   
  Viimeksi muokattu: 22.03.2018
 11. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Ainakin YO-kokeessa työpöydälle tallennetut tiedostot palautetaan palvelimelta, kun koneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen jatkaa kokeen suoritusta. LibreOffice ei taida tehdä automaattisia tallennuksia kuten Microsoft Office. YO-kokeessa oli jänniä hetkiä, kun muutamat oppilaat kirjoittivat Writeriin eikä palvelimen mukaan vastauksia ollut tallennettu yli puoleen tuntiin tai jopa lähes tuntiin. Palvelin ei kerro onko esim. työpöydälle tallennettu tiedostoja.
   
 12. SapphireThunder

  SapphireThunder

  Viestejä:
  1 847
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eli kuten arvelinkin, se teksti pitäisi välillä muistaa tallentaa työpöydälle.

  Onneksi nyt oli vain ihan perus koe kyseessä eikä YO-kirjoitusta.
   
 13. kuittaa

  kuittaa

  Viestejä:
  53
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Sähköisissä kokeissa ja varsinkin YO:ssa kannattaa oppilaita tosiaan muistuttaa, että Writeriin (tai muualle paitsi kokeen vastauskenttään) kirjoitetut tekstit ja muut eivät tallennu automattisesti, eikä niitä ole palautettavissa, ellei niitä ole manuaalisesti tallennettu. Oppilaat kannattaa ohjeistaa copypastettamaan Writerin teksti säännöllisesti kokeen vastauskenttään ja/tai tosiaan sitten tallentamaan tuotokset työpöydälle.

  Meilläkin silloin aikanaan ensimmäisissä sähköisissä YO:ssa valvojat ihmettelivät, kun eräs oppilas kyllä näytti kirjoittelevan kovasti ja koko ajan, mutta palvelimen mukaan hän ei ollut tehnyt mitään tuntiin. Oppilas oli tosiaan kirjoittanut vastaustaan Writerilla.

  Palvelintikkuina meillä on omissa kokeissa käytössä Sandiskin Ultraa ja Extremeä, oppilastikkuina sitten Kingstonin SE9-tikkuja. Vielä ei ole mennyt yksikään tikku rikki tai osoittautunut toimimattomaksi, joskin noita kirjoitellaankin aika harvakseltaan (vain silloin, kun DigabiOS päivittyy).
   
 14. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Kuulin juttua YO-kirjoituksista, että jossakin koulussa oli ongelmia käynnistää läppäreitä. Abitti lähti kuulema päälle, kun koneesta otti kaikki piuhat irti. Meillä oli vähän vastaava ongelma, joka aiheutti paljon päänvaivaa. Abitti ei käynnistynyt toisella boottauskerrallla, jos virtajohto oli kiinni.

  Koneena oli HP EliteBook 840 G3. Kaikki oli toiminut koeviikoilla ok, kun koneita käytetään vain akkuvirralla. Kirjoituksia varten koneet liitettiin verkkovirtaan ja kaikki koneet boottasivat onnistuneesti Abittiin. Toisella käynnistyskerralla Abitti ei käynnistynytkaan enää onnistuneesti, vaan käynnistysvalikon jälkeen kone jäi jumiin ilmoituksen "SYSLINUX 6.03 EDD 20150820 Copyright (C) 1994-2014 ..." kohdalla. Uudelleen käynnistäminen ei auttanut. Kone ei enää käynnistynyt Windowsiinkaan ongelmitta, vaan Windows 10 suoritti jonkunlaisia palautustoimintoja (tätä ei tullut dokumentoitua sen paremmin). Kun virtajohdon otti irti kaikki toimi OK ja Abitti-järjestelmä käynnistyi ongelmitta.

  Ongelma esiintyi 20 eri koneella identtisesti. Jos koneen käynnisti uudelleen Abitin boottivalikossa tai heti sen jälkeen, ei seuraavalla käynnistyskerralla ollut ongelmia. Jos Abitin antoi käynnistyä työpöydälle asti, seuraava käynnistyskerta jumitti. En tiedä mitä Abitti mahtaa tehdä koneelle, mikä voisi aiheuttaa tällaisen ongelman. BIOS päivitettiin uusimpaan versioon, mutta tämä ei ongelmaa korjannut.

  Meillä oli myös toiset 20 kappaletta HP EliteBook 840 G3 -koneita, mutta nämä koneet käynnistyivät aina ongelmitta. Ainoa ero ongelmakoneisiin oli se, että ongelmakoneissa oli päällä legacy boot ja toimivissa koneissa UEFI boot. Otimme ongelmakoneissa käyttöön UEFI bootin ja käynnistysongelmat katosivat.

  Yllä kuvatun ongelman vuoksi yksi syksyn kirjoituskerran aloitus myöhästyi 5 minuuttia. Koneet oli testattu edellisiltana boottaamalla Abitti-tikulta ja kaikki näytti hyvälle. Aamulla olikin sitten toinen bootti virtajohto liitettynä eikä Abitti enää käynnistynyt.

  Edit:
  Vaikuttaa huolestuttavalle, kun Abitti-tikun käyttäminen aiheuttaa ongelmia koneen Windowsille.
   
  Viimeksi muokattu: 08.11.2018
 15. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Useammasta koulusta on kuulunut, että HP:n uusimpien läppäreiden kuten ProBook 450 G5 ja 430 G5 WLAN-yhteyksissä on ongelmia.

  Kyseisissä koneissa on Intel® Dual Band Wireless-AC 8265 802.11a/b/g/n/ac (2 × 2) Wi-Fi ja Bluetooth® 4.2.

  WLAN ei toimi käynnistysvalinnoilla 1 - 4 (Ruthenium - Indicum), mutta vaihtoehdot 5 - 8 (Gallium - Rubidium) toimivat ongelmitta.

  (1) Ruthenium VMLINUZ-4.14.13 - WiFi ei toimi, hiiri tökkii
  (2) Argentum VMLINUZ-4.14.13 - WiFi ei toimi, hiiri tökkii
  (3) Cadmia VMLINUZ-4.14.13 - WiFi ei toimi, hiiri tökkii
  (4) Indicum VMLINUZ-4.14.13 - WiFi ei toimi, hiiri tökkii
  (5) Gallium VMLINUZ-4.9.82 - Kaikki toimii
  (6) Germanium VMLINUZ-4.9.82 - Kaikki toimii
  (7) Arsenium VMLINUZ-4.9.82 - Kaikki toimii
  (8) Rubidium VMLINUZ-4.9.82 - Kaikki toimii

  (9) Potassa VMLINUZ-4.4.30 - Jumittaa VMLINUZ-kohtaan
  (10) Silex VMLINUZ-4.4.30 - Jumittaa VMLINUZ-kohtaan
  (11) Calx VMLINUZ-4.4.30 - Jumittaa VMLINUZ-kohtaan
  (12) Sulphur VMLINUZ-4.4.30 - Jumittaa VMLINUZ-kohtaan
  (13) Alumen VMLINUZ-3.16.51 - Jumittaa VMLINUZ-kohtaan
  (14) Alumen VMLINUZ-3.16.51 - Jumittaa VMLINUZ-kohtaan


  Automaattiseen boottauksen Abitti-tikuilta saa näilläkin malleilla toimimaan, otamalla Fast bootin pois päältä ja asettamalla USB käynnistysjärjestyksessä ensimmäiseksi.

  Edit:
  Näyttää sille, että Windowsin vuosipäivitys 1803 rikkoo HP:n Hotkey Supportin ja tämän vuoksi näytön kirkkauden säätöön tarkoitetut napit eivät toimi. Windows siirtää program files -kansiosta Hotkey Supportin tiedostot kansioon c:\Windows.Old. Jos Hotkey Supportin yrittää asentaa uudelleen tiedostosta SP81790.exe, asennus ilmoittaa, että uudempi versio on jo asennettu eikä asennus onnistu.

  Etsin levyltä HP Hotkey Support.msi tiedoston, joka löyty MsiCahe-kansiosta. Tämän ajaminen antoi vaihtoehdoksi Repair, joka korjasi ongelman. Ilmeisesti myös tiedoston C:\SWSETUP\APP\Applications\HP\HPHotkeyS_SS9NB2\6.2.40.1\src\setup.exe ajaminen antaa saman valinnan.
   
  Viimeksi muokattu: 14.08.2018
 16. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Valvojan ohjeeseen on lisätty seuraava maininta.

  "Virtuaalinen koetilan palvelin varmuuskopioidaan tutkinnon jokaisen viikon päätyttyä sekä vielä kerran kaikkien tutkintopäivien (ts. tutkintokerran) jälkeen."
  https://www.ylioppilastutkinto.fi/i...Ohjeet/Yleiset/liite_4-valvojan_ohje_2018.pdf

  Pitääkö perjantaina painaa varmuuskopiointinappia kaksi kertaa peräkkäin? :)
  Ohje vaatii luetun ymmärtämistä.
   
  Viimeksi muokattu: 20.09.2018
 17. Tataz

  Tataz

  Viestejä:
  136
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Ohjeistuksissa on ollut pajon ristiriitaisuuksia. Alla esimerkkejä (keväältä ja syksyltä 2017).

  OHJE: https://www.ylioppilastutkinto.fi/i...jeet/Yleiset/maaraykset_ja_ohjeet_2017_fi.pdf
  ja
  https://www.ylioppilastutkinto.fi/i.../Yleiset/maaraykset_ja_ohjeet_5_9_2017_fi.pdf

  2.3.2 Koetehtävien, USB-muistien, purkukoodien ja avainluku-
  listojen säilyttäminen

  !!! Koetilan palvelimessa ja varapalvelimessa käytettyjä USB-muisteja saa käyttää uudelleen saman tutkintokerran kokeissa. On huomattava, että muistitikkua, jota on kerran käytetty koetilan palvelimeksi käynnistämiseen, ei voi käyttää koetilan varapalvelimen käynnistämiseen.


  2.1 Keskeiset tekniset uhkat ja niihin varautuminen tiivistetysti
  !!! Tutkintoverkon kytkinten ei tarvitse olla hallittuja.

  2.5 Koetilan palvelin
  !!! Vikaantunutta noodia ei korvata kokeen aikana. Jos molemmat noodit rikkoutuvat saman kokeen aikana, koe keskeytyy ja järjestetään varakoe.


  OHJE: https://www.ylioppilastutkinto.fi/i...Ohjeet/Digabi/fi_ytl_tilaohje_2013_liite1.pdf

  2.3 Tietoliikenneverkon aktiivilaitteet ja toimintavarmuus
  !!! Kytkimien on oltava hallittavia kytkimiä, jolloin pystytään paikantamaan ja torjumaan esim. väärin toimivan verkkokortin aiheuttamat ongelmat verkossa.

  Tätä ohje palvelee mielestäni enempi esimerkkinä, mutta virallisessa ohjeessa siihen viitamaan vaatimuksena.


  OHJE: https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Digabi/valvojan_ohje_2017_fi.pdf

  Tämä on ohjelappunen valvojalle

  Koetilan palvelimen toimintahäiriö
  !!! Koetilan palvelimen toimintahäiriöt ilmenevät kaikkien kokelaiden havaitsemina ongelmina. Yhteys koetilan varapalvelimelle on toiminut normaalisti ennen toimintahäiriötä, toimi seuraavasti: 1) Ilmoita kokelaille viasta. Vian korjaukseen käytetty aika hyvitetään heille. 2) Sammuta sekä koetilan palvelin että koetilan varapalvelin ruudun oikeasta ylänurkasta. 3) Käynnistä koetilan varapalvelin koetilan palvelimeksi. 4) Kokelaat voivat jatkaa koesuoritusta normaalisti. Selvitä löytyykö lukiosta uusi tietokone koetilan varapalvelimeksi. Käynnistä uusi varapalvelin käyttämättömältä palvelintikulta.


  Nyt ei enää neuvotakaan keskeyttämään molempien noodien rikkoutuessa, mutta virallisessa määräyksessä näin neuvotaan.

  III Kokeen jälkeen
  !!! Varmistaa, että koetilan palvelimessa ja varapalvelimessa käytetyistä USB-muisteista on poistettu niihin kiinnitetty paperiliitin. Paperiliittimen poistaminen on merkkinä siitä, että näitä palvelintikkuja ei saa käyttää uudelleen.


  Tikkuja ei saakaan käyttää uudelleen, kuten aiemmin kerrottiin.
   
 18. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  YTL ei listaa sivuillaan käytössä olevien Abitti-ohjelmien versioita. Eikä tietoa ole kuinka pitkäksi aikaa käytössä oleviin vanhoihin ohjelmistoversioihin on sitouduttu. Kirjoituksia varten opiskelijat joutuvat opettelemaan vanhan LibreOfficen ja Inkscapen käyttöä.

  Abitti-ohjelmien versiot syyskuussa 2018:
  LibreOffice v. 4.3.3.2 (uusin v. 6.0.6)
  Okular v. 0.20.2
  Dia v. 0.97.3 (v. 0.97.2 Windowsille)
  Gimp v. 2.8.14 (uusin 2.10.6)
  Inkscape v. 0.48.5 r10040 (uusin 0.92.2)
  Pinta v. 1.3 (uusin v. 1.7.0.236)
  Geogebra Classic 5 v. 5.0.481.0-d (uusin v. 5.0.488.0-d, mutta uudempi versio 6 saatavilla)
  wxMaxima v. 13.04.2 (uusin Windowsille v. 17.10.1)
  ClassPad Manager for ClassPad II Series v. 02.01.3600.3230
  TI-Nspire CX CAS Student Software v. 4.5.0.1200
  TI-Nspire CX CAS Rakennekaavojen piirto - Widget v. 4.5.0.1200
  TI-Nspire CX CAS Fysiikan piirto - Widget v. 4.5.0.1200
  MarvinSketch v. 17.3.27 (uusin v. 18.21.0)
  Logger Pro v. 3.15 (uusin v. 3.15)


  Edit:
  Syksyn 2018 aikana tulee todennäköisesti päivityksiä ohjelmistoihin.
   
  Viimeksi muokattu: 07.09.2018
 19. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Äidinkielen kokeessa aiheutti hetken kummastusta, kun oppilaalla näkyi kohdassa viimeinen muutos ensin 15 minuuttia ja sitten pelkkää tyhjää. Selvisi, että muutokseksi ei lasketa sitä, kun oppilas poistaa jo kirjoittamansa tekstin. Kun kokeen kaikki vastauskentät ovat jälleen tyhjiä, järjestelmä näyttää kuin oppilas ei olisi koetta aloittanutkaan.

  Äidinkielessä kokelaat kirjoittivat kaiken tekstin LibreOfficeen ja lopuksi kopioivat tekstin selaimen koesivulle. Työpöydälle tallennetuista tiedoista ei palvemella näy mitään tietoa. Voisi olla hyvä, jos tallennetuista tiedostoistakin näkyisi tieto valvojan näytöllä.

  Edit:
  Valvojan ohje 10.9.2018
  [​IMG]
  En nähnyt mitään tähän viittaavaa, vaikka Testi Oppilaalla tallensin tiedoston työpöydälle ja katkaisin yhteyden. Onko tämäkin jälleen kerran yksi väärä ohje lisää?


  Kokelas unohti päättää kokeena ja ehti poistua salista. Kokelaalle tästä ei ole haittaa, koska vastaukset ovat jokatapauksessa tallentuneet palvelimelle. Outoa oli, että virhe "opiskelijan koneeseen ei saada yhteyttä" muuttui lopulta virheeksi "häiriö kokelaan teknisessä valvonnassa". Kävisikö niin, että kun kone on pitkään sammutettuna, järjestelmä antaa virheen valvonnasta, koska koneen tila on tuntematon liian pitkän aikaa.
   
  Viimeksi muokattu: 24.09.2018
 20. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Testasin palvelimen kuormitusta YTL:n kuormasimulaatiolla Koetilan palvelimen kuormitustestaus. Palvelimena oli HP EliteDesk 800 G1 SFF, jossa on prossuna Intel Core i5-4590. Muistitikkuna oli Sandisk Extreme USB 3.0 16 GB. Kuvassa tulokset.

  [​IMG]

  Kirjoitusten määrä sekunnissa vaihteli lyhyen testin aikana välillä 320 - 420. Kuormasimulaation ohjeen mukaan yksi simuloitu opiskelija lähettää palvelimelle yhden vastauspäivityksen kahden sekunnin välein eli 0,5 per sekunti.
   
 21. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Kurssikokeessa kävin niin, että palvelin näytti opiskelijan päättäneen kokeensa, mutta opiskelija teki koetta aivan normaalisti. Virheilmoituksia ei näkynyt. Palvelimen näkymä saatiin ajantasalle, kun oppilas valitsi Päätä koe ja tämän jälkeen palasi tekemään koetta.


  Edit:
  Kaksi kertaa on käynyt niin, että opiskelijan koneelle on tullut virheilmoitus "Sinulla on vastauksia toisessa ikkunassa. Vastaa siinä ikkunassa, jossa olet aiemmin vastannut tai päivitä sivu."

  Todistettavasti koneella ei ollut avoinna kuin pekkä selain, jossa yksi välilehti, eikä vastauksia ollut kirjoitettu aikaisemmin muissa ikkunoissa eikä välilehdissä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.09.2018
 22. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Viimeksi muokattu: 26.09.2018
 23. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  1) Osalla oppilaista näkyy Sovellukset-valikossa LibreOffice Calc (ei käytettävissä), vaikka Calc avautuu normaalisti. Koneen uudelleenkäynnistämisen jälkeen teksti ei käytettävissä poistuu.

  2) Tiedostojen, joiden nimissä on välilyönti, avaaminen suoraan selaimesta on ongelmallista. Työpöydältä klikkaamalla esim. ods-tiedosto avautuu ongelmitta.

  3) YO-kuunteluissa on mahdotonta tietää onko opiskelija kuullut koko äänitepätkän vai onko äänite loppunut kesken. Eipä tätä voi opiskelijakaan tietää, jos kuuneltava pätkä loppuu kuin seinään. Tuliko tekninen ongelma vai loppuiko äänitepätkä. Jos lopussa kuuluisi äänimerkki, ei sekaannuksia tulisi.

  4) Google indeksoi kokeita ja opiskeljoiden koevastauksia Oma Abitista. Googlella löytyy siis opiskelijan jossain joskus jakaman linkin vuoksi opiskelijan koevastaukset, pisteytykset ja arvosana. Facebook viestien mukaan palvelimelle on nyt merkitty, että sivujen indeksointi "ei ole suotavaa".

  Joka tapauksessa, jos linkki opiskelijan vastauksiin ja arvosteluihin pääsee yleiseen tietoon, on kaikki luettavissa julkisesti linkin avulla. Saammekohan milloin nähdä sosiaalisessa mediassa linkkejä esim. huonoimmista tai härskeimmistä koevastauksista? Koevastaukset opettajien kommentteineen voivat olla arkaluonteista tietoa ja aiheuttaa esim. kiusaamista. Abitti-kokeita tekevät nykyään myös yläasteelaiset.

  Tässä esimerkki yhdestä testikokeesta
  https://oma.abitti.fi/answers/AfwDAH1kTWvQaek_WrLPEA

  Mielestäni koevastausten pitäisi olla vähintään avainluvulla suojattuja. Avainluvun voisi lähettä opiskelijalle samassa sähköpostissa kuin linkki koevastauksiin. Lisäksi jo julkiseen jakoon päätyneet linkit täytyisi pystyä poistamaan tai muuttamaan. Kuinka kauan linkin on oltava voimassa?

  Lisäys, Facebookissa julkaistu kuvakaappaus.
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 09.10.2018
 24. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Uusin Abitin versio 112, joka julkaistiin 12.10., vaikuttaa melko ongelmalliselle.
  - Itselleni ei ole vielä tullut vastaan yhtään kannettavaa, jossa näytön kirkkauden säätö toimisi. Aikaisemmin ei ole ollut ongelmia.
  - Uusi oletuksenä oleva käynnistysvaihtoehto jumiutuu kaikilla koneilla, jotka eivät käytä uutta UEFI boottia.

  Edit:
  On parempi päivittää jo päivitetyt tikut takaisin edelliseen versioon. Ei mitään järkeä päivittää nykyiseen versioon. Kaksiosaiset matematiikan kokeet voi tehdä kahtena erillisenä kokeena, kuten ennenkin.
   
  Viimeksi muokattu: 18.10.2018
 25. Err

  Err

  Viestejä:
  312
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Täsmälleen samat ongelmat täälläkin.
   
 26. xlatexi

  xlatexi

  Viestejä:
  58
  Rekisteröitynyt:
  02.01.2017
  Ja täällä, vain muutamat ovat saaneet kirkkautta säädettyä, ja ainoastaan FN+x -tyyliin. Abitin oma kirkkaudensäätö ei toimi.

  Myöskään valtaosa koneista ei boottaa uuden päivityksen Palladiumilla. Internet-yhteydet osalla kateissa kaapelillakin, jouduttu lainaamaan koulun koneita.

  Muuten tuntuu toimivan normaalisti, uusista ominaisuuksista kaksiosaiset kokeet ainakin.

  Resoluutiota ei saa vaihdettua jostain syystä läppäreissä, joissa Ryzen.
   
 27. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Juuri julkaistu versio 113 vaikuttaa jo paremmalta. "Joillakin koneilla ensimmäinen käynnistysvaihtoehto Palladium ei toiminut." =)

  • Kokeen ajaksi opiskelijan koneen kellonaika asetetaan edelleen palvelimen kellon mukaan, mutta tätä kellonaikaa ei enää talleteta opiskelijan koneen pysyvään kelloon. Koneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen kellonaika palautuu ennalleen. Väärään aikaan asetetut kellot ovat todennäköisesti aiheuttaneet erilaisia ajuriongelmia, kun käyttöjärjestelmät eivät ole hyväksyneet laiteajurien päivämääriin sidottuja digitaalisia allekirjoituksia.
  • Joillakin koneilla ensimmäinen käynnistysvaihtoehto Palladium ei toiminut. Vika on nyt korjattu. Suosittelemme Palladium-vaihtoehtoa kaikille niille koneille, jotka on aiemmin käynnistetty Potassa-vaihtoehdolla.
  • Näytön kirkkauden säätö toimii jälleen.
  • BIOS-käynnistyksen boottivalikko näyttää nyt myös alimmat käynnistysvaihtoehdot. Korjattu käynnistysvalikko näytetään BIOS/Legacy Boot -teknologiaa käyttävillä koneilla ja siinä ei ole näyttöä ympäröivää kehysviivaa.
  • PrintScreen-napin painaminen useita kertoja ei enää johda käyttöliittymän jumiutumiseen.

  Edit:
  Muutamilla oppipailla langatonta verkkoa ei näkynyt lainkaan, mutta uudelleenkäynnistyksen jälkeen verkko näkyi ja toimi normaalisti.
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2018
 28. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Oma Abitissa "teksti"-kysymyksen vastauskentän alla on valintatäppä "opiskelija voi liittää kuvankaappauksen vastaukseensa". Jos tämä ei ole valittuna, oppilaalle ei ilmesty kaavaeditori näkyviin. Miksi kuvankaappausvalinta sallii tai estää myös kaavaeditorin käytön?

  Jos kokeessa on kysymys, jossa kaavaeditori toimii, voi kaavan kopioida vastauskenttää, jossa kuvankaappauksen on kielletty eikä editori toimi. Vastauslaatikot, joissa kaavaeditori toimii, ovat teräväkulmaisia. Laatikot, joissa editori ei toimi eikä kuvankaappauksia voi liittää, ovat kulmiltaan hiemen pyöristetyt.
   
  Viimeksi muokattu: 20.11.2018
 29. spara

  spara

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  23.08.2018
  Alunperin vastaukseen pystyi kirjoittamaan tekstiä ja jos niin sallittiin, lisäämään kuvikaappauksia liitteenä. Seuraava kehitysaskel oli javascript-editorin integrointi, joka sisältää sekä kaavaeditorin että mahdollisuuden liittää kuvakaappauksia. Kokeen laatijalla on kuitenkin edelleen mahdollisuus kieltää kuvakaappauksien liittäminen. Nyt kun ko. toiminto on integroitu editoriin, on kyseessä koko editorin kieltäminen.
   
 30. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  VAROITUS: Akkusi virta on vähissä. Kytke koneesi pian verkkovirtaan tai sammuta se välttääksesi tiedon menetyksen.

  Näin ilmoittaa uusin Abitti-versio 113, kun akun lataus on 50 % ja käyttöaikaa on vielä tunteja jäljellä. Tarkistamalla virran määrä akku-kuvakkeesta paljastuu, että mitään hätää ei virran loppumisen suhteen ole, mutta eivät kaikki tätä huomaa tehdä, koska tiedon menetyksen uhalla kehotetaan sammuttamaan kone.

  Ilmoituksessa pitäisi ainakin näkyä akun varauksen taso 50 %, jotta väärinymmärryksiltä vältyttäisiin.
   
 31. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Särmä Preli 2018–2019 aiheutti melkoisesti ongelmia vanhemmilla koneilla. Kokeeseen oli liitetty ainoistoksi dokumentti A. Tilastokeskus, Perheet 2017 -tilasto.odt, jota ei ilmeisesti oltu lainkaan testattu LibreOfficella. Tai näin ainakin luulen. Dokumentin avaaminen sai koneet jumittamaan eikä Abitin ikkunat reagoineet klikkauksiin. Vanhemmat koneet hyytyivät niin paljon, että palvelin näytti yhteysvirhettä. Hyytyminen tapahtui aina sivua vaihdettaessa. Uudemmat koneet toipuivat hyytymiskatkosta kohtuu nopeasti. Mikäli dokumentin kaikki sivut kävi hitaasti läpi (jokaisen sivun "lataaminen" kestää kauan) pystyi dokumenttia selaamaan kohtuu vaivattomasti.

  Oma Windows koneeni ei hyytynyt kyseisella dokumentilla, mutta LibreOffice jumitti "ei vastaa"-tilaan.

  Lisäksi dokumentti ei näy oikein LibreOfficella, vaan taulukot näkyvät sekaisin. Dokumentti näkyy ja toimii sujuvasti Microsoft Wordillä, mutta ei LibreOfficella, jolla opiskelijat joutuvat dokumenttia katselemaan.


  Kyseessä on tämä liitetiedosto:
  http://tire.daug.net/abitti/muuta/A. Tilastokeskus, Perheet 2017 -tilasto.odt


  Lisäksi Otavan Särmä preliin Särmä (LOPS 2016) on ympätty yhteen sekä lukutaidon että kirjoitustaidon kokeet. Molemmat ovat 6 tunnin kokeita. Kokeet joutuu jakamaan kahteen osaan poistamalla toisen kokeen tehtävät.
   
  Viimeksi muokattu: 27.11.2018
 32. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Abitti-kokeessa oli 7 ladattua koetta ja koe oli aloitettu. Kolmella opiskelijalla Abitti heitti automaattisesti listassa ensimmäisenä olevaan kokeeseen ja sitten ulos. Näin opiskelijat kertoivat. Tämän jälkeen opiskelijat valitsivat oikean kokeen. Tästä seurasi kolme yhteysvirheilmoitusta palvelimelle. Ilmoituksia ei voi poistaa palvelimelta, vaan ylimääräisellä läppärillä täytyi kirjautua jatkamiskoodia käyttäen erikseen kaikkiin kolmeen keskeneräiseen kokeeseen ja päättää kokeet.

  Edit:
  Seuraavassa Abitti-kokeessa kävi jälleen samalla tavalla.
   
  Viimeksi muokattu: 28.11.2018
 33. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Olen käyttänyt testaukseen virtuaalista koepalvelinta ja opiskelijan levykuvasta tehtyä virtuaalikonetta. Olen käyttänyt tätä ohjetta Virtuaalinen abittitikku - Jarin blogi , mutta huomasin, että Lazesoftin ohjelmaa ei tarvitse käyttää, koska VirtualBoxin VBoxManage:lla voi tehdä toimivan virtuaalisen kovalevyn levykuvasta koe-etcher.zip.


  Virtuaalisen opiskelijan koneen luominen.

  1. Lataa levykuva koe-etcher.zip osoitteesta Uusin Abitti-versio | Abitti - Kohti digitaalista ylioppilaskoetta

  2. Pura tiedosto koe.img zip-paketista.

  3. Muunna img-tiedosto VirtualBoxin ymmärtämäksi vdi-levykuvaksi. VirtualBoxin asennuskansiossa C:\Program Files\Oracle\VirtualBox on VBoxManage.exe, jolla tämä onnistuu komennolla.
  VBoxManage convertfromraw --format VDI koe.img koe.vdi

  4. Luodun levykuvan koko täytyy laajentaa esim. 8 gigatavuun. Tämä Onnistuu komennolla.
  VBoxManage modifyhd koe.vdi --resize 8000

  5. Luo VirtualBox:lla Linux Debian 64 –kone. Valitse muistin määräksi vähintään 2048 Mt. Kun kysytään levyä, valitse Use existing virtual hard disk file ja tämän jälkeen valitse tekemäsi koe.vdi.

  6. Virtuaalinen opiskelijan kone on nyt valmis.

  Jos haluat käyttää opiskelijan konetta sekä virtuaalista palvelinta samalla koneella ilman että koneet käyttävät isäntä koneen ulkoista verkkoa, täytyy opiskelijan koneen sekä virtuaalisen palvelimen verkkoasetuksia muuttaa. Asenna virtuaalinen palvelin Abitin ohjeiden mukaan ja testaa käynnistyminen. Tämä jälkeen virtuaalipalvelimen asetuksista (VirtualBox) Settings ja Network vaihdetaan verkkokortin Attached to –asetukseksi Internal. Tee samoin opiskelijan koneelle. Nyt palvelin sekä opiskelijan kone ovat omassa sisäisessä verkossa eivätkä vaikuta isäntäkoneen verkkoon. Käynnistä molemmat koneet VirtualBoxista. Älä käytä Vagrantia tai Naksua, koska se palauttaa säädetyt verkkoasetukset YTL:n asetuksiin, joilla palvelin toimii isäntäkoneen ulkoverkossa.
   
  Viimeksi muokattu: 30.11.2018
 34. Client

  Client

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  17.12.2016
  Siis onko ylioppilaskirjoitukset nykyään tällaista paskaa? Huhhuh
   
 35. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  YTL:n ilmoittamat vaatimukset kannettavaksi tietokoneeksi ovat (https://www.ylioppilastutkinto.fi/i...et/Yleiset/liite_2-paatelaiteohje_2017_fi.pdf)
  CPU: väh. 2 GHz, 64 bittiä
  Muisti: 2 Gt
  Näyttö: 1024x768

  Vaatimukset eivät muuttuneet uuden Abitti-version julkaisun jälkeen. Näyttää kuitenkin sille, että monilla koneilla Abitti on hyytynyt pahasti, jos koneessa on vaaditut 2 Gt muistia. Tosin luulisi, että YTL on ennen uuden version julkaisua testannut toimivuuden. Edit: Tai sitten ei. Koska uusi versio ja käynnistysvaihtoehto ei toiminut lainkaan koneilla, joissa ei ole uutta UEFI-boottia, tulee tästä mielikuva, että uutta versiota ei testattu ennen julkaisua yhdelläkään vanhemmalla koneella.

  Edit 2:
  Kannettava saattaa hyytyä niin pahasti, että palvelin näyttää punaisella yhteysvirheen. Kun kannettava toimii taas hieman paremmin, yhteysvirhe katoaa. Kyseessä ei ollut esim. virheellinen liitetiedosto, joka hyydyttää LibreOfficen ja sitä kautta koko oppilaan koneen.

  Edit 3:
  FaceBookista löytyy myös muutamia vastaavia mainintoja.

  Kommenteissa:
  Meillä on ollut muutamia koneita myös, kaikissa yhteistä se että on vain 2Gt ram-muistia. Muutenkin ovat toki olleet vanhoja, mutta yksikään 4Gt muistilla varustettu ei ole kaatunut. Yhdelläkään kerralla ei ole auttanut mikään muu kuin lainakone

  Edit 4:
  TI:n laskinohjelmisto käynnistyy todella hitaasti tai koko kone hyytyy. Ei vaikuta lupaavalle.
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2018
 36. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  14.12.2018
  Kokelaan tietokonetta koskevat vähimmäisvaatimukset muuttuvat

  Suurin muutos aiempiin laitevaatimuksiin on keskusmuistin minimimäärän kasvattaminen 2 gigatavusta 4 gigatavuun. 2 Gt:n muistivaatimus on peräisin vuodelta 2013. Etenkin lokakuussa tehdyn käyttöjärjestelmän ja muutamien sovellusten (LibreOffice, Pinta, MarvinSketch) päivityksen jälkeen havaittiin, että 2 Gt:n muistilla varustetut koneet eivät enää selviä useamman sovelluksen samanaikaisesta käytöstä. Syksyn ylioppilaskokeissa

  Kokelaan tietokonetta koskevat vähimmäisvaatimukset muuttuvat

  Hieman turhan kauan (kaksi kuukautta) meni, että saatiin virallinen tieto, jonka mukaan 2 gigatavua ei ole enää riittävä muistimäärä. Abitin tuki ei vastannut tiedusteluun onko 2 gigaa enää riittävästi. Olisin jälleen toivonut parempaa testausta YTL:ltä. Liian monta koetta meni häsläämiseksi koneiden hyytymisien takia.
   
 37. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Kuinka olette muissa lukioissa hoitaneet, että vain luvalliset opiskelijat pääsevät tekemään Abitti-koetta? Kun langattoman Abitti-verkon salasanan tietää, kuka tahansa pääsee kirjautumaan kokeisiin. Onneksi opiskelijan koneella näkyy nykyään sivun ylälaidassa opiskelijan kirjautumisessa käyttämä nimi, jotta valvoja voi tarvittaessa tarkistaa nimen.

  [​IMG]

  Edit:
  Äkkiseltään on tullut mieleen vain seuraavanlainen ratkaisu.

  1) Jokaiselle koeviikon päivälle vaihdetaan langattoman verkon salasana. Salasana paljastetaan koeluokassa vasta, kun opiskelijat ovat laittaneet kännykät pois, jotta verkon salasanaa ei saada välitettyä koeluokkien ulkopuolelle.

  2) Kun opiskelijat saavat lähteä kokeesta, koepalvelimelta estetään uusien opiskelijoiden liittyminen kokeisiin. Jatkamiskoodit toimivat normaalisti. Uusi opiskelija voi liittyä kokeeseen vain liittymiskoodilla, jonka näkee valvojan koneelta ja joka on voimassa vain rajoitetun aikaa. Liittymiskoodin tarvitsee myös, jos opiskelija tekee kaksi koetta, jolloin hänen täytyy käynnistää kone uudelleen valitakseen uusi koe.

  2.1)
  Liittymiskoodin sijaan uudet kokeisiin kirjautujat voisivat ilmestyä valvojan näytölle odottavaan tilaan ja valvojan täysyisi hyväksysä kokeeseen liittyjät. Jokaisen opiskelijan voisi hyväksyä erikseen tai kaikki kerralla. Mahdollisesti automaattisen hyväksymisen voisi laittaa päälle esim. 15 minuutiksi.

  Tällä tavalla kokeiden tekeminen muualta kuin koeluokista olisi hankalaa. Muutenhan on varsin helppoa tehdä koe vaikkapa vessassa istuen lunttilappua käyttäen tai tehdä koe toisen puolesta. Matti Meikäläinenhan voi istuskella koeluokassa, mutta Matin kaveri tekeekin kokeen muualla.
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2019
 38. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Tuli vastaan tilanne, jossa opiskelija oli vahingossa tuhonnut kirjoittamansa pitkän ja monimutkaisen matemaattisen kaavan. Tehtyä muutosta ei voinutkaan kumota. Ctrl+z ei tehnyt mitään. Laatikossa, johon kaava kirjoitetaan, ei muutosten kumoaminen toimikaan. Jos tuhoaa koko kaavalaatikon, voi sen palauttaa, mutta jos tuhoaa laatikon sisällön palautus ei toimi.

  Edit:
  En ole vielä testannut toimiiko muutosten kumoaminen uudessa versiossa 115. Luulisi, että ainakin uudella luonnosten palautustoiminnolla saattaisi saada kaavan takaisin.

  Edit 2:
  Version 115 julkaisu ei mennytkään, yllätys yllätys, aivan putkeen sillä integrointikaavoja ei ole lainkaan uusimman Abitti-tikun kaavakokoelmassa.

  Tässä on tapahtunut päivityksen yhteydessä hyvin harmillinen virhe ja väärä versio ohjeista on päätynyt tikulle.
  ...
  Vaikka uudemman koeohjeen puuttuminen on harmillinen ja valitettava moka, emme tule sen takia tekemään uutta Abitti-tikkupäivitystä. Yo-tutkintoon valmistautuvat kokelaat voivat tutustua ohjeisiin sivulla Koeympäristön ohjeet / Provmiljöns instruktioner


  Julkaistavissa kaavoissa olisi tosin ollut virheitä, joten ehkä ihan ok, että ne löytyävät tuolta nettisivulta, jonne kaavat on nopea korjata.
   
  Viimeksi muokattu: 17.01.2019
 39. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Tahmaako muilla virtuaalipalvelin päivityksen 66 jälkeen? Koetehtävien lataaminen kestää pitkään ja välillä tulee virheilmoitus "Yhteysvirhe. Käynnistä koetilan palvelin uudelleen." Vanhalla versiolla 54 toimii ok. Version 66 pitäisi olla se versio, jolla tehdään YO-koe.

  Lisäys:
  Abitista julkaistaan 25.2. uusi versio, joka tuo parannuksia palvelimen suorituskykyongelmiin.
  Seuraava Abitti-versio julkaistaan ma 25.2. | Abitti - Kohti digitaalista ylioppilaskoetta


  Edit:
  Prelissä ongelmia. Ostetussa prelissä koelehdellä olleet kuunellmat eivät toimineet. Aineistolehdellä olevat play-napit toimivat. Aineistolehdellä on myös suorat linkit mp3-tiedostoihin. Jos kys. linkkejä painaa, oppilaan kone lataa tiedostot työpöydän lataukset-kansioon. Jo 15 megatavun mp3-tiedosto, aiheuttaa virheilmoituksen, että varmuuskopiointitila on täynnä ja opiskelijan työpöydältä täytyisi poistaa suuria tiedostoja. Oppilaan työpöydällä ei ole muuta kuin lataukset-kansio.

  Jos lataukset-kansion poistaa, mitään tiedostoja ei saa enää suoraan auki, esim. docx-tiedostot. Opiskelijalle tulee ilmoitus, että latauksille ei löydy kansiota. Koneen uudelleenkäynnistäminen luo lataukset-kansion uudelleen. Opiskelijoita täytyy opastaa poistamaan 15 megatavun mp3-tiedosto lataukset-kansion sisältä.

  Virtuaalipalvelimella on ymmärtääkseni tilaa yli 40 gigatavua. Tähän tilaan mahtuisi yli 2700 kappaletta 15 megatavun tiedostoja.
   
  Viimeksi muokattu: 20.02.2019
 40. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Kun koe palautetaan arvosteltuna opiskelijalle, saa hän julkisen linkin kokeeseen. Kokeen voi jakaa kenelle tahansa tuon linkin avulla.
  - Jos opettaja menee Oma Abitissa Koesuoritukset-sivulla ja poistaa koesuoritukset, koesuoritukset ja koe eivät katoa opiskelijoilta. Suoritukset katoavat vain opettajalta. Tämä on erittäin epäloogista.
  - Suoritukset ja koe häviävät opiskelijoilta vasta, kun opettaja poistaa koko kokeen Koetehtävät-sivulta. Tämä poistaa myös koevastaukset. Jos opetaja haluaa säilyttää kopion kokeesta, täytyy koe latada omallekoneelle zip-muodossa ja ladata takaisin Oma Abitiin. Tämän jälkeen opettaja voi poistaa opiskelijoille pidetyn kokeen.

  En tiedä mikä logiikka YTL:llä on ollut, mutta loogista olisi, että koesuoritusten poistaminen poistaisi koesuoritukset myös opiskelijoilta.
   
 41. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Abitissa on äänitesti, jolla kokelaat testaavat kuuluvuuden ennen koetta. Äänitesti kuuluu vasemmasta kanavasta paljon oikeaaa kanavaa voimakkaammin. Hiljaisella voimakkuudella kuulostaa sille, että oikeasta kanavasta ei kuulu juuri mitään. ÄÄNITESTILLE EI OLE KAUHEASTI VAATIMUKSIA, MUTTA ETTÄ TÄMÄKIN ON ONNISTUTTU SÖSSIMÄÄN! Täytyy ohjeistaa, että kuulokkeissa eikä äänilähdössä ole vikaa, vaan itse äänitestissä on vikaa.
   
 42. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  YTL:n toimittamat uudet violetit muistitikut ovat toimineet uskomattoman hyvin. Yli 80 kokelalla ei ollut ainoatakaan ongelmaa muistitikkujen kanssa. Vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin.
   
 43. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Kokeen aloittamisen ohjeistus aiheuttaa yllätyksiä.

  1. Valvojan ohjeen mukaan koetehtävät ladataan palvelimelle viimeistään kello 8.00, mutta purkukoodia ei syötetä.
  ----- a. Aikaisemmat kokeet säilyvät palvelimella.
  2. Noin kello 8.15 - 8.30 kokelaat saapuvat ja käynnistävät tietokoneensa.
  ----- a. Kokelaille avautuu ruudulle edellisen kerran kokeet.
  3. Noin kello 8.30 - 8.50 purkukoodi syötetään.
  ----- a. Purkukoodn syöttäminen aiheuttaa uusimmallakin virtuaalisella palvelimella virheen "Yhteysvirhe. Käynnistä koetilan palvelin uudelleen". Virhe häviää, kun kokeet on purettu. Sama virhe on myös ongelmana tavallisissa kokeissa. Ilman virtuaalipalvelinta muistitikkuja käytettäessä virhettä ei tule ja palvelin toimii rivakkaasti.
  ----- b. Kokelaille tulee ruudulle yhteysvirhe.
  ----- c. Uudet kokeet päivittyvät kokeleiden ruudulle vasta, kun kokeet on palvelimella purettu.

  Tilanne olisi selkeämpi, jos purkukoodin saisi syöttää ennen kokelaiden saapumista tai ennen kuin kokelaat käynnistävät koneensa. Purkukoodin sisältävän kirjekuoren sinetin ehyyden tarkistamiseen tarvitaan yksi kokelas, mutta kai tämän voinee tehdä ennen kaikien kokelaisen saapumista tai koneiden käynnistämistä.

  Valvojan ohjeessa kerrottu toimintajärjestys ei ole hyvä ja/tai sitä ei ole selitetty tarpeeksi hyvin, jotta kokeen alussa ei ilmenisi yllättäviä tilanteita.
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2019
 44. kuittaa

  kuittaa

  Viestejä:
  53
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Samaa mieltä tuosta kokelaiden koneiden käynnistämisen ja purkukoodin syöttämisen järjestyksestä. Nykyinen järjestys on jotenkin outo, eikä ole tiedossa mitään seikkaa, miksi järjestys on juurikin tuo. Nyt käytössä oleva järjestys on omiaan aiheuttamaan pientä hämmästelyä.

  Purkukoodin sinetin kai voisi tarkistaa siinä vaiheessa, kun ensimmäiset kokelaat ovat sisällä ja paikoillaan, mutta ohjeiden mukaisessa järjestyksessä tälläkään ei ole merkitystä. Jos sinetin tarkistuksen ja kokeiden purkamisen voisi toteuttaa ennen kuin kokelaat käynnistävät koneitaan, voitaisiin rauhassa varmistaa, että palvelimet ovat ok, ja sitten keskittyä kokelaiden koneiden käynnistämiseen, kokeen valintaan ja kokelaiden tunnistamiseen.
   
 45. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Parasta lienee kutsua yksi kokelas tarkastamaan sinetti etuajassa ennen kuin muut kokelaat saapuvat saliin. Tällöin purkukoodi voidaan syöttää ennakkoon ja prosessi etenee ilman eriskummallisuuksia.
   
 46. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Tosi hyvin toimi uudet muistitikut. Muutenkin kirjoitukset menivät hyvin. Matematiikassa on vielä ongelmia. Järjestelmä ei ole matematiikkaan monine ohjelmineen vielä valmis.
   
 47. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Ongelmia

  1. Opiskelija voi osallistua kokeeseen langattoman verkon kautta luokkahuoneiden ulkopuolella.
  ------ a. Koeviikolla verkon salasana paljastetaan vasta luokassa ennen kokeen alkua. Salasana vuotaa kuitenkin luokan ulkopuolelle, kun ensimmäiset opiskelijat poistuvat kokeesta esim. tunnin jälkeen.
  ------ b. Opiskelijoille voidaan antaa henkilökohtainen salasana, jonka he syöttävät kokeen ensimmäiseen tehtävään. Ulkopuoliset eivät tiedä salasanaa. Opiskelija voi kuitenkin olla tekemättä koetta tai käyttää väärää salasanaa luokassa ja tehdä kokeen vasta luokan ulkopuolella.

  2. Opiskelija voidat tehdä pilailuvastaukia luokan ulkopuolelta, jotka jäävät näkymään virhetilassa valvojan koneelle.

  3. Opiskelija jatkaa aloittamaansa koetta luokan ulkopuolella. Opiskelija voi päättää kokeen ja poistua luokasta sammuttamatta konetta ja poistamatta USB-tikkua. Kannen sulkeminen ei sammuta konetta. Luokan ulkopuolella opiskelija avaa kannen ja painaa Palaa suorittamaan koetta. Valvojan täytyy huomata, jos opiskelija poistuu tikku koneessa. Opiskelija voi hämätäkseen liittää koneeseensa koulun USB-tikun ja käyttää Abittia omalta pieneltä tikulta tai SSD-levyltä. Kaikkiin koneisiin on mahdollista lisätä SSD-levy ja käyttää käynnistää Abitti kys. levyltä koulun tikku koneessa kiinni.

  4. Itse pääsin langaverkossa osallistumaan kokeeseen ajamalla Abittia virtuaalikoneessa. Vaihtelemalla koneen näkymää Windowsin kahden työpöydän välillä Abitista on nopeaa käväistä Windowsin puolella.

  5. Koepalvelin ei käynnisty, jos joku liittää langalliseen tai langattomaan verkkoon laitteen, jonka IP-osoite on 10.10.0.1. Jos opiskelija tietää langattoman verkon salasanan, hän voi esim. kännykällä liittyä verkkoon IP-osoitteella 10.10.0.1
   
 48. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  Uusi kirjautuminen

  Abittiin tuli uusi kirjautuminen Toukokuun Abitti: lisää laskimia ja uusi kirjautuminen | Abitti - Kohti digitaalista ylioppilaskoetta . Kirjautuminen tapahtuu avainluvulla ja vahvistuskoodilla kuten YO-kirjoituksista. Avainluku ja koodi on sama kaikilla ja sen voi vaihtaa palvelimelta tai valvojan koneelta. Avainlukua ja koodia käytetään myös yhteyden katkeamisen jälkeen. Ennen oli erillinen jatkamiskoodi.

  Kokeeseen kirjautumisessa avainluku ja vahvistus koodi on hyvä. Kirjautumistiedot voidaan luoda uudelleen, kun opiskelijat voivat poistua kokeesta. Ilman opettajan kertomia uusia kirjautumistietoja opiskelija ei pääse kokeeseen.

  Jatkamiskoodin korvaajana avainluku ja vahvistuskoodi ovat huonoja. Vanha jatkamiskoodi luotiin automaattisesti aina uudelleen. Nyt avainluku ja vahvistuskoodi joudutaan päivittämään aina sen jälkeen kun sitä on käytetty keskeytyneen kokeen jatkamiseen. Jos näin tehdään eri luokkatiloissa samaan aikaan homma menee sekaisin. Usein jatkamiskoodia käytettiin pelkästään kokeen päättämiseen, kun opiskelija oli unohtanut painaa "Päätä koe". Tällaisessa tilanteessa avainlukuku ja vahvistuskoodi on heti päivitettävä, koska opiskelija poistuu luokasta ja voi heti kirjautua takaisin kokeeseen tai eri kokeeseen esim. kaverin puolesta.
   
 49. tire

  tire

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.03.2018
  YTL julkaisi uuden version Abitista aika pahaan aikaan ennen syksyn kirjoituksia ja ennen joitakin prelikokeita Uudessa Abitti-versiossa katse jo kevään 2020 yo-kokeissa | Abitti

  Aikaisempi versio Abitista oli se versio, jota käytetään syksyn YO-kokeissa. Nyt 10.9.2019 YTL-julkaisi uuden version, joka ei ole yhteensopiva aikaisemman version kanssa eikä vastaa syksyn YO-kirjoituksia. Julkaisutiedoissa sanotaan "Nämä muutokset eivät vaikuta syksyn 2019 ylioppilastutkintoon ja esimerkiksi tutkintoa edeltävät preliminäärikokeet kannattaa järjestää vanhemmalla versiolla. Myös ylioppilastutkintoa varten tehtävä kuormasimulaatio pitää tehdä vanhalla Abitti-versiolla. Vanhan version Abitti-palvelimet eivät toimi ristiin uudemmilla kokelastikuilla, tai toisinpäin."

  Prelit ja kuormatestit suositellaan tehtävän vanhalla versiolla. YTL on kuitenkin poistanut vanhan version jaosta. AbittiUSB pakottaa lataamaan uuden version ennen kuin tikkuja voi kirjoittaa. Opiskelijoiden levykuvan latauslinkki Abitti-päivitykset | Abitti antaa ladata vain uuden version. Nyt sitten opiskelijoilla, jotka ovat päivittäneet uuden tikun vasta preliin, on epäyhteensopiva tikku. Eikö uutta julkaisua olisi vuonut tehdä esim. syksyn kirjoitusten jälkeen tai edes viikon myöhemmin, jotta homma olisi sujunut ongelmitta???


  Edit:

  Aikaisemman päivityksen kanssa oli ongelmia. Päivityksen tiedoissa mainittiin, että versio on yhteensopiva edellisen version kanssa. Päivitys ei kuitenkaan ollutkaan yhteensopiva. Asia tuli kokeen alussa yllätyksenä. Päivityksen tietoihin oli julkaisun jälkeen tehty muutos, jossa mainitaan yhteensopimattomuus. Eipä noita julkaisutietoja tullut käytyä tarkistamassa mahdollisia muutoksia varten eikä asiasta tullut sähköpostilistan kautta mitään ilmoitusta.
   
  Viimeksi muokattu: 11.09.2019