1. TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

2019 Vaalien(14.04.) jälkeinen tilanne (hallitus/eduskunta/tavoitteet/tulevaisuus)

Viestiketju alueella 'Politiikka ja yhteiskunta' , aloittaja DJEzko, 14.04.2019.

 1. DJEzko

  DJEzko

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  01.04.2018
  Tässä ketjussa keskustellaan 14.04.2019 vaalituloksesta.

  "Eduskuntavaalit 2019"-ketju on paskottu jo siihen malliin, ettei mitään rajaa, joten hartaana toiveena on, että tällä puolella keskustelu aloitetaan vasta ennakkoäänien julkistamisen jälkeen.

  Tämä ei koskaan kiistanalaisissa aiheissa toteudu, mutta:
  perustelkaa mielipiteenne, koska mielipiteitä mahtuu keskusteluun yhtä paljon kuin keskustelijoilla on p*******kiä.

  Hämmästyttää välillä kuinka infantiiliksi keskutelun saa huudeltua, kunhan tarpeeksi yrittää.

  Ps. Jotta ei epäselväksi jää: aloittaja on persu, jota saa toki moittia ajatuksistaan, ulosannistaan tai mitä nyt kukainenkin keksii, mutta jos jätetään se eipäs-juupas johonkin Suomi24-palstoille.
   
  Aihio Sekasorto, sofronieva, Ihmemies ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 2. DJEzko

  DJEzko

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  01.04.2018
  Aloitan rohkeasti, vaikkakin lopullinen tulos on monessakin vaalipiirissä sitä luokkaa, että tarkistettavaksi menee.

  PS-SDP akselilla mentiin, kuten gallupeista näki ja menneistä vaaleista pystyi hieman arvailemaan.
  SDP piti pintansa, vaikkakin Rinne teki parhaansa äänestäjien karkoittamiseksi.
  PS sai yllättävän hyvän tuloksen, verrattiin sitä vaikka joulun tai "puolueen hajoamisen"-aikaan. Henkilökohtaisesti toki toivoin nosteen riittävän suurimman puolueen mandaattiin, mutta näillä mennään.
  KOK tippui yllättävän vähän, ottaen huomioon sen, että KOK on ollut hallitusvastuussa lähes katkeamatta jo melkein meikäläisen eliniän. Eikä esim. Orpo nyt ei ainakaan itseäni vakuuta johtajana. Palstan mentaliteetin ja keskustelijoita jo hieman "tuntien". Olettaisin, että monella on tästä asiasta pari kysymysmerkkiä.

  Jätän muiden puolueiden kommentoinnin muille, mutta Vihreistä haluan vielä sanani sanoa:
  Vihreät kasvatti paikkamääräänsä yllättävän paljon ja Haavistolla oli tässä suuri merkitys. Haavisto on kohtelias ja vakavasti otettava henkilö millä tahansa areenalla, varsinkin asiakeskuteluissa, samaa ei voi sanoa vaikkapa Touko Aallosta.

  Odotan innolla tarkempaa analyysiä vaaleista ja äänestäjien siirtymistä puolueiden välillä. Vaalit ovat olleet varsin poikkeukselliset.
  Parhaina paloina mainittakoon "Sininen tulevaisuus", joka päätyi 17 kansanedustajasta ja useamman ministerin virasta huolimatta uusimaan paikkansa vaaleissa (0).
  En ole ihan varma, onko vastaavia tapauksia edes olemassa modernin historian puitteissa länsimaissa.

  sentire liberum ad transmittat
   
  sofronieva ja ttjm tykkäävät tästä.
 3. rammon

  rammon

  Viestejä:
  113
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Ikinä en ole äänestänyt, enkä tule äänestämäänkään. Analyysiani vaalituloksesta:

  "Radikaalimpi" osa väestöstä on jakautunut tiukasti kahtia (perussuomalaiset 17,5 %, vihreät + vasemmistoliitto yht. 19,5 %). Poliittisen keskikentän vastustajat SDP ja KOK taas ovat niin ikään hyvinkin tasoissa (17,7 % vs 17 %). Keskusta kelpaisi varmasti sekä Kok:lle että SDP:lle mieluummin samaan punkkaan kuin toinen toisensa, mutta Keskusta lienee matkalla oppositioon. Sinisille tuli yllättävän rankasti pataan, olisin kuvitellut että Sampo Terho / Simon Elo olisi mennyt läpi, mutta hyvä näin, yksi saaga saatiin päätökseensä.

  Jos oletetaan että SDP:stä tulee pääministeripuolue, vaikka ääntenlaskenta onkin vielä kesken, pohja tullee olemaan SDP/Vihr./Vas + Kok. tai Kesk. Kokoomuksella on varmaan korkea kynnys olla samassa hallituksessa varsinkin Vasemmistoliiton ja Vihreiden kanssa, sen verran voimakkaasti puolueiden arvot ovat ristiriidassa. Mutta jos tältä pohjalta yritetään edetä, niin veikkaan:

  SDP:
  Pääministeri
  Työ- ja elinkeinoministeri
  Sosiaali- ja terveysministeri
  Valtiovarainministeri
  Ulkoasiainministeri

  Kokoomus:
  Puolustusministeri
  Sisäasiainministeri
  Oikeusministeri
  Liikenne- ja viestintäministeri

  Vihr:
  Ympäristöministeri
  Maa- ja metsätalousministeri

  Vas:
  Opetusministeri
  Perhe- ja peruspalveluministeri

  * SDP pääsisi ajamaan omaa SOTE:aan/hyvinvointiyhteiskuntauudistustaan
  * Kokoomus pääsisi lobbaamaan NATO:a ja luomaan yrityksille suotuisaa toimintaympäristöä infrastruktuurin ja oikeuslaitoksen näkökannalta
  * Vihreät pääsisi ympäristöasioiden pariin
  * Vasemmistolle jäisi opetus- ja kulttuuriasiat sekä puolet STM:stä

  RKP ja KD ovat tietysti reservissä vielä, mutta sixpackista on varmaan jo riittävästi kokemusta. Näin monta eri näkemystä on vaikea miellyttää.

  Perussuomalaiset ei varmaankaan hallitukseen tule tällä kertaa pääsemään/joutumaan. Perussuomalaiset on siitä hankala puolue, että ovat mielestäni liian voimakkaasti leimautuneet maahanmuuttokriittiseksi puolueeksi. Siinä itsessään ei siis tietenkään mitään pahaa, mutta puolueen linja muissa asioissa on hankala hahmottaa, ja oletettavasti myös pirstaleisempi kuin muilla puolueilla. Kiinnostaakin nähdä, miten toimii oppositio, jossa kaksi suurinta puoluetta eivät ole juuri mistään samaa mieltä keskenään? Noh, kaipa yhteinen vihollinen auttaa löytämään yhteisen sävelen.

  Kaikkialla toitotetaan miten vaikeat hallitusneuvottelut on edessä, mutta jotenkin uskon että tästä selvitään yllättävän kivuttomasti. Esimerkiksi edellä listaamillani järjestelyillä. Rinne; tästä viestistä saa ottaa tukea neuvotteluihin jos tarvetta ilmenee :)

  Muoks: Ylen liveseurannan mukaan Sipilä ei olisi suoraan tuominnut puoluettaan oppositioon. Keskusta olisi varmasti helpompi yhdistää vasemmiston ajatusmaailmaan kuin Kokoomus, ja jo pelkkä SDP/Kesk./Vihr./Vas. toisi 107 - 93 enemmistön hallitukselle. Tietysti tuohon voisi vielä yrittää ympätä RKP:n jos niikseen tulee. En nyt aamuyön puolella jaksa enää alkaa ajattelemaan salkkujakoa tällaiselle hallitukselle. Luotetaan, että tämä on niin helppo kombo että pärjäävät ilman minun apuani.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019
  Atlantean ja DJEzko tykkäävät tästä.
 4. DJEzko

  DJEzko

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  01.04.2018
  Voisit ehkä kokeilla joskus? Seuraava tilaisuus on ihan nurkan takana, liittyen eurovaaliehin.
  Menet metsään jo alkutekijöissä... Oletat, ettei kaksi puoluetta voi tehdä yhteistyötä, koska vaalipuheet ovat ristiriitaisia.
  Itselleni olisi toki mieluista, että tehtäisiin yhden puolueen politiikkaa, mutta siihen ei taida kovin moni suostua.
  Pirstaleisuudesta voimme olla samaa mieltä, mutta yleisesti ottaen päätöksien periaatteena on "kansan etu", mitä se kullekkin sitten tarkoittaa.
  Saadaanhan sitä aina hallitus kasaan, vaikka virkamiehistä, jos tarve tulee.
  Tässä on oma ennustukseni: Jos PS ei ole mukana ja nykyinen linja hallituksessa jatkuu: hallitus ei istu täyttä kautta.
  Vihreiden ja Keskustan tavoitteet esim. ilmastopolitiikassa ovat sen verran erillään, että tuo olis itsemurha.
   
 5. Luumi

  Luumi

  Viestejä:
  1 759
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Keskusta ei vasemmiston verohömpöilyyn lähde, esim pääomaveron korotukset iskee eniten maanomistajiin, jotka ovat keskustan vankkoja tukijoita. Suomessa yleisin pääomaveronmaksaja on metsänomistaja.
   
 6. rammon

  rammon

  Viestejä:
  113
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Missä kohtaa oletin, ettei kaksi puoluetta voisi tehdä yhteistyötä? Sanoin että Kokoomuksella on korkea kynnys olla samassa hallituksessa, kuin Vas. tai Vihr., ja että Kesk. olisi helpompi istuttaa tuohon skenaarioon, mutta sanoin myös että hallitus saadaan varmasti aikaiseksi. Ainoa, jonka hallitustien näen olevan pahasti umpisolmussa, on PS. Sattuneesta syystä; useampi iso puolue on etukäteen sanonut ettei tahdo heidän kanssaan samaan hallitukseen.

  Sanot että Kesk. ja Vihr. samassa hallituksessa olisi itsemurha, eli ilmeisesti uskot itse ennemmin tuohon ensiksi esittämääni sini-punavaihtoehtoon? Vai uskotko että PS on hallituksessa?
   
 7. Jeesbox

  Jeesbox

  Viestejä:
  764
  Rekisteröitynyt:
  14.09.2017
  Itsekkään en usko, että Persuja hallituksessa nähdään, vaikka uskon kuitenkin siihen, että heidät otetaan mukaan hallitusneuvotteluihin.
   
 8. shaminy

  shaminy

  Viestejä:
  535
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Ennustukseni on, kuten ennen vaaleja: SDP, Kokoomus, Vihreät ja RKP.

  Miksi?
  SDPlle Kelpaa Kokoomuksen sotemalli palveluseteleineen köyhille, jos saa jotain porkkanaa Kokoomukselta, esim täysmääräiset indeksikorotukset. Kumpikaan SDP ja Kokoomus eivät ole halukkaita maakuntauudistukseen. Molemmat on EU myönteisiä. Molemmille kelpaa samanlainen Matu-politiikka. Otetaan turvapaikanhakijoita kansainvälisesti sovittu määrä ja helpoitetaan työperäistä maahanmuuttoa ja per. Molemmat ajavat perhevapaiden uudistusta. Kokoomus voisi myös suostua ulkomaalaisen sijoituksen osinkoverolle, ei se ole heidän äänestäjiltään pois. Aktiivimallin purkaminenkin varmasti kelpaa Kokoomukselle. Eiköhän noilla linjauksilla päästä yhteistyöhön.

  Vihreille riittää että saavat Ympäristöministerin salkun ja luvataan että Metisen hakkuita ei ainakaan lisätä nykyisestä, turpeen nostoa rjoitetaan ym pientä. Haluavat olla mukana myös kaivoslain uudistuksessa.

  RKP, Pakkoruotsi pysyy, se riittää.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019
 9. Luumi

  Luumi

  Viestejä:
  1 759
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016

  Tämä voi sinänsä onnistua. Eli Rinne voi saada hallituksen vain jos hylkää oppositioon ainakin vasemmistoliiton. Kukaan isoista oikeistopuoleista ei lähde SDP Vas Vihr kombinaatioon mukaan.
   
 10. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  5 106
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  SDP ei edusta keskikenttää vaan on yhtä vasemmalla kuin Vasemmistoliitto. Tai jopa enemmän.

  [​IMG]
  [​IMG]  Sanoisin, että Keskusta on nyt kauempana SDP:stä/vasemmistosta kuin aiemmin. En usko, että Keskustajan kannattajakunta on kovinkaan innokkaasti lähdössä mukaan vasemmiston ilmastohihhulointiin. Ylipäätään Keskustalle voi olla iso kynnys lähteä nyt hallitukseen murskatappion jälkeen.

  Keskusta on ollut perinteisesti "maalaispuolue", ja nyt se on sitä enemmän kuin ehkä koskaan, sillä Helsingistä se ei saanut yhtään edustajaa läpi! Ja nyt sitten Keskustan pitäisi lähteä Kallion ituhippien hulinoihin mukaan? ENPÄ USKO!
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019
 11. Luumi

  Luumi

  Viestejä:
  1 759
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016

  Juu ja keskusta ei lähde mukaan jossa puretaan monet keskustan aikaansamaat toimet kuten aktiivimalli, metsälahjavähennys, ja yleiset pääomaveron korotukset mitkä osuu juuri maanomistajiin. Sinipuna voi toimia jos vasemmistoliitto hylätään.
   
 12. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  5 106
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Niin eli kaiken järjen mukaan tulee sinipuna tai sitten ei tule punaa ollenkaan.
   
  Daemoni tykkää tästä.
 13. Luumi

  Luumi

  Viestejä:
  1 759
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Juuri näin, Sinipuna ilman vasemmistoliittoa tai Jussi H-a muodostaa hallituksen.
   
 14. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  5 106
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Itse toivon porvarihallitusta nro 2. Ihan vaan koska vaihtoehto on nyt niin paska.

  Haluan ajaa vanhalla bensa-autollani kohtuuhintaan vielä vuosia. Tai eihän sillä koskaan ole ajettu kohtuuhintaan, mutta you get the point...
   
  Ihmemies tykkää tästä.
 15. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 367
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jep. Joko oikeistohallitus tai keskustahallitus ilman keskustaa. Orpo jo avasi hallitusoven persuille kuten arvata saattoi joten lienee nyt kyse siitä mitä keskusta meinaa tehdä.

  Median hypettämä ”kansan suosikki vihervasemmistohallitus” on enää pelkkä liekehtivä raunio tai hatara muisto siitä.
   
  Luumi tykkää tästä.
 16. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 782
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Käytännössä hallituspohjaksi lienee kaksi vaihtoehtoa ja pidän SDP:n ja Vihreiden hallituspaikkoja varmoina.
  • SDP, Kok, Vihr, RKP: 107 paikkaa
  • SDP, Kesk, Vihr, Vas: 107 paikkaa
  Ensimmäinen vaihtoehto kasvaisi vielä Ahvenanmaan edustajalla ja ehkä Harkimolla, jolloin kasassa olisi riittävä enemmistö. Vasemmistoliitto jäisi todennäköisesti hallituksen ulkopuolella, koska ei sopisi samaan hallitukseen Kokoomuksen kanssa.

  Toisessa vaihtoehdossa Keskusta korvaisi Kokoomuksen, jolloin myös Vasemmistoliitolle aukeaisi paikka hallituksessa. Keskustan halukkuus hallitukseen on kuitenkin suuri kysymysmerkki tuolla kannatuksella. Toisaalta tässä porukassa Keskusta harjoittaisi erilaista politiikkaa kuin edellisessä porvarihallituksessa.

  PS:n ainoa mahdollisuus hallitukseen on SDP:n epäonnistuminen hallitustunnustelijana. Tällöin PS voisi yrittää kasata uutta porvarihallitusta itsensä, Kokoomuksen, Keskustan ja ehkä Kristillisdemokraattien ympärille. Keskusta tuskin tähän kelkkaan kuitenkaan lähtisi.

  Mielenkiintoisena huomiona PS jäi SDP:stä vain 6813 äänen päähän (ennen tarkistuslaskentaa). Ei ollut siis kaukana suurimman puolueen titteli. Uudeltamaalta PS olisi tarvinnut 2112 lisä-ääntä 7. paikkaan, jolloin paikkaluku olisi noussut 40:een. Uudellamaalla annettiin 2937 hylättyä ääneä. Jos nämä "protestiäänet" olisi ohjautuneet PS:lle, olisi paikkamäärissä oltu tasan SDP:n kanssa. Pieneksi jäi erot näissä vaaleissa.
   
  O.J., anonyymi, baggio ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 17. ksi

  ksi

  Viestejä:
  24
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  PS KOK KESK 108 paikkaa, en näkisi mahdottomaksi tätä tilannetta. etuina kyseisille puolueille olisi selkeästi edellisen hallituskauden kiistanalaisten päätösten purkamatta jääminen ja jokseenkin samankaltaisen budjettiesityksen jatkuminen vielä seuraavat 4v. verrattuna SDPn mukaantuloon hallitukseen jonka ukaasina on mitätöidä viime hallituksen muutoksia
   
 18. Luumi

  Luumi

  Viestejä:
  1 759
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016

  Keskusta ei lähde, sillä tuossa sen aikaansaannoksia purettaisiin. Aktiivimalli jota kokoomus komppasi, yrittäjävähennys, metsälahjavähennys ja pääoma ym verojen nostot osuu eniten keskustan ydin kannattajakuntaan maaseudulla.
   
 19. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  5 106
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Mielestäni toi olisi ihan mahdollinen, jos Keskusta nielisi ylpeytensä ja ajattelisi, että kansakunnan etu on nyt tärkein asia, ja puolueen tulevaisuutta voidaan murehtia myöhemmin.

  Ja tietenkin Keskustan ja Kokoomuksen pitäisi antaa "arvopohjastaan" Persujen verran periksi.

  Nämä kolme voisivat sopia asiasta puhelimitse keskenään, ja Rinne saisi jäädä nuolemaan näppejään.

  Sitä paitsi. Oikeistoblokkihan oikeastaan voitti vaalit... Jatkoa ajatellen "blokkiajattelussa" on tietysti se huono puoli, että vasemmisto saattaa saada lisää kannatusta tämän "oikeistoblokin" vastavoimana...
   
 20. shaminy

  shaminy

  Viestejä:
  535
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Kokoomus ei lähde hallitukseen jossa ei noudateta kansainvälisiä sopimuksia. Kokoomus haluaisi jopa nostaa kiintiöpakolaisten määrää nykyisestä EU:n minimistä (750), jopa 2000een. Perussuomalaisille taas ei käy nykyinen kiintiöpakolaisten määrä. Olisi aika kova kannatajien pettämistä jos Persut hyväksyisivätkin nyt EU:n sanelemat pakolaiskiintiöt. Suora lainaus Persujen Vaaliohjelmasta :"Ensisijainen tavoitteemme maahanmuuttopolitiikassa on lopettaa kokonaan humanitaarisista syistä tapahtuva maahantulo"

  Huhtasaaren joka lienee Persujen tuleva puheenjohtaja ja jos Persut hallitukseen menisi, ottaisi kovimman salkun, pitää SDPtä yhtenä suosikki hallituskumppaninaan. Jos Huhtasaaresta olisi kiinni, niin Persut kyllä SDPn kanssa mielellään menevät hallitukseen. Kokoomus taas ei ole Suosikki:

  Satakunnan Kansa
  LAURA HUHTASAARI
  PS
  Minkä puolueen kanssa menisit mieluiten hallitukseen?
  Parhaimmat vaihtoehdot

  1. Suomen Kristillisdemokraatit
  2. Keskusta
  3. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
  Huonoimmat vaihtoehdot
  1. Sininen tulevaisuus
  2. Vihreät
  3. Vasemmistoliitto

  Huhtasaaren Unelmahallitus:
  SDP 40, PS 39 , KESK 30 ja KD 5 olisi 114 paikkaa.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019
  skiip tykkää tästä.
 21. DJEzko

  DJEzko

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  01.04.2018
  En nyt ymmärrä mitä kansainvälisiä sopimuksia PS (tai mikään muukaan) ei noudattaisi?
  EUlla ei ole mitään pakolaiskiintiön minimiä jota jäsenmaiden pitäisi noudattaa. Suomi on yksi niistä harvoista maista, joilla ylipäätään on pakolaiskiintiö.
  Pakolaiskiintiöt, kts. yllä
  SDP olisi tässä tilanteessa toki persuille ehkä se luontevin hallituskumppani, mutta SDP:n puolelta on kyllä ajettu yhteistyö paitsioon, koska on voimakkaasti ja pitkään toisteltu sitä, ettei PS:n kanssa tehdä yhteistyötä.
   
 22. shaminy

  shaminy

  Viestejä:
  535
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Sitä samaa toisteltiin ennen edellissiä vaaleja, mutta kas kummaa, Persut kelpasivatkin hallitukseen.
   
 23. mustajoki

  mustajoki

  Viestejä:
  389
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  Yön yli nukuttuani edelleen epäilen että päädytään kombinaatioon SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto, RKP.

  Hallitusohjelman kompromissit ja suhmuroinnit yritetään ajaa läpi ensimmäisenä vuonna, ja sitten sylkykupit Rinne ja Sipilä vaihtuvat 2020 puoluekokouksissa, jolla haetaan nostetta kuntavaaleihin. Rinne saattaa vetäytyä jo aiemmin terveyssyihin vedoten.

  Porvarihallituksen haikailijoille: millainen hallitusohjelma pitäisi sorvata, jotta
  - iskuasemia seuraavissa vaaleissa haikaileva keskusta suostuu mukaan
  - PS pysyy kasassa jos kokoomuksen ohjelmavaatimuksiin suostutaan (Halla-aho ei ole Soini)
  - kokoomus pysyy kasassa jos PS:n ohjelmavaatimuksiin suostutaan (Halla-aho ei ole Soini!)
  ja erityisesti
  - hallitus pysyy kasassa?
  Olen ehkä uninen, mutta en ymmärrä miten tästä unelmasta ei tulisi hyvin äkkiä koko Suomen painajainen.
   
  ttjm tykkää tästä.
 24. Grazer

  Grazer

  Viestejä:
  565
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Itse spekuloin hallituspohjaa ensisijaisesti talousnäkökulmasta, toissijaisesti maahanmuuttonäkökulmasta.

  Oma arvio on se, että Vasemmistoliitto ja Vihreät eivät mahdu hallitukseen millään kokoonpanolla tai niille ei ole tarvetta:

  -SDP aloittaa hallitustunnustelut. Sen luontevimmat kaverit ovat Vasemmistoliitto ja Vihreät. Tämä ei riitä enemmistöhallitukseen, vaikka ottaisi loputkin pienet puolueet mukaan. Näin punavihreään hallitukseen ei Kokoomus, sen enempää kuin Kepukaan lähde apupuolueeksi perumaan omia viime kauden saavutuksiaan. Persuja taas ei Vihreät ja Vasemmistoliitto mukaan huoli, vaikka Rinteen takki kääntyisikin.

  SDP jatkaa hallitustunnustelua, Vihreät ja Vasemmistoliitto on ulkona. Tällöin tarvitaan kaksi suurta puoluetta kaveriksi. SDP+Kesk+Kok ei onnistu oikeistopainotteisuutensa takia, koska tässä kohtaa SDP:llä olisi sama rooli kuin Soinilaisilla viime vaalikaudella, eli olla vaan joo-miehenä., suurimman puolueeen asemasta riippumatta. Rinne puhuisi suu vaahdossa ja siitä huolimatta Sipilä ja Orpo huikkaisivat sieltä että noh, painapas nyt sitä jaa-nappulaa niin pysyy hallitus kasassa.

  SDP-PS-Kok. Mahdollinen. Ongelmaksi nousee taloussuuntausten kaksi ääripäätä, demarit ja Kokoomus. Ongelma on myös SDP:n ja Persujen eriävä kanta maahanmuutossa. Jälkimmäinen dilemma on myös Kokoomuksen ja Persujen välillä, joskin laimeampana.

  PS-Kok-Kesk. Mahdollinen, joskin epätodennäköinen. Rinne kuitenkin haluaa pitkän tauon jälkeen demarit pääministeripuolueeksi hinnalla millä hyvänsä. Jos kolmen kopla saa sotakirveensä haudattua ja hallitusohjelma saadaan sellaiseksi, että hallituspuolueiden (erityisesti Persujen) rivit pysyvät kasassa, niin tästä saisi ihan toimintakykyisen hallituksen. Peppukipeyttähän tämä variantti tietysti hiukan aiheuttaisi vasemmiston ja "suvaitsevaiston" tasolta kun tulisi toinen porvarihallitus peräkkäin

  SDP-PS-Kesk. Todennäköinen. Kaksi työväenpuoluetta ja maaseutulaisten Keskusta. Tässäkin edelleen SDP:n kannalta ongelmana oikeistopainotteisuus ja maahanmuutto. Sipilä tuntuu sietävän Halla-ahoa jo paljon paremmin. Sipilä tietysti melko oikeistolainen, mutta jos puolueita katsoo kokonaisuutena, niin aatteet soviteltavissa parhaiten yhteen.

  RKP:n ja Kristilliset voi ottaa mihin tahansa varianttiin mukaan, jos tarvitaan. RKP:lle kun lupaa että pakkoruotsi säilyy kuten ennenkin, niin ei ongelmaa. Kristilliset taas mielellään hengaa muuten vaan mukana.
   
  taffeli tykkää tästä.
 25. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 826
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Miksi molemmat ulkona? Jos Vasemmistoliitto ja Kokoomus eivät meinaa mahtua samaan hallitukseen niin vassarit pihalle ja RKP tilalle.
  SDP, Kok, Vihr, RKP. Ei mikään massiivinen enemmistö mutta varmaan riittävä. Kumpikaan poliittinen laita ei ole yliedustettu ja kasa puolueita jotka ovat tottuneet tekemään yhteistyötä.
   
 26. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  5 106
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Ongelmana on se, että maailma on muuttunut ja SDP sekä Vihreät on molemmat täysiä kommunistisia ituhippipuolueita nykyään, ja Kokoomuksen voi olla vaikeaa mahtua sinne sekaan... Vaikka toki sekin on vasemmistolaisempi kuin ennen. Kaikkihan on, paitsi Persut.
   
 27. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 826
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ei se nyt niin hirveästi ole muuttunut ja Kokoomuskin on shiftannut vasemmalle.

  Kyllä nuo puolueet ne kompromissit aina pystyy kaivaan, Suomen puoluekentässä on pakko kaivaa.
   
  skiip ja ttjm tykkäävät tästä.
 28. TSN

  TSN

  Viestejä:
  319
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä olisi ehkä sopinut paremmin tähän ketjuun..

  Jos KOK haluaa tehdä strategisen liikkeen niin kieltäytyvät hallitusyhteistyöstä SDP:n kanssa. Keskustan puoluejohdon pitää nimittäin olla todella itsetuhoisia jos menevät tuolla kannatuksella hallitukseen. Eli SDP+Kesk pitäisi olla mahdoton yhdistelmä.

  Eli jos SDP ei saa Kokoomusta tai Keskustaa ja yhteistyö Persujen kanssa on mahdotonta niin hallituksenmuodostajan rooli siirtyisi Persuille. SDP ei saa hallitusta kasaan muista jämäpuolueista.

  PS+KOK pystyisi luultavasti sovittamaan mielipiteensä yhteen. Ja olisivat ehkä talousasioissa enemmän samalla kannalla kuin SDP+KOK. Ja Halla-aho on periaatteessa NATO-myönteinen, eikä PS tällä hetkellä aktiivisesti aja eroa EU:sta.
  Ongelmaksi tuossakin muodostuisi apupuolueiden haaliminen kasaan. Pelkät RKP+KD ei riittäisi. Lähtisikö Vihreät mukaan? En usko.

  Eli teoriassa voi olla Kokoomuksen päätettävissä haluavatko mieluummin Demareiden vai Persujen kanssa hallitukseen.

  (SDP+KOK on toki se helpompi vaihtoehto muodostaa hallitus, mutta saako Kokoomus omia tavoitteitaan läpi yhtä hyvin?)
   
 29. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 826
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  NATO-kanta on yhdentekevä tässä kontekstissa kerta ei sitä jäsenyyttä kuitenkaan olla hakemassa seuraavan 4 vuoden aikana.
  Suurempi kysymys on että mitenkä meinaat että Kokoomus ja Persut sovittaa yhteen EU-kannat tilanteessa jossa Persut olisi pääministeripuolue?
   
 30. TSN

  TSN

  Viestejä:
  319
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mielestäni Persujen ja Kokoomuksen EU kannatkin on yhteensovitettavissa. Liittovaltiokehityksen tukeminen on toki pysäytettävä, mutta EU:ssa ei muutenkaan ole yhtenäistä mielipidettä sen suhteen.
  Enemmän tosiaan PS+KOK vaihtoehdossa on ongelmana se apupuolueiden puute. En näe Vihreitä ja Persuja samassa puolueessa.
   
 31. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  5 863
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Itse veikkaan SDP+KOK+VIHR+RKP. Kokoomus saisi tuossa kokoonpanossa vielä omia asioitaan läpi, kun Vasemmistoliitto ei olisi mukana.

  SOTEn säätäminen on myös seuraavan hallituksen asialistalla aika korkealla, joten luulisin sen olevan aika korkealla hallitusneuvotteluissa myös. Tämä voi olla demarien ja kokkareiden isoin kompastuskivi.
   
 32. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 826
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Siis miten meinaat että ne käytännössä menee yhteen? Esim. nyt vaikkapa turvapaikkapolitiikan ja vapaan liikkuvuuden osalta. Tai tuon EU integraation osalta, jota jotku liittovaltiokehitykseksikin kutsuvat.
  Kyseessä on kuitenkin Suomen EU-myönteisin ja EU-vastaisin puolue. Tuntuu siltä että täällä on suuri halu nähdä Persut hallituksessa ja sen seurauksena väki ankarasti aliarvioi Kokoomuksen yhteensopivuutta SDP:n ja Vihreiden kanssa ja vastaavasti ankarasti yliarvioi sitä Persujen osalta.
   
  Tommy Goldfish ja ttjm tykkäävät tästä.
 33. greenlight

  greenlight BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Metsän verotus pääomana on kyllä idioottimainen homma muutenkin. Se ei tuota rahaa ollenkaan, jos puut pitää metsässä eikä niitä keitetä selluksi. Ja sitten jos niitä aletaan kaataa ja tehdään sitä sellua, niin viherpiiperöiltä menevät pasmat sekaisin koska luonto ja ilmastonmuutos.

  Jussi ei oikein saa hallitusta kasaan, koska esimerkiksi kokoomuksen Petteri Orpo näkee natseja joka puolella ja ihan aidosti kuvittelee, että jos halla-aholaiset persut pääsevät valtaan, niin Suomessa alkaa natsismin esiinmarssi. Tämä on ainoa syy sille, miksi kokoomuksen kaltainen puolue on kääntänyt takkinsa ja muuttunut vihreiden aisuriksi Turvapaikkaloiset tervetuloa -paraateissa. Sillä on luotu ns. arvopohja muuriksi persuja vastaan. Heidän ei tarvitse selitellä, miksei persujen kanssa edes neuvotella, koska "arvopohjat ovat niin erilaiset".

  Samoin sdp:lle on ideologisista syistä mahdotonta alkaa persujen hallitukseen, kuten myös vihreille. Eli mitä jää jäljelle? No ei ainakaan enemmistöhallitusta.

  Petteri Orpo menee kyllä polvilleen ja suostuu mihin tahansa, jotta hallitus saadaan kasaan sdp:n ja kokoomuksen voimin. Ettei vaan ne nurkan takana väijyvät natsit.

  Voi tietysti käydä niinkin, että kokoomus korvataan keskustalla ja vasemmistoliitolla, mutta se olisi todella säälittävää ja haisisi kauas, mikä on demareiden motiivi. Persukammo.

  Mihin tuo heitto kokoomuksesta ja kansainvälisistä sopimuksista liittyy? Persut eivät aja kansainvälisistä sopimuksista irtaantumista. Persut eivät myöskään vahvasti vastusta kiintiöpakolaisten ottamista, koska se on kaikista mamuihin liittyvistä asioista vähäisin. Kiintiöpakolaiset ovat juuri niitä, jotka ovat pakenemassa oikeaa hätää.

  Et voi jaotella ihmisiä radikaaleihin ja maltillisiin vain sen perusteella, että osa äänesti persuja ja vihreitä ja osa kokoomusta ja keskustaa. Suomessa ei ole radikaalipuolueita kuin ehkä kommunistipuolue. Radikaalit eivät ratkaise vaaleja, koska heidän määränsä on pieni. Jopa kristillisdemokraattien radikaalein ehdotus lienee se, että Suomen valtion pitäisi alkaa tukea taloudellisesti yksityisiä jeesuskouluja.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019
 34. oestrus taurus

  oestrus taurus

  Viestejä:
  2 205
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Toivotaan nyt, ettei demarit innostu taas vaatimaan keskiolutta Alkoon tai vähintään vedellä jatkettavaksi.

  Paskin mahdollinen viritelmä olisi SDP+kesk+vihreät+vasemmisto. Tämä siis siten, että keskusta "kuoriutuu" uusiksi.
   
  Ihmemies ja ttjm tykkäävät tästä.
 35. sniperfin

  sniperfin

  Viestejä:
  1 688
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kokkarit ei vasemmistoliiton kanssa lähde samaan hallitukseen, six pack sen jo osoitti että ei onnistu.
  Ja jos vasemmistoliitto jää oppositioon niin se todennäköisesti syö ääniä demareilta jos ja kun taas joudutaan jotain leikkauksia tekemään niin andersson repii siitä kaiken hyödyn irti.
  Rinne tietää tämän ja muutenkin hän on ollut erittäin positiivinen anderssonia kohtaan, koska vasemmistoliitolla on paljon nuoria kannattajia jotka demareilta uupuvat ja nämä ovat
  potentiaalisia demareiden äänestäjiä kun andersson lähtee ja tilalle tulee taas joku ei niin vetovoimainen puheenjohtaja.
  SDP+KEPU+VAS+VIHR+RKP on siis oma veikkaus, koska kepullehan riittää että saa edes jotain, oppositiossa jäisi kokonaan ilman ja uskon että pohja kannatuksessa on joka tapauksessa nyt saavutettu, tästä pääsee vain ylöspäin ja oppositio Persujen kanssa ei kiinnosta, koska vitutusäänet menevät ennemmin persuille kuin heille.
   
 36. namlepo

  namlepo

  Viestejä:
  1 183
  Rekisteröitynyt:
  02.06.2018
 37. rewind

  rewind

  Viestejä:
  477
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Missäköhän juuri näin jutun, jossa Orpo sanoi että yhteistyö Persujen kanssa on mahdollista.

  Kokoomusta(kin) vaivaa vähän sellainen takkien kääntely ja mielistely. Ei läheskään niin pahana kuin Keskustalla ja Vihreillä, mutta tietyissä tilanteissa omista "arvoista" voidaan luopua hyvinkin helposti. Se miksi Kokoomus on maahanmuuttomielinen, johtunee siitä että sillä sai ostettua kansan suosiota yhdessä vaiheessa, ja maahanmuutto mahdollistaa rahan tekemisen mamubisneksellä sekä palkkojen alentamisen tietyillä aloilla.
   
 38. 80286

  80286 Premium-jäsen

  Viestejä:
  233
  Rekisteröitynyt:
  13.03.2017
  Voihan olla että siellä on etukäteen suhmuroitu entisten suurten kesken , mutta vaalien jälkeen saattaa kuumotella keskustaa tai kokoomusta lähteä ottamaan riskiä kannatuksen lisäputoamisesta, jos kokoomuksen tulos on viimeksi ollut tätä huonompi vuonna 1966 ja keskustan vuonna 1917 , niin ehkä siellä hiukan mietityttää kannattaako lähteä hallitukseen demarien kanssa tai jatkaako valitulla linjalla, vai pitäisikö muuttaa jotain...
   
 39. greenlight

  greenlight BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllähän periaatteessa sdp:kin on Halla-ahon linjoilla maahanmuuton suhteen vaikka Rinne juuri menikin sanomaan, että heillä on eriäviä mielipiteitä "ihmisyydestä". Antti Rinne on itse vastannut vaalikoneessa tai jossain mielipidekartoituksessa esimerkiksi niin, että vastaanottokeskusten sijaan turvapaikanhakijat tulisi käsitellä kokonaan EU:n ulkopuolella. Oli hän ilmeisesti jossain myöhemmin sanonut vielä niinkin, että Venäjän suunnalta tulevilta turviksilta pitäisi evätä maahanpääsy. (Vaikka Ruotsista tulevien kohdalla se ei kuulemma onnistu...)

  Mikäli sdp suostuisi kirjaamaan edes nämä Rinteen omat näkökannat hallitusohjelmaan, niin luultavasti tuossa olisi aika hyvät lähtökohdat saada persut hallitukseen mukaan. Mutta toisaalta vasemmistoliiton mielipide taisi olla se, että jokaiselle Suomeen tulevalle ulkkikselle pitäisi myöntää automaattisesti oleskelulupa, jotta he voisivat esimerkiksi mennä ilmaiseksi kouluun täällä Suomessa. "Etteivät paperittomat, laittomasti maassa oleskelevat turhautuisi tekemisen puutteeseen."

  Ei tässä nyt millään vanhoilla tuloksilla ole mitään merkitystä, kun kansan äänet jakautuvat nyt yhä laajemmalle alueelle ja puolueiden väliset kannatuserot kapenevat. Keskustan tulos on siitä todella huono, että varmaankin ensimmäistä kertaa se jäi nyt neljänneksi. Vaan niinpä jäi sdp:kin neljä vuotta sitten. Ja jos ollaan tarkkoja, niin tämä vaalivoittoon johtanut tuloshan oli sdp:n historian toiseksi huonoin eli "huonommin" on mennyt vain edellisissä vaaleissa. Vai?
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019
 40. sniperfin

  sniperfin

  Viestejä:
  1 688
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Paras takavasemmalta ohi olisi veto jossa kokkarit,persut ja keskusta jatkaisivat hallituksessa, kristityillä höystettynä (rkp ei taida persujen kanssa tulla hallitukseen ihan periaate syistä).

  Jos kokkarit saa pääministerin pallin niin varmasti kiinnostaa ja jos vaikka jussi sitten sisäministerinä pääsee mamutuksen kimppuun niin voisi persuillekin sopia.
  Kokkarit kuitenkin totesiva (ja kepu) vaalitenteissä että opiskeluun voidaan palauttaa osa leikatuista rahoista, sehän varmasti sopii persuille ja kristityille.
  Kokkarit jollain ihmeellä selvisivät tuosta vanhustenhoito jutusta aika kuivin jaloin, mutta tuskin ovat valmiita enää ottamaan riskiä että samanlaista juttua tulisi esiin ensivaalien edellä, joten intoa hoitamaan sekin puoli varmaan löytyy.
   
 41. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  4 160
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei Keskustalle missään nimessä riitä, että "saa edes jotain". 4v räksytys oppositiossa riittää hyvin unohtamaan Sipilän synnit, vielä kun mies siirretään ASAP syrjään.

  Ei mitään järkeä lähteä tuohon kokoonpanoon ottamaan vielä lisää turpiin kun on ensin ajettu ne vasemman pään äänestäjät muualle niin sitten vielä pyllistettäisiin kunnolla niille jäljelle jääneille.

  Keskusta toki voi lähteä mukaan kun hinnasta sovitaan.
   
 42. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  5 106
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Kepulle olisi järkevämpää ja luonnollisempaa lähteä Kokoomuksen ja Persujen kanssa uuteen porvarihallitukseen ja hoitaa sote jotenkin kunnialla maaliin. Tässä on aika isoista asioista kysymys.

  Jos tuollainen hallitus hoitaisi hommansa tyylikkäästi, niin tuskin Keskustan kannatus siitä enää ainakaan laskisi!
   
 43. shaminy

  shaminy

  Viestejä:
  535
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Keskusta ja Kokoomus eivät lähde samaan hallitukseen: Keskusta ei lähde ellei se saa läpi maakunta uudistustaan ja Kokoomus ei siihen ikinä suostu.
   
 44. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 367
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kukaan ei lähde kenenkään kanssa hallitukseen, koska ohjelmat ja arvot eivät 100% mätsää.
  Ei tämä politiikka taida ihan näin toimia.
   
  Matolaatikko, teemz ja taxman tykkäävät tästä.
 45. Luumi

  Luumi

  Viestejä:
  1 759
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016

  En sanoisi noin.

  Petteri Orpo: Kokoomus voi neuvotella hallituksesta myös Jussi Halla-ahon kanssa

  Oma kantani pysyy.

   
 46. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 734
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Edelleen pitäisi kaikkein loogisimpana SDP+Keskusta+Vihr+Vas+RKP. Keskusta saisi maakuntahallintonsa ja SDP saisi mällätä sosiaaliturvauudistusta yhdessä vihreiden ja vasemmiston kanssa miten lystää. Ainoa ongelma tässä on jos kepu haluaa nuolla haavojansa oppositiossa sekä kepun ja vihreiden yhteensopivuus sekä mahdolliset muut lehmänkaupat ja valehtelut mitä ei tästä voi ennakoida.

  Mutta väittäisin että tämä olisi kepullekkin hyvä vaihtoehto koska kepun kannatusta söi ennen kaikkea liian oikeistolainen (Berner) talouspolitiikka niin vasemmistolainen talouspolitiikka olisi balsamia näihin haavoihin. Eri asia sitten jos Keskusta on oikeasti markkinaliberaalien vallassa jotka eivät linjaansa halua joustaa kuten Paavo analysoi.
   
  skiip tykkää tästä.
 47. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  5 106
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Minä taas olen sitä mieltä, että Keskustan kannattajakunta ei ole ollenkaan yhteensopiva vihervasemmistolaisten ituhippien ilmastopolitiikan kanssa.

  Kuvaavaa on, että Keskusta ei saanut yhtään edustajaa läpi Helsingin vaalipiiristä! Eli niin etäällä se puolue on Kallion ituhipeistä!

  Jos Keskusta nyt lähtee tuohon ilmastolahkoon mukaan, niin äänestäjien kosto voi olla entistä kovempi seuraavan kerran! Porvarihallitus olisi Keskustalle mielestäni pienempi paha ja riski.
   
  FireFly Renaissance tykkää tästä.
 48. greenlight

  greenlight BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vasemmistoliittoa ei siihen tarvitakaan. Mutta vihreät ovat riski valinta, sillä he ovat jo aiemmin kävelleet ulos hallituksesta show-mielessä. He olisivat se vaarallinen puolue, joka voisi hallituksen kaataa, jos vasemmistoliittoa ei oteta täydentäväksi tekijäksi mukaan. Edellisen hallituksen puoluekokoonpanolla saataisiin varmasti ennakkoon vakaampi hallitus mutta palveleeko se sitten keskustan saati kokoomuksen etua? Viime hallitukseen erona on se, että tällä kertaa persut ja JHa vetelisivät naruista siinä, missä viimeksi persut olivat se pulkka, jota muut kiskoivat minne halusivat.

  Vasemmistohallituksessa kokoomus toisaalta lyöttäytyisi mukaan sellaiseen ennen näkemättömään suvakointiin, että seuraukset varmasti tuntuisivat seuraavissa vaaleissa...
   
 49. Luumi

  Luumi

  Viestejä:
  1 759
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Keskusta jäi omaehtoisesti pois 2011 niin jää se nytkin, PS Kok porukkaan saattaa lähteä koska olisi käytännössä about sama kuin entinenkin porukka.
   
 50. greenlight

  greenlight BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Keskustan kanssa vihervasemmisto saisi rauhassa myös rakentaa suunnitelmaansa ruuhkamaksuista Helsinkiin, sillä sen vaalipiirin asiat eivät keskustaa kosketa niin millään tavalla. Tosin en nyt muista, mikä on ollut kokoomuksen kanta asiassa... Soteuudistusta ei tarvinne hallituspohjaa pähkäillessä miettiä, sillä jo aiemmin on todettu, ettei se onnistu yhden vaalikauden aikana ja että siksi tarvitaan "parlamentaarinen ratkaisu", jossa kaikki puolueet saisivat sanoa sanansa.

  No keskusta ei kyllä ole ikinä saamassa rikkinäistä malliaan läpi vaikka se odottelisi vaalivoittoa koko ensi vuosikymmenenkin. Ei se voi olla mikään kynnyskysymys, koska keskusta ei myöskään voi enää ikinä sanella toimintamalleja viime hallituskauden tapaan.
   
  Viimeksi muokattu: 15.04.2019
  _j03_ ja skiip tykkäävät tästä.