4K Televisio PC-näyttönä

Liittynyt
12.05.2020
Viestejä
10
Q60R omaa paremmat värit ja kirkkauden, joten X:n HDR sisältö näyttää sillä hieman paremmalta, mutta muutoin noilla kahdella ei ole juuri eroa tuossa 43" koossa (Q60R on myös parempi smart kaukosäädin kolhon peruskaken sijasta), joten oman harkinnan mukaan olisiko nuo 150€ arvoisia ominaisuuksia.
Kyllä 43" suorapaneelinen ruutu vielä tuolta etäisyydeltä voi olla käytettävä. Itsellä oli aiemmin 48" kaarevalla paneelilla oleva Samsung aluksi 60cm syvällä pöydällä ja myöhemmin tällä 75cm syvällä pöydällä ihan telvision omalla jalustallaan, joka syö television takaseinästä mitattuna vielä noin 10cm.
Kaareva ruutu auttaa huomattavasti läheltä katsottuna, sillä usein suorapaneelisen kanssa tulee jopa illuusio, että reunat kaartuisivat ulospäin. Kaarevia vain on harmillisen vähän enää markkinoilla ja koot alkavat 49" esim. Samsung UE49RU7372 49" Smart 4K Ultra HD Curved LED -televisio 499,90
Suosittelen kuitenkin hankkimaan laitteen paikasta, jossa vielä näin koronan aikana on toimiva palautusoikeus, jotta voi rauhassa kokeilla sopiiko omaan käyttöön. 55" suorapaneelinen Q7F kävi itselläni aikoinaan tässä testissä, mutta juurikin tuo illuusio väärään suuntaan kaartuvasta paneelista ja hieman jo liian suuri koko ajoi palauttamaan sen.

En tiedä onko vieläkään missään saatu selitystä, että miksi Samsungin 43" ja 49" mallit eivät ole 120Hz, mutta todennäköisintä lienee ettei niihin asennetut paneelit (mahdollisesti alihankittu muilta valmistajilta) tue kuin 60Hz asti.
Sekä työpöytäkäyttöön että pelaamiseenkin tuo 60Hz paneeli on riittävä, vaikkakin 120Hz paneeli olisi hieman responsiivisempi. 120Hz ei osaa kaivata, ellei ole jo ennestään tottunut siihen.

Erityisesti juurikin hyötykäytössä tarvitaan tuota 4:4:4 chromaa, sillä tekstit muhjuuntuvat käytettäessä 4:2:2 tai 4:2:0 Chroma Subsampling: 4:4:4 vs 4:2:2 vs 4:2:0
Molemmat Samsungit ja muutoinkin lähestulkoon kaikki nykytelvisiot tukevat kyseistä tilaa, joten sen osalta ei pitäisi olla huolta. Eri asia sitten, että löytyykö tuon kannettavasi (Intel UHD 620?) ajureista säätöä sille.
Kiitos vastauksista. Verkkokaupasta ajattelin hankkia ja kaipa sieltä hankitun saa palautettua? Tuo Intel 620 siinä tosiaan on joten pitääpä tutustua että saako sitä säädettyä. Tuollainen kaareva olisi kyllä paras mutta niitä ei tosiaan saa juurikaan ja näytöt on väärällä kuvasuhteella Xboxille. Ilmeisesti Ms on rakentamassa tukea tuolle kuvasuhteelle mutta tuleeko vain uuteen ja tuleeko ollenkaan.
 

KLF

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 788
Koronan takia tuli itsellekin tarve päivittää kotitoimistoa. Surffailin aikani näyttöjä läpi ja päädyin jo Samsungin 43 curved gamin monitoriin mutta sitten huomasin että Xbox X ei tuekaan tuota kuvasuhdetta/resoluutiota. Sen jälkeen huomio kääntyi telkkareihin kun niissä Xbox toimii ok ja ehkä PC myös. PC käyttö olisi toimistokäyttöä (Teams, Excel, Outlook, Selain) jossa olisi tietenkin mukava saada jaettua näyttöä eri sovellusten kesken. Nyt mietin ratkaisuksi joko Samsungin Samsung UE43RU7172 43" tai sitten Samsung QE43Q60R 43". Nämä molemmat saaneet ihan hyvät arvosanat ja tuossa ylempänäkin on kehuttu tuota RU mallia. Työpöytä on 65cm syvä joten katseluetäisyys tulisi olemaan sen metrin luokkaa (tai vähän allekin) jos tv:n laittaa Vesalla seinään kiinni. Kumpihan noista näytöistä olisi parempi? Onko yleensäkään järkeä yrittää käyttää noin läheltä? Kolmas asia mikä ihmetyttää on se että miksihän Samsung ei tuo freesync tukea tai 120hz paneelia noihin pienempiin vai onko noilla merkitystä noissa pienemmissä näytöissä? Pelikäyttö siis vain Xboxilla kun työkannettavalla ei pelailla. Tarvitseeko PC työkäytössä tuota 4:4:4 60 hz ja tukeeko nuo näytöt yleensäkään sitä? Tietokone on Elitebook X360 G5 ja siinä tuo HP thunderbolt telakka.
Mulla on ns. pelikoneen monitorina 43" telkkari, siinä hommassa se on ihan pätevä. Pelien ulkopuolella se ei sitten toimikaan ihan yhtä hyvin. Vaikka katseluetäisyyttä on n. 80 senttiä (olen näköjään mitannut sen jossain edellisessä viestissä) ja käytän muistaakseni 1.25x skaalaustakin, on työpöytä liian iso. Kaikki klikkailu yms, tee vasemmassa laidassa jotain ja sulje ohjelma oikeasta yläkulmasta: tihrustelua ja hiiren scrollailua... Varsinkin kun näyttöä pitäisi katsoa vielä lähempää jotta sen käyttö olisi mukavampaa, jolloin toi edestakaisin katselu vaan korostuu. Tehokasta pinta-alaa on käytännössä tuommoisen ison ultrawiden verran, vaikkapa se LG:n 38" jossa on 1600p resoluutio. Ehkä sitten, jos laittaa ylös outlookin ja teamsin molemmat omaan 1920x1080 neljännekseensä ja alas ne sovellukset, joissa varsinainen työnteko tapahtuu.

Vastaavasti tässä toisella koneella on juuri hankkimani 34" 1440p ultrawide. Se toimii mallikkaasti työpöytäkäytössä, tosin sivusuunnassa tilaa on vähänlaisesti kun verrokkina on tupla-1080p näytöt. Tätä myös katson lähempää, 100% zoomilla. Käytännössä monitori on juuri omassa näkökentässäni ilman tarvetta heilutella päätä puolelta toiselle. Pelikäytössä se ei sitten toiminutkaan ihan yhtä hyvin, vanhaa alkoi ihan huipata ekalla yrityksellä :D Tuli turhan immersiivinen kokemus. Katseluetäisyyttä pitää kasvattaa pelikäyttöön.

Tuo kaikki on toki henkilökohtaista. Mulla on aina ollu lasit ja viimeiset vuodet ikänäköä on tullut siihen malliin etten näe enää lähelle enkä kauas :D Tällä hetkellä tuntuu 27/34 1440p kokoluokasta löytyvän se kultainen keskitie windows käytössä. Pelikäytössä sitten tuo 43" telkkarin isompi koko suurentaa pelien käyttöliittymääkin sen verran että homma toimii.

Ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin kokeilla mikä toimii itselle parhaiten.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
370
Verkkokaupan palautusoikeus ei ole parhaimmasta päästä (32pv rajoitettu oikeus palauttaa), jos vertaa esim. Giganttiin tai Poweriin (60pv, saat käyttää koko tuon ajan ja palauttaa jos ei kelvannut, riittää että tuote on ehjä). Olikin vanhentunutta tietoa koska korona. Kannattaa tarkistaa kaupan sivuilta ajantasainen palautusoikeus.

Komppaan tässä mitä muut ovat sanoneet, itsellä ollut käytössä 49-50" samsung nyt kolme tai neljä vuotta. Korkeussuunnassa on hukkatilaa aika paljon, eli tehokas työpinta-ala on tosiaan ultrawideen verrattavissa, mutta toisaalta ns. "turhia" ruutuja voi kivasti siirtää siihen yläkaistaleeseen helposti. 4Kn etu 43-50" koossa on juurikin se, että sitä voi hyödyntää PC-käytössä ihan samalla tavalla kuin 22-25" fullhd -ruutua, ainakin noin tarkkuuden osalta, vähän niinkuin useampi näyttö mutta ilman rajoja. Itse olen pystynyt käyttämään 50" ruutua ilman skaalausta juurikin tuon normaalin pikselitiheyden ansiosta. 50" yli mennessä alkaa sitten tulemaan ongelmia, mielestäni 50" on ehdoton maksimi PC-työpöytäkäytössä, ja 43" on todennäköisesti lähempänä optimia. Alle 40" taas alkaa olemaan jo liian pieni ja skaalausta alkaa kaipaamaan, ellei ihan nenä ole kiinni ruudussa.

Pelaamiseen ruudut on riittävän nopeita, jos tavoitteena ei ole esports/fps-mestaruus. Viihdekäytössä aivan mahtavia kokonsa puolesta.

Mallin puolesta molemmat ruudut ovat hyviä PC- ja pelikäytössä, molemmilla saa SDR-kuvan hyväksi, mutta onhan tuo Q60 ihan eri luokassa kuin RU7100. Jos jostain löydät 7400/8000 niin tuossa on sellainen sweetspot yleensä ollut laadun ja hinnan suhteen PC-käytössä, tosin uudemmissa sarjoissa en tiedä onko noita enää. Tulee siis parempi paneeli noissa ja sitä myöten syvemmät mustat ja enemmän värisyvyyttä, halvemmissa malleissa on taas hieman harmaampi kuva melko yleisesti, mutta eroa ei huomaa ellei vierekkäin vertaile/tiedä paremmasta. Jos tuosta Q60 mallista löydät hyvän hinnan niin suosittelen sitä, ja jos budjetti on pienempi niin 7100 on hyvä valinta myös.

Tuo telakka kannattaa tutkia tarkkaan, että se pystyy antamaan ulos 4K/60hz/4:4:4 . Läppärit itsessään eivät tähän kykene intelin integroidulla (hdmi 2.0 puuttuu), ja telakoista vain ihan uusimmat pystyvät tuohon. Telakoissa kyseessä ei yleensä ole liittimen vanhuus, vaan Displaylinkin/sen toteuttavan piirin ominaisuuksista. Esim vanhemmat Lenovon telakat eivät kykene ajamaan 4Kta tai 2x1080p isompaa setuppia lainkaan, mutta heti seuraavaksi uusin malli pystyykin sitten jo 2x4K, ja lenovolta löytyy noista tiedot yllättävän hyvin. Melko varma vinkki toimivuudesta on, onko telakka USB 3.0 vai USB-C/Thunderbolt, joista viimeisin toimii varmimmin 4Kn kanssa ja eka todennäköisesti ei.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 274
Verkkokaupan palautusoikeus ei ole parhaimmasta päästä (32pv rajoitettu oikeus palauttaa), jos vertaa esim. Giganttiin tai Poweriin (60pv, saat käyttää koko tuon ajan ja palauttaa jos ei kelvannut, riittää että tuote on ehjä).
Näin koronan aikana näitä palautusoikeuksia on heikennetty huomattavasti:
Gigantti ei tarjoa sitä enää ollenkaan myymälästä ostettuihin ja nettikaupassakin vain lakisääteinen 14pvä Näin Gigantin palautusoikeus toimii - Gigantti
Power on laskenut myös tuon oikeuden 35 päivään 35 pv palautusoikeus - Power.fi
Verkkiksestä taas on kuullut puolesta ja vastaan tuon palautusoikeuden osalta, että ainakin ilmeisesti pakettia myöten kannattaa kaikki säilyttää, jos meinaa palauttaessa täysimääräisenä rahansa saada.
 
Liittynyt
12.05.2020
Viestejä
10
Näin koronan aikana näitä palautusoikeuksia on heikennetty huomattavasti:
Gigantti ei tarjoa sitä enää ollenkaan myymälästä ostettuihin ja nettikaupassakin vain lakisääteinen 14pvä Näin Gigantin palautusoikeus toimii - Gigantti
Power on laskenut myös tuon oikeuden 35 päivään 35 pv palautusoikeus - Power.fi
Verkkiksestä taas on kuullut puolesta ja vastaan tuon palautusoikeuden osalta, että ainakin ilmeisesti pakettia myöten kannattaa kaikki säilyttää, jos meinaa palauttaessa täysimääräisenä rahansa saada.
Kiitos, Telakka on siis tämä: HP Thunderbolt Dock 120W G2 -telakointiasema 229,90

HP:lta aika vaikea löytää tarkempia tietoja näistä mutta eipä se auta kuin kokeilla. Budjetti ei sinänsä ole ongelma kun olin valmis sen 800€ tähän sijoittamaan mutta 43" ei enää oikein saa laadukkaita vaan koko nousee vähintään tuonne 55". Gigantista eikä Powerista ei tainnut saada juuri tuota 60Q mallia joka on pienin Qled näyttö.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
370
Kiitos, Telakka on siis tämä: HP Thunderbolt Dock 120W G2 -telakointiasema 229,90

HP:lta aika vaikea löytää tarkempia tietoja näistä mutta eipä se auta kuin kokeilla. Budjetti ei sinänsä ole ongelma kun olin valmis sen 800€ tähän sijoittamaan mutta 43" ei enää oikein saa laadukkaita vaan koko nousee vähintään tuonne 55". Gigantista eikä Powerista ei tainnut saada juuri tuota 60Q mallia joka on pienin Qled näyttö.
Löytyi:

Kyllä tuo telakka tosiaan näyttäisi pystyvän 4Khon, kunhan vain sitten saat myös liitettyä sen, kun siinä ilmeisesti on vain DP ja USB-C/Thunderbolt liittimet näyttöjä varten, ja televisiohan on vain HDMI. Eli aktiivinen adapteri/sopiva kaapeli tarvitaan tuohon vielä väliin, aiemmin tästä oli keskustelua tässä ketjussa Macin USB-C osalta ja vielä aiemmin useaan otteeseen noista DP-HDMI-adaptereista.
 
Liittynyt
12.05.2020
Viestejä
10
Löytyi:

Kyllä tuo telakka tosiaan näyttäisi pystyvän 4Khon, kunhan vain sitten saat myös liitettyä sen, kun siinä ilmeisesti on vain DP ja USB-C/Thunderbolt liittimet näyttöjä varten, ja televisiohan on vain HDMI. Eli aktiivinen adapteri/sopiva kaapeli tarvitaan tuohon vielä väliin, aiemmin tästä oli keskustelua tässä ketjussa Macin USB-C osalta ja vielä aiemmin useaan otteeseen noista DP-HDMI-adaptereista.
Kiitos avusta. Olen vasta alkaja tällä foorumilla mutta pakko kiittää sitä kuinka hyvin saa vastauksia ja apua! Olen tosiaan tietoinen että pitää hommata joko DP --> HDMI 2.0 adapteri ja vielä laadukas johto tai sitten USB-C --> HDMI 2.0 adapteri. Mutta nyt homma alkaa näyttämään siltä että tätä uskaltaa lähteä testailemaan. Pitää vielä tarkistaa että saako Verkkokaupan myymälästä ostetuille tavaroille saman 32pv vaihto ja palautusoikeuden vai koskeeko vain verkkokauppa myyntiä.
 
Liittynyt
06.05.2017
Viestejä
34
Kiitos avusta. Olen vasta alkaja tällä foorumilla mutta pakko kiittää sitä kuinka hyvin saa vastauksia ja apua! Olen tosiaan tietoinen että pitää hommata joko DP --> HDMI 2.0 adapteri ja vielä laadukas johto tai sitten USB-C --> HDMI 2.0 adapteri. Mutta nyt homma alkaa näyttämään siltä että tätä uskaltaa lähteä testailemaan. Pitää vielä tarkistaa että saako Verkkokaupan myymälästä ostetuille tavaroille saman 32pv vaihto ja palautusoikeuden vai koskeeko vain verkkokauppa myyntiä.
Jos et halua välttämättä adapteria niin Itse voin ainakin suositella tätä kaapelia, muutaman päivän nyt käyttänyt ja 4k60hz toiminut moitteetta Macbook Pro -> Samsung tv.
 
Liittynyt
12.05.2020
Viestejä
10
No nyt olisi telkku hankittu ja laitettu paikoilleen. Telakka toimi tuolla USB-C --> HDMI kaapelilla ihan plug&play ja näyttö tuntuu muutoinkin olevan ihan toimiva. Verkkokaupassa oli tuo Q60R telkku nyt tarjouksessa 499.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
363
Multimediakoneeseen noin 50" telkkari hakusessa. Käyttötarkoitus lähinnä videoiden katselua ja retropelejä. Toimiikohan Philips 50pus6704 telkkarilla 4K/60hz/4:4:4? Sen saisi 299e hintaan.
 
Liittynyt
12.05.2020
Viestejä
10
Mietin tässä vielä että mistä saa tuon chroma asetuksen tarkistettua että käyttää 4:4:4 asetusta. TV ilmoitti vain että käytössä on 4K/60hz. Tietokone HP Elitebook X360 joka kiinni HP thunderbolt G2 dockissa. Tietokoneelta ei löydy mitää asetuksia näihin liittyen (Intel 620 UHD graphics).
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 320
Multimediakoneeseen noin 50" telkkari hakusessa. Käyttötarkoitus lähinnä videoiden katselua ja retropelejä. Toimiikohan Philips 50pus6704 telkkarilla 4K/60hz/4:4:4? Sen saisi 299e hintaan.
Vaikka toimisi niin en kyllä usko tuossa hintaluokassa olevan sellaista paneelia, jolla saisi siitä tilasta hyötyä irti.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
363
Vaikka toimisi niin en kyllä usko tuossa hintaluokassa olevan sellaista paneelia, jolla saisi siitä tilasta hyötyä irti.
Kyseisessä koneessa on tällä hetkellä joku vanha 40" fullhd TV ja se on pääasiassa lasten käytössä. Täytyy miettiä päivityksen mielekkyyttä vielä uudelleen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 274
Multimediakoneeseen noin 50" telkkari hakusessa. Käyttötarkoitus lähinnä videoiden katselua ja retropelejä. Toimiikohan Philips 50pus6704 telkkarilla 4K/60hz/4:4:4? Sen saisi 299e hintaan.
Philipsin sivuilta löytyneen ohjekirjan mukaan tukee. Sivulla 56: "Optimaalinen-asetus sallii enintään seuraavat signaalit: Ultra HD (50 Hz tai 60 Hz), RGB 4:4:4"

Mietin tässä vielä että mistä saa tuon chroma asetuksen tarkistettua että käyttää 4:4:4 asetusta. TV ilmoitti vain että käytössä on 4K/60hz. Tietokone HP Elitebook X360 joka kiinni HP thunderbolt G2 dockissa. Tietokoneelta ei löydy mitää asetuksia näihin liittyen (Intel 620 UHD graphics).
Ei näköjään ole työläppärissä (Type-C - DP kaapelilla kiinni, Intelin integroitu) myöskään mitään asetusta chromalle, joten helpoin lienee todeta testikuvilla:
Kaksi alintakin tekstiriviä tulisi näkyä terävänä - https://www.rtings.com/images/test-materials/2017/chroma-444.png (Rtingsin artikkeli aiheesta Chroma Subsampling: 4:4:4 vs 4:2:2 vs 4:2:0)
Ruudulla pitäisi selkeästi näkyä 4:4:4 numerot eikä 4:2:2 - http://madshi.net/madVR/ChromaRes.png

Vaikka toimisi niin en kyllä usko tuossa hintaluokassa olevan sellaista paneelia, jolla saisi siitä tilasta hyötyä irti.
Kyllä kaikki paneelit hyötyvät hyöty-/työpöytäkäytössä 4:4:4 chromasta, sillä erityisesti tekstit ovat tällöin selkeämpiä.
Edit: Myöskin kysyjän retropelit saattavat siitä hyötyä, jos kuva muodostetaan pixel perfectinä (jotkin HDMI retrokonsolit tai emulaattorit), jolloin värit ei pääse muhjuuntumaan, mutta videokäytössä tuosta ei iloa ole, sillä videot ovat pääsääntöisesti 4:2:0 chromalla.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
12.05.2020
Viestejä
10
Philipsin sivuilta löytyneen ohjekirjan mukaan tukee. Sivulla 56: "Optimaalinen-asetus sallii enintään seuraavat signaalit: Ultra HD (50 Hz tai 60 Hz), RGB 4:4:4"


Ei näköjään ole työläppärissä (Type-C - DP kaapelilla kiinni, Intelin integroitu) myöskään mitään asetusta chromalle, joten helpoin lienee todeta testikuvilla:
Kaksi alintakin tekstiriviä tulisi näkyä terävänä - https://www.rtings.com/images/test-materials/2017/chroma-444.png (Rtingsin artikkeli aiheesta Chroma Subsampling: 4:4:4 vs 4:2:2 vs 4:2:0)
Ruudulla pitäisi selkeästi näkyä 4:4:4 numerot eikä 4:2:2 - http://madshi.net/madVR/ChromaRes.png


Kyllä kaikki paneelit hyötyvät hyöty-/työpöytäkäytössä 4:4:4 chromasta, sillä erityisesti tekstit ovat tällöin selkeämpiä.
Edit: Myöskin kysyjän retropelit saattavat siitä hyötyä, jos kuva muodostetaan pixel perfectinä (jotkin HDMI retrokonsolit tai emulaattorit), jolloin värit ei pääse muhjuuntumaan, mutta videokäytössä tuosta ei iloa ole, sillä videot ovat pääsääntöisesti 4:2:0 chromalla.
4:4:4 näkyi selkeästi joten kyllä se näköjään toimii.
 
Liittynyt
19.08.2017
Viestejä
315
Vanhan näytön hajottua otin makkarin telkkarin käyttööni, laite on Philipsin 43PUS6704/12 ja toimii tässä hommassa jokseenkin ok.
En saa mitenkään GTX680:stä tuota chroma 4:4:4:sta toimimaan, en HDMI:n tai DP:n kautta Hama:n DP->HDMI -kaapelilla, tosin en ole varma että voiko tällä näyttis-tv-kombolla saadakaan tuota toimimaan?
Voisiko se toimia?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
5 086
Vanhan näytön hajottua otin makkarin telkkarin käyttööni, laite on Philipsin 43PUS6704/12 ja toimii tässä hommassa jokseenkin ok.
En saa mitenkään GTX680:stä tuota chroma 4:4:4:sta toimimaan, en HDMI:n tai DP:n kautta Hama:n DP->HDMI -kaapelilla, tosin en ole varma että voiko tällä näyttis-tv-kombolla saadakaan tuota toimimaan?
Voisiko se toimia?
Koita ensin pudottaa 4k resolla nvidia control panelista hertsit 30Hz tai 24Hz ja applytä settingit. Sen jälkeen koita RGB:tä tai vaihtoehtoisesti jos pitää nuilla chroma enkoodauksilla säätää niin se 4:4:4 valinta. 4k60Hz ei siis tuolla näyttiksellä ole mahdollista muuta kuin romutetulla chromalla (eli chroma 4:2:0 on maksimi mitä tuo kaista antaa myöten tuosta näyttiksestä).

Tai vaihtoehtoisesti syötä telkkarille 1080p signaalia täydellä RGB loistolla tai 4:4:4 chromalla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 274
Vanhan näytön hajottua otin makkarin telkkarin käyttööni, laite on Philipsin 43PUS6704/12 ja toimii tässä hommassa jokseenkin ok.
En saa mitenkään GTX680:stä tuota chroma 4:4:4:sta toimimaan, en HDMI:n tai DP:n kautta Hama:n DP->HDMI -kaapelilla, tosin en ole varma että voiko tällä näyttis-tv-kombolla saadakaan tuota toimimaan?
Voisiko se toimia?
Kuten yllä jo mainittu, niin 4K@60Hz ei tuolla kortilla toimi suoraan 4:4:4 chromalla, koska HDMI 2.0 tuki puuttuu.
Suora passiivinen DP -> HDMI kaapelikaan ei auta, mutta aktiivisella DP 1.2 -> HDMI 2.0 adapterilla onnistuu esim. Club 3D Displayport 1.2 - HDMI 2.0 -adapteri, aktiivinen 34,99
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
786
Se 4:4:4 pitää valita telkkarin HDMI valikosta, sitten kun se on konffattu pitää tietokone bootata että se tunnistaa muuttuneet näytön HDMI asetukset.
 
Liittynyt
13.01.2017
Viestejä
4 630
Vanhan näytön hajottua otin makkarin telkkarin käyttööni, laite on Philipsin 43PUS6704/12 ja toimii tässä hommassa jokseenkin ok.
En saa mitenkään GTX680:stä tuota chroma 4:4:4:sta toimimaan, en HDMI:n tai DP:n kautta Hama:n DP->HDMI -kaapelilla, tosin en ole varma että voiko tällä näyttis-tv-kombolla saadakaan tuota toimimaan?
Voisiko se toimia?
Kun Philipsin töllö kyseessä:
Töllön puolelta "HDMI Ultra HD" asetus "Optimal"-asentoon, "Picture Style" asetus sen jälkeen "Monitor"-asentoon (tulee näkyviin kun ottaa vastaan signaalia PC:ltä) ja lopulta pistät displayporttiin adapterin kera kiinni.

Niin, ja mikähän adapteri tuo Hama nyt on? Kun en itse ainakaan löydä HDMI 2.0 adaptereita vaan ikivanhoja 1.4 adaptereita.
GTX 680 taisi olla dp1.2 joten dp1.2->hdmi2.0 adapteria tilaukseen
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.08.2017
Viestejä
315
Kun Philipsin töllö kyseessä:
Töllön puolelta "HDMI Ultra HD" asetus "Optimal"-asentoon, "Picture Style" asetus sen jälkeen "Monitor"-asentoon (tulee näkyviin kun ottaa vastaan signaalia PC:ltä) ja lopulta pistät displayporttiin adapterin kera kiinni.

Niin, ja mikähän adapteri tuo Hama nyt on? Kun en itse ainakaan löydä HDMI 2.0 adaptereita vaan ikivanhoja 1.4 adaptereita.
GTX 680 taisi olla dp1.2 joten dp1.2->hdmi2.0 adapteria tilaukseen
Hama taitaa olla tämä: Hama Displayport HDMI-johto - Prisma verkkokauppa <- taitaa olla ihan peruskaapeli
Onko oikea palikka tähän tarkoitukseen tämä: Club 3D DisplayPort 1.2 -> HDMI 2.0 -adapteri, aktiivinen, UHD, musta - 38,90€ ?

Philips on nyt oikeissa säädöissään, vain adapteri puuttuu enää..

Edit; tarkemmin tuon adapterin tietoja tutkiessani selvisi ettei se tällä 680:llä toimikaan vaan vaati vähintään 7xx-tason näyttiksen.
Käytettynä hankittu GTX1060 hoiti homman kotiin HDMI:n kautta ilman säätämistä. Pyöriipähän pelitkin hieman kevyemmin myös...
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
04.06.2020
Viestejä
318
Onko porukka tullut siihen lopputulokseen, että 43-tuumainen on se "sweet spot" työpöytäkäyttöön 4k-resoluutiolla? Onko siinä paras pikselitiheys? Mitäs mallia suosittelisitte? Pitäisi saada nopeasti tilattua Suomen sisältä.
Käyttö on yleistä surffailua sekä ohjelmointihommia. Kuvankäsittelyä en harrasta ja pelailukin on aika minimissä. Vasteajathan näissä kuitenkin keskimäärin tuntuu olevan ihan siedettäviä. Linuxia käytän ja tarkoitus on siirtyä täydestä työpöytäympäristöstä johonkin window manageriin, jos sillä nyt mitään merkitystä on tämän asian suhteen.

edit: Kannattaako maksaa 499€ tästä mallista Samsung QE43Q60R 43" Smart 4K Ultra HD LED -televisio 499,90, vai pärjäisikö noilla 300-400€ hintaluokan TV:illä aivan yhtä hyvin?

The 6 Best 4k TVs For PC Monitors - Spring 2020: Reviews LG:tä on kehuttu tuossa, mutta täältä lueskelin aiemmilta sivuilta, että reunojen kanssa on ongelmia kyseissä mallissa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
786
Itse ostin tämän DNA nettikaupasta 430€: Philips 43" 4K UHD LED Android TV 43PUS7334/12

IPS paneeli, tukeva jalusta, toki telkkareiden tapaan säätö rajoittuu vain kiertoon. 4:4:4 chroma toimii, virtakytkin edessä alhaalla joten helppo käyttää.
Plussana ambilight, oikein mainio ominaisuus.
 
Liittynyt
04.06.2020
Viestejä
318
Taidan päätyä tuohon Samsungin QLED 43Q60R:ään. Googlailun perusteella aika suosittu televisio PC-käytössä, enkä ainakaan vielä ole löytänyt negatiivisia kommentteja / kokemuksia kyseisestä mallista. Satasen halvemmassa hintaluokassa olisi montakin eri vaihtoehtoa, mutta aika pitkäikäinen hankintahan tuo tulee olemaan (ainakin maksimikoko se on omaan työpöytäkäyttöön), joten ei tunnu kovin pahalta maksaa hieman enemmän.

edit: Ambilightkin vaikuttaisi tosi mielenkiintoiselta. Ei kyllä jaksaisi kovin montaa mallia käyttää työpöydällä testattavana :) Decisions, decisions..
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
07.06.2017
Viestejä
465
Kannattaa huomioida televisiota tietokoneelle ostaessa että joissakin malleissa pc:n kuva voi mennä vähän tv:n paneelin ulkopuolelle vaikka näytönohjaimesta kuvaa ei olisi suurennettu tai pienennetty yhtään. Samoin alle 60hz virkitystaajuus voi rasittaa silmiä. Hyviä tv merkkejä ovat esim Samsung ja Panasonic. Etenkin laadukkaammissa televisioissa. Alle 1000€ tv:n erot eivät ole isoja.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
370
Samsungit, LGt ja osa philipseistä ainakin todettu teknisesti täysin toimiviksi PC-käytössä, siis 60hz, 4:4:4 chroma ja kuva on raamien sisällä ainakin pc-tilassa. Vaikka EUssa sanottaisikin ruudun olevan 50/100hz niin kyllä se oikeasti 60hz toimii.

Eri asia sitten se reunojen tummuminen jota ainakin halvemmissa LGssä on ihan läheltä katsoessa, ilmeisesti kerrosten välissä etäisyyttä tms.

Halvemmissa merkeistä Suomessa, esim tcl ja Finlux, ei oikein löydy kokemuksia tai arvosteluita pc-käytössä, joten niistä on paha mennä sanomaan mitään, muuten kuin että ei välttämättä toimi esim chroman puolesta. Niissä on ihan eri mallinumerotkin kuin jenkeissä (jossa tcl olisi hyvä halpa merkki) niin ei voi sieltäkään verrata kuten esim Samsung osalta.

Sekä mainittu Samsung että Philips ovat molemmat hyviä valintoja ja varmasti toimivia, samsungissa ehkä parempi kuva hieman värien puolesta, philipsissä taas se ambilight joka ihan oikeasti on hyvä ominaisuus. Toki jos unohdetaan objektiivinen kuvan paremmuus niin tykkään itse yleensä sampan kuvasta ja väreistä enemmän kuin esim LG, olisiko jotain tekemistä VA vs IPS paneelien eroilla.
 
Liittynyt
04.06.2020
Viestejä
318
Joo, taitaa niin pienet erot olla mallien välillä (tavallisessa työpöytäkäytössä), että melkein sama minkä ottaa. Tietysti tuollainen reunojen tummuminen alkaa vaikuttamaan mallin valintaan. Tällainen TU7175 Samsung lähtisi edullisesti, 333€ Gigantissa. Tuosta ei kyllä löydy sitten minkäänlaista arvostelua internetistä, joten arpapeliksi menisi...
Tuossa Q60R:ssä näyttäisi 43" koossa olevan PLS-paneeli. Taitaa olla aika samanlainen kuin IPS, mutta olisi kyllä mukava kuulla tarkempia kokemuksia, jos joltain sellaisia löytyy.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
1
Onko kenelläkään vielä kokemusta tai enemmän tietoa LG:n 2020 malliston 43UN7100 tv:stä? Lähinnä seuraaviin kysymyksiin kiinnostaisi saada vastauksia:
  • Onko tässäkin sama ongelma kuin vuoden 2019 43UM7390 mallissa, missä tummat reunat peittävät alleen vierityspalkin?
  • Onko paneeli RGB vai WRGB?
  • Onko input lag riittävän matala hyötykäyttöön ja satunnaiseen pelailuun (jos ei lasketa nopeatempoisia FPS-pelejä)?
Näissä halvemmissa televisioissa näyttää olevan yleisimmin 120 Hz PWM välkyntätaajuus taustavalolle. Onko yleensä kokemuksia tuollaisen tv:n käytöstä monitorina? Häiritseekö välkyntä tai tuleeko päänsärkyjä?
 
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
1 903
Vähän tyhmä kysymys, mutta kysynpä silti: Pitääkö näytönohjaimen tukea erikseen 4K/UHD-resoluutiota vai riittääkö vain että tietokoneen raudassa riittää potkua?
Näytönohjaimesta löytyy ennestään 1,4 HDMI portti, joten ainakin 4K/30p kuvaa plus stereoääntä pitäisi saada ulos kaistan puolesta.
 

demu

Conducător & Geniul din Carpați
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
4 365
Vähän tyhmä kysymys, mutta kysynpä silti: Pitääkö näytönohjaimen tukea erikseen 4K/UHD-resoluutiota vai riittääkö vain että tietokoneen raudassa riittää potkua?
Näytönohjaimesta löytyy ennestään 1,4 HDMI portti, joten ainakin 4K/30p kuvaa plus stereoääntä pitäisi saada ulos kaistan puolesta.
Käytännössä kaikki näytönohjaimet ovat tukeneet 4K/UHD-resoluutioita jostakin vuodesta 2014 lähtien, kunhan näytönohjaimessa tai koneessa on vähintään HDMI 1.4 tai Displayport 1.2 -liitin.
Näytönohjaimen suorituskyvyllä on merkitystä ainoastaan, jos pelaa (raskaita) pelejä.
Jos koneessasi on vain HDMI 1.4 -liitin mutta haluat saada 4K@60Hz, kannattaa harkita Displayport (tai USB-C)-> HDMI2.0 -adapterin käyttämistä.
Minäkin vien työläppärin proisessoriin integroidun näytönohjaimen (Intel) tuottaman kuvan 4K-televisiolle USB-C-> HDMI2.0 adapterilla -> 4K@60Hz.
 
Liittynyt
17.07.2018
Viestejä
67
Olisiko kellään suositella jotain 4K televisiota elokuvien ja sarjojen katsomiseen hintaluokassa <500e?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 274
Liittynyt
13.09.2018
Viestejä
720
Päräytin pöydälle LG CX 48" OLEDin PC-käyttöön. Ruutu on kyllä perhanan iso, joten mitä syvempi pöytä sen parempi, vaihtoehtoisesti kannattaa varautua seinäkiinnikkeen käyttöön. Sain VESA 100x100 -> 300x200 adapterilla sen kiinni Multibrackets VESA HD Gas Lift Armiin ja riittävän kauas silmistä. Suosittelisin vähintään yli 80 cm etäisyyttä. Omalla pöydällä ja monitorivarrella etäisyydeksi sai n. 85cm mikä on mielestäni ihan ok, mutta olen pitänyt aiempiakin näyttöjäni melko lähellä.

Työpöytäkäytössä haasteita asettaa automatic static brightness limiter (ASBL), joka tuppaa iskemään kehiin vaikka foorumipostausta kirjoittaessa. Ruudun kirkkaus alkaa himmenemään pikkuhiljaa melko huomaamattomasti kunnes huomaat, että nyt on turhan tummaa. Näytön home valikon tai jonkun kirkkaan selain-ruudun näyttö resetoi limiterin. Tuon saa ilmeisesti kokonaan pois service menusta, mutta siihen tarvii joko sopivan Android-softan ja IR blasterin tai sitten eBaysta saatavan service remoten.

Vastaavasti kuvan kiinni palamisen välttämiseksi kannattaa käyttää dark modeja missä pystyy, piilottaa taskbar jne.

Media- ja pelikäyttöön tämä on kyllä aivan huippuluokkaa, ei kaipaa oikein muuta kuin HDMI 2.1 näyttiksen että saisi 120 Hz työpöydälläkin ja 4K:ssa täydellä chromalla. Työkäyttöön ruudulle mahtuu paljon, mutta kaarevuuden puute ja ruudun koko tarkoittavat, että ainakin itse pidän alemmassa puoliskossa jatkuvasti käytetyt ikkunat ja niiden yläpuolelle sitten vähemmän olennaisia. Virtuaalityöpöytiä mulla on pari eri tarkoituksiin joten niiden välillä sahailu toivottavasti vähentää kuvan kiinni palamisen riskiä pidemmällä aikavälillä.
 

KLF

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 788
Vastaavasti kuvan kiinni palamisen välttämiseksi kannattaa käyttää dark modeja missä pystyy, piilottaa taskbar jne.
Mulla on Steamista Wallpaper Engine jolla saa animoituja taustakuvia, työpöydän kuvakkeet saa piilotettua/näytettyä parilla hiiren klikkauksella ja task barin piiloon. Kai nekin jotain auttais :)
 
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
1 903
Vaihdoin DVI-HDMI piuhan tilalle HDMI-HDMI piuhan, jonka jälkeen UHD kuva alkoi näkymään, myös 60 Hz resoluutiolla. PC-ikkunan sai keskitettyä säätämällä television kuva-asetuksia, ja hyvältä näyttää.

Ongelmaksi muodostuu muutamat pelit, kun Starcraft ja CC Remaster, jotka suostuvat antamaan ainoastaan 1080p pelikuvaa pihalle. Jostain syystä UHD resoluutiota ei saa valittua juuri näille peleille, vaikka useimmilla Steam peleillä ja emulaattoreilla UHD resoluutiot pyörivät moitteetta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 274
Vaihdoin DVI-HDMI piuhan tilalle HDMI-HDMI piuhan, jonka jälkeen UHD kuva alkoi näkymään, myös 60 Hz resoluutiolla. PC-ikkunan sai keskitettyä säätämällä television kuva-asetuksia, ja hyvältä näyttää.

Ongelmaksi muodostuu muutamat pelit, kun Starcraft ja CC Remaster, jotka suostuvat antamaan ainoastaan 1080p pelikuvaa pihalle. Jostain syystä UHD resoluutiota ei saa valittua juuri näille peleille, vaikka useimmilla Steam peleillä ja emulaattoreilla UHD resoluutiot pyörivät moitteetta.
Kyllähän Starcraft: Remastered ja Command&Conquer Remastered pitäisi tukea 4K resoluutiota:
StarCraft: Remastered - A new era of StarCraft has arrived. Play for free or upgrade to StarCraft: Remastered to unlock 4K graphics, 16x9 aspect ratio, and more!
Command & Conquer Remastered Collection - Game Features - EA Official Site - Switch in real-time between legacy and remastered 4K graphics when in solo play

Jos joku peli nyt ei suostu kuin 1080p asti toimimaan ja RTX kortti sattuu koneesta löytymään, niin integer skaalauksella voinee hieman parantaa kuvaa.
 
Liittynyt
11.11.2016
Viestejä
1 903
Kyllähän Starcraft: Remastered ja Command&Conquer Remastered pitäisi tukea 4K resoluutiota:
StarCraft: Remastered - A new era of StarCraft has arrived. Play for free or upgrade to StarCraft: Remastered to unlock 4K graphics, 16x9 aspect ratio, and more!
Command & Conquer Remastered Collection - Game Features - EA Official Site - Switch in real-time between legacy and remastered 4K graphics when in solo play

Jos joku peli nyt ei suostu kuin 1080p asti toimimaan ja RTX kortti sattuu koneesta löytymään, niin integer skaalauksella voinee hieman parantaa kuvaa.
Taitaa olla näissä Remastereissa vika, jos tunnistavat ainoastaan ns. päänäytön tai kannettavan kiinteän näytön, joka on ainoastaan 1080p. Pitänee kokeilla vielä pöytäkoneella, ilman tietokoneen omia monitoreja, jos sitä kautta tunnistaisi 4K-resoluution.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
5 086
Päräytin pöydälle LG CX 48" OLEDin PC-käyttöön. Ruutu on kyllä perhanan iso, joten mitä syvempi pöytä sen parempi, vaihtoehtoisesti kannattaa varautua seinäkiinnikkeen käyttöön. Sain VESA 100x100 -> 300x200 adapterilla sen kiinni Multibrackets VESA HD Gas Lift Armiin ja riittävän kauas silmistä. Suosittelisin vähintään yli 80 cm etäisyyttä. Omalla pöydällä ja monitorivarrella etäisyydeksi sai n. 85cm mikä on mielestäni ihan ok, mutta olen pitänyt aiempiakin näyttöjäni melko lähellä.

Työpöytäkäytössä haasteita asettaa automatic static brightness limiter (ASBL), joka tuppaa iskemään kehiin vaikka foorumipostausta kirjoittaessa. Ruudun kirkkaus alkaa himmenemään pikkuhiljaa melko huomaamattomasti kunnes huomaat, että nyt on turhan tummaa. Näytön home valikon tai jonkun kirkkaan selain-ruudun näyttö resetoi limiterin. Tuon saa ilmeisesti kokonaan pois service menusta, mutta siihen tarvii joko sopivan Android-softan ja IR blasterin tai sitten eBaysta saatavan service remoten.

Vastaavasti kuvan kiinni palamisen välttämiseksi kannattaa käyttää dark modeja missä pystyy, piilottaa taskbar jne.

Media- ja pelikäyttöön tämä on kyllä aivan huippuluokkaa, ei kaipaa oikein muuta kuin HDMI 2.1 näyttiksen että saisi 120 Hz työpöydälläkin ja 4K:ssa täydellä chromalla. Työkäyttöön ruudulle mahtuu paljon, mutta kaarevuuden puute ja ruudun koko tarkoittavat, että ainakin itse pidän alemmassa puoliskossa jatkuvasti käytetyt ikkunat ja niiden yläpuolelle sitten vähemmän olennaisia. Virtuaalityöpöytiä mulla on pari eri tarkoituksiin joten niiden välillä sahailu toivottavasti vähentää kuvan kiinni palamisen riskiä pidemmällä aikavälillä.
Viitsitkö laittaa kuvaa millaisen setupin tuommoisella Multibracketsin mountilla saa? Vähän samanlainen systeemi itsellä tässä mietinnässä. Katsoin myös että verkkokaupan sivulla sanotaan tuolle mountille että 10kg maksimi näytön paino. Eikö tuo OLED ole liian raskas?
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 546
Viitsitkö laittaa kuvaa millaisen setupin tuommoisella Multibracketsin mountilla saa? Vähän samanlainen systeemi itsellä tässä mietinnässä. Katsoin myös että verkkokaupan sivulla sanotaan tuolle mountille että 10kg maksimi näytön paino. Eikö tuo OLED ole liian raskas?
TV on ilman jalustaa 14,5kg ja ainakin toi mainittu kaasujousiteline kantaa 21kg, jos siis tästä oli kyse: Multibrackets VESA Gas Lift Arm Single HD -monitoriteline, valkoinen
 
Liittynyt
13.09.2018
Viestejä
720
Viitsitkö laittaa kuvaa millaisen setupin tuommoisella Multibracketsin mountilla saa? Vähän samanlainen systeemi itsellä tässä mietinnässä. Katsoin myös että verkkokaupan sivulla sanotaan tuolle mountille että 10kg maksimi näytön paino. Eikö tuo OLED ole liian raskas?
Tosiaan juurikin tuo HD malli kyseessä. Ei se näytä edestä muulta kuin pöydän pinnan päällä hoveroivalta isolta ruudulta. En voi tuota Multibracketsia suositella. Firmaa ei kiinnosta vastata sähköposteihin ja tiltia saa kiristää oikein voimalla ettei näyttö niiaa eteenpäin. Se vaatii kaksi henkilöä säätämään ja samoin näytön nostaminen varteen on kahden immeisen homma myös, oli melkoisen hankalaa.

Lähtisin ennemmin hommaamaan jotain simppelimpää TV:lle tarkoitettua tanko-vartta, joka mahtuu taakse keskelle ja tarjoaa vain korkeussäädön. Tämä monimutkaisempi varsi on ihan jees jos tarvii kaapeleita kiinnitellä, mutta muuten siitä ei ole juuri etua. Näyttö on niin pirun iso, että se on pakko olla hyvin lähellä pöydän pintaa joka tapauksessa eikä korkeussäätöä riittäisi vaikka istuma-seisoma asentoihin.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
9 546
Tuosta töllöttimelle sopivaa standia missä on edes jonkin verran säätövaraa.
Tuohan onkin sit mukava ja helppo jos haluat näytön vaikka eri korkeudelle istuessasi tai seisoessasi pöydän äärellä. Neljä pulttia auki ja kaverin kanssa nosto uuteen asentoon. Kunnollinen kaasujousi olisi parempi, mutta moisia ei taida pahemmin löytyä tarvittavilla säätövaroilla. Paras ratkaisu lienisi joku pelkän pystysäädön mahdollistava kaasujousi tmv. lattialle + mahdollisimman kapea pöytä, näin näytön saisi ergonomiselle korkeudelle istuu tai seisoo.

edit: vaikka tämmönen ja kaveriksi 40cm syvä sähköpöytä, johon mahtuu just ja just hiiri ja näppis.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.01.2017
Viestejä
4 630
Asiaton käytös
Tuohan onkin sit mukava ja helppo jos haluat näytön vaikka eri korkeudelle istuessasi tai seisoessasi pöydän äärellä. Neljä pulttia auki ja kaverin kanssa nosto uuteen asentoon. Kunnollinen kaasujousi olisi parempi, mutta moisia ei taida pahemmin löytyä tarvittavilla säätövaroilla. Paras ratkaisu lienisi joku pelkän pystysäädön mahdollistava kaasujousi tmv. lattialle + mahdollisimman kapea pöytä, näin näytön saisi ergonomiselle korkeudelle istuu tai seisoo.

edit: vaikka tämmönen ja kaveriksi 40cm syvä sähköpöytä, johon mahtuu just ja just hiiri ja näppis.
Olisi hyvä tietää että mitä vaatimuksia kenelläkin on säätöjen suhteen että jotain järkevää voisi ehdottaa, itse kun pidän sivuttaissuuntaista säätöä huomattavasti tärkeämpänä kuin pystysuuntaista säätöä vaikka käytössä on korkeussäädettävä työpöytä 49" töllön/monitorin kanssa.
:rolleyes:
Esimerkiksi itsellä menisi tuo teline heti pois laskuista. Eli ihan samat sanat takaisin sinne, kun pitää olla kusipää.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 542
Viestejä
4 165 929
Jäsenet
70 422
Uusin jäsen
Minibee

Hinta.fi

Ylös Bottom